English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Îndrumarea copilului

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Îndrumarea copilului, 8


8:1 SECŢIUNEA VI

8:2 Lecţii în virtuţi practice

8:3 Utilitatea

8:4 Învaţă-l pe copil să fie util. - În şcoala căminului, copiii ar trebui să fie învăţaţi cum să îndeplinească datoriile practice ale vieţii de toate zilele. Pe când sunt încă mici, mama ar trebui să le dea de făcut în fiecare zi nişte lucruri simple. Îi va lua mai mult timp să-i înveţe cum să facă decât dacă ar face ea singură un lucru, dar să-şi amintească faptul că ea trebuie să pună temelia utilităţii pentru clădirea caracterului lor. Să-şi aducă aminte că familia este o şcoală în care ea este învăţătorul principal. Este partea ei aceea de a-şi învăţa copiii cum să aducă la îndeplinire datoriile casnice repede şi cu îndemânare. Ei ar trebui să fie instruiţi să pună umărul la poverile căminului, cât mai devreme posibil. Din copilărie băieţii şi fetele să fie învăţaţi să poarte poveri tot mai grele, ajutând în mod inteligent la lucrările familiei. (CT. p. 122)

8:5 Să treci cu vederea greşelile copilăreşti. - Mii de copiii nu sunt educaţi aproape deloc în propriile familii. "Prea multă bătaie de cap", spune mama, "mai bine fac singură totul; aşa e prea greu; tu mă deranjezi."

8:6 Nu-şi mai aminteşte oare mama că ea însăşi a avut de învăţat puţin câte puţin înainte de a putea fi de ajutor? Este o nedreptate făcută copiilor în a refuza să-i înveţi puţin câte puţin. Ţine-i pe copii cu tine. Lasă-i să-ţi pună întrebări şi răspunde-le cu răbdare. Dă copilaşilor tăi ceva de făcut şi lasă-i să aibă fericirea de a crede că te ajută.

8:7 Nu trebuie să-i respingi pe copii când încearcă să facă lucrurile potrivite. Dacă fac greşeli, dacă se întâmplă accidente şi se sparg lucruri, nu-i mustra.

8:8 În viitor, întreaga lor viaţă depinde de educaţia ce le-o dai în anii copilăriei lor. Învăţaţi-i că toate facultăţile corpului şi minţii le-au fost date spre folosinţă şi că toate sunt ale Domnului, angajate în serviciul Lui. Unora din aceşti copii, Domnul le dă o indicaţie timpurie a voii Lui. Părinţi şi învăţători, începeţi devreme să-i învăţaţi pe copii a-şi cultiva capacităţile date de Dumnezeu. (L. 104, 1897)

8:9 Lăsaţi copiii să pună umărul la poverile căminului. - Faceţi viaţa copiilor voştri plăcută şi, în acelaşi timp, învăţaţi-i să fie ascultători şi de folos, purtând poveri mici, aşa cum voi le purtaţi pe cele mai mari. Educaţi-i către obiceiuri de hărnicie şi astfel vrăjmaşul nu va face un atelier de lucru din minţile lor. Daţi-le copiilor voştri ceva la care să se gândească, o preocupare ca ei să poată deveni folositori în această viaţă şi în viaţa viitoare. (MS. 62, 1901)

8:10 Din primii lor ani ar trebui să fie antrenaţi să poarte partea lor din poverile căminului; să fie învăţaţi că obligaţiile sunt comune. De asemenea, ei trebuie învăţaţi să lucreze repede şi curat. Această educaţie va fi de cea mai mare valoare pentru ei în anii ce urmează. (ST. 11 decembrie, 1901)

8:11 Fiecare membru al familiei trebuie să înţeleagă clar partea ce se aşteaptă de la el s-o facă în unire cu ceilalţi. Toţi, de la copilul de şase ani în sus, să înţeleagă că de la ei se cere să poarte partea ce le revine din poverile vieţii. (2T. p. 700)

8:12 O sursă de experienţă şi de plăcere. - Ce important este faptul că taţii şi mamele ar trebui să le dea copiilor lor, din fragedă pruncie, învăţătura corectă! Ei trebuie să-i înveţe să asculte porunca: "Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău." Iar

8:13 copiii, pe măsură ce cresc, trebuie să aprecieze grija pe care părinţii le-au acordat-o. Ei trebuie să-şi găsească plăcerea cea mai mare în a-i ajuta pe tata şi pe mama. (MS. 129, 1903)

8:14 Ocupaţia cea mai umilă poate fi plină de farmec. - Dacă ar fi învăţaţi să privească şirul datoriilor de fiecare zi ca fiind calea trasată pentru ei de Domnul, o şcoală în care trebuie să fie instruiţi să aducă un serviciu credincios şi eficient, cu mult mai plăcut şi mai onorabil le-ar apărea copiilor lucrul lor. Îndeplinirea obligaţiilor zilnice ca pentru Domnul răspândeşte un farmec în jurul celei mai umile ocupaţii şi uneşte lucrătorii de pe pământ cu fiinţele sfinte care fac voia lui Dumnezeu în ceruri. Iar în locul indicat nouă, ar trebui să ne achităm de datorii cu tot atâta credincioşie cu cât o fac îngerii în sfera lor mai înaltă. (ST. 11 octombrie, 1910)

8:15 Hărnicie

8:16 O protecţie pentru tineri. - Unul din cele mai sigure mijloace de a-i proteja pe tineri este ocupaţia folositoare. Copiii care sunt antrenaţi în obiceiuri de hărnicie, aşa încât îşi folosesc tot timpul lor în mod util şi plăcut, nu au nici o înclinaţie să se plângă de soarta lor şi nu au timp pentru visări fără temei. Pericolul ca ei să-şi formeze obiceiuri sau prietenii vicioase este mic. (CT. p. 122)

8:17 Există o valoare negrăită în ocupaţia folositoare. Copiii să fie învăţaţi să facă ceva util. Este nevoie de înţelepciune mai mult decât omenească pentru ca părinţii să poată înţelege cât de bine să-şi educe copiii pentru o viaţă fericită şi utilă aici şi pentru o servire mai înaltă şi o bucurie mai mare în viaţa viitoare. (Id. p. 125)

8:18 Daţi sarcini potrivite cu vârsta şi capacitatea. - Copiii ar trebui obişnuiţi din pruncie să facă lucruri potrivite pentru vârsta şi capacitatea lor. Părinţii ar trebui acum să-şi încurajeze copiii să devină mai independenţi. Tulburări serioase sunt gata să apară în curând pe pământ şi ei ar trebui să fie antrenaţi în aşa fel încât să le poată face faţă. (ST. 13 august, 1896)

8:19 Învăţaţi-i pe copiii voştri să fie folositori, să poarte răspunderi potrivite cu vârsta lor şi apoi obiceiul de a lucra va deveni pentru ei o a doua natură, iar munca utilă nu li se va părea niciodată o corvoadă. (R and H. 24 iunie, 1890)

8:20 Rodul lenei. - Părinţii nu pot comite un păcat mai mare decât acela de a neglija responsabilităţile date lor de Dumnezeu, lăsându-şi copiii fără să facă nimic; deoarece aceşti copii vor învăţa curând să iubească lenea, vor creşte trândavi, devenind adulţi care nu sunt buni de nimic. Când ajung

8:21 la vârsta să-şi câştige existenţa şi sunt angajaţi, vor lucra într-un mod leneş şi vor crede că vor fi plătiţi ca şi când ar fi făcut cu credincioşie lucrul deşi pierd timpul. Este o mare diferenţă între lucrătorul din această categorie şi acela care-şi dă seama că trebuie să fie un ispravnic credincios. În orice domeniu s-ar angaja, tinerii trebuie să fie "fără preget în sârguinţă, plini de râvnă cu duhul, slujind Domnului", pentru că acela care este necredincios în cele mai mici lucruri este necredincios şi în cele mari. (MS. 117, 1899)

8:22 Dacă au o pregătire corespunzătoare în cămin, copiii nu vor fi găsiţi pe străzi, primind o educaţie la întâmplare pe care aşa de mulţi o primesc. Părinţii care-şi iubesc în mod inteligent copiii nu le vor permite să crească cu obiceiuri de lene şi necunoscători în ce priveşte îndeplinirea datoriilor casnice. Ignoranţa nu este aprobată de Dumnezeu şi nu favorizează împlinirea lucrării. (CT. p. 149)

