Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Evanghelizarea prin literatură

Evanghelizarea prin literatură, 25


25:1 Cap. 22 - Menţinerea unui echilibru potrivit

25:2 Cărţi de sănătate şi cărţi religioase. Trebuie să existe o unitate desăvârşită între lucrătorii care se ocupă cu cărţile ce trebuie să inunde lumea cu lumină. Ori de câte ori lucrarea de colportaj ajunge la oameni, fie ca atât cărţile de sănătate, cât şi cele religioase să fie prezentate împreună, ca părţi componente ale unei singure lucrări. Relaţia dintre cărţile religioase şi cele de sănătate mi-a fost prezentată ca fiind ilustrată de unitatea dintre urzeală şi bătătură, pentru a forma un model frumos şi o operă desăvârşită.

25:3 Egalitatea este importantă. În trecut, cărţile de sănătate nu au fost tratate cu interesul pe care îl cere însemnătatea lor. Deşi au fost mult apreciate de o categorie numeroasă de oameni, totuşi mulţi au socotit că nu este esenţial ca acestea să ajungă în lume. Dar ce ar putea fi o pregătire mai bună pentru venirea Domnului şi pentru primirea celorlalte adevăruri esenţiale, în vederea pregătirii unui popor pentru venirea Lui, decât trezirea oamenilor pentru a vedea relele acestui veac şi îndemnarea lor la reformarea obiceiurilor lor nesănătoase şi lipsite de lepădare de sine? Oare nu au nevoie oamenii să fie treziţi în ce priveşte subiectul reformei sănătăţii? Oare nu au nevoie oamenii de adevărurile prezentate în cărţile de sănătate? O atitudine cu totul diferită de cea care a predominat până acum cu privire la cărţile de sănătate ar trebui să fie adoptată de mulţi dintre colportorii noştri din câmp.

25:4 Între colportori şi agenţii noştri generali [secretari ai departamentului de publicaţii] nu ar trebui să se vadă divizări şi grupări separate. Toţi ar trebui să manifeste interes atât pentru vânzarea cărţilor care se ocupă cu problema sănătăţii, cât şi a celor care sunt în mod specific religioase. Nu trebuie să se tragă o linie, şi anume că numai anumite cărţi trebuie să ocupe atenţia colportorilor. Trebuie să existe o unitate desăvârşită, o dezvoltare echilibrată, simetrică a lucrării, în toate componentele ei.

25:5 Să nu fie separate. Inegalitatea cu care mulţi au tratat cărţile de sănătate este o ofensă pentru Dumnezeu. A separa lucrarea de sănătate de marele corp al lucrării nu este după rânduiala Lui. Adevărul prezent se găseşte, fără îndoială, şi în lucrarea reformei sănătăţii, ca şi în alte ramuri ale lucrării Evangheliei. Nici una dintre ramuri, atunci când este despărţită de celelalte, nu poate fi un întreg desăvârşit. - Testimonies, vol. 6, p. 326, 327 (1900)

25:6 Nici una dintre ramuri să nu fie tratată special. În lucrarea noastră ca întreg, trebuie să avem grijă ca nici una dintre ramuri să nu fie tratată special, în detrimentul altora, care sunt lăsate să sufere. Nu s-a dovedit interesul cuvenit faţă de punerea în circulaţie a revistelor noastre de sănătate. Punerea în circulaţie a acestor reviste nu trebuie neglijată, căci altfel oamenii ar suferi o mare pierdere. - Review and Herald, 12 noiembrie 1901

25:7 Fiecare are locul propriu. Însă, deşi lucrarea sănătăţii îşi are locul ei în vestirea întreitei solii îngereşti, susţinătorii ei nu trebuie, în nici un chip, să se străduiască să ia locul soliei. Cărţile de sănătate trebuie să-şi ocupe poziţia care li se cuvine, însă punerea în circulaţie a acestor cărţi

25:8 constituie doar una dintre multiplele ramuri ale lucrării care trebuie înfăptuite. Impresiile strălucite făcute uneori colportorului de către cărţile de sănătate nu trebuie să aibă ca urmare excluderea din câmp a altor cărţi importante care ar trebui să ajungă înaintea oamenilor. Cei care se ocupă cu lucrarea de colportaj trebuie să fie oameni care pot discerne relaţia dintre fiecare parte a lucrării cu marele întreg. Fie ca aceştia să acorde atenţia cuvenită punerii în circulaţie a cărţilor de sănătate, dar să nu facă din această ramură una atât de predominantă, încât să-i îndepărteze pe oameni de alte ramuri de interes vital, excluzând în acest fel cărţile care duc solia specială a adevărului către lume.

25:9 Este nevoie de tot atât de multă instruire pentru a lucra cu cărţile religioase, cât şi pentru a lucra cu cele care se ocupă de problema sănătăţii şi a cumpătării. Tot atât de mult trebuie spus cu privire la lucrarea de colportaj cu cărţile care conţin hrană spirituală şi tot atât de mult efort trebuie depus pentru a-i încuraja şi educa pe lucrători ca să răspândească acele cărţi care conţin întreita solie îngerească, pe cât se spune şi se foloseşte pentru a pregăti lucrători pentru cărţile de sănătate.

25:10 Fiecare o completează pe cealaltă. O categorie de cărţi va face întotdeauna loc pentru alta. Ambele sunt esenţiale şi ambele trebuie să ocupe câmpul în acelaşi timp. Fiecare o completează pe cealaltă şi în nici un caz nu trebuie să-i ia locul acesteia. Ambele tratează subiecte de cea mai mare valoare şi ambele trebuie să-şi facă partea ce îi revine ca să pregătească pe poporul lui Dumnezeu pentru aceste zile din urmă. Ambele trebuie să stea ca adevăr prezent care să lumineze, să trezească şi să convingă. Cele două trebuie să fie unite în lucrarea de sfinţire şi curăţire a bisericilor care aşteaptă venirea Fiului lui Dumnezeu cu putere şi slavă mare.

25:11 Fie ca fiecare editor şi agent general [secretar de departament publicaţii] să lucreze cu entuziasm pentru a încuraja pe agenţii [colportorii]

25:12 care sunt acum în câmp şi să caute şi să instruiască lucrători noi. Fie ca fiecare să întărească şi să zidească lucrarea cât de mult este cu putinţă, fără a slăbi lucrarea celorlalţi. Fie ca totul să se facă cu dragoste frăţească şi fără egoism. - Testimonies, vol. 6, p. 327, 328 (1900)

25:13 Lucraţi pentru o dezvoltare simetrică. Reforma sănătăţii este tot atât de strâns legată de întreita solie îngerească aşa cum este braţul de corp; însă braţul nu poate lua locul corpului. Proclamarea întreitei solii îngereşti, a poruncilor lui Dumnezeu şi mărturiei lui Isus constituie povara lucrării noastre. Solia trebuie să fie proclamată cu glas tare şi trebuie să ajungă în întreaga lume. Atunci când sunt prezentate, principiile de sănătate trebuie să fie unite cu solia, în nici un caz nu trebuie să fie independente de aceasta, cu atât mai puţin să-i ia locul... Trebuie să existe o dezvoltare echilibrată, simetrică a lucrării în toate componentele ei... Eu vreau ca publicaţiile de sănătate să ocupe locul ce li se cuvine; însă ele constituie doar unul dintre numeroasele domenii ale marii lucrări care trebuie făcută. Domnul a trimis solia Lui în lume în cărţi care conţin adevărul pentru zilele de pe urmă.

25:14 Colportorii nu trebuie învăţaţi că o anumită carte sau o anumită categorie de cărţi trebuie să ocupe câmpul, neglijându-se astfel celelalte. Printre lucrători, există întotdeauna unii care pot fi influenţaţi aproape în orice direcţie. Cei care au sarcina lucrării de colportaj trebuie să fie oameni echilibraţi, care pot discerne legătura dintre fiecare parte a lucrării cu marele întreg. Fie ca aceştia să acorde atenţia cuvenită punerii în circulaţie a cărţilor de sănătate, dar să nu facă din acest domeniu unul atât de preponderent, încât să distragă atenţia oamenilor de la alte domenii de interes vital. - Letter 57, 1896

25:15 Vânzarea revistelor şi cărţilor de sănătate nu împiedică nicidecum vânzările publicaţiilor care au în atenţie alte aspecte ale întreitei solii îngereşti. Toate trebuie să ajute la pregătirea căii pentru ca Domnul Isus să vină pe norii cerului cu putere şi slavă mare. - Manuscript 113, 1901

25:16 Nu toţi să lucreze pentru o singură carte. S-a susţinut că cea mai bună metodă ar fi ca o singură carte, într-o anumită perioadă, să fie dusă în câmpul de colportaj şi ca toţi colportorii să lucreze pentru acea carte. Dacă ar fi posibil, acest lucru nu ar fi nici înţelept, nici eficient. Nu trebuie dusă nici o carte - doar ea singură - şi prezentată publicului ca şi când ar putea îndeplini toate nevoile pentru acest timp. Dacă Domnul are lumină pentru poporul Său, scoasă la iveală pe diferite căi, în diferite cărţi, cine se va aventura să pună bariere ca lumina să nu fie transmisă pretutindeni în lume? Domnul doreşte ca fraţii noştri să facă astfel de planuri ca lumina pe care El a dat-o să nu fie ascunsă în casele noastre de editură, ci să strălucească şi să-i lumineze pe toţi cei care o primesc. - Manual for Canvassers, p. 47 (1902)

25:17 Literatură pentru toate clasele. Nici un colportor nu trebuie să înalţe cartea pentru care lucrează mai presus de altele care expun adevărul pentru acest timp. În cazul în care colportorii noştri ar da la o parte toate cărţile, în afară de una singură, şi şi-ar concentra toate eforturile asupra acesteia, lucrarea nu s-ar mai desfăşura conform planului lui Dumnezeu. Minţile oamenilor nu sunt toate la fel şi ceea ce constituie hrană pentru cineva poate fi respingător pentru altcineva; de aceea, cărţile care sunt în câmp trebuie să trateze în moduri diferite subiectele speciale pentru acest timp. Colportorul va trebui să facă o alegere înţeleaptă.

25:18 Fie ca nici unul dintre cei care fac lucrarea lui Dumnezeu să nu devină îngust şi cu o viziune strâmtă. Domnul are multe metode prin care poate să lucreze. Când o carte este înălţată mai presus de alta, există pericolul ca aceeaşi lucrare, pregătită cât mai bine cu putinţă spre a da lumină oamenilor, să fie respinsă. Nu este necesar să fie puse în contrast diferite cărţi şi judecate în funcţie de care ar putea face mai mult bine. Dumnezeu are loc pentru toate glasurile şi toate condeiele pe care le-a inspirat să vorbească de partea Lui. Va fi dificil pentru unii oameni să înţeleagă lucrările noastre mai grele, şi pentru unii ca aceştia, o redare mai simplă a adevărului îi va cuceri mai degrabă. Fie ca lucrătorii din conducere să îi încurajeze pe cei mai slabi şi să acorde interes în egală măsură fiecăruia dintre instrumentele puse în mişcare pentru a pregăti un popor pentru ziua Domnului. Unii au mai multe foloase citind reviste şi broşuri decât cărţi. Ziarele, revistele şi broşurile care se ocupă cu lecţii ale Bibliei, tuturor acestora trebuie să li se acorde atenţie în lucrarea de colportaj, căci ele sunt ca nişte deschizători de drumuri pentru lucrări mai mari. - Manual for Canvassers, p. 48, 49 (1902)

25:19 Broşuri şi cărţi mici. Colportorul trebuie să aibă la el broşuri, cărţi mici, pe care să le ofere acelora care nu pot cumpăra. În acest fel, adevărul poate fi introdus în multe case. - Testimonies, vol. 6, p. 338 (1900)

25:20 Este nevoie de eforturi mai hotărâte pentru cărţile religioase. Colportarea publicaţiilor noastre constituie o lucrare de evanghelizare importantă şi una dintre cele mai avantajoase... Am spus multe cu privire la colportajul cu cărţile de sănătate - şi se simte încă nevoia de a fi puse

25:21 în circulaţie aceste cărţi; totuşi, trebuie depuse eforturi mult mai hotărâte pentru a duce la oameni cărţile noastre religioase. Publicaţiile noastre pot ajunge în locuri în care nu se pot ţine adunări. În aceste locuri, colportorul evanghelist credincios poate lua locul predicatorului în persoană. - Letter 14, 1902

25:22 În această perioadă a lucrării noastre, trebuie să veghem asupra fiecărui pas pe care îl facem în ce priveşte publicarea cărţilor noastre. Mi-a fost arătat în mod clar că trebuie să ne asigurăm că avem colportori iscusiţi - femei şi bărbaţi. Mult din efortul care a fost depus pentru punerea în vânzare a cărţilor medicale ar trebui depus acum pentru lucrul cu cărţile ce conţin adevărul prezent pentru acest timp, pentru ca principiile credinţei noastre şi evenimentele care sunt înaintea noastră să poată fi cunoscute de oameni...

25:23 Trebuie să aducem în lucrare orice unealtă vie care simte că este aleasă de Dumnezeu pentru a face o lucrare, nu comună, comercială, ci una care va oferi lumii lumina şi adevărul, adevărul Bibliei. - Letter 72, 1907

25:24 Cărţi mici - cărţi mari. Nu cred că este drept să acordăm atât de multă atenţie punerii în vânzare a cărţilor mai mici, neglijându-le astfel pe cele mari. Este greşit să lăsăm să zacă pe rafturi cărţile mari, despre care Domnul a descoperit că trebuie puse în mâinile oamenilor, şi să le îndepărtăm cu atâta tărie, punând în vânzare, în locul acestora, cărţile mici. - Manuscript 123, 1902

25:25 Nu este timp pentru lucruri banale. Acum suntem mult prea aproape de încheierea istoriei acestui pământ pentru a supune atenţiei oamenilor o categorie de cărţi care nu conţin solia de care are nevoie poporul nostru. Atrageţi-le atenţia spre cărţile care se ocupă cu credinţa şi

25:26 evlavia practică. Curăţiţi şi sfinţiţi tabăra. Există un belşug de cărţi care vor da lumină lumii.

25:27 Nu pot înţelege de ce revistele noastre consemnează atât de multe cărţi neesenţiale pentru acest timp. O mulţime de astfel de cărţi pot fi găsite în toate magazinele de cărţi. De ce să nu atragem atenţia oamenilor asupra unor subiecte care au legătură cu cuvintele vieţii veşnice? De ce să nu depunem eforturi pentru a obţine mesaje simple, reale şi adevărate de la lucrătorii noştri din toate părţile lumii? Dumnezeu face apel să folosim asemenea materiale de citit. Nu avem timp de pierdut cu lucruri banale, nu avem timp de irosit cu cărţi care doar distrează. - Counsels to Writers and Editors, p. 147, 148 (1899)

25:28 Mi-a fost arătat că povestirile obişnuite, expuse în cărţi, nu sunt esenţiale pentru binele nostru. Lumea este năpădită de acest fel de literatură şi faptul că ele sunt bine vândute nu constituie nicidecum o dovadă că ele sunt cărţile care trebuie puse în circulaţie. Pasiunea de a povesti aduce la existenţă multe mii de cărţi fără valoare, care sunt precum fânul, lemnul sau miriştea. Aceste cărţi sunt scrise de oameni a căror minte a fost educată să zăbovească în domeniul romanelor sentimentale. Orice poate închipui mintea este ţesut în carte şi prezentat lumii ca hrană pentru minte. Însă, foarte adesea, nu are valoare de hrană. "Ce este pleava pentru grâu?" Nu avem nevoie de romane; căci noi ne confruntăm cu realităţile aspre ale vieţii. - Counsels to Writers and Editors, p. 147 (1899)

25:29 Evitaţi literatura frivolă şi provocatoare. Lumea este inundată de cărţi care ar trebui mai degrabă distruse decât puse în circulaţie. Cărţile legate de luptele indienilor şi alte subiecte asemănătoare, publicate şi

25:30 puse în circulaţie pentru a face bani, mai bine n-ar fi citite niciodată. Există o fascinaţie satanică în aceste cărţi. Relatarea de crime şi atrocităţi care tulbură inima are o putere fermecătoare asupra multor tineri, stârnind în ei dorinţa de a ieşi în evidenţă chiar şi prin cele mai nelegiuite fapte. Există multe cărţi cu subiect strict istoric, a căror influenţă este un pic mai bună. Nelegiuirile, cruzimile, obiceiurile destrăbălate descrise în aceste cărţi au dospit precum aluatul în mintea multora, determinându-i să facă fapte asemănătoare. Cărţile care descriu faptele satanice ale unor fiinţe omeneşti fac publicitate faptelor rele. Detaliile oribile privind crime şi nenorociri nu trebuie prezentate şi nimeni din cei care cred adevărul pentru acest timp nu trebuie să se implice în relatarea lor.

25:31 Poveştile de dragoste şi basmele frivole şi provocatoare constituie o altă categorie de cărţi care sunt un blestem pentru orice cititor. Autorul poate ataşa o morală bună şi poate întreţese chiar idei religioase; cu toate acestea, în majoritatea cazurilor nu este decât Satana înveşmântat în chip de înger, pentru a amăgi şi înşela mai eficient. Mintea este afectată într-o mare măsură de lucrurile cu care se hrăneşte. Cei care citesc basme frivole, provocatoare, nu mai sunt în stare să-şi îndeplinească datoriile pe care le au. Ei trăiesc o viaţă ireală şi nu au dorinţa de a avea o ocupaţie utilă, nu au dorinţa de a cerceta Scripturile şi a se hrăni cu mana cerească. Mintea este slăbită şi îşi pierde puterea de a cugeta la marile probleme ale datoriei şi destinului.

25:32 Mi-a fost arătat că tinerii sunt expuşi celor mai mari pericole prin literatura necorespunzătoare. Satana îi conduce continuu atât pe tineri, cât şi pe cei de vârstă matură să fie fermecaţi de poveştile lipsite de

25:33 valoare. Dacă s-ar putea distruge o mare parte din cărţile publicate, ar putea fi ţinută în loc o plagă care face o lucrare înfricoşătoare prin slăbirea minţii şi stricarea inimii. Nimeni nu este atât de bine întemeiat în principiile drepte, încât să nu poată fi atins de ispită. În mod hotărât, tot acest material de citit, lipsit de valoare, trebuie lăsat deoparte.

25:34 Nu avem permisiunea din partea Domnului să ne angajăm nici în tipărirea, nici în punerea în vânzare a acestui fel de literatură, căci prin aceasta s-ar distruge multe suflete. Eu ştiu ce scriu; căci acest lucru mi-a fost prezentat deschis. Fie ca cei ce cred adevărul să nu se angajeze în această lucrare, gândind că astfel vor face bani. Domnul va face ca banii obţinuţi astfel să fie mâncaţi de rugină; El va împrăştia mai mult decât s-a strâns. - Manual for Canvassers, p. 51-53 (1902)

25:35 Colportaj pentru a răspândi lumina. În acest veac, sunt înălţate şi lăudate lucrurile frivole. Se face apel la tot ce poate face senzaţie şi se poate vinde. Ţara este inundată de publicaţii cumplit de lipsite de valoare, care au fost scrise doar de dragul de a se face bani, în timp ce cărţile cu adevărat valoroase sunt nevândute şi necitite. Cei care se ocupă cu această literatură de senzaţie, deoarece cu ajutorul acesteia pot obţine salarii mai mari, pierd ocazia preţioasă de a face bine. Trebuie duse lupte pentru a câştiga atenţia oamenilor şi interesul lor pentru cărţile cu adevărat de valoare, care au Biblia ca temelie a lor; şi va fi o sarcină încă şi mai mare de a găsi lucrători conştiincioşi, temători de Dumnezeu, care să intre în câmp pentru a colporta aceste cărţi cu scopul de a răspândi lumina. - Testimonies, vol. 5, p. 401, 402 (1885)