Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi, 14


14:1 Cap. 12 - Comportamentul elevilor

14:2 Elevii care mărturisesc că-L iubesc pe Dumnezeu şi ascultă de adevăr, trebuie să posede acel grad de autocontrol şi tărie în principiul religios, care îi face în stare să stea neclintiţi în mijlocul ispitelor şi să rămână de partea lui Isus în colegiu, la pensiune sau oriunde ar fi. Religia nu este o simplă manta de purtat în casa lui Dumnezeu. Principiile ei trebuie să caracterizeze viaţa în toate aspectele ei. Cei care beau apă din fântâna vieţii nu vor manifesta, asemenea lumii, dorinţa de schimbare în plăceri. În puterea şi-n caracterul lor, se va vedea pacea, odihna şi fericirea pe care le-au găsit în Isus, punându-şi zilnic întrebările şi poverile la picioarele Lui. Ei vor arăta că, în ascultare şi conştiinciozitate, este mulţumire şi bucurie. Astfel de elevi vor exercita o influenţă asupra colegilor lor, care va caracteriza întreaga şcoală.

14:3 Cei care alcătuiesc această armată loială îi vor înviora şi întări pe profesori, dejucând orice formă de necredincioşie, discordie şi neconformare la reguli şi regulamente. Influenţa lor va fi salvatoare, iar rodul lucrării lor nu va pieri în ziua cea mare a Domnului, ci-i va urma în lumea veşnică. Influenţa lor din această viaţă va mărturisi necontenit prin veacurile veşniciei.

14:4 Un tânăr serios, conştiincios şi credincios în şcoală, este o comoară inestimabilă. Îngerii din cer privesc cu simpatie la el şi în registrele de sus este consemnată orice faptă de neprihănire a lui, orice ispită

14:5 înfrântă şi orice rău evitat. El pune o temelie bună pentru viitor, pentru a putea trăi veşnic.

14:6 De tineretul creştin depinde în mare măsură protejarea şi perpetuarea instituţiilor pe care Dumnezeu le-a conceput ca mijloace prin care lucrarea Lui să progreseze. Niciodată nu a fost o aşa vreme, în care rezultatele atât de importante să depindă de o categorie de oameni. Cât de important este atunci ca tinerii să fie calificaţi pentru această mare lucrare, pentru ca Dumnezeu să-i poată folosi drept unelte ale Sale! Creatorul lor are mari pretenţii de la ei, care sunt cei mai importanţi dintre toţi.

14:7 Dumnezeu este Cel care le-a dat viaţă şi i-a dotat fizic şi intelectual pe tineri. El le-a conferit capacitatea de a se dezvolta pentru a putea face o lucrare rezistentă cât veşnicia. În schimbul marilor Sale daruri, El cere o cuvenită cultivare şi exersare a capacităţilor morale şi intelectuale. El nu le-a dat aceste facultăţi doar pentru satisfacerea de sine sau pentru a fi folosite abuziv într-o lucrare contrară voinţei şi providenţei Sale, ci pentru sporirea cunoştinţei adevărului şi sfinţeniei în lume. În schimbul neclintitei Lui bunătăţi şi infinitei Sale mile, El le cere să fie buni, le cere închinare şi dragoste. El nu doreşte decât ascultare de legile Sale şi de toate preceptele înţelepte, care-i feresc pe tineri de maşinaţiunile lui Satana şi-i conduc pe cărările păcii.

14:8 Caracterul neîmblânzit, indolent, al multora dintre tinerii din acest veac al omenirii provoacă multă durere în inimi. Dacă ar putea să vadă că, în conformarea la legile şi regulile instituţiilor noastre, nu fac decât ceva care le îmbunătăţeşte prezenţa în societate, le înalţă caracterul,

14:9 le înnobilează mintea şi le sporeşte fericirea, tinerii nu s-ar mai răzvrăti împotriva regulilor şi regulamentelor şi nu s-ar mai ocupa de crearea de suspiciuni şi nume rău acestor instituţii.

14:10 Cu zel şi fidelitate, tinerii noştri trebuie să corespundă pretenţiilor cerute de la ei, aceasta fiind o garanţie a succesului. Tineri, care niciodată n-au avut succes în planul cerinţelor vremelnice ale acestei vieţi, vor fi, în aceeaşi măsură, nepregătiţi pentru o angajare în sarcini mai nobile. O experienţă religioasă se câştigă numai prin luptă, prin trecere prin dezamăgire, prin aspră disciplină de sine, prin rugăciune stăruitoare. Paşii către cer trebuie făcuţi unul câte unul, un pas pregătindu-l pe următorul.

14:11 Compania altora

14:12 Atâta vreme cât sunt la şcoală, copiii nu trebuie să lase ca mintea să le fie împovărată de gânduri romantice. Ei se află acolo pentru a obţine o pregătire, ca să poată lucra pentru Dumnezeu, şi acesta trebuie să le fie gândul suprem. Elevii trebuie să aibă o cât se poate de cuprinzătoare vedere asupra obligaţiilor lor faţă de Dumnezeu. Să studieze sârguincios cum ar putea face o lucrare practică pentru un învăţător, pe timpul cât sunt elevi, refuzând să împovăreze sufletul profesorilor lor prin demonstrarea unui spirit de uşurătate şi a unei nepăsătoare desconsiderări a regulilor.

14:13 Elevii pot face mult pentru succesul şcolii, lucrând împreună cu profesorii pentru a-i ajuta pe alţi colegi de-ai lor şi străduindu-se energic să se înalţe deasupra standardelor ieftine, joase. Aceia care cooperează cu Hristos vor deveni aleşi în vorbire şi purtare. Ei nu vor fi nesupuşi şi egoişti şi nu vor învăţa pentru egoismul

14:14 şi mulţumirea lor. Ei îşi vor lega toate eforturile de împreuna lucrare cu Hristos ca mesageri ai milei şi dragostei Sale, fiind una cu El în spirit şi faptă. Ei caută să-şi înmagazineze în minte preţioasele comori ale Cuvântului lui Dumnezeu, pentru ca fiecare să-şi poată îndeplini lucrarea încredinţată.

14:15 În tot ce facem cu elevii, trebuie avute în vedere vârsta şi caracterul lor. Nu-i putem trata în acelaşi fel şi pe tineri, şi pe bătrâni. Sunt circumstanţe în care bărbaţi şi femei cu experienţă considerabilă se pot bucura de privilegii neacordate celor mai tineri, care sunt elevi. Vârsta, împrejurările şi dispoziţia intelectuală trebuie luate în considerare. Trebuie să fim înţelegători în tot ce facem, dar nu trebuie să ne slăbim intransigenţa şi vigilenţa în raport cu elevii de orice vârstă, nici stricteţea în interzicerea întovărăşirilor neînţelepte şi nefaste ale tinerilor şi elevilor noştri necopţi.

14:16 În şcolile noastre din Battle Creek, Healdsburg şi Cooranbourg, am dat o mărturie clară, referitoare la aceste probleme. Au fost dintre aceia care au considerat că restricţia este prea severă, dar le-am arătat clar ce se poate şi ce nu se poate, spunându-le că şcolile noastre sunt înfiinţate cu mare cheltuială pentru un scop precis şi că tot ceea ce ar împiedica atingerea acestui scop trebuie îndepărtat.

14:17 În repetate rânduri, am venit înaintea elevilor şcolii Avondale cu solii de la Domnul, referitoare la nefasta influenţă a liberei şi uşoarei întovărăşiri între tineri şi tinere. Le-am spus că, dacă nu păstrează o distanţă între ei şi nu îşi dau silinţa să

14:18 valorifice la maximum timpul, şcoala nu le va fi un beneficiu, iar aceia care le-au suportat cheltuielile vor fi dezamăgiţi. Le-am spus că, dacă vor să urmeze propria voinţă şi să aibă o cale a lor, ar fi mai bine pentru ei să se întoarcă acasă, sub supravegherea părinţilor lor, asta putând s-o facă imediat ce s-au hotărât să nu mai stea sub "jugul" ascultării, întrucât nu vrem să avem spirite conducătoare spre rău sau demoralizatoare pentru ceilalţi elevi.

14:19 Am spus directorului şi profesorilor că Dumnezeu a aşezat asupra lor răspunderea vegherii asupra sufletelor elevilor ca asupra unora pentru care au de dat socoteală. Le-am arătat că drumul greşit, urmat de unii dintre elevi, îi va antrena şi pe alţii, dacă nu este curmat, iar, pentru aceasta, Dumnezeu îi va face pe ei răspunzători. Urmau şcoala şi unii elevi care nu fuseseră bine disciplinaţi acasă şi ale căror idei despre buna educaţie şi valoarea ei erau deformate. Dacă acestora li s-ar fi permis să acţioneze după propria lor obişnuinţă, atunci obiectivul pentru care exista şcoala ar fi fost compromis şi păcatul ar fi fost imputat "păzitorilor" şcolii, ca şi cum ei înşişi l-ar fi făcut.

14:20 Dumnezeu îl face pe oricine răspunzător pentru influenţa pe care o răspândeşte în jur. El îi invită pe tineri să fie cumpătaţi şi conştiincioşi în folosirea capacităţilor lor mintale şi trupeşti. Acestea pot fi dezvoltate corect printr-o cât mai atentă folosire a ocaziilor şi o înţeleaptă dedicare a energiilor spre slava lui Dumnezeu şi spre binele semenilor.

14:21 A şti ce înseamnă curăţenia minţii, a sufletului şi a trupului este o importantă parte a educaţiei. Pavel a rezumat dezideratele posibile pentru Timotei, spunând: "Păstrează-te curat" (1 Tim. 5,22). Necurăţia gândului, a vorbei sau a faptei nu va fi tolerată de copilul lui Dumnezeu. Cele mai bogate binecuvântări şi încurajări sunt rezervate celor care biruie practicile răului şi cele mai teribile sancţiuni îi aşteaptă pe cei care îşi profanează trupul şi-şi pervertesc sufletul.

14:22 Ferice de cei cu inima curată, profesori, ferice de ei acum, nu în viitor. "Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu" (Mat. 5,8). Da, ca şi Moise, ei vor putea suporta vederea Celui ce este nevăzut. Ei au asigurarea celor mai bogate binecuvântări, atât în viaţa aceasta, cât şi în viaţa veşnică viitoare.

14:23 Elevi, vegheaţi, rugaţi-vă şi faceţi eforturi stăruitoare în direcţia cea bună, şi astfel veţi fi umpluţi cu Duhul lui Hristos. " Îmbrăcaţi-vă în Domnul Isus Hristos şi nu purtaţi de grijă de firea pământească, pentru ca să-i treziţi poftele" (Rom. 13,14). Fiţi hotărâţi în a face din şcoală un succes. Dacă urmaţi învăţătura dată în Cuvântul lui Dumnezeu, puteţi avansa în direcţia dezvoltării capacităţii morale şi intelectuale, care-i va face chiar pe îngeri să se bucure, iar Dumnezeu Se va bucura de voi prin cântare. Sub această disciplină, vă veţi asigura o perfectă dezvoltare a capacităţilor. Nu lăsaţi ca, prin diverse ispite, uşurătatea şi poftele tinereţii să vă transforme ziua favorii şi a privilegiului într-un eşec. Ancoraţi-vă zilnic în Hristos, şi în scurta perioadă de probă aici, pe pământ, păstraţi-vă

14:24 demnitatea în puterea lui Dumnezeu, ca împreună lucrători cu cei mai înalţi agenţi ai cerului.

14:25 Este privilegiul profesorului credincios de a culege zilnic roadele vizibile ale muncii lui pline de răbdare şi perseverenţă, în iubire, de a vedea creşterea gingaşelor plante care înmuguresc, înfloresc şi apoi rodesc ordine, punctualitate, credincioşie, sârguinţă şi adevărată nobleţe a caracterului. Este privilegiul lui să vadă crescând şi consolidându-se în aceşti copii şi tineri, de care el este răspunzător, dragostea pentru adevăr şi dreptate. Ce răsplată poate fi mai mare decât aceea de a vedea cum în elevii lui se dezvoltă caractere care-i înnobilează şi-i fac utili, calificaţi să ocupe poziţii de răspundere şi încredere - bărbaţi şi femei care, în viitor, vor avea puterea să ţină sub control influenţele rele şi să ajute la risipirea întunericului moral al lumii?

14:26 Trezind în mintea elevilor lor conştiinţa posibilităţilor ce le stau înainte, făcându-i să înţeleagă adevărul că ei pot deveni oameni de încredere, nobili şi utili, el pune în mişcare valuri de influenţă ce, chiar şi după ce el nu mai este, îşi vor face efectul, aducând bucurie celor trişti şi speranţă celor descurajaţi. Aprinzând în mintea şi în inima lor candela sârguinţei serioase, el este răsplătit văzând cum razele ei strălucitoare se răspândesc în orice direcţie, luminând nu numai viaţa celor câţiva aflaţi zilnic sub directa lui îndrumare, ci, prin aceştia, şi viaţa multor altora.