8:23 Folosirea înţeleaptă a timpului. - Acolo unde există lene din abundenţă, Satana lucrează cu ispitele lui să distrugă viaţa şi caracterul. Dacă tinerii, fie ei bogaţi sau săraci, nu sunt instruiţi pentru muncă utilă, sunt în pericol grav, deoarece Satana va găsi ocupaţie pentru ei după propria lui rânduială. Tinerii care nu sunt baricadaţi cu principii nu privesc timpul ca pe o comoară preţioasă, încredinţată de Dumnezeu, pentru care fiecare fiinţă omenească trebuie să dea socoteală. (MS. 43, 1900)

8:24 Copiii ar trebui să fie educaţi să-şi folosească timpul cât mai bine cu putinţă, să fie de ajutor pentru tata şi mama şi să fie conştienţi de puterea de a-şi folosi propriile capacităţi. Nu ar trebui să li se permită să se considere mai presus de orice muncă ce este necesară. (L. 11, 1888)

8:25 Valoarea timpului este inestimabilă. Timpul pierdut nu poate fi niciodată recuperat... Valorificarea momentelor pierdute este o comoară. (MS. 117, 1899)

8:26 Învinge orice obicei de indolenţă. - Dumnezeu a trasat în Cuvântul Lui un plan pentru educaţia copiilor, care ar trebui urmat de părinţi. Ei să-şi înveţe copiii să învingă orice înclinaţie spre lene. Fiecare copil ar trebui învăţat că are de făcut o lucrare în lume. (MS. 98, 1901)

8:27 Lenea şi nepăsarea nu sunt fructe crescute în pomul creştinului. (MS. 24, 1894)

8:28 Nepăsarea este un mare blestem. Dumnezeu i-a binecuvântat pe oameni cu nervi, organe şi muşchi, iar ei să nu-şi permită să le deterioreze din cauza lipsei de activitate, ci să le întărească şi să le păstreze sănătoase prin exerciţiu. Să nu ai nimic de făcut este o mare nenorocire, căci lenea a fost şi va fi întotdeauna un blestem pentru familia omenească. (MS. 60, 1894)

8:29 Copii, niciodată să nu vă dovediţi a fi ispravnici necredincioşi în cămin! Nu vă sustrageţi niciodată de la datoria voastră! Lucrul bun şi din greu face tendoane şi muşchi tari. Ajutând la prosperitatea căminului veţi aduce asupra voastră cele mai bogate binecuvântări. (MS. 117, 1899)

8:30 De ce lucru înainte de joacă? - Mama mea m-a învăţat să lucrez. Eu obişnuiam s-o întreb: "De ce trebuie întotdeauna să lucrez aşa de mult înainte de a mă juca?" "Ca să-ţi educe şi antreneze mintea pentru muncă utilă şi să te păzească de rău, iar când vei creşte mai mare îmi vei mulţumi pentru aceasta." Când una din fetiţele mele {o nepoată} mi-a spus: "De ce trebuie să tricotez? Bunicile tricotează", i-am răspuns: "Vrei să-mi spui cum au învăţat bunicile să tricoteze?" "Păi, au început când erau fetiţe mici." (MS. 19, 1887)

8:31 Valoarea unui program zilnic. - Este bine să luăm în consideraţie, pe cât posibil, ce este de îndeplinit în ziua respectivă. Faceţi o listă cu diferite sarcini ce

8:32 aşteaptă să le daţi atenţie şi hotărâţi un anumit timp pentru efectuarea fiecăreia. Toate să fie făcute complet, curat şi repede. Dacă-ţi revine datoria de a face curăţenia în camere, atunci ai grijă să fie bine aerisite, iar lenjeria de pat bine expusă la lumina soarelui. Acordă-ţi un număr de minute şi nu te opri să citeşti ziare şi cărţi ce-ţi atrag privirea, ci spune-ţi: "Nu, eu am doar atâtea minute în care să-mi fac lucrul şi trebuie să-mi îndeplinesc obligaţia în timpul dat..."

8:33 Aceia care în mod natural sunt înceţi în mişcări, trebuie să caute a deveni activi, rapizi, energici, amintindu-şi cuvintele apostolului: "În sârguinţă fiţi fără preget. Fiţi plini de râvnă cu Duhul. Slujiţi Domnului."

8:34 Dacă-ţi revine sarcina de a pregăti masa, fă calcule cu grijă, ia-ţi tot timpul necesar pentru a pregăti mâncarea şi pune-o pe masă în ordinea potrivită şi exact la timp. Să ai masa gata cu cinci minute mai devreme decât timpul ce ţi l-ai propus este mai lăudabil decât s-o ai gata cinci minute mai târziu. Dacă însă eşti sub stăpânirea mişcărilor încete şi zăbavnice, dacă obiceiurile tale sunt din categoria leneşă, vei face o lucrare lungă dintr-una scurtă şi este de datoria acelora care sunt înceţi să facă reformă şi să devină mai expeditivi. Dacă vor, ei pot să-şi învingă obiceiurile de zăbavă şi de nervozitate. În spălatul vaselor pot fi atenţi şi în acelaşi timp să lucreze repede. Exersaţi voinţa spre aceasta, iar mâinile se vor mişca cu repeziciune. (YI. 7 septembrie, 1893)

8:35 Îmbinaţi fizicul cu intelectul. - Când în familia mea erau trimişi copii în gazdă şi spuneau: "Mama mea nu vrea ca eu să-mi spăl vasele", răspundeam: "Păi, să le spălăm noi în locul tău şi să te taxăm

8:36 cu o jumătate de dolar mai mult pentru gazdă?" "O, nu! Mama nu vrea să plătească mai mult pentru mine." "Ei bine, atunci poţi să te scoli de dimineaţă şi s-o faci tu însuţi" - spuneam eu. "Dumnezeu nu a plănuit niciodată ca tu să fii servit de noi. În loc ca mama ta să se scoale de dimineaţă şi să pregătească dejunul în timp ce tu stai în pat, tu ar trebui să fii cel care spune: ,Mamă, nu trebuie să te scoli de dimineaţă. Noi vom prelua aceste sarcini şi vom îndeplini aceste datorii.' Ar trebui să-i lăsaţi pe aceia al căror păr încărunţeşte să se odihnească dimineaţa."

8:37 De ce nu se întâmplă aşa? Unde este problema? Este la părinţii care nu-şi lasă copiii să aibă vreo sarcină în familie. Când aceşti copii pleacă departe la şcoală, spun: "Mama zice că nu vrea ca eu să lucrez." Astfel de mame sunt nechibzuite. Ele îşi distrug copiii şi apoi îi trimit la şcoală s-o păgubească... Cea mai bună disciplină pe care o pot avea este lucrul. Nu este mai greu pentru ei decât pentru mamele lor. Îmbinaţi munca fizică cu cea intelectuală şi puterile minţii se vor dezvolta cu mult mai bine. (MS. 19, 1887)

8:38 Inventaţi căi. - Părinţii ar trebui să inventeze căi şi mijloace pentru a-şi ţine copiii ocupaţi în mod folositor. Să le fie dată copiilor câte o porţiune mică de teren pe care s-o cultive, ca să aibă ceva de dat ca dar de bunăvoie. (MS. 67, 1901)

8:39 Permiteţi-le să vă ajute în orice fel pot şi arătaţi-le că le apreciaţi ajutorul. Lăsaţi-i să simtă că sunt o parte din asociaţia familiei. Învăţaţi-i să-şi folosească mintea atât de mult cât pot să-şi planifice lucrul în aşa fel încât să-l poată face repede şi bine. Învăţaţi-i să fie prompţi şi energici în lucrul lor, să economisească timp aşa ca nici un minut să nu fie pierdut în orele alocate lor pentru lucru. (MS. 60, 1903)

8:40 Munca este nobilă. - Să-i învăţăm pe micuţii noştri să ne ajute când mâinile lor sunt mici, iar puterea lor este neînsemnată. Să imprimăm în mintea lor faptul că munca este nobilă, că i-a fost menită omului de către cer, că ea a fost bucuria lui Adam în Eden ca un lucru esenţial pentru dezvoltarea sănătoasă a minţii şi a corpului. Să-i învăţăm că plăcerea nevinovată nu este nici măcar pe jumătate atât de satisfăcătoare ca plăcerea adusă de ocupaţia utilă. (PHJ. mai, 1890)

8:41 Sârguinţă şi perseverenţă

8:42 Satisfacţie în sarcinile împlinite. - Adeseori copiii încep o porţiune de lucru cu entuziasm; dar, pentru că se încurcă sau se plictisesc de acesta, doresc să-l schimbe şi să se apuce de ceva nou. Astfel ei se pot apuca de câteva lucruri, găsesc puţină descurajare şi renunţă la ele; şi aşa trec de la un lucru la altul, neterminând nimic. Părinţii n-ar trebui să îngăduie ca dragostea de schimbare să-i stăpânească pe copii. Ei n-ar trebui să fie angajaţi atât de mult în alte lucruri încât să nu aibă timp de a le disciplina cu răbdare mintea în creştere. Cu câteva cuvinte de încurajare sau puţin ajutor la timpul potrivit pot să treacă peste descurajarea lor, iar satisfacţia ce o vor avea văzând terminat lucrul ce l-au început îi va stimula spre o străduinţă mai mare.

8:43 Mulţi copii, din nevoia de cuvinte de încurajare şi de o mână de ajutor în eforturile lor, se mâhnesc şi trec de la un lucru la altul, astfel ducând cu ei acest regretabil defect chiar şi în viaţa de adult. Ei nu reuşesc să aibă succes în vreun lucru în care se angajează, pentru că nu au fost învăţaţi să persevereze în circumstanţe descurajatoare. În felul acesta, viaţa multora se dovedeşte a fi în întregime un eşec din cauză că nu au fost disciplinaţi corect când erau mici. Educaţia primită în copilărie şi tinereţe le afectează la maturitate întreaga carieră profesională, iar viaţa lor religioasă poartă amprenta corespunzătoare acestei educaţii. (3T. p. 147, 148)

8:44 Obiceiurile de lenevie sunt duse în viaţa de mai târziu. - Copiii care au fost răsfăţaţi şi cărora li s-a stat la dispoziţie vor aştepta aceasta mereu,

8:45 iar dacă aşteptările lor nu sunt împlinite, sunt dezamăgiţi şi descurajaţi. Exact aceeaşi dispoziţie va fi văzută în toată viaţa lor; vor fi neajutoraţi, sprijinindu-se pe alţii pentru ajutor, aşteptând favoarea şi supunerea altora, iar dacă se întâmplă invers, chiar după ce s-au făcut mari, devenind bărbaţi şi femei în toată puterea cuvântului, se consideră insultaţi şi astfel se chinuie pe calea lor în lume, abia ducându-şi propria greutate, murmurând şi enervându-se că nimic nu-i mulţumeşte. (Id. vol. 1, p. 392, 393)

8:46 Dezvoltaţi obiceiuri de perfecţiune şi rapiditate. - Copiii trebuie să înveţe de la mamă obiceiuri de ordine, desăvârşire şi rapiditate. A îngădui unui copil să efectueze într-o oră sau două o porţiune de lucru ce-ar putea fi făcută într-o jumătate de oră, înseamnă a-i permite să se obişnuiască să fie încet. Obiceiurile de hărnicie şi perfecţiune vor fi o binecuvântare nespusă pentru tineri în şcoala mai mare a vieţii în care trebuie să intre pe măsură ce cresc. (CT. p. 122, 123)

8:47 Sfat îndeosebi pentru fete. - Un alt defect ce mi-a produs multă jenă şi tulburare este obiceiul ce-l au unele fete de a lăsa limba în voie, irosind timp preţios în discuţii. În timp ce fetele acordă atenţie conversaţiei, lucrul le rămâne în urmă. Aceste probleme au fost considerate ca fiind lucruri mici, nevrednice de luat în seamă. Mulţi înţeleg greşit ce înseamnă un lucru mic. Lucrurile mici au o legătură importantă cu marele întreg. Dumnezeu nu neglijează mulţimea de lucruri mici ce au de a face cu binele familiei omeneşti. (YI. 7 septembrie, 1893)

8:48 Importanţa "lucrurilor mici". - Să nu subestimaţi niciodată valoarea lucrurilor mici. Ele furnizează

8:49 actuala disciplină a vieţii şi de ele depinde ca sufletul să fie antrenat să poată creşte în asemănare cu Hristos sau să poarte asemănarea cu cel rău. Dumnezeu să ne ajute să cultivăm în gândire, cuvânt şi privire obiceiuri ce vor mărturisi tuturor despre faptul că am fost cu Isus şi am învăţat de la El. (YI. 9 martie, 1893)

8:50 Faceţi din greşeli o treaptă. - Copilul şi tânărul să fie învăţat că fiecare greşeală, fiecare lipsă, fiecare dificultate biruită devine o treaptă spre lucruri mai bune şi mai înalte. Prin astfel de experienţe au dobândit succes toţi cei care au făcut vreodată viaţa vrednică de trăit. (CT. p. 60)

8:51 Lepădare de sine, altruism şi consideraţie

8:52 Lecţii de care este nevoie în fiecare cămin. - În fiecare cămin trebuie predate lecţii de lepădare de sine. Taţi şi mame, învăţaţi-i pe copiii voştri să economisească. Încurajaţi-i să-şi păstreze bănuţii pentru lucrare misionară. Hristos este exemplul nostru. Pentru noi El a devenit sărac pentru ca prin sărăcia Lui să putem fi făcuţi bogaţi. El ne-a învăţat că toţi trebuie să umblăm împreună în dragoste şi unire, să lucrăm cum a lucrat El, să sacrificăm cum a sacrificat El, să iubim ca şi copii ai lui Dumnezeu. (9T. p. 130)

8:53 Învăţaţi lecţia lepădării de sine şi predaţi-o copiilor voştri. În lucrarea ce trebuie făcută e nevoie de tot ce poate fi economisit prin lepădare de sine. Suferindul trebuie alinat, cel gol îmbrăcat, cel flămând hrănit; adevărul pentru acest timp trebuie spus celor ce nu-l cunosc. (MYP. p. 314)

8:54 Sacrificiul ar trebui să devină obişnuinţă. - Prin învăţătură şi exemplu, învăţaţi spiritul de sacrificiu, economia, generozitatea şi independenţa. Oricine are un caracter adevărat va fi în stare să facă faţă dificultăţilor şi va fi prompt în a urma un "aşa zice Domnul". Oamenii nu sunt pregătiţi să înţeleagă obligaţia lor faţă de Dumnezeu până ce nu au învăţat în şcoala lui Hristos să poarte jugul Lui de restricţie şi ascultare. Sacrificiul este primul început al lucrării noastre de înaintare a adevărului şi de întemeiere a instituţiilor. Este o parte esenţială a educaţiei. Jertfirea trebuie să devină o obişnuinţă în toată lucrarea de zidire a caracterelor noastre în această viaţă, dacă vrem să avem în ceruri o clădire veşnică, clădită nu de mâini omeneşti. (6T. p. 214)

8:55 Cutia jertfirii de sine. - Copiii trebuie învăţaţi lepădarea de sine. Odată, când mă aflam în Nashville, Domnul mi-a dat lumină în această privinţă. A luminat asupra mea cu mare forţă faptul că în fiecare cămin ar trebui să fie o cutie a jertfirii de sine şi că în această cutie copiii trebuie învăţaţi să-şi pună bănuţii pe care altfel i-ar cheltui pe bomboane sau alte lucruri nefolositoare...

8:56 Veţi descoperi că, pe măsură ce îşi depun bănuţii în aceste cutii, copiii vor câştiga o mare binecuvântare... Fiecare membru al familiei, de la cel mai mare şi până la cel mai mic, trebuie să practice lepădarea de sine. (R and H. 22 iunie, 1905)

8:57 Copiii n-ar trebui să fie niciodată centrul atracţiei. - Copiii de la doi la patru ani n-ar trebui să fie încurajaţi să creadă că trebuie să aibă tot ce cer. Părinţii trebuie să-i înveţe lecţia renunţării la sine şi să nu-i trateze niciodată în aşa fel încât să-i facă să creadă că ei sunt centrul şi că totul se învârte în jurul lor.

8:58 Mulţi copii au moştenit egoism dar părinţii ar trebui să caute să smulgă orice fibră a acestei tendinţe rele din firea lor. Hristos a dat multe mustrări celor zgârciţi şi egoişti. Părinţii ar trebui să caute să dezrădăcineze trăsăturile egoiste din caracterul copiilor lor încă de la prima manifestare a acestora, fie că s-au manifestat în prezenţa părinţilor sau în tovărăşie cu alţi copii. (ST. 13 august, 1896)

8:59 Unii părinţi investesc mult timp şi atenţie pentru a-şi distra copiii dar aceştia trebuie antrenaţi să se amuze singuri, să-şi exerseze propria pricepere şi îndemânare. În felul acesta vor învăţa să fie mulţumiţi cu plăceri foarte simple. Ei trebuie învăţaţi să suporte cu curaj

8:60 micile lor dezamăgiri şi încercări. În loc de a da atenţie oricărei dureri neînsemnate sau lovituri uşoare, abateţi-le gândul; învăţaţi-i să treacă cu uşurinţă peste micile supărări sau lipsuri. (MH. p. 389)

8:61 Virtutea uitării de sine. - Una din caracteristicile ce trebuie în mod special nutrită şi cultivată în fiecare copil este acea uitare de sine ce împarte vieţii în mod involuntar atâta har. Din toate virtuţile caracterului, aceasta este una din cele mai frumoase, iar pentru adevărata lucrare a întregii vieţi, este una din calificările esenţiale. (Ed. p. 237)

8:62 Studiaţi modul în care să-i învăţaţi pe copii să fie atenţi cu alţii. Tinerii trebuie să fie obişnuiţi de timpuriu cu supunerea, lepădarea de sine şi căutarea fericirii altora. Ei trebuie învăţaţi să-şi supună temperamentul iute, să-şi reţină vorba înflăcărată, să manifeste bunătate, curtoazie şi stăpânire de sine neschimbătoare. (CT. p. 123, 124)

8:63 Cu câtă grijă ar trebui părinţii să-i conducă pe copii ca să neutralizeze orice faptă de egoism! Ei ar trebui să sugereze în mod continuu căi prin care copiii lor pot deveni atenţi faţă de alţii şi pot învăţa să facă cinste părinţilor lor care fac totul pentru ei. (ST. 13 august, 1896)

8:64 Economie şi chibzuinţă

8:65 Eliminaţi obiceiurile extravagante. - Învăţaţi-i pe copii că au un drept asupra a tot ce posedă şi că nimic nu poate anula vreodată acest drept; tot ce au este al lor numai pe încredere, pentru a dovedi dacă vor fi ascultători. Banii sunt o comoară necesară; n-o lăsaţi să fie irosită cu aceia care n-au nevoie de ea. Cineva are trebuinţă de darul vostru de bunăvoie... Dacă aveţi obiceiuri extravagante, îndepărtaţi-le din viaţa voastră cât de repede posibil. Dacă nu faceţi aceasta, veţi fi ruinaţi pentru veşnicie. Iar obiceiurile de economie, hărnicie şi sobrietate sunt, pentru voi şi pentru copiii voştri, chiar în această lume, o parte mai bună decât o moştenire bogată. (MS. 139, 1898)

8:66 Instruiţi copiii în economie. - Lumina dată mie acum de Domnul este că trebuie să fim atenţi să nu cheltuim în mod nechibzuit timpul nostru preţios şi banii. Multe lucruri pot conveni gusturilor noastre dar trebuie să ne ferim de a cheltui banii pe ceea ce nu este pâine. Vom avea nevoie de multe mijloace pentru a avansa cu hotărâre lucrarea în oraşele noastre. Fiecare trebuie să aibă o parte de făcut în lucrarea Domnului. Părinţii trebuie să-i înveţe pe copii lecţii de economie pentru ca şi membrii mai tineri ai turmei să poată învăţa să ia parte la responsabilitatea de a susţine cauza lui Dumnezeu pentru aceste timpuri. (L. 4, 1911)

8:67 Iubirea neexprimată prin extravaganţă. - Practicaţi economia în familiile voastre. Idoli sunt pretutindeni şi adoraţi de mulţi. Daţi la o parte idolii voştri. Renunţaţi la plăcerile egoiste. Vă rog fierbinte, nu consumaţi mijloacele împodobindu-vă casele, pentru că sunt banii lui Dumnezeu şi vor fi ceruţi înapoi de la voi. Părinţi, pentru Numele lui Hristos, nu

8:68 folosiţi banii Domnului pentru a satisface capriciile copiilor voştri! Nu-i învăţaţi să caute moda şi atitudinea de paradă pentru a obţine o influenţă în lume...

8:69 Nu vă educaţi copiii să creadă că iubirea voastră pentru ei trebuie să fie exprimată prin îngăduirea mândriei, a extravaganţei şi a dragostei lor de etalare. Nu este timpul acum pentru a inventa căi de folosire a banilor. Trebuie să vă exploataţi inventivitatea pentru a vedea cum puteţi economisi mai bine. (MS. 139, 1898)

8:70 Lecţia lui Hristos despre economie. - Există o lecţie pentru noi în hrănirea celor cinci mii, o lecţie cu o aplicaţie specială la acele timpuri când suntem plasaţi în circumstanţe dificile, constrânşi să practicăm o economie severă. Săvârşind minunea şi satisfăcând foamea mulţimii, Hristos a avut grijă ca mâncarea rămasă să nu fie aruncată. (MS. 3, 1912)

8:71 El le-a spus ucenicilor: "Strângeţi firmiturile ce au rămas ca nimic să nu se piardă." Deşi toate resursele cerului îi stăteau la dispoziţie, El n-a suportat ca nici măcar o bucăţică de pâine să fie irosită. (L. 20a, 1893)

8:72 Nu aruncaţi nimic folositor. - Nimic care se poate folosi nu trebuie să fie aruncat. Aceasta cere înţelepciune, prevedere şi atenţie continuă. Mi-a fost arătat că nepriceperea de a economisi în lucrurile mici este un motiv pentru care aşa de multe familii suferă din lipsa celor necesare vieţii. (MS. 3, 1912)

8:73 Ei n-au învăţat niciodată să economisească. - Este mult de lucru pentru Maestrul, iar bărbaţi care astăzi ar putea ocupa poziţii înalte în legătură cu lucrarea lui Dumnezeu au căzut pentru că n-au învăţat niciodată să economisească. Ei nu şi-au limitat dorinţele la veniturile lor când au intrat în cauză, iar obiceiurile de a risipi au dus la distrugerea rodniciei lor în lucrare. (L. 48, 1888)

8:74 Cum să învăţaţi folosirea corectă a banilor. - Fiecare tânăr şi fiecare copil să fie învăţat nu doar să rezolve probleme imaginare, ci să păstreze un raport exact al câştigului şi al cheltuielilor sale. Lăsaţi-l să înveţe folosirea corectă a banilor chiar prin faptul că îi foloseşte. Dacă sunt aprovizionaţi de părinţii lor sau din veniturile proprii, lăsaţi băieţii şi fetele să-şi aleagă şi să-şi cumpere îmbrăcămintea, cărţile şi alte lucruri necesare; păstrând o evidenţă a cheltuielilor, ei vor învăţa valoarea şi folosul banilor aşa cum n-ar putea învăţa pe nici o altă cale. (CS. p. 294)

8:75 Valoarea ţinerii evidenţelor. - Când sunt foarte tineri, copiii trebuie educaţi să citească, să scrie, să înţeleagă cifre, să-şi ţină evidenţele proprii. Ei pot merge înainte, avansând pas cu pas în aceste cunoştinţe. (CT. p. 168, 169)

8:76 Copiii să fie învăţaţi să păstreze un raport. Aceasta îi va face în stare să fie exacţi. Băiatul cheltuitor va fi un bărbat cheltuitor. Fata înfumurată, egoistă, căreia îi pasă doar de sine, va fi la fel ca femeie. Trebuie să ne amintim că există alţi tineri pentru care suntem răspunzători. Dacă-i instruim pe copiii noştri să-şi corecteze obiceiurile, prin ei vom fi în stare să influenţăm pe alţii. (L. 11, 1888)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: