English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Îndrumarea copilului

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Îndrumarea copilului, 12


12:1 SECŢIUNEA X - 1

12:2 Disciplina şi administrarea ei

12:3 Scopurile disciplinei

12:4 Autoconducerea, obiectivul suprem. - Scopul disciplinei este de a instrui copilul să se autoconducă. El trebuie să fie învăţat independenţă şi stăpânire de sine. De aceea, imediat ce poate să înţeleagă, judecata lui trebuie înrolată de partea ascultării. Lăsaţi ca toate lucrurile cu care vine în legătură să fie de aşa natură încât să arate că ascultarea este dreaptă şi logică. Ajutaţi-l să vadă că toate lucrurile sunt sub lege şi că neascultarea duce, în final, la dezastru şi suferinţă. Când Dumnezeu spune: "Să nu", în dragostea Lui, ne avertizează de consecinţele neascultării pentru a ne salva de it vătămare şi pierdere. (Ed. p. 287)

12:5 Angajând puterea voinţei. - Adevărata ţintă a mustrării este atinsă numai atunci când cel greşit este condus să-şi vadă greşeala, iar voinţa lui este angajată în corectarea greşelii. Când aceasta s-a realizat, arătaţi-i sursa de iertare şi putere. (Id. p. 291)

12:6 Aceia care îşi educă elevii să simtă că puterea de a deveni bărbaţi şi femei de cinste şi de folos se află în ei înşişi, vor fi cel mai adesea încununaţi cu succes. (FE. p. 58)

12:7 Corectaţi obiceiurile, înclinaţiile şi tendinţele rele. - Este lucrarea părinţilor aceea de a frâna, îndruma şi ţine sub control. Ei nu le pot face un rău mai mare copiilor lor decât de a le permite să-şi satisfacă toate dorinţele şi imaginaţiile lor copilăreşti şi de a-i lăsa să-şi urmeze propriile înclinaţii; nu le pot aduce o daună mai mare decât aceea de a lăsa asupra minţii lor impresia că trebuie să trăiască pentru a se satisface şi a se distra, pentru a-şi alege propriile lor căi şi pentru a-şi găsi propria lor plăcere şi companie... Tinerii au nevoie

12:8 de părinţi care să-i disciplineze şi să-i educe, să le corecteze obiceiurile şi înclinaţiile rele şi să le reprime tendinţele rele. (MS. 12, 1898)

12:9 Sfărâmaţi fortăreaţa lui Satana. - Mame, destinul copiilor voştri se află într-o mare măsură în mâinile voastre. Dacă nu vă îndepliniţi datoria, îi plasaţi în rândurile lui Satana şi-i faceţi agenţii lui în distrugerea altor suflete. Pe de altă parte, disciplina voastră credincioasă şi exemplul vostru îi pot conduce la Hristos iar ei, la rândul lor, vor influenţa pe alţii, şi astfel multe suflete pot fi salvate prin intermediul vostru. (ST. 9 februarie, 1882)

12:10 Să privim cu atenţie şi să începem să înnodăm legăturile rupte. Să sfărâmăm fortăreaţa duşmanului. Să corectăm cu milă pe cei iubiţi ai noştri şi să-i păzim de puterea vrăjmaşului. Nu fiţi descurajaţi. (R and H. 16 iulie, 1895)

12:11 Învăţaţi respectul faţă de autoritatea părintească şi cea divină. - Copiii... ar trebui să fie instruiţi, educaţi şi disciplinaţi până devin ascultători de părinţi, respectându-le autoritatea. Pe această cale va fi sădit în inimile lor respectul pentru autoritatea divină, iar educaţia din familie va fi ca o instruire pregătitoare pentru familia din cer. Educaţia din timpul copilăriei şi tinereţii ar trebui să aibă un asemenea caracter încât copiii să fie pregătiţi a-şi lua în primire datoriile religioase şi astfel să fie corespunzători pentru a intra în curţile de sus. (R and H. 13 martie, 1894)

12:12 El, care este Izvorul a toată cunoştinţa, a stabilit condiţia calificării pentru a intra în cerul plin de fericire, în cuvintele: "Fericiţi sunt cei care împlinesc poruncile Lui ca să aibă drept la pomul vieţii şi să intre pe porţi în cetate." Ascultarea de poruncile lui Dumnezeu este preţul cerului, iar ascultarea în Domnul de părinţi este lecţia extrem de importantă pe care o au de învăţat copiii. (MS. 12, 1896)

12:13 Ascultare din principiu, nu din constrângere. - Spune copiilor tăi exact ce vrei de la ei. Apoi lasă-i să înţeleagă că ceea ce spui este lege şi trebuie să fie ascultat. Astfel îi antrenezi să respecte poruncile lui Dumnezeu care declară deschis: "să faci" şi "să nu faci". Este mult mai bine pentru băiatul tău să asculte din principiu decât din constrângere. (R and H. 15 septembrie1904)

12:14 O lecţie de încredere absolută. - Isaac este legat de mâinile iubitoare şi tremurânde ale tatălui său milos, pentru că aşa a spus Dumnezeu. Fiul se supune jertfirii pentru că el crede în integritatea tatălui lui... Această faptă a credinţei lui Avraam este înregistrată pentru beneficiul nostru. Ea ne învaţă marea lecţie a încrederii în cerinţele lui Dumnezeu, oricât de neînţelese şi tăioase ar fi ele şi îi învaţă pe copii supunerea desăvârşită faţă de părinţii lor şi faţă de Dumnezeu. Prin ascultarea lui Avraam suntem învăţaţi că nimic nu este prea scump pentru noi ca să-I dăm lui Dumnezeu. (3T. p. 368)

12:15 Tinerii vor răspunde la încredere. - Tinerilor trebuie să li se imprime ideea că se poate avea încredere în ei. Ei au un simţ al onoarei şi vor să fie respectaţi, şi acesta este dreptul lor. Dacă elevii capătă impresia că nu pot să plece sau să vină, să stea la masă sau să fie oriunde, chiar şi în camerele lor, fără a fi supravegheaţi, fără ca un ochi critic să fie asupra lor pentru a consemna şi acuza, aceasta le va slăbi moralul şi nu vor găsi nici o plăcere în joaca lor. Această conştienţă a unei supravegheri continue este mai mult decât o supraveghere părintească. Este mult mai rea, căci nişte părinţi înţelepţi, cu tact pot vedea adesea dincolo de aparenţe, pot discerne lucrarea minţii neobosite sub năzuinţele tinereţii sau sub forţele ispitelor şi pot face planuri de lucru pentru a contracara răul. Dar această pază continuă nu este normală şi produce rele

12:16 nedorite. Pentru ca tinerii să fie sănătoşi, să-şi dezvolte sănătatea fizică şi un caracter simetric, au nevoie de exerciţiu, voioşie şi o atmosferă fericită şi plăcută. (FE. p. 114)

12:17 Autoconducerea contra autorităţii absolute. - Există multe familii cu copii care par să fie bine instruiţi în timp ce se află sub disciplina educaţiei, dar când sistemul ce i-a ţinut în cadrul unor reguli severe este sfărâmat, par incapabili să gândească, să acţioneze sau să decidă singuri. Aceşti copii au fost atât de mult timp sub o lege de fier, nefiind lăsaţi să gândească şi să acţioneze pe cont propriu în acele situaţii în care ar fi fost cu totul indicat şi ar fi trebuit să li se permită aceasta, încât nu au nici o încredere în ei înşişi să ia iniţiativă bizuindu-se pe propria judecată şi având o opinie proprie. Atunci când pleacă de la părinţii lor să acţioneze pe cont propriu sunt conduşi cu uşurinţă de judecata altora într-o direcţie greşită. Ei nu au tărie de caracter. Nu au fost lăsaţi să-şi folosească judecata atât de repede şi atât de departe cât era posibil şi de aceea mintea lor nu a fost dezvoltată şi întărită cum trebuie. Atât de mult timp au fost stăpâniţi în mod absolut de părinţi, încât depind cu totul de aceştia; părinţii sunt minte şi judecată pentru ei.

12:18 Pe de altă parte, tinerii nu trebuie lăsaţi să gândească şi să acţioneze independent de judecata părinţilor şi a profesorilor... Ei trebuie educaţi în aşa fel încât mintea să le fie unită cu a părinţilor şi a învăţătorilor şi instruiţi în aşa fel încât să poată vedea că e bine să asculte de sfatul lor. Apoi, când pleacă de sub mâna călăuzitoare a acestora,

12:19 caracterele lor nu vor fi ca trestia tremurând în bătaia vântului.

12:20 Instruirea severă a tineretului va produce întotdeauna o clasă slabă în putere intelectuală şi morală, dacă tinerii nu sunt orientaţi corespunzător ca să gândească şi să acţioneze singuri, în măsura în care le permit capacităţile şi intelectul propriu, ca prin aceste mijloace să poată avea o creştere a gândirii, a sentimentelor demnităţii personale şi a încrederii în capacităţile lor. Când vor fi în societate, gata să acţioneze pe cont propriu, vor descoperi faptul că au fost dresaţi ca animalele şi nu educaţi. Voinţa lor, în loc să fie îndrumată, a fost forţată la supunere prin disciplina aspră a părinţilor şi învăţătorilor. (3T. p. 132, 133)

12:21 Rezultate rele când o minte domină alta. - Acei părinţi şi învăţători care se fălesc cu faptul că au control deplin asupra minţii şi voinţei copiilor de sub îngrijirea lor şi-ar alunga această fală dacă ar putea urmări viitorul vieţilor copiilor care sunt aduşi la supunere cu forţa şi de frică. Aceştia sunt aproape total nepregătiţi să ia parte la asprimile vieţii. Când aceşti tineri nu mai sunt sub controlul părinţilor şi învăţătorilor lor şi sunt constrânşi să gândească şi să acţioneze singuri, este aproape sigur că o vor lua pe o cale greşită şi vor ceda puterii ispitei. Ei nu fac un succes din această viaţă, iar aceste deficienţe se văd şi în viaţa lor religioasă. Dacă instructorii copiilor şi tineretului ar putea vedea rezultatele viitoare ale disciplinei lor greşite, şi-ar schimba planul de educaţie. Acea categorie de învăţători care sunt satisfăcuţi că au control aproape deplin asupra voinţei şcolarilor nu are cel mai mare succes, deşi pentru un timp aparenţa poate fi măgulitoare.

12:22 Dumnezeu n-a intenţionat niciodată ca o minte omenească să fie sub controlul deplin al alteia, iar cei care depun eforturi pentru a avea individualitatea elevilor contopită cu a lor şi caută să fie voinţă, minte şi conştiinţă pentru ei îşi asumă răspunderi înfricoşătoare. S-ar putea ca în anumite ocazii aceşti şcolari să pară nişte soldaţi bine instruiţi, dar când constrângerea este îndepărtată se va vedea în ei o dorinţă de a acţiona independent şi din principiu ferm. (Id. p. 133, 134)

12:23 Prin îndemânare şi efort răbdător. - Se cere îndemânare şi efort răbdător pentru a forma tineretul în mod corect. În special copiii, care au venit în această lume împovăraţi de o moştenire a răului - rezultatul direct al păcatelor părinţilor lor - au nevoie de cea mai atentă creştere pentru a-şi dezvolta şi întări facultăţile morale şi intelectuale. Responsabilitatea părinţilor este cu adevărat grea. Tendinţele rele trebuie împiedicate cu mare grijă şi mustrate cu delicateţe, iar mintea trebuie stimulată în favoarea binelui. Copilul trebuie încurajat să încerce să se autoconducă. Toată această lucrare trebuie făcută în mod logic, altfel scopul dorit va fi zădărnicit. (CTBH. p. 138)

12:24 Când să înceapă disciplina

12:25 Copiii neascultători, un semn al zilelor din urmă. - Unul din semnele zilelor din urmă este neascultarea copiilor faţă de părinţi. Îşi dau seama părinţii de răspunderea lor? Mulţi par să fi pierdut din vedere supravegherea atentă pe care ar trebui sa o acorde copiilor întotdeauna şi lasă să se complacă în patimi rele şi să nu-i asculte. (R and H. 19 septembrie, 1854)

12:26 Copiii sunt o moştenire de la Domnul, iar dacă părinţii nu-i educă în aşa fel încât să-i facă să poată păzi calea Domnului, îşi neglijează această datorie solemnă. Voia sau planul lui Dumnezeu cu copiii nu este ca ei să devină grosolani, aspri, nepoliticoşi, neascultători, nemulţumitori, fără evlavie, obraznici, îngâmfaţi, iubitori mai mult de plăceri decât iubitori de Dumnezeu. Scripturile spun că această condiţie a societăţii va fi un semn al ultimelor zile. (ST. 17 septembrie, 1894)

12:27 Părinţii indulgenţi se descalifică pentru ordinea cerului. - În cer este ordine perfectă, armonie şi acord desăvârşit. Dacă părinţii neglijează atât de mult să-şi educe copiii sub autoritatea cuvenită aici, cum pot ei spera că aceştia vor fi consideraţi tovarăşi potriviţi pentru îngerii cei sfinţi într-o lume a păcii şi armoniei? (4T. p. 199)

12:28 Aceia care nu au avut respect pentru ordine sau disciplina în această viaţa nu vor avea respect nici pentru ordinea din ceruri. Ei nu pot fi admişi niciodată în cer, căci toţi cei vrednici de o intrare acolo iubesc ordinea şi respectă disciplina. Caracterele formate în viaţa aceasta vor determina destinul viitor. Când Hristos va veni, El nu va schimba caracterul nimănui ... Părinţii să nu-şi neglijeze nici o datorie pentru binele copiilor lor. Ei ar trebui să-i educe în aşa fel încât să poată fi o binecuvântare pentru societate aici şi să poată culege, după aceea, răsplata vieţii veşnice. (Id p. 429)

12:29 Când ar trebui să înceapă disciplina. - Educaţia copilului şi disciplinarea lui trebuie să înceapă din momentul în care acesta începe să-şi aleagă propria voinţă şi cale. Aceasta poate fi numită o educaţie inconştientă. Atunci este timpul să înceapă o lucrare bine gândită şi plină de putere. Cea mai mare povară a acestei lucrări revine în mod necesar mamei. Ea are prima grijă de copil şi trebuie să pună temelia unei educaţii ce-1 va ajuta să dezvolte un caracter puternic şi simetric ...

12:30 Adeseori, nişte simpli prunci arată cea mai hotărâtă voinţă. Dacă această voinţă nu este adusă în supunere faţă de o autoritate mai înţeleaptă decât dorinţele needucate ale copilului, Satana ia mintea în stăpânire şi modelează firea în armonie cu voia sa. (L 9,1904)

12:31 Neglijând lucrarea de disciplinare şi instruire până când firea pervertită se întăreşte, înseamnă a le face copiilor cel mai serios rău, deoarece ei cresc egoişti, pretenţioşi şi antipatici. Ei nu pot să se bucure de propria lor companie mai bine decât pot alţii şi prin urmare vor fi tot timpul plini de nemulţumire. Lucrarea mamei trebuie să înceapă la o vârstă timpurie, nedând lui Satana nici o şansă de a stăpâni mintea şi firea micuţilor ei. (MS. 43,1900)

12:32 Înăbuşiţi prima apariţie a răului. - Părinţi, trebuie să începeţi prima lecţie de disciplină când copiii sunt doar nişte prunci în braţele voastre. învăţaţii să-şi supună voinţa lor voinţei voastre. Acest lucru poate fi făcut exercitând nepărtinire şi manifestând fermitate. Părinţii trebuie să aibă control desăvârşit asupra propriilor lor spirite şi, cu blândeţe dar cu hotărâre, să îndoaie voinţa copilului până ce nu se va aştepta nimic altceva din partea lui decât cedare la dorinţele lor.

12:33 Părinţii nu încep la timp. Prima manifestare a temperamentului nu este supusă, iar copiii cresc încăpăţâ­naţi. Această încăpăţânare creşte odată cu creşterea lor şi se întăreşte odată cu întărirea lor. (1T. p. 218)

12:34  "Prea mic pentru a fi pedepsit?" - Eli nu şi-a condus casa potrivit cu regulile lui Dumnezeu de guvernare a familiei. El şi-a urmat propria judecată. Tatăl afectuos a trecut cu vederea greşelile şi păcatele fiilor în timpul copilăriei lor, măgulindu-se că, după un timp, îşi vor depăşi tendinţele rele. Acum mulţi fac o greşeală asemănătoare. Ei cred că ştiu o cale mai bună de instruire a copiilor lor decât aceea pe care a dat-o Dumnezeu în Cuvântul Său. Ei cultivă tendinţe rele în copii, insistând cu scuza: "Sunt prea mici pentru a fi pedepsiţi. Aşteaptă până cresc mai mari şi se poate discuta logic cu ei." În acest fel obiceiurile rele sunt lăsate să se întărească până devin o a doua natură. Copiii cresc fără restricţii, cu trăsături de caracter ce sunt un blestem pentru ei toată viaţa şi pot fi reproduse şi în alţii.

12:35 Nu există blestem mai mare pentru familie decât să-i lase pe tineri de capul lor. Când părinţii dau atenţie oricărei dorinţe a copiilor şi sunt indulgenţi cu ei în ceea ce ştiu că nu este spre binele lor, copiii pierd curând tot respectul pentru părinţi, toată consideraţia faţă de autoritatea lui Dumnezeu sau a omului şi sunt luaţi prizonieri, după placul lui Satana (PP.p.578,579)

12:36 Puneţi educaţia în familie înaintea altor scopuri. - Mulţi arată către copiii pastorilor, învăţătorilor şi ai altor bărbaţi cu reputaţie în cunoştinţe şi evlavie şi spun că, dacă aceşti oameni cu avantaje superioare au eşuat în conducerea familiei, aceia care sunt mai puţin favorizaţi nu trebuie să aibă nici o speranţă de succes. Se pune însă întrebarea: Au dat aceşti oameni copiilor lor ceea ce este dreptul lor - un exemplu bun, învăţătură credincioasă şi restricţie potrivită? Din cauza neglijării acestor lucruri esenţiale, asemenea părinţi dau societăţii copii cu mintea dezechilibrată, nerăbdători la restricţie şi neştiutori în ce priveşte datoriile vieţii practice. Prin aceasta aduc lumii o daună ce cântăreşte mai greu decât tot binele realizat prin munca lor. Acei copii transmit perversitatea caracterului lor urmaşilor şi, în acelaşi timp, exemplul şi influenţa lor va corupe societatea şi va face ravagii în biserică. Nu putem gândi că vreun om, oricât de capabil şi de util ar fi, serveşte cel mai bine pe Dumnezeu şi pe oameni, în timp ce îşi dedică timpul altor scopuri şi-şi neglijează copiii. (ST. 9 februarie, 1882)

12:37 Este promisă cooperare cerească. - Dumnezeu va binecuvânta o disciplină dreaptă şi corecta Căci "fără Mine and , spune Domnul Hristos, "nu puteţi face nimic. and Inteligenţele cereşti nu pot coopera cu taţii şi mamele care neglijează educaţia copiilor lor, care îngăduie lui Satana să manevreze acea mică piesă din mecanismul copilului, acea minte tânără, ca un instrument prin care poate contracara lucrarea Duhului Sfânt. (MS. 126,1897)

12:38 Disciplina în cămin

12:39 Familii ordonate şi bine disciplinate. - Este datoria celor ce pretind că sunt creştini să prezinte lumii familii ordonate şi disciplinate, familii care vor arăta puterea adevăratului creştinism. (R and H. 13 aprilie, 1897)

12:40 Nu este un lucru uşor să educi şi instruieşti copiii în mod înţelept. Pe măsură ce părinţii încearcă să ţină judecata şi frica de Domnul înaintea lor, vor apare dificultăţi. Copiii vor da pe faţă încăpăţânarea lipită de inima lor, dragostea de nebunie şi independenţă şi ura faţă de restricţie şi disciplină. Ei practică înşelăciunea şi rostesc neadevăruri. Prea mulţi părinţi, în loc de a-şi pedepsi copiii pentru aceste greşeli, îşi închid ochii ca să nu vadă în profunzime sau să discearnă adevărata însemnătate a acestor lucruri. De aceea copii îşi continuă obiceiurile amăgitoare, formându-şi caractere pe care Dumnezeu nu le poate aproba.

12:41 Standardul înălţat în Cuvântul lui Dumnezeu este lăsat la o parte de către unii părinţi cărora nu le place să folosească, după cum se exprima cineva, cămaşa de forţă în educarea copiilor lor. Mulţi părinţi au neplăcere faţă de principiile Cuvântului lui Dumnezeu pentru că acestea aşează prea multă răspundere asupra lor. Dar, privind dincolo de ele, aşa cum toţi părinţii au datoria s-o facă, ele arată că metodele lui Dumnezeu sunt cele mai bune şi că singura cale a siguranţei şi fericirii se află în ascultare de voia Lui. (R and H. 30 martie, 1897)

12:42 Restricţia copiilor nu este o treabă uşoară. - Cu starea actuală de lucruri în societate nu este o treabă uşoară pentru părinţi să-şi limiteze copiii şi să-i instruiască potrivit cu regula biblică a binelui. Când

12:43 îi educă în armonie cu învăţăturile Cuvântului lui Dumnezeu şi, ca Avraam din vechime, poruncesc casei lor după ei, copiii îi cred pe părinţi prea grijulii şi exagerat de pretenţioşi. (ST. 17 aprilie, 1884)

12:44 Idei false privind restricţia. - Dacă vreţi binecuvântarea lui Dumnezeu, părinţi, faceţi cum a făcut Avraam. Reprimaţi răul şi încurajaţi binele. Uneori poate fi necesar să porunciţi în loc să consultaţi înclinaţia şi plăcerea copiilor.

12:45 A permite unui copil să-şi urmeze impulsurile naturale înseamnă a-i îngădui să se degradeze şi să devină expert în rău. Părinţii înţelepţi nu le vor spune copiilor lor: "Urmaţi-vă propria alegere; mergeţi unde vreţi şi faceţi ce vreţi", ci: "Ascultaţi de învăţătura Domnului." Trebuie făcute şi aplicate reguli şi legi înţelepte pentru ca frumuseţea vieţii de cămin să nu poată fi deteriorată. (CT. p. 112)

12:46 De ce a pierit familia lui Acan. - V-aţi gândit de ce toţi cei ce erau în legătură cu Acan au fost, de asemenea pedepsiţi de Dumnezeu? Din cauză că nu au fost instruiţi şi educaţi potrivit cu indicaţiile date lor în marele standard al legii lui Dumnezeu. Părinţii lui Acan şi-au educat fiul astfel încât acesta nu se simţea obligat să asculte Cuvântul Domnului. Principiile imprimate în viaţa lui l-au condus să lucreze cu copiii săi astfel încât şi ei au fost corupţi. Mintea acţionează şi reacţionează asupra minţii, iar pedeapsa ce a inclus şi rudele lui Acan cu el descoperă faptul că toţi erau implicaţi în păcat. (MS. 67, 1894)

12:47 Afecţiunea părintească oarbă este cel mai mare obstacol în educaţie. - Păcatul neglijenţei părinteşti este aproape universal. Prea adesea există dragoste oarbă pentru cei legaţi de

12:48 noi prin legături naturale. Această afecţiune este dusă departe; nu este echilibrată nici de înţelepciune, nici de frica de Dumnezeu. Dragostea părintească oarbă este cel mai mare obstacol în calea educaţiei adecvate a copiilor. Ea împiedică disciplina şi educaţia cerute de Domnul. Uneori, din cauza acestei afecţiuni, părinţii par lipsiţi de judecată. Este ca mila şubredă a celui rău - cruzimea deghizată în veşmântul aşa-numitei iubiri. Este un curent primejdios ce duce copiii la pierzare. (R and H. 6 aprilie, 1897)

12:49 Părinţii se află într-un pericol permanent de a-şi îngădui afecţiunile naturale în locul ascultării de legea lui Dumnezeu. Mulţi părinţi, pentru a plăcea copiilor lor, le per-mit ceea ce Dumnezeu interzice. (R and H. 29 ianuarie, 1901)

12:50 Părinţii sunt responsabili pentru ceea ce ar fi putut fi copiii. - Dacă tatăl şi mama, ca învăţători în cămin, îngăduie copiilor să ia frâul conducerii în mâinile lor şi să devină nesupuşi, sunt făcuţi răspunzători pentru ceea ce ar fi putut fi copiii lor dacă ei nu le permiteau aceasta. (R and H. 15 septembrie, 1904)

12:51 Cei ce-şi urmează înclinaţiile proprii în afecţiune oarbă pentru copiii lor, îngăduindu-le satisfacerea dorinţelor egoiste şi nu poartă autoritatea lui Dumnezeu pentru a mustra păcatul şi a corecta răul, fac să se vadă că ei onorează pe copiii lor cei răi mai mult decât Îl onorează pe Dumnezeu. Ei caută mai mult să-şi protejeze reputaţia decât să-L slăvească pe Dumnezeu şi sunt mai doritori să fie plăcuţi copiilor lor decât Domnului.

12:52 Aceia care au prea puţin curaj să condamne răul sau care, prin indolenţă şi lipsă de interes nu depun efort stăruitor să purifice familia sau biserica lui Dumnezeu, sunt făcuţi răspunzători de răul ce ar putea rezulta din

12:53 neglijarea datoriei lor. Noi suntem la fel de responsabili pentru relele ce le-am fi putut corecta în alţii, prin exercitarea autorităţii părinteşti sau pastorale, ca şi când faptele ar fi ale noastre proprii. (PP. p. 578)

12:54 Nu este loc pentru părtinire. - Este foarte natural pentru părinţi să fie părtinitori cu copiii lor. În special dacă aceşti părinţi simt că ei înşişi posedă calităţi superioare, îşi vor privi copiii ca fiind superiori altora. Aşadar, multe lucruri ce ar fi dezaprobate cu severitate în alţii, sunt neglijate în copiii lor ca fiind acte de isteţime şi inteligenţă. În timp ce a-ceastă subiectivitate este naturală, este nedreaptă şi necreştinească. Un mare rău este făcut copiilor când permitem greşelilor lor să rămână necorectate. (ST. 24 noiembrie, 1881)

12:55 Nu faceţi compromis cu răul. - Trebuie făcut clar faptul că guvernarea lui Dumnezeu nu cunoaşte compromis cu răul. Neascultarea nu trebuie tolerată nici acasă, nici la şcoală. Nici un părinte sau profesor care are pe inimă bunăstarea celor ce se află sub îngrijirea lui nu va face compromis cu încăpăţânarea ce sfidează autoritatea sau recurge la eschivare pentru a scăpa de ascultare. Nu dragostea, ci sentimentalismul nu se poartă corect cu păcatul şi încearcă să asigure ascultarea prin rugăminte sau mituire, iar în final acceptă un substituent în locul lucrului cerut. (Ed. p. 290)

12:56 În nenumărate familii există astăzi prea multă îngăduinţă de sine şi neascultare trecute cu vederea pentru a nu fi corectate sau este manifestat un spirit apăsător, de stăpân, ce creează cele mai mari rele în natura copiilor. Părinţii îi corectează uneori într-un mod atât de nechibzuit încât viaţa le este făcută nefericită, iar ei pierd tot respectul pentru tată, mamă, fraţi şi surori. (L. 75, 1898)

12:57 Părinţii nu reuşesc să înţeleagă corect principiile. - Este dureros să vezi lipsa de pricepere a părinţilor în exersarea autorităţii date lor de Dumnezeu. Bărbaţi care în orice altceva sunt consecvenţi şi inteligenţi eşuează în ceea ce priveşte înţelegerea principiilor ce ar trebui să fie aplicate în instruirea micuţilor lor. Ei nu reuşesc să le dea învăţături corecte exact la timpul potrivit, când este cea mai mare nevoie de instrucţiuni drepte, un exemplu bun şi o hotărâre neclintită pentru a conduce pe drumul bun minţile neexperimentate şi ignorante în ceea ce priveşte influenţele înşelătoare şi primejdioase cărora trebuie să le facă faţă oriunde. (MS. 119, 1899)

12:58 Cea mai mare suferinţă a venit asupra familiei omeneşti pentru că părinţii s-au depărtat de planul divin ca să-şi urmeze imaginaţia lor şi ideile proprii dezvoltate în mod nedesăvârşit. Mulţi părinţi îşi urmează impulsul. Ei uită faptul că binele prezent şi viitor al copiilor lor cere disciplină inteligentă. (MS. 49, 1901)

12:59 Dumnezeu nu acceptă nici o scuză pentru conducere greşită. - Prea adesea revolta este statornicită în inimile copiilor prin disciplina greşită din partea părinţilor, când, dacă s-ar fi urmat altă cale, copiii şi-ar fi format caractere bune şi armonioase. (3T. p. 532, 533)

12:60 Câtă vreme părinţii au puterea de a-i disciplina, educa şi instrui pe copiii lor, să-şi exercite această putere pentru Dumnezeu. El cere de la ei ascultare pură, fără greşeală şi neabătută. Nu va accepta nimic altceva. El nu va scuza conducerea greşită a copiilor. (R and H. 13 aprilie, 1897)

12:61 Biruiţi spiritul natural al încăpăţânării. - Unii copii sunt în mod natural mai încăpăţânaţi decât alţii şi nu se vor supune disciplinei. În consecinţă, ei se fac neplăcuţi şi dezagreabili. Dacă mama nu are înţelepciunea să lucreze cu această fază a caracterului,

12:62 va urma cea mai nefericită stare de lucruri, deoarece astfel de copii îşi vor avea propria cale spre distrugerea lor. Dar cât de teribil este ca un copil să nutrească un spirit al încăpăţânării nu numai în copilărie, ci şi în anii de mai târziu şi din cauza lipsei de înţelegere din copilărie ei nutresc, la maturitate, amărăciune şi răutate împotriva mamei care n-a reuşit să-şi pună copiii sub restricţie. (MS. 18, 1891)

12:63 Nu spune niciodată copilului: "Nu pot face nimic cu tine". - Niciodată să nu te audă copilul spunând: "Nu pot face nimic cu tine". Atâta vreme cât putem avea acces la tronul lui Dumnezeu, noi ca părinţi ar trebui să fim ruşinaţi să rostim asemenea cuvinte. Strigă la Domnul Isus şi El te va ajuta să-ţi aduci micuţii la El. (R and H. 16 iulie, 1895)

12:64 Guvernarea familiei să fie studiată sârguincios. - Am auzit mame spunând că nu pot să guverneze, cum pot altele, că acesta este un talent deosebit pe care ele nu-l posedă. Acelea care îşi dau seama de deficienţa lor în această privinţă ar trebui să facă din subiectul conducerii familiei studiul lor cel mai sârguincios. Şi totuşi, cele mai valoroase sugestii ale altora nu trebuie adoptate fără chibzuială şi discernământ. Acestea s-ar putea să nu fie adaptate în mod egal circumstanţelor fiecărei mame sau unei anumite dispoziţii şi unui anumit temperament al fiecărui copil din familie. Mama să studieze cu atenţie experienţa altora, să noteze diferenţa dintre metodele lor şi ale ei şi, cu grijă, să le încerce pe acelea ce pot fi de o reală valoare. Dacă un mod de disciplină nu aduce rezultatele dorite, să fie încercat alt plan, iar efectele să fie urmărite cu atenţie.

12:65 Mai presus decât toate celelalte, mamele trebuie să se obişnuiască cu gândirea şi cercetarea. Dacă vor persevera pe această

12:66 cale, ele vor observa că dobândesc capacitatea în care se credeau deficitare şi că învaţă să formeze în mod corect caracterele copiilor lor. Rezultatele muncii şi gândirii dedicate acestei lucrări vor fi văzute în ascultarea, simplitatea, modestia şi puritatea copiilor şi vor răsplăti cu îmbelşugare tot efortul depus. (ST. 11 martie, 1886)

12:67 Părinţii să fie uniţi în disciplină. - Mama ar trebui să aibă întotdeauna cooperarea tatălui în eforturile ei de a pune temelia unui bun caracter creştin în copiii săi. Un tată care-şi iubeşte copiii n-ar trebui să închidă ochii la greşelile lor pe motivul că nu este plăcut să administreze corecţia. (1T. p. 546, 547 )

12:68 În mintea copilului trebuie să fie statornicite principii corecte. Dacă părinţii sunt uniţi în această lucrare de disciplină, copilul va înţelege ce se cere de la el. Dar dacă tatăl, prin cuvinte sau privire arată că nu aprobă disciplina mamei, dacă simte că ea este prea strictă şi crede că el trebuie să compenseze asprimea cu răsfăţ şi indulgenţă, copilul va fi ruinat. Înşelăciunea va fi practicată de părinţii îngăduitori, iar copilul va învăţa curând că poate face ce-i place. Părinţii care comit acest păcat împotriva copiilor, sunt răspunzători de pierderea sufletelor lor. (MS. 58, 1899)

12:69 Influenţa combinată a afecţiunii şi autorităţii. - Lăsaţi ca lumina harului ceresc să strălucească în caracterul vostru, pentru a putea fi raze de soare în cămin. Să fie pace, cuvinte plăcute şi feţe voioase. Aceasta nu este acea dragoste oarbă, acea delicateţe ce încurajează păcatul prin indulgenţă neînţeleaptă şi care este cea mai mare cruzime, nu este acea iubire falsă ce permite copiilor să conducă şi-i face pe părinţi sclavii capriciilor lor. N-ar trebui să existe părtinire părintească, nici opresiune; influenţa combinată a iubirii şi autorităţii va aşeza tiparul bun asupra familiei. (R and H. 15 septembrie, 1891)

12:70 Reprezentaţi caracterul lui Dumnezeu în disciplină. - Fiţi buni, hotărâţi în îndeplinirea învăţăturilor Bibliei, dar liberi de orice patimă. Ţineţi minte că atunci când deveniţi aspri şi iritabili în faţa micuţilor voştri îi învăţaţi să fie la fel. Dumnezeu vă cere să-i educaţi pe copii folosind în disciplina voastră toată tactica unui învăţător înţelept, stăpânit de Dumnezeu. Dacă puterea transformatoare a lui Dumnezeu este exercitată în căminul vostru, voi înşivă veţi avea mereu de învăţat. Veţi reprezenta caracterul Domnului Hristos, iar eforturile voastre în această direcţie vor plăcea lui Dumnezeu. Nu neglijaţi niciodată lucrarea ce trebuie făcută pentru membrii mai mici ai familiei Domnului. Părinţi, voi sunteţi lumina căminului vostru. Lăsaţi atunci lumina voastră să lumineze în cuvinte plăcute şi în tonuri mângâietoare ale vocii. Îndepărtaţi din ele tot veninul prin rugăciune la Dumnezeu pentru stăpânire de sine, iar îngerii vor fi în căminul vostru pentru că ei vor remarca lumina voastră. Disciplina ce o daţi copiilor în familia voastră condusă în mod corect va merge în torente puternice şi limpezi mai departe, spre lume. (MS. 142, 1898)

12:71 Nici o deviere de la principiile drepte. - În vechime se acorda atenţie autorităţii părinteşti. Copiii erau atunci supuşi părinţilor lor cu frică şi respect pentru ei, dar în aceste ultime zile ordinea este inversată. Unii părinţi sunt supuşi copiilor lor. Se tem să se opună voinţei copiilor şi prin urmare cedează. Dar atâta timp cât copiii se află sub acoperişul părinţilor lor, depinzând de ei, ar trebui să le fie supuşi. Părinţii trebuie să lucreze cu hotărâre, cerând ca părerile lor despre ceea ce este corect să fie urmate întocmai. (1T. p. 216, 217)

12:72 Dacă neascultarea voită persistă, luaţi măsuri extreme. - Unii părinţi indulgenţi şi orbi în dragostea lor se tem să exercite acea autoritate sănătoasă asupra fiilor lor neascultători, ca nu cumva aceştia să fugă de-acasă. Ar fi mai bine pentru unii să facă aşa decât să rămână acasă, să trăiască pe seama bunurilor asigurate de părinţi şi în acelaşi timp să calce în picioare toată autoritatea, atât umană, cât şi divină. Pentru asemenea copii cea mai folositoare experienţă ar fi să aibă din plin acea independenţă ce o cred foarte de dorit, ca să înveţe că este nevoie de străduinţă ca să trăieşti. Părinţii să-i spună băiatului care ameninţă că fuge de-acasă: "Fiul meu, dacă tu eşti hotărât să părăseşti căminul mai degrabă decât să fii de acord cu regulile drepte şi bune, noi n-o să te împiedicăm. Dacă tu crezi că o să găseşti lumea mai prietenoasă decât părinţii care te-au crescut din pruncie, trebuie să înveţi din greşeala ta. Când doreşti să vii acasă la tatăl tău, să fii supus autorităţii lui, eşti binevenit. Obligaţiile sunt reciproce. Atâta timp cât ai mâncare, îmbrăcăminte şi îngrijire părintească, te afli, în schimb, sub obligaţia de a asculta de regulile căminului şi de disciplina sănătoasă. Casa mea nu poate fi poluată cu miros greu de tutun, cu lucruri profane sau cu beţie. Eu doresc ca îngerii lui Dumnezeu să vină în căminul meu. Dacă eşti deplin hotărât să-l slujeşti pe Satana, te vei simţi la fel de bine departe, cu aceia a căror companie o iubeşti, ca şi când ai fi acasă. "

12:73 O astfel de purtare ar corecta calea descendentă a mii de suflete. Dar prea adesea copiii ştiu că, chiar dacă fac ce pot mai rău, totuşi o mamă neînţeleaptă va pleda pentru ei şi le va ascunde greşeala. Mulţi fii răzvrătiţi jubilează din cauză că părinţii nu au curajul să-i împiedice... Ei nu impun ascultare. Astfel de părinţi îşi încurajează copiii în uşurătate şi

12:74 dezonorează pe Dumnezeu prin indulgenţa lor nesăbuită. Aceşti tineri rebeli şi corupţi sunt aceia care formează elementele cele mai greu de stăpânit din şcoli şi colegii. (R and H. 13 iunie, 1882)

12:75 Nu obosiţi în facerea binelui. - Lucrarea părinţilor este continuă. N-ar trebui desfăşurată în mod viguros într-o zi şi neglijată în ziua următoare. Mulţi sunt gata să înceapă lucrarea dar nu sunt doritori să persevereze în ea. Ei vor să facă ceva măreţ, vreun sacrificiu mare dar se dau înapoi de la grija şi efortul neîntrerupt în lucrurile mici ale vieţii de fiecare zi, de la disciplinarea şi instruirea frecventă a tendinţelor nesupuse, de la lucrarea de a da învăţătură, mustrare şi încurajare, puţin câte puţin, după cum este nevoie. Ei doresc să-i vadă pe copii corectându-şi greşelile şi formându-şi caracterele de-odată, ajungând în vârful muntelui dintr-un salt şi nu prin paşi succesivi. Iar pentru că speranţele lor nu sunt realizate imediat, se descurajează. Astfel de persoane să prindă curaj gândindu-se la cuvintele apostolului: "Să nu obosim în facerea binelui: căci la vremea potrivită vom secera dacă nu vom cădea de oboseală." (ST. 24 noiembrie , 1881)

12:76 Copiii păzitori ai sabatului pot deveni nerăbdători la limitări şi cred că părinţii lor sunt prea stricţi; pot apărea chiar sentimente grele şi gânduri de nemulţumire şi nefericire pot fi nutrite de ei împotriva acelora care lucrează pentru binele lor prezent şi viitor. Dar dacă vor mai trece câţiva ani, ei îşi vor binecuvânta părinţii pentru acea grijă strictă şi veghere credincioasă asupra lor la vârsta când erau lipsiţi de experienţă. (1T. p. 400)

12:77 Citeşte avertismentele din Cuvântul lui Dumnezeu. - Când copiii greşesc, părinţii ar trebui să-şi facă timp să le citească cu delicateţe din Cuvântul lui Dumnezeu avertismente ce se aplică în special în cazul lor. Când sunt

12:78 încercaţi, ispitiţi sau descurajaţi amintiţi-le cuvinte preţioase de mângâiere şi, cu blândeţe, conduceţi-i să-şi pună încrederea în Domnul Isus. Astfel, mintea tânără poate fi îndrumată spre ceea ce este curat şi nobil. Pe măsură ce marile probleme ale vieţii şi felul în care Dumnezeu lucrează cu oamenii sunt dezvăluite înţelegerii şi în timp ce lecţiile adevărului divin sunt imprimate asupra inimii, puterile minţii sunt exersate, iar judecata este angajată. În felul acesta părinţii pot să modeleze zilnic caracterele copiilor lor, ca ei să poată fi calificaţi pentru viaţa viitoare. (R and H. 13 iunie, 1882)

12:79 Disciplina pentru corectare

12:80 Cereţi Domnului să vină şi să conducă. - Pretinde ascultare în familia ta. În timp ce faci asta însă, caută-L pe Domnul împreună cu copiii tăi şi cere-I să vină şi să conducă. Poate că ei au făcut ceva ce cere pedeapsă, dar dacă lucrezi cu ei în spiritul lui Hristos ei îşi vor arunca braţele în jurul gâtului tău; se vor umili înaintea Domnului şi-şi vor recunoaşte greşeala. Asta-i destul. Atunci nu mai au nevoie de pedeapsă. Să mulţumim Domnului că El a deschis calea prin care putem ajunge la fiecare suflet. (MS. 21, 1909)

12:81 Copiii trebuie corectaţi dacă sunt neascultători... Înainte de a-i corecta, mergi deoparte singur şi cere Domnului să le înmoaie şi supună inima şi să-ţi dea înţelepciune în atitudinea ta faţă de ei. Nu ştiu ca această metodă să fi dat greş vreodată, în vreo împrejurare. Nu-l poţi face pe un copil să înţeleagă lucrurile spirituale când inima este agitată de patimă. (MS. 27, 1911)

12:82 Instruieşte copiii cu răbdare. - Domnul vrea ca inimile acestor copii să fie predate în serviciul Lui din cea mai fragedă pruncie. Cât timp sunt prea mici ca să poată judeca, abate-le mintea cât poţi mai bine, iar pe măsură ce cresc mai mari educă-i, prin învăţătură şi exemplu, că nu le poţi satisface dorinţele rele.

12:83 Instruieşte-i cu răbdare. Uneori va trebui să fie pedepsiţi, dar niciodată să n-o faci în aşa fel încât să simtă că au fost pedepsiţi la mânie. Aşa faci doar un rău mai mare. Multe diferenţe nefericite

12:84 din cercul familiei ar putea fi evitate dacă părinţii ar asculta de sfatul Domnului în educarea copiilor lor. (MS. 93, 1909)

12:85 Părinţii să fie sub disciplina lui Dumnezeu. - Mame, oricât de provocatori ar fi copiii voştri în ignoranţa lor, nu daţi loc la nerăbdare. Învăţaţi-i cu răbdare şi cu iubire. Fiţi hotărâte cu ei. Nu lăsaţi pe Satana să-i stăpânească. Disciplinaţi-i numai atunci când voi înşivă sunteţi sub disciplina lui Dumnezeu. Hristos va câştiga biruinţa în vieţile copiilor voştri dacă veţi învăţa de la El, care este blând şi smerit, curat şi neîntinat. (L. 272, 1903)

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: