Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi, 3


3:1 Cap. 1 - Înalta educaţie

3:2 Lecţiile cele mai importante, pe care să le înveţe profesorii şi elevii, sunt acelea care arată nu spre lume, ci dinspre lume spre crucea lui Hristos.

3:3 Cunoaşterea esenţială

3:4 Înalta educaţie este o cunoaştere practică a planului de mântuire, şi această cunoaştere se dobândeşte prin studiul atent şi sârguincios al Scripturilor. Ea va împrospăta mintea şi va transforma caracterul, restaurând în sufletul omului imaginea lui Dumnezeu. Va fortifica mintea împotriva şoaptelor înşelătoare ale vrăjmaşului şi ne va face în stare să înţelegem glasul lui Dumnezeu. Ea îl va învăţa pe ucenic să devină împreună lucrător cu Isus Hristos în risipirea întunericului moral din jurul său, aducând lumină şi cunoştinţă oamenilor. Ea este simplitatea adevăratei sfinţenii - paşaportul nostru dintr-o şcoală de pregătire pe pământ, pentru şcoala mai înaltă din cer.

3:5 Nu există educaţie mai înaltă, pe care să o obţinem, decât aceea dată primilor ucenici şi descoperită nouă prin Cuvântul lui Dumnezeu. A dobândi înalta educaţie înseamnă, implicit, a urma acest Cuvânt; înseamnă a merge pe urmele lui Isus, a practica virtuţile Sale. Înseamnă a renunţa la egoism şi a-ţi închina viaţa slujirii lui Dumnezeu. Înalta educaţie cere ceva mai măreţ, mai divin decât cunoaşterea ce se obţine doar din cărţi. Ea înseamnă o

3:6 cunoaştere personală şi practică a lui Hristos, o eliberare de ideile, obiceiurile şi practicile dobândite în şcoala prinţului întunericului, care este împotriva loialităţii faţă de Dumnezeu. Înseamnă învingerea încăpăţânării, mândriei, egoismului, ambiţiei lumeşti şi necredinţei. Înalta educaţie este o solie a eliberării de păcat.

3:7 Secol după secol, curiozitatea oamenilor i-a făcut să caute pomul cunoştinţei şi, deseori, ei cred că au ajuns să culeagă fructul esenţial când, în realitate, acesta este vanitate şi nulitate în comparaţie cu acea ştiinţă a adevăratei sfinţenii care le poate deschide porţile Împărăţiei lui Dumnezeu. Ambiţia omenească umblă după cunoştinţa care aduce glorie, înălţare de sine şi supremaţie. Influenţaţi de Satana, Adam şi Eva au negociat interdicţia lui Dumnezeu, începându-şi educaţia la şcoala profesorului minciunii. Ei au dobândit astfel cunoştinţa pe care Dumnezeu le-o refuzase - cunoştinţa consecinţelor păcatului.

3:8 Aşa-numitul pom al cunoştinţei a devenit un instrument al morţii; Satana a ţesut cu meşteşug dogmele sale, teoriile lui false în învăţătura pe care o preda. Din pomul cunoştinţei, el vorbeşte cât se poate de seducător despre o educaţie înaltă. Mii de oamenii s-au împărtăşit din roadele acestui pom, dar ele au însemnat moarte pentru ei. Hristos spune: "De ce cântăriţi argint pentru un lucru care nu hrăneşte?"(Isaia 55,2). Vă folosiţi talentele încredinţate de cer pentru a dobândi o educaţie pe care Dumnezeu o declară nebunie.

3:9 În mintea fiecărui elev trebuie imprimat gândul că educaţia este un eşec, dacă

3:10 înţelegerea nu s-a deprins cu adevărurile revelaţiei divine şi dacă inima nu primeşte învăţăturile Evangheliei lui Hristos. Elevul care, în locul principiilor clare ale Cuvântului lui Dumnezeu, a acceptat idei minore şi-şi permite consumarea timpului şi a atenţiei cu lucruri mărunte, îşi va descoperi intelectul redus şi slăbit. El îşi va pierde puterea de a se dezvolta. Mintea trebuie pregătită să înţeleagă importantele adevăruri care privesc viaţa veşnică.

3:11 Mi s-a arătat că trebuie să înălţăm puterea de gândire a elevilor noştri mai mult decât se crede acum posibil. Mintea şi inima trebuie învăţate să-şi păstreze puritatea, fiind alimentate zilnic din fântâna adevărului veşnic. Educaţia obţinută printr-un studiu al Cuvântului lui Dumnezeu va lărgi hotarele înguste ale învăţăturii omeneşti şi va oferi minţii o cunoaştere mult mai profundă, care se obţine printr-o legătură vitală cu Dumnezeu. Ea îl va situa pe orice elev, care este un împlinitor al Cuvântului, într-o arie mai largă a gândirii şi-i va asigura o bogăţie nepieritoare a informaţiei. Fără această cunoaştere, este sigur că omul îşi va pierde viaţa veşnică. Având această cunoaştere, el va fi bun pentru a deveni tovarăş cu sfinţii, în lumină.

3:12 Mintea şi mâna divină au păstrat, de-a lungul secolelor, raportul creaţiunii în puritatea lui. Singur Cuvântul lui Dumnezeu ne oferă un raport autentic al creării lumii noastre. Acest Cuvânt trebuie să fie ştiinţa de căpătâi în şcolile noastre. Prin el, putem afla ce L-a costat mântuirea noastră pe Acela care, de la început, a fost egal cu Dumnezeu şi care Şi-a jertfit viaţa pentru ca un popor

3:13 să poată sta înaintea Lui, fiind eliberat de tot ce este pământesc şi înnoit după chipul lui Dumnezeu.

3:14 Binele pe care Dumnezeu ni l-a făcut nouă nu are limite. Tronul de har este, el însuşi, cea mai mare atracţie şi pe el stă Acela care ne dă voie să-L numim Tată. Dar Iehova n-a considerat complet planul de mântuire, investind în el doar dragostea Lui. El a pus la altarul Său un Avocat îmbrăcat în natura Sa. Ca intermediar al nostru, lucrarea lui Hristos este aceea de a ne prezenta lui Dumnezeu drept fii şi fiice ale Sale. El mijloceşte în favoarea celor care Îl primesc. Cu propriul sânge, El a plătit răscumpărarea lor. În virtutea propriilor merite, El le dă putere să devină membri ai familiei regale, copii ai Împăratului ceresc. Iar Tatăl Îşi demonstrează infinita dragoste pentru Hristos, primind şi salutând, ca pe prietenii Lui, pe prietenii lui Hristos. El este bucuros de ispăşirea făcută. Dumnezeu este slăvit prin întruparea, viaţa, moartea şi mijlocirea Fiului Său.

3:15 Ştiinţa mântuirii, ştiinţa adevăratei sfinţenii, ştiinţa relevată din veşnicie, şi care intră în planul lui Dumnezeu, exprimă intenţiile Lui şi descoperă ţinta - Cerul, considerat a fi lucrul cel mai important. Dacă tinerii noştri obţin această cunoştinţă, vor fi capabili apoi să dobândească şi toate celelalte cunoştinţe esenţiale; dar, dacă nu obţin această cunoştinţă, toată ştiinţa pe care ei ar putea-o dobândi din lume nu va reuşi să îi claseze în rândul aleşilor lui Dumnezeu. Ei pot acumula toată ştiinţa pe care o dau cărţile, fiind totuşi ignoranţi ai principiilor elementare ale acelei neprihăniri care le va asigura caractere apreciate de Dumnezeu.

3:16 Pericolul educaţiei lumeşti

3:17 Peste mulţi care îşi aduc copiii la şcolile noastre vor veni puternice ispite, datorate dorinţei lor de a le asigura copiilor ceea ce lumea consideră a fi educaţia cea mai bună. Acestor părinţi, le-aş spune: "Aduceţi-vă copiii la simplitatea Cuvântului şi ei vor fi în siguranţă. Această carte este temelia întregii ştiinţe adevărate. Cea mai înaltă educaţie pe care o pot primi este aceea de a învăţa cum să unească credinţa lor 'cu fapta; cu fapta, cunoştinţa, cu cunoştinţa înfrânarea; cu înfrânarea, răbdarea; cu răbdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de fraţi; cu dragostea de fraţi, iubirea de oameni'. 'Căci dacă aveţi din belşug aceste lucruri în voi, ele nu vă vor lăsa să fiţi nici leneşi, nici neroditori în ce priveşte deplina cunoştinţă a Domnului nostru Isus Hristos căci dacă faceţi lucrul acesta, nu veţi aluneca niciodată. În adevăr, în chipul acesta, vi se va da din belşug, intrare în Împărăţia veşnică a Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos'."(2 Petru 5,11)

3:18 Atunci când Cuvântul lui Dumnezeu este lăsat la o parte în favoarea cărţilor care depărtează de Dumnezeu şi întunecă înţelegerea în ceea ce priveşte principiile Împărăţiei cerului, educaţia este un sacrilegiu. Dacă elevului nu i se oferă hrană intelectuală, curată, cu totul separată de aşa-numita "educaţie înaltă", o educaţie în amestec cu sentimente neloiale, atunci el nu-L poate cunoaşte cu adevărat pe Dumnezeu. Numai aceia care cooperează cu cerul în planul de mântuire pot şti ce înseamnă în simplitatea ei adevărata educaţie.

3:19 Aceia care caută educaţia pe care lumea o

3:20 apreciază atât de mult sunt îndepărtaţi din ce în ce mai mult de principiile adevărului, până ce devin lumeşti. Cu ce preţ şi-au procurat ei această educaţie! Ei s-au depărtat de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu, alegând să accepte ceea ce lumea numeşte cunoaştere, în locul adevărurilor pe care Dumnezeu le-a încredinţat oamenilor, prin slujitorii, apostolii şi profeţii Săi.

3:21 Şi sunt unii care, posedând această educaţie a lumii, cred că o pot introduce în şcolile noastre. Există un constant pericol ca aceia care lucrează în şcolile şi spitalele noastre să întreţină ideea că trebuie să intre în rând cu lumea, să studieze ceea ce studiază lumea şi să se obişnuiască cu lucrurile cu care se familiarizează lumea. Vom face greşeli grave dacă nu vom acorda o atenţie deosebită cercetării Cuvântului. Biblia nu trebuie adusă în şcolile noastre pentru a fi eclipsată de ceea ce este profan. Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie fundalul de lucru şi materia principală a educaţiei. Este adevărat că acum cunoaştem mult mai mult decât în trecut din acest Cuvânt, dar încă mai avem multe de învăţat din el.

3:22 Adevărata educaţie superioară este oferită de Acela ale căruia sunt "înţelepciunea şi puterea"(Iov. 12,13), din a cărui gură "iese cunoştinţă şi pricepere"(Prov. 2,6). În a-L cunoaşte pe Dumnezeu se află izvorul întregii ştiinţe şi creşteri adevărate. În orice parte ne-am îndrepta, în domeniul intelectual, în cel fizic sau în cel spiritual; oriunde am privi, cu excepţia bolii nimicitoare a păcatului, această cunoştinţă este descoperită. Orice metodă de cercetare am folosi, cu scopul sincer de a

3:23 ajunge la adevăr, suntem aduşi în legătură cu Inteligenţa puternică, nevăzută, care lucrează în şi prin toate. Gândirea omului este adusă în legătură cu gândirea lui Dumnezeu, cel mărginit cu cel Infinit. Efectul acestei comuniuni asupra corpului, minţii şi sufletului nu poate fi estimat. (Education, pg. 14)

3:24 În Învăţătorul trimis de Dumnezeu se află centrul oricărei activităţi cu adevărat educative. Despre această lucrare de astăzi, la fel de adevărat ca şi despre lucrarea pe care a început-o El, acum aproape două mii de ani, vorbeşte Mântuitorul în cuvintele: "Eu sunt Cel dintâi şi Cel de pe urmă, Cel viu". "Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul"(Apoc. 1,17.18; 21,6).

3:25 În prezenţa unui astfel de Învăţător, având aceste ocazii de a primi o educaţie divină, este o adevărată nechibzuinţă să căutăm educaţie departe de El, - să căutăm să fim înţelepţi departe de Înţelepciune; să căutăm să fim demni de încredere, respingând Adevărul; să căutăm iluminarea departe de Lumină şi existenţa în absenţa Vieţii; să ne întoarcem de la Izvorul apelor vii şi să ne săpăm fântâni crăpate, care nu pot să ţină apă! (Education, pg. 83)

3:26 Dragi profesori, când vă gândiţi la nevoia voastră de putere şi de călăuzire - nevoie pe care nu poate să o satisfacă nici un izvor omenesc - vă implor să vă îndreptaţi atenţia la făgăduinţele Aceluia care este Minunat Sfetnic. "Iată", spune El, "că ţi-am pus înainte o uşă deschisă, pe care nimeni n-o poate închide"(Apoc. 3,8). "Cheamă-Mă, şi-ţi voi răspunde"(Ier. 33,3). "Te voi învăţa şi-ţi voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi,

3:27 te voi sfătui şi voi avea privirea îndreptată asupra ta" (Ps. 32,8). "Şi iată Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului"(Mat. 28,20).

3:28 Aceasta fiind pregătirea cea mai înaltă pentru lucrarea voastră, vă îndrept atenţia spre cuvintele, viaţa şi metodele celui mai mare Învăţător. Vă implor, gândiţi-vă la El. Iată adevărul vostru ideal. Priviţi-L, meditaţi la El, până când Spiritul adevăratului Învăţător va lua în stăpânire inima şi viaţa voastră. Privind "ca într-o oglindă slava Domnului", veţi fi "schimbaţi în acelaşi chip al Lui"(2 Cor. 3,18) (Education, pg. 282).

3:29 Avansarea în educaţia adevărată nu este compatibilă cu egoismul. Cunoaşterea adevărată vine de la Dumnezeu şi se întoarce la Dumnezeu. Copiii Săi primesc, pentru ca, la rândul lor, să poată da. Cei care, prin harul lui Dumnezeu, au primit binecuvântări intelectuale şi spirituale trebuie să-i antreneze şi pe alţii spre un mai înalt grad de cunoaştere. Iar această lucrare, menită să contribuie la binele altora, va avea colaborarea agenţilor nevăzuţi. Şi continuând cu credincioşie această lucrare, vom avea înalte aspiraţii spre neprihănire, sfinţenie şi o perfectă cunoaştere a lui Dumnezeu. În această viaţă, noi devenim desăvârşiţi în Hristos, şi aceste calităţi le vom lua cu noi în curţile cerului.