Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Dietă şi hrană

Dietă şi hrană, 30


30:1 Apendice II

30:2 O DECLARAŢIE A LUI JAMES WHITE DESPRE ÎNVĂŢĂTURILE REFORMEI SĂNĂTĂŢII

30:3 [Prezentând un raport despre adunarea de tabără din 1870 din Kansas, pastorul James White a făcut următoarea declaraţie privind lumina crescândă ce a fost primită asupra reformei sănătăţii, primejdiile reprezentate de metodele incorecte de a prezenta aceste subiecte şi atitudinea pe care o are Ellen White faţă de anumite poziţii extremiste în favoarea cărora pledau unii cu acea ocazie. Ca declaraţie istorică, aceasta pune în lumină unele învăţături ale ei, de care s-a luat act la acea vreme. - Compilatorii.]

30:4 R and H., 8 noiembrie 1870 Ellen White a vorbit despre chestiunea sanitară într-un mod în care să ofere o deplină satisfacţie. Remarcile sale au fost desluşite şi puternice, dar cu toate acestea prudente, astfel încât a câştigat de partea ei simţămintele întregii adunări. Ea evită întotdeauna extremele în privinţa acestui subiect şi este precaută să adopte numai acele poziţii despre care este foarte sigură că nu vor stârni prejudecăţi.

30:5 Oamenii devin agitaţi cu uşurinţă şi capătă prejudecăţi când este vorba de subiectul reformei sănătăţii, dacă cei ce se ocupă de ea sunt neinspiraţi în alegerea ocaziei sau în ceea ce priveşte stilul în care o prezintă, mai cu seamă dacă stau înaintea poporului ca extremişti. Unele chestiuni delicate, cum ar fi aceea a "viciilor intime", nu ar trebui discutate decât foarte rar - sau chiar niciodată -, şi aceasta numai în articole potrivite, legate de acest subiect. Nici unul din zece predicatori de-ai noştri nu este corect informat şi bine pregătit să se ocupe înaintea poporului de chestiunea sănătăţii, cu diversele ei ramuri. Şi cu greu s-ar putea estima cât de mare este prejudiciul adus cauzei adevărului prezent prin calea nepotrivită urmată de cei care au expus în mod greşit, într-un loc şi la un moment nepotrivit subiectul reformei sănătăţii.

30:6 "Mai am să vă spun multe lucruri", a spus Isus, "dar acum nu le puteţi purta." Isus a ştiut cum să îndrume mintea ucenicilor Săi. Domnul a ştiut, de asemenea, cum să pună înaintea poporului Său aşteptător marele subiect al reformei sănătăţii, pas cu pas, aşa cum erau ei în stare să-l suporte şi să-l folosească bine, fără să irite mintea ascultătorilor. Se împlinesc chiar în toamna aceasta douăzeci şi doi de ani de când am fost îndreptaţi să privim asupra efectelor vătămătoare ale tutunului, ceaiului şi cafelei,

30:7 prin mărturia Ellenei White. Dumnezeu a binecuvântat în mod minunat efortul de a îndepărta de la noi aceste lucruri, astfel încât, ca denominaţiune, să ne putem bucura - cu foarte puţine excepţii - de biruinţa asupra acestor îngăduinţe dăunătoare ale apetitului. [...]

30:8 Când câştigase o biruinţă mare asupra acestor lucruri şi când Domnul a văzut că eram în stare să purtăm ceva nou, ne-a fost dată lumina despre mâncare şi îmbrăcăminte. Şi cauza reformei sănătăţii printre cei din poporul nostru a mers cu consecvenţă înainte şi au fost făcute schimbări mari, mai ales în privinţa folosirii cărnii de porc, toate acestea până la un anumit punct, când, ca urmare a îmbolnăvirii sale, Ellen White a încetat să mai vorbească şi să mai scrie despre subiectul reformei sănătăţii. Din acel moment, putem data începutul nenorocirilor şi greşelilor noastre ca popor referitor la acest subiect.

30:9 Iar de când am redevenit activi, Ellen White se simte chemată să vorbească despre subiectul reformei sănătăţii mai ales din pricina extremelor prezentate de unii reformatori ai sănătăţii, mai mult decât din oricare alt motiv. Faptul că se aşteaptă ca toate sau aproape toate extremele legate de reforma sănătăţii existente în poporul nostru să primească aprobarea sa categorică este motivul pentru care ea se simte chemată să-şi exprime adevăratele sentimente. Poporul trebuie să afle şi îi va cunoaşte la timpul potrivit poziţia faţă de acest subiect.

30:10 În ce priveşte folosirea tutunului, ceaiului, cafelei, alimentelor din carne şi de asemenea îmbrăcămintea, există un consens. În momentul de faţă însă, ea nu este pregătită să îmbrăţişeze poziţia extremă în privinţa sării, zahărului şi laptelui. Dacă nu ar mai fi alte motive de a acţiona cu precauţie privitor la aceste lucruri atât de obişnuite şi de larg folosite, există unul suficient de important, anume că mintea multora nu este pregătită să accepte realitatea cu privire la aceste lucruri. Eşuarea completă a unor persoane şi distrugerea aproape totală a unor comunităţi pot fi atribuite în mod clar unor poziţii extremiste în dietă prezentate incorect în Review ceva timp în urmă. Rezultatele au fost rele. În vreme ce unii au respins subiectul reformei sănătăţii din pricina proastei lui tratări, alţii, expeditivi şi conştiincioşi, au abordat

30:11 poziţii extreme, foarte dăunătoare sănătăţii lor şi, în consecinţă, cauzei reformei sănătăţii.

30:12 În această stare de lucruri, oricât de descurajantă ar fi, Ellen White simte că este chemată să-şi reia munca în acest sector al lucrării şi, făcând aceasta, va acţiona astfel încât concepţiile sale să fie înţelese pe deplin. Ar fi bine totuşi să spunem în acest punct că, deşi ea nu priveşte laptele - luat în cantităţi mari, aşa cum se obişnuieşte, mâncat cu pâine - ca fiind cel mai sănătos articol alimentar, deocamdată mintea sa nu a fost atenţionată decât cu privire la importanţa celei mai bune şi sănătoase stări a vacii, al cărei lapte este folosit în alimentaţie. Ea nu se poate alătura acţiunii de difuzare a publicaţiilor care adoptă o poziţie extremistă asupra chestiunii importante a laptelui, având în vedere lumina prezentă pe care o are despre acest subiect. Astfel de lucrări publicate se pot dovedi destul de bune pentru reformatori bine informaţi şi pot fi un ghid corespunzător în sectorul culinar al Institutului nostru de Sănătate de la Battle Creek, după ce va dispărea de pe mesele acestuia laptele folosit în mod regulat. Şi asemenea lucrări pot avea o influenţă mai mare printre cei din poporul nostru când predicatorii care sunt fervenţi reformatori în domeniul sănătăţii vor renunţa la folosirea neîngrădită a laptelui de vacă.

30:13 Aici este slăbiciunea noastră legată de acest subiect. Publicaţiile noastre, care merg la cei ignoranţi şi la cei predispuşi într-o mare măsură la prejudecăţi, sunt cu un pas înainte în unele din aceste puncte faţă de practicile acelora dintre noi care promovăm reforma sănătăţii. Ellen White pledează pentru ca această chestiune să fie schimbată în aşa fel, încât publicaţiile noastre să exprime numai acele idei asupra cărora cei care conduc reforma sunt de comun acord, şi atunci să o facă într-un stil care să nu stârnească prejudecăţi şi să îndepărteze bărbaţi şi femei cumsecade de influenţa noastră. Lăsaţi ca acţiunile concordante ale reformatorilor în domeniul sănătăţii să meargă înainte, fiind urmate apoi de publicaţii care să prezinte opinii mature, astfel ca şi cei mai puţin învăţaţi să le poată înţelege şi accepta.

30:14 Ellen White consideră că trecerea de la cele mai simple feluri de alimente din carne la o folosire excesivă a zahărului înseamnă a trece "de la rău la mai rău". Ea ar recomanda o folosire foarte reţinută atât a zahărului, cât şi a sării. Apetitul poate şi ar trebui adus la folosirea moderată a amândurora. În cazul celei din urmă, după

30:15 câteva săptămâni de folosire moderată a acesteia, mâncarea având o cantitate atât de mică de sare încât ar fi insipidă pentru cel obişnuit să folosească multă sare, ar fi dureros de sărată la gust.

30:16 În timp ce la tutun, ceai şi cafea se poate renunţa dintr-o dată, rând pe rând, totuşi, în cazul celor care sunt atât de nefericiţi încât să fie robii tuturor acestora, schimbările în alimentaţie ar trebui făcute cu grijă, una câte una. Şi, câtă vreme ea ar spune acest lucru celor ce sunt în primejdia de a face schimbări prea rapide, ar spune şi celor care întârzie: asiguraţi-vă şi nu uitaţi să faceţi schimbări. Realităţile cele mai clare cu putinţă reclamă o modificare a obiceiurilor curente ale vieţii, însă acestea să nu fie făcute atât de repede încât să vatăme sănătatea şi constituţia fizică.

30:17 Cheia trimiterilor şi abrevierilor

30:18 Articolele care compun această carte au fost culese din scrierile Ellenei White aşa cum apar în cărţile curente, în cărţi acum epuizate, articole periodice, broşuri şi foi de manuscris ale E. G. White. În fiecare caz este dată sursa acelei selecţii. Au fost folosite următoarele abrevieri la sursele citate:

30:19 C.O.L. - Christ's Object Lessons

30:20 C.T.B.H. - Christian Temperance and Bible Hygiene

30:21 C.H. - Counsels on Health

30:22 C.T. - Counsels to Teachers

30:23 D.A. - The Desire of Ages

30:24 Ed. - Education

30:25 E. from U.T. - Extracts from Unpublished Testimonies in Regard to Flesh Foods

30:26 F.E. - Fundamentals of Christian Education

30:27 G.W. - Gospel Workers

30:28 H. to L. - How to Live (Six Pamphlets)

30:29 Letter - Statement from E.G. White manuscript files [Sursa articolelor selectate din foile de manuscris este indicată prin folosirea numerelor de pagini din manuscrisul original, aşa cum apar ele în paginile scrise de Ellen G. White înregistrate la Departamentul Institutului White, cum ar fi Letter 3, 1884 şiMS 49, 1908.]

30:30 L. and T. - Life and Teachings of Ellen G. White

30:31 MS. - Statements from the E.G. White manuscript files

30:32 M.H. - Ministry of Healing

30:33 M.M. - Medical Ministry

30:34 R. and H. - Review and Herald

30:35 Sp. Gifts IV - Spiritual Gifts, Vol. IV (Numită de asemenea şi Facts of Faith, Vol. II)

30:36 1T - Testimonies for the Church, Vol. 1

30:37 Y.I. - Youth's Instructor

30:38 Surse utilizate la întocmirea lucrării Dietă şi hrană existente în limba română

30:39 C.O.L. - Parabolele Domnului Hristos

30:40 D.A. - Hristos, Lumina Lumii

30:41 Ed. - Educaţie

30:42 F.E. - Principiile Fundamentale ale Educaţiei

30:43 Creştine

30:44 G. W. - Slujitorii Evangheliei

30:45 M.H. - Divina Vindecare

30:46 1-9 T - Mărturii pentru Comunitate vol. 1-9