English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Îndrumarea copilului

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Îndrumarea copilului, 24


24:1 SECŢIUNEA XVIII - 2

24:2 Sabatul, ziua bucuriei

24:3 Desconsiderarea sabatului este predominantă. - Mi-a fost arătat că foarte mulţi părinţi care pretind a crede solia solemnă pentru acest timp, nu şi-au educat copiii pentru Dumnezeu. Ei nu şi-au impus restricţii şi au fost iritaţi când cineva a încercat să le pună limite. Ei nu şi-au determinat copiii să se ataşeze de altarul Domnului în fiecare zi prin credinţă vie. Multora dintre aceşti tineri li s-a permis să calce porunca a patra, căutând plăcerea lor în ziua sfântă a lui Dumnezeu. Ei nu au simţit nici o mustrare de conştiinţă colindând străzile în sabat ca să se distreze. Mulţi merg unde le place şi fac ce vor, iar părinţii se tem atât de mult să nu-i supere încât, imitând modul de conducere al lui Eli, nu le dau copiilor nici un fel de porunci.

24:4 În final, aceşti tineri pierd tot respectul pentru sabat şi nu au nici o plăcere pentru adunările religioase sau pentru lucrurile sfinte şi veşnice. (5 T. p. 36, 36)

24:5 Daţi atenţie primului cuvânt din porunca a patra. - "Adu-ţi aminte" este aşezat chiar la începutul poruncii a patra. Părinţi, voi înşivă aveţi nevoie să vă aduceţi aminte de sabat ca să-l sfinţiţi. Dacă faceţi aceasta, le daţi copiilor o învăţătură corespunzătoare şi ei vor venera ziua sfântă a lui Dumnezeu... Este nevoie de educaţie creştină în familiile noastre. În tot cursul săptămânii aveţi în vedere sabatul sfânt al Domnului, deoarece acea zi trebuie dedicată servirii lui Dumnezeu. Ea este o zi în care mâinile trebuie să se odihnească de ocupaţiile zilnice, iar nevoilor sufletului să li se acorde o atenţie deosebită. (MS. 57, 1897)

24:6 Când sabatul este amintit în felul acesta, nu li se va îngădui lucrurilor vremelnice să năvălească asupra celor spirituale. Nici o datorie ce aparţine celor şase zile lucrătoare nu va fi lăsată pentru sabat. Energiile noastre nu vor fi atât de epuizate în timpul săptămânii, încât în ziua în care Domnul S-a odihnit şi a fost întărit, noi să fim prea istoviţi să ne angajăm în serviciul Lui. (6 T. p. 354)

24:7 Faceţi din vineri ziua de pregătire. - Pregătirea pentru sabat să fie terminată vineri. Vedeţi ca toate hainele să fie pregătite şi mâncarea terminată, pantofii lustruiţi şi baia făcută. Acest lucru este posibil dacă faceţi din el o regulă. Sabatul nu este destinat reparatului hainelor, gătitului mâncării, căutării de plăcere sau vreunei alte preocupări lumeşti. Înainte de apusul soarelui toate lucrările lumeşti să fie lăsate deoparte şi toate ziarele lumeşti să fie date la o parte din vedere. Părinţi, explicaţi-le copiilor ceea ce faceţi şi scopul pentru care procedaţi în felul respectiv, iar ei să ia parte cu voi în pregătirea pentru a ţine sabatul potrivit cu porunca. (Id. p. 355, 356)

24:8 În multe familii {în sabat} cizmele şi pantofii sunt lustruiţi şi periaţi, cusăturile făcute, numai pentru că aceste lucruri mărunte nu au fost făcute vineri. Ei nu şi-au "adus aminte de ziua de sabat ca s-o sfinţească."...

24:9 Vineri trebuie avut grijă de hainele copiilor. În timpul săptămânii ele trebuie să fie toate pregătite de mâinile lor, sub îndrumarea mamei, aşa ca să poată fi îmbrăcate în linişte, fără confuzie, fără grabă sau vorbire nechibzuită. (MS. 57, 1897)

24:10 Mai există o lucrare căreia îi trebuie acordată atenţie în ziua de pregătire. În această zi, toate neînţelegerile dintre

24:11 fraţi, fie în familie, fie în biserică, trebuie date la o parte. (6 T. p. 356)

24:12 Sabatul se deschide cu serviciu de închinare în familie. - Înainte de apusul soarelui, membrii familiei să se adune pentru a citi Cuvântul lui Dumnezeu, a cânta şi a se ruga. Aici este nevoie de reformă deoarece mulţi au dat dovadă de neglijenţă. Avem nevoie să ne mărturisim lui Dumnezeu şi unii altora. Trebuie să începem din nou să facem aranjamente ca fiecare membru al familiei să poată fi pregătit să onoreze ziua pe care Dumnezeu a binecuvântat-o şi a sfinţit-o. (Id. p. 367, 357)

24:13 Orele sabatului nu sunt ale noastre, ci ale lui Dumnezeu. - Dumnezeu ne-a dat toate cele şase zile în care să ne facem lucrul şi a păstrat numai una pentru El. Aceasta trebuie să fie o zi de binecuvântare pentru noi, o zi în care să lăsăm la o parte toate problemele noastre pământeşti şi să ne îndreptăm gândurile asupra lui Dumnezeu şi asupra cerului. (MS. 3, 1879)

24:14 Când se apropie sabatul, trebuie să punem o strajă asupra noastră înşine şi asupra faptelor şi cuvintelor noastre ca nu cumva să-L jefuim pe Dumnezeu însuşindu-ne timpul care este în mod strict al Domnului. Nu trebuie să facem şi nici să nu le permitem copiilor noştri să facă vreun fel de lucrare pentru întreţinere sau orice altceva ce ar fi putut fi făcut în cele şase zile lucrătoare. Vinerea este ziua de pregătire. Atunci este timpul dedicat pregătirii necesare pentru sabat, pentru a ne gândi şi a conversa despre această zi. Nu trebuie spus sau făcut ceva ce în ochii cerului ar fi privit ca încălcare a sabatului sfânt. Dumnezeu nu ne cere doar să ne abţinem de la lucrul fizic în sabat, ci şi mintea să fie disciplinată să se ocupe de subiecte sacre. Porunca a patra este de fapt călcată prin discuţii

