Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi, 67


67:1 Cap. 65 - Cercetaţi Biblia pentru voi

67:2 Nimic nu este mai bine calculat să fortifice mintea şi să învioreze intelectul decât studierea Cuvântului lui Dumnezeu. Nici o altă carte nu are atâta putere de a eleva gândurile, de a înviora facultăţile, precum vastele şi înălţătoarele adevăruri ale Bibliei. Dacă Cuvântul lui Dumnezeu ar fi studiat aşa cum trebuie, oamenii ar avea o lărgime a minţii, o nobleţe a caracterului şi o stabilitate a scopului, cum rar sunt întâlnite în aceste vremuri. Căutarea adevărului îl va răsplăti de fiecare dată pe cercetător, şi orice descoperire îi va deschide câmpuri de investigaţie mai bogate.

67:3 Mii de bărbaţi ce oficiază de la amvon duc lipsă de calităţi esenţiale ale minţii şi caracterului, pentru că nu se apleacă asupra studiului Scripturilor. Ei se mulţumesc cu o cunoaştere superficială a adevărurilor pline de adâncimi ale înţelesului şi preferă să treacă mai departe, pierzând mult, în loc să caute cu atenţie comoara ascunsă.

67:4 Oamenii sunt schimbaţi potrivit cu ceea la ce privesc şi meditează. Dacă gânduri de duzină şi afaceri îi reţin atenţia, omul va fi mediocru. Dacă este prea superficial pentru a obţine altceva decât o înţelegere de suprafaţă a adevărului, el nu va primi bogatele binecuvântări pe care Dumnezeu ar fi bucuros să le reverse asupra lui. Este o lege a minţii să se modeleze după dimensiunile lucrurilor cu care este familiarizată. Puterile intelectuale se vor diminua în mod sigur

67:5 şi-şi vor pierde abilitatea de a prinde adâncile înţelesuri ale Cuvântului lui Dumnezeu, dacă nu sunt angajate în mod viguros şi persistent în misiunea de căutare a adevărului. Mintea se va lărgi, dacă este folosită în distingerea relaţiei dintre subiectele Bibliei, comparând scriptură cu scriptură şi adevăr cu adevăr. Cele mai bogate comori ale minţii îl aşteaptă pe cercetătorul sârguincios.

67:6 Cunoaşterea de Dumnezeu nu se obţine fără efort intelectual şi fără rugăciune pentru pricepere. Mulţi sunt convinşi că preţioasele comori ale Împărăţiei lui Dumnezeu şi a lui Hristos, se află în Cuvânt. Ei mai ştiu că nici o comoară pământească nu se dobândeşte fără efort şi trudă. Atunci de ce aşteaptă ei să înţeleagă sensul Scripturilor fără un studiu sârguincios?

67:7 Cuvântul lui Dumnezeu este lumină şi adevăr - o candelă pentru picioare şi o lumină pe cărare. El poate călăuzi fiecare pas pe calea spre cetatea lui Dumnezeu. Pentru acest motiv, Satana a făcut eforturi disperate să pună în umbră lumina, pentru ca oamenii să nu găsească şi să nu rămână pe calea croită, pentru ca răscumpăraţii Domnului să umble pe ea.

67:8 Aşa cum minerul sapă pentru comoara de aur din pământ, la fel de stăruitor trebuie să căutăm şi noi comoara din Cuvântul lui Dumnezeu. În studiul zilnic, metoda verset cu verset este adeseori cea mai utilă. Elevul trebuie să ia un verset şi să se concentreze pentru a desprinde gândul pe care Dumnezeu l-a pus acolo pentru el, apoi să zăbovească asupra acestui gând până când şi-l va însuşi. Pasajul studiat astfel, până când semnificaţia lui devine clară, este mai de valoare decât trecerea prin mai multe capitole fără a avea în vedere vreun scop precis şi fără a rămâne cu o învăţătură bună.

67:9 Biblia este propriul ei interpret

67:10 Biblia este propriul ei interpret. Pasajele biblice trebuie comparate între ele. Elevul trebuie să înveţe să privească Cuvântul ca un tot şi să vadă legătura dintre părţile lui. El trebuie să aibă o cunoaştere a marii teme centrale - planul original al lui Dumnezeu pentru lume, naşterea marii lupte şi lucrarea de răscumpărare. El trebuie să înţeleagă natura celor două principii care se luptă pentru supremaţie şi să înveţe cum să distingă urmele lor prin mersul istoriei şi al profeţiei. Elevul trebuie să vadă cum marchează această luptă fiecare fază a experienţei umane; cum, în fiecare aspect al vieţii, el însuşi se manifestă pentru unul sau celălalt dintre aceste două motive antagonice şi cum, voit sau nevoit, el decide chiar acum de a cui parte va trece.

67:11 Fiecare parte a Bibliei este scrisă prin inspiraţie de la Dumnezeu şi este de folos.

67:12 Atât Vechiului, cât şi Noului Testament, trebuie să i se dea atenţie. Ambele sunt o revelaţie a slavei lui Dumnezeu în Hristos. Hristos, aşa cum S-a arătat patriarhilor, aşa cum este simbolizat în serviciul de jertfă, aşa cum este portretizat în Lege şi descoperit de profeţi, constituie bogăţia Vechiului Testament. Prin viaţa Sa pe pământ, prin moartea şi învierea Sa, prin manifestarea Lui prin Duhul

67:13 Sfânt, Hristos constituie comoara Noului Testament. Atât Vechiul, cât şi Noul Testament prezintă adevăruri care, vor continua să descopere noi adâncimi de înţeles căutătorului stăruitor.

67:14 Atunci când este trezită o adevărată dragoste pentru Biblie şi când începe să-şi dea seama cât de vast este ogorul şi cât de preţioasă este comoara din el, elevul va dori să valorifice orice ocazie de a se familiariza cu Cuvântul lui Dumnezeu. Studiul lui nu va fi limitat de timp şi spaţiu. Şi acest studiu continuu este unul dintre cele mai bune mijloace de a cultiva dragostea pentru Scripturi. Elevul să aibă mereu Biblia la el şi, când i se oferă ocazia, să citească un text şi să mediteze la el. Mergând pe stradă, aşteptând în vreo staţie, aşteptând o întâlnire, să folosească ocazia şi să mai scoată un gând preţios din vistieria adevărului.

67:15 Cel ce studiază Cuvântul să nu facă din opiniile proprii un centru în jurul căruia trebuie să graviteze adevărul. El nu trebuie să studieze pentru a găsi texte din Scriptură cu care să-şi clădească şi argumenteze teoriile, pentru că aceasta înseamnă să denatureze Cuvântul pentru propria sa distrugere. Cel ce studiază Biblia trebuie să se golească pe sine de orice prejudecată, să lase la uşa cercetării ideile proprii şi, cu inima smerită, supusă, ascuns în Hristos, în rugăciune stăruitoare, să caute înţelepciune de la Dumnezeu. El trebuie să caute să cunoască voinţa descoperită a lui Dumnezeu, pentru că ea priveşte bunăstarea lui prezentă şi cea veşnică. Acest Cuvânt este cuvântul de ordine prin care va trebui să înveţe calea spre viaţa veşnică.