Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Parabolele Domnului Hristos

Parabolele Domnului Hristos, 28


28:1 Facultăţile mintale

28:2 Dumnezeu cere instruirea facultăţilor noastre mintale. El a plănuit ca slujitorii Săi să aibă o inteligenţă mai mare şi un discernământ mai clar, decât cei din lume; de aceea el este neplăcut impresionat de către aceia care sunt prea neglijenţi, sau prea indolenţi spre a deveni lucrători eficienţi şi bine instruiţi. Dumnezeu ne cere să-L iubim cu toată inima noastră, din tot sufletul nostru şi cu toată puterea noastră, dar şi cu toată capacitatea noastră intelectuală. Faptul acesta aşează asupra noastră obligaţia dezvoltării mintii noastre, până la deplina ei capacitate, pentru ca să putem cunoaşte şi iubi pe Creatorul nostru, cu toată puterea minţii noastre.

28:3 Pus sub controlul Duhului Sfânt, intelectul nostru, cu cât va fi mai temeinic cultivat, cu atât va fi mai cu succes folosit în slujba lui Dumnezeu. Cel needucat, dar care se consacră lui Dumnezeu şi doreşte mult să fie de folos pentru binecuvântarea altora, poate fi şi este binecuvântat de Dumnezeu în slujirea Sa. Dar aceia care, cu acelaşi spirit de consacrare, au însă şi avantajul unei educaţii temeinice, aceştia pot face o mult mai mare şi mai întinsă lucrare pentru Hristos. Ei stau pe un teren superior.

28:4 Dumnezeu doreşte ca noi să dobândim cea mai completă educaţie posibilă, cu scopul de a împărtăşi cunoştinţa noastră şi altora. Nimeni nu poate şti unde şi cum vor fi chemaţi să lucreze sau să vorbească pentru Dumnezeu. Numai Tatăl nostru ceresc ştie ce poate face El din oameni. Înaintea noastră se află posibilităţi pe care slaba noastră credinţă nu le poate discerne. Mintea noastră ar trebui astfel educată, încât, dacă este necesar, să putem prezenta adevărul Cuvântului Său celor mai înalte autorităţi şi aceasta într-o

28:5 astfel de manieră, încât să aducem slavă numelui Său. Noi n-ar trebui să pierdem nici o ocazie de a ne pregăti din punct de vedere intelectual, spre a lucra pentru Dumnezeu.

28:6 Tineretul, care are nevoie de o educaţie, să se apuce de lucru, cu hotărârea de a o obţine. Nu trebuie să aşteptăm ca să ni se prezinte ocazia, ci să ne creăm noi ocaziile. Să folosim cele mai mici prilejuri care ni se oferă. Să practicăm economia. Nu trebuie să ne cheltuim mijloacele pentru satisfacerea apetitului, sau în căutarea de plăceri. Să fim hotărâţi a deveni aşa de folositori şi aşa de eficienţi, cum ne cheamă Dumnezeu a fi. În tot ceea ce întreprindem să fim conştiincioşi. Să folosim orice avantaj ce ni se oferă pentru dezvoltarea intelectului. Studiul cărţilor să fie combinat cu munca fizică şi, printr-o conştiincioasă silinţă, prin veghere şi rugăciune, să obţinem înţelepciune de sus. Aceasta ne va da o educaţie completă, în acest fel vom creşte în caracter şi vom avea influenţă asupra altora, făcându-ne în stare să-i conducem pe calea neprihănirii şi a sfinţirii.

28:7 În lucrarea educării de sine, ar trebui să se realizeze mult mai mult, dacă am folosi toate privilegiile şi ocaziile ce ni se oferă. Adevărata educaţie înseamnă nu numai aceea care se poate dobândi prin şcoli. În timp ce studiul ştiinţelor nu trebuie neglijat, există şi o educaţie care duce la mântuire şi care se poate obţine numai printr-o vie legătură cu Dumnezeu. Fiecare cercetător al adevărului să-şi ia Biblia şi să intre în comuniune cu marele Învăţător. Şi astfel, mintea să fie educată şi disciplinată spre a face faţă marilor probleme ce ne confruntă în cercetarea adevărului divin.

28:8 Cei care flămânzesc după cunoştinţe, cu care să binecuvânteze pe semenii lor, ei înşişi vor fi binecuvântaţi de Dumnezeu. Prin studierea Cuvântului Său, puterile lor mintale vor fi trezite la o mai zeloasă activitate. Atunci, va avea loc o extindere, o dezvoltare a facultăţilor mintale, iar intelectul va dobândi putere şi eficienţă.

28:9 Disciplinarea de sine trebuie să fie practicată de toţi aceia care vor să fie slujitori ai lui Dumnezeu. Aceasta va face să se realizeze mai mult decât numai elocvenţa, sau talentele cele mai strălucite. O minte obişnuită, dar bine disciplinată, va face o lucrare mai mare şi mai înaltă, decât cea mai ascuţită minte şi cele mai mari talente, dar lipsite de controlul de sine.