24:15 despre lucruri lumeşti sau prin angajarea în conversaţii uşoare sau mărunte. Spunând orice ne vine în minte înseamnă a vorbi cuvintele noastre. Orice deviere de la calea dreaptă ne duce în robie şi condamnare. (2 T. p. 702, 703)

24:16 Timpul sabatului este prea valoros ca să se doarmă. - Nimeni n-ar trebui să-şi îngăduie în timpul săptămânii să fie atât de absorbit în interesele personale şi atât de epuizat de eforturile sale pentru câştig lumesc încât în sabat să nu aibă tărie sau energie pe care s-o ofere servirii lui Dumnezeu. Noi Îl jefuim pe Domnul când devenim necorespunzători pentru închinare în ziua Lui cea sfântă. Ne jefuim, de asemenea, pe noi înşine, deoarece avem nevoie de căldura şi strălucirea tovărăşiei, precum şi de tăria câştigată din înţelepciunea şi experienţa altor creştini. (R and H. 13 iunie, 1882)

24:17 Nu vă irosiţi orele preţioase ale sabatului dormind. În sabat dimineaţa familia trebuie să fie în mişcare devreme. Dacă se trezesc târziu, se naşte confuzie şi agitare în pregătirea pentru dejun şi pentru şcoala de sabat precum şi grabă, înghesuială şi nerăbdare. În felul acesta, apar sentimente nesfinte în cămin. Sabatul desacralizat astfel devine o plictiseală şi sosirea lui este privită mai degrabă cu teamă decât cu iubire. (6 T. p. 357)

24:18 Mergeţi la serviciile divine cu copiii. - Taţii şi mamele trebuie să facă o regulă ca în sabat copii lor să meargă la serviciul divin, regulă pe care ei înşişi trebuie s-o impună prin exemplul lor. Este datoria noastră să poruncim copiilor şi casei noastre după noi cum a făcut Avraam. Prin exemplu, ca şi prin învăţătură, trebuie să-i convingem de importanţa principiilor religioase. Toţi aceia care au încheiat legământul botezului s-au consacrat în mod solemn serviciului lui Dumnezeu. Ei sunt

24:19 obligaţi prin legământ a se situa şi a-şi aşeza şi copiii acolo unde pot să obţină toate îndemnurile şi încurajările posibile în viaţa creştină. (R and H. 13 iunie, 1882)

24:20 Nu trebuie să considerăm închinarea la Dumnezeu o corvoadă. Sabatul Domnului trebuie să fie făcut o binecuvântare pentru noi şi pentru copiii noştri. Ei trebuie să-l privească ca pe o zi de bucurie, o zi pe care Dumnezeu a sfinţit-o; şi o vor considera astfel dacă sunt educaţi corespunzător. (MS. 3, 1879)

24:21 Purtaţi haine frumoase în casa de închinare. - Mulţi au nevoie de învăţătură cu privire la felul în care să apară în locaşul de închinare în sabat. Ei nu trebuie să vină în prezenţa lui Dumnezeu în hainele obişnuite purtate în cursul săptămânii. Toţi trebuie să aibă un costum special pentru sabat care să fie purtat când merg la serviciul divin în casa lui Dumnezeu. În timp ce nu trebuie să ne conformăm modei lumeşti, nu trebuie nici să fim indiferenţi cu privire la înfăţişarea noastră exterioară. Să fim îngrijiţi şi ordonaţi, totuşi fără podoabe. Copiii lui Dumnezeu trebuie să fie curaţi înăuntru şi în afară. (6 T. p. 355)

24:22 Explicaţi copiilor predica din sabat. - Pastorii sunt angajaţi într-o lucrare sacră şi solemnă, dar şi asupra celor ce ascultă apasă o responsabilitate la fel de sacră. Ei trebuie să asculte cu o determinare de a urma instrucţiunile pe care toţi trebuie să le practice pentru a obţine viaţa veşnică. Fiecare ascultător trebuie să se străduiască să înţeleagă fiecare prezentare a adevărului biblic ca fiind solia lui Dumnezeu adresată lui; s-o primească prin credinţă şi s-o pună în practică în viaţa de toate zilele. Părinţii trebuie să le explice copiilor cuvintele spuse de la amvon ca şi ei să le poată înţelege şi să aibă acea cunoştinţă care, dacă este pusă în practică aduce har şi pace din belşug. (MS 41, 1903)

24:23 Pregătiţi ceva deosebit pentru masă. - Noi nu trebuie să pregătim pentru sabat o cantitate mai mare sau o varietate mai bogată de mâncare decât pentru celelalte zile. În schimb, mâncarea ar trebui să fie mai simplă şi să se mănânce mai puţin pentru ca mintea să fie clară şi viguroasă să poată înţelege lucrurile spirituale. Mâncatul peste măsură înceţoşează creierul. Cele mai preţioase cuvinte pot fi auzite dar neapreciate pentru că mintea este confuză datorită dietei nepotrivite. Mâncând peste măsură în sabat mulţi au făcut mai mult decât îşi dau seama în a dezonora pe Dumnezeu.

24:24 Deşi trebuie evitat gătitul în sabat, nu este necesar să se mănânce mâncare rece. Când este vreme rece, mâncarea pregătită cu o zi înainte să fie încălzită. Iar mesele, deşi simple, să fie gustoase şi atractive. Pregătiţi un fel deosebit, ceva ce familia nu are în fiecare zi. (6 T. p. 355)

24:25 Restul zilei este preţios. - Şcoala de sabat şi serviciul divin ocupă numai o parte a sabatului. Porţiunea rămasă familiei poate fi făcută cea mai sacră şi mai preţioasă parte a orelor sabatului. Părinţii trebuie să petreacă mult din acest timp cu copiii lor. (Id. p. 358)

24:26 Planificaţi lecturi şi conversaţii adecvate. - O, faceţi sabatul cea mai plăcută şi cea mai binecuvântată zi a întregii săptămâni...

24:27 Părinţii pot şi trebuie să dea atenţie copiilor lor, citindu-le cele mai atractive porţiuni ale istoriei biblice şi educându-i să venereze ziua de sabat ţinând-o potrivit cu porunca. Acest lucru nu poate fi făcut dacă părinţii nu simt o povară în a-şi face copiii interesaţi. Dar ei pot face sabatul o plăcere dacă urmează calea corespunzătoare. Copiii pot fi

24:28 interesaţi în lecturi bune sau în conversaţii despre mântuirea sufletelor lor dar ei trebuie educaţi şi instruiţi. Inimii fireşti nu-i place să se gândească la Dumnezeu, la cer sau la lucrurile cereşti. Trebuie să existe o continuă respingere a curentului lumesc şi a înclinaţiilor spre rău şi o continuă acceptare a luminii cereşti. (R and H. 14 aprilie, 1885)

24:29 Nu fiţi indiferenţicraţă de activităţile copiilor. - Am aflat că în ziua de sabat mulţi nu ştiu unde le sunt copiii sau ce fac. (R and H. 14 aprilie, 1885) Părinţi, mai presus de orice, aveţi grijă de copii în sabat. Nu le permiteţi să calce ziua sfântă a lui Dumnezeu jucându-se în casă sau afară. Voi puteţi la fel de bine să călcaţi sabatul când îi lăsaţi pe copii să-l calce. Când le permiteţi să hoinărească şi să se joace în sabat, Dumnezeu vă priveşte pe voi drept călcători ai sabatului. (R and H. 19 septembrie, 1854)

24:30 Cu copiii în natură. - Părinţii îşi pot lua copiii afară să-L vadă pe Dumnezeu în natură. Le pot arăta florile ce se deschid, mugurii ce se desfac, copacii înalţi şi firele frumoase de iarbă şi-i pot învăţa că Dumnezeu a făcut toate acestea în şase zile, iar în a şaptea s-a odihnit şi a sfinţit-o. În acest fel ei pot imprima lecţiile lor de educaţie în copii aşa încât atunci când aceştia privesc lucrurile din natură, îşi vor aminti de marele Creator al tuturor. Gândurile lor vor fi îndreptate către Dumnezeul naturii, către crearea lumii noastre când a fost aşezată temelia sabatului şi când toţi fiii lui Dumnezeu scoteau strigăte de bucurie. Mintea copiilor noştri trebuie să fie impresionată de astfel de lecţii.

24:31 Nu trebuie să-i învăţăm pe copii să nu

24:32 se bucure în sabat şi că este greşit să te plimbi pe-afară. O, nu. Domnul Hristos Îşi ducea ucenicii în sabat afară pe malul lacului şi-i învăţa. Predicile Lui în sabat nu erau întotdeauna prezentate într-o încăpere închisă. (MS. 3, 1879}

24:33 Alte lecţii din natură, parabolele. - Învăţaţi-i pe copii să-L vadă pe Hristos în natură. Scoateţi-i afară în aer liber, sub copacii nobili, în grădină şi învăţaţi-i să vadă iubirea Lui în toate lucrările minunate ale creaţiunii. Învăţaţi-i că El a făcut legi care guvernează toate vieţuitoarele, legi care ne privesc pe noi şi că acestea sunt pentru fericirea şi bucuria noastră. Nu-i obosiţi cu rugăciuni lungi şi cu poveţe plictisitoare, ci, prin parabole din natură, învăţaţi-i ascultarea de legea lui Dumnezeu. (DA. p. 516)

24:34 Oferiţi un concept adevărat al caracterului lui Dumnezeu. - Cum pot primi copiii o cunoaştere mai corectă a lui Dumnezeu şi cum le poate fi mintea mai uşor impresionată dacă nu petrecând o parte din timpul lor afară, nu jucându-se, ci în compania părinţilor. Mintea lor tânără să fie pusă în legătură cu Dumnezeu prin scenele frumoase ale naturii, iar atenţia să le fie îndreptată către dovezile iubirii Sale faţă de om văzute în lucrurile create de El. Copiii vor fi astfel atraşi şi interesaţi. Ei nu vor fi în pericolul de a asocia caracterul lui Dumnezeu cu tot ce este aspru şi sever, ci, privind lucrurile pe care El le-a creat pentru fericirea omului, vor fi conduşi să-L vadă ca pe un Părinte blând şi iubitor. Ei vor vedea că interdicţiile şi poruncile Lui nu sunt făcute doar pentru a-I arăta puterea şi autoritatea. El are în vedere fericirea copiilor Lui. Pe măsură ce caracterul lui Dumnezeu îmbracă aspectul iubirii, bunăvoinţei, frumuseţii şi

24:35 atracţiei, ei sunt atraşi să-L iubească. Voi le puteţi îndrepta gândul către păsările drăgălaşe ce fac să răsune văzduhul de cântecele lor voioase, către firele de iarbă şi către florile colorate în chip minunat care, în desăvârşirea lor, parfumează aerul. Toate acestea declară iubirea şi îndemânarea Artistului ceresc şi arată slava lui Dumnezeu.

24:36 Părinţi, de ce să nu folosim lecţiile preţioase pe care Dumnezeu ni le-a dat în cartea naturii, ca să le oferim copiilor noştri o idee corectă despre caracterul Lui? Aceia care sacrifică modei simplitatea şi se închid departe de frumuseţile naturii, nu pot avea înclinaţii spirituale. Ei nu pot înţelege măiestria şi puterea lui Dumnezeu aşa cum sunt descoperite în lucrările create de El, de aceea inima lor nu se însufleţeşte şi nu vibrează de o nouă iubire şi de interes, iar ei nu sunt plini de teamă, de uimire şi veneraţie când Îl văd pe Dumnezeu în natură. (2 T. p. 583, 584)

24:37 O zi în care să trăiţi viaţa Edenului. - Valoarea sabatului ca mijloc de educaţie este dincolo de estimări. Orice cere Dumnezeu de la noi, ne dă înapoi îmbogăţit şi transformat cu propria-I slavă...

24:38 Sabatul şi familia au fost deopotrivă instituite în Eden şi în planul lui Dumnezeu sunt indisolubil legate. În această zi, mai mult decât în oricare alta, este posibil să trăim viaţa Edenului. A fost planul lui Dumnezeu ca membrii familiei să fie asociaţi în lucru, în studiu, în închinare şi în recreare având pe tata drept preot al familiei şi pe amândoi părinţii ca învăţători şi tovarăşi ai copiilor lor. Dar, rezultatele păcatului au schimbat condiţiile vieţii şi împiedică în mare măsură această asociere. Deseori tatăl abia dacă vede feţele copiilor lui în timpul săptămânii. El este aproape în întregime lipsit de ocazia de a oferi tovărăşie şi

24:39 învăţătură. Dar iubirea lui Dumnezeu a pus o limită cerinţelor muncii. El Îşi pune mâna iubitoare asupra sabatului şi în ziua Lui păstrează pentru familie ocazia comuniunii cu El, cu natura şi unul cu altul. (Ed. p. 250, 251)

24:40 Faceţi sabatul o desfătare. - Toţi cei ce-L iubesc pe Dumnezeu trebuie să facă ce pot pentru a transforma sabatul într-o bucurie sfântă şi onorabilă. Ei nu pot face asta căutându-şi propriile plăceri în distracţii păcătoase şi interzise. În schimb pot face mult ca să înalţe sabatul în familiile lor şi să-l facă cea mai interesantă zi a săptămânii. Trebuie să ne dedicăm timp în a-i face interesaţi pe copiii noştri. O schimbare va avea o influenţă fericită asupra lor. Putem să mergem cu ei afară, în aer liber sau să stăm jos, în dumbravă, la lumina soarelui, să le hrănim mintea discutând despre lucrările lui Dumnezeu inspirându-i cu iubire şi respect şi îndreptându-le atenţia către frumoasele lucruri din natură.

24:41 Sabatul trebuie să fie făcut atât de interesant pentru familiile noastre încât sosirea lui să fie întâmpinată cu bucurie. Părinţii nu pot înălţa şi onora sabatul mai mult decât planificând mijloace de a da învăţătură adecvată familiilor lor, făcându-le interesate în lucruri spirituale şi oferindu-le vederi corecte despre caracterul lui Dumnezeu şi despre ceea ce cere El de la noi pentru a ne desăvârşi caractere creştine şi a ajunge la viaţa veşnică. Părinţi, faceţi sabatul o desfătare încât copiii voştri să-l aştepte cu nerăbdare şi să aibă în inima lor un loc de bun-venit pentru el. (2 T. p. 584, 585)

24:42 O culminaţie potrivită în rugăciune şi cântare. - Când soarele apune, glasul rugăciunii şi imnul de laudă

24:43 să marcheze închiderea orelor sacre şi să invite prezenţa lui Dumnezeu în săptămâna de lucru cu grijile ei. Astfel părinţii pot face din sabat ceea ce ar şi trebui să fie: cea mai voioasă zi a săptămânii. Ei îşi pot conduce copiii s-o privească drept o desfătare, ziua zilelor, sfântă a Domnului şi onorabilă. (Id. vol. 6, p. 359)

24:44 Veneraţie pentru ceea ce este sfânt

24:45 Darul scump al veneraţiei. - Un alt dar preţios care trebuie cultivat cu atenţie este veneraţia. (Ed. p. 242)

24:46 Educarea şi instruirea tineretului să fie de o natură ce să înalţe lucrurile sacre şi să încurajeze devotamentul pur faţă de Dumnezeu în casa Lui. Mulţi din cei ce mărturisesc a fi copiii Împăratului ceresc nu au o apreciere adevărată faţă de caracterul sacru al lucrurilor veşnice. (5 T. p. 496)

24:47 Dumnezeu trebuie să fie de temut. - Adevăratul respect faţă de Dumnezeu este inspirat de un sentiment al măreţiei Lui infinite şi de o conştientizare a prezenţei Lui. Inima fiecărui copil trebuie să fie profund impresionată de acest sentiment al prezenţei Celui nevăzut. (Ed. p. 242)

24:48 "Dumnezeu este înfricoşat în adunarea cea mare a sfinţilor şi de temut pentru toţi cei ce stau în jurul Lui." Psalmul 89, 7.

24:49 Numele Lui trebuie venerat. - De asemenea, trebuie manifestat respect faţă de Numele lui Dumnezeu. Acest Nume să nu fie niciodată rostit cu uşurinţă sau necugetat. Chiar şi în rugăciune trebuie evitată folosirea lui frecventă sau inutilă. "Numele Lui este sfânt şi înfricoşat." Psalmul 111, 9. Îngerii îşi ascund faţa când Îl pronunţă. Cu câtă veneraţie trebuie să-L rostim noi, care suntem căzuţi şi păcătoşi! (Id. p. 243)

24:50 Cuvântul Lui este sacru. - Noi trebuie să venerăm Cuvântul lui Dumnezeu. Să arătam respect faţă de Biblie fără s-o folosim ca pe o carte obişnuită sau să umblăm cu ea cu nepăsare. Scripturile nu trebuie să fie citate niciodată în glumă

24:51 sau interpretate liber pentru a accentua o vorbă de duh. "Fiecare cuvânt al lui Dumnezeu este curat" "ca argintul încercat în cuptor de pământ şi curăţit de şapte ori." (Proverbe 30, 5; Psalm 12, 6). (Id. p. 244)

24:52 Copiii trebuie învăţaţi să respecte orice cuvânt care vine din gura lui Dumnezeu. Părinţii să amplifice întotdeauna învăţăturile legii Domnului înaintea copiilor lor arătând ascultare faţă de această lege şi trăind ei înşişi sub controlul lui Dumnezeu. Dacă un sentiment al sfinţeniei legii pune stăpânire pe părinţi, el va transforma, cu siguranţă, caracterul, convertind sufletul. (R and H. 10 mai 1898)

24:53 Locaşul de rugăciune. Dumnezeu este acolo. - În fiecare cămin creştin Dumnezeu trebuie să fie onorat prin jertfa rugăciunii şi laudei, dimineaţa şi seara. Copiii trebuie învăţaţi să respecte şi să adore ora de rugăciune. (CT. p. 110)

24:54 Copilul să fie învăţat să privească timpul şi locul rugăciunii ca fiind sacre, precum şi serviciul divin de închinare, deoarece Dumnezeu este acolo. Pe măsură ce este manifestat respect în atitudine şi comportament, sentimentul care-l inspiră va fi aprofundat. (Ed. p. 242, 243)

24:55 Casa lui Dumnezeu este templul Lui cel sfânt. - Ar fi bine atât pentru tineri cât şi pentru bătrâni să studieze, să mediteze şi să repete adesea acele cuvinte ale Sfintelor Scripturi care arată cum trebuie să fie privit locul marcat de prezenţa lui Dumnezeu.

24:56 "Scoate-ţi încălţămintea din picioare", I-a poruncit lui Moise la rugul aprins, , căci locul pe care calci este un pământ sfânt." Exodul 3, 5.

24:57 Iacov, după ce a privit viziunea cu îngerii, a exclamat: "Domnul este în locul acesta şi eu n-am ştiut... Aici este casa lui Dumnezeu, aici este poarta cerurilor!" Geneza 28, 16; 17.

24:58 "Domnul însă este în templul Lui cel sfânt. Tot pământul să tacă înaintea Lui!" Habacuc 2, 20. (Id. p. 243)

24:59 Mulţi... nu apreciază cum ar trebui caracterul sacru al lucrurilor veşnice. Aproape toţi au nevoie să fie învăţaţi cum să se poarte în casa lui Dumnezeu. Părinţii nu trebuie doar să-i înveţe, ci să le şi poruncească copiilor lor să intre în sanctuar cu sobrietate şi veneraţie. (5 T. p. 496)

24:60 Protejaţi împotriva nepăsării în creştere. - De la caracterul sacru al sanctuarului pământesc, creştinii pot învăţa cum trebuie privit locul unde Domnul Se întâlneşte cu poporul Lui. S-a făcut o mare schimbare, nu în bine, ci în rău, în obiceiurile şi tradiţiile oamenilor cu privire la închinarea religioasă. Lucrurile preţioase şi sfinte care ne leagă de Dumnezeu pierd repede contactul cu mintea şi inima noastră şi sunt coborâte la nivelul lucrurilor de rând. Veneraţia pe care o aveau oamenii din vechime pentru sanctuar, unde se întâlneau cu Dumnezeu pentru serviciul sacru, a încetat în mare parte. Cu toate acestea, Dumnezeu Însuşi a hirotonisit serviciul Lui şi l-a înălţat cu mult deasupra a tot ce este trecător. (Id. p. 491)

24:61 Casa lui Dumnezeu este adesea desacralizată, iar sabatul călcat de copiii cuzdincioşilor. În unele cazuri li se permite să alerge, să se joace, să vorbească şi să-şi manifeste temperamentul rău chiar în adunare unde sfinţii trebuie să se închine lui Dumnezeu în frumuseţea sfinţeniei. Iar locul care trebuie să fie sfânt şi în care trebuie să domnească o linişte sfântă, unde trebuie să fie ordine desăvârşită, grijă şi umilinţă este făcut un adevărat Babilon - "confuzie". E destul pentru a-I produce neplăcere lui Dumnezeu şi pentru a-L face să-Şi retragă prezenţa din adunările noastre. (R and H. 19 septembrie, 1854)

24:62 Noi avem mai multe motive pentru adorare de-cât evreii. - Este adevărat că respectul pentru casa lui Dumnezeu a ajuns aproape uitat. Lucrurile şi locurile sfinte nu sunt privite ca deosebite, iar ceea ce este sfânt şi înalt nu este apreciat. Nu există o cauză pentru nevoia de evlavie fierbinte în familiile noastre? Nu este din cauză că standardul înalt al religiei este târât în ţărână? Dumnezeu a dat poporu-lui Său din vechime reguli cu privire la ordine, desăvârşire şi exactitate. S-a schimbat caracterul Lui? Nu este El marele şi puternicul Dumnezeu care conduce în cerul cerurilor? N-ar fi bine pentru noi să citim adesea direcţiunile date evreilor de Însuşi Dumnezeu, ca noi, care avem lumina adevărului slăvit strălucind asupra noastră să imităm veneraţia lor faţă de casa lui Dumnezeu? Avem motive din belşug... chiar să fim mai atenţi şi mai respectuoşi în închinarea noastră decât erau iudeii. Dar un vrăjmaş a lucrat să ne distrugă credinţa în caracterul sacru al închinării creştine. (5 T. p. 495, 496)

24:63 Biserica este sanctuarul credincioşilor. - Casa este sanctuarul familiei şi cămăruţa sau dumbrava este locul cel mai retras pentru închinare individuală, dar biserica este sanctuarul comunităţii. Trebuie să existe reguli cu privire la timpul, locul şi modul de închinare. (Id. p. 491)

24:64 Învăţaţi-i pe copii să intre cu respect. - Părinţi, ridicaţi standardele creştinismului în mintea copiilor voştri. Ajutaţi-i să-L împletească pe Isus în experienţa lor. Învăţaţi-i să aibă cea mai înaltă veneraţie pentru casa lui Dumnezeu şi să înţeleagă că atunci când intră aici trebuie să aibă inima sensibilizată şi cucerită de gânduri ca acestea: "Dumnezeu este aici. Aceasta este casa Lui. Eu trebuie să am gânduri curate şi motivele cele mai sfinte. Nu trebuie să am mândrie, invidie, gelozie, bănuieli rele,

24:65 ură sau înşelăciune în inimă, deoarece vin în prezenţa Dumnezeului sfânt. Acesta este locul în care Dumnezeu Se întâlneşte cu poporul Lui şi-L binecuvântează. Cel înalt şi sfânt, care trăieşte veşnic, priveşte asupra mea, îmi cercetează inima şi îmi citeşte cele mai secrete gânduri şi fapte ale vieţii mele." (Id. p. 494)

24:66 Să stea cu părinţii lor. - Gustul moral al închinătorilor în sanctuarul sfânt al lui Dumnezeu trebuie să fie elevat, rafinat şi sfinţit. Această problemă a fost din nefericire neglijată. Importanţa ei a fost trecută cu vederea şi, ca rezultat, dezordinea şi lipsa de respect au devenit predominante, iar Dumnezeu a fost dezonorat. Când conducătorii bisericii, pastorii şi oamenii, taţii şi mamele nu au vederi înalte cu privire la această chestiune, ce se poate aştepta de la copiii fără experienţă? Ei se află prea adesea în grupuri, departe de părinţii care ar trebui să aibă grijă de ei. Deşi sunt în prezenţa lui Dumnezeu şi ochiul Lui îi priveşte, ei sunt uşuratici şi banali, şoptesc şi râd, sunt nepăsători, nerespectuoşi şi neatenţi. (Id. p. 496)

24:67 Să fie serioşi şi tăcuţi. - Nu fiţi atât de lipsiţi de respect pentru casa şi închinarea lui Dumnezeu încât să vorbiţi unul cu altul în timpul predicii! Dacă cei ce comit această greşeală i-ar putea vedea pe îngerii lui Dumnezeu privind asupra lor şi însemnându-le faptele, ar fi umpluţi de ruşine şi de dezgust faţă de ei înşişi. Dumnezeu vrea ascultători atenţi. Când a dormit omul, vrăjmaşul a semănat neghina. (MYP. p. 266)

24:68 Să nu se poarte ca într-un loc obişnuit. - Locul unde Dumnezeu se întâlneşte cu poporul Său trebuie să fie sacru, ca şi sanctuarul din vechime. Acel loc nu trebuie folosit

24:69 pentru servirea mesei sau pentru afaceri, ci pur şi simplu pentru închinare la Dumnezeu. Când copiii au şcoală în cursul săptămânii în acelaşi loc unde se adună pentru serviciul divin în sabat, nu pot fi făcuţi să simtă caracterul sacru al acelui loc şi faptul că trebuie să intre cu sentimente de veneraţie. Lucrurile sacre şi cele obişnuite sunt atât de îmbinate că este greu să le deosebeşti.

24:70 Pentru acest motiv casa sau sanctuarul dedicat lui Dumnezeu nu trebuie făcut un loc de rând. Caracterul lui sacru să nu fie făcut confuz, amestecat cu sentimente obişnuite sau cu viaţa de afaceri. Închinătorii trebuie să fie plini de uimire şi teamă sfântă când intră în sanctuar şi să lase în urmă toate gândurile lumeşti de rând, deoarece aici este locul unde Dumnezeu Îşi descoperă prezenţa. El este camera de audienţă a Dumnezeului celui mare şi veşnic, de aceea mândria şi patima, disensiunile şi înălţarea de sine, egoismul şi pofta pe care Dumnezeu le denunţă ca idolatrie, sunt nepotrivite pentru un asemenea loc. (MS. 23, 1886)

24:71 Să nu manifeste un spirit uşuratic. - Părinţi, este datoria voastră să vă ţineţi copiii în supunere desăvârşită, cu toate patimile şi temperamentele lor rele. Dacă copiii sunt luaţi la adunare, trebuie făcuţi să ştie şi să înţeleagă unde se află: nu sunt acasă, ci acolo unde Dumnezeu Se întâlneşte cu poporul Lui. Ei trebuie ţinuţi liniştiţi şi fără nici un fel de joacă, iar Dumnezeu Îşi va întoarce faţa către voi şi vă va binecuvânta.

24:72 Dacă este păstrată ordinea în adunările sfinţilor, adevărul va avea un efect mai bun asupra tuturor celor ce îl aud. Va fi încurajată solemnitatea de care este atâta nevoie şi va fi o putere în adevăr ce va mişca adâncimile sufletului, iar amorţeala de moarte nu se va ţine de

24:73 cei ce ascultă. Credincioşi şi necredincioşi vor fi afectaţi. Pare evident că în unele locuri chivotul lui Dumnezeu a fost scos din biserică, deoarece poruncile sfinte au fost călcate şi tăria lui Israel slăbită. (R and H. 19 septembrie, 1854)

24:74 Copilul care tulbură liniştea să fie scos afară. - Copilul tău trebuie să fie învăţat să asculte aşa cum copiii lui Dumnezeu Îl ascultă pe El. Dacă acest standard este menţinut, cuvântul tău va avea greutate când el este neliniştit în casa lui Dumnezeu. Dar dacă copiii nu pot fi stăpâniţi sau dacă părinţii cred că restricţia este o pretenţie prea mare, copilul trebuie să fie scos imediat din adunare. Nu trebuie lăsat să distragă mintea ascultătorilor prin faptul că vorbeşte sau aleargă. Dumnezeu este dezonorat prin modul liber în care părinţii îşi stăpânesc copiii la adunare. (L. 1, 1877)

24:75 Lipsa de respect încurajată de etalarea îmbrăcăminţii. - Toţi trebuie învăţaţi să aibă îmbrăcămintea îngrijită, curată şi ordonată dar să nu-şi îngăduie împodobirea exterioară care este cu totul necorespunzătoare pentru sanctuar. Nu trebuie să existe etalare a îmbrăcăminţii căci aceasta încurajează lipsa de respect... Toate chestiunile ce ţin de îmbrăcăminte trebuie tratate cu grijă, urmând îndeaproape regula Bibliei. Moda este zeiţa ce a guvernat lumea de afară şi adesea se strecoară şi în biserică. Biserica trebuie să facă din Cuvântul lui Dumnezeu standardul ei, iar părinţii să se gândească la acest subiect în mod inteligent. (5 T. p. 499, 500)

24:76 Arătaţi respect pastorilor, reprezentanţii lui Dumnezeu. - Ar trebui manifestat respect faţă de reprezentanţii lui Dumnezeu: pastorii, învăţătorii şi părinţii care sunt chemaţi să vorbească în locul Lui. Prin respectul arătat lor, Dumnezeu este onorat. (Ed. p. 244)

24:77 Ei {copiii} sunt rareori învăţaţi că pastorul este ambasadorul lui Dumnezeu, că solia ce o aduce este mijlocul prevăzut de El pentru salvarea sufletelor şi că pentru toţi cei care au la dispoziţie acest privilegiu, el va fi fie o mireasmă de viaţă spre viaţă, fie o mireasmă de moarte spre moarte. (5 T. p. 497)

24:78 Nimic din ceea ce este sacru, nimic din ceea ce ţine de închinarea la Dumnezeu nu trebuie tratat cu nepăsare şi indiferenţă. Atunci când cuvântul vieţii este rostit, trebuie să vă amintiţi că ascultaţi vocea lui Dumnezeu prin servul delegat de El. Nu pierdeţi aceste cuvinte prin lipsa de atenţie. Dacă sunt luate în seamă, ele vă pot păzi picioarele să nu rătăcească pe cărări rele. (MYP. p. 266)

24:79 Părinţii care critică au de dat socoteală. - Fiţi atenţi, părinţi, ce exemplu şi ce idei le daţi copiilor voştri! Mintea lor este maleabilă şi impresiile sunt uşor întipărite. Cu privire la serviciul divin, dacă vorbitorul are vreun cusur, temeţi-vă să-l menţionaţi. Vorbiţi numai despre lucrarea bună ce o face şi despre ideile bune ce le-a prezentat, cărora trebuie să le daţi atenţie ca venind prin agentul lui Dumnezeu. Se poate vedea repede de ce copiii sunt atât de puţin impresionaţi de Cuvântul lui Dumnezeu şi de ce au aşa puţin respect pentru casa Lui. Educaţia lor a fost deficitară din acest punct de vedere. (5 T. p. 498)

24:80 Mintea delicată şi susceptibilă a tineretului estimează munca slujitorilor lui Dumnezeu după felul în care părinţii tratează această problemă. Mulţi părinţi fac din serviciul divin un subiect de critică acasă, aprobând câteva lucruri şi condamnând altele. În felul acesta, solia lui Dumnezeu către oameni este criticată, pusă sub semnul întrebării şi făcută un subiect tratat cu superficialitate. Ce impresii pot fi astfel făcute asupra minţii tinerilor prin aceste remarci nepăsătoare şi nerespectuoase,

24:81 numai cărţile cerului vor descoperi. Copiii văd şi înţeleg aceste lucruri mult mai repede decât pot gândi părinţii. Simţurile lor morale primesc o direcţie greşită pe care timpul n-o poate niciodată schimba pe deplin. Părinţii se plâng de împietrirea inimii copiilor lor şi de dificultatea de a le trezi sensibilităţile morale să răspundă cerinţelor lui Dumnezeu. Dar cărţile rapoartelor din cer notează fără greşeală cauza adevărată: părinţii erau neconvertiţi. Ei nu erau în armonie cu cerul sau cu lucrarea cerului. Ideile lor înguste şi de rând cu privire la caracterul sacru al lucrării şi al sanctuarului lui Dumnezeu erau împletite în educaţia copiilor lor.

24:82 Se pune sub semnul întrebării dacă o persoană care ani de zile s-a aflat sub această influenţă distrugătoare a învăţăturii din familie va avea vreodată un respect sensibil şi o stimă înaltă pentru lucrarea lui Dumnezeu şi pentru mijloacele pe care El le-a destinat pentru salvarea sufletelor. Despre aceste lucruri trebuie să vorbiţi cu veneraţie, cu un limbaj decent şi cu o susceptibilitate fină ca să puteţi arăta tuturor celor cu care veniţi în contact că priviţi solia de la slujitorii lui Dumnezeu ca pe un mesaj pentru voi de la Însuşi Dumnezeu. (Id. p. 497, 498)

24:83 Practicaţi reverenţa până ce devine un obicei. - Este mare nevoie de veneraţie în tinerii acestui veac. Sunt alarmată când văd copiii şi tinerii părinţilor religioşi atât de nepăsători faţă de ordinea şi decenţa ce trebuie să fie observate în casa lui Dumnezeu. În timp ce slujitorii lui Dumnezeu prezintă cuvântul vieţii, unii citesc, alţii şoptesc şi râd. Ochii le strălucesc pentru că distrag atenţia celor din jur. Acest obicei, dacă este permis să rămână neîmpiedicat, va creşte şi-i va influenţa şi pe alţii.

24:84 Copiii şi tinerii nu trebuie să simtă niciodată că a fi

24:85 indiferent şi nepăsător în adunările de închinare la Dumnezeu ar fi un lucru de care se pot mândri. Dumnezeu vede orice gând sau faptă lipsită de respect şi le înregistrează în cărţile cerului. El spune: "Ştiu faptele tale." Nimic nu este ascuns de ochiul Său atotcercetător. Dacă v-aţi format în vreo măsură obiceiul de a fi indiferenţi şi neatenţi în casa lui Dumnezeu, exersaţi-vă puterile ce le aveţi pentru a-l corecta şi arătaţi că aveţi respect de sine. Practicaţi veneraţia până când ea devine o parte din voi înşivă. (YI. 8 octombrie, 1896)

24:86 Coordonarea căminului şi a bisericii

24:87 Începeţi lucrarea harului în cămin. - Părinţi, începeţi lucrarea harului în biserică cu propriul cămin, purtându-vă în aşa fel încât copiii să vadă că voi cooperaţi cu îngerii sfinţi. Vedeţi să fiţi convertiţi în fiecare zi. Educaţi-vă pe voi şi pe copiii voştri pentru o viaţă veşnică în împărăţia lui Dumnezeu. Îngerii vă vor fi ajutoare puternice. Satana vă va ispiti, dar nu-i cedaţi. Nu spuneţi nici un cuvânt de care să profite vrăjmaşul.

24:88 Adevărul este pur şi nealterat. Lăsaţi-l să locuiască în inimă. Hotărârea fiecărui membru al familiei să fie: "Voi fi creştin căci în şcoala de aici de jos trebuie să-mi formez un caracter ce-mi va oferi accesul într-o clasă mai înaltă în cer. Trebuie să fac altora ceea ce doresc ca ei să-mi facă mie pentru că numai cei ce Îl descoperă pe Hristos în această lume pot intra în curţile cerului."

24:89 Faceţi viaţa de familie atât de asemănătoare cu cerul pe cât este posibil. Membrii familiei să nu uite, când se adună în jurul altarului familial, să se roage pentru bărbaţii din poziţii de răspundere în lucrarea lui Dumnezeu. (MS. 93, 1901)

24:90 Aceia care-şi guvernează familiile în mod corect vor aduce în biserică o influenţă de ordine şi veneraţie. Vor reprezenta atributele milei şi iubirii ca stând mână în mână. Ei vor descoperi copiilor lor caracterul lui Hristos. Legea bunătăţii şi iubirii pe buzele lor nu le va face poruncile slabe şi

24:91 fără autoritate, iar cerinţele lor nu vor fi întâmpinate cu neascultare. (R and H. 19, februarie, 1895)

24:92 Familiile model formează o biserică model. - Fiecare familie este o biserică peste care prezidează părinţii. Primul lucru luat în consideraţie de părinţi trebuie să fie acela de a lucra pentru salvarea copiilor lor. Când tatăl şi mama, preotul şi învăţătorul familiei îşi ocupă pe deplin poziţia de partea Domnului Hristos, în cămin va fi exercitată o influenţă bună. Această influenţă sfântă va fi simţită în biserică şi va fi recunoscută de fiecare credincios. Lucrarea lui Dumnezeu este mult împiedicată din cauza lipsei de evlavie şi de sfinţenie în cămin. Nimeni nu poate aduce în biserică o influenţă pe care el n-o manifestă în familie şi în relaţiile lui de afaceri. (MS. 57, 1903)

24:93 Comportarea adecvată în biserică este învăţată acasă. - Căminul este o şcoală în care toţi pot învăţa cum să se poarte în biserică. Când toţi sunt membri ai familiei regale, în viaţa de cămin va exista adevărată politeţe. Fiecare membru al familiei va căuta să le facă tuturor celorlalţi viaţa plăcută. Îngerii lui Dumnezeu, care slujesc celor ce vor fi moştenitori ai mântuirii, te vor ajuta să-ţi faci din familie un model al familiei cereşti. Lăsaţi să fie pace în cămin şi va fi pace în biserică. Această experienţă preţioasă, adusă în adunare, va fi mijlocul creării unei afecţiuni binevoitoare a unuia faţă de celălalt. Certurile vor înceta. Adevărată politeţe creştină va fi văzută între membrii bisericii. Lumea va cunoaşte că ei au fost cu Isus şi au învăţat de la El. Ce impresie ar face biserica asupra lumii dacă toţi membrii ei ar trăi viaţa de creştin! (MS. 1903)

24:94 De ce există slăbiciune în biserică? - Mulţi par să creadă că declinul din comunităţi şi creşterea iubirii de plăcere se datorează lipsei de lucrare pastorală. Este adevărat, biserica trebuie să fie asigurată cu îndrumători şi pastori credincioşi. Pastorii trebuie să muncească sârguincios pentru tinerii care nu s-au predat lui Hristos şi, de asemenea, pentru alţii care, deşi au numele în registrul comunităţii, sunt nereligioşi şi fără Hristos. Dar chiar dacă pastorii îşi fac lucrarea bine şi cu credincioşie, totuşi ea va avea puţină valorare dacă părinţii şi-o neglijează pe a lor. Lipsa de putere din biserică se datorează lipsei de creştinism în viaţa de familie. Dacă părinţii nu se apucă de lucrarea lor aşa cum ar trebui, va fi greu ca tinerii să se trezească la sentimentul datoriei. Dacă religia domneşte în cămin, ea va fi adusă în biserică. Părinţii care-şi fac lucrul pentru Dumnezeu sunt o putere spre bine. Când îşi stăpânesc copiii şi-i încurajează crescându-i în mustrarea şi învăţătura Domnului, ei îi binecuvântează pe semenii lor în mijlocul cărora trăiesc şi biserica este întărită prin lucrarea lor credincioasă. (ST. 3 aprilie, 1901)

24:95 Părinţii neglijenţi nu pot înălţa biserica. - Dacă neascultarea este îngăduită în viaţa de familie, inima copiilor va fi umplută cu opoziţie faţă de guvernarea lui Dumnezeu. Puterea Duhului Sfânt se va dovedi ineficientă să le înmoaie şi să le supună inimile. Dacă în anii de mai târziu, în împrejurări speciale, ei se supun Evangheliei lui Hristos, vor avea de purtat bătălii teribile ca să-şi aducă voinţa necredincioasă în supunere faţă de voinţa lui Dumnezeu. De multe ori biserica are de suferit prin membrii ei datorită educaţiei greşite pe care aceştia au primit-o în copilărie. Când erau copii li se permitea să practice înşelăciunea pentru a obţine propria cale; iar spiritul

24:96 care a fost îngăduit să fie răzvrătit în familie va fi ultimul care va da ascultare cerinţelor Cuvântului lui Dumnezeu. (R and H. 30 martie, 1897)

24:97 Spiritualitatea poate fi ucisă de critică. - Când sunteţi ispitiţi să spuneţi cuvinte mânioase, rugaţi-vă pentru har ca să rezistaţi ispitei. Amintiţi-vă că fiii voştri vor vorbi aşa cum vă aud pe voi vorbind. Îi educaţi prin exemplul vostru. Amintiţi-vă că, dacă vorbiţi cu supărare vreunui membru al bisericii, aţi vorbi la fel şi în cer dacă aţi fi lăsaţi să intraţi acolo...

24:98 După familie vine biserica. Influenţa familiei trebuie să fie de aşa natură încât să constituie un ajutor şi o binecuvântare în biserică. Nu spuneţi niciodată vreun cuvânt de nemulţumire sau de critică. Există comunităţi în care spiritualitatea a fost aproape omorâtă din cauză că spiritul vorbirii de rău a fost lăsat să intre. De ce spunem cuvinte de blam şi de dezaprobare? Tăcerea este cea mai puternică mustrare ce o puteţi da celui ce vă vorbeşte aspru şi nepoliticos. Tăceţi cu desăvârşire. Adesea tăcerea este elocvenţă. (MS. 21, 1903)

24:99 Grija pentru tineri nefericiţi. - Tineri şi tinere care nu sunt sub influenţele căminului, au nevoie de cineva care să se îngrijească de ei şi să manifeste interes faţă de ei, iar cei ce fac aceasta înlocuiesc o mare lipsă şi fac lucrarea lui Dumnezeu pentru salvarea sufletelor tot la fel ca pastorul la amvon. Această lucrare de bunăvoinţă interesată pentru binele tineretului nu este mai mult decât ceea ce Dumnezeu cere de la fiecare din noi. Cât de sârguincios trebuie experimentată lucrarea creştină de a preveni formarea acelor obiceiuri care mânjesc pentru totdeauna caracterul!

24:100 Urmaşii lui Hristos să facă Cuvântul lui Dumnezeu atractiv pentru tineri. (FE. p. 51)

24:101 Pastorul are o ocazie deosebită. - La fiecare ocazie potrivită, istoria iubirii lui Isus să fie repetată copiilor. În fiecare predică să fie lăsat un colţişor pentru beneficiul lor. Slujitorul lui Hristos poate să-şi facă prieteni de durată din aceşti micuţi. Apoi el să nu piardă nici o ocazie de a-i ajuta să devină mai inteligenţi în cunoaşterea Scripturilor. Aceasta va face mai mult decât ne dăm seama în a bara calea împotriva înşelăciunilor lui Satana. Dacă copiii devin de timpuriu buni cunoscători ai adevărurilor Cuvântului lui Dumnezeu, va fi ridicată o barieră împotriva lipsei de evlavie, iar ei vor fi în stare să-l întâmpine pe vrăjmaş cu cuvintele: "Stă scris." (GW. p. 208)

24:102 Fiţi la fel de credincioşi acasă ca şi la serviciul divin. - Ca învăţători ai celor iubiţi ai voştri, părinţi, adevărul trebuie să aibă o putere stăpânitoare asupra conştiinţei şi a înţelegerii voastre, prezidând peste cuvânt şi faptă. Fiţi la fel de credincioşi acasă ca şi la serviciul de închinare lui Dumnezeu. Prezentaţi un caracter corect tuturor celor din cămin. Îngerii lui Dumnezeu sunt prezenţi notând felul în care sunt trataţi membrii mai tineri ai familiei lui Dumnezeu. Religia familiei va fi, cu siguranţă, adusă în biserică. (MS. 84, 1897)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: