English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Dietă şi hrană

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Dietă şi hrană, 6


6:1 Cap. 4 - O alimentaţie corespunzătoare

6:2 Partea I - Alimentaţia prescrisă la început

6:3 Aleasă de Creator

6:4 (1905) M.H. 295, 296

6:5 111. Pentru a şti care sunt cele mai bune alimente, trebuie să studiem planul originar al lui Dumnezeu pentru alimentaţia omului. El, care l-a creat pe om şi care îi înţelege nevoile, a stabilit şi hrana pentru Adam. "Iată", a zis El, "v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi orice pom, care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră" (Geneza 1,29). Părăsind Edenul pentru a-şi câştiga traiul muncind pământul aflat sub blestemul păcatului, omul a primit permisiunea să mănânce şi din "iarba de pe câmp" (Geneza 3,18).

6:6 Cerealele, fructele, nucile şi legumele constituie dieta aleasă pentru noi de Creatorul nostru. Aceste alimente, pregătite într-un mod cât se poate de simplu, sunt cele mai sănătoase şi mai hrănitoare. Ele dau o tărie, o rezistenţă şi o vigoare a intelectului pe care o dietă mai complexă şi mai stimulatoare nu le poate da.

6:7 (1864) Sp. Gifts IV 120

6:8 112. Dumnezeu a dat primilor noştri părinţi hrana pe care a rânduit-o pentru neamul omenesc. A fost împotriva planurilor Sale ca să se ia viaţa vreuneia dintre creaturile Lui. Nu trebuia să existe moarte în Eden. Roadele pomilor din grădină reprezentau alimentele cerute de nevoile omului.

6:9 [Pentru context, vezi 639]

6:10 Chemarea de a ne întoarce

6:11 (Scrisă în 1890) E. from U.T. 5, 6

6:12 113. Domnul intenţionează să-Şi aducă poporul să trăiască din nou cu fructe, legume şi cereale simple. [...] Pentru alimentaţia primilor noştri părinţi, Dumnezeu a lăsat fructele în starea lor naturală.

6:13 (1902) 7T 125, 126

6:14 114. Dumnezeu lucrează în favoarea copiilor Săi. El nu doreşte ca ei să fie fără resurse. El îi aduce înapoi la dieta dată la început omului. Dieta lor trebuie să fie

6:15 alcătuită din alimente preparate din ceea ce a lăsat El. Componenta principală a acestui tip de alimentaţie o vor constitui fructele, cerealele şi nucile, dar vor fi folosite şi diverse rădăcinoase.

6:16 Letter 3, 1884 115. Mi-a fost arătat iarăşi şi iarăşi că Dumnezeu Îşi aduce poporul la ceea ce a intenţionat la început, şi anume să nu mănânce carnea animalelor. El doreşte ca noi să învăţăm poporul o cale mai bună. [...]

6:17 Dacă se renunţă la consumul de carne, dacă gustul este educat în această direcţie, dacă este încurajată plăcerea de a mânca fructe şi cereale, va fi curând aşa cum a intenţionat Dumnezeu să fie la început. Cei din poporul Său nu vor folosi deloc carnea.

6:18 [Israel readus la dieta originară - 644]

6:19 [Scopul lui Dumnezeu când a pus restricţii în alimentaţia israeliţilor - 641, 643, 644]

6:20 Partea a II-A - Alimentaţia simplă

6:21 Un ajutor pentru capacitatea de a înţelege uşor

6:22 (1869) 2T 352

6:23 116. Dacă a existat vreodată un timp în care dieta să fie cât mai simplă posibil, acum este acel timp.

6:24 (1880) 4T 515, 516

6:25 117. Dumnezeu doreşte ca bărbaţii să cultive tăria de caracter. Cei ce nu sunt decât nişte ipocriţi nu sunt persoanele care vor primi în curând o răsplată bogată. El vrea ca aceia care lucrează în cauza Sa să fie bărbaţi cu o simţire adâncă şi receptivitate mare. Ei ar trebui să fie cumpătaţi în mâncare; mâncărurile bogate şi cele de lux nu ar trebui să-şi găsească locul pe mesele lor; iar când creierul le este continuu solicitat şi nu există exerciţiu fizic, ar trebui să mănânce cu moderaţie, chiar şi din mâncarea simplă. Claritatea minţii lui Daniel şi statornicia în ceea ce-şi propunea, tăria intelectului în ce priveşte dobândirea cunoştinţelor se datorau într-o mare măsură simplităţii dietei sale, împreună cu viaţa lui de rugăciune.

6:26 [Alimentaţia simplă aleasă de Daniel - 33, 34, 241, 242]

6:27 (1885) 5T 311

6:28 118. Dragii mei prieteni, în loc să alegeţi o cale prin care să împiedicaţi boala, voi o cocoloşiţi şi cedaţi puterii sale. Ar trebui să evitaţi folosirea medicamentelor şi să păziţi cu grijă legile

6:29 sănătăţii. Dacă puneţi preţ pe viaţa voastră, ar trebui să consumaţi mâncare simplă, pregătită în acelaşi fel, cât mai simplu, şi să faceţi mai mult exerciţiu fizic. Fiecare membru al familiei are nevoie de binefacerile reformei sănătăţii. Însă medicaţia ar trebui abandonată pentru totdeauna; căci nu numai că nu vindecă nici o maladie, dar slăbeşte şi organismul, făcându-l predispus la îmbolnăviri.

6:30 Scutind multă suferinţă

6:31 (1868) 2T 45, 46

6:32 119. Trebuie să împlineşti reforma sănătăţii în viaţa ta; să-ţi tăgăduieşti eul, să mănânci şi să bei pentru slava lui Dumnezeu. Abţine-te de la poftele trupeşti care se războiesc cu sufletul. Ai nevoie să practici cumpătarea în toate lucrurile. Iată o cruce pe care n-ai luat-o în seamă. Faptul de a te limita la o dietă simplă, care te va menţine în cea mai bună condiţie a sănătăţii, este o sarcină pentru tine. Dacă ai fi vieţuit conform luminii pe care Cerul a lăsat-o să strălucească pe cărarea ta, familia ţi-ar fi fost scutită de multă suferinţă. Propria ta cale a adus un rezultat sigur. Atâta vreme cât continui pe acest făgaş, Dumnezeu nu va intra în familia ta, nu te va binecuvânta mai cu seamă pe tine şi nu va face o minune să-ţi salveze familia din suferinţă. O dietă simplă, fără condimente, carne şi grăsimi de orice fel s-ar dovedi o binecuvântare pentru tine şi ar scuti-o pe soţia ta de multă durere, chin şi disperare. [...]

6:33 MOTIVE PENTRU A TRĂI SIMPLU

6:34 Pentru a-I aduce lui Dumnezeu o slujire desăvârşită trebuie să cunoşti foarte bine cerinţele Sale. Ar trebui să foloseşti cea mai simplă hrană, pregătită în acelaşi fel, cât mai simplu, pentru ca nervii sensibili ai creierului să nu fie slăbiţi, amorţiţi sau paralizaţi, făcând astfel să-ţi fie imposibil să deosebeşti lucrurile sacre şi să preţuieşti ispăşirea, sângele curăţitor al lui Hristos, ca fiind inestimabil. "Nu ştiţi că cei ce aleargă în locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi deci în aşa fel ca să căpătaţi premiul! Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte se supun la tot felul de înfrânări. Şi ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veşteji: noi să facem lucrul acesta pentru o cunună, care nu se poate veşteji. Eu, deci, alerg, dar nu ca şi cum n-aş şti încotro alerg. Mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveşte în vânt. Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpânire,

6:35 ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat" (1 Cor. 9,24-27).

6:36 Dacă oamenii, pentru nimic altceva decât o cunună pieritoare ca răsplată pentru ambiţia lor, se supuneau cumpătării în toate lucrurile, cu cât mai mult ar trebui să fie dispuşi să practice tăgăduirea de sine aceia care mărturisesc că sunt în căutarea nu numai a unei cununi de slavă nemuritoare, dar şi a unei vieţi care va ţine tot atât de mult ca tronul lui Iehova şi a unor bogăţii care sunt eterne, onoruri care sunt nepieritoare şi o greutate veşnică de slavă.

6:37 Nu-i vor determina oare perspectivele atrăgătoare puse înaintea celor care aleargă în cursa creştină să practice tăgăduirea de sine şi cumpătarea în toate lucrurile, pentru a-şi putea ţine în stăpânire înclinaţiile animalice, a-şi supune trupul şi controla apetitul şi pasiunile senzuale? Atunci vor putea fi părtaşi ai naturii divine, scăpând de stricăciunea care este în lume prin poftă.

6:38 Răsplata perseverenţei

6:39 (1905) M.H. 298, 299

6:40 120. Persoanele care s-au obişnuit cu o alimentaţie bogată, foarte excitantă, au un gust denaturat şi nu pot găsi dintr-o dată plăcere într-o hrană simplă. Va fi nevoie de ceva timp pentru ca gustul să revină la normal şi ca stomacul să se refacă de pe urma abuzurilor la care a fost supus. Însă aceia care perseverează în folosirea alimentelor hrănitoare le vor găsi gustoase după câtva timp. Vor fi apreciate aromele delicate şi delicioase ale acestora şi vor fi consumate cu mai multă plăcere decât ar putea să ofere delicatesele nehrănitoare. Iar stomacul, aflat într-o stare de sănătate, nefiind nici iritat, nici supraîncărcat, îşi poate împlini lucrarea fără efort.

6:41 Să înaintăm

6:42 (1864) Sp. Gifts IV, 132

6:43 121. O reformă în mâncare ar constitui o economie de bani şi muncă. Nevoile unei familii pot fi cu uşurinţă satisfăcute printr-o alimentaţie simplă, hrănitoare. Mâncarea bogată distruge organele sănătoase ale minţii şi trupului.

6:44 Letter 309, 1905 122. Toţi avem de luat în consideraţie faptul că nu trebuie să existe nici o extravaganţă în vreuna din direcţii. Trebuie să fim mulţumiţi cu o hrană curată, simplă şi de asemenea pregătită într-un mod simplu. Aceasta ar trebui să fie dieta şi pentru bogaţi, şi pentru săraci. Substanţele denaturate trebuie evitate. Ne pregătim pentru viaţa viitoare, veşnică, în Împărăţia cerului. Se cuvine să ne facem lucrarea în lumina şi tăria marelui şi atotputernicului Vindecător. Toţi trebuie să manifeste sacrificiu de sine.

6:45 Health Reformer, august 1866 123. Mulţi m-au întrebat: Ce cale să urmez pentru a-mi păstra cel mai bine sănătatea? Răspunsul meu este: Încetaţi să călcaţi legile fiinţei voastre; încetaţi să satisfaceţi un apetit pervertit, mâncaţi hrană simplă, îmbrăcaţi-vă într-un mod sănătos, lucru care va cere o simplitate a modestiei, munciţi într-un mod sănătos şi nu veţi fi bolnavi.

6:46 Dieta la întâlnirile de tabără

6:47 (1870) 2T 602, 603

6:48 124. La întâlnirile de tabără nu ar trebui luat nimic în afară de cele mai bune articole alimentare, sănătoase şi gătite într-un mod simplu, fără condimente şi grăsimi.

6:49 Sunt convinsă că nimeni nu trebuie să se îmbolnăvească pregătindu-se pentru întâlnirile de tabără dacă păzeşte legile sănătăţii în ceea ce găteşte. Dacă nu fac prăjituri sau plăcinte, ci coc pâine graham simplă depinzând de fructe, conservate sau uscate, nu trebuie să se îmbolnăvească pregătindu-se pentru întâlnire şi nu trebuie să fie bolnavi la întâlnire. Nimeni nu ar trebui să treacă prin toată perioada întâlnirilor fără o mâncare caldă. Există întotdeauna maşini de gătit în zona de cantonament, unde se poate pregăti aşa ceva.

6:50 Fraţii şi surorile nu trebuie să fie bolnavi în cantonament. Dacă se îmbracă aşa cum trebuie în răcoarea dimineţii şi a serii şi sunt atenţi să varieze îmbrăcămintea în funcţie de schimbarea vremii, astfel încât să-şi păstreze o bună circulaţie, dacă păzesc cu stricteţe regularitatea în somn şi consumul de alimente simple, nemâncând nimic între mese, nu au de ce să se îmbolnăvească. Astfel, ei se pot simţi bine în timpul întâlnirii, mintea lor poate fi limpede şi în stare să aprecieze adevărul şi se pot întoarce la casele lor învioraţi în trup şi

6:51 spirit. Cei care au fost angajaţi în muncă grea zi de zi încetează acum exerciţiul fizic intens; de aceea nu ar trebui să mănânce cantitatea de hrană pe care o consumau de obicei. Dacă fac aceasta, stomacurile lor vor fi împovărate peste măsură.

6:52 La aceste întâlniri dorim să avem întreagă în special puterea creierului şi în cea mai sănătoasă condiţie pentru a auzi adevărul, pentru a-l aprecia şi a-l reţine, pentru ca toţi să-l poată practica după ce se întorc de la întâlnire. Dacă stomacul este împovărat cu prea multă mâncare, chiar şi din cea simplă, forţa creierului este chemată în ajutorul organelor digestive. Asupra creierului se manifestă o senzaţie de amorţeală. Este aproape cu neputinţă să-ţi ţii ochii deschişi. Chiar adevărurile care ar trebui auzite, înţelese şi practicate sunt în întregime pierdute prin indispoziţie sau pentru că paralizia a cuprins aproape tot creierul ca urmare a cantităţii de hrană consumată.

6:53 Aş vrea să-i sfătuiesc pe toţi să pună ceva cald în stomac în fiecare dimineaţă măcar. Puteţi face aceasta fără multă trudă. Puteţi face o fiertură de graham. Dacă făina de graham este prea mare, cerneţi-o şi, când fiertura este fierbinte, adăugaţi lapte. Aceasta va face o mâncare cât se poate de gustoasă şi sănătoasă pentru tabără. Iar dacă pâinea voastră este uscată, fărâmiţaţi-o în fiertură şi va fi bună. Nu sunt de acord cu consumul de multă hrană rece pentru motivul că organismul trebuie să dea forţă vitală pentru încălzirea mâncării până când aceasta ajunge la aceeaşi temperatură cu stomacul înainte ca lucrarea digestiei să poată fi continuată. Un alt fel de mâncare foarte simplu şi totuşi foarte hrănitor este fasolea, fiartă sau coaptă. Amestecaţi o porţie cu apă, adăugaţi lapte sau smântână şi faceţi o ciorbă; pâinea poate fi folosită ca în cazul fierturii de graham.

6:54 [Vânzarea de bomboane, îngheţată etc. în zona de cantonament - 529, 530]

6:55 [Gătitul inutil în vederea pregătirii pentru întâlnirile de tabără - 57]

6:56 Masa la iarbă verde

6:57 (1867) 1T 514

6:58 125. Mai multe familii care locuiesc la oraş sau într-un sat să se unească şi să-şi lase ocupaţiile care i-au solicitat fizic şi mintal şi să facă o excursie la ţară, pe marginea unui lac frumos sau într-o dumbravă plăcută, unde priveliştile naturii sunt minunate. Ar trebui să-şi ia cu ei

6:59 mâncare simplă, sănătoasă, cele mai bune fructe şi cereale, şi să-şi întindă masa la umbra vreunui copac sau sub baldachinul cerului. Călătoria până acolo, exerciţiul fizic şi peisajul vor înviora apetitul şi se vor putea bucura de un ospăţ pe care l-ar putea invidia şi împăraţii.

6:60 [Evitaţi excesul în gătit - 793]

6:61 [Sfat pentru muncitorii sedentari - 225]

6:62 [Simplitate în dieta din Sabat - 56]

6:63 Letter 135, 1902 126. Cei ce apără reforma sănătăţii să se străduiască serios să facă din ea tot ceea ce pretind că este. Să renunţe la tot ceea ce este în detrimentul sănătăţii. Folosiţi mâncare simplă, sănătoasă. Fructele sunt excelente şi scutesc mult timp petrecut cu gătitul. Renunţaţi la produsele bogate de patiserie, prăjituri, deserturi şi la celelalte feluri pregătite pentru a ispiti apetitul. Mâncaţi mai puţine feluri de mâncare la o masă şi mâncaţi cu recunoştinţă.

6:64 Simplitate în exercitarea ospitalităţii

6:65 (1900) 6T 345

6:66 127. Hristos a dat în propria Sa viaţă o lecţie de ospitalitate. Când a fost înconjurat de mulţimea flămândă pe malul lacului, El nu i-a lăsat să plece la casele lor neîntremaţi. El le-a spus ucenicilor: "Daţi-le voi să mănânce" (Mat. 14,16). Şi, printr-un act de putere creatoare, El a procurat hrană îndestulătoare pentru a satisface nevoia lor. Şi cu toate acestea, cât de simplă a fost hrana procurată! Acolo n-au existat bunătăţi alese. El, care avea la îndemână toate resursele cerului, ar fi putut întinde înaintea oamenilor o masă bogată. Dar El a procurat numai ceea ce era de ajuns pentru a satisface nevoia lor, ceea ce constituia hrana zilnică a pescarilor din preajma lacului.

6:67 Dacă oamenii ar fi astăzi simpli în deprinderile lor, dacă ar trăi în armonie cu legile naturii, ar fi mijloace din belşug pentru toate nevoile familiei omeneşti. Ar fi mai puţine nevoi închipuite şi mai multe prilejuri de a lucra după metodele lui Dumnezeu. Hristos nu a căutat să-i atragă pe oameni, satisfăcând dorinţa lor după lucruri alese. Hrana simplă, pe care El a procurat-o, era o asigurare nu numai cu privire la puterea Lui, dar şi cu privire la iubirea Lui, cu privire la grija Lui duioasă pentru ei în ceea ce priveşte nevoile obişnuite ale vieţii.

6:68 (1865) H. to L., cap. 1, 54, 55

6:69 128. Bărbaţi şi femei care mărturisesc că sunt urmaşi ai lui Hristos sunt adesea robi ai modei şi ai unui apetit nestăpânit. În pregătirea pentru întruniri mondene, timpul şi puterea care ar trebui consacrate unor scopuri mai înalte şi mai nobile sunt petrecute gătind o diversitate de mâncăruri nesănătoase. Pentru că aşa este la modă, mulţi din cei ce sunt săraci şi dependenţi de munca lor de zi cu zi vor face pentru oaspeţi cheltuieli pentru prepararea diferitelor feluri de prăjituri bogate, dulceaţă, plăcinte şi diverse mâncăruri la modă, toate acestea nefăcând decât să vatăme pe cei ce le consumă; când, în acelaşi timp, ei au nevoie de sumele cheltuite în acest fel pentru cumpărarea îmbrăcămintei pentru ei înşişi şi copiii lor. Acest timp, petrecut gătind alimente pentru satisfacerea gustului pe socoteala stomacului, ar trebui devotat educaţiei morale şi religioase a copiilor lor.

6:70 Vizita mondenă este folosită ca ocazie pentru a da frâu liber lăcomiei. Se consumă în aşa măsură alimente şi băuturi vătămătoare, încât se împovărează peste măsură organele digestive. Forţele vitale sunt solicitate în acţiunea de mistuire, lucru care produce o epuizare, deranjează foarte mult circulaţia sângelui şi, ca rezultat, se simte lipsa energiei vitale în tot organismul. Binecuvântările care ar putea veni în urma vizitelor sunt adesea pierdute pentru motivul că gazda, în loc să câştige de pe urma conversaţiei cu tine, se chinuie cu maşina de gătit, pregătind o varietate de mâncăruri cu care să te ospăteze. Bărbaţii şi femeile creştine n-ar trebui să permită niciodată încurajarea în direcţia aceasta, mâncând din delicatesele astfel pregătite. Să priceapă că obiectul vizitei tale nu este îngăduirea apetitului, ci binecuvântarea reciprocă, venită din faptul de a fi împreună şi a împărtăşi gânduri şi simţăminte. Conversaţia să aibă acel caracter înălţat, înnobilator, care poate fi după aceea reamintit cu sentimente de plăcere nespus de mare.

6:71 (1865) H.to L., cap. 1, 55, 56

6:72 129. Cei ce primesc oaspeţi ar trebui să aibă mâncare sănătoasă, hrănitoare, făcută din fructe, cereale şi legume, pregătite într-un mod simplu şi gustos. O astfel de mâncare nu va cere decât un plus neînsemnat de muncă şi cheltuială şi, dacă se consumă

6:73 în cantităţi moderate, nu va face rău nimănui. Dacă cei lumeşti aleg să-şi sacrifice timpul, banii şi sănătatea pentru a-şi satisface apetitul, aşa să facă şi să plătească preţul pentru încălcarea legilor sănătăţii; însă creştinii ar trebui să ia o atitudine fermă în privinţa acestor lucruri şi să-şi exercite influenţa în direcţia cea bună. Ei pot face mult în ce priveşte reformarea acestor obiceiuri "la modă", care distrug sănătatea şi sufletul.

6:74 [Exemplul creştinilor la mesele lor, un exemplu pentru cei slabi în privinţa stăpânirii de sine - 354]

6:75 [Ospăţurile complicate, o povară şi o vătămare - 214]

6:76 [Efectele tratamentelor culinare complicate asupra propriilor copii şi familii - 348]

6:77 [Păcatul unei diete sărace pentru familie şi excesive pentru oaspeţi - 284]

6:78 [O dietă simplă este cea mai bună pentru copii - 349, 356, 357, 360, 365]

6:79 [Simplitatea în pregătirea mâncărurilor sănătoase - 399, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 407, 410]

6:80 Pregătiţi pentru oaspetele neaşteptat

6:81 (1905) M.H. 322

6:82 130. Unii capi de familie sărăcesc masa celor din casă pentru a furniza o masă scumpă oaspeţilor. Acest lucru este neînţelept. Ar trebui să existe mai multă simplitate în tratarea oaspeţilor. Nevoile familiei să se bucure în primul rând de atenţie.

6:83 Economia neînţeleaptă şi obiceiurile artificiale împiedică adesea manifestarea ospitalităţii când este nevoie şi ar fi o binecuvântare. Cantitatea obişnuită de hrană pentru mesele noastre ar trebui să fie calculată astfel, încât oaspetele neaşteptat să fie primit bine, fără ca gospodina să fie împovărată prin pregătiri suplimentare.

6:84 [Obiceiul Ellenei White - nu gătea ceva "în plus" pentru oaspeţi - Apendicele I:8]

6:85 [Mâncarea simplă servită în casa White - Apendicele I:1, 13, 14, 15]

6:86 [Meniul să varieze de la o masă la alta şi să fie pregătit în mod plăcut - 320]

6:87 Gândiţi-vă mai puţin la hrana vremelnică

6:88 Letter 73, 1896 131. Trebuie să medităm neîncetat asupra Cuvântului, să-l consumăm, să-l digerăm şi, prin practica noastră, să îl asimilăm, aşa încât să fie luat în fluxul vieţii. Cel care se hrăneşte zilnic din Hristos, prin exemplu, îi va învăţa pe alţii să se gândească mai puţin la ceea

6:89 ce mănâncă fizic şi să simtă o dorinţă mult mai mare pentru hrana pe care o dau sufletului.

6:90 Adevăratul post care ar trebui recomandat tuturor este abţinerea de la orice fel de mâncare aţâţătoare şi folosirea corespunzătoare a alimentelor hrănitoare, simple, de care Dumnezeu a avut grijă să existe din abundenţă. Oamenii ar trebui să se gândească mai puţin la ceea ce vor mânca sau bea, la hrana vremelnică, şi să se gândească mult mai mult la hrana din cer, care va da sănătate şi vitalitate întregii lor experienţe religioase.

6:91 Influenţa reformatoare a vieţii simple

6:92 (1882) 5T 206

6:93 132. Dacă ne-am îmbrăca în haine simple, modeste, fără a avea legătură cu moda; dacă pe mesele noastre ar fi totdeauna mâncare simplă, sănătoasă, evitând orice lux, orice extravaganţă; dacă locuinţele noastre ar fi construite cu o simplitate cuviincioasă şi mobilate în acelaşi fel, acestea ar arăta puterea sfinţitoare a adevărului şi ar avea o influenţă însemnată asupra necredincioşilor. Însă câtă vreme ne conformăm lumii în aceste privinţe, în unele cazuri căutând parcă să-i depăşim pe cei lumeşti în aranjamente fanteziste, predicarea adevărului nu va avea decât un mic efect sau nici unul. Cine va crede adevărul solemn pentru acest timp, când cei ce mărturisesc deja că îl cred îşi contrazic credinţa prin ceea ce fac? Nu Dumnezeu ne-a închis ferestrele cerului, ci faptul că ne-am conformat obiceiurilor şi practicilor lumii.

6:94 (1905) M.H. 47

6:95 133. Printr-o minune a puterii divine a hrănit Hristos mulţimea; şi totuşi, cât de umilă a fost masa oferită - doar peştii şi pâinile de orz, care constituiau hrana zilnică a pescarilor din Galilea.

6:96 Hristos ar fi putut întinde o masă bogată pentru popor, însă hrana pregătită numai pentru satisfacerea apetitului n-ar fi dus la nici o lecţie care să fie pentru binele lor. Prin această minune, Hristos dorea să dea o lecţie despre simplitate. Dacă oamenii de astăzi ar păstra simplitatea în obiceiurile pe care le au, trăind în armonie cu legile naturii, aşa cum au făcut-o Adam şi Eva la început,

6:97 ar exista o cantitate abundentă de hrană pentru nevoile familiei omeneşti. Însă egoismul şi îngăduinţa apetitului au adus păcatul şi mizeria, din pricina excesului, pe de o parte, şi a lipsei, pe de altă parte.

6:98 (1875) 3T 401

6:99 134. Dacă cei ce îşi spun creştini şi-ar folosi mai puţin din avere pentru împodobirea corpului şi înfrumuseţarea caselor şi ar cheltui mai puţin pentru articole extravagante de lux pe care le pun pe mesele lor şi care le distrug sănătatea, ar putea pune sume mult mai mari în vistieria lui Dumnezeu. L-ar imita astfel pe Răscumpărătorul lor, care a părăsit Cerul, bogăţiile şi slava Sa şi a devenit sărac de dragul nostru, pentru ca noi să putem avea bogăţiile veşnice.

6:100 Partea a III- a - O dietă adecvată

6:101 Nu este o chestiune de indiferenţă

6:102 [C.T.B.H. 49, 50] (1890) C.H. 118

6:103 135. Întrucât este rău să mâncăm doar pentru a ne satisface un gust pervertit, nu rezultă de aici că ar trebui să fim indiferenţi faţă de mâncare. Este o chestiune de cea mai mare importanţă. Nimeni nu ar trebui să adopte o dietă săracă. Mulţi sunt slăbiţi de pe urma bolii şi au nevoie de mâncare hrănitoare, bine gătită. Mai presus de oricare alţii, reformatorii din domeniul sănătăţii ar trebui să fie prevăzători să evite extremele. Trupul trebuie să primească suficientă hrană. Dumnezeul care le dă iubiţilor Săi un somn dulce le-a pus la dispoziţie şi alimente potrivite pentru a-şi păstra organismul într-o condiţie sănătoasă.

6:104 (1905) M.H. 271

6:105 136. Pentru a avea o sănătate bună, trebuie să avem un sânge bun; căci sângele este izvorul vieţii. El repară ceea ce s-a distrus şi hrăneşte corpul. Când este alimentat cu elemente hrănitoare potrivite şi când este curăţat şi vitalizat prin contactul cu aerul curat, el transportă viaţa şi vigoarea în fiecare parte a organismului. Cu cât este mai bună circulaţia, cu atât mai bine se va împlini această lucrare.

6:106 [Legătura dintre o dietă corespunzătoare şi sănătatea minţii - 314]

6:107 [Legătura dintre o dietă corespunzătoare şi experienţa spirituală sănătoasă - 324, par. 4]

6:108 Mărinimoasa purtare de grijă a lui Dumnezeu

6:109 [C.T.B.H. 47] (1890) C.H. 114, 115

6:110 137. Dumnezeu i-a oferit omului mijloace abundente pentru satisfacerea unui apetit nepervertit. El a desfăşurat înaintea lui roadele pământului - o varietate bogată de alimente care sunt bune la gust şi hrănitoare pentru organism. Despre acestea, binevoitorul nostru Părinte Ceresc spune că putem mânca după plăcere. Fructele, cerealele şi legumele, pregătite într-un mod simplu, fără condimente şi fără nici un fel de grăsimi, constituie, cu lapte sau smântână, cea mai sănătoasă dietă. Acestea hrănesc corpul şi dau intelectului o vigoare şi o putere de rezistenţă care nu sunt produse de o alimentaţie excitantă.

6:111 MS 27, 1906 138. În cereale, fructe, legume şi nuci se găsesc toate elementele nutritive de care avem nevoie. Dacă vrem să venim la Domnul cu o minte nepretenţioasă, El ne va învăţa cum să pregătim mâncăruri sănătoase, neîntinate de atingerea cărnii.

6:112 O dietă sărăcăcioasă discreditează reforma sănătăţii

6:113 Letter 135, 1902 139. Unii din poporul nostru se abţin cu conştiinciozitate de la consumul de alimente necorespunzătoare şi neglijează în acelaşi timp să mănânce din cele ce ar oferi elementele necesare hrănirii corecte a corpului. Să nu dăm niciodată o mărturie împotriva reformei sănătăţii prin faptul că nu folosim o mâncare sănătoasă şi gustoasă în locul articolelor alimentare vătămătoare la care am renunţat. Este nevoie de mult tact şi discernământ în prepararea mâncărurilor hrănitoare care să ia locul celor ce au reprezentat dieta obişnuită a multor familii. Acest efort necesită credinţă în Dumnezeu, hotărâre în scopul propus şi o disponibilitate de întrajutorare. O dietă căreia îi lipsesc elementele nutritive corespunzătoare aduce ruşine asupra cauzei reformei sănătăţii. Suntem muritori şi trebuie să ne asigurăm alimente care vor da corpului hrana potrivită.

6:114 [O dietă săracă nu este recomandată - 315, 317, 318, 388]

6:115 [O dietă săracă, rezultatul unor puncte de vedere extremiste - 316]

6:116 [Când renunţăm la carne, să ne păzim să nu avem o dietă săracă - 320, 816]

6:117 [Experienţa spirituală nu se adânceşte printr-o alimentaţie săracă - 323]

6:118 [Situaţia membrilor unei familii care piereau din lipsa unor alimente simple, hrănitoare - 329]

6:119 [C.T.B.H. 58] (1890) C.H. 155, 156

6:120 140. Cercetează-ţi obiceiurile alimentare. Studiază de la cauză la efect, dar nu da o mărturie mincinoasă împotriva reformei sănătăţii, urmând în neştiinţă o cale care militează împotriva ei. Nu îţi neglija sau suprasolicita corpul, făcându-l astfel incapabil de a-I aduce lui Dumnezeu acea slujire pe care are dreptul s-o primească. Din ce am aflat sigur, unii dintre cei mai folositori lucrători în lucrarea noastră au murit din pricina unei asemenea neglijenţe. A avea grijă de corp, asigurându-i o hrană gustoasă şi întăritoare, este una dintre primele datorii ale capului de familie. Este cu mult mai bine să avem mai puţine haine şi mobilier decât să ne zgârcim la ceea ce punem pe masă.

6:121 Adaptarea alimentaţiei la nevoile individuale

6:122 (1902) 7T 133, 134

6:123 141. În folosirea alimentelor, trebuie să uzăm de un bun simţ sănătos. Când vedem că un anumit aliment nu corespunde pentru noi, nu e nevoie să scriem scrisori ca să întrebăm care este cauza tulburării. Schimbaţi dieta, folosiţi cantităţi mai mici din unele alimente, încercaţi alte preparate. În curând vom şti care este efectul anumitor combinaţii asupra noastră. Ca fiinţe omeneşti inteligente, să studiem în mod individual principiile şi să folosim experienţa şi judecata noastră pentru a hotărî care sunt alimentele cele mai bune pentru noi.

6:124 [Nu toţi pot subzista cu aceeaşi dietă - 322]

6:125 (1905) M.H. 297

6:126 142. Dumnezeu ne-a dat o mare varietate de alimente sănătoase şi fiecare persoană ar trebui să aleagă dintre acestea pe acelea care, în urma experienţei şi unei judecăţi sănătoase, se dovedesc cele mai potrivite pentru propriile sale necesităţi.

6:127 Rezerva abundentă a naturii în ce priveşte fructele, nucile şi cerealele este îndestulătoare şi, an după an, produsele tuturor ţărilor sunt tot mai bine distribuite tuturor, prin posibilităţile sporite de transport. Ca urmare, multe articole alimentare care erau privite acum câţiva ani ca un lux costisitor sunt acum

6:128 la îndemâna tuturor, ca alimente de folosinţă curentă. Acesta este îndeosebi cazul fructelor uscate şi conservate.

6:129 [Să nu limităm alimentaţia, anticipând vremea de strâmtorare - 323]

6:130 [Prepararea plăcută şi variată a alimentelor - 320]

6:131 [O dietă corespunzătoare în sanatoriile noastre - 426, 427, 428, 429, 430]

6:132 [Nu a existat o dietă sărăcăcioasă în casa White - Apendicele I:8, 17]

6:133 Partea a IV-a - Alimentaţia din diferite ţări

6:134 Potrivită cu sezonul şi climatul

6:135 Letter 14, 1901 143. Alimentele folosite ar trebui să corespundă climatului. Unele alimente potrivite pentru o ţară nu vor corespunde deloc într-un alt loc.

6:136 (1905) M.H. 296, 297

6:137 144. Nu toate alimentele - hrănitoare în sine - sunt la fel de bune pentru nevoile noastre, în toate împrejurările. Ar trebui să avem grijă când alegem alimentele. Alimentaţia noastră trebuie să fie potrivită cu anotimpul, cu climatul în care trăim şi cu ocupaţia pe care o avem. Unele alimente care sunt potrivite pentru un anotimp sau un anumit climat nu sunt potrivite în altul. Tot astfel, există alimente diferite, potrivite perfect pentru persoane cu ocupaţii diferite. Deseori, o hrană care poate fi folosită spre avantajul celor angajaţi în muncă fizică grea este nepotrivită pentru persoane care au ocupaţii sedentare sau care necesită un efort intelectual intens. Dumnezeu ne-a dat o mare varietate de alimente sănătoase şi fiecare persoană ar trebui să aleagă dintre acestea pe acelea care, în urma experienţei şi unei judecăţi sănătoase, se dovedesc cele mai potrivite pentru propriile sale necesităţi.

6:138 Alimente hrănitoare se găsesc în orice ţară

6:139 Letter 135, 1902 145. Să înaintăm în cunoştinţă de cauză când ne simplificăm dieta. În providenţa lui Dumnezeu, fiecare ţară produce articole alimentare ce conţin elementele nutritive necesare zidirii organismului. Acestea pot fi transformate în feluri de mâncare sănătoasă şi apetisantă.

6:140 (1905) M.H. 299

6:141 146. Dacă planificăm cu înţelepciune, ne putem asigura ceea ce va promova sănătatea în modul cel mai înalt, aproape în orice ţară. Diferitele

6:142 preparate din orez, grâu, porumb şi ovăz sunt exportate aproape pretutindeni şi de asemenea fasolea, mazărea şi lintea. Acestea, împreună cu fructele indigene sau de import şi varietatea de legume care sunt cultivate în fiecare localitate dau ocazia alegerii unei diete complete, fără folosirea cărnii. [...] Oriunde pot fi obţinute la preţuri moderate fructe uscate, cum ar fi stafidele, prunele, merele, perele, caisele şi piersicile, se va descoperi că ele pot fi folosite ca articole alimentare principale cu mult mai multă libertate decât se obişnuieşte, cu cele mai bune rezultate pentru sănătatea şi vigoarea tuturor categoriilor de muncitori.

6:143 O sugestie pentru tropice

6:144 Letter 91, 1898 147. Într-o zonă de climă caldă, fierbinte, ar trebui să se dea lucrătorului mai puţin de lucru decât într-un climat mai răcoros, indiferent în ce sector de activitate are de lucrat. Domnul Îşi aduce aminte că nu suntem decât ţărână. [...]

6:145 Cu cât este adăugat mai puţin zahăr în alimentele preparate, cu atât va fi mai puţin dificil din pricina climatului cald.

6:146 Nevoia de tact în predarea reformei sănătăţii

6:147 Letter 37, 1901 148. Pentru a ne face lucrarea în linii drepte, simple, trebuie să recunoaştem condiţiile la care este supusă familia omenească. Dumnezeu a purtat de grijă celor ce locuiesc în diferitele ţări ale lumii. Cei ce doresc să fie împreună lucrători cu Dumnezeu trebuie să ia în consideraţie cu atenţie modul în care propovăduiesc reforma sănătăţii în marea vie a Domnului. Ei trebuie să acţioneze cu grijă, specificând întocmai care alimente ar trebui consumate şi care nu. Mesagerul omenesc trebuie să se alăture Ajutorului divin în prezentarea soliei de îndurare înaintea mulţimilor pe care Dumnezeu doreşte să le mântuiască.

6:148 [Pentru context, vezi 324]

6:149 [Trebuie să avem o grijă deosebită în ţările noi sau în teritoriile lovite de sărăcie în ce priveşte carnea, laptele şi ouăle - 324]

6:150 (1909) 9T 159

6:151 149. Nu trasăm nici o linie clară care să fie urmată în dietă; dar spunem totuşi că, în ţările în care există

6:152 din abundenţă fructe, cereale şi nuci, carnea nu este alimentul potrivit pentru poporul lui Dumnezeu.

6:153 (1902) 7T 126

6:154 150. Domnul doreşte ca aceia care trăiesc în ţări în care se pot obţine fructe proaspete în cea mai mare parte a anului să se trezească şi să folosească binecuvântarea pe care o au în fructele acestea. Cu cât depindem mai mult de fructele proaspete, aşa cum sunt, culese din pom, cu atât mai mare va fi binecuvântarea.

6:155 [Pentru context, vezi 397]

6:156 Asigurarea călăuzirii divine

6:157 (1902) 7T 124, 125

6:158 151. Domnul îi va învăţa pe mulţi din toate părţile lumii să combine fructele, cerealele şi legumele pentru a face din ele alimente care să susţină viaţa şi să nu producă boala. Aceia care n-au văzut niciodată reţetele pentru alimentele sănătoase care sunt acum pe piaţă vor lucra inteligent, experimentând produsele alimentare ale pământului, şi vor primi lumină cu privire la folosirea acestor produse. Domnul le va arăta ce să facă. El, care dă iscusinţă şi pricepere poporului Său dintr-o parte a lumii, va da iscusinţă şi pricepere şi poporului Său din alte părţi ale lumii. Intenţia Lui este ca toate comorile alimentare ale fiecărei ţări să fie în aşa fel pregătite, încât să poată fi folosite în ţările pentru care sunt potrivite. După cum a dat mana din cer pentru a-i susţine pe copiii lui Israel, tot aşa Dumnezeu va da poporului Său din diferite locuri iscusinţă şi înţelepciune pentru a folosi produsele acestor ţări la pregătirea de alimente care să ia locul cărnii.

6:159 (1902) 7T 133

6:160 152. Este planul lui Dumnezeu ca în orice loc bărbaţii şi femeile să fie încurajaţi să-şi dezvolte talentele în pregătirea de alimente sănătoase din produsele naturale ce se găsesc în partea locului. Dacă se îndreaptă către Dumnezeu, folosindu-şi iscusinţa şi ingeniozitatea sub călăuzirea Duhului Sfânt, ei vor învăţa cum să prepare produsele naturale, făcând din ele alimente sănătoase. În felul acesta, ei vor fi în stare să-i înveţe pe cei săraci să-şi procure singuri alimentele care vor înlocui carnea. Cei instruiţi în felul acesta, la rândul lor, vor instrui pe alţii.

6:161 O astfel de lucrare va fi făcută cu zel şi energie sfântă. Dacă ar fi fost făcută mai înainte, ar fi mult mai mulţi oameni la adevăr şi mult mai mulţi ar putea da învăţătură. Să ne cunoaştem datoria şi apoi să căutăm să o îndeplinim. Nu trebuie să fim dependenţi şi neajutoraţi, aşteptând ca alţii să facă lucrarea pe care Dumnezeu ne-a încredinţat-o nouă.

6:162 [Vezi de asemenea 401, 407]

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: