English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Îndrumarea copilului

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Îndrumarea copilului, 15


15:1 SECŢIUNEA XII - 1

15:2 Dezvoltarea puterilor intelectuale

15:3 Ce cuprinde adevărata educaţie?

15:4 Întinderea adevăratei educaţii. - Adevărata educaţie înseamnă mai mult decât a urma o anumită metodă de studiu. Este întinsă. Ea include dezvoltarea armonioasă a tuturor puterilor fizice şi a facultăţilor mintale. Ea învaţă despre dragostea şi frica de Dumnezeu şi constituie o pregătire pentru îndeplinirea cu credincioşie a datoriilor vieţii. (CT. p. 64)

15:5 Educaţia adecvată cuprinde nu numai disciplina mintală, ci acea instruire ce va asigura principii morale sănătoase şi o comportare corectă. (Id. p. 331)

15:6 Prima lecţie majoră din toată educaţia este să cunoşti şi să înţelegi voia lui Dumnezeu. În fiecare zi a vieţii noastre ar trebui să depunem efortul de a obţine această cunoaştere. A învăţa ştiinţa doar prin interpretare omenească înseamnă a obţine o educaţie falsă, dar a învăţa de la Dumnezeu şi de la Hristos înseamnă a învăţa ştiinţa cerului. Confuzia din educaţie se datorează faptului că n-a fost înălţată înţelepciunea şi cunoaşterea de Dumnezeu. (Id. p. 447)

15:7 O influenţă împotriva rivalităţii egoiste şi a lăcomiei. - Într-un timp ca acesta, care este orientarea educaţiei date? Către ce se atrage de cele mai multe ori atenţia? La egoism. O mare parte din educaţia ce se dă nu merită acest nume. Ambiţia egoistă, dorinţa după putere, dispreţuirea drepturilor şi nevoilor omenirii, care sunt blestemul lumii noastre, găsesc o contra influenţă în adevărata educaţie. Planul de viaţă al lui Dumnezeu are un loc pentru fiecare fiinţă omenească. Fiecare trebuie să-şi dezvolte talentele la gradul cel mai înalt,

15:8 iar credincioşia în îndeplinirea acestui lucru îl va face demn de cinste, indiferent că darurile sunt puţine sau multe. În planul lui Dumnezeu nu este loc pentru rivalitate egoistă. Aceia care se măsoară cu ei înşişi şi se pun alături cu ei înşişi sunt fără pricepere. (II Corinteni 10, 12) Tot ceea ce facem trebuie să fie făcut "după puterea pe care o dă Dumnezeu." I Petru 4, 11. Trebuie să fie făcut "din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni, ca unii care ştiţi că veţi primi de la Domnul răsplata moştenirii. Voi slujiţi Domnului Hristos." Coloseni, 3, 23; 24. Serviciul făcut şi educaţia dobândită prin aplicarea acestor principii sunt de mare valoare. Dar cât de diferită este mare parte din educaţia de acum! Din cei mai fragezi ani ai copilăriei ea este un apel la întrecere şi rivalitate; ea încurajează egoismul, rădăcina tuturor relelor. (Ed. p. 225, 226)

15:9 Modelul a fost dat în Eden. - Sistemul educaţiei instituit la începutul lumii trebuia să fie un model pentru om în decursul timpului. Ca o ilustrare a principiilor sale, o şcoală model a fost întemeiată în Eden, căminul primilor noştri părinţi. Grădina Eden era sala de clasă, natura era manualul, iar Creatorul Însuşi era instructorul. (Id. p. 20)

15:10 Exemplificat în Marele Învăţător. - În instruirea ucenicilor Săi, Mântuitorul a urmat sistemul de educaţie statornicit la început. Cei doisprezece aleşi mai întâi, împreună cu alţi câţiva, care, slujind nevoilor lor, veneau în legătură cu ei din când în când, au format familia lui Isus. Ei erau împreună cu El în casă, la masă, în cămăruţă şi în natură. Ei Îl însoţeau în călătorie, împărtăşeau încercările şi greutăţile Sale şi, cât le stătea în putinţă, Îl ajutau în lucrarea Lui.

15:11 Uneori El îi învăţa când şedeau împreună pe coasta dealului, uneori lângă mare sau dintr-o barcă de pescari, iar uneori mergând pe cale. Atunci când vorbea mulţimii, întotdeauna ucenicii formau cercul cel mai apropiat de El. Ei se strângeau în jurul Lui ca să nu piardă nimic din învăţăturile Sale. Ascultau cu atenţie, doritori să înţeleagă adevărurile pe care ei aveau să le înveţe în toate ţările şi în toate timpurile. (Id. p. 84, 85)

15:12 Adevărata educaţie este practică şi teoretică. - În copilărie şi tinereţe, educaţia practică şi cea teoretică ar trebui să fie combinate, iar mintea să înmagazineze cunoştinţe...

15:13 Copiii trebuie învăţaţi să aibă o parte în datoriile casnice. Ei trebuie să fie instruiţi în ce mod să ajute pe tata şi pe mama în lucrurile mici pe care le pot face. Mintea lor să fie antrenată să gândească, iar memoria solicitată să-şi amintească lucrarea încredinţată lor. În formarea obiceiurilor de a fi utili în cămin, ei sunt educaţi în îndeplinirea datoriilor practice, potrivite vârstei lor. (FE. p. 368, 369)

15:14 Nu este alegerea firească a tineretului. - Tinerii nu aleg în mod natural felul de educaţie ce-i face potriviţi pentru viaţa practică. Ei vor să-şi impună dorinţele, ceea ce le place şi ce nu, preferinţele şi înclinaţiile lor; dar dacă părinţii au vederi corecte despre Dumnezeu, despre adevăr şi despre influenţele şi tovărăşiile ce ar trebui să-i înconjoare pe copiii lor, ei vor simţi că asupra lor apasă răspunderea încredinţată de Dumnezeu de a-i îndruma cu atenţie pe tinerii lipsiţi de experienţă. (CT. p. 132)

15:15 Nu este o metodă de a scăpa de sub poverile vieţii. - Tineretul să fie impresionat de gândul că educaţia nu are scopul de a-i învăţa cum să scape de sarcinile neplăcute şi de poverile grele ale vieţii, ci că obiectivul ei este de a uşura

15:16 munca învăţând metode mai bune şi ţinte mai înalte. Învăţaţi-i că adevăratul scop al vieţii nu este de a asigura cel mai mare câştig posibil pentru ei înşişi, ci de a-L onora pe Creatorul lor îndeplinindu-şi partea în lucrarea din lume şi dând o mână de ajutor celor mai slabi şi mai neştiutori. (Ed. p. 221, 222)

15:17 Educaţia trebuie să trezească spiritul slujirii. - Mai presus de orice altă forţă, slujirea de dragul lui Hristos în lucrurile mici ale experienţei de fiecare zi are putere de a modela caracterul şi de a conduce viaţa în rândurile servirii neegoiste. Lucrarea părinţilor şi a învăţătorilor este de a trezi acest spirit, de a-l încuraja şi de a-l dirija în mod corect. Nu le-ar putea fi încredinţată o lucrare mai importantă decât aceasta. Spiritul slujirii este spiritul cerului şi îngerii vor conlucra cu orice efort depus în vederea dezvoltării şi încurajării lui.

15:18 O astfel de educaţie trebuie să fie bazată pe Cuvântul lui Dumnezeu. Numai aici sunt date învăţăturile ei în plinătatea lor. Biblia ar trebui să fie făcută temelia studiului şi învăţăturii. Cunoaşterea lui Dumnezeu şi a Aceluia pe care L-a trimis El este esenţială.(MH. p. 401)

15:19 Ea plasează educaţia morală mai presus de cultura intelectuală. - Copiii au mare nevoie de educaţie corespunzătoare pentru a putea fi de folos în lume. Dar orice efort ce înalţă cultura intelectuală deasupra învăţăturii morale este orientat greşit. Povara principală a părinţilor şi învăţătorilor ar trebui să fie aceea de a-i instrui, cultiva, şlefui şi perfecţiona pe tineri şi copii. (CT. p. 84, 85)

15:20 Scopul ei este zidirea caracterului. - Educaţia de cea mai înaltă clasă este aceea care va da cunoştinţă şi disciplină care va duce la cea mai bună dezvoltare a caracterului şi va face sufletul corespunzător pentru viaţa care se măsoară cu viaţa lui Dumnezeu. Veşnicia nu trebuie să iasă din calculele noastre. Cea mai înaltă educaţie este aceea care-i va învăţa

15:21 pe copiii şi tinerii noştri ştiinţa creştinismului, le va da o cunoaştere a căilor lui Dumnezeu şi le va împărtăşi lecţiile pe care Domnul Hristos le-a dat ucenicilor Lui despre caracterul părintesc al lui Dumnezeu. (Id. p. 45, 46)

15:22 Ea este o instruire ce îndrumă şi dezvoltă. - Există un timp pentru instruirea copiilor şi un timp pentru educarea tinerilor şi este esenţial ca acestea două să fie combinate în şcoală într-o mare măsură. Copiii pot fi instruiţi pentru slujirea păcatului sau pentru slujirea neprihănirii. Educarea timpurie a tinerilor le formează caracterele atât pentru viaţa lor seculară cât şi pentru cea religioasă. Solomon spune: "Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi când va îmbătrâni nu se va abate de la ea." Este un limbaj pozitiv. Învăţătura pe care o recomandă Solomon este de a îndruma, educa şi dezvolta.

15:23 Pentru ca părinţii şi instructorii să facă această lucrare, trebuie ca ei înşişi să înţeleagă "calea" pe care ar trebui s-o urmeze un copil. Aceasta include mai mult decât doar a avea cunoştinţe din cărţi. Ea înseamnă tot ceea ce este bun, virtuos, drept şi sfânt. Ea cuprinde practicarea cumpătării, evlaviei, amabilităţii frăţeşti şi a dragostei faţă de Dumnezeu şi a unuia faţă de altul. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să se acorde atenţie educaţiei fizice, intelectuale, morale şi religioase a copiilor. (3T. p. 131, 132)

15:24 Ea pregăteşte lucrători pentru Dumnezeu. - Taţilor şi mamelor le revine răspunderea de a le da o educaţie creştină copiilor încredinţaţi lor. Ei nu trebuie să lase în nici un caz ca vreo altă preocupare să le absoarbă mintea, timpul şi talentele în aşa măsură încât copiii să fie lăsaţi să devieze până când sunt separaţi de Dumnezeu. Să nu le permită copiilor lor să le alunece din mână şi să ajungă pe mâinile necredincioşilor.

