English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Dietă şi hrană

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Dietă şi hrană, 8


8:1 Cap. 6 - A mânca nepotrivit, o cauză a bolii

8:2 O moştenire a degenerării

8:3 [C.T.B.H. 7-11] (1890) C.H. 19-23

8:4 194. Omul a ieşit din mâna Creatorului său în mod desăvârşit ca alcătuire şi frumos ca formă. Faptul că de şase mii de ani a suportat povara mereu crescândă de boală şi nelegiuire este o dovadă concludentă a puterii de rezistenţă cu care a fost înzestrat la început. Şi cu toate că antediluvienii s-au lăsat în stăpânirea păcatului fără nici o reţinere, abia două mii de ani mai târziu s-a făcut simţită cu adevărat violarea legii naturale. Dacă Adam nu ar fi avut de la început o putere fizică mai mare decât au oamenii astăzi, neamul omenesc s-ar fi stins până acum.

8:5 De la cădere, de-a lungul generaţiilor, a existat neîncetat o tendinţă regresivă. Boala s-a transmis de la părinţi la copii, generaţie după generaţie. Chiar şi copiii din leagăn suferă de pe urma bolilor provocate de părinţii lor.

8:6 Moise, primul istoric, ne oferă o descriere destul de precisă a vieţii sociale şi individuale a zilelor de început ale istoriei lumii, dar nu descoperim nici un raport că vreun copil s-a născut orb, surd, beteag sau imbecil. Nu este amintit nici un caz de moarte naturală în pruncie, copilărie sau de timpuriu, în tinereţe. Anunţurile mortuare din Cartea Genezei arată astfel: "Toate zilele pe care le-a trăit Adam au fost de nouă sute treizeci de ani; apoi a murit." "Toate zilele lui Set au fost de nouă sute doisprezece ani; apoi a murit." În ce-i priveşte pe alţii, raportul spune: "şi a murit după o bătrâneţe fericită, înaintat în vârstă şi sătul de zile". Era atât de rar ca un fiu să moară înaintea tatălui său, încât un asemenea eveniment era considerat vrednic de a fi consemnat: "Haran a murit în faţa tatălui său, Terah" (Gen. 12,28). Patriarhii de la Adam la Noe, cu puţine excepţii, au trăit aproape câte o mie de ani. De atunci, durata medie de viaţă a tot scăzut.

8:7 În timpul primei veniri a Domnului Hristos, rasa umană

8:8 degenerase deja într-atât, încât nu numai cei bătrâni, dar şi cei de vârstă mijlocie şi cei tineri erau aduşi din toate cetăţile la Mântuitorul pentru a fi vindecaţi de bolile lor. Mulţi se trudeau sub povara unei mizerii de nespus.

8:9 Încălcarea legilor fiinţei, cu consecinţele ei - suferinţa şi moartea prematură -, durează de atât de mult timp, încât aceste rezultate sunt privite ca o soartă hotărâtă dinainte oamenilor; dar Dumnezeu nu a creat neamul omenesc într-o asemenea condiţie de slăbiciune. Această stare de lucruri nu este lucrarea Providenţei, ci a omului. A fost provocată prin obiceiuri greşite, prin violarea legilor pe care Dumnezeu le-a dat pentru guvernarea existenţei omului. Încălcarea neîntreruptă a legilor firii este o încălcare necurmată a Legii lui Dumnezeu. Dacă oamenii ar fi fost mereu supuşi Legii Celor Zece Porunci, împlinind în vieţile lor principiile acelor precepte, blestemul bolii care inundă acum lumea nu ar exista.

8:10 "Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuieşte în voi, şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu" (1 Cor 6,19). Când oamenii urmează vreo cale care le risipeşte în mod inutil vitalitatea sau le întunecă intelectul, ei păcătuiesc împotriva lui Dumnezeu; ei nu-L proslăvesc în trupul şi duhul lor, care sunt ale lui Dumnezeu.

8:11 Cu toate acestea, în ciuda insultei pe care I-a adus-o omul, iubirea lui Dumnezeu este încă pusă înaintea neamului omenesc; iar El îngăduie ca lumina să strălucească, făcându-l în stare pe om să vadă că, pentru a trăi o viaţă desăvârşită, trebuie să respecte legile naturale care îi guvernează făptura. Cât de important este atunci ca omul să umble în această lumină, folosindu-şi spre slava lui Dumnezeu toate puterile, atât ale trupului cât şi ale minţii!

8:12 Ne aflăm într-o lume care este împotriva neprihănirii sau purităţii caracterului şi mai ales împotriva creşterii în har. Oriunde privim, vedem întinare şi stricăciune, diformitate şi păcat. Cât de străine sunt toate acestea de lucrarea care trebuie împlinită în noi chiar înainte de a primi darul nemuririi! Aleşii lui Dumnezeu trebuie să rămână neîntinaţi în mijlocul stricăciunilor ce abundă în jurul lor în aceste ultime zile. Trupurile lor trebuie să fie făcute sfinte, spiritul lor, curat. Dacă această lucrare trebuie

8:13 să fie înfăptuită, ea trebuie începută de îndată, cu hotărâre şi pricepere. Duhul lui Dumnezeu ar trebui să aibă controlul deplin, influenţând fiecare acţiune. [...]

8:14 Oamenii au murdărit templul sufletului, iar Dumnezeu îi cheamă pe oameni să se trezească şi să se străduiască din toate puterile lor să-şi recâştige bărbăţia pe care le-a dat-o Dumnezeu. Nimic în afară de harul lui Dumnezeu nu poate convinge şi converti inima; numai de la El pot obţine robii obiceiurilor putere pentru a rupe lanţurile care îi leagă. Îi este cu neputinţă unui om să-şi aducă trupul ca jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu, în timp ce continuă să-şi îngăduie obiceiuri care îl privează de vigoarea fizică, mintală şi morală. Şi iarăşi spune apostolul: "Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită" (Rom. 12,2).

8:15 Necunoaşterea intenţionată a legilor vieţii

8:16 (1872) 3T 140, 141

8:17 195. Ciudata lipsă a principiilor, prin care este caracterizată această generaţie şi care se manifestă prin faptul că oamenii desconsideră legile de vieţuire şi ale sănătăţii, este uluitoare. Ignoranţa învăluie acest subiect în timp ce lumina străluceşte pretutindeni în jurul lor. Pentru majoritatea acestora, principala lor nelinişte este: Ce voi mânca? Ce voi bea? Şi cu ce mă voi îmbrăca? În pofida a tot ce se spune şi se scrie în legătură cu modul în care ar trebui să ne purtăm cu trupurile noastre, apetitul este marea lege care are stăpânire în general asupra bărbaţilor şi femeilor.

8:18 Puterile morale sunt slăbite, pentru că bărbaţii şi femeile nu vor să trăiască în supunere faţă de legile sănătăţii şi să facă din acest măreţ subiect o datorie personală. Părinţii dau ca moştenire copiilor propriile lor obiceiuri stricate, iar bolile dezgustătoare otrăvesc sângele şi storc de puteri creierul. Majoritatea bărbaţilor şi femeilor rămân în neştiinţă în privinţa legilor fiinţei lor şi îşi îngăduie apetitul şi pasiunea pe socoteala intelectului şi simţului moral, părând dispuşi să rămână ignoranţi în ce priveşte rezultatul faptului că au încălcat legile firii omeneşti. Ei îşi îngăduie apetitul depravat folosind otrăvuri lente care strică sângele şi subminează puterile creierului,

8:19 aducând în consecinţă boala şi moartea asupra lor. Prietenii lor numesc rezultatul acestei căi "încercarea trimisă de Providenţă". Făcând aceasta, ei insultă Cerul. Prietenii acestora s-au răzvrătit împotriva legilor firii şi au suferit pedeapsa pentru că au încălcat astfel legile ei. Suferinţa şi mortalitatea tronează acum pretutindeni, mai cu seamă printre copii. Cât de mare este contrastul dintre această generaţie şi aceia care au trăit în primele două mii de ani!

8:20 Rezultatele sociale ale apetitului necontrolat

8:21 [C.T.B.H. 44, 45] (1890) C.H. 112

8:22 196. Împotriva fiecărei călcări a legilor vieţii, organismul îşi va manifesta protestul. Acesta suportă abuzul atât cât este în stare; dar vine în cele din urmă răzbunarea, care cade atât asupra puterilor minţii, cât şi asupra celor fizice. Şi ea nu se sfârşeşte o dată cu păcătosul; efectele acestei îngăduinţe se văd adesea în descendenţi şi răul este astfel transmis din generaţie în generaţie.

8:23 Tinerii de astăzi sunt oglinda societăţii viitoare; şi, privindu-i, ce putem spera legat de acel viitor? Majoritatea îndrăgesc distracţiile şi au aversiune faţă de muncă. Le lipseşte curajul moral de a-şi tăgădui eul şi de a răspunde la cerinţele datoriei. Nu au decât o slabă stăpânire de sine şi devin agitaţi şi mânioşi la cea mai mică ocazie. Foarte mulţi, la orice vârstă şi etapă a vieţii, sunt fără principii sau conştiinţă; şi, prin obiceiurile lor marcate de lenevie şi risipă, se aruncă în desfrâu şi corup societatea până când lumea noastră devine o a doua Sodomă. Dacă poftele şi pasiunile ar fi sub stăpânirea raţiunii şi religiei, societatea s-ar prezenta sub un aspect mult diferit. Dumnezeu nu a intenţionat ca jalnica stare prezentă de lucruri să existe; ea a fost provocată prin grosolana încălcare a legilor naturale.

8:24 Încălcarea legilor naturale şi spirituale

8:25 (1898) D.A. 824

8:26 197. Multora dintre suferinzii care se vindecau Hristos le zicea: "Să nu mai păcătuieşti ca să nu ţi se întâmple mai rău" (Ioan 5,14). În felul acesta, El ne învaţă că boala este călcarea legilor lui Dumnezeu, atât a celor naturale, cât şi a celor spirituale. Nenorocirea cea mare

8:27 din lumea aceasta n-ar exista dacă oamenii ar trăi în armonie cu planul Creatorului.

8:28 Hristos a fost Călăuza şi Învăţătorul vechiului Israel şi l-a învăţat că sănătatea este răsplata ascultării de legile lui Dumnezeu. Marele Medic, care i-a vindecat pe bolnavi în Palestina, vorbise poporului Său din stâlpul de nor, arătându-le ce trebuie să facă şi ce va face Dumnezeu pentru ei. "Dacă vei asculta cu luare aminte glasul Domnului, Dumnezeului tău", a zis El, "dacă vei face ce este bine înaintea Lui, dacă vei asculta de poruncile Lui, şi dacă vei păzi toate legile Lui, nu te voi lovi cu nici una din bolile cu care am lovit pe egipteni; căci Eu sunt Domnul, care te vindecă" (Exodul 15,26). Hristos le-a dat israeliţilor îndrumări hotărâte cu privire la felul lor de viaţă şi apoi i-a asigurat: "Domnul va îndepărta de tine orice boală" (Deut. 7,15). Când au împlinit condiţiile, au văzut că făgăduinţa era întemeiată: "Nici unul n-a şovăit dintre seminţiile Lui" (Ps. 105,37).

8:29 Învăţăturile acestea sunt pentru noi. Toţi cei ce vor să-şi păstreze sănătatea trebuie să împlinească anumite condiţii. Domnul nu are plăcere când oamenii nu cunosc legile Lui, fie cele naturale, fie cele spirituale. Noi trebuie să lucrăm împreună cu Dumnezeu atât pentru vindecarea corporală, cât şi pentru cea sufletească.

8:30 Suferinţă adusă asupra noastră de noi înşine

8:31 (1866) H.to L., cap. 3, pag. 40

8:32 198. Prin propriile obiceiuri greşite, neamul omenesc a adus asupra sa boli care au luat fel de fel de forme. Oamenii nu au studiat cum să vieţuiască în mod sănătos, iar încălcarea legilor făpturii lor a produs o stare de lucruri deplorabilă. Oamenii au atribuit rareori suferinţele lor adevăratei cauze - propria cale greşită pe care au urmat-o. Ei şi-au îngăduit necumpătarea în mâncare şi au făcut din apetit dumnezeul lor. Au manifestat în toate obiceiurile lor o indiferenţă faţă de sănătate şi viaţă; şi când, ca rezultat, boala a venit asupră-le, s-au silit să creadă că Dumnezeu era autorul ei, când, de fapt, propria lor umblare greşită a provocat rezultatul sigur.

8:33 (1905) M.H. 234, 235

8:34 199. Boala nu vine niciodată fără o cauză. Calea este pregătită şi boala este chemată prin nesocotirea legilor sănătăţii. Mulţi suferă consecinţele păcătuirii părinţilor lor. Deşi ei nu sunt răspunzători pentru ceea ce au făcut părinţii lor, este totuşi de datoria lor să descopere ce constituie o încălcare a legilor sănătăţii şi ce nu. Ei ar trebui să evite obiceiurile greşite ale părinţilor lor şi, printr-o vieţuire corectă, să-şi asigure condiţii mai bune.

8:35 Totuşi, cei mai mulţi suferă din cauza propriului lor comportament greşit. Ei nu ţin seama de principiile sănătăţii prin obiceiurile lor de a mânca, de a bea, de a se îmbrăca şi de a munci. Încălcarea legilor naturii atrage după sine un rezultat sigur; iar când boala vine asupra lor, mulţi nu atribuie suferinţelor lor cauza adevărată, ci murmură împotriva lui Dumnezeu din pricina afecţiunilor pe care le au. Însă Dumnezeu nu este răspunzător de suferinţa care urmează nesocotirii legii naturale. [...]

8:36 Mâncatul fără discernământ este adesea cauza îmbolnăvirii, iar lucrul de care organismul are cea mai mare nevoie este acela de a fi uşurat de povara nefirească ce a fost pusă asupra sa.

8:37 [Părinţii seamănă seminţele bolii şi ale morţii - 635]

8:38 [Pedeapsa este inevitabilă - 11, 29, 30, 221, 227, 228, 250, 251, 294]

8:39 Boala urmează îngăduirii apetitului

8:40 (1905) M.H. 227

8:41 200. Multe persoane aduc boala asupra lor prin propria lor îngăduinţă. Nu au trăit în conformitate cu legile firii sau cu principiile curăţiei stricte. Alţii au nesocotit legile sănătăţii în obiceiurile lor de a mânca, de a bea, de a se îmbrăca sau a lucra.

8:42 Y.I., 31 mai 1894 201. Mintea nici nu se epuizează şi nici nu cedează nervos atât de des din cauza folosirii ei în mod sârguitor şi a studiului intens, pe cât o face din cauza consumului de alimente necorespunzătoare la momente necorespunzătoare şi din pricina nepăsării cu care sunt tratate legile sănătăţii. [...] Studiul sârguitor nu este cauza principală a prăbuşirii puterilor mintale. Cauza de căpetenie este alimentaţia incorectă,

8:43 mesele neregulate şi lipsa exerciţiului fizic. Orele neregulate de masă şi de somn subminează puterile creierului.

8:44 (1900) 6T 372, 373

8:45 202. Mulţi suferă şi mulţi merg în mormânt din cauza îngăduirii apetitului. Ei mănâncă ceea ce pofteşte gustul lor stricat, slăbind în felul acesta organele digestive şi vătămându-şi capacitatea de a asimila hrana care susţine viaţa. Aceasta aduce o boală severă şi foarte adesea urmează moartea. Mecanismul delicat al corpului este uzat prin obiceiurile sinucigaşe ale acelora care ar trebui să ştie mai bine aceste lucruri.

8:46 Comunităţile ar trebui să fie tari şi sincere faţă de lumina pe care a dat-o Dumnezeu. Fiecare membru ar trebui să lucreze în cunoştinţă de cauză pentru a îndepărta din practica vieţii sale orice poftă stricată.

8:47 [Bolile provocate de o dietă săracă (de bună voie) sunt greu de vindecat - 315]

8:48 [Efectul alimentaţiei necorespunzătoare asupra dispoziţiei şi atmosferei din familie - 234]

8:49 [Efectele reformei greşite - 316]

8:50 Pregătirea căii pentru beţie

8:51 (1905) M.H. 334

8:52 203. Adesea, necumpătarea în consumul de alcool începe în cămin. Prin folosirea unor alimente grele, nesănătoase, organele digestive sunt slăbite şi se creează o dorinţă pentru hrană încă şi mai aţâţătoare. Astfel, apetitul este educat să râvnească neîncetat ceva şi mai puternic. Cererea de stimulente devine mai frecventă şi mai greu de respins. Organismul este otrăvit într-o măsură mai mică sau mai mare şi, cu cât este mai slăbit, cu atât creşte mai mult dorinţa faţă de aceste lucruri. Un pas făcut într-o direcţie greşită pregăteşte calea pentru un altul. Mulţi care nu se fac vinovaţi că au pus la masa lor vin sau tărie de orice fel îşi vor încărca mesele cu mâncare care generează o sete atât de mare pentru băuturi tari, încât le este aproape imposibil să reziste ispitei. Obiceiurile greşite în mâncare şi băutură distrug sănătatea şi pregătesc calea pentru beţie.

8:53 Un ficat îmbolnăvit printr-o dietă greşită

8:54 (1868) 2T 67-70

8:55 204. Sabatul trecut, pe când vorbeam, feţele voastre palide mi-au apărut în faţă, aşa cum mi-au fost arătate. Am văzut

8:56 starea sănătăţii voastre şi suferinţele pe care le-aţi îndurat timp atât de îndelungat. Mi s-a arătat că voi n-aţi trăit sănătos. Apetitul vostru a fost nesănătos şi voi v-aţi satisfăcut gustul pe socoteala stomacului. Aţi introdus în stomacul vostru substanţe care sunt imposibil de preschimbat în sânge bun. Aceasta a pus o grea povară asupra ficatului, din cauză că au fost deranjate organele digestive. Aveţi ficatul bolnav. Reforma sănătăţii v-ar fi de mare folos, dacă amândoi aţi îndeplini-o cu stricteţe. Aţi neglijat să faceţi acest lucru. Apetitul vostru este bolnăvicios şi, pentru că nu vă place o dietă simplă, naturală, compusă din făină de grâu nedecorticat, vegetale şi fructe, pregătite fără condimente sau grăsime, voi călcaţi continuu legile pe care le-a stabilit Dumnezeu pentru organismul vostru. Cât timp faceţi acest lucru, trebuie să suferiţi pedeapsa, pentru că, pentru fiecare călcare de lege este aplicată o pedeapsă. Totuşi, vă miraţi de continua voastră sănătate slabă. Fiţi siguri că Dumnezeu nu va face o minune spre a vă salva de consecinţele acţiunilor voastre. [...]

8:57 ALIMENTELE BOGATE ŞI FEBRA

8:58 Nu există nici un tratament care să vă poată scăpa de dificultăţile voastre prezente, în timp ce mâncaţi şi beţi aşa cum faceţi. Puteţi înfăptui pentru voi ceea ce medicul cel mai experimentat nu poate face niciodată. Puneţi-vă în ordine dieta. Adesea, pentru a vă satisface gustul, puneţi o povară aspră asupra organelor digestive, prin introducerea în stomac a hranei care nu este cea mai sănătoasă şi, uneori, în cantităţi exagerate. Aceasta oboseşte stomacul şi-l face incapabil să primească până şi cea mai sănătoasă hrană. Voi ţineţi stomacul într-o continuă slăbiciune din cauza relelor voastre obiceiuri alimentare. Hrana voastră este prea îmbelşugată. Ea nu este pregătită într-un fel simplu şi natural, ci este cu totul nepotrivită pentru stomac, cât timp aţi pregătit-o pentru a satisface gustul. Organismul este împovărat şi se străduieşte să reziste eforturilor voastre de a-l paraliza. Răceala şi febra sunt rezultatul acelor încercări de a se elibera de povara pe care aţi pus-o asupra lui. Trebuie să suferiţi pedeapsa pentru călcarea legilor organismului. Dumnezeu a stabilit legi în organismul vostru, pe care nu le puteţi călca fără să suferiţi

8:59 pedeapsa. Aţi ţinut seamă de gust, fără să vă pese de sănătate. Aţi făcut unele schimbări, dar n-aţi făcut decât primii paşi în reforma dietei. Dumnezeu cere de la noi cumpătare în toate lucrurile. "Deci, fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva; să faceţi totul spre slava lui Dumnezeu."

8:60 A DA VINA PE PROVIDENŢA DIVINĂ

8:61 Dintre toate familiile pe care le cunosc, nici una nu are nevoie de binefacerile reformei sănătăţii mai mult ca voi. Gemeţi sub dureri şi istoviri pe care nu le puteţi explica şi căutaţi să vă supuneţi cu bunăvoinţă atât cât puteţi, crezând că soarta voastră este suferinţa şi că aşa a rânduit-o Providenţa. Dacă aţi putea avea ochii deschişi şi aţi vedea paşii făcuţi de-a lungul vieţii voastre, prin care aţi ajuns exact în starea actuală de sănătate precară, aţi fi uimiţi de orbirea voastră, de a nu vedea mai dinainte adevărata situaţie. Aţi dat naştere unor pofte nefireşti şi nu vă bucuraţi nici pe jumătate de hrana voastră faţă de cum v-aţi fi putut bucura dacă n-aţi fi folosit greşit apetitul vostru. Voi aţi denaturat cele fireşti şi aţi suportat consecinţele - şi ce durere a urmat!

8:62 PREŢUL UNEI "MESE BUNE"

8:63 Organismul suportă abuzul atât cât poate, fără să se opună, apoi se trezeşte şi face eforturi mari să scape de poverile şi tratamentul rău de care a suferit. Vine apoi durerea de cap, răceala, febra, nervozitatea, paralizia şi alte rele, prea numeroase spre a le aminti. Un fel greşit de mâncare şi băutură nimiceşte sănătatea, şi cu ea, şi farmecul vieţii. Ah, de câte ori aţi cumpărat aşa-numita mâncare bună pe socoteala unui organism iritat, a pierderii apetitului şi a somnului! Neputinţa de a te bucura de hrană, noaptea fără somn, ceasurile de suferinţă - toate pentru o mâncare prin care a fost satisfăcut gustul!

8:64 Mii au cedat apetitului lor stricat, mâncând o mâncare bună, aşa cum o numeau ei, şi, drept rezultat, şi-au provocat febra sau alte boli acute şi moartea sigură. Aceasta este o bucurie cumpărată cu un preţ enorm. Totuşi, mulţi au făcut-o, şi aceşti sinucigaşi

8:65 sunt elogiaţi de prietenii lor şi de pastor şi trimişi, la decesul lor, direct în cer. Ce idee! Mâncăcioşi lacomi în cer! Nu, nu; unii ca aceştia niciodată nu vor intra pe porţile de mărgăritare ale cetăţii de aur a lui Dumnezeu. Niciodată aceştia nu vor fi înălţaţi la dreapta lui Isus, scumpul Mântuitor, Omul care a suferit pe Golgota, a cărui viaţă a fost o viaţă de continuă lepădare de sine şi sacrificiu. Pentru toţi aceştia există un loc anumit, printre cei nevrednici, care nu pot avea parte de o viaţă mai bună, moştenirea cea nepieritoare.

8:66 Efectul dietei necorespunzătoare asupra dispoziţiei

8:67 Letter 274, 1908 205. Mulţi îşi strică dispoziţia mâncând în mod necorespunzător. Ar trebui să fim tot atât de atenţi să învăţăm lecţiile reformei sănătăţii precum suntem să ne pregătim studiile în mod desăvârşit; căci obiceiurile pe care le adoptăm în această direcţie ne ajută la formarea caracterelor pentru viaţa viitoare. Este cu putinţă ca o persoană să-şi strice experienţa spirituală printr-o folosire greşită a stomacului.

8:68 Apeluri pentru a face reformă

8:69 (1905) M.H. 308

8:70 206. Acolo unde au fost îngăduite obiceiuri greşite de alimentaţie, reforma nu ar trebui amânată nici o clipă. Când dispepsia a rezultat în urma suprasolicitării stomacului, ar trebui făcute eforturi, cu băgare de seamă, pentru ca energia rămasă - a forţelor vitale - să fie păstrată, prin renunţarea la orice povară supărătoare. S-ar putea ca stomacul să nu-şi mai recapete niciodată pe deplin sănătatea după un abuz prelungit; însă promovarea unei alimentaţii corecte va înlătura orice altă debilitare a lui şi mulţi se vor însănătoşi aproape în întregime. Nu este uşor de prescris reguli care să se potrivească fiecărui caz. Dar, acordând atenţie principiilor de alimentare corectă, se pot face reforme substanţiale, iar bucătăreasa nu va mai fi nevoită să se străduiască neîncetat pentru a ispiti apetitul.

8:71 Cumpătarea în alimentaţie este răsplătită prin vigoare mintală şi morală; ajută totodată şi la ţinerea sub control a pasiunilor.

8:72 (1905) M.H. 295

8:73 207. Ar trebui alese acele alimente care furnizează cel mai bine elementele necesare construirii corpului. În această alegere, apetitul nu este ghidul cel mai sigur. Prin obiceiuri greşite de alimentaţie,

8:74 apetitul a devenit stricat. El cere adesea hrană care vatămă sănătatea şi provoacă slăbiciune, în loc să aducă tărie. Nu ne putem conduce sigur după obiceiurile societăţii. Boala şi suferinţa care se întâlnesc la orice pas se datorează în general greşelilor populare în ce priveşte alimentaţia.

8:75 (1909) 9T 160

8:76 208. Numai când avem o cunoaştere a principiilor vieţuirii sănătoase putem fi cu adevărat treji pentru a vedea relele care rezultă dintr-o alimentaţie necorespunzătoare. Cei care, după ce îşi văd greşelile, au curajul să-şi schimbe obiceiurile, vor găsi că procesul de reformă necesită luptă şi perseverenţă; însă o dată ce se formează gusturile corecte, îşi vor da seama că folosirea alimentelor pe care le priveau înainte ca fiind inofensive aşeza încet dar sigur temelia dispepsiei şi a altor boli.

8:77 (1909) 9T 156

8:78 209. Dumnezeu cere de la poporul Său să înainteze continuu. Trebuie să învăţăm că îngăduirea poftei este cea mai mare piedică pentru progresul minţii şi sfinţirea sufletului. Cu toate declaraţiile noastre despre acceptarea reformei sănătăţii, mulţi dintre noi mănâncă incorect. Îngăduirea apetitului este cauza de căpetenie a debilităţii fizice şi mintale şi stă, în linii mari, la temelia slăbiciunii şi morţii premature. Cel ce caută să obţină o curăţie a spiritului să ţină minte că în Hristos există putere de a stăpâni apetitul.

8:79 [Alimentaţia în exces, o cauză a bolii: vezi secţiunea a VII-a, "A mânca în exces", şi secţiunea a VIII-a, "Stăpânirea apetitului"]

8:80 [Legătura dintre alimentaţia cu carne şi boală - 668-677, 689, 690, 691, 692, 713, 722]

8:81 [Boala provocată de folosirea ceaiului şi cafelei - 734, 736, 737, 741]

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: