Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi, 23


23:1 Cap. 21 - Lucrarea care trebuie făcută pentru copiii noştri

23:2 Mi s-a atras atenţia asupra bisericilor răspândite în diferite localităţi şi mi s-a arătat că puterea lor depinde de creşterea lor în utilitate şi eficienţă În toate bisericile noastre trebuie să existe şcoli, iar în aceste şcoli, buni profesori misionari. Este cât se poate de important ca profesorii să fie pregătiţi pentru a-şi face bine partea în importanta lucrare de educare a copiilor păzitorilor Sabatului, nu numai în cultura generală, ci şi în Scripturi. Aceste şcoli, înfiinţate în diferite localităţi şi conduse de bărbaţi şi femei, după caz, cu temere de Dumnezeu, vor fi făcute după aceleaşi principii cu şcolile profeţilor.

23:3 O grijă deosebită trebuie acordată educării tineretului. Copiii trebuie educaţi pentru a deveni misionari; ei trebuie ajutaţi să înţeleagă limpede ce trebuie să facă pentru a fi mântuiţi. Puţini dintre ei au o instruire esenţială în cele sfinte. Dacă au o experienţă religioasă, profesorii vor putea să comunice elevilor lor cunoştinţa dragostei lui Dumnezeu, pe care o deţin. Aceste lecţii pot fi predate numai de cei care sunt, ei înşişi, convertiţi cu adevărat. Aceasta este cea mai nobilă lucrare misionară pe care vreun om şi-o poate asuma.

23:4 Chiar de mici, copiii trebuie învăţaţi să citească, să scrie, să descifreze imagini, să aibă răspunderile lor. Ei pot înainta pas cu pas în această cunoaştere. Dar, înainte de orice altceva, ei trebuie învăţaţi că temerea de Domnul este începutul înţelepciunii. Ei trebuie învăţaţi rând pe rând, sfat după sfat, puţin câte puţin; dar obiectivul principal al profesorului trebuie să fie învăţarea copiilor să-L cunoască pe Dumnezeu şi pe Isus Hristos, pe care El L-a trimis.

23:5 Învăţaţi-i pe copii că, peste tot, păcatul este definit de Scriptură drept "fărădelege" (1 Ioan 3,4)... Învăţaţi-i într-un limbaj simplu că trebuie să fie ascultători de părinţi şi să-şi predea inimile lui Dumnezeu. Isus aşteaptă să-i primească şi să-i binecuvânteze, dacă vor veni la El, cerându-I să le ierte toate fărădelegile şi să-i despovăreze de păcate. Iar când Îl roagă să le ierte toate fărădelegile, ei trebuie să-L creadă că aşa va face.

23:6 Dumnezeu vrea ca orice copil de vârstă fragedă să fie copilul Lui, să fie adoptat în familia Sa. Oricât de mici ar fi, copiii pot fi membri ai căminului credinţei şi pot avea o experienţă cât se poate de valoroasă. Pot avea o inimă blândă şi dispusă să primească impresii durabile. Pot avea inimile pline de încredere şi iubire faţă de Isus şi pot trăi pentru Mântuitorul. Hristos va face din ei mici misionari. Întregul curs al gândurilor lor va fi schimbat şi păcatul nu le va mai apărea drept ceva de dorit, ci ceva de ocolit şi de urât.

23:7 Copiii mici, la fel ca şi cei mai mari, vor avea de câştigat de pe urma acestei educaţii şi, uşurând astfel realizarea planului de mântuire, profesorii vor primi binecuvântări în aceeaşi măsură cu elevii lor. Duhul Sfânt al lui Dumnezeu

23:8 va imprima lecţiile în mintea receptivă a copiilor şi ei vor înţelege ideile adevărului biblic, în simplitatea lor. Iar Domnul le va da acestor copii experienţă misionară. El le va inspira gânduri pe care chiar profesorii lor nu le-au avut. Copiii care sunt educaţi vor fi martori ai adevărului.

23:9 Profesorii nervoşi, uşor iritabili, nu trebuie aşezaţi în faţa tinerilor. Ei trebuie să-i iubească pe copii, fiindcă aceştia sunt membri mai tineri ai familiei Domnului. Domnul Se va interesa de aceşti copii, ca şi de părinţii lor. "Unde este turma care-ţi fusese dată, turma de care erai aşa de mândru?" (Ieremia 13,20).

23:10 În lucrarea de educare a copiilor şi tinerilor, profesorii nu trebuie să-şi permită nici un cuvânt sau gest necontrolat, pentru că, făcând aşa, transmit elevilor acelaşi spirit pe care ei îl posedă. Domnul ar vrea ca în şcolile noastre primare şi, de asemenea, în cele de grad mai înalt, îngerii Săi să poată umbla, iar ordinea şi principiile de conducere să fie ordinea şi principiile cerului. Aşa ceva mulţi cred că este imposibil; dar orice şcoală trebuie să înceapă cu aceasta şi să se străduiască să păstreze spiritul lui Hristos în ordine, comunicare, instruire, iar profesorii să se aşeze în conul de lumină în care Dumnezeu îi poate folosi ca agenţi ai Săi, pentru a reflecta caracterul Său. Educatorii trebuie să ştie că, în calitate de instructori temători de Dumnezeu, ei au la orice oră ajutoare pentru a imprima în inima copiilor valoroasa lecţie dată.

23:11 Domnul lucrează împreună cu orice profesor consacrat şi este în interesul profesorului, să fie conştient de aceasta. Educatorii care se află sub controlul lui Dumnezeu primesc har, adevăr şi lumină prin Duhul Sfânt, pentru a le împărtăşi copiilor. Ei lucrează pentru cel mai mare Educator pe care lumea L-a avut vreodată şi cât de nepotrivit ar fi ca ei să aibă un duh lipsit de bunătate, o voce aspră, plină de mânie! Prin aceasta, ei ar transmite propriile defecte copiilor.

23:12 O, de-am înţelege ce am putea realiza, dacă am învăţa de la Isus! Izvoarele cereşti de pace şi bucurie, desferecate în sufletul educatorului de cuvintele minunate ale inspiraţiei, vor deveni un puternic râu al influenţei, binecuvântându-i pe toţi cu care acesta intră în contact.

23:13 Să nu vă gândiţi că Biblia va fi o carte plictisitoare pentru copii. Cu un instructor înţelept, Cuvântul va deveni din ce în ce mai de dorit, va fi pentru copii ca pâinea vieţii, care nu se învecheşte niciodată. Există în Biblie o prospeţime şi o frumuseţe care îi atrage şi îi încântă pe copii şi pe tineri. Ea este ca soarele care radiază pe pământ, oferindu-şi strălucirea şi căldura, fără însă a le termina vreodată. Prin lecţiile din istoria biblică şi în doctrină, copiii şi tinerii vor afla că toate celelalte cărţi sunt inferioare Scripturii. Ei pot găsi în Biblie fântâna harului şi a iubirii.

23:14 Duhul Sfânt şi plin de învăţăminte al lui Dumnezeu este în Cuvântul Său. O nouă şi preţioasă lumină străluceşte cu putere de pe fiecare pagină. Adevărul este scos la iveală prin ele, iar cuvintele şi propoziţiile, strălucind şi potrivindu-se cu orice ocazie, sunt glasul lui Dumnezeu care vorbeşte.

23:15 Avem nevoie să-L recunoaştem pe Duhul Sfânt ca luminător al nostru. Lui Îi place să Se adreseze copiilor şi să le descopere frumuseţile şi bogăţiile Cuvântului. Făgăduinţele rostite de Marele Învăţător vor captiva simţurile şi vor anima sufletul copilului cu o putere spirituală care este divină. În mintea lor receptivă, se va dezvolta o familiarizare cu lucrurile sfinte, care va fi ca o baricadă împotriva ispitelor vrăjmaşului.

23:16 Lucrarea educatorilor este o lucrare importantă. Ei trebuie să facă din Cuvântul lui Dumnezeu meditaţia lor. Dumnezeu va comunica prin Duhul Său Sfânt cu sufletul. Rugaţi-vă, în vreme ce studiaţi: "Deschide-mi ochii, ca să văd lucrurile minunate ale Legii tale" (Ps. 119,18). Atunci când, prin rugăciune, educatorul se va sprijini pe Dumnezeu, Duhul lui Hristos va veni peste el, şi Dumnezeu va lucra astfel prin el, la mintea elevului. Duhul Sfânt umple mintea şi inima cu speranţă, curaj şi imagini biblice, care vor fi transmise elevului. Cuvintele adevărului vor creşte în importanţă şi vor căpăta o lărgime şi o adâncime ale înţelesului pe care niciodată instructorul nu le-a visat. Frumuseţea şi valoarea Cuvântului lui Dumnezeu au o influenţă transformatoare asupra minţii şi caracterului; scânteile iubirii cerului vor cădea în inima copiilor ca o inspiraţie. Putem aduce la Hristos sute şi mii de copii, dacă vom lucra pentru ei. (Special Testimonies to the Battle Creek Church - 15 Decembrie, 1897, Cooranbong).