Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi, 40


40:1 Cap. 38 - Cuvinte de sfat

40:2 Intră în orânduiala lui Dumnezeu ca resursele fizice, precum şi cele intelectuale, să fie puse la treabă; dar caracterul exerciţiului fizic abordat trebuie să fie în perfectă armonie cu lecţiile date de Isus ucenicilor Săi. Acele lecţii trebuie astfel exemplificate în viaţa creştinilor, încât, în întreaga activitate a educatorilor şi elevilor săi, agenţii cerului să nu poată spune despre ei că sunt "iubitori de plăceri". Aceasta este starea actuală a multora: "Iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu" (2 Tim. 3,4). Astfel, Satana şi îngerii lui îşi întind capcanele pentru suflete. El lucrează la mintea profesorilor şi elevilor pentru a-i face să se angajeze în activităţi şi jocuri ce vor deveni puternic acaparatoare şi care sunt de natură să întărească pasiunile josnice şi să dea naştere la pofte şi dorinţe rele, ce vor contracara acţiunile Duhului lui Dumnezeu asupra inimii omului.

40:3 Toţi profesorii din şcoală trebuie să profeseze o schimbare de direcţie a ocupaţiilor. Dumnezeu ne-a arătat ce sens trebuie să aibă această schimbare - o lucrare practică, folositoare. Dar mulţi s-au abătut de la planul lui Dumnezeu pentru a da curs născocirilor omeneşti, în detrimentul vieţii spirituale. Distracţiile contracarează mai mult ca orice altceva lucrarea Duhului lui Dumnezeu, şi El Se mâhneşte.

40:4 Acei educatori care nu au o experienţă religioasă progresivă, care nu învaţă lecţii zilnice în

40:5 şcoala lui Isus, pentru a putea fi exemple pentru turmă, ci îşi consideră salariul drept principalul interes, nu sunt potriviţi pentru solemna postură pe care o au. "Luaţi seama dar la voi înşivă", spune Cuvântul lui Dumnezeu, "şi la toată turma peste care v-a pus Duhul Sfânt episcopi, ca să păstoriţi Biserica Domnului pe care a câştigat-o cu Însuşi sângele Său." "Păstoriţi turma lui Dumnezeu, care este sub paza voastră, nu de silă, ci de bunăvoie, după voia lui Dumnezeu; nu pentru un câştig mârşav, ci cu lepădare de sine" (Fapte 20,28; 1 Petru 5,2). Aceste cuvinte sunt pentru profesorii din şcolile noastre, înfiinţate după cum a rânduit Dumnezeu, conform modelului şcolilor profeţilor, pentru a oferi cunoaşterea la un înalt standard, neamestecând zgura cu argintul. Dar idei false şi practici incorecte întinează ceea ce ar trebui în permanenţă păstrat în curăţenie - instituţii în care iubirea şi temerea de Dumnezeu ar trebui să primeze întotdeauna.

40:6 Profesorii să înveţe zilnic lecţii în şcoala lui Hristos. "Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima, şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre" (Mat. 11, 29). Cei care se află sub îndrumarea Duhului lui Dumnezeu, sub Legea lui Hristos, vor fi exemple pentru turmă. Şi, când Marele Păstor va veni, aceştia vor primi cununa vieţii, care nu se veştejeşte:

40:7 "Tot aşa şi voi, tinerilor, fiţi supuşi celor bătrâni. Şi toţi în legăturile voastre, să fiţi împodobiţi cu smerenie. Căci, 'Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriţi le dă har'. Smeriţi-vă dar sub

40:8 mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe." (1 Petru 5,5-6).

40:9 Orice înălţare de sine are ca rezultat natural un caracter cu care Dumnezeu nu poate fi de acord. Lucraţi şi învăţaţi. Lucraţi ca Isus şi atunci nu veţi mai lucra potrivit slabei voastre priceperi, ci veţi avea cooperarea divinului.

40:10 "Fiţi treji şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte şi caută pe cine să înghită" (Vers. 8). El este prezent acolo unde vă jucaţi, urmărindu-vă distracţiile şi acaparând orice suflet pe care îl găseşte fără apărare, semănând în inimi sămânţa sa şi obţinând astfel controlul asupra minţii oamenilor. El este prezent la orice activitate din clasă. Acei cursanţi care îngăduie ca mintea să le fie puternic excitată de jocuri, nu se află în cea mai bună dispoziţie de a primi învăţătura, sfatul şi mustrarea, care sunt cele mai importante pentru ei.

40:11 Exerciţiul fizic a fost evidenţiat de Dumnezeul înţelepciunii. În fiecare zi, ar trebui să consacrăm câteva ore educaţiei în domeniul muncii cu folos, ce îi va ajuta pe elevi să înveţe îndeletnicirile practice ale vieţii, esenţiale pentru toţi tinerii noştri.

40:12 Este nevoie ca oricine, din oricare şcoală sau instituţie a noastră, să fie, precum Daniel, într-o atât de strânsă legătură cu Izvorul întregii înţelepciuni, încât să devină capabil să atingă cel mai înalt standard, în orice privinţă. Dragostea şi temerea de Dumnezeu stăteau înaintea lui Daniel şi, conştient de responsabilitatea faţă de Dumnezeu, el îşi exersa toate capacităţile pentru a răspunde, pe cât posibil, grijii iubitoare a Marelui Învăţător. Cei patru copii evrei aveau să nu îngăduie

40:13 ca egoismul şi iubirea de distracţii să le acapareze clipele perioadei de aur a vieţii lor. Ei au lucrat cu o inimă plină de voinţă şi o minte matură. Acest standard înalt poate fi atins de orice tânăr creştin.

40:14 Lucrătorii noştri - pastori, educatori, medici, directori - trebuie să nu uite că li se cere să coopereze cu Isus, să-I asculte îndrumările, să-I urmeze călăuzirea. La orice oră, ei trebuie să ceară şi să primească putere de sus. Ei trebuie să se menţină necontenit pe linia iubirii Mântuitorului, a bunelor Lui rezultate, a vegherii şi blândeţii Lui. Ei trebuie să-L considere păstorul şi preotul sufletelor lor. Atunci vor avea simpatia şi sprijinul îngerilor din cer. Hristos va fi bucuria şi comoara fericirii lor. Inima le va fi condusă de Duhul Sfânt şi vor avea o cunoaştere a adevărului pe care creştinii cu numele nu o pot obţine niciodată.

40:15 Noi nu înţelegem nici pe jumătate semnificaţia lecţiilor Mântuitorului, nu ne dăm seama cât de mult înseamnă acestea pentru fiinţele create de El. El îi iubeşte pe oameni. Vă întrebaţi cât de mult îi iubeşte? Priviţi Calvarul. Dar grijile şi interesele pământeşti ascund vederii noastre lucrurile de origine cerească, astfel încât importanţa lor nu este înţeleasă. Dacă pastorii şi educatorii ar avea un mai adânc simţ al nevoii lor spirituale, atunci şi-ar aborda lucrarea plini de conştiiţa caracterului sacru al misiunii încredinţate lor, iar în bisericile şi-n instituţiile noastre ar exista o viaţă mai sfântă.