Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi, 75


75:1 Cap. 73 - "Potrivit cu ce are omul"

75:2 Dumnezeu poate să-i folosească, şi o va face, şi pe cei care nu au o educaţie desăvârşită în şcolile lumeşti. Îndoiala faţă de puterea Lui de a face aşa ceva înseamnă necredinţă evidentă. Mântuitorul nostru nu nesocotea învăţătura, nici nu dispreţuia educaţia. Totuşi, El a ales pentru lucrarea Evangheliei pescari fără carte, pentru că aceştia nu erau instruiţi în obiceiurile şi tradiţiile lumii. Ei erau oameni dotaţi în mod natural şi cu un spirit umil, primitor de învăţătură, oameni pe care îi putea pregăti pentru marea Sa lucrare.

75:3 Pe drumurile obişnuite ale vieţii, există mulţi truditori care îşi îndeplinesc cu răbdare datoriile zilnice ale meseriei lor, fără să-şi cunoască puterile latente, care, trezite la acţiune, îi pot aşeza în rândul marilor lideri ai lumii. Este nevoie de atingerea unei mâini pricepute, care să activeze aceste facultăţi potenţiale. Cu astfel de oameni S-a asociat Isus şi le-a oferit privilegiul a trei ani şi jumătate de pregătire sub directa Lui îndrumare. Nici un fel de studiu în şcolile de rabini sau de filozofie nu putea egala în valoare aşa ceva.

75:4 Viaţa consacrată lui Dumnezeu nu trebuie să fie o viaţă de ignorant. Mulţi se pronunţă împotriva educaţiei, fiindcă Isus a ales pescari neînvăţaţi pentru a predica Evanghelia. Ei susţin că Mântuitorul Şi-a arătat preferinţa pentru oameni neinstruiţi. Dar au fost mulţi oameni învăţaţi şi de vază, care credeau învăţătura lui Hristos. Dacă ar fi dat ascultare cu teamă convingerilor conştiinţei lor, ei L-ar fi urmat. Capacităţile lor ar fi fost apreciate

75:5 şi puse în slujba lui Hristos, dacă I le-ar fi oferit. Dar ei n-au avut puterea morală ca, înaintea preoţilor severi şi a geloşilor oameni ai legii, să-L recunoască pe Isus şi să-şi pericliteze reputaţia, având de-a face cu umilul galilean.

75:6 Cel care cunoaşte inima oricui a înţeles acest lucru. Dacă cei educaţi şi distinşi nu erau dispuşi să facă lucrarea pentru care erau pregătiţi să o facă, Hristos avea să aleagă oameni ascultători şi credincioşi în împlinirea voinţei Sale. El a ales oameni modeşti şi S-a însoţit cu ei pentru a-i putea pregăti ca, după plecarea Lui, să continue pe pământ marea Sa lucrare.

75:7 Hristos era Lumina lumii, Izvorul întregii cunoaşteri. El a putut să-i pregătească pe neinstruiţii pescari, ca să poarte înaltul mandat pe care li-l dăduse. Lecţiile de adevăr, date acestor oameni simpli, erau puternic impresionante. Ele aveau să mişte lumea. Părea un lucru simplu pentru Isus să ia pe lângă El astfel de personaje umile, dar acest lucru dădea rezultate extraordinare. Cuvintele şi faptele lor aveau să revoluţioneze lumea.

75:8 Dumnezeu îi primeşte pe tineri, cu talentul şi bogăţia afecţiunii lor, dacă ei I se consacră. Ei pot atinge astfel cel mai înalt punct al măreţiei intelectuale. Şi, în echilibru cu principiul religiei, ei pot duce mai departe lucrarea pe care Hristos a venit din cer să o împlinească.

75:9 Elevii colegiilor noastre au mari privilegii, nu numai de a obţine o cunoaştere a ştiinţelor, ci şi de a învăţa cum să cultive şi să practice virtuţile care le conferă un caracter echilibrat. Ei sunt agenţi morali, responsabili,

75:10 ai lui Dumnezeu. Talanţii bogăţiei, poziţiei sociale, inteligenţei, sunt încredinţaţi omului pentru o creştere înţeleaptă. El a împărţit judicios aceste credite, potrivit capacităţilor cunoscute ale servilor Săi. Şi Dătătorul aşteaptă restituiri pe măsura darurilor oferite. Nici cel mai umil dar nu trebuie desconsiderat. Fiecare are vocaţia şi domeniul lui. Cel care valorifică cel mai bine posibilităţile încredinţate de Dumnezeu Îi va returna

75:11 Dătătorului un beneficiu proporţional cu capitalul încredinţat. Domnul nu răsplăteşte volumul muncii. El nu Se uită atât la dimensiunea lucrării, cât la credincioşia cu care este făcută. Răsplătit este robul cel bun şi credincios. Cultivând capacităţile pe care ni le-a dat Dumnezeu, vom creşte în cunoştinţă şi pricepere.

75:12 Sub controlul dragostei şi al temerii de Dumnezeu, perseverenţa în dobândirea cunoaşterii va conferi tinerilor o putere sporită pentru bine, în această viaţă. Şi cei care-şi valorifică la maximum posibilităţile de a atinge înalte însuşiri ale cunoaşterii vor lua cu ei aceste însuşiri în viaţa viitoare. Ei au căutat şi au obţinut ceea ce nu piere. Capacitatea de a aprecia slava lucrurilor "pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit şi la inima omului nu s-au suit" (1 Cor. 2,9) va fi proporţională cu aceste însuşiri ale cunoaşterii.

75:13 Aceia care îşi golesc inimile de mândrie şi deşertăciune pot, prin harul lui Dumnezeu, să-şi purifice mintea şi să facă din ea un depozit de cunoaştere, curăţie şi adevăr. Iar mintea lor va trece continuu dincolo de îngustele fruntarii ale gândirii, în imensitatea infinitului.