Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi

Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi, 11


11:1 Cap. 9 - Învăţători şi învăţătura

11:2 Adevărata educaţie înseamnă mai mult decât urmarea anumitor studii. Ea este cuprinzătoare, incluzând o armonioasă dezvoltare a tuturor capacităţilor fizice şi mintale. Ea învaţă dragostea şi temerea de Dumnezeu şi este o pregătire pentru achitarea cu credincioşie a îndatoririlor vieţii.

11:3 Există o educaţie care este în mod esenţial lumească. Ea vizează reuşita în lume, satisfacerea ambiţiei egoiste. Pentru a dobândi această educaţie, mulţi cheltuiesc bani, aglomerându-şi mintea cu multe cunoştinţe inutile. Lumea îi socoteşte învăţaţi, dar Dumnezeu nu este în mintea lor. Ei mănâncă din pomul cunoştinţei lumeşti, care hrăneşte şi întăreşte mândria. În inima lor, ei devin nesupuşi şi străini faţă de Dumnezeu, iar darurile încredinţate lor sunt trecute de partea vrăjmaşului. Mare parte din educaţia zilelor noastre este de acest gen. Lumea poate să o considere de dorit, dar ea îl pune în pericol pe cel care o urmează.

11:4 Există un alt fel de educaţie, foarte diferită. Principiile ei de bază, după cum declară cel mai mare Învăţător pe care lumea L-a cunoscut vreodată, sunt: "Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui"(Mat. 6,33). Scopul ei nu este egoist - a-L onora pe Dumnezeu şi a-L sluji în această lume. Pregătirea teoretică şi, în aceeaşi măsură, cea practică au în vedere acest obiectiv. Cuvântul lui Dumnezeu este studiat; o legătură vitală se păstrează cu Dumnezeu şi se nutresc sentimente şi trăsături de caracter

11:5 superioare. Acest gen de educaţie dă rezultate durabile cât veşnicia. "Începutul înţelepciunii este frica de Domnul"(Prov. 9,10), şi mai bună decât orice cunoaştere este o înţelegere a Cuvântului Său.

11:6 Care să fie caracterul educaţiei date în şcolile noastre? Va fi ea racordată la înţelepciunea acestei lumi sau la înţelepciunea de sus? Învăţătorii trebuie să facă mai mult decât o predare a ştiinţei cărţilor pentru discipolii lor. Poziţia lor de ghid şi instructor al tinerilor este una de mare răspundere, pentru că le este dată lucrarea de formare a unor minţi şi caractere. Cei care îşi asumă această lucrare trebuie să aibă un caracter echilibrat. Ei vor avea maniere alese, vor fi ordonaţi în îmbrăcăminte, atenţi în tot ceea ce fac. Şi vor manifesta adevărată amabilitate creştină, care câştigă încrederea şi respectul. Învăţătorul trebuie să fie el însuşi ceea ce doreşte ca elevii săi să devină.

11:7 Profesorii trebuie să vegheze asupra elevilor lor, aşa cum păstorul îngrijeşte de turma încredinţată lui. Ei trebuie să aibă grijă de sufletele discipolilor ca de unele de care au de dat socoteală.

11:8 Se poate ca profesorul să aibă multe cunoştinţe în ceea ce priveşte natura înconjurătoare, viaţa animală, descoperirile ştiinţei, invenţiile tehnice sau artele, dar el nu se poate numi învăţat, nu este bun pentru această lucrare de educator al tinerilor, dacă nu are în suflet o cunoaştere a lui Dumnezeu şi a lui Hristos. El nu poate fi un adevărat educator până nu este el însuşi un discipol în şcoala lui Hristos, unde primeşte învăţătura de la Instructorul divin.

11:9 Dependenţa noastră de Dumnezeu

11:10 Dumnezeu este izvorul întregii înţelepciuni. El este infinit de înţelept, de drept şi de bun. Fără Hristos, nici cei mai înţelepţi oameni nu Îl pot înţelege pe Dumnezeu. Ei se pot considera deştepţi, se pot felicita pentru ceea ce ştiu, dar simpla cunoaştere intelectuală, fără marile adevăruri aflate în Hristos, nu înseamnă nimic. "Înţeleptul să nu se laude cu înţelepciunea lui ci cel ce se laudă, să se laude că are pricepere şi că Mă cunoaşte, că ştie că Eu sunt Domnul care fac milă, judecată şi dreptate pe pământ"(Ieremia 9,23.24).

11:11 Dacă oamenii ar putea pentru o clipă să privească dincolo de limita viziunii lor, dacă ar putea avea o vedere a celui Veşnic, orice gură s-ar opri din lăudăroşenia ei. Oamenii care trăiesc în această lume ca un atom, sunt mărginiţi. Dumnezeu are nenumărate lumi care Îi sunt ascultătoare şi-I aduc slavă. Când, în domeniul ştiinţei, oamenii au ajuns la cel mai înalt grad permis de puterile lor limitate, dincolo încă se află un infinit nepătruns de înţelegerea lor.

11:12 Înainte de a fi cu adevărat înţelepţi, ei trebuie să-şi dea seama că sunt dependenţi de Dumnezeu şi să se umple de înţelepciunea Lui. Dumnezeu este izvorul puterii intelectuale şi spirituale. Oamenii cei mai mari, care au atins ceea ce lumea consideră minunate culmi ale ştiinţei, nu se pot compara cu Ioan, ucenicul iubit, sau cu apostolul Pavel. Când puterea intelectuală şi cea spirituală se împletesc, atunci este atins cel mai înalt standard omenesc. Cei care fac acest lucru vor fi admişi de Dumnezeu ca împreună lucrători cu El în educaţie.

11:13 A te cunoaşte pe tine însuţi este o mare ştiinţă. Educatorul care se auto estimează corect. Îl va lăsa pe Dumnezeu să-i formeze şi disciplineze intelectul şi va recunoaşte sursa puterii lui. Cunoaşterea de sine conduce la umilinţă şi la încredere în Dumnezeu, dar nu ţine locul eforturilor de auto-perfecţionare. Acela care îşi cunoaşte deficienţele, nu-şi va cruţa strădaniile atingerii celui mai înalt standard fizic, intelectual şi moral. Nici unul care e mulţumit cu un standard mai scăzut nu trebuie să aibă de-a face cu lucrarea de pregătire a tinerilor.

11:14 Un ajutor efectiv

11:15 Adevăratul educator va încerca, prin sfat şi exemplu, să aducă suflete la Hristos. El trebuie să primească adevărul dragostei care să-i curăţească inima şi să-i modeleze viaţa. Orice învăţător trebuie să se afle sub deplinul control al Duhului Sfânt. Atunci Hristos poate să-i vorbească inimii lui, cu glasul iubirii. Iar dragostea lui Dumnezeu, primită în inimă, este o putere activă spre bine, însufleţind şi înnobilând mintea şi sufletul. Cu propria inimă caldă de dragostea divină, educatorul Îl va înălţa pe Omul de pe Calvar nu pentru a le oferi discipolilor Săi o informaţie, ci pentru a-i face atenţi la Hristos, până ce El le va apărea "deosebindu-se din zece mii", cu toată fiinţa lui, "plină de farmec"(Cânt. Cânt. 5,10-16).

11:16 Duhul Sfânt este un ajutor efectiv în refacerea chipului lui Hristos în sufletul omenesc, dar eficienţa şi puterea Lui nu au fost preţuite în şcolile noastre. El a fost prezent în şcolile profeţilor, punând chiar şi gândurile în armonie cu voinţa lui Dumnezeu. Există o legătură vie între cer şi aceste şcoli,

11:17 iar bucuria şi mulţumirea inimilor în iubire îşi găseau expresie în cântările de laudă la care se alăturau şi îngerii.

11:18 Duhul Sfânt vine în lume ca reprezentat al lui Hristos. El nu doar vorbeşte despre adevăr, El este adevărul - Martorul adevărat şi credincios. El este marele Cercetător al inimilor, cunoscând caracterele tuturor.

11:19 Duhul Sfânt a venit deseori în şcolile noastre şi nu a fost recunoscut, fiind tratat ca un străin, poate chiar ca un intrus. Orice profesor trebuie să-L cunoască şi să-L întâmpine frumos pe acest Oaspete ceresc. Dacă îşi vor deschide inimile pentru a primi Duhul, educatorii vor fi pregătiţi pentru a colabora cu El în lucrarea pentru elevii lor. Şi când Duhului i se dă cale liberă, El va determina transformări minunate. El va lucra în orice inimă, vindecând de egoism, modelând şi cizelând caracterul şi supunându-i lui Hristos chiar şi gândurile.

11:20 Marea năzuinţă a educatorului trebuie să fie desăvârşirea caracterului lui Hristos în el şi în elevii lui. Învăţători, lămpile voastre să fie bine puse la punct, şi ele vor fi nu numai lumină pentru elevii voştri, ci vor trimite raze clare şi în căminele în care aceştia locuiesc, în vecinătatea lor şi mult mai departe, în întunecimea morală a omenirii. (Special Testimonies on Education, pg. 47-52, 15 mai 1896).

11:21 Unii fraţi afirmă că există o mulţime de tineri în biserica noastră care au nevoie de beneficiile pregătirii în şcolile noastre, dar care nu le pot frecventa, dacă nu vor fi micşorate taxele.

11:22 Aceia care pledează pentru taxe reduse trebuie să analizeze problemele atent, pe toate feţele. Dacă elevii nu dispun de suficiente mijloace proprii pentru a plăti costul real al unei lucrări conştiincioase pentru educarea lor, nu ar fi mai bine ca părinţii, prietenii sau comunităţile lor, de care aparţin, ori fraţi generoşi din teritoriul conferinţei lor să-i ajute, decât să lase ca asupra şcolii să apese numeroase datorii? Ar fi mult mai bine ca mai mulţi patroni de instituţii să sponsorizeze împreună cheltuiala, pentru ca şcoala să nu devină datoare.

11:23 Bisericile din diferite localităţi ar trebui să simtă că asupra lor se află o solemnă responsabilitate în pregătirea tinerilor şi educarea talentelor spre o angajare în lucrare misionară. Atunci când se găsesc în comunitate tineri promiţători, ca viitori buni lucrători, acestea să-şi asume răspunderea de a-i trimite la una dintre şcolile noastre de pregătire. În comunităţile noastre, se află capacităţi extraordinare, care trebuie puse la lucru. Există persoane care ar putea sluji bine în via Domnului, dar mulţi sunt prea săraci pentru a putea dobândi educaţia necesară, fără ajutor material. Comunităţile trebuie să simtă că a contribui la susţinerea materială a acestora este un privilegiu.

11:24 Aceia care au adevărul în inimă sunt totdeauna dispuşi să ajute cu generozitate acolo unde este nevoie, determinându-i şi pe alţii să le urmeze exemplul. Dacă sunt tineri care ar putea beneficia de şcolile noastre, dar nu pot plăti în întregime taxele, biserica trebuie să-şi arate generozitatea, ajutându-i. În plus, în fiecare conferinţă trebuie strâns un fond de împrumut

11:25 pentru elevii buni, dar săraci, care doresc să se dedice lucrării misionare. În unele cazuri, aceşti elevi trebuie chiar să beneficieze de donaţii. Când a fost deschis pentru prima dată colegiul din Battle Creek, exista la Review and Herald un fond destinat celor care doreau să obţină o educaţie, dar nu aveau mijloace. El era la dispoziţia unor elevi, până ce aceştia reuşeau să-şi facă o situaţie, apoi, din câştigul lor, ei aveau să restituie ceea ce folosiseră, astfel încât şi alţii să poată beneficia.

11:26 Asemenea rezerve trebuie făcute şi în prezent pentru întreţinerea unui fond de împrumut al elevilor buni, dar săraci, care doresc să se pregătească pentru lucrarea misionară. Tinerilor li se va arăta clar că trebuie, pe cât posibil, să-şi aibă contribuţia proprie la costul educaţiei lor, pentru că ceea ce costă puţin va fi puţin apreciat, dar ceea ce are un preţ relativ apropiat de adevărata valoare va fi apreciat corespunzător.

11:27 Avantajele profesorului nostru pot fi reduse, dar, dacă el are o adevărată pătrundere a naturii umane, dacă apreciază măreţia lucrării sale, pentru care are o dragoste adevărată, dacă are dorinţa de a lucra în mod serios, umil şi perseverent, el va înţelege nevoile elevilor săi şi, printr-un spirit simţitor, le va câştiga inima, şi-i va conduce înainte şi în sus. Eforturile lui vor fi atât de bine direcţionate, încât şcoala va deveni o putere vie în creşterea spre bine, plină de duhul adevăratei propăşiri.