English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Dietă şi hrană

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Dietă şi hrană, 4


4:1 Cap. 2 - Alimentaţia şi spiritualitatea

4:2 Necumpătarea, un păcat

4:3 [R and H. 25 ian. 1881] C.H., 67

4:4 47. Nici unul din cei ce mărturisesc evlavia să nu privească în mod indiferent sănătatea corporală şi să nu se amăgească în credinţa că necumpătarea nu este deloc un păcat şi că nu le va afecta spiritualitatea. Există o relaţie strânsă între natura fizică şi cea morală.

4:5 (1905) M.H. 129

4:6 48. În cazul primilor noştri părinţi, dorinţa necumpătată a avut ca rezultat pierderea Edenului. Cumpătarea în toate lucrurile are mai mult de-a face cu reintegrarea noastră în Eden decât îşi dau seama oamenii.

4:7 MS 49, 1897 49. Încălcarea legii fizice este încălcarea Legii lui Dumnezeu. Creatorul nostru este Isus Hristos. El este autorul făpturii noastre. El a creat structura omenească. El este autorul legilor fizice, tot aşa cum este autorul Legii Morale. Iar făptura umană, care este nepăsătoare şi nesăbuită în privinţa obiceiurilor şi practicilor legate de sănătatea şi viaţa sa fizică, păcătuieşte împotriva lui Dumnezeu. Mulţi care mărturisesc că Îl iubesc pe Isus Hristos nu Îi arată dragostea pioasă şi respectul cuvenit Aceluia care Şi-a dat viaţa pentru a-i salva de la moarte veşnică. El nu este nici respectat, nici adorat, nici recunoscut. Acest lucru este arătat de răul adus asupra propriilor trupuri prin violarea legilor făpturii lor.

4:8 (1876) 4T 30

4:9 50. O încălcare continuă a legilor firii este o încălcare neîncetată a Legii lui Dumnezeu. Actuala apăsare a suferinţei şi chinului sufletesc pe care le vedem peste tot, diformitatea, senilitatea, boala şi imbecilitatea care au umplut acum lumea fac din aceasta, în comparaţie cu ceea ce ar putea să fie şi ceea ce a intenţionat Dumnezeu ca ea să fie, o leprozerie; iar cei din generaţia actuală sunt slabi în ce priveşte puterea mintală, morală şi fizică. Toată această nenorocire s-a acumulat din generaţie în generaţie, pentru că omul căzut a vrut să calce

4:10 Legea lui Dumnezeu. Păcate duse la extrem sunt comise prin îngăduirea unui apetit pervertit.

4:11 (1880) 4T 417

4:12 51. Îngăduinţa excesivă în ceea ce mâncăm, ceea ce bem, în dormit sau în ceea ce privim este un păcat. Acţiunea armonioasă sănătoasă a tuturor puterilor corpului şi minţii are ca rezultat fericirea; şi cu cât aceste puteri sunt mai înălţate şi mai bine şlefuite, cu atât fericirea este mai curată şi neumbrită.

4:13 [Dumnezeu notează păcatul îngăduinţei de sine - 246]

4:14 Când sfinţirea este imposibilă

4:15 Health Reformer, martie 1878 52. O mare parte din toate neputinţele care afectează familia omenească constituie rezultatul propriilor obiceiuri greşite ale oamenilor, din pricina ignoranţei lor voite sau din cauza nesocotirii luminii pe care a dat-o Dumnezeu în legătură cu legile făpturii lor. Ne este imposibil să-I dăm slavă lui Dumnezeu în timp ce trăim încălcând legile vieţii. Inimii nu-i este cu putinţă să-şi păstreze consacrarea faţă de Dumnezeu în timp ce este îngăduită pofta desfrânată. Un trup îmbolnăvit şi un intelect tulburat - din cauza unei îngăduiri neîncetate a poftei vătămătoare - fac imposibilă sfinţirea trupului şi a spiritului. Apostolul a înţeles importanţa stării de sănătate a trupului pentru desăvârşirea cu succes a caracterului creştin. El spune: "Mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat" (1 Cor. 9,27). El menţionează care sunt roadele Duhului, cumpătarea aflându-se printre acestea. "Cei ce sunt ai lui Hristos Isus şi-au răstignit firea pământească împreună cu patimile şi poftele ei" (Gal. 5,24).

4:16 [Imposibilitatea de a atinge desăvârşirea creştină când se dă frâu liber apetitului - 356]

4:17 Neştiinţa voită sporeşte păcatul

4:18 (1868) 2T 70, 71

4:19 53. Este o datorie aceea de a şti cum să ne păstrăm trupul în cea mai bună stare de sănătate şi este o îndatorire sacră aceea de a trăi la nivelul luminii pe care a dat-o Dumnezeu în îndurarea Sa. Dacă închidem ochii la lumină de teamă că o să ne vedem greşelile - pe care nu suntem dispuşi să le părăsim -, păcatele noastre nu sunt micşorate, ci

4:20 devin mai mari. Dacă într-o situaţie ne întoarcem de la lumină, o vom nesocoti şi în alta. Este un păcat tot atât de mare să călcăm legile fiinţei noastre ca şi acela de a călca una din Cele Zece Porunci, căci nu putem face una sau alta fără să călcăm Legea lui Dumnezeu. Nu-L putem iubi pe Domnul cu toată inima, mintea, sufletul şi puterea noastră în vreme ce iubim poftele şi gusturile noastre cu mult mai mult decât Îl iubim pe Domnul. Ne micşorăm zilnic puterile de a-I da slavă lui Dumnezeu, când El pretinde toată tăria noastră, toată mintea noastră. Prin obiceiurile noastre greşite, slăbim strânsoarea pe care o avem asupra vieţii şi mărturisim, cu toate acestea, că suntem urmaşii lui Hristos, pregătindu-ne pentru ultima lucrare a desăvârşirii, nemurirea.

4:21 Fratele meu, sora mea, aveţi de făcut o lucrare pe care nimeni n-o poate înfăptui în locul vostru. Treziţi-vă din letargie şi Hristos vă va da viaţă. Schimbaţi-vă felul de trai, mâncatul, băutul şi lucratul. Câtă vreme umblaţi pe calea pe care aţi urmat-o atâţia ani, nu puteţi discerne cu claritate lucrurile sacre şi veşnice. Simţurile vă sunt tocite şi intelectul vi s-a înceţoşat. Nu aţi crescut în har şi în cunoaşterea adevărului, după cum aţi fost privilegiaţi. Nu aţi crescut în spiritualitate, ci aceasta s-a întunecat mai mult şi mai mult.

4:22 R. and H., 18 iunie 1895 54. Omul a fost lucrarea ce a încununat creaţia lui Dumnezeu, făcut după chipul lui Dumnezeu şi gândit anume să fie o reprezentare a lui Dumnezeu. [...] Omul Îi este foarte drag lui Dumnezeu, pentru că a fost făcut după propria Sa înfăţişare. Acest lucru ar trebui să ne întipărească în minte cât este de important să-i învăţăm pe alţii, prin precept şi exemplu personal, despre păcatul întinării trupului, prin îngăduirea apetitului sau prin oricare altă practică păcătoasă, trup care a fost conceput pentru a-L reprezenta pe Dumnezeu lumii.

4:23 [Legea naturală vestită cu claritate - 97]

4:24 Efectele nesupunerii faţă de legile fizice asupra minţii

4:25 (1909) 9T 156

4:26 55. Dumnezeu le cere celor din poporul Său să înainteze continuu. Trebuie să învăţăm că îngăduirea apetitului este cea mai mare piedică pentru progresul mintal şi sfinţirea sufletului. Cu toată mărturisirea noastră despre reforma sănătăţii, mulţi dintre noi mănâncă necorespunzător.

4:27 (1905) M.H. 307

4:28 56. Nu trebuie să ne asigurăm în Sabat o cantitate mai mare sau o varietate mai mare de hrană decât în alte zile. În schimb, mâncarea ar trebui să fie mai simplă şi să consumăm mai puţin, pentru ca mintea să poată fi viguroasă şi limpede, încât să poată înţelege lucrurile spirituale. Un stomac congestionat înseamnă un creier congestionat. Pot fi auzite cele mai preţioase cuvinte, dar să nu fie apreciate, pentru că mintea este confuză din pricina unei alimentaţii necorespunzătoare. Mâncând în exces în Sabat, mulţi nici nu-şi dau seama cum ajung incapabili să beneficieze de ocaziile sale sacre.

4:29 (1882) 5T 162-164

4:30 57. Mi-a fost arătat că unele întâlniri de tabără sunt departe de ceea ce a intenţionat Domnul ca ele să fie. Oamenii vin nepregătiţi pentru primirea Duhului Sfânt al lui Dumnezeu. Surorile, în general, îşi devotează considerabil de mult timp pregătirii articolelor de îmbrăcăminte pentru împodobirea exterioară, în timp ce uită cu desăvârşire de împodobirea interioară, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Se petrece, de asemenea, mult timp cu gătitul inutil, preparând plăcinte bogate, prăjituri şi alte articole alimentare care fac un rău nespus celor care le consumă. Dacă surorile noastre ar pregăti o pâine bună şi alte feluri de alimente sănătoase, atât ele, cât şi familiile lor ar fi mai bine pregătite să aprecieze cuvintele vieţii şi mai deschise la influenţa Duhului Sfânt.

4:31 Stomacul este adesea împovărat peste măsură cu mâncare ce rareori este tot atât de simplă ca aceea consumată acasă, unde măsura de exerciţiu fizic este dublă sau triplă. Aceasta face ca mintea să se afle într-o asemenea letargie, încât este dificil să preţuieşti lucrurile eterne; adunarea se încheie, iar aceste persoane sunt dezamăgite că nu s-au bucurat mai mult de Duhul lui Dumnezeu. [...] Pregătirea pentru a mânca şi a ne îmbrăca să fie o chestiune secundară, dar acasă să înceapă o profundă cercetare a inimii.

4:32 [Îngăduirea apetitului împiedică pe om să înţeleagă adevărul prezent - 72]

4:33 [Îngăduirea apetitului paralizează simţurile - 227]

4:34 [Îngăduirea apetitului provoacă o stare de amorţire în creier - 209, 226]

4:35 [Îngăduirea apetitului descalifică o persoană de a hotărî planuri şi a consilia - 71]

4:36 [Îngăduirea apetitului slăbeşte puterile spirituale, mintale şi fizice ale copiilor - 346 ]

4:37 [Dormind în timpul desfăşurării adevărurilor arzătoare ale Cuvântului - 222]

4:38 [Vigoarea mintală şi morală sporită printr-o dietă cumpătată - 85, 117, 206]

4:39 [Efectele alimentaţiei cu carne asupra puterii minţii - 678, 680, 682, 686]

4:40 [Mai multe despre alimentaţia în cadrul întâlnirilor de tabără - 124]

4:41 Efectul preţuirii adevărului

4:42 (1868) 2T 66

4:43 58. Aveţi nevoie de minţi clare, active pentru a aprecia caracterul înălţat al adevărului, pentru a preţui ispăşirea şi pentru a evalua corect lucrurile veşnice. Dacă urmaţi o cale greşită şi vă îngăduiţi obiceiuri incorecte de a mânca, slăbindu-vă prin aceasta puterile intelectuale, nu veţi pune acel mare preţ pe viaţa veşnică şi pe mântuire care vă va inspira să vă rânduiţi viaţa după viaţa lui Hristos; nu veţi face acele eforturi sincere, pline de abnegaţie pentru conformarea deplină faţă de voia lui Dumnezeu, eforturi pe care le cere Cuvântul Său şi care sunt necesare pentru a vă da o pregătire morală pentru ultima lucrare a desăvârşirii, nemurirea.

4:44 (1870) 2T 364

4:45 59. Chiar dacă sunteţi stricţi în ce priveşte calitatea alimentelor voastre, Îl slăviţi voi pe Dumnezeu în trupurile şi duhurile voastre, care sunt ale Sale, când consumaţi o asemenea cantitate de hrană? Cei care pun atâta mâncare în stomac şi împovărează organismul exagerat nu ar putea aprecia adevărul nici dacă l-ar auzi predicat insistent. Nu ar putea trezi capacităţile amorţite ale creierului pentru a-şi da seama de valoarea ispăşirii şi de marea jertfă care a fost făcută pentru omul căzut. Unor astfel de persoane le este cu neputinţă să aprecieze marea, preţioasa şi extrem de bogata răsplată pusă deoparte pentru biruitorii credincioşi. Partea animalică a naturii noastre nu ar trebui să fie niciodată lăsată să stăpânească moralul şi intelectul.

4:46 (1867) 1T 548, 549

4:47 60. Unii îşi îngăduie pofta desfrânată, care se luptă împotriva sufletului şi este neîncetat o piedică pentru înaintarea lor spirituală. Ei au necurmat o conştiinţă care îi acuză şi sunt gata să se simtă jigniţi dacă sunt spuse adevăruri directe. Se condamnă singuri şi simt că subiectele

4:48 au fost alese special ca să atingă situaţia lor. Se simt îndureraţi şi răniţi şi se retrag din adunările sfinţilor. Părăsesc strângerea laolaltă, căci în felul acesta conştiinţele lor nu sunt atât de tulburate. Curând pierd interesul pentru adunări şi iubirea lor de adevăr şi, dacă nu se vor schimba total, se vor întoarce şi vor lua poziţie alături de ceata răzvrătită, care se află sub steagul cel negru al lui Satana. Dacă aceştia vor răstigni poftele carnale, care se luptă împotriva sufletului, vor ieşi de pe cale, acolo unde săgeţile adevărului vor trece pe lângă ei fără să-i atingă. Însă în timp ce îşi îngăduie apetitul desfrânat şi îşi îngrijesc astfel cu grijă idolii, se fac ei înşişi o ţintă pe care s-o lovească săgeţile adevărului, iar dacă adevărul ajunge cumva să fie rostit, ei sunt neapărat răniţi. [...]

4:49 Folosirea stimulentelor artificiale este distrugătoare pentru sănătate şi are asupra creierului un efect de amorţire, aducându-l în imposibilitatea de a aprecia lucrurile veşnice. Cei care îşi cultivă aceşti idoli nu pot preţui corect mântuirea pe care Hristos a înfăptuit-o pentru ei printr-o viaţă de lepădare de sine, o suferinţă şi o acuzare continuă şi în final prin dăruirea propriei vieţi fără păcat pentru a salva de la moarte pe omul care pierea.

4:50 (1870) 2T 486

4:51 61. Untul şi carnea stimulează. Acestea au rănit stomacul şi au pervertit gustul. Nervii sensibili ai creierului au fost amorţiţi şi pofta animalică întărită pe socoteala facultăţilor morale şi intelectuale. Aceste puteri superioare, care ar trebui să deţină controlul, au slăbit treptat, astfel încât discernerea lucrurilor veşnice nu s-a mai realizat. Paralizia a amorţit spiritualul şi devoţionalul. Satana a triumfat când a văzut cât de uşor poate intra prin apetit şi stăpâni bărbaţi şi femei dotaţi cu inteligenţă, concepuţi de către Creator pentru o bună şi mare lucrare.

4:52 [Este cu neputinţă celor necumpătaţi să preţuiască ispăşirea - 119]

4:53 [Cei necumpătaţi nu pot fi atinşi de influenţa sfinţitoare a adevărului - 780]

4:54 Efectul asupra discernământului şi puterii de decizie

4:55 (1900) C.O.L. 346

4:56 62. Tot ceea ce micşorează tăria fizică slăbeşte mintea şi o face mai puţin în stare să deosebească

4:57 binele şi răul. Devenim mai puţin în stare de a alege binele şi avem mai puţină putere a voinţei pentru a face ceea ce ştim că este drept.

4:58 Folosirea greşită a puterilor noastre fizice scurtează perioada de timp în care vieţile noastre pot fi folosite pentru slava lui Dumnezeu. Şi ne face incapabili de a împlini lucrarea pe care ne-a dat-o Dumnezeu de făcut.

4:59 (1890) C.T.B.H. 159

4:60 63. Cei care, după ce au avut lumina asupra subiectului mâncatului, băutului şi îmbrăcării cu simplitate, se întorc totuşi de la lumina care arată către datoria lor vor evita datoria şi în alte lucruri. Ocolind crucea, pe care ar fi nevoiţi s-o ridice pentru a fi în armonie cu legea naturală, ei îşi tocesc conştiinţa; şi, pentru a evita dispreţul, vor încălca Cele Zece Porunci. Unii sunt absolut hotărâţi să nu suporte crucea şi să nu dispreţuiască ruşinea.

4:61 (1864) Sp. Gifts IV, 149

4:62 64. Cei care aduc boala asupra propriilor persoane prin îngăduirea de sine nu au trupuri şi minţi sănătoase. Nu pot cântări dovezile adevărului şi pricepe cerinţele lui Dumnezeu. Mântuitorul nostru nu Îşi va întinde braţul atât de jos pentru a ridica astfel de persoane din starea lor degradată, în timp ce ei continuă să se scufunde şi mai adânc.

4:63 Tuturor li se cere să facă ceea ce pot pentru a-şi păstra trupurile şi minţile sănătoase. Dacă-şi vor satisface un apetit grosolan şi, făcând astfel, îşi vor toci simţurile şi îşi vor umbri capacitatea de discernământ, aşa încât nu vor mai putea să aprecieze caracterul înălţat al lui Dumnezeu sau să fie încântaţi să studieze Cuvântul Său, pot fi siguri că Dumnezeu nu le va primi jertfa nevrednică, cum nu a primit-o nici pe a lui Cain. Dumnezeu le cere să se curăţească de orice întinare a trupului sau a duhului, desăvârşindu-şi sfinţirea în frica de Domnul. După ce omul a făcut tot ce i-a stat în putere să-şi asigure sănătatea, tăgăduindu-şi apetitul şi pasiunile josnice, pentru a putea avea o minte sănătoasă şi o imaginaţie sfinţită, ca să fie în stare să-I aducă lui Dumnezeu o jertfă în neprihănire, atunci este salvat numai printr-un miracol al îndurării lui Dumnezeu, aşa cum a fost arca în tumultul talazurilor. Noe înfăptuise tot ce îi ceruse Dumnezeu, făcând ca arca să fie sigură; atunci a realizat Dumnezeu ceea ce

4:64 omul nu putea face şi a păstrat corabia prin puterea Sa miraculoasă.

4:65 (1867) 1T 618, 619

4:66 65. Abuzurile asupra stomacului prin satisfacerea apetitului sunt izvorul prolific al celor mai multe încercări din biserică. Cei care mănâncă şi lucrează necumpătat şi iraţional vorbesc şi acţionează iraţional. Un om necumpătat nu poate fi un om răbdător. Nu este neapărat nevoie să consumi băuturi alcoolice pentru a fi necumpătat. Păcatul de a mânca fără cumpătare, de a mânca prea des, prea mult şi încă alimente bogate, vătămătoare, distruge acţiunea sănătoasă a organelor digestive, afectează creierul şi perverteşte judecata, împiedicând o gândire şi o acţiune raţională, calmă, sănătoasă. Şi aceasta este o sursă rodnică de încercări în biserică. De aceea, pentru ca poporul Său să se afle într-o stare în care pot fi aprobaţi de El, în care pot să-I dea slavă în trupurile şi duhurile lor, care sunt de fapt ale Sale, trebuie să-şi tăgăduiască poftele cu interes şi abnegaţie şi să practice cumpătarea în toate lucrurile. Atunci pot ei să înţeleagă adevărul în frumuseţea şi limpezimea sa, să-l aplice în vieţile lor şi, printr-o umblare prudentă, înţeleaptă, cinstită, să nu dea vrăjmaşilor credinţei noastre nici o ocazie de a aduce ruşine cauzei adevărului.

4:67 (1870) 2T 404

4:68 66. Frate şi soră G., treziţi-vă, vă implor. Nu aţi primit lumina reformei sănătăţii şi nu aţi acţionat conform ei. Dacă v-aţi fi înfrânat poftele, aţi fi scutit multă muncă şi cheltuială; şi ceea ce este de o importanţă copleşitor de mare, v-aţi fi păstrat o stare mai bună a sănătăţii fizice şi un grad mai înalt de putere intelectuală pentru a aprecia adevărurile veşnice; aţi avea o minte mai limpede pentru a cântări dovezile adevărului şi aţi fi mai bine pregătiţi să daţi altora socoteală despre nădejdea care este în voi.

4:69 (1867) 1T 487-489

4:70 67. Unii au surâs batjocoritor faţă de această lucrare de reformă şi au spus că nu era deloc necesară; că era ceva care stârneşte emoţie pentru a întoarce minţile de la adevărul prezent. Au spus că lucrurile au fost duse în extremă. Astfel de persoane nu ştiu ce

4:71 vorbesc. Când bărbaţii şi femeile care mărturisesc că au evlavie sunt îmbolnăviţi din creştetul capului până-n tălpi, când puterile lor fizice, mintale şi morale sunt slăbite prin satisfacerea apetitului stricat şi muncă în exces, cum pot cântări ei dovezile adevărului şi înţelege cerinţele lui Dumnezeu? Dacă facultăţile lor morale şi intelectuale sunt întunecate, ei nu pot aprecia valoarea ispăşirii sau caracterul înălţat al lucrării lui Dumnezeu şi nici nu se pot delecta în studiul Cuvântului Său. Cum poate fi un dispeptic agitat gata oricând să ofere un răspuns oricărui om care-i cere socoteală de nădejdea care este în el, cu blândeţe şi cu teamă? Cât de repede va deveni o astfel de persoană încurcată şi agitată şi, prin imaginaţia sa bolnăvicioasă, va fi condusă să privească lucrurile într-o lumină cu totul greşită, iar prin lipsa blândeţii şi calmului care au caracterizat viaţa lui Hristos, cât de repede va fi împins să-şi dezonoreze mărturisirea de credinţă în timp ce are dispute cu oameni fără judecată? Privind lucrurile dintr-o perspectivă religioasă înaltă, trebuie să fim reformatori minuţioşi pentru a fi asemenea lui Hristos.

4:72 Am văzut că Tatăl nostru ceresc a revărsat asupra noastră marea binecuvântare a luminii cu privire la reforma sănătăţii ca să ne putem conforma pretenţiilor pe care le are de la noi, să-I dăm slavă în trupurile şi duhurile noastre, care sunt ale Sale, şi să stăm, în cele din urmă, fără vină înaintea tronului lui Dumnezeu. Credinţa noastră ne cere să înălţăm standardul şi să facem paşi înainte. În timp ce mulţi pun sub semnul îndoielii calea urmată de alţi reformatori în domeniul sănătăţii, şi ei, ca oameni care gândesc, ar trebui să facă ceva. Neamul nostru omenesc este într-o stare deplorabilă, suferind de tot felul de boli. Mulţi au moştenit boli şi sunt mari suferinzi din pricina obiceiurilor greşite ale părinţilor lor; şi cu toate acestea, ei şi copiii lor urmează aceeaşi cale greşită care a fost folosită şi cu ei. Sunt ei înşişi neştiutori. Sunt bolnavi şi nu ştiu că propriile lor obiceiuri incorecte le provoacă o suferinţă enormă.

4:73 Sunt numai câţiva îndeajuns de treji care să priceapă cât de mult le influenţează obiceiurile lor alimentare sănătatea, caracterele, utilitatea lor în această lume

4:74 şi destinul lor veşnic. Am văzut că este datoria celor care au primit lumina din cer - şi şi-au dat seama ce binecuvântare au dacă umblă în ea - să arate un interes mai mare pentru cei ce încă suferă din lipsă de cunoştinţă. Păzitorii Sabatului, care aşteaptă apropiata apariţie a Mântuitorului lor, ar trebui să fie cei din urmă care să manifeste o lipsă de interes în această mare lucrare de reformă. Bărbaţii şi femeile trebuie instruiţi, iar slujbaşii şi poporul ar trebui să simtă că povara lucrării stă asupra lor pentru a trâmbiţa subiectul acesta şi a-l face să fie înţeles şi de alţii.

4:75 Letter 93, 1898 68. Obiceiurile fizice au foarte mult de-a face cu succesul fiecărui individ. Cu cât eşti mai atent la alimentaţie, cu cât este mai simplă şi mai puţin aţâţătoare hrana care îţi susţine corpul în funcţionarea sa armonioasă, cu atât vei înţelege mai clar datoria pe care o ai. Este necesar să existe o trecere atentă în revistă a fiecărui obicei, fiecărei practici, pentru ca o stare morbidă a trupului să nu arunce o umbră asupra tuturor lucrurilor.

4:76 MS 129, 1901 69. Sănătatea noastră fizică este menţinută de ceea ce mâncăm; dacă poftele noastre nu sunt sub controlul unei minţi sfinţite, dacă nu suntem cumpătaţi în ceea ce mâncăm şi bem, nu vom avea sănătate fizică şi mintală optimă pentru a studia Cuvântul şi a învăţa ce spune Scriptura - ce să fac pentru a moşteni viaţa veşnică? Orice obicei nesănătos va produce o stare nesănătoasă în organism şi maşinăria delicată, vie a stomacului va fi vătămată şi incapabilă de a-şi înfăptui lucrarea aşa cum trebuie. Alimentaţia influenţează mult dispoziţia de a cădea în ispită şi a face păcat.

4:77 (1869) 2T 202, 203

4:78 70. Dacă Mântuitorul oamenilor, cu tăria Sa divină, a simţit nevoia rugăciunii, cu cât mai mult ar trebui să simtă necesitatea rugăciunii muritorii slabi şi păcătoşi - o rugăciune ferventă, neîncetată! Când Hristos a fost asaltat de ispită cu cea mai mare sălbăticie, nu a mâncat nimic. El S-a pus în mâna lui Dumnezeu şi, prin rugăciune serioasă şi supunere totală faţă de voinţa Tatălui Său, a ieşit biruitor. Cei care mărturisesc

4:79 adevărul pentru aceste ultime zile, mai presus de orice altă categorie de aşa-zişi creştini, ar trebui să imite marele Exemplu în ce priveşte rugăciunea.

4:80 "Ajunge ucenicului să fie ca învăţătorul lui şi robului să fie ca domnul lui" (Matei 10,25). Mesele noastre sunt adesea umplute cu articole de lux care nu sunt nici sănătoase, nici necesare, pentru că iubim aceste lucruri mai mult decât iubim tăgăduirea de sine, eliberarea de boală şi o minte sănătoasă. Isus a căutat cu seriozitate să primească putere de la Tatăl Său. Fiul divin al lui Dumnezeu a considerat că acest lucru este mai valoros, chiar şi în cazul Său, decât să stea la cea mai luxoasă masă. El ne-a oferit dovada că rugăciunea este esenţială pentru a primi tăria de a lupta cu puterile întunericului şi de a face lucrarea ce ne-a fost dată. Propria noastră tărie este slăbiciune, dar cea pe care o dă Dumnezeu este formidabilă şi va face mai mult decât biruitor pe oricine o obţine.

4:81 [Îngăduirea poftei dezechilibrează mintea - 237]

4:82 [Îngăduirea poftei toceşte conştiinţa - 72]

4:83 Efectul asupra influenţei şi utilităţii

4:84 MS 93, 1901 71. Ce păcat că, adesea, când ar trebui să se dea dovadă în cel mai înalt grad de tăgăduire de sine, stomacul este încărcat cu o mulţime de alimente nesănătoase care rămân acolo pentru a se descompune. Suferinţa stomacului afectează creierul. Consumatorul imprudent nu-şi dă seama că se descalifică pentru a da un sfat înţelept, pentru a face planuri pentru înaintarea cea mai avantajoasă a lucrării lui Dumnezeu. Dar chiar aşa este. El nu poate discerne lucrurile spirituale şi, în întâlniri de comitet, când ar trebui să spună "da" şi "amin", spune "nu". El face propuneri care sunt departe de ceea ce este de dorit. Mâncarea pe care a consumat-o i-a paralizat puterile creierului.

4:85 Îngăduinţa de sine îl opreşte pe om să dea mărturie despre adevăr. Recunoştinţa pe care I-o oferim lui Dumnezeu pentru binecuvântările Sale este foarte mult afectată de alimentele pe care le punem în stomac. Îngăduirea apetitului este cauza disensiunii, certurilor, discordiei şi a multor altor rele. Se spun cuvinte nerăbdătoare, se fac lucruri lipsite de bunătate şi se manifestă pasiunea, şi toate acestea pentru că nervii creierului sunt îmbolnăviţi din pricina poverii adunate asupra stomacului.

4:86 (1870) 2T 368

4:87 72. Unii nu pot fi făcuţi să priceapă necesitatea de a mânca şi a bea spre slava lui Dumnezeu. Îngăduirea apetitului îi afectează în toate legăturile vieţii. Se vede în familia lor, în comunitatea lor, la întâlnirea pentru rugăciune şi în comportamentul copiilor lor. A fost blestemul vieţii lor. Nu-i poţi face să înţeleagă adevărul pentru aceste ultime zile. Dumnezeu a asigurat cu mărinimie traiul şi fericirea tuturor creaturilor Sale; iar dacă legile lui nu ar fi încălcate niciodată şi toţi ar acţiona în armonie cu voinţa divină, s-ar face simţite sănătatea, pacea şi fericirea în locul mizeriei şi răului neîncetat.

4:88 (1875) 3T 486, 487

4:89 73. Răscumpărătorul lumii ştia că îngăduirea apetitului avea să aducă debilitate fizică şi să insensibilizeze în aşa măsură organele simţurilor, încât lucrurile sfinte şi veşnice nu aveau să mai fie deosebite. Hristos ştia că lumea era robită lăcomiei şi că această slăbiciune avea să slăbească puterile morale. Dacă îngăduirea apetitului avea o asemenea înrâurire asupra neamului omenesc încât, pentru a-i zdrobi puterea, a fost nevoie ca, în locul omului, Fiul lui Dumnezeu să postească aproape şase săptămâni, ce lucrare stă înaintea creştinului pentru a birui întocmai cum a biruit Hristos! Tăria ispitei de îngăduire a apetitului stricat nu poate fi măsurată decât prin chinurile de nespus ale lui Hristos în acel post lung în pustie.

4:90 Hristos ştia că, pentru a putea duce înainte cu succes planul de mântuire, trebuia să înceapă lucrarea de răscumpărare exact acolo unde a început ruina. Adam a căzut prin îngăduirea apetitului. Pentru a-i întipări omului obligaţiile lui de a respecta Legea lui Dumnezeu, Hristos Şi-a început lucrarea de răscumpărare reformând obiceiurile fizice ale omului. Decăderea virtuţii şi degenerarea rasei umane se datorează în principal îngăduirii apetitului stricat.

4:91 Răspunderi deosebite şi ispite ale predicatorilor

4:92 Există o responsabilitate solemnă asupra tuturor, mai cu seamă asupra predicatorilor care propovăduiesc adevărul, de a birui

4:93 apetitul. Aceştia ar putea fi mult mai eficienţi dacă şi-ar stăpâni poftele şi pasiunile; iar puterile lor mintale şi morale ar fi mai mari dacă ar combina munca fizică şi efortul intelectual. Prin obiceiuri de cumpătare strictă şi prin munca intelectuală combinată cu cea fizică, ei ar putea presta mult mai multă muncă şi păstra o minte limpede. Dacă ar urma o astfel de cale, gândurile şi cuvintele lor ar fi mai fluente, exerciţiul lor religios ar avea mai multă energie, iar impresiile pe care le-ar face asupra ascultătorilor ar fi mai însemnate.

4:94 Necumpătarea în mâncare, chiar şi în ce priveşte alimentele de o calitate corespunzătoare, va avea o influenţă istovitoare asupra organismului şi va toci simţămintele mai adânci şi mai sfinte.

4:95 Undated MS 88 74. Unele persoane aduc în locul de tabără alimente care sunt cu totul nepotrivite pentru asemenea ocazii, prăjituri bogate şi plăcinte şi o diversitate de mâncăruri care ar tulbura digestia unui om muncitor sănătos. Desigur, ideea este că nimic nu este prea bun pentru pastor. Oamenii trimit aceste lucruri pentru masa lui şi îl invită la masa lor. În acest fel, pastorii sunt ispitiţi să mănânce prea mult, şi încă alimente care sunt vătămătoare. Nu numai că eficienţa lor la întâlnirile de tabără este diminuată, dar mulţi devin dispeptici.

4:96 Pastorul ar trebui să refuze această ospitalitate bine intenţionată, dar neînţeleaptă, chiar cu riscul de a părea nepoliticos. Iar oamenii ar trebui să aibă prea multă bunătate adevărată ca să-l silească la o asemenea alternativă. Ei greşesc atunci când îl ispitesc pe pastor cu mâncare nesănătoasă. Talente preţioase au fost astfel pierdute pentru cauza lui Dumnezeu; şi, atâta cât trăiesc, mulţi sunt lipsiţi de jumătate din vigoarea şi puterea capacităţilor lor. Pastorii, mai presus de toţi ceilalţi, ar trebui să-şi folosească în mod economic puterea creierului şi a nervilor. Ei ar trebui să evite orice mâncare sau băutură ce are tendinţa de a irita sau excita nervii. Starea de "înviorare" va fi urmată de depresie; îngăduinţa excesivă va întuneca mintea şi va face ca gândirea să fie dificilă şi neclară. Nici un om nu poate deveni un lucrător încununat de succes în lucrurile spirituale până nu aplică o cumpătare strictă în obiceiurile alimentare. Dumnezeu nu-Şi poate lăsa Duhul Său Sfânt asupra acelora care, chiar dacă ştiu

4:97 cum ar trebui să mănânce pentru a fi sănătoşi, continuă pe o cale care le va slăbi mintea şi trupul.

4:98 "Să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu"

4:99 (1896) Special Testimonies, Series A, No 9, p 58

4:100 75. Inspirat de Duhul lui Dumnezeu, apostolul Pavel scrie că "orice faceţi", chiar şi actul natural de a mânca sau a bea, ar trebui înfăptuit nu pentru a satisface apetitul unei persoane, ci cu un sentiment de responsabilitate - "să faceţi pentru slava lui Dumnezeu". Este necesar ca fiecare parte a omului să fie păzită; trebuie să veghem ca nu cumva ceea ce este introdus în stomac să izgonească din minte gândurile înalte şi sfinte. Nu am voie să fac ce poftesc cu mine însumi? întreabă unii, ca şi când am încerca să-i lipsim de un mare bine când le prezentăm necesitatea de a mânca în cunoştinţă de cauză şi conformându-şi toate obiceiurile alimentare legilor pe care le-a stabilit Dumnezeu.

4:101 Există drepturi pe care le are fiecare individ. Avem o individualitate şi o identitate proprie. Nimeni nu trebuie să-şi modeleze identitatea după aceea a vreunui alt om. Toţi trebuie să acţioneze personal, conform poruncilor propriilor conştiinţe. Cât priveşte responsabilitatea şi influenţa noastră, suntem răspunzători faţă de Dumnezeu pentru că ne tragem viaţa de la El. Pe aceasta n-o obţinem din fiinţa umană, ci numai de la Dumnezeu. Suntem ai Lui prin creaţie şi prin răscumpărare. Nici măcar trupurile noastre nu ne aparţin, ca să le tratăm cum ne place, să le deteriorăm prin obiceiuri care duc la degradare, făcând imposibilă slujirea desăvârşită faţă de Dumnezeu. Vieţile şi toate capacităţile noastre Îi aparţin. El are grijă de noi în fiecare moment; El păstrează mecanismul viu în acţiune; dacă am fi lăsaţi o singură secundă să îl ţinem singuri în funcţiune, am muri. Depindem total de Dumnezeu.

4:102 O lecţie măreaţă se desprinde când înţelegem raportul dintre noi şi Dumnezeu şi dintre Dumnezeu şi noi. Cuvintele: "Voi nu sunteţi ai voştri, căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ" ar trebui să le avem întipărite viu în minte, pentru a putea recunoaşte întotdeauna drepturile pe care le are Dumnezeu asupra talentelor, averii, influenţei noastre, asupra propriilor noastre persoane. Trebuie să învăţăm cum să tratăm acest dar al lui Dumnezeu în minte, în suflet, în trup, pentru a-I aduce, ca proprietate pe care a cumpărat-o, o slujire sănătoasă, plăcut mirositoare.

4:103 (1868) 2T 60

4:104 76. Lumina a strălucit pe cărarea ta în ce priveşte reforma sănătăţii şi datoria ce revine poporului lui Dumnezeu în aceste ultime zile, de a manifesta cumpătare în toate lucrurile. Tu, după cum am văzut, te aflai în numărul celor ce nu aveau tragere de inimă să vadă lumina, să-şi corecteze felul de a mânca, de a bea şi de a lucra. Pe măsură ce lumina este primită şi urmată, ea va înfăptui o reformă totală în viaţa şi caracterul tuturor acelora care sunt sfinţiţi prin aceasta.

4:105 Legătura acestora cu viaţa de biruinţă

4:106 Y.I., 31 mai 1894 77. Mâncatul, băutul şi îmbrăcatul au toate o influenţă directă asupra înaintării noastre spirituale.

4:107 (1905) M.H. 280

4:108 78. Multe feluri de alimente, mâncate după bunul plac de către păgânii din jurul lor, le erau interzise israeliţilor. Şi nu se făcea nici o deosebire arbitrară. Cele interzise erau dăunătoare. Iar faptul că fuseseră declarate necurate le-a arătat că folosirea alimentelor nesănătoase este profanatoare. Ceea ce strică trupul duce la stricăciunea sufletului. Îl face inapt pentru comuniune cu Dumnezeu pe cel care le foloseşte, inapt pentru un serviciu înalt şi sfânt.

4:109 Health Reformer, septembrie 1871 79. Duhul lui Dumnezeu nu ne poate ajuta să ne desăvârşim caractere creştine dacă ne îngăduim poftele cu preţul vătămării sănătăţii şi atâta vreme cât mândria vieţii este stăpână.

4:110 (1870) 2T 400

4:111 80. Toţi cei ce sunt părtaşi ai naturii divine vor scăpa de stricăciunea care este în lume prin poftă. Celor ce-şi îngăduie apetitul le este cu neputinţă să atingă desăvârşirea creştină.

4:112 R. and H.,25 ianuarie, 1881 81. Aceasta este adevărata sfinţire. Nu doar o teorie, o emoţie sau o înşiruire de cuvinte, ci un principiu viu, activ, care intră în viaţa de zi cu zi. Presupune ca obiceiurile noastre de a mânca, de a bea şi de a ne îmbrăca să fie de aşa natură, încât să asigure păstrarea sănătăţii fizice, mintale şi morale, pentru a putea

4:113 aduce înaintea Domnului trupurile noastre - nu ca o jertfă stricată de obiceiuri greşite, ci "ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu".

4:114 [Pentru context, vezi 254]

4:115 (1900) 6T 372

4:116 82. Obiceiurile noastre de a mânca sau a bea arată dacă suntem din lume sau din numărul celor pe care Domnul, prin puternica Sa sabie a adevărului, i-a despărţit de lume.

4:117 Letter 135, 1902 83. Necumpătarea în mâncare este cea care provoacă atâta infirmitate şi Îl jefuieşte pe Domnul de slava ce I se cuvine. Din cauza eşecului de a-şi tăgădui eul, mulţi din poporul lui Dumnezeu sunt neputincioşi de a atinge standardul înalt de spiritualitate pe care El l-a hotărât pentru ei; şi chiar dacă aceştia se pocăiesc şi sunt convertiţi, vor da mărturie toată veşnicia despre pierderea pe care au suferit-o pentru că au cedat egoismului.

4:118 (1909) 9T 165, 166

4:119 84. O, cât de mulţi pierd cele mai bogate binecuvântări pe care le are pregătite Dumnezeu pentru ei în ce priveşte sănătatea şi înzestrările spirituale! Sunt multe suflete care se luptă pentru victorii deosebite şi binecuvântări speciale pentru a putea înfăptui vreun lucru mare. În acest scop, ei simt întotdeauna că trebuie să ducă o luptă agonizantă, în rugăciune şi lacrimi. Când aceste persoane cercetează Scriptura cu rugăciune pentru a cunoaşte voia exprimată a lui Dumnezeu şi apoi fac voia Sa din inimă, fără nici o rezervă sau îngăduinţă de sine, ele găsesc odihnă. Tot chinul, toate lacrimile şi luptele nu le vor aduce binecuvântarea după care tânjesc. Eul trebuie predat complet. Ei trebuie să înfăptuiască lucrarea ce li se arată, însuşindu-şi abundenţa de har al lui Dumnezeu, făgăduit tuturor celor ce-l cer cu credinţă.

4:120 "Dacă voieşte cineva să vină după Mine", a spus Isus, "să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi, şi să Mă urmeze" (Luca 9,23). Să-L urmăm pe Mântuitorul în tăgăduirea de sine şi simplitatea Sa. Să-L înălţăm pe Omul de la Calvar prin cuvânt şi prin vieţuire sfântă. Mântuitorul Se apropie foarte mult de aceia care se consacră lui Dumnezeu. Dacă a existat vreodată un timp în care să avem nevoie de lucrarea Duhului lui Dumnezeu asupra inimilor şi vieţilor noastre, atunci acel timp este acum. Să ne prindem de această putere divină pentru a primi tăria de a duce o viaţă de sfinţenie şi predare de sine.

4:121 (1875) 3T 491, 492

4:122 85. Întrucât primii noştri părinţi au pierdut Edenul prin îngăduirea apetitului, singura noastră speranţă de a recâştiga Edenul este prin reprimarea hotărâtă a poftei şi pasiunii. Abţinerea în alimentaţie şi stăpânirea tuturor pasiunilor vor păzi intelectul şi vor aduce vigoare mintală şi morală, făcându-i pe oameni în stare să-şi pună toate înclinaţiile sub controlul puterilor superioare şi să discearnă răul şi binele, sacrul şi profanul. Toţi cei ce înţeleg cu adevărat sacrificiul pe care l-a făcut Hristos, părăsindu-Şi căminul din Cer pentru a veni în această lume ca să-i poată arăta omului, prin propria Sa viaţă, cum să reziste ispitei, îşi vor tăgădui cu voioşie eul şi vor alege să fie părtaşi cu Hristos la suferinţele Sale.

4:123 Frica de Domnul este începutul înţelepciunii. Cei ce vor birui aşa cum a biruit Hristos vor avea nevoie să se păzească neîncetat de ispitele lui Satana. Pofta şi pasiunile ar trebui înfrânate şi aduse sub controlul unei conştiinţe luminate, pentru ca intelectul să nu aibă de suferit, priceperea să fie limpede, astfel încât lucrăturile lui Satana şi capcanele lui să nu fie văzute ca providenţă a lui Dumnezeu. Mulţi îşi doresc răsplata finală şi biruinţa ce urmează să fie date învingătorilor, dar nu sunt dispuşi să suporte truda, privaţiunile şi tăgăduirea de sine, aşa cum a făcut-o Răscumpărătorul nostru. Numai prin supunere şi efort continuu vom birui aşa cum a biruit Hristos.

4:124 Puterea stăpânitoare a apetitului va sta la baza ruinei a mii de persoane, când, dacă ar fi biruit în acest punct, ar fi avut puterea morală pentru a câştiga victoria asupra oricărei alte ispite de-a lui Satana. Dar cei ce sunt robi ai poftei nu vor reuşi să-şi desăvârşească un caracter creştin. Continua păcătuire a omului, timp de şase mii de ani, a adus ca roade boală, durere şi moarte. Şi pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul timpului, ispitele lui Satana de a ne îngădui pofta vor fi mai puternice şi mai greu de biruit.

4:125 [C.T.B.H. 10] (1890) C.H. 92

4:126 86. Cel ce îndrăgeşte lumina pe care i-a dat-o Dumnezeu despre reforma sănătăţii are un ajutor important în lucrarea de a

4:127 deveni sfinţit prin adevăr şi pregătit pentru nemurire.

4:128 [Legătura dintre alimentaţia simplă şi discernământul spiritual - 119]

4:129 [Eşecul de stăpânire a poftei slăbeşte rezistenţa faţă de ispită - 237]

4:130 [Zidurile autocontrolului nu trebuie demolate - 260]

4:131 [Alimentaţia bazată pe carne, o piedică în calea progresului spiritual. - 655, 656, 657, 660, 682, 683, 684, 688]

4:132 [Putere pentru biruinţă asupra altor ispite, dată acelora care câştigă lupta în punctul apetitului - 253]

4:133 [Formarea caracterului, împiedicată de tratarea necorespunzătoare a stomacului - 719]

4:134 Legătura dintre alimentaţie şi moravuri

4:135 Poluarea morală în vremurile de început

4:136 (1864) Sp. Gifts IV, 121

4:137 87. Oamenii care au trăit înainte de potop au mâncat alimente din carne şi şi-au satisfăcut poftele până la umplerea cupei nelegiuirii lor, iar Dumnezeu, printr-un potop, a curăţit pământul de poluarea lui morală. [...]

4:138 Păcatul a domnit de la căderea în păcat. În timp ce câţiva au rămas credincioşi lui Dumnezeu, marea majoritate şi-au stricat căile înaintea Sa. Nimicirea Sodomei şi Gomorei s-a datorat marii lor nelegiuiri. Ei au dat frâu liber poftelor lor necumpătate, apoi pasiunilor lor desfrânate, până când au fost atât de degradaţi şi păcatele lor atât de îngrozitoare, încât cupa nelegiuirii lor a fost plină şi au fost mistuiţi de foc căzut din cer.

4:139 (1873) 3T, 163, 164

4:140 88. Aceleaşi păcate care au adus mânia lui Dumnezeu asupra lumii în zilele lui Noe există şi în zilele noastre. Bărbaţii şi femeile mănâncă şi beau până ajung la îmbuibare şi beţie. Acest păcat general, îngăduirea poftei stricate, a stârnit pasiunile bărbaţilor în zilele lui Noe şi a dus la o depravare a tuturor, până când violenţa şi crimele au ajuns până la cer şi Dumnezeu a spălat pământul de murdăria morală printr-un potop.

4:141 Aceleaşi păcate ale îmbuibării şi beţiei au amorţit sensibilitatea morală a locuitorilor Sodomei, astfel încât nelegiuirile păreau să constituie deliciul bărbaţilor şi femeilor

4:142 din acel oraş ticălos. Hristos avertizează astfel lumea: "Ce s-a întâmplat în zilele lui Lot, se va întâmpla aidoma: oamenii mâncau, beau, cumpărau, vindeau, sădeau, zideau, dar în ziua în care a ieşit Lot din Sodoma, a plouat foc şi pucioasă din cer şi i-a pierdut pe toţi. Tot aşa va fi şi în ziua când Se va arăta Fiul omului" (Luca 17,28-30).

4:143 Hristos ne-a dat aici o lecţie extrem de importantă. El nu încurajează lenevia prin învăţătura Sa. Exemplul dat este opusul acesteia. Hristos a fost un bun muncitor. El a dus o viaţă plină de tăgăduire de sine, sârguinţă, perseverenţă, hărnicie şi economie. A vrut să pună înaintea noastră pericolul de a face din mâncare şi băutură lucrul cel mai important. El dezvăluie rezultatul de a ceda satisfacerii apetitului. Puterile morale sunt slăbite într-atât, încât păcatul nu mai apare păcătos. Nelegiuirile sunt trecute cu vederea şi pasiunile josnice stăpânesc mintea până când stricăciunea generală dezrădăcinează principiile şi pornirile bune, iar Dumnezeu este hulit. Toate acestea sunt rezultatul faptului de a mânca şi a bea în exces. Aceasta este chiar starea de lucruri despre care El declară că va exista la a doua Sa venire.

4:144 Vor ţine bărbaţii şi femeile seama de avertizare? Vor îndrăgi ei lumina sau vor deveni sclavi ai apetitului şi pasiunilor josnice? Hristos ne arată ceva mai înalt pentru care să trudim - mai înalt decât ce vom mânca, ce vom bea şi cu ce ne vom îmbrăca. Faptul de a mânca sau de a bea sau de a ne îmbrăca sunt toate duse în exces, încât devin nelegiuiri şi se numără printre păcatele caracteristice ale ultimelor zile, constituind un semn al apropiatei reveniri a lui Hristos. Timp, bani şi putere, care sunt ale Domnului, dar pe care ni le-a încredinţat nouă, sunt irosite pe îmbrăcăminte inutilă şi pe delicatese pentru o poftă stricată, lucruri care slăbesc energia şi aduc suferinţă şi degradare. Este imposibil să aducem trupurile noastre ca o jertfă vie înaintea lui Dumnezeu când ele sunt pline de stricăciune şi boli din cauza îngăduinţelor noastre păcătoase.

4:145 Stricăciunile care predomină datorită apetitului neînfrânat

4:146 (1864) Sp. Gifts IV, 124

4:147 89. Mulţi se minunează că neamul omenesc a degenerat atât de mult, fizic, mintal şi moral. Ei nu înţeleg

4:148 că violarea constituţiei şi legilor lui Dumnezeu şi a legilor sănătăţii a produs această tristă degenerare. Încălcarea poruncilor lui Dumnezeu a făcut ca mâna Sa aducătoare de sănătate să fie îndepărtată.

4:149 Necumpătarea în mâncare şi băutură şi îngăduirea pasiunilor inferioare au amorţit percepţiile fine, astfel încât lucrurile sacre au fost aduse la acelaşi nivel cu lucrurile comune.

4:150 (1864) Sp. Gifts IV, 131

4:151 90. Cei care acceptă să devină robi ai unui apetit cuprins de lăcomie merg adesea şi mai departe şi se înjosesc, îngăduindu-şi pasiunile lor stricate, care au fost stârnite prin necumpătarea în mâncare şi băutură. Ei dau frâu liber pasiunilor lor josnice, până când sănătatea şi intelectul au mult de suferit. Capacitatea de a gândi este într-o mare măsură distrusă de obiceiurile rele.

4:152 Health Reformer, octombrie 1871 91. Lipsa regularităţii în mâncat şi băut şi modul necorespunzător de îmbrăcare strică mintea, corup inima şi aduc atributele nobile ale sufletului în robia pasiunilor animalice.

4:153 R. and H., 25 ianuarie 1881 92. Nici unul dintre cei care mărturisesc evlavia să nu privească în mod indiferent sănătatea corpului, plăcându-le să creadă că necumpătarea nu este păcat şi nu le va afecta spiritualitatea. O legătură strânsă există între natura fizică şi cea morală. Standardul virtuţii este înălţat sau degradat de obiceiurile fizice. Consumul excesiv al celor mai bune mâncăruri va produce o stare morbidă a simţămintelor morale. Iar dacă hrana nu este din cea mai sănătoasă, efectele vor fi încă şi mai vătămătoare. Orice obicei care nu promovează activitatea sănătoasă în organismul uman degradează facultăţile mai înalte, nobile. Obiceiurile greşite de a mânca şi de a bea conduc la erori în gândire şi acţiune. Îngăduirea apetitului întăreşte înclinaţiile animalice, dându-le un ascendent faţă de puterile mintale şi spirituale.

4:154 "Să vă feriţi de poftele firii pământeşti care se războiesc cu sufletul", acesta este sfatul apostolului Petru. Mulţi privesc acest avertisment

4:155 ca fiind aplicabil numai în cazul celor desfrânaţi; însă are o semnificaţie mai largă. El păzeşte împotriva oricărei satisfaceri vătămătoare a apetitului sau pasiunii. Este o avertizare extrem de puternică împotriva folosirii unor astfel de stimulente şi narcotice precum ceaiul, cafeaua, tutunul, alcoolul şi morfina. Aceste îngăduinţe pot fi foarte bine clasate printre poftele care exercită o influenţă nimicitoare asupra caracterului moral. Cu cât se formează mai de timpuriu aceste obiceiuri dăunătoare, cu atât îşi vor ţine mai puternic victima în robia poftei şi cu atât mai sigur vor coborî standardul spiritualităţii.

4:156 (1870) 2T 413, 414

4:157 93. Trebuie să arăţi cumpătare în toate lucrurile. Cultivă puterile superioare ale minţii şi vei observa o creştere redusă a celor animalice. Îţi este cu neputinţă să sporeşti în tărie spirituală câtă vreme apetitul şi pasiunile tale nu se află sub cel mai desăvârşit control. Apostolul inspirat spune: "Mă port aspru cu trupul meu şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat".

4:158 Fratele meu, trezeşte-te, te rog, şi lasă ca lucrarea Duhului lui Dumnezeu să ajungă mai adânc decât cele ce se văd; să ajungă în profunzime, la izvoarele adânci ale fiecărei acţiuni. De principiu este nevoie, principiu neclintit şi acţiune hotărâtă, atât în lucrurile spirituale, cât şi în lucrurile vremelnice. Eforturilor tale le lipseşte hotărârea. Ah, cât de mulţi sunt la un nivel scăzut pe scala spiritualităţii din pricină că nu vor să-şi tăgăduiască apetitul! Energia nervilor creierului este amorţită şi aproape paralizată prin alimentaţia în exces. În Sabat, când aceştia se duc în casa lui Dumnezeu, nu-şi pot ţine ochii deschişi. Cele mai puternice apeluri nu reuşesc să le mişte intelectul insensibil, de plumb. Se poate ca adevărul să fie prezentat cu simţire adâncă; dar nu trezeşte simţămintele morale şi nici nu luminează priceperea. Au studiat aceştia despre slăvirea lui Dumnezeu în toate lucrurile?

4:159 Influenţa unei alimentaţii simple

4:160 (1869) 2T 352

4:161 94. Dacă toţi cei ce mărturisesc că respectă Legea lui Dumnezeu nu ar avea păcate, sufletul meu ar fi uşurat; dar nu este aşa. Chiar unii din cei ce mărturisesc că păzesc poruncile lui

4:162 Dumnezeu sunt vinovaţi de păcatul de a fi comis adulter. Ce pot să spun pentru a le trezi percepţiile amorţite? Principiul moral, împlinit cu stricteţe, devine singura apărare a sufletului. Dacă a existat vreodată un timp în care dieta ar trebui să fie cât se poate de simplă, acum este acel moment. Carnea nu ar trebui să fie pusă înaintea copiilor noştri. Influenţa ei întăreşte pasiunile josnice şi are tendinţa de a amorţi puterile morale. Cerealele şi fructele pregătite fără grăsime şi într-o stare cât mai naturală cu putinţă ar trebui să se găsească pe mesele tuturor celor care pretind că se pregătesc pentru schimbarea pentru cer. Cu cât este mai puţin aţâţătoare dieta, cu atât pot fi mai bine controlate pasiunile. Satisfacerea gustului nu ar trebui luată în consideraţie, indiferent de gradul de sănătate fizică, intelectuală sau morală.

4:163 Îngăduirea pasiunilor josnice îi va face pe mulţi să-şi închidă ochii în faţa luminii; căci se tem că vor vedea păcate pe care nu sunt dispuşi să le părăsească. Dacă doresc, toţi pot să vadă. Dacă aleg mai degrabă întunericul decât lumina, crima lor nu va fi mai mică. De ce nu citesc bărbaţii şi femeile, ca să înţeleagă aceste lucruri, care în mod hotărât le afectează tăria fizică, intelectuală şi morală? Dumnezeu ţi-a dat o locuinţă pe care s-o îngrijeşti şi s-o păstrezi în cea mai bună condiţie pentru slujba şi slava Sa.

4:164 Cumpătarea, un sprijin pentru stăpânirea morală

4:165 (1870) 2T 404, 405

4:166 95. Mâncarea ta nu este de acea calitate simplă şi sănătoasă care să producă sângele cel mai bun. Un sânge viciat va întuneca în mod sigur puterile intelectuale şi morale, va stârni şi va întări pasiunile inferioare ale naturii tale. Nici unul dintre voi nu-şi poate permite o dietă excitantă; căci aceasta se face cu preţul sănătăţii trupeşti, al bunăstării sufletelor voastre şi ale copiilor voştri.

4:167 Voi puneţi pe masa voastră alimente care solicită organele digestive, excită pasiunile animalice şi slăbesc facultăţile intelectuale şi morale. Mâncărurile bogate şi carnea nu sunt pentru binele vostru. [...]

4:168 Vă conjur, pentru Hristos, să vă puneţi în rânduială casa şi inima. Adevărul de obârşie cerească să vă înalţe şi să vă sfinţească, suflet, trup şi spirit. "Să vă feriţi de

4:169 poftele firii pământeşti care se războiesc cu sufletul." Frate G., ceea ce mănânci are tendinţa să întărească în tine pasiunile inferioare. Tu nu ai stăpânire asupra trupului tău aşa cum ai datoria să faci, pentru a-ţi desăvârşi sfinţirea în frică de Dumnezeu. Trebuie practicată cumpătarea în alimentaţie înainte să poţi fi un om răbdător.

4:170 (1876) 4T 35, 36

4:171 96. Lumea nu trebuie să reprezinte un criteriu pentru noi. Este la modă să-ţi îngădui apetitul în alimente de lux şi stimulente artificiale, întărind astfel înclinaţiile animalice şi prejudiciind creşterea şi dezvoltarea facultăţilor morale. Nu se dă nici o încurajare vreunui fiu sau vreunei fiice a lui Adam că pot deveni biruitori deplini în războiul creştin dacă nu se hotărăsc să practice cumpătarea în toate lucrurile. Dacă fac aceasta, nu se vor lupta ca unul care se bate cu morile de vânt.

4:172 Dacă creştinii îşi vor ţine trupurile în stăpânire şi îşi vor aduce toate poftele şi pasiunile sub controlul conştiinţei luminate, simţind că o datorie pe care o au faţă de Dumnezeu şi semenii lor este de a păzi legile care guvernează sănătatea şi viaţa, vor avea binecuvântarea vigorii fizice şi mintale. Vor avea putere morală pentru a se angaja în războiul împotriva lui Satana; şi, în Numele Celui care a biruit pofta în locul lor, pot fi ei înşişi mai mult decât biruitori. Acest război este deschis tuturor celor ce vor să se angajeze în el.

4:173 [Efectul alimentaţiei bazate pe carne asupra puterii morale - 658, 683, 684, 685, 686, 687]

4:174 [Căminul de la ţară - legătura lui cu alimentaţia şi moravurile - 711]

4:175 [Lipsa puterii morale datorată îngăduinţei în mâncare şi băutură la copii - 347]

4:176 [Alimente care provoacă iritabilitate şi agitaţie - 556, 558, 562, 574]

4:177 [Îngăduirea poftei slăbeşte puterile morale - 231]

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: