Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi, 24


24:1 Cap. 22 - Lucrarea şcolii Bisericii

24:2 Biserica are o lucrare specială de făcut în educarea şi pregătirea copiilor ei, pentru ca aceştia, frecventând unele şcoli sau oricare alte societăţi, să nu poată fi influenţaţi de cei cu obiceiuri rele. Lumea este plină de fărădelege şi de neglijarea voinţei lui Dumnezeu. Oraşele au devenit asemenea Sodomei, şi copiii noştri sunt zilnic expuşi multor rele. Aceia care frecventează şcolile publice se asociază adesea cu copiii care au fost mai neglijaţi decât ei, copii care, dincolo de timpul petrecut în sălile de clasă, sunt lăsaţi să capete o educaţie a străzii. Inima tinerilor este uşor impresionabilă, şi, dacă cei din preajma lor nu au un caracter bun, Satana îi va folosi pe aceşti copii nesupravegheaţi să-i influenţeze pe copiii care sunt mai atent educaţi. Astfel, înainte ca părinţii păzitori ai Sabatului să-şi dea seama, copiii lor învaţă lecţiile depravării, iar sufletele lor sunt corupte...

24:3 Nevoia de şcoli ale Bisericii

24:4 Multe familii, care în scopul educării copiilor lor se mută în locuri unde există mari şcoli ale noastre, ar face un serviciu mai bun Domnului, dacă ar rămâne acolo unde sunt. Ei trebuie să încurajeze comunitatea din care fac parte, ca să înfiinţeze o şcoală a bisericii, în care copiii din zonă să poată primi o completă şi practică educaţie creştină. Ar fi mult mai bine pentru copiii lor, pentru ei înşişi

24:5 şi pentru cauza lui Dumnezeu dacă ar rămâne în bisericile mai mici, acolo unde este nevoie de ajutorul lor, în loc să meargă în comunităţi mai mari, unde, din cauză că nu este nevoie de ei, există o constantă ispită de a cădea în inactivitate spirituală.

24:6 Oriunde se află o mică grupă de păzitori ai Sabatului, părinţii trebuie să se unească pentru a asigura un loc pentru şcoală, în care copiii şi tinerii lor să poată învăţa. Ei vor angaja un profesor creştin care, ca un misionar devotat, îi va educa pe copii astfel încât să devină şi ei misionari...

24:7 Caracterul şcolilor Bisericii şi al profesorilor lor

24:8 Caracterul lucrării făcute în şcolile bisericii noastre trebuie să fie de cea mai înaltă calitate. Isus Hristos, Răscumpărătorul, este singurul remediu pentru o educaţie greşită, iar lecţiile din Cuvântul Său vor fi prezentate în permanenţă tinerilor, sub cea mai atractivă formă. Disciplina şcolii trebuie să completeze educaţia de acasă, şi atât în cămin, cât şi la şcoală, simplitatea şi evlavia trebuie menţinute. Va trebui să fie găsiţi bărbaţi şi femei care au talent pentru a lucra în aceste mici şcoli şi care nu pot lucra pentru profit într-una mai mare. Pe măsură ce predau studii biblice, ei înşişi îşi vor îmbogăţi educaţia.

24:9 Va trebui să fim foarte precauţi în alegerea profesorilor, ştiind că aceasta este o problemă solemnă. Selecţia o vor face oameni înţelepţi, care au discernământ în privinţa caracterului, pentru că este nevoie de cel mai mare talent

24:10 pentru educarea şi modelarea minţii tinerilor şi pentru a desfăşura cu succes multele aspecte ale lucrării ce trebuie făcute de profesori în şcolile noastre. Nimeni cu o slabă pregătire profesională nu trebuie pus la lucru în vreuna din şcolile noastre. Nu puneţi ca profesori pentru educarea copiilor mici profesori fără experienţă, care nu au încă abilitatea de a conduce, deoarece eforturile lor nu vor putea împiedica dezordinea. Ordinea este prima lege a cerului şi, sub acest aspect, fiecare şcoală a noastră trebuie să fie un model al cerului.

24:11 Este dăunător să-i expui pe elevi influenţei unor profesori mândri şi lipsiţi de afecţiune. Un astfel de profesor va face mult rău copiilor, acestor caractere aflate în plină şi rapidă formare. Dacă profesorii nu sunt dispuşi să se supună lui Dumnezeu, dacă nu au dragoste pentru copiii pe care îi conduc sau dacă manifestă părtinire pentru cei care le încântă imaginaţia şi indiferenţă pentru ceilalţi mai puţin atractivi sau care sunt neastâmpăraţi şi răi, atunci ei nu trebuie angajaţi, pentru că rezultatul va fi o pierdere de suflete pentru Hristos.

24:12 Pentru copii, este nevoie mai ales de profesori cu calm şi buni, care manifestă îngăduinţă şi dragoste pentru aceia care au cel mai mult nevoie de aşa ceva. Isus iubea copiii... El Se purta întotdeauna cu blândeţe şi respect cu ei, iar profesorii trebuie să-I urmeze exemplul. Ei trebuie să aibă adevăratul spirit misionar, pentru că tinerii trebuie educaţi să devină misionari.

24:13 Şcolile noastre au nevoie de profesori cu înalte calităţi morale, de oameni în care se poate avea încredere, oameni tari în credinţă şi care au tact şi răbdare,

24:14 care umblă cu Dumnezeu şi se feresc chiar şi de aparenţele rele...

24:15 Rezultatele lucrării, obţinute prin şcoala Bisericii

24:16 Atunci când sunt bine conduse, şcolile noastre pot fi mijloace de ridicare a standardului adevărului acolo unde au fost înfiinţate, deoarece copiii care primesc o educaţie creştină vor fi martori pentru Hristos. După cum copilul Isus a descifrat în Templu taine pe care preoţii şi conducătorii nu le putuseră desluşi, tot aşa, la sfârşitul lucrării pe acest pământ, copiii care au fost educaţi cum se cuvine vor rosti, în simplitatea lor, cuvinte ce îi vor uimi pe cei care acum vorbesc de "o educaţie superioară."

24:17 Aşa cum copiii cântau "Osana, binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului" (Marcu 11,9), şi în acele ultime zile, glasuri de copii se vor înălţa pentru a da ultima solie de avertizare unei lumi care piere. Când inteligenţele cereşti vor vedea că oamenilor nu li se permite să prezinte adevărul, Duhul lui Dumnezeu va veni peste copii şi ei vor face o lucrare de proclamare a adevărului pe care lucrătorii mai în vârstă nu o vor putea face, fiindu-le îngrădite posibilităţile.

24:18 Şcolile noastre sunt destinate de Dumnezeu să-i pregătească pe copii pentru această mare lucrare. În ele, ei vor fi instruiţi în adevărurile speciale ale timpului şi în lucrarea misionară practică. Ei vor fi înrolaţi în armata de lucrători pentru ajutarea celor slabi şi suferinzi. Copiii pot participa la lucrarea misionară medicală şi, prin mica lor contribuţie, pot ajuta la înaintarea ei. Prin micile lor eforturi,

24:19 multe suflete vor fi câştigate la adevăr. Prin ei, solia lui Dumnezeu, solia sănătăţii şi a mântuirii, vor fi transmisă tuturor neamurilor. Biserica trebuie să aibă grijă de mieii turmei. Să-i educăm şi să-i instruim pe copii pentru a-L sluji pe Dumnezeu, întrucât ei sunt moştenirea Lui. (Testimonies for the Church, vol. 6, 193-203).

24:20 Uneori, sistemul de apreciere a elevilor este un impediment pentru reala lor dezvoltare. La început, unii copii pricep mai greu, iar profesorul lor trebuie să dea dovadă de multă răbdare. Dar, după scurtă vreme, este posibil ca aceşti copii să înveţe atât de uşor, încât să-l uimească pe profesor. Alţii pot să pară strălucitori, dar cu timpul să demonstreze că au înmugurit prea brusc. Sistemul limitării la aprecierea rigidă a copiilor prin note nu este înţelept.

24:21 Cu greu poate fi evaluată însemnătatea virtuţilor fizice ale educatorului. Cu cât sănătatea acestuia este mai bună, cu atât mai bună îi va fi lucrarea. Mintea nu poate fi lucidă pentru a gândi şi viguroasă pentru a acţiona, dacă puterile fizice suportă consecinţe ale slăbiciunii şi bolii. Sufletul este impulsionat de minte, dar dacă din cauza slăbiciunii fizice mintea îşi pierde vigoarea, canalul spre sentimente şi motive mai înalte este afectat, iar profesorul va fi mai puţin capabil să facă diferenţa între bine şi rău. Când suferi din cauza unei sănătăţi şubrede, nu e uşor să ai răbdare şi să fii voios sau să acţionezi integru şi drept.