15:25 Ei trebuie să facă tot ce le stă în putere pentru a-i păzi de îmbibarea cu spiritul lumii. Trebuie să-i educe pentru a deveni lucrători împreună cu Dumnezeu. Ei să fie mâna omenească a lui Dumnezeu, devenind, atât ei cât şi copiii lor, corespunzători pentru o viaţă fără sfârşit. (FE. p. 545)

15:26 Ea învaţă iubirea şi frica de Dumnezeu. - Părinţi creştini, de dragul lui Hristos, nu vă veţi examina dorinţele şi ţintele ce le aveţi pentru copiii voştri, să vedeţi dacă vor trece testul legii lui Dumnezeu? Educaţia vitală este aceea ce-i va învăţa dragostea şi frica de Dumnezeu. (R and H. 24 iunie, 1890)

15:27 Este privită de mulţi ca demodată. - Acea educaţie care durează cât veşnicia este aproape în întregime neglijată ca fiind demodată şi nedorită. A-i educa pe copii să se apuce de lucrarea de zidire a caracterului în raport cu binele lor prezent, cu pacea şi fericirea lor actuală şi a le călăuzi paşii pe calea pregătită pentru cei răscumpăraţi de Domnul să umble pe ea, este considerată o metodă învechită şi, în consecinţă, neesenţială. Pentru a intra pe porţile cetăţii lui Dumnezeu ca biruitori, copiii voştri trebuie să fie educaţi să se teamă de Dumnezeu şi să păzească poruncile Lui în această viaţă. (FE. p. 111)

15:28 Este în progres continuu şi niciodată terminată. - Lucrarea vieţii noastre de aici este o pregătire pentru viaţa veşnică. Educaţia începută aici nu va fi terminată în viaţa aceasta. Ea va continua de-a lungul veşniciei, progresând continuu, nefiind completată vreodată. Tot mai deplin şi mai deplin va fi descoperită înţelepciunea şi dragostea lui Dumnezeu în planul de mântuire. Mântuitorul, pe măsură ce Îşi va conduce copiii la izvoarele apelor vii, le va împărtăşi rezerve bogate de cunoştinţă. Şi, zi de zi, lucrările minunate ale lui Dumnezeu,

15:29 dovezile puterii Lui în crearea şi susţinerea universului, se vor deschide în faţa minţii într-o frumuseţe nouă. În lumina care străluceşte de la tron, misterele vor dispare, iar sufletul va fi plin de uimire la simplitatea lucrurilor ce n-au fost înţelese niciodată mai înainte. (MH. p. 466)

15:30 Pregătirea pentru şcoală

15:31 Primii opt sau zece ani. - Copiii nu trebuie să fie mult timp închişi în casă şi nu trebuie să li se ceară să se silească la studiu până ce n-a fost aşezată o bună temelie a dezvoltării fizice. Pentru primii opt sau zece ani din viaţa unui copil, câmpul sau grădina este cea mai bună sală de clasă, mama, cel mai bun învăţător, iar natura, cel mai bun manual. Chiar atunci când copilul este destul de mare pentru a merge la şcoală, sănătatea lui ar trebui privită ca fiind de mai mare importanţă decât cunoştinţa din cărţi. El ar trebui să fie înconjurat cu condiţiile cele mai favorabile creşterii fizice şi intelectuale. (Ed. p. 208)

15:32 Se obişnuieşte să se trimită copiii foarte mici la şcoală. Li se cere să studieze din cărţi lucruri ce le solicită mintea prea tânără... Această cale nu este înţeleaptă. Un copil nervos n-ar trebui să fie suprasolicitat în nici o direcţie. (FE. p. 416)

15:33 Programul copilului în timpul vârstei fragede. - În timpul primilor şase sau şapte ani din viaţa unui copil, ar trebui acordată atenţie deosebită instruirii sale fizice mai mult decât celei intelectuale. După această perioadă, dacă constituţia fizică este bună, educaţia ambelor părţi ar trebui să primească atenţie. Prima parte a copilăriei se întinde până la vârsta de şase sau şapte ani. Până la această perioadă, copiii ar trebui să fie lăsaţi, ca mieluşeii, să colinde prin jurul casei şi prin curte în vioiciunea spiritului lor, zburdând şi sărind, liberi de grijă şi necaz.

15:34 Părinţii, în special mamele, ar trebui să fie singurii învăţători ai acestor minţi tinere. Ei n-ar trebui să-i educe din cărţi. Copiii, de obicei, vor fi curioşi să înveţe lucrurile naturii. Ei vor pune întrebări cu privire

15:35 la lucrurile pe care le văd şi le aud, iar părinţii ar trebui să îmbunătăţească ocaziile de a instrui şi a răspunde cu răbdare acelor mici solicitări. Astfel ei pot câştiga un avantaj asupra duşmanului şi pot să fortifice minţile copiilor semănând în inima lor sămânţă bună şi nelăsând ca răul să prindă rădăcină. Învăţătura iubitoare a mamei la o vârstă fragedă este ceea ce au nevoie copiii în formarea caracterului. (PHJ. septembrie, 1897)

15:36 Lecţii în perioada de tranziţie. - Mama trebuie să fie învăţătorul, iar căminul şcoala în care fiecare copil să primească primele sale lecţii care să includă şi obiceiuri de hărnicie. Mame, lăsaţi-i pe cei mici să se joace în aer liber, să asculte cântecul păsărilor şi să înveţe iubirea lui Dumnezeu aşa cum este ea exprimată în lucrările Sale frumoase. Învăţaţi-i lecţii simple din cartea naturii şi din lucrurile înconjurătoare, iar pe măsură ce mintea li se dezvoltă, lecţiile din cărţi pot fi adăugate şi fixate bine în memorie. Ei să înveţe, de asemenea, să fie folositori din cei mai fragezi ani. Învăţaţi-i să gândească în felul următor: fiind membri ai familiei, ei trebuie să fie de ajutor împlinind cu interes partea ce le revine din poverile gospodăriei şi să găsească un exerciţiu sănătos în îndeplinirea datoriilor casnice. (FE. p. 416, 417)

15:37 Nu trebuie să fie un proces dureros. - O astfel de educaţie este de o nespusă valoare pentru un copil şi nu trebuie să fie un proces dureros. Ea poate fi dată în aşa fel încât copilul să găsească plăcere în a fi de ajutor. Mamele pot să-şi amuze copiii în timp ce îi învaţă să săvârşească mici fapte de iubire, mici datorii casnice. Aceasta este lucrarea mamei: să-şi înveţe cu răbdare copiii, învăţătură peste învăţătură, învăţătură peste învăţătură, puţin aici, puţin acolo.

15:38 Şi făcând acest lucru, însăşi mama va câştiga o inestimabilă instruire şi disciplină. (L. 1902)

15:39 Principiile morale periclitate de tovarăşii de şcoală. - Nu-i daţi pe micuţii voştri la şcoală prea de timpuriu. Mama trebuie să fie atentă cum încredinţează altor mâini modelarea minţii copilaşului. (CTBH. p. 67) Multe mame simt că nu au timp ca să-şi educe copiii şi, pentru a-i da la o parte din cale şi pentru a scăpa de gălăgia şi tulburarea lor, îi trimit la şcoală... Nu numai că sănătatea fizică şi mintală a copiilor a fost primejduită din cauză că au fost daţi la şcoală prea devreme, dar ei au pierdut din punct de vedere moral. Au avut ocazia să cunoască copii cu maniere necultivate. Au fost aruncaţi în societatea celor grosolani şi aspri, care mint, înjură, fură şi înşeală şi care îşi găsesc plăcerea în a împărtăşi celor mai mici decât ei cunoştinţele lor despre viciu. Copiii mici, dacă sunt lăsaţi în voia lor, învaţă mai repede răul decât binele. Obiceiurile rele se potrivesc cel mai bine cu inima firească, iar lucrurile pe care ei le văd şi le aud în pruncie şi în copilărie sunt adânc imprimate în mintea lor. Seminţele rele semănate în inimile lor tinere vor prinde rădăcină şi vor deveni spini ascuţiţi ce vor răni inimile părinţilor lor. (SA. p. 130, 132 )

15:40 Alegerea şcolii

15:41 Noi suferim pierderi teribile. - Uneori mă pomenesc dorind ca Dumnezeu să vorbească părinţilor cu voce ta-re, aşa cum a vorbit soţiei lui Manoah, spunându-le ce să facă în educarea copiilor lor. Noi suferim pierderi teribile în fiecare ramură a lucrării prin neglijarea educaţiei în cămin. Aceasta ne-a convins de nevoia de şcoli în care să predomine o influenţă religioasă. Dacă poate fi făcut ceva să contracareze marele rău, în puterea lui Isus o vom face. (MS. 119, 1899)

15:42 Înfruntând o problemă importantă. - Părinţi şi tutori, plasaţi-i pe copii în şcolile în care influenţele sunt asemănătoare cu cele ale educaţiei bine dirijate din cămin; şcoli în care profesorii îi vor duce mereu înainte punct cu punct şi în care atmosfera spirituală este o mireasmă de viaţă spre viaţă... Dacă tinerii noştri, care au primit instruire şi educaţie înţeleaptă de la părinţi evlavioşi, vor continua sau nu să fie sfinţiţi prin adevăr, după ce au plecat din familiile lor, depinde în mare măsură de influenţa ce-o găsesc între aceia de la care aşteaptă să primească învăţătură creştină. (2 T. p. 226)

15:43 Care clasă de educatori? - În lume există două clase de educatori. Una din care Dumnezeu face canale de lumină, iar cealaltă este clasa acelora pe care Satana îi foloseşte ca agenţi ai lui, care sunt înţelepţi în a face răul. O clasă contemplează caracterul lui Dumnezeu şi creşte în cunoaşterea lui Isus pe care Dumnezeu L-a trimis în lume. Aceia care fac parte din ceastă categorie devin în întregime predaţi

15:44 acelor lucruri care aduc iluminare cerească, înţelepciune de sus spre înălţarea sufletului. Orice capacitate a fiinţei lor este supusă lui Dumnezeu, iar gândurile le sunt subordonate lui Hristos. Cealaltă clasă este în alianţă cu prinţul întunericului, care este tot timpul în alertă să poată găsi o ocazie de a-i învăţa şi pe alţii cunoştinţa răului. (FE. p. 174)

15:45 Alegeţi şcoala în care Dumnezeu este temelia. - În planificarea educaţiei copiilor lor în afara căminului, părinţii trebuie să realizeze că aceştia nu mai sunt în siguranţă dacă-i trimit la şcolile publice şi ar trebui să se străduiască să-i trimită la şcolile unde vor obţine o educaţie bazată pe o temelie biblică. Asupra fiecărui părinte creştin apasă solemna obligaţie de a da copiilor săi o educaţie ce-i va conduce să dobândească o cunoaştere de Domnul şi să devină părtaşi de natură divină prin ascultare de calea şi de voia Domnului. (CT. p. 205)

15:46 Luaţi în consideraţie sfatul lui Dumnezeu pentru Israel. - În timp ce judecăţile lui Dumnezeu cădeau asupra ţării Egiptului, Domnul a poruncit israeliţilor nu numai să-şi ţină copiii în casă, dar să îşi aducă şi vitele de la păşune...

15:47 Aşa cum israeliţii şi-au ţinut copiii înlăuntrul caselor lor când judecăţile lui Dumnezeu erau în ţara Egiptului, tot astfel, în acest timp de pericol serios, noi trebuie să ne ţinem copiii separaţi şi deosebiţi de lume. Trebuie să-i învăţăm că poruncile lui Dumnezeu înseamnă mult mai mult decât ne dăm noi seama. Aceia care le păzesc nu vor imita practicile călcătorilor legii lui Dumnezeu.

15:48 Părinţii trebuie să privească cu respect Cuvântul lui Dumnezeu, ascultând de învăţăturile Sale. Părinţilor de astăzi, la fel ca

15:49 israeliţilor, Dumnezeu le declară: "Aceste cuvinte... să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini şi să-ţi fie ca nişte fruntarii între ochi. Să le scrii pe uşiorii casei tale şi pe porţile tale."

15:50 Cu toate aceste învăţături clare, unii din poporul lui Dumnezeu le permit copiilor lor să meargă la şcoli publice, unde vin în contact cu cei decăzuţi din punct de vedere moral. În aceste şcoli, copiii lor nu pot să studieze Biblia sau să înveţe principiile ei. Părinţi creştini, trebuie să luaţi măsuri pentru copiii voştri ca ei să fie educaţi în învăţătura Bibliei. (MS. 100, 1902)

15:51 Adevărul Bibliei anihilat, copilul confuz. - Primesc copiii noştri de la profesorii din şcolile publice idei în armonie cu Cuvântul lui Dumnezeu? Este păcatul prezentat ca o insultă împotriva lui Dumnezeu? Este predată elevilor ascultarea de toate poruncile lui Dumnezeu ca începutul a toată înţelepciunea? Noi ne trimitem copiii la şcoala de sabat ca să poată fi instruiţi cu privire la adevăr, iar apoi, când merg la şcoală, li se predau zilnic lecţii ce conţin neadevăr pe care să le înveţe. Aceste lucruri aduc confuzie în minte şi n-ar trebui; căci, dacă tânărul primeşte idei ce pervertesc adevărul, cum va fi contracarată influenţa acestei educaţii?

15:52 Putem să ne mirăm că în astfel de circumstanţe unii din tinerii noştri nu apreciază beneficiile religioase? Ne putem întreba de ce sunt purtaţi de ispite? Să ne mirăm că, neglijate cum au fost,

15:53 energiile lor sunt devotate distracţiilor ce nu le fac bine, că aspiraţiile lor religioase sunt slăbite şi viaţa lor spirituală întunecată? Mintea va fi de acelaşi caracter cu lucrurile cu care se hrăneşte, secerişul de aceeaşi natură cu sămânţa ce a fost semănată. Nu arată aceste fapte destul de clar necesitatea de a proteja educaţia tinerilor din cei mai fragezi ani? Nu va fi mai bine pentru tineri să crească cu o măsură de necunoaştere a ceea ce este în general acceptat ca fiind educaţie, decât să devină nepăsători faţă de adevărul lui Dumnezeu? (6T. p. 193, 194)

15:54 Şcoli în toate bisericile noastre. - Ar trebui să existe şcoli în toate comunităţile noastre, iar în aceste şcoli, profesori misionari. Este esenţial ca profesorii să fie instruiţi să-şi îndeplinească bine partea în importanta lucrare de educare a copiilor păzitorilor sabatului, nu numai în ştiinţe, ci şi în Scripturi. Aceste şcoli, înfiinţate în diferite localităţi şi conduse de bărbaţi sau de femei temătoare de Dumnezeu, după cum e cazul, ar trebui să fie clădite pe aceleaşi principii ca şi şcolile profeţilor. (CT. p. 168)

15:55 Şcoli la bisericile din oraşe. - Este de primă importanţă să fie organizate şcoli în comunităţi, la care să poată fi trimişi copiii şi totuşi să fie în grija mamelor lor şi să aibă ocazia să practice lecţii de a fi folositori, căci Dumnezeu a plănuit ca acestea să fie învăţate în cămin...

15:56 Mult mai mult poate fi făcut pentru a-i salva şi educa pe copiii acelora care în prezent nu pot ieşi din oraşe. Aceasta este o chestiune vrednică de cele mai mari eforturi. Trebuie întemeiate şcoli la comunităţi pentru copiii din oraşe, iar în legătură cu aceste şcoli trebuie luate măsuri pentru predarea studiilor mai înalte, acolo unde aceasta se cere. (R and H. 17 decembrie, 1903)

15:57 Asiguraţi şcoli pentru comunităţile mici. - Multe familii care, cu scopul de a-i educa pe copiii lor, se mută în locuri unde sunt organizate şcoli mari de-ale noastre, ar face un serviciu mai bun pentru Maestru rămânând acolo unde se află. Ei ar trebui să încurajeze comunitatea în care sunt membri să înfiinţeze o şcoală unde copii lor să poată primi o educaţie creştină practică din toate punctele de vedere. Va fi mult mai bine pentru copiii lor, pentru ei înşişi şi pentru cauza lui Dumnezeu dacă ar rămâne în comunităţile mai mici, unde sunt necesari, în loc de a merge în bisericile mai mari unde, pentru că nu este nevoie de ajutorul lor, sunt într-o continuă ispită de a cădea în inactivitate spirituală.

15:58 Oriunde există câţiva păzitori ai sabatului, părinţii ar trebui să se unească în a asigura un loc pentru o şcoală în care să fie instruiţi copiii şi tinerii lor. Ei ar trebui să angajeze un învăţător creştin care, ca un misionar consacrat, să-i educe pe copii în aşa fel încât să-i conducă a deveni misionari. Să fie angajaţi profesori care să dea o educaţie minuţioasă în materiile obişnuite, Biblia fiind făcută temelia şi viaţa tuturor studiilor. (6T. p. 198)

15:59 În localităţi în care sunt puţini credincioşi, să se unească două sau trei comunităţi în ridicarea unei construcţii umile pentru o şcoală a comunităţii. (Id. p. 109)

15:60 Dacă părinţii şi-ar da seama de importanţa acestor mici centre de educaţie, şi ar colabora să facă lucrarea dorită de Dumnezeu pentru acest timp, planurile vrăjmaşului ar fi zădărnicite. (MS. 33, 1908)

15:61 Şcoli de comunitate în cămin. - Atât cât este posibil, toţi copiii noştri trebuie să aibă privilegiul unei educaţii creştine.

15:62 Ca să asigurăm aceasta, uneori trebuie să înfiinţăm şcoli de comunitate în cămin. Ar fi bine dacă s-ar uni câteva familii, locuind în apropiere, să angajeze un învăţător umil şi temător de Dumnezeu care să le dea părinţilor acel ajutor de care au nevoie în educarea copiilor lor. Va fi o mare binecuvântare pentru multe grupe izolate de păzitori ai Sabatului şi un plan mult mai plăcut Domnului decât acela ce a fost urmat uneori, de a trimite copiii departe de casă la vreuna din şcolile noastre mai mari.

15:63 Este nevoie ca grupele noastre mici de păzitori ai sabatului să ţină lumina în faţa vecinilor lor, iar de copii este nevoie în casele lor unde pot fi de ajutor părinţilor după ce se termină orele de studiu. Cel mai bun loc pentru copii este căminul creştin bine ordonat, unde ei pot primi de mici, de la părinţi, acea disciplină care este după placul lui Dumnezeu. (CT. p. 158)

15:64 O problemă pentru membrii izolaţi. - Unele familii de păzitori ai sabatului locuiesc singure sau foarte departe unele de altele. Acestea şi-au trimis uneori copiii la şcolile noastre cu internat, unde au primit ajutor în educaţie şi s-au întors acasă pentru a fi o binecuvântare în propriul cămin. Dar unii nu pot să-şi trimită copiii departe de casă pentru a fi educaţi. În asemenea cazuri, părinţii să se străduiască să angajeze un profesor religios exemplar care va simţi o plăcere să lucreze pentru Maestru în orice calitate şi va fi binevoitor a cultiva orice parte a viei Domnului. Taţii şi mamele ar trebui să coopereze cu profesorul, trudind cu sârguinţă pentru convertirea copiilor lor. (6T. p. 198, 199)

15:65 Lucrează ca pentru viaţă pentru a salva copii. - În unele ţări, părinţii sunt obligaţi de lege să-şi dea copiii la şcoală.

15:66 Lucraţi pentru a-i salva pe aceşti copii de la înecarea în influenţele corupătoare şi poluante ale lumii, ca şi când aţi lucra pentru viaţa voastră.

15:67 Noi suntem departe de a ne împlini datoria în această privinţă. În multe locuri ar fi trebuit să avem şcoli funcţionând de ani de zile. Multe localităţi ar fi avut astfel reprezentanţi ai adevărului care ar fi dat reputaţie lucrării Domnului. În loc de a concentra aşa de multe clădiri mari în câteva locuri, şcoli ar trebui să fie întemeiate în multe localităţi.

15:68 Acum, aceste şcoli să înceapă sub o conducere înţeleaptă, astfel încât copiii şi tinerii să poată fi educaţi în propriile lor comunităţi. Este o ofensă dureroasă pentru Dumnezeu faptul că a existat aşa o mare neglijenţă în acest domeniu, când Providenţa ne-a aprovizionat atât de abundent cu avantaje cu care să lucrăm. (Id. p. 199, 200)

15:69 O şcoală înfiinţată să nu fie abandonată. - Activitatea şcolară, într-un loc unde a fost înfiinţată o şcoală de comunitate, n-ar trebui să fie vreodată abandonată, în afară de cazul în care Dumnezeu porunceşte în mod direct să se facă astfel. Influenţe ostile pot părea să uneltească împotriva şcolii, dar cu ajutorul lui Dumnezeu, profesorul poate face o lucrare salvatoare măreaţă în a schimba ordinea lucrurilor. (CT. p. 157 )

15:70 A-i ridica pe copiii neascultători şi obraznici. - Uneori există în şcoală un element nedisciplinat care face lucrarea foarte grea. Copiii care nu au primit o educaţie corectă produc multă tulburare şi întristează inima profesorului prin perversitatea lor. Dar el să nu se descurajeze. Proba şi încercarea aduc experienţă. Dacă există copii obraznici şi neascultători, atunci este mai mare nevoie de efort intens. Faptul

15:71 că există copii cu astfel de caractere este motivul pentru care ar trebui să fie întemeiate şcoli la comunităţi. Copiii ai căror părinţi au neglijat să-i educe şi să-i disciplineze, trebuie să fie salvaţi dacă este posibil. (Id. p. 153)

15:72 A converti tineri lumeşti. - Cu ani în urmă ar fi trebuit să fie ridicate şcoli şi în alte locuri pe lângă ___, nu clădiri mari, ci clădiri potrivite pentru şcoli de comunitate, în care copiii şi tinerii să poată primi o adevărată educaţie. Manualele folosite ar trebui să fie de aşa natură încât să aducă în atenţie legea lui Dumnezeu. Biblia ar trebui să fie făcută temelia educaţiei. În această lucrare, lumina, tăria şi puterea adevărului vor fi amplificate. Tinerii din lume a căror minte n-a fost coruptă de senzualitate, vor veni în legătură cu aceste şcoli şi acolo vor fi convertiţi... Sunt instruită că acest fel de lucrare misionară va avea cea mai grăitoare influenţă în extinderea luminii şi în cunoaşterea adevărului. (MS. 150, 1899)

15:73 A menţine cele mai înalte standarde. - Caracterul lucrării făcute în şcolile noastre de comunitate trebuie să fie de cel mai înalt ordin. Domnul Isus Hristos, Restauratorul, este singurul remediu pentru o educaţie greşită, iar lecţiile predate din Cuvântul Său trebuie ţinute în permanenţă înaintea tinerilor în forma cea mai atrăgătoare. Disciplina şcolară ar trebui să suplimenteze educaţia din familie, iar simplitatea şi evlavia să fie menţinute atât acasă cât şi la şcoală. (CT. p. 174)

15:74 A pregăti pentru clasa mai înaltă de sus. - El le trimite părinţilor strigătul de avertizare: Strângeţi-vă copiii în casele voastre. Strângeţi-i departe de aceia care desconsideră poruncile lui Dumnezeu, care învaţă şi practică răul. Ieşiţi din oraşele mari

15:75 cât de repede posibil. Înfiinţaţi şcoli ale bisericii. Daţi-le copiilor voştri Cuvântul lui Dumnezeu ca temelie a întregii lor educaţii. Acesta este plin de lecţii frumoase şi, dacă elevii fac din el studiul lor în clasa primară de aici de jos, vor fi pregătiţi pentru clasa superioară de sus. (6T. p. 195)

15:76 Dumnezeu a asigurat provizii. - Şcolile noastre sunt mijloacele speciale ale lui Dumnezeu de a pregăti copiii pentru lucrare misionară. Părinţii trebuie să-şi înţeleagă responsabilitatea şi să-şi ajute copiii să aprecieze marile privilegii şi binecuvântări pe care Dumnezeu li le-a asigurat prin mijloacele educaţionale. (CT. p. 149)

15:77 Răspunderea bisericii

15:78 Biserica să fie ca un străjer. - Domnul va folosi şcoala comunităţii pentru a-i ajuta pe părinţi în educarea şi pregătirea copiilor lor pentru timpurile ce ne stau în faţă. Atunci biserica să se ocupe de activitatea şcolară cu sârguinţă şi să facă din aceasta ceea ce Domnul doreşte ca ea să fie. (CT. p. 167)

15:79 Dumnezeu a numit biserica să fie ca un străjer, să aibă o grijă geloasă de tinerii şi de copiii ei şi, ca o santinelă, să vadă apropierea duşmanului şi să dea avertizarea de primejdie. Dar biserica nu realizează situaţia. Ea doarme în post. În acest timp de pericol grav taţii şi mamele ar trebui să se ridice şi să lucreze ca pentru propria lor viaţă, altfel mulţi dintre tineri vor fi pierduţi pentru totdeauna. (Id. p. 165)

15:80 Legea lui Dumnezeu trebuie înălţată. - Biserica are de făcut o lucrare specială în educarea şi formarea copiilor pentru ca, atunci când aceştia vor merge la şcoală sau în orice altă tovărăşie, să nu poată fi influenţaţi de cei cu obiceiuri stricate. Lumea este plină de păcat şi desconsideră cerinţele lui Dumnezeu...

15:81 Bisericile protestante au acceptat falsul sabat, copilul papalităţii şi l-au înălţat deasupra zilei sfinte a lui Dumnezeu. Este lucrarea noastră aceea de a le arăta clar copiilor că prima zi a săptămânii nu este adevăratul sabat, iar păzirea ei, potrivit cu lumina ce o avem referitor la sabatul adevărat, este o contrazicere evidentă a legii lui Dumnezeu. (6T. p. 193)

15:82 Lucrători îndemânateci trebuie instruiţi pentru Hristos. - Ca biserică şi ca indivizi, dacă judecăm limpede, trebuie să facem mai multe eforturi generoase pentru

15:83 instruirea tinerilor noştri ca ei să poată fi mai bine pregătiţi pentru diferitele ramuri ale măreţei lucrări încredinţată mâinilor noastre. Ar trebui să facem planuri înţelepte pentru ca minţile ingenioase ale acelora cu talent să poată fi întărite, disciplinate şi şlefuite la cel mai înalt nivel, ca lucrarea lui Hristos să nu fie împiedicată de lipsa lucrătorilor îndemânateci care să-şi facă lucrul cu sârguinţă şi credincioşie. (CT. p. 43)

15:84 Toţi să suporte cheltuiala. - Toţi să ia parte la cheltuială. Biserica trebuie să-i ajute pe aceia care s-ar cuveni să primească beneficiile sale ca să meargă la şcoală. Ar trebui ajutate familiile sărace. Nu ne putem numi adevăraţi misionari dacă-i neglijăm pe cei de lângă uşa noastră care sunt la vârsta cea mai critică şi care au nevoie de ajutorul nostru pentru a le asigura cunoştinţa şi experienţa ce-i va face potriviţi pentru slujirea lui Dumnezeu. Domnul ar vrea să fie făcute eforturi stăruitoare în educarea copiilor noştri. (6T. p. 217)

15:85 Uşuraţi povara financiară a educării tinerilor destoinici. - Comunităţile din diferite localităţi ar trebui să simtă că o răspundere solemnă apasă asupra lor de a instrui tineretul şi de a educa talentul să se angajeze în lucrare misionară. Când ei văd în biserică pe aceia care promit a fi lucrători folositori, dar nu sunt în stare să se susţină în şcoală, ar trebui să-şi asume răspunderea de a-i trimite la una din şcolile noastre. În comunităţi există aptitudini excelente ce trebuie puse la lucru. Există persoane care ar face un serviciu bun în via Domnului, dar mulţi sunt prea săraci pentru a obţine, fără ajutor, educaţia necesară. Biserica ar trebui să simtă un privilegiu de a lua parte la acoperirea cheltuielilor unora ca aceştia.

15:86 Cei ce au adevărul în inimă sunt întotdeauna deschişi, ajutând unde este nevoie. Ei încep, iar alţii le imită exemplul. Dacă sunt unii care ar trebui să aibă beneficiul şcolii dar nu pot plăti întregul preţ pentru şcolarizare, biserica să-şi arate dărnicia ajutându-i. (CT. p. 69)

15:87 Un fond al şcolii pentru educaţie avansată. - Prin contribuţii generoase să fie creat un fond pentru avansarea lucrării educaţionale. Avem nevoie de bărbaţi bine pregătiţi, bine educaţi pentru a lucra în interesul bisericii. Ei ar trebui să prezinte faptul că nu ne putem încredinţa tinerii seminariilor şi colegiilor înfiinţate de alte denominaţiuni, ci că este datoria noastră să le creăm posibilităţi de a frecventa şcoli în care educaţia lor religioasă să nu fie neglijată. (Id. p. 44, 45)

15:88 Daţi la proiectele misionare dar nu neglijaţi tineretul de acasă. - Să dea membrii bisericii mijloace pentru înaintarea cauzei lui Hristos pentru alţii şi să lase ca proprii copii să continue lucrarea şi slujirea lui Satana? (6T. p. 218)

15:89 În timp ce ar trebui să depunem eforturi stăruitoare pentru masele de oameni din jurul nostru şi să ducem lucrarea în câmpuri străine, nici o cantitate de muncă în acest domeniu nu ne poate scuza să neglijăm educarea copiilor şi tinerilor noştri. Ei trebuie să fie formaţi a deveni lucrători pentru Dumnezeu. Atât părinţii cât şi profesorii trebuie să întipărească, prin învăţătură şi exemplu, principiile adevărului şi cinstei în mintea şi inima tinerilor în aşa fel încât ei să devină bărbaţi şi femei tari ca oţelul pentru Dumnezeu şi pentru cauza Lui. (CT. p. 165)

15:90 Rugaţi-vă în credinţă; Dumnezeu va deschide căi. - Unii pot întreba: "Cum pot fi înfiinţate aceste şcoli?" Noi nu suntem un popor bogat dar dacă ne rugăm în credinţă şi lăsăm pe Domnul să lucreze pentru noi, El ne va deschide căi să întemeiem

15:91 şcoli mici, în locuri retrase, pentru educarea tineretului nostru, nu numai din Scripturi şi din manuale ci şi în multe domenii ale lucrului manual. (Id. p. 204)

15:92 "Să ne ridicăm şi să construim". - Noi trebuie să întemeiem lucrarea pe principii corecte aici la Crystal Springs {Sanatoriu, California}. Aici sunt copiii noştri. Vom îngădui să fie contaminaţi de lume - de păcatul ei, de nepăsarea ei faţă de poruncile lui Dumnezeu? Îi întreb pe aceia care vor să-şi trimită copiii la şcolile publice, unde sunt expuşi la stricăciune: Cum vă puteţi asuma un asemenea risc?

15:93 Dorim să ridicăm o clădire pentru o şcoală a comunităţii pentru copiii noştri. Din cauza multor cereri de ajutoare pare un lucru dificil să asigurăm bani suficienţi sau să trezim un interes destul de mare pentru a construi o şcoală mică şi convenabilă. Am spus comitetului şcolii că le voi arenda ceva pământ pentru atâta timp cât se îngrijesc să-l folosească pentru scopurile şcolii. Eu sper ca acel interes să fie trezit într-atât încât să ne facă în stare să ridicăm o clădire în care copiii noştri să poată fi învăţaţi Cuvântul lui Dumnezeu, care este sângele şi trupul Fiului lui Dumnezeu... Nu vă veţi arăta interesaţi în construirea acestei şcoli în care Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să fie predat? Un om, când a fost întrebat cât de mult doreşte să ofere şcolii prin muncă, a spus că dacă îi dăm trei dolari pe zi, masă şi cazare, ne va ajuta. Dar noi nu vrem oferte de felul acesta. Ajutorul ne va veni. Sperăm să avem o şcoală în care să fie predată Biblia, în care să se înalţe rugăciuni către Dumnezeu şi în care copiii să poată fi instruiţi în

15:94 principiile Bibliei. Sperăm ca oricine poate pune umărul cu noi, să aibă o parte în înălţarea acestei clădiri. Sperăm să pregătim o mică armată de lucrători pe dealul acesta*. (MS. 100, 1902 )

15:95 Ajutor cu muncă şi cu finanţe. - Ştim că toţi sunt interesaţi în succesul acestei iniţiative. Cei care au timp liber, să ofere câteva zile ajutând la construirea acestei şcoli. Încă nu au fost încasaţi destui bani pentru a plăti în întregime materialele necesare. Suntem bucuroşi pentru ceea ce s-a dat, dar acum cerem fiecăruia să sprijinească cu interes această lucrare astfel încât să avem în curând un loc în care copiii noştri să poată studia Biblia, care este temelia întregii educaţii adevărate. Frica de Domnul, prima lecţie ce ar trebui predată, este începutul înţelepciunii.

15:96 Nu există nici un motiv pentru care lucrul să fie tărăgănat. Fiecare să dea ajutor, stăruind cu interes susţinut până ce clădirea este terminată. Fiecare să facă ceva. Poate că unii trebuie să se trezească la ora patru dimineaţa ca să ajute. De obicei eu îmi încep lucrul înainte de ora patru. Imediat ce se luminează, unii pot începe lucrul la clădire, cu una sau două ore înainte de masa de dimineaţă. Alţii probabil că n-ar putea să facă aceasta dar toţi pot face ceva pentru a arăta interesul lor în a oferi copiilor posibilitatea de a fi educaţi într-o şcoală unde ei pot fi disciplinaţi şi formaţi pentru slujirea lui Dumnezeu. Binecuvântarea Lui va veni cu siguranţă asupra fiecărui efort de acest fel...

15:97 Fraţi şi surori, ce veţi face ca să ajutaţi la construirea unei şcoli? Credem că fiecare va vedea ca un privilegiu şi o binecuvântare să avem această şcoală. Să fim prinşi de spiritul lucrării, spunând Ne vom ridica şi vom construi. Dacă ne vom apuca uniţi de lucru, vom avea în curând o şcoală în care copiii noştri vor învăţa zi de zi calea Domnului. Pe măsură ce facem tot ce putem mai bine, binecuvântarea lui Dumnezeu va veni asupra noastră. Nu ne vom ridica să construim? (MS. 100, 1902)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: