English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Îndrumarea copilului

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Îndrumarea copilului, 16


16:1 SECŢIUNEA XII - 2

16:2 Profesorii în colaborare cu părinţii

16:3 Nevoia de înţelegere plină de compasiune. - Profesorii de acasă ar trebui să aibă o înţelegere plină de compasiune faţă de lucrarea profesorilor de la şcoală şi invers. Ei ar trebui să lucreze împreună în mod armonios, cuprinşi de acelaşi spirit misionar, străduindu-se împreună să-i ajute pe copii să beneficieze din punct de vedere fizic, intelectual şi spiritual şi să-şi dezvolte caractere ce vor rezista la testul ispitei. (CT. p. 157)

16:4 Părinţii ar trebui să-şi amintească de faptul că se va realiza mult mai mult prin activitatea şcolii comunităţii dacă ei înşişi îşi dau seama de avantajele pe care copiii lor le vor obţine într-o astfel de şcoală şi se vor uni din toată inima cu profesorul. Prin rugăciune, răbdare şi stăpânire de sine, ei pot împiedica o mare parte din răul provocat de nerăbdare şi indulgenţă neînţeleaptă. Părinţii şi profesorii să se apuce de lucru împreună, iar părinţii să-şi amintească de faptul că ei înşişi vor fi ajutaţi de prezenţa în comunitate a unui profesor serios şi temător de Dumnezeu. (Id. p. 155, 156)

16:5 Lipsa de unire poate anula influenţa bună. - Un spirit de dezbinare nutrit în inimile câtorva va fi transmis altora şi va strica influenţa spre bine pe care şcoala se străduieşte s-o exercite. Dacă părinţii nu sunt doritori şi gata să colaboreze cu profesorul pentru salvarea copiilor lor, ei nu sunt pregătiţi să aibă o şcoală înfiinţată în mijlocul lor. (6T. p. 202)

16:6 Echipa de lucru începe acasă. - Colaborarea trebuie să înceapă în cămin, cu tata şi mama. În formarea copiilor lor ei au o răspundere comună şi ar trebui încontinuu să caute a acţiona împreună. Să se predea pe ei înşişi lui Dumnezeu, căutând ajutor la El pentru a se susţine unul pe altul. Să-şi înveţe copiii să fie cinstiţi faţă de Dumnezeu şi faţă de principiu şi astfel să fie cinstiţi faţă de ei înşişi şi faţă de toţi aceia cu care vin în legătură. Cu o astfel de pregătire, când vor merge la şcoală, copiii nu vor fi o cauză de tulburare sau nelinişte. Ei vor fi un sprijin pentru profesori, un exemplu şi o încurajare pentru ceilalţi elevi. (Ed. p. 283)

16:7 Copiii vor duce cu ei în clasă influenţa instruirii voastre. Pe măsură ce părinţi şi profesori evlavioşi lucrează în armonie, inimile copiilor sunt pregătite să aibă un interes mai profund pentru lucrarea lui Dumnezeu din biserică. Calităţile cultivate în cămin sunt duse în comunitate şi Dumnezeu este slăvit. (L. 29, 1902)

16:8 Dacă părinţii sunt aşa de absorbiţi cu ocupaţiile şi plăcerile acestei vieţi încât neglijează disciplinarea corectă a copiilor lor, lucrarea profesorului nu numai că este făcută foarte grea şi obositoare dar adesea este complet lipsită de rezultate. (R and H. 13 iunie, 1882)

16:9 Lucrarea profesorului este suplimentară. - În formarea caracterului, nici o influenţă nu contează aşa de mult ca influenţa căminului. Lucrarea profesorului ar trebui să se adauge la cea a părinţilor dar nu să-i ia locul. Efortul părinţilor şi al profesorilor de a coopera trebuie depus în tot ce priveşte bunăstarea copilului. (Ed. p. 283)

16:10 Educaţia dată copilului în cămin ar trebui să fie

16:11 de aşa natură încât să-l ajute pe profesor. Acasă copilul trebuie învăţat despre importanţa curăţeniei, a ordinei şi a desăvârşirii, lecţii care să fie repetate la şcoală. (MS. 45, 1912)

16:12 Când copilul este destul de mare pentru a merge la şcoală, profesorul ar trebui să conlucreze cu părinţii, iar instruirea manuală să fie continuată ca o parte a studiilor şcolare. Există mulţi elevi care au obiecţii cu privire la acest fel de lucru în şcoli. Ei cred că activitatea utilă, ca învăţarea unei meserii, este înjositoare; dar ei au o idee greşită despre ceea ce constituie adevărata demnitate. (CT. p. 146)

16:13 Căminul poate fi binecuvântat prin şcoală. - Dacă el {profesorul} munceşte răbdător, în mod serios şi perseverent, în acelaşi fel ca şi Hristos, lucrarea reformatoare făcută în şcoală se poate extinde în familiile copiilor, aducând în ele o atmosferă mai pură şi mai cerească. Aceasta este cu adevărat lucrare misionară de cea mai înaltă clasă. (Id. p. 157)

16:14 Profesorul atent va găsi multe ocazii pentru a-i îndruma pe copii să fie folositori. Profesorul este privit în general de copiii mici cu încredere şi respect nemărginit. Tot ceea ce el poate sugera ca modalitate de a ajuta în cămin - credincioşie în datoriile zilnice, servirea bolnavului sau a săracului - aduce aproape întotdeauna roade. Şi astfel va fi asigurat din nou un dublu câştig. Sugestiile binevoitoare vor acţiona asupra autorului lor. Recunoştinţa şi conlucrarea părinţilor vor uşura povara profesorului şi-i vor lumina cărarea. (Ed. p. 213)

16:15 Părinţii pot uşura lucrarea profesorului. - Dacă părinţii îşi fac partea cu credincioşie, lucrarea profesorului va fi mult uşurată. Speranţa şi curajul său vor spori. Părinţii ale căror inimi sunt umplute cu iubirea lui Hristos, se vor feri de a găsi greşeli şi vor face tot ce le stă în putere pentru a-l ajuta şi încuraja pe acela pe care ei l-au ales ca profesor pentru copiii lor. Ei vor

16:16 fi binevoitori să creadă că el este la fel de conştiincios în lucrul lui cum sunt şi ei într-al lor. (CT. p. 157)

16:17 Când părinţii îşi vor înţelege răspunderile ce le revin, va fi lăsat mult mai puţin lucru pe seama profesorilor. (Id. p. 148)

16:18 Părinţii pot fi sfătuitorii profesorilor. - Noi trebuie să vorbim despre iubirea lui Dumnezeu în familiile noastre şi s-o predăm în şcolile noastre. Învăţăturile Cuvântului lui Dumnezeu trebuie aduse în viaţa de cămin şi de şcoală. Dacă părinţii înţeleg pe deplin datoria lor de a se supune voinţei descoperite a Domnului, ei vor fi sfătuitori înţelepţi în şcolile noastre, în probleme de educaţie, deoarece experienţa lor în educaţie acasă îi va învăţa cum să se păzească de ispitele ce vin la copii şi tineri. Profesorii şi părinţii vor deveni conlucrători cu Dumnezeu în educarea tineretului pentru cer. (L. 356, 1907 )

16:19 Cunoaşterea îndeaproape de către părinţi atât a caracterului copiilor lor cât şi a particularităţilor şi slăbiciunilor, dacă este împărtăşită cu profesorul, îi va fi de ajutor. Este regretabil faptul că atât de mulţi nu reuşesc să-şi dea seama de asta. Puţin interes este arătat de către cei mai mulţi părinţi în a se informa de competenţa profesorului sau de a colabora cu el în lucrarea lui. (Ed. p. 284)

16:20 Ei {părinţii} trebuie să simtă că este datoria lor de a coopera cu profesorul, de a încuraja disciplina înţeleaptă şi de a se ruga mult pentru acela care-i învaţă pe copiii lor. (FE..p. 270)

16:21 Profesorii pot fi sfătuitorii părinţilor. - De vreme ce părinţii comunică atât de rar cu profesorul, este mai important ca profesorul să caute să facă cunoştinţă cu părinţii. El ar trebui să viziteze casele elevilor lui şi să cunoască influenţele şi mediul în care aceştia trăiesc. Venind personal în contact cu familiile şi vieţile lor, el poate întări legăturile

16:22 ce-l unesc cu elevii şi poate învăţa cum să lucreze mai cu succes cu variatele lor firi şi temperamente.

16:23 Pe măsură ce se interesează de educaţia din cămin, profesorul împarte un beneficiu dublu. Mulţi părinţi, absorbiţi de muncă şi griji, pierd din vedere ocaziile de a influenţa spre bine viaţa copiilor lor. Profesorul poate face mult pentru a-i trezi pe aceşti părinţi la posibilităţile şi privilegiile lor. El va găsi pe alţii conştienţi de responsabilitatea lor, doritori ca şi copiii lor să devină bărbaţi şi femei bune şi de folos. Adesea profesorul îi poate ajuta pe aceşti părinţi în purtarea poverii lor. Sfătuindu-se împreună, atât profesorul cât şi părinţii vor fi încurajaţi şi întăriţi. (Ed. p. 284, 285)

16:24 Unitate în disciplină

16:25 Profesorul are nevoie de tact în conducere. - Printre tineri se va afla o mare varietate de caractere şi educaţii. Unii au trăit într-un mediu de stricteţe arbitrară şi asprime ce a dezvoltat în ei un spirit de încăpăţânare şi sfidare. Alţii au fost copii răsfăţaţi în familiile lor, cărora li s-a permis de către părinţi exagerat de indulgenţi să-şi urmeze propriile înclinaţii. Fiecare defect a fost scuzat până când caracterul lor s-a deformat. Pentru a avea succes în lucrarea cu aceste minţi diferite, profesorul trebuie să exercite mare tact şi delicateţe în administrare, precum şi hotărâre în conducere.

16:26 Deseori va fi manifestată neplăcere şi chiar dispreţ pentru bunele reguli. Unii îşi vor folosi toată ingeniozitatea pentru a evita pedeapsa în timp ce alţii vor etala o indiferenţă nepăsătoare faţă de consecinţele fărădelegii. Toate acestea vor cere răbdare mai multă şi efort mai mare din partea acelora cărora le-a fost încredinţată educarea lor. (5T. p. 88, 89)

16:27 Regulile să fie puţine şi bine gândite. - La şcoală, ca de altfel şi acasă, ar trebui să existe disciplină înţeleaptă. Învăţătorul trebuie să facă reguli pentru îndrumarea comportării elevilor lui. Aceste reguli să fie puţine şi bine gândite, iar odată făcute, ar trebui impuse. Fiecare principiu implicat în ele ar trebui adus în faţa elevului ca să fie convins de justeţea lor. ( CT. p. 153)

16:28 Profesorul trebuie să impună ascultare. - Problema disciplinei ar trebui înţeleasă atât la şcoală cât şi acasă. Ar trebui să sperăm că în clasă nu se va ivi niciodată ocazia de a folosi nuiaua. Dar dacă într-o şcoală sunt din aceia care rezistă cu încăpăţânare la toate sfaturile şi rugăminţile stăruitoare, la toate rugăciunile şi povara sufletului în folosul lor, atunci este necesar să-i facem să înţeleagă că ei trebuie să asculte.

16:29 Unii profesori nu cred că este cel mai bine să impună ascultare. Ei cred că datoria lor este doar de a educa. Adevărat, ei trebuie să educe. Dar ce înseamnă educaţia dacă, profesorul nu simte că are dreptul să exercite autoritate atunci când copiii nu ţin seama de principiile prezentate înaintea lor? (R and H. 15 septembrie, 1904)

16:30 El are nevoie de cooperarea părinţilor. - Învăţătorul n-ar trebui să fie lăsat să poarte singur povara lucrării lui. El are nevoie de simpatia, bunătatea, cooperarea fiecărui membru al comunităţii. Părinţii trebuie să-l încurajeze, arătând că-i apreciază eforturile. Niciodată ei n-ar trebui să spună sau să facă ceva ce ar încuraja nesupunerea în copiii lor.

16:31 Dar ştiu că mulţi părinţi nu conlucrează cu profesorul. Ei nu dezvoltă acasă influenţa bună exercitată la şcoală. În loc de a duce la bun sfârşit în cămin buna influenţă din şcoală, ei le permit copiilor să facă ce le place, să umble încoace şi încolo fără restricţie. Iar dacă profesorul, cerând ascultare, îşi exercită autoritatea, aceştia le aduc părinţilor lor o relatare exagerată şi denaturată a felului în care au fost trataţi. Se poate ca profesorul să fi făcut doar ceea ce este datoria lui dureroasă de îndeplinit; dar părinţii sunt înduioşaţi de copiii lor chiar dacă sunt greşiţi. Şi adesea acei părinţi care guvernează cu mânie sunt cei mai iritabili atunci când copiii lor sunt ţinuţi în frâu sau disciplinaţi la şcoală. (CT. p. 153, 154)

16:32 Când părinţii justifică plângerile copiilor împotriva autorităţii şi disciplinei şcolii, nu văd că ei măresc puterea demoralizatoare ce se răspândeşte cu aşa înspăimântătoare proporţii. Orice influenţă ce-i înconjoară pe tineri trebuie să fie de partea cea bună, deoarece corupţia tineretului este în creştere. (5T. p. 112)

16:33 Ei să-l sprijinească pe învăţătorul credincios. - Părinţii care n-au simţit niciodată grija ce ar trebui s-o simtă pentru sufletele copiilor lor şi care nu le-au dat niciodată învăţătură şi restricţie potrivită, sunt aceia care manifestă cea mai amară opoziţie atunci când copiii le sunt stăpâniţi, mustraţi sau corectaţi la şcoală. Unii din aceşti copii sunt o ruşine pentru biserică şi o ocară pentru numele de adventişti. (Id. p. 51)

16:34 Ei {părinţii} să-şi înveţe copiii să fie credincioşi lui Dumnezeu şi principiilor şi astfel credincioşi faţă de ei înşişi şi faţă de toţi aceia cu care vin în contact...

16:35 Părinţii care dau această învăţătură poate că nu sunt aceia care-l critică pe profesor. Ei simt că atât interesul copiilor lor cât şi dreptatea faţă de şcoală cer ca, pe cât posibil, să-l susţină şi să-l onoreze pe acela care ia parte la responsabilitatea lor. (Ed. p. 283)

16:36 Nu-l criticaţi niciodată pe învăţător în faţa copiilor. - Părinţi, atunci când învăţătorul de la şcoala comunităţii încearcă să-i instruiască şi să-i disciplineze pe copiii voştri ca să poată câştiga viaţa veşnică, nu criticaţi acţiunile lui în faţa lor, chiar dacă-l consideraţi prea sever. Dacă doriţi ca ei să-şi predea inimile Mântuitorului, conlucraţi cu eforturile învăţătorului pentru salvarea lor. Este cu mult mai bine pentru copii ca, în loc să audă critică, să audă din gura mamei lor cuvinte de laudă privind lucrarea profesorului. Astfel de cuvinte fac impresii

16:37 durabile şi-i influenţează pe copii să-l respecte pe profesor. (CT. p. 154, 155)

16:38 Dacă este necesară vreo critică sau sugestie privind lucrarea învăţătorului, ea ar trebui să-i fie adresată în particular. Dacă acest lucru se dovedeşte ineficient, problema să fie adusă la cunoştinţa acelora care răspund de conducerea şcolii. N-ar trebui să fie spus sau făcut nimic ce va slăbi respectul copiilor faţă de acela de care depinde bunăstarea lor într-o măsură aşa de mare. (Id. p. 161, 162)

16:39 Dacă părinţii s-ar aşeza pe ei înşişi în locul profesorilor şi ar vedea cât de dificil este să disciplinezi şi să conduci o şcoală de sute de elevi în diferite clase şi cu minţi diferite, ar putea atunci, gândindu-se mai bine, să vadă altfel lucrurile. (4T. p. 429)

16:40 Neascultarea începe adesea în cămin. - Permiţându-le copiilor să facă ce le place, părinţii se pot crede afectuoşi dar de fapt ei practică cea mai mare cruzime. Copiii sunt în stare să judece, iar inima le este rănită de bunătatea nechibzuită, oricât de adecvată ar fi ea în ochii părinţilor. Pe măsură ce copiii cresc mai mari, creşte şi nesupunerea lor. Profesorii pot încerca să-i corecteze, dar prea adesea părinţii sunt de partea copiilor, iar răul continuă să crească, îmbrăcat, dacă e posibil, cu o manta a înşelăciunii şi mai întunecată decât înainte. Alţi copii sunt atraşi pe un drum greşit de calea rea a acestora şi totuşi părinţii nu pot să vadă răul. Ei ascultă ceea ce le spun copiii înainte de a asculta cuvintele profesorilor care deplâng răul. (R and H. 20 ianuarie, 1901)

16:41 Munca profesorului dublată de părinţii care nu colaborează. - Neglijenţa părinţilor în a-i educa pe copii dublează dificultatea muncii profesorului. Copiii

16:42 poartă semnul neascultării şi a lipsei de amabilitate, trăsături date pe faţă de părinţii lor. Neglijaţi acasă, ei privesc disciplina şcolii ca apăsătoare şi severă. Astfel de copii, dacă nu sunt păziţi cu atenţie, îi vor influenţa pe alţii prin caracterele lor nedisciplinate şi deformate... Binele pe care copiii ar putea să-l primească în şcoală pentru a contracara educaţia lor defectuoasă din familie, este subminat de simpatia ce le-o arată părinţii în faptele lor rele. Vor continua părinţii care cred Cuvântul lui Dumnezeu, felul lor strâmb de conducere şi vor întări în copii înclinaţiile lor rele? Taţii şi mamele profesând adevărul pentru acest timp ar putea mai bine să-şi vină în fire şi să nu mai fie părtaşi în acest rău, să nu mai împlinească planurile lui Satana acceptând mărturiile mincinoase ale copiilor lor neconvertiţi. Este destul pentru profesori că au de luptat cu influenţa copiilor, fără a mai avea de luptat şi cu influenţa părinţilor. (R and H. 9 octombrie, 1900)

16:43 Educaţia din liceu şi colegiu

16:44 Mulţi îşi pierd orientarea în instituţii lumeşti. - Este un fapt teribil, ce ar trebui să facă inimile părinţilor să tremure, că în aşa de multe şcoli şi colegii, unde tinerii sunt trimişi pentru cultură intelectuală şi disciplină, predomină influenţe ce deformează caracterul, deviază mintea de la adevăratele ţinte ale vieţii şi devalorizează principiile morale. Prin contactul cu cel nereligios, iubitor de plăcere şi corupt, foarte mulţi tineri îşi pierd simplitatea şi puritatea, credinţa în Dumnezeu şi spiritul jertfirii de sine pe care taţii şi mamele l-au cultivat şi păzit prin învăţătură atentă şi rugăciune stăruitoare.

16:45 Mulţi din cei care încep şcoala cu scopul de a se pregăti pentru anumite ramuri de slujire neegoistă, devin absorbiţi în studii seculare. Se trezeşte o ambiţie de a câştiga distincţii în învăţătură şi de a căpăta poziţie şi onoare în lume. Scopul pentru care au început şcoala este pierdut din vedere, iar viaţa este dedicată preocupărilor egoiste şi lumeşti. Adesea sunt formate obiceiuri ce ruinează viaţa atât pentru lumea aceasta cât şi pentru cea viitoare. (MH. p. 403)

16:46 Influenţele religioase din cămin sunt şterse. - Rugaţi-vă: "Nu ne duce în ispită." Apoi nu consimţiţi ca să vă fie copiii plasaţi acolo unde pot întâlni ispite în plus. Nu-i trimiteţi departe la şcoli unde se vor întovărăşi cu influenţe ce vor fi ca şi neghina semănată în inimile lor.

16:47 În şcoala căminului, în timpul primilor lor ani, învăţaţi-i şi disciplinaţi-i pe copiii voştri în frica de Dumnezeu. Apoi fiţi

16:48 atenţi ca nu cumva să-i aşezaţi acolo unde impresiile religioase pe care le-au primit să fie şterse, iar iubirea de Dumnezeu să fie scoasă din inimile lor. Nu lăsaţi ca tentaţia unui salariu mare sau a unor avantaje educaţionale mari în aparenţă să vă determine să vă trimiteţi copiii departe de influenţa voastră şi să-i plasaţi acolo unde vor fi expuşi la mari ispite. "Şi ce foloseşte unui om să câştige toată lumea, dacă îşi pierde sufletul? Sau ce va da un om în schimb pentru sufletul său?" Marcu 8, 36; 37 (MS. 30, 1904)

16:49 Colegiile noastre sunt rânduite de Dumnezeu. - Când mi s-a arătat de către îngerul lui Dumnezeu că o instituţie ar trebui ridicată pentru educarea tineretului nostru, am văzut că ea va fi unul din cele mai măreţe mijloace destinate de Dumnezeu pentru salvarea sufletelor... Dacă influenţa din colegiul nostru este ceea ce ar trebui să fie, tinerii care sunt educaţi acolo vor fi în stare să-L descopere pe Dumnezeu şi să-L onoreze în toate lucrările Lui; şi în timp ce sunt angajaţi în cultivarea facultăţilor date de Dumnezeu, ei se vor pregăti să-I dea un serviciu mai eficient. (4T. p. 419-422)

16:50 Tinerii trebuie încurajaţi să meargă la şcolile noastre ce ar trebui să fie tot mai asemănătoare cu şcolile profeţilor. Şcolile noastre au fost rânduite de Dumnezeu. (FE. p. 489)

16:51 Avantajele experienţei din şcoala căminului. - Într-o mare măsură, copiii care trebuie să primească o educaţie în şcolile noastre, vor face progres mult mai constant dacă sunt separaţi de cercul familiei, unde au primit o educaţie greşită. Pentru unele familii poate fi necesar să se mute acolo unde copiii pot merge la şcoală de-acasă, fără a fi nevoie să stea la internat şi în felul acesta să scutească nişte cheltuieli. Dar în multe cazuri aceasta s-a dovedit a fi mai degrabă un obstacol decât o binecuvântare pentru copii. (Id. p. 313)

16:52 Şcoala, cămin pentru o fiică nesupusă. - Vrăjmaşul a făcut ce a vrut cu fiica ta până ce cursele lui au legat-o ca nişte fâşii de oţel. Pentru a-i salva sufletul se cere un efort puternic şi perseverent. Dacă ai succes în acest caz, lucrarea nu trebuie lăsată neterminată. Obiceiurile de ani de zile nu pot fi desfiinţate uşor. Ea ar trebui să fie aşezată acolo unde este exercitată în mod continuu o influenţă stabilă, fermă şi trainică. Eu te-aş sfătui s-o dai la colegiu la ___; las-o să aibă disciplina internatului. Acela este locul unde ea ar fi trebuit să fie cu ani în urmă.

16:53 Internatul este condus după un plan ce-l face să fie o bună familie. Poate că acest cămin nu se potriveşte cu înclinaţiile unora, dar aceasta se întâmplă din cauză că ei au fost educaţi cu teorii false, îngăduinţă de sine şi satisfacerea plăcerilor proprii; şi toate obiceiurile şi deprinderile au fost greşit orientate. Dar, sora mea dragă, ne apropiem de încheierea timpului şi nu dorim să satisfacem gusturile şi practicile lumii, ci să fim în armonie cu mintea lui Dumnezeu, să vedem ce spun Scripturile şi apoi să umblăm potrivit cu lumina pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Deprinderile noastre, obiceiurile şi practicile noastre nu trebuie să fie preferate. Cuvântul lui Dumnezeu este standardul nostru. (5T. p. 506)

16:54 Studenţii localnici. - Se pare că unii din profesori cred că nici unul din copiii şi tinerii ai căror părinţi locuiesc în vecinătatea unei şcoli n-ar trebui să aibă privilegiile şcolii decât dacă locuiesc cu profesorii lor în căminul şcolii. Pentru mine aceasta este o concepţie nouă şi străină.

16:55 Există tineri asupra cărora influenţele familiei au fost de aşa natură încât ar fi un mare avantaj pentru ei dacă ar locui pentru un timp într-un cămin al şcolii bine ordonat. De asemenea, căminurile şcolii sunt o mare binecuvântare pentru aceia care trebuie să-şi părăsească propriile căminuri pentru a se bucura de privilegiile şcolii.

16:56 Dar căminul părintesc, în care există frică şi ascultare de Dumnezeu, este şi ar trebui să fie întotdeauna cel mai bun loc pentru copii, unde, sub instruirea adecvată a părinţilor ei se pot bucura de îngrijirea şi disciplina unei familii religioase condusă chiar de părinţii lor...

16:57 În ceea ce priveşte tineretul care are vârsta corespunzătoare pentru a merge la internat, să evităm a stabili reguli arbitrare şi inutile ce i-ar separa de părinţii lor pe aceia care locuiesc în vecinătatea şcolilor noastre...

16:58 Părinţilor ar trebui să li se permită ca, pe cât posibil, să-şi ţină copiii sub controlul lor, în afară de cazul că sunt convinşi de faptul că ar fi în interesul copiilor să fie plasaţi sub disciplina căminului şcolii. În unele locuri, părinţii care locuiesc lângă şcoală pot vedea că ar fi un beneficiu pentru copiii lor să locuiască la cămin, unde pot primi anumite direcţii de instruire pe care nu le pot primi aşa de bine în familie. Dar să nu se solicite ca în toate cazurile copiii să fie separaţi de părinţii lor pentru a primi beneficiile vreuneia din şcolile noastre...

16:59 Părinţii sunt tutorii naturali ai copiilor lor şi au solemna răspundere de a le supraveghea educaţia şi instruirea.

16:60 Nu putem înţelege că părinţii, care au observat ani de zile dezvoltarea copiilor lor, cunosc cel mai bine felul de instruire şi de conducere pe care aceştia ar trebui să-l aibă pentru a încuraja şi cultiva în ei cele mai bune trăsături de caracter? Ar trebui să recomand ca acestor copii, având locuinţa la câţiva kilometri de şcoală, să li se îngăduie să frecventeze şcoala în timp ce locuiesc acasă şi beneficiază de influenţa părintească. Oriunde este posibil, lăsaţi familiile să fie împreună. (L. 60, 1910)

16:61 Toţi copiii să se bucure de educaţie. - Biserica este adormită şi nu realizează însemnătatea acestei chestiuni a educării copiilor şi tineretului. "De ce este nevoie", spunea cineva, "să fim atât de deosebiţi în a-i educa pe tinerii noştri în toate privinţele? Mi se pare că dacă luăm câţiva dintre aceia care s-au decis să urmeze o chemare literară sau altă chemare ce necesită o anumită disciplină şi le dăm atenţia cuvenită, aceasta este tot ce e necesar să facem. Nu se cere ca întreaga masă a tineretului nostru să fie atât de bine instruită. Nu va răspunde aceasta oricărei cerinţe esenţiale?" Eu spun: Nu, hotărât nu... Tuturor tinerilor noştri ar trebui să li le permită să aibă bine-cuvântările şi privilegiile unei educaţii la şcolile noastre ca ei să poată fi inspiraţi să devină împreună lucrători cu Dumnezeu. Ei toţi au nevoie de o educaţie ca să poată fi corespunzători pentru a fi folosiţi, calificaţi pentru locuri de răspundere atât în viaţa particulară cât şi în cea publică. (R and H. 13 februarie, 1913)

16:62 Un program şcolar echilibrat. - Facultăţile mintale trebuie cultivate pentru a putea fi folosite spre slava lui Dumnezeu. Ar trebui acordată atenţie deosebită dezvoltării intelectului pentru ca diversele organe ale minţi să poată avea tărie egală, fiind exersate fiecare în funcţia ei specifică. Dacă părinţii le îngăduie copiilor să-şi urmeze tendinţele propriei minţi, înclinaţiile şi plăcerile până ce neglijează datoria, caracterele lor vor fi formate în acest fel, iar ei nu vor fi competenţi pentru nici-o poziţie de răspundere în viaţă. Dorinţele şi înclinaţiile tinerilor ar trebui să fie restrânse, punctele slabe ale caracterului întărite, iar tendinţele lor prea puternice ţinute în frâu.

16:63 Dacă o capacitate este lăsată în stare latentă sau este deviată din cursul său normal, planul lui Dumnezeu nu este

16:64 adus la îndeplinire. Toate facultăţile ar trebui să fie bine dezvoltate. Ar trebui acordată atenţie fiecăreia, căci fiecare are o influenţă asupra celorlalte şi toate trebuie exersate pentru ca mintea să poată fi bine echilibrată. Dacă unul sau două organe sunt dezvoltate şi păstrate în continuă folosinţă din cauză că aceasta este alegerea copiilor voştri, să-şi pună tăria minţii într-o direcţie şi să neglijeze celelalte puteri intelectuale, ei vor ajunge la maturitate cu minţi neechilibrate şi cu caractere nearmonioase. Ei vor fi capabili şi puternici într-o direcţie dar foarte deficitari în alte direcţii la fel de importante. Ei nu vor fi bărbaţi şi femei competente. Lipsurile lor vor fi evidente şi vor strica întregul caracter. (3T. p. 26 )

16:65 Relele studiului constant, tot timpul anului. - Mulţi părinţi îşi ţin copiii în şcoală aproape tot timpul anului. Aceşti copii trec prin rutina studiului în mod mecanic, dar nu reţin ceea ce învaţă. Mulţi din aceşti studenţi par aproape lipsiţi de viaţă intelectuală. Monotonia studiului continuu epuizează mintea, iar ei arată doar puţin interes în studiile lor. Pentru mulţi, timpul îndelungat petrecut în studiul cărţilor este dureros. Ei nu au o dragoste lăuntrică pentru cugetare şi un entuziasm de a acumula cunoştinţe. Nu-şi dezvoltă obiceiul de a reflecta şi a cerceta... Cei care judecă lucrurile îndeaproape şi gândesc logic sunt puţini din cauză că influenţe false au frânat dezvoltarea intelectului. Prezumţia părinţilor şi a profesorilor că studiul continuu ar întări intelectul, s-a dovedit eronată căci în multe cazuri a avut efect opus. (CT. p. 84, 85)

16:66 Adesea blamul aparţine de drept părinţilor. - N-ar trebui să se aştepte de la profesori să facă lucrarea părinţilor.

16:67 Mulţi părinţi au dovedit o înfricoşătoare neglijare a datoriei. Ca şi Eli, ei eşuează în a exersa restricţia cuvenită şi apoi îşi trimit copiii nedisciplinaţi la colegiu să primească instruirea pe care părinţii ar fi trebuit să le-o dea acasă. Profesorii au o sarcină pe care puţini o apreciază. Dacă ei reuşesc să-i transforme pe aceşti tineri îndărătnici, primesc doar puţină aprobare. Dacă tinerii aleg tovărăşia celor predispuşi la rele şi merg din rău în mai rău, atunci profesorii sunt blamaţi şi şcoala este învinuită. În multe cazuri, blamul aparţine pe bună dreptate părinţilor. Ei au avut prima şi cea mai favorabilă ocazie de a-şi controla şi instrui copiii când spiritul putea să fie învăţat, iar mintea şi inima erau impresionate cu uşurinţă. Dar, prin indolenţa părinţilor, copiilor li se permite să-şi urmeze propria voinţă până când se împietresc într-o cale rea. (Id. p. 91, 92)

16:68 Părinţii să sprijine autoritatea profesorilor. - Una din cele mai mari dificultăţi cu care au de luptat profesorii este nereuşita părinţilor de a conlucra în administrarea disciplinei colegiului. Dacă părinţii s-ar angaja în a susţine autoritatea profesorului, multă nesupunere, viciu şi imoralitate ar fi prevenite. Părinţii ar trebui să le ceară copiilor să asculte şi să respecte autoritatea legitimă. Ei ar trebui să muncească cu sârguinţă şi grijă persistentă pentru a-şi învăţa, îndruma şi stăpâni copiii, până ce obiceiuri corecte sunt ferm stabilite. Cu o astfel de educaţie, tineretul va fi în supunere faţă de instituţiile societăţii şi faţă de restricţiile generale ale obligaţiei morale. (5T. p. 89)

16:69 Nu trebuie lăsat pe seama copiilor să judece dacă disciplina colegiului este înţeleaptă sau nu.

16:70 Dacă părinţii au destulă încredere în profesori şi în sistemul de educaţie adoptat de şcoală, să dovedească o bună judecată şi putere morală şi să-l susţină pe profesor în a impune disciplina...

16:71 Părinţii înţelepţi se vor simţi foarte recunoscători că există şcoli unde nu va fi tolerată anarhia sub nici-o formă şi unde copiii vor fi instruiţi mai degrabă în ascultare decât în indulgenţă şi unde influenţe bune vor fi aduse asupra lor.

16:72 Sunt unii părinţi care intenţionează să-şi trimită copiii corupţi la şcoală pentru că acasă sunt fără speranţă de îndreptare. Îi vor sprijini aceşti părinţi pe profesori în lucrarea lor de a disciplina sau vor fi gata să creadă orice zvon fals? (MS. 119, 1899)

16:73 Ei ar trebui să susţină disciplina şcolii. - Unii părinţi, care şi-au trimis copiii la ___, le-au spus că dacă li se cere ceva iraţional, să nu se supună, oricare ar fi cererea. Ce lecţie este aceasta pentru copii! În lipsa lor de experienţă, cum pot ei judeca între ceea ce este raţional şi ceea ce nu este?

16:74 Poate doresc să fie plecaţi noaptea, nimeni nu ştie unde, iar dacă profesorii sau tutorii le cer să dea socoteală ei vor numi aceasta lipsă de raţiune şi încălcare a drepturilor lor. Nimeni să nu se amestece în independenţa lor. Ce putere să aibă regulamentele şi autoritatea asupra acelor tineri, când ei consideră orice disciplină ca o restricţie iraţională a libertăţii lor?

16:75 În multe cazuri, aceşti tineri au rămas în şcoală numai o scurtă perioadă, întorcându-se acasă cu o educaţie neterminată, ca să poată avea libertatea de a urma cursul voinţei lor neinstruite şi nedisciplinate, ceea ce nu le era permis

16:76 la şcoală. Lecţiile indulgenţei predate de un tată neînţelept sau de o mamă neînţeleaptă şi-au făcut lucrarea pentru acum şi pentru veşnicie, iar pierderea acestor suflete va fi pusă pe seama lor. (MS. 119, 1899)

16:77 O educaţie în afara planului de învăţământ. - Copiii şi tinerii trebuie să cultive obiceiuri de perfecţiune în problema educaţiei. Cursul universitar nu cuprinde toată educaţia pe care ei ar trebui s-o primească. Ei pot învăţa mereu lecţii de la lucrurile pe care le văd şi le aud. Pot studia de la cauză la efect, de la lucrurile înconjurătoare şi de la împrejurările vieţii. În fiecare zi pot învăţa ceva ce trebuie să evite, ceva ce pot să practice, ce-i va înălţa şi înnobila, dând soliditate caracterului şi întărind în ei acele principii ce sunt temelia unei maturităţi nobile.

16:78 Dacă ei îşi încep educaţia cu scopuri nedefinite, mulţumiţi să treacă mai departe fără vreun efort deosebit din partea lor, nu vor atinge standardul pe care Dumnezeu ar dori ca ei să-l atingă. (YI. 21 aprilie, 1886)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: