English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Dietă şi hrană

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Dietă şi hrană, 9


9:1 Cap. 7 - A mânca în exces

9:2 Un păcat obişnuit, dar serios

9:3 Letter 17, 1895 210. Supunerea stomacului la eforturi excesive este un păcat obişnuit şi, când este folosită prea multă mâncare, întregul organism este împovărat. În loc să sporească, viaţa şi vitalitatea scad. Aşa a plănuit Satana să meargă lucrurile. Omul îşi consumă forţele vitale prin munca inutilă de a se ocupa cu un surplus de mâncare.

9:4 Consumând prea multe alimente, nu numai că irosim, fără a ne păsa de viitor, binecuvântările lui Dumnezeu, prevăzute pentru necesităţile făpturii noastre, dar facem un mare rău întregului organism. Întinăm templul lui Dumnezeu; acesta este slăbit şi deteriorat; iar organismul nu-şi poate face lucrarea bine şi cu înţelepciune, după cum a luat măsuri Dumnezeu. Din pricina îngăduirii egoiste a apetitului, omul a abuzat de puterea organismului, silindu-l să înfăptuiască o lucrare ce n-ar fi trebuit să fie niciodată silit s-o facă.

9:5 Dacă toţi oamenii ar fi familiarizaţi cu maşinăria umană, vie, ei nu ar fi vinovaţi de înfăptuirea acestui lucru, în afară, bineînţeles, de cazul în care şi-ar iubi atât de mult satisfacerea poftelor, încât şi-ar continua calea sinucigaşă şi s-ar stinge de o moarte prematură sau ar trăi ani de-a rândul ca nişte poveri pentru ei înşişi şi pentru prietenii lor.

9:6 Împovărarea maşinăriei umane

9:7 [C.T.B.H. 51] (1890) C.H. 119

9:8 211. Putem păcătui prin necumpătare dacă mâncăm fără moderaţie, fie şi hrană sănătoasă. Dacă cineva a renunţat la folosirea articolelor alimentare nocive în dieta sa, nu înseamnă că poate mânca atât de mult cât pofteşte. Alimentaţia în exces, indiferent care este calitatea mâncării, împovărează maşinăria vie şi o frânează în lucrarea sa.

9:9 Signs, 1 sept. 1887 212. Necumpătarea în mâncare, chiar şi când este vorba de alimente sănătoase, are un efect vătămător asupra organismului şi va slăbi facultăţile mintale şi morale.

9:10 Letter 73a, 1896 213. Aproape toţi membrii familiei omeneşti mănâncă mai mult decât are nevoie organismul. Acest surplus se alterează şi devine o masă de materie urât mirositoare. [...] Dacă în stomac ajunge mai multă mâncare decât necesită maşinăria vie - chiar dacă hrana este simplă -, acest surplus devine o povară. Organismul face eforturi disperate de a se debarasa de el, şi această lucrare suplimentară creează o senzaţie de oboseală, de extenuare. Cei care mănâncă fără încetare numesc această senzaţie de "sfârşeală" foame, dar ea este provocată de starea de epuizare a organelor digestive.

9:11 [Efectele consumului excesiv de alimente simple, sănătoase - 33, 157]

9:12 (1900) 6T 343

9:13 214. Necazuri şi poveri care nu sunt necesare sunt create din dorinţa de a se făli cu prilejul ospătării vizitatorilor. În scopul de a pregăti multe feluri de bucate pentru masă, gospodina munceşte peste măsură; din cauza multor feluri pregătite, oaspeţii mănâncă mai mult decât ar trebui, iar ca rezultat apar boala şi suferinţa, pe deoparte din cauza muncii peste măsură, iar pe de altă parte din cauza mâncării peste măsură. Aceste ospeţe complicate sunt o povară şi o vătămare.

9:14 Health Reformer, iunie 1878 215. Petrecerile marcate de lăcomie şi alimentele introduse în stomac la ore nepotrivite îşi lasă amprenta asupra fiecărei fibre din organism; mintea este şi ea afectată în mod serios de ceea ce mâncăm şi bem.

9:15 (1876) 4T 96

9:16 216. Punerea strictă la muncă grea este dăunătoare constituţiei în creştere a celor tineri; însă în vreme ce sute de persoane şi-au distrus organismul numai prin muncă în exces, lipsa de activitate, supraalimentaţia şi starea de "dulce lenevie" şi-au semănat seminţele bolii în organismul miilor de oameni care se îndreaptă spre o degradare rapidă şi sigură.

9:17 Lăcomia, un păcat capital

9:18 (1880) 4T 454, 455

9:19 217. Unii nu-şi exercită controlul asupra poftelor lor, ci dau frâu liber gustului cu preţul sănătăţii. Drept rezultat, creierul este întunecat, gândirea lor este leneşă şi nu reuşesc

9:20 să realizeze ceea ce ar putea să facă dacă ar da dovadă de reţinere şi tăgăduire de sine.

9:21 Pavel a fost un reformator în domeniul sănătăţii. El a spus: "Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat" (1 Cor. 9,27). El a simţit că pe umerii lui stă responsabilitatea de a-şi păstra toate puterile aşa cum sunt, pentru a le putea folosi spre slava lui Dumnezeu. Dacă Pavel era ameninţat de necumpătare, noi ne aflăm într-o primejdie şi mai mare, pentru că noi nu simţim şi nu ne dăm seama, aşa cum a făcut-o el, de necesitatea de a-L proslăvi pe Dumnezeu în trupurile şi duhurile noastre, care sunt ale Lui. Supraalimentaţia este păcatul acestui veac.

9:22 Cuvântul lui Dumnezeu plasează păcatul lăcomiei în acelaşi registru cu beţia. Atât de jignitor era acest păcat în ochii lui Dumnezeu, încât El i-a dat instrucţiuni lui Moise ca un copil care nu vrea să se stăpânească în ce priveşte apetitul, ci se îndoapă cu tot ceea ce are poftă, să fie adus înaintea conducătorilor lui Israel şi să fie omorât cu pietre. Starea celui lacom era considerată fără speranţă. Acesta nu avea să fie de vreun folos altora şi era un blestem pentru el însuşi. Nu puteai să depinzi de el în vreo privinţă oarecare. Influenţa sa avea să-i contamineze fără încetare pe ceilalţi şi lumea avea să fie mai bună fără un asemenea personaj; căci defectele lui aveau să fie perpetuate. Nici un om care îşi dă seama de răspunderea pe care o are înaintea lui Dumnezeu nu va permite ca înclinaţiile instinctuale să preia controlul asupra raţiunii. Cei care fac aceasta nu sunt creştini, oricine ar fi ei şi oricât de înălţătoare ar fi mărturisirea lor. Porunca lui Hristos este: "Voi fiţi dar desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit" (Matei 5,48).

9:23 Succesiunea felurilor de mâncare duce la lăcomie

9:24 (1905) M.H. 306, 307

9:25 218. Mulţi din cei care au renunţat la mâncarea cu carne şi alte mâncăruri dăunătoare gândesc că, mâncarea lor fiind simplă şi

9:26 sănătoasă, se pot lăsa pradă poftei fără restricţii şi pot să mănânce excesiv, uneori până la lăcomie. Aceasta este o greşeală. Organele digestive nu ar trebui să fie încărcate cu hrană care să împovăreze organismul mai mult decât este potrivit. Obiceiul încetăţenit a "decretat" ca hrana să fie adusă la masă pe feluri. Neştiind ce va urma, cineva ar putea mânca îndeajuns de mult dintr-un aliment care poate nu i se potriveşte cel mai bine. Când este adus ultimul fel, el se aventurează să depăşească limitele şi să servească desertul cel ispititor, care, oricum ar fi, numai bun nu se dovedeşte a fi pentru el. Dacă se pune pe masă de la început toată hrana hotărâtă pentru atunci, fiecare are ocazia să ia cea mai bună hotărâre.

9:27 Uneori, rezultatul supraalimentării se face simţit imediat. În alte cazuri, nu există nici o senzaţie de durere; dar organele digestive îşi pierd forţa vitală, iar temelia tăriei fizice este subminată.

9:28 Surplusul de hrană împovărează organismul şi produce stări morbide, febrile. Aduce în stomac o cantitate prea mare de sânge, făcând ca membrele şi extremităţile să se răcească repede. Îngreunează mult organele digestive, iar când acestea şi-au împlinit sarcina, se face simţită o stare de slăbiciune sau de moleşeală. Unii dintre cei care de obicei mănâncă în exces numesc această stare de sfârşeală foame; însă ea este cauzată de starea de surmenare a organelor digestive. Câteodată, creierul este cuprins de toropeală şi lipseşte pofta de efort intelectual sau fizic.

9:29 Aceste simptome neplăcute se fac simţite pentru că organismul şi-a împlinit lucrarea cu preţul unei măsuri prea mari de forţă vitală şi este complet epuizat. Stomacul spune: "Lasă-mă să mă odihnesc". Dar mulţi interpretează slăbiciunea ca o cerere pentru o nouă cantitate de hrană; aşa că, în loc să-i oferim stomacului odihnă, îi punem în seamă altă povară. Ca urmare, organele digestive sunt adesea epuizate, când ar trebui să fie în stare să facă o bună lucrare.

9:30 [Organele corpului pot pierde forţa vitală, cu toate că nu se simte nici o durere - 155]

9:31 [Lucrătorii lui Dumnezeu să practice cumpătarea în mâncare - 117]

9:32 [E. G. White nu ar fi putut cere binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lucrării sale dacă ar fi mâncat în exces - Apendicele I:7]

9:33 Cauza debilităţii fizice şi mintale

9:34 (1870) C.T.B.H. 154

9:35 219. Ca popor, cu toată mărturisirea noastră despre reforma sănătăţii, mâncăm prea mult. Îngăduirea apetitului este cauza de căpetenie pentru debilitatea fizică şi mintală şi stă la temelia unei mari părţi din starea de slăbiciune care se observă clar pretutindeni.

9:36 (1870) 2T 362-365

9:37 220. Mulţi dintre cei care au adoptat reforma sănătăţii au părăsit tot ce era vătămător, dar să înţelegem oare că aceştia pot mânca oricât poftesc din pricină că au renunţat la aceste lucruri? Se aşază la masă şi, în loc să se gândească cât trebuie să mănânce, se dedau apetitului şi mănâncă peste măsură de mult. Şi stomacul face tot ce poate sau ce ar trebui să facă în restul zilei, spre a scăpa de povara care i-a fost impusă. Toată hrana care este introdusă în stomac de care organismul nu se poate folosi este o povară pentru el. Ea îngreunează această maşinărie vie. Organismul este împovărat şi nu-şi poate aduce la îndeplinire cu succes lucrarea. Organele vitale sunt împovărate fără să fie necesar, iar puterea sistemului nervos este solicitată de stomac, ca să ajute organelor digestive să aducă la îndeplinire lucrarea lor de a scăpa de mulţimea de hrană care nu-i face deloc bine organismului. [...]

9:38 Şi ce influenţă are cantitatea excesivă de mâncare asupra stomacului? Acesta ajunge slăbit, organele digestive sunt slăbite, şi boala, cu toată suita ei de rele, este rezultatul. Dacă persoanele respective erau bolnave mai dinainte, ele îşi măresc astfel dificultăţile şi îşi micşorează vitalitatea în fiecare zi, cât trăiesc. Ele apelează la puterile lor vitale pentru acţiuni care nu sunt necesare, acelea prin care se ocupă de hrana introdusă în stomacul lor. Ce teribil este să te afli în situaţia aceasta!

9:39 Noi ştim câte ceva despre dispepsie din experienţă. Am avut-o în familia noastră şi socotim că este o boală de temut. Când o persoană devine complet dispeptică, ea suferă mult, mintal şi fizic, iar prietenii trebuie să sufere şi ei, dacă nu sunt tot atât de nesimţitori ca nişte brute.

9:40 Şi totuşi, veţi spune: "Nu este nicidecum treaba ta ce mănânc sau ce cale urmez eu". Suferă cei aflaţi în jurul dispepticilor?

9:41 Fă doar ceva care să-i irite în vreun fel. Nimic mai uşor decât să fii irascibil! Dispepticii se simt rău şi li se pare că copiii lor sunt foarte răi. Ei nu sunt în stare să le vorbească liniştit, nici nu pot - fără un har special - să acţioneze calm în familia lor. Toţi cei din jurul lor sunt afectaţi de boala pe care o au ei; toţi trebuie să sufere consecinţele infirmităţilor lor. Ei aruncă o umbră întunecoasă. Atunci, obiceiurile voastre de mâncare şi băutură nu-i influenţează pe alţii? Cu siguranţă că da. Şi voi trebuie să fiţi foarte atenţi, să vă păstraţi în cea mai bună stare de sănătate, ca să-I puteţi aduce lui Dumnezeu o slujire desăvârşită şi să vă faceţi datoria în societate şi în familia voastră.

9:42 Dar chiar şi adepţii reformei sănătăţii pot greşi în ceea ce priveşte cantitatea hranei. Ei pot să mănânce exagerat din hrană de bună calitate.

9:43 MS 93, 1901 221. Domnul mi-a arătat că noi, ca regulă generală, introducem prea multă hrană în stomac. Mulţi îşi provoacă o stare de indispoziţie prin supraalimentaţie, iar rezultatul este adesea boala. Nu Domnul a adus această pedeapsă asupra lor. Ei şi-au adus-o; iar Dumnezeu doreşte ca ei să-şi dea seama că rezultatul călcării legii este durerea.

9:44 Mulţi mănâncă prea repede. Mulţi mănâncă la o masă hrană care nu le prieşte. Dacă bărbaţii şi femeile şi-ar aduce aminte cât de rău îşi chinuiesc sufletul atunci când îşi chinuiesc stomacul şi cât de mult este dezonorat Hristos când stomacul este maltratat, ar fi curajoşi şi cu tăgăduire de sine, oferind stomacului ocazia de a-şi redobândi activitatea sănătoasă.

9:45 Toropeala în timpul serviciilor divine

9:46 (1870) 2T 374

9:47 222. Şi, iarăşi, când mâncăm exagerat de mult, păcătuim împotriva corpului nostru. În Sabat, în casa lui Dumnezeu, lacomii vor şedea şi vor dormi sub adevărurile arzătoare ale Cuvântului lui Dumnezeu. Ei nu pot nici să-şi ţină ochii deschişi, nici să înţeleagă expunerile solemne prezentate. Credeţi voi că ei Îl slăvesc în felul acesta pe Dumnezeu în trupul şi duhul lor, care sunt ale Lui? Nu.

9:48 Ei Îl necinstesc. Şi dispepticul - ceea ce l-a făcut dispeptic este urmarea acestui mod de viaţă. În loc să respecte regularitatea, el s-a lăsat sub stăpânirea apetitului şi a mâncat între mese. Poate că, dacă obiceiurile lui sunt sedentare, el nu a beneficiat de aerul înviorător al cerului, care să-i ajute digestia; poate că n-a făcut suficient exerciţiu pentru sănătatea lui.

9:49 (1905) M.H. 307

9:50 223. Nu trebuie să ne asigurăm în Sabat o cantitate mai mare sau o varietate mai mare de hrană decât în alte zile. În schimb, mâncarea ar trebui să fie mai simplă şi să consumăm mai puţin, pentru ca mintea să poată fi viguroasă şi limpede, ca să poată înţelege lucrurile spirituale. Un stomac congestionat înseamnă un creier congestionat. Pot fi auzite cele mai preţioase cuvinte, dar să nu fie apreciate, pentru că mintea este confuză din pricina unei alimentaţii necorespunzătoare. Mâncând în exces în Sabat, mulţi nici nu-şi dau seama cum ajung incapabili să beneficieze de ocaziile sale sacre.

9:51 [Starea de toropeală la serviciile divine din Sabat - 93]

9:52 [Dieta frugală oferă vigoare mintală şi morală - 85, 117, 206]

9:53 [Efectele supraalimentaţiei asupra spiritualităţii - 56, 57, 59, 251]

9:54 [Efectele supraalimentaţiei asupra minţii - 74]

9:55 [Supraalimentaţia la întâlnirile de tabără - 57, 124]

9:56 [Practici de efectivă sinucidere - 202]

9:57 [Deserturile, o ispită de a mânca în exces - 538, 547, 550]

9:58 [O sursă a încercărilor din biserică - 65]

9:59 [Lăcomia, păcatul prevalent al acestui veac - 35]

9:60 [Supraalimentaţia duce la risipă - 244]

9:61 [Păstrarea unei conştiinţe curate - 263]

9:62 [Necumpătarea şi alimentaţia în exces, încurajate de mame - 351, 354]

9:63 O cauză a uitării

9:64 Letter 17, 1895 224. Dumnezeu mi-a dat lumină pentru tine în legătură cu subiectul cumpătării în toate lucrurile. Eşti necumpătat în mâncare. Introduci adesea în stomac de două ori mai multă hrană decât are nevoie organismul tău. Această mâncare se alterează; respiraţia ta devine dezagreabilă; dificultăţile tale catarale sunt agravate; stomacul este suprasolicitat; iar din creier sunt chemate energia şi viaţa pentru a ţine în mişcare moara care

9:65 macină materialul pe care l-ai introdus în stomac. În această privinţă, nu ai demonstrat că ţi-e milă de tine însuţi.

9:66 Eşti un gurmand când te aşezi la masă. Aceasta este una dintre cauzele majore ale faptului că uiţi şi îţi pierzi memoria. Spui lucruri pe care eu ştiu că le-ai rostit şi apoi te întorci la o sută optzeci de grade şi spui că ai zis ceva cu totul diferit. Am ştiut aceasta, dar am trecut-o cu vederea, ca pe un rezultat sigur al supraalimentaţiei. La ce bun să vorbesc despre aceasta? N-ar vindeca răul.

9:67 Sfaturi pentru pastori şi lucrătorii sedentari

9:68 (1905) M.H. 308-310

9:69 225. Supraalimentarea este dăunătoare îndeosebi pentru cei care au un temperament liniştit; aceştia ar trebui să mănânce frugal şi să facă multă mişcare fizică. Sunt bărbaţi şi femei deosebit de bine înzestraţi natural, care nu reuşesc să realizeze nici jumătate din cât ar putea, dacă ar exercita autocontrolul în ce priveşte tăgăduirea apetitului.

9:70 Mulţi scriitori şi vorbitori dau greş în acest punct. După ce mănâncă după pofta inimii, se dedau unor ocupaţii sedentare - citit, studiu sau scris -, neîngăduindu-şi un timp pentru exerciţiu fizic. Ca o consecinţă, curgerea liberă a gândurilor şi a cuvintelor este obstrucţionată. Ei nu pot scrie sau vorbi cu tăria şi intensitatea necesare pentru a atinge inima; eforturile lor sunt sub semnul banalităţii şi nerodirii.

9:71 Cei asupra cărora apasă răspunderi importante şi, mai presus de toate, aceia care sunt păzitorii intereselor spirituale ar trebui să fie oameni cu o simţire acută şi cu o înţelegere rapidă. Într-o măsură mai mare decât alţii, ei trebuie să fie temperaţi în ce priveşte alimentaţia. Mâncarea bogată şi extravagantă n-ar trebui să-şi găsească locul pe masa lor.

9:72 Oameni care au poziţii de încredere au de luat zilnic hotărâri de care depind rezultate de mare importanţă. Adesea, ei trebuie să gândească rapid, şi acest lucru nu poate fi făcut decât de către aceia care practică o strictă cumpătare. Mintea se întăreşte în urma tratării corecte a puterilor fizice şi mintale. Dacă efortul depus nu este prea mare, o nouă vigoare vine cu fiecare solicitare. Însă adesea, lucrarea celor care au în seamă planuri importante şi, de asemenea, au de luat decizii importante este influenţată în rău de rezultatele unei alimentaţii necorespunzătoare. Un stomac dereglat produce o stare confuză, nesigură

9:73 a minţii. Deseori produce iritabilitate, asprime sau nedreptate. Multe planuri care ar fi fost o binecuvântare pentru lume au fost lăsate deoparte şi multe măsuri nedrepte, opresive, chiar pline de cruzime, au fost luate ca rezultat al unor stări bolnăvicioase datorate obiceiurilor greşite de alimentaţie.

9:74 Iată o sugestie pentru toţi aceia care desfăşoară o activitate sedentară sau îndeosebi intelectuală; cei care au suficient curaj moral şi autocontrol, s-o încerce: la fiecare masă, să consume numai două sau trei feluri de alimente simple şi să nu mănânce mai mult decât este nevoie să-şi satisfacă foamea. Faceţi exerciţii fizice zilnice şi veţi vedea dacă nu vă veţi bucura de rezultate.

9:75 Bărbaţii puternici care sunt angajaţi într-o muncă fizică susţinută nu sunt siliţi să fie atât de atenţi în privinţa cantităţii sau calităţii alimentelor consumate, cum trebuie să fie persoanele care au obiceiuri sedentare; dar chiar şi aceştia s-ar bucura de o sănătate mai bună dacă ar exercita autocontrolul asupra a ceea ce mănâncă şi beau.

9:76 Unii doresc să li se prescrie o regulă exactă pentru dietă. Ei mănâncă prea mult, apoi regretă şi se tot gândesc la ceea ce mănâncă şi beau. Nu ar trebui să fie aşa. Nimeni nu poate stabili o regulă exactă pentru altul. Fiecare ar trebui să-şi exercite puterea raţiunii şi a stăpânirii de sine şi ar trebui să acţioneze în virtutea principiului.

9:77 Indigestia şi întâlnirile de comitet

9:78 (1902) 7T 257, 258

9:79 226. La mese bogate, oamenii mănâncă adesea mult mai mult decât se poate digera uşor. Stomacul împovărat peste poate nu-şi poate face lucrarea aşa cum trebuie. Rezultatul, o senzaţie neplăcută de lenevie a creierului, iar mintea nu mai lucrează cu agerime. Combinaţiile greşite de alimente dau naştere la tulburări; începe fermentarea; sângele este contaminat şi creierul este confuz.

9:80 Obiceiul de a mânca prea mult sau de a mânca prea multe feluri la aceeaşi masă pricinuieşte adesea dispepsie. În felul acesta se produc vătămări serioase ale organelor digestive delicate. În zadar protestează stomacul şi face apel la creier să judece de la cauză la efect. Cantitatea peste măsură de mare de alimente consumate şi

9:81 combinarea lor nepotrivită produc vătămări. În zadar dau avertisment senzaţiile neplăcute. Urmarea este suferinţa. Boala ia locul sănătăţii.

9:82 Unii poate întreabă: ce are aceasta de-a face cu şedinţele de comitet? Are de-a face foarte mult. Efectele relei alimentaţii sunt aduse în şedinţele de consiliu sau de comitet. Creierul este influenţat de starea stomacului. Un stomac deranjat dă naştere la o stare dezordonată, nesigură a minţii. Un stomac îmbolnăvit produce o stare maladivă şi adesea îl face pe om să susţină cu încăpăţânare păreri greşite. Presupusa înţelepciune a unuia de felul acesta este o nebunie înaintea lui Dumnezeu.

9:83 Prezint aceste probleme ca fiind cauza stărilor de lucruri din multe şedinţe de comitet şi consilii de administraţie, în care unele probleme care cereau un studiu îngrijit au primit puţină atenţie şi au fost luate în grabă hotărâri de cea mai mare importanţă. Adesea, când ar fi trebuit să fie unanimitate de păreri în direcţia afirmativă, negativisme categorice au schimbat complet atmosfera care domina în comitet. Rezultatele acestea mi-au fost prezentate mereu şi mereu.

9:84 Prezint lucrurile acestea acum deoarece sunt somată să le spun fraţilor mei din corpul pastoral: prin necumpătare în mâncare nu mai sunteţi în stare să vedeţi în mod clar deosebirea dintre focul sacru şi cel obişnuit. Şi, de asemenea, prin necumpătarea aceasta voi daţi pe faţă dispreţ faţă de avertismentele pe care vi le-a dat Domnul. Cuvântul Lui pentru voi este: "Cine dintre voi se teme de Domnul, să asculte glasul Robului Său! Cine umblă în întuneric şi n-are lumină, să se încreadă în Numele Domnului şi să se bizuie pe Dumnezeul lui". [...] N-ar trebui oare să ne apropiem de Domnul, ca El să ne scape de orice necumpătare în mâncare şi băutură, de orice pasiune nesfântă a poftelor şi de orice nelegiuire? N-ar trebui să ne smerim înaintea lui Dumnezeu, lepădând tot ceea ce ar corupe trupul şi spiritul, pentru ca, în temere de El, să ducem la desăvârşire sfinţenia caracterului?

9:85 Persoane care nu constituie o recomandare pentru reforma sănătăţii

9:86 (1880) 4T 416, 417

9:87 227. Predicatorii noştri nu sunt destul de exigenţi în privinţa obiceiurile lor alimentare. Ei consumă cantităţi mari

9:88 de hrană şi o varietate prea mare la o singură masă. Unii sunt reformatori numai cu numele. Nu au nici un fel de reguli prin care să-şi ordoneze dieta, ci îşi îngăduie să mănânce fructe sau nuci între mese şi impun astfel poveri prea mari asupra organelor digestive. Unii mănâncă trei mese pe zi, când două ar promova mai bine sănătatea fizică şi spirituală. Dacă legile pe care le-a făcut Dumnezeu pentru conducerea organismului sunt violate, pedeapsa trebuie cu certitudine să urmeze.

9:89 Din cauza nechibzuinţei în mâncare, simţurile unora par să fie pe jumătate paralizate şi sunt leneşe şi adormite. Aceşti pastori traşi la faţă, care suferă din pricina îngăduirii egoiste a apetitului, nu reprezintă nicidecum o recomandare pentru reforma sănătăţii. Când suferă de pe urma lucrului în exces, ar fi cu mult mai bine să renunţe la câte o masă când şi când şi să dea astfel ocazie organismului să-şi recapete forţele. Lucrătorii noştri ar putea face mai mult pentru înaintarea reformei sănătăţii prin exemplul lor decât prin predicarea ei. Când prieteni de-ai lor - bine intenţionaţi - fac pregătiri minuţioase pentru ei, aceştia sunt puternic ispitiţi să lase deoparte principiul; însă refuzând felurile de mâncare delicate, condimentele bogate, ceaiul şi cafeaua, ei pot dovedi că sunt în mod practic reformatori în domeniul sănătăţii. Unii suferă acum ca o consecinţă a încălcării legilor vieţii, aruncând astfel un stigmat asupra cauzei reformei sănătăţii.

9:90 Îngăduinţa excesivă în mâncare, băutură, somn şi privit este păcat. Acţiunea armonioasă, sănătoasă a tuturor puterilor trupului şi minţii are ca rezultat fericirea; şi cu cât sunt mai înălţate şi mai rafinate aceste puteri, cu atât este mai curată şi mai senină fericirea.

9:91 Săpându-şi mormântul cu dinţii

9:92 (1880) 4T 408, 409

9:93 228. Motivul pentru care mulţi dintre pastorii noştri se plâng că sunt bolnavi este că nu fac destul exerciţiu fizic şi îşi îngăduie să mănânce prea mult. Ei nu-şi dau seama că o asemenea comportare pune în primejdie şi cea mai tare constituţie. Cei care, asemenea dumitale, au o fire apatică ar trebui să mănânce foarte puţin şi să nu evite efortul fizic serios. Mulţi dintre pastorii noştri îşi sapă mormântul cu dinţii.

9:94 Ocupându-se de povara pusă asupra organelor digestive, organismul suferă şi creierului i se sustrage o foarte mare cantitate de energie. Pentru fiecare delict comis împotriva legilor sănătăţii, păcătosul trebuie să plătească pedeapsa în propriul său trup.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: