English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Dietă şi hrană

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Dietă şi hrană, 3


3:1 Cap. 1 - Motive pentru reformă

3:2 Pentru slava lui Dumnezeu

3:3 [C.T.B.H. 41, 42] (1890) C.H. 107, 108

3:4 1. Numai o singură viaţă ne este îngăduită; şi întrebarea fiecăruia ar trebui să fie: Cum să-mi pun la lucru puterile, astfel încât să poată aduce cel mai mare folos? Cum pot face cât mai mult pentru slava lui Dumnezeu şi binele semenilor mei? Căci viaţa este valoroasă numai în măsura în care este folosită pentru atingerea acestor scopuri.

3:5 Datoria de căpetenie pe care o avem faţă de Dumnezeu şi semenii noştri este aceea a dezvoltării proprii. Fiecare facultate cu care ne-a înzestrat Creatorul nostru ar trebui cultivată până la cel mai înalt grad de perfecţiune, pentru a putea face binele cel mai mare de care suntem în stare. De aici, acest timp este petrecut în mod util, lucru care foloseşte întăririi şi păstrării sănătăţii fizice şi mintale. Nu ne putem permite ca vreo funcţie a trupului sau a minţii să se pipernicească sau să fie vătămată. Tot aşa de sigur cum facem aceste lucruri, trebuie să suportăm consecinţele.

3:6 Alegerea vieţii sau morţii

3:7 Într-o mare măsură, fiecare om are posibilitatea de a se face pe sine însuşi ceea ce alege să fie. Binecuvântările acestei vieţi şi, de asemenea, cele ale stării de nemurire sunt la îndemâna sa. Îşi poate zidi un caracter de o valoare certă, căpătând noi puteri la fiecare pas. Poate înainta zilnic în cunoaştere şi înţelepciune, conştient de noi fericiri pe măsură ce avansează, adăugând virtute după virtute, har după har. Calităţile sale se vor îmbunătăţi prin exerciţiu; cu cât câştigă mai multă înţelepciune, cu atât va fi mai mare capacitatea sa de a acumula. Inteligenţa, cunoştinţele şi virtutea lui se vor dezvolta astfel în noi grade de putere şi simetrie.

3:8 Pe de altă parte, poate lăsa ca puterile lui să ruginească din lipsă de folosire sau să fie pervertite prin obiceiuri rele, lipsă de stăpânire de sine sau de rezistenţă morală şi religioasă. Calea lui se îndreaptă atunci în jos; este neascultător de Legea lui Dumnezeu şi

3:9 de legile sănătăţii. Pofta pune stăpânire pe el; înclinaţiile îl poartă ca un curent. Îi este mai uşor să îngăduie ca puterile răului, care sunt mereu active, să-l tragă înapoi decât să se lupte împotriva lor şi să meargă înainte. Urmează o viaţă de plăceri, boala şi moartea. Aceasta este povestea multor vieţi care ar fi putut fi utile în cauza lui Dumnezeu şi a omenirii.

3:10 Căutaţi perfecţiunea

3:11 (1905) M.H. 114, 115

3:12 2. Dumnezeu doreşte ca noi să atingem standardul perfecţiunii, care a devenit posibil pentru noi prin darul lui Hristos. El ne cheamă să alegem să ne aşezăm de partea cea corectă, să ne unim cu uneltele cereşti, să adoptăm principiile care vor reface în noi chipul divin. În Cuvântul Său scris şi în marea carte a naturii, El a descoperit principiile vieţii. Este lucrarea noastră aceea de a obţine o cunoaştere a acestor principii şi, prin ascultare, să cooperăm cu El pentru refacerea sănătăţii, atât a corpului, cât şi a sufletului.

3:13 Letter 73a, 1896

3:14 3. Organismul viu este proprietatea lui Dumnezeu. Îi aparţine prin creaţie şi răscumpărare; iar printr-o folosire greşită a oricăreia dintre puterile noastre, Îl jefuim pe Dumnezeu de cinstea ce I se cuvine.

3:15 O chestiune de ascultare

3:16 MS 49, 1897

3:17 4. Obligaţiile pe care le avem faţă de Dumnezeu, de a-I înfăţişa trupuri curate, neprihănite, sănătoase, nu sunt înţelese.

3:18 Letter 120, 1901

3:19 5. Un eşec de a îngriji de mecanismul viu este o insultă la adresa Creatorului. Există reguli rânduite în mod divin, care, dacă ar fi respectate, ar păzi fiinţele omeneşti de boli şi moarte prematură.

3:20 R. and H., 8 mai, 1883

3:21 6. Un motiv pentru care nu ne bucurăm mai mult de binecuvântarea Domnului este că nu luăm aminte la lumina pe care a avut plăcerea să ne-o ofere în privinţa legilor vieţii şi sănătăţii.

3:22 (1900) C.O.L., 347, 348

3:23 7. Tot atât de sigur pe cât este Autor al legilor fizice, Dumnezeu este Autor al Legii Morale. Legea Sa este scrisă cu propriu-I deget pe fiecare nerv, fiecare muşchi, fiecare facultate ce i-a fost încredinţată omului.

3:24 MS 3, 1897

3:25 8. Creatorul omului a rânduit mecanismul viu al trupurilor noastre. Fiecare funcţie este stabilită într-un mod minunat şi înţelept. Iar Dumnezeu S-a legat să păstreze acest mecanism uman într-o sănătoasă stare de funcţionare dacă persoana umană va asculta de legile Sale şi va coopera cu Dumnezeu. Fiecare lege care guvernează maşinăria umană trebuie să fie considerată în aceeaşi măsură divină în origine, caracter şi importanţă pe cât este Cuvântul lui Dumnezeu. Fiecare act nepăsător, neatent, orice abuz adus asupra minunatului mecanism al lui Dumnezeu prin nesocotirea legilor Sale enunţate despre locuinţa umană este o încălcare a Legii lui Dumnezeu. Putem contempla şi admira lucrarea lui Dumnezeu în lumea naturală, dar locuinţa umană este cea mai minunată.

3:26 [Este păcat să urmezi o cale care risipeşte în mod inutil forţa vitală sau întunecă judecata - 194]

3:27 (1890) C.T.B.H., 53

3:28 9. Este în aceeaşi măsură un păcat să violăm legile fiinţei noastre pe cât este să încălcăm Cele Zece Porunci. Înfăptuirea oricăreia dintre acestea înseamnă călcarea Legii lui Dumnezeu. Cei care încalcă legea lui Dumnezeu din organismul lor vor fi înclinaţi să violeze Legea lui Dumnezeu rostită pe Sinai.

3:29 [Vezi de asemenea 63]

3:30 Mântuitorul nostru Şi-a avertizat ucenicii că, exact înaintea celei de-a doua Sa veniri, va exista o stare de lucruri foarte asemănătoare cu aceea dinaintea potopului. Mâncatul şi băutul vor fi duse la exces şi lumea va fi dedată plăcerilor. Această stare de lucruri există în timpul prezent. Lumea este în mare parte robită îngăduirii poftei; iar dispoziţia de a urma tradiţiilor lumeşti ne va aduce în robia obiceiurilor pervertite - obiceiuri care ne vor face să ne asemănăm din ce în ce mai mult cu locuitorii pierduţi ai Sodomei. M-am mirat că locuitorii pământului nu au fost

3:31 nimiciţi, asemenea oamenilor din Sodoma şi Gomora. Văd destule motive pentru starea de degenerare şi mortalitate din lume. Pasiunea oarbă stăpâneşte raţiunea şi, în cazul multora, fiecare considerent înalt este sacrificat pentru pofta carnală.

3:32 Păstrarea corpului într-o stare sănătoasă, pentru ca toate părţile mecanismului viu să poată acţiona în mod armonios, ar trebui să constituie studiul vieţii noastre. Copiii lui Dumnezeu nu pot să-I dea slavă cu corpuri bolnave sau minţi pipernicite. Cei ce-şi îngăduie orice formă de necumpătare, fie în mâncare, fie în băutură, îşi irosesc energiile fizice şi îşi slăbesc puterile morale.

3:33 (1900) 6T, 369, 370

3:34 10. Întrucât legile naturii sunt legile lui Dumnezeu, este în mod lămurit datoria noastră de a studia cu atenţie legile acestea. Noi trebuie să studiem cerinţele lor cu privire la corpurile noastre şi să ne conformăm lor. Neştiinţa cu privire la aceste lucruri este un păcat.

3:35 [Neştiinţa de bunăvoie sporeşte păcatul - 53]

3:36 "Nu ştiţi că trupurile voastre sunt mădulare ale lui Hristos?... Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuieşte în voi şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi deci pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu." (1 Cor. 6,15.19,20) Trupurile noastre sunt proprietatea cumpărată a lui Hristos şi noi nu avem libertatea de a face cu ele ce ne place. Omul a făcut lucrul acesta. El şi-a tratat corpul ca şi cum legile lui nu ar prevedea nici o pedeapsă. Datorită apetitului pervertit, organele şi puterile lui s-au slăbit, s-au îmbolnăvit şi s-au schilodit. Iar rezultatele acestea, pe care Satana le-a obţinut în urma ispitelor lui cu înfăţişare plăcută, sunt folosite pentru a-L insulta pe Dumnezeu. El prezintă înaintea lui Dumnezeu corpul omenesc pe care Hristos l-a cumpărat ca proprietate a Sa, şi ce reprezentare neplăcută a Creatorului său este omul! Din pricină că omul a păcătuit împotriva corpului său şi şi-a stricat căile, Dumnezeu este dezonorat.

3:37 Când sunt cu adevărat convertiţi, bărbaţii şi femeile vor privi în chip conştiincios legile vieţii, pe care Dumnezeu le-a aşezat în fiinţa lor, căutând în felul acesta să evite slăbiciunea fizică, mintală şi morală. Ascultarea de legile acestea trebuie să fie o problemă de datorie personală. Noi înşine trebuie să suferim relele

3:38 datorate călcării legii. Urmează să răspundem înaintea lui Dumnezeu pentru obiceiurile şi deprinderile noastre. De aceea, pentru noi problema nu este "ce va zice lumea", ci "cum voi trata eu, care pretind că sunt creştin, locuinţa pe care mi-a dat-o Dumnezeu. Voi lucra eu pentru cel mai mare bine al meu, vremelnic şi spiritual, păstrându-mi corpul ca un templu în care să locuiască Duhul Sfânt, sau am să mă sacrific ideilor şi practicilor lumii?"

3:39 Pedeapsă pentru neştiinţă

3:40 Health Reformer, octombrie 1896

3:41 11. Dumnezeu a alcătuit legi care ne guvernează organismele, iar aceste legi pe care El le-a pus în făpturile noastre sunt divine, şi pentru fiecare încălcare este stabilită o penalitate, ce trebuie suportată mai devreme sau mai târziu. Majoritatea bolilor, sub apăsarea cărora familia omenească a suferit şi încă suferă, au fost create de oameni prin necunoaşterea propriilor legi organice. Ei par indiferenţi cu privire la problema sănătăţii şi lucrează cu perseverenţă pentru a se sfâşia în bucăţi, iar când sunt zdrobiţi şi slăbiţi trupeşte şi mintal, trimit după doctor şi iau medicamente până mor.

3:42 Nu întotdeauna neştiutori

3:43 (1900) 6T, 372

3:44 12. Când li se vorbeşte oamenilor despre problema sănătăţii, ei spun adesea: "Ştim multe lucruri mai bine de cum le facem". Ei nu-şi dau seama că sunt răspunzători pentru fiecare rază de lumină legată de bunăstarea lor fizică şi că fiecare deprindere este descoperită înaintea ochiului cercetător al lui Dumnezeu. Viaţa fizică nu trebuie să fie tratată la întâmplare. Fiecare organ, fiecare fibră a fiinţei trebuie să fie păzită cu sfinţenie de obiceiuri vătămătoare.

3:45 Răspundere pentru lumină

3:46 Good Health, noiembrie, 1880

3:47 13. Din momentul în care lumina reformei sanitare a răsărit asupra noastră, de atunci şi până acum, au venit în fiecare zi întrebările: "Practic eu o cumpătare adevărată în toate lucrurile?" "Este alimentaţia mea de aşa natură, încât să mă aducă în situaţia în care pot face binele în cea mai mare măsură?" Dacă nu putem

3:48 răspunde afirmativ acestor întrebări, stăm condamnaţi înaintea lui Dumnezeu, căci El ne va considera răspunzători pentru lumina care a strălucit pe cărarea noastră. Dumnezeu nu ţine seama de vremurile de neştiinţă, dar, de îndată ce lumina străluceşte asupră-ne, El ne cere să ne schimbăm obiceiurile care ne distrug sănătatea şi să ne punem într-un raport corect cu legile fizice.

3:49 (1890) C.T.B.H., 150

3:50 14. Sănătatea este o comoară. Din toate averile vremelnice, este cea mai preţioasă. Bogăţia, învăţătura şi cinstea sunt cumpărate scump cu preţul vigorii sănătăţii. Nici una dintre acestea nu pot asigura fericirea, dacă lipseşte sănătatea. Este un păcat îngrozitor să abuzăm de sănătatea pe care ne-a dat-o Dumnezeu; asemenea abuzuri ne debilitează pe viaţă şi ne fac nişte rataţi, chiar dacă, prin aceste mijloace, dobândim educaţie în oricât de mare măsură.

3:51 [Exemple de sănătăţii datorată nesocotirii luminii - 119, 204]

3:52 (1890) C.T.B.H., 151

3:53 15. Dumnezeu a asigurat cu mărinimie traiul şi fericirea tuturor făpturilor Sale; dacă legile Lui nu ar fi niciodată violate, dacă toţi ar acţiona în armonie cu voinţa divină, rezultatul ar fi sănătatea, pacea şi fericirea în locul nenorocirii şi răului necurmat.

3:54 Health Reformer, august 1866

3:55 16. Conformarea atentă la legile pe care Dumnezeu le-a sădit în fiinţa noastră va asigura sănătatea - şi nu va exista o prăbuşire a constituţiei fizice.

3:56 [Reforma sanitară reprezintă mijloacele Domnului pentru a diminua suferinţa]

3:57 O jertfă fără cusur

3:58 (1890) C.T.B.H., 15

3:59 17. În vechea slujbă iudaică, se cerea ca fiecare jertfă să fie fără cusur. În textul biblic ni se spune să aducem trupurile noastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu, lucru care reprezintă slujirea noastră dreaptă. Suntem lucrarea mâinilor lui Dumnezeu. Psalmistul, meditând asupra minunatei lucrări a lui Dumnezeu în alcătuirea umană, a exclamat: "M-ai făcut într-un mod înfricoşător şi admirabil". Există mulţi dintre cei ce sunt pregătiţi în ştiinţe şi cunosc teoria adevărului, dar care nu înţeleg legile care le guvernează

3:60 propria făptură. Dumnezeu ne-a dat calităţi şi talente; şi este datoria noastră, ca fii şi fiice ale Sale, de a face uz de ele în modul cel mai folositor. Dacă slăbim aceste puteri ale minţii sau trupului prin obiceiuri greşite şi îngăduirea apetitului stricat, ne va fi cu neputinţă să-L cinstim pe Dumnezeu aşa cum ar trebui.

3:61 [C.T.B.H., 52, 53] (1890) C.H., 121

3:62 18. Dumnezeu pretinde ca trupul să-I fie adus ca o jertfă vie, nu ca o jertfă moartă sau pe moarte. Dacă jertfele iudeilor din vechime trebuia să fie fără cusur, să aibă Dumnezeu plăcerea de a accepta o jertfă omenească plină de boală şi stricăciune? El ne spune că trupul nostru este templul Duhului Sfânt; şi ne cere să avem grijă de acest templu, pentru a putea fi o locuinţă potrivită pentru Duhul Său. Apostolul Pavel ne dă această povaţă: "Nu ştiţi" că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi deci pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu". Toţi ar trebui să fie foarte prevăzători să-şi păstreze trupul în cea mai bună stare de sănătate, pentru a putea aduce lui Dumnezeu o slujire desăvârşită şi să-şi facă datoria în familie şi în societate.

3:63 O jertfă jalnică

3:64 (1872) 3T 164, 165

3:65 19. Trebuie dobândite cunoştinţe în ce priveşte modul în care să mâncăm, să bem şi să ne îmbrăcăm în aşa fel, încât să ne păstrăm sănătatea. Boala este cauzată de încălcarea legilor sănătăţii; ea este rezultatul violării legilor care guvernează organismul omenesc. Prima noastră datorie pe care o avem faţă de Dumnezeu, faţă de noi înşine şi faţă de semenii noştri, este de a respecta legile lui Dumnezeu, care includ şi legile sănătăţii. Dacă suntem bolnavi, aşezăm o povară obositoare asupra prietenilor noştri şi devenim incapabili de a ne împlini datoriile faţă de familiile şi semenii noştri. Iar când moartea prematură este rezultatul încălcării legilor firii, aducem celorlalţi întristare şi suferinţă; îl privăm pe aproapele nostru de ajutorul pe care ar trebui să i-l acordăm cât încă avem viaţă; ne jefuim familiile de confortul şi ajutorul pe care l-am putea acorda şi Îl jefuim pe Dumnezeu de slujirea pe care o pretinde de la noi în scopul de a înălţa slava Sa. Şi atunci nu suntem noi, în cel mai adevărat sens al cuvântului, călcători ai Legii lui Dumnezeu?

3:66 Însă Dumnezeu este atotîndurător, plin de har şi de iubire, iar când lumina vine la aceia care şi-au vătămat sănătatea, îngăduindu-şi lucruri păcătoase, şi ei se lasă convinşi de păcat, se pocăiesc şi cer iertare, El acceptă jertfa săracă ce I se aduce şi îi primeşte. Ah, ce milă plină de iubire - să nu refuze rămăşiţa de viaţă nimicită a păcătosului suferind şi pocăit! În mila Sa neîntrecută, El salvează aceste suflete ca şi cum le-ar scoate din foc. Dar ce jertfă slabă, jalnică în cel mai bun caz, oferim unui Dumnezeu curat, sfânt! Facultăţile nobile au fost paralizate de către obiceiurile greşite ale îngăduinţei păcătoase. Aspiraţiile sunt pervertite, iar sufletul şi trupul - desfigurate.

3:67 De ce atâta lumină asupra reformei sanitare

3:68 (1870) 2T, 399, 400

3:69 20. Domnul a lăsat ca lumina Sa să strălucească asupra noastră în aceste ultime zile pentru ca negura şi întunecimea care s-au adunat în generaţiile trecute din cauza îngăduinţei păcătoase să poată fi risipite într-o oarecare măsură şi cortegiul de rele care au rezultat în urma faptului de a mânca şi a bea necumpătat să poată fi redus.

3:70 Cu înţelepciune, Domnul a intenţionat să-Şi aducă poporul într-o poziţie în care vor fi despărţiţi de lume în spirit şi practică, aşa încât copiii lor să nu fie conduşi atât de uşor la idolatrie şi să ajungă mânjiţi de stricăciunile cele mai răspândite ale acestui veac. Este planul lui Dumnezeu ca părinţii credincioşi şi copiii lor să ia poziţie ca reprezentanţi vii ai lui Hristos, candidaţi la viaţa veşnică. Toţi cei ce sunt părtaşi ai naturii divine vor scăpa de stricăciunea care este în lume prin poftă. Celor care îşi îngăduie pofta le este imposibil să atingă desăvârşirea creştină.

3:71 (1890) C.T.B.H., 75

3:72 21. Dumnezeu a îngăduit ca lumina reformei sănătăţii să strălucească asupra noastră în aceste ultime zile pentru ca, umblând în lumină, să putem scăpa de multele primejdii la care vom fi expuşi. Satana lucrează cu mare putere ca să-i facă pe oameni să-şi îngăduie apetitul, să-şi satisfacă înclinaţiile şi să-şi petreacă zilele într-o nebunie oarbă. El prezintă atracţiile într-o viaţă de bucurie egoistă şi de îngăduinţă senzuală. Necumpătarea macină

3:73 atât energia minţii, cât şi a trupului. Cel care este biruit în felul acesta s-a aşezat pe teritoriul lui Satana, unde va fi ispitit, tulburat şi în cele din urmă controlat după plac de vrăjmaşul dreptăţii.

3:74 [C.T.B.H., 52] (1890) C.H., 120, 121

3:75 22. Pentru păstrarea sănătăţii este necesară cumpătarea în toate lucrurile - cumpătarea în muncă, cumpătarea în mâncare şi băutură. Tatăl nostru ceresc a trimis lumina reformei sănătăţii pentru a ne păzi de relele care vin dintr-un apetit pervertit, pentru ca aceia care iubesc puritatea şi sfinţenia să poată şti cum să folosească în mod înţelept lucrurile bune pe care le-a pregătit El pentru ei şi, practicând cumpătarea în viaţa de zi cu zi, să poată fi sfinţiţi prin adevăr.

3:76 (1890) C.T.B.H., 120

3:77 23. Să fie ţinut necurmat înaintea minţii faptul că marele obiectiv al reformei în igienă este de a asigura cea mai înaltă dezvoltare posibilă a minţii, sufletului şi trupului. Toate legile firii - care sunt legile lui Dumnezeu - sunt concepute pentru binele nostru. Ascultarea de ele ne asigură fericirea în această viaţă şi ne va ajuta în pregătirea pentru viaţa viitoare.

3:78 Importanţa principiilor sănătăţii

3:79 (1909) 9T, 158-160

3:80 24. Mi-a fost arătat că principiile ce ne-au fost date în zilele de început ale soliei sunt la fel de importante şi ar trebui privite cu tot atâta seriozitate astăzi, pe cât au fost privite atunci. Există unii care nu au urmat niciodată lumina ce a fost dată în privinţa alimentaţiei. Acum este timpul să luăm lumina de sub obroc şi s-o lăsăm să-şi răspândească razele puternice, strălucitoare.

3:81 Principiile vieţuirii sănătoase înseamnă mult pentru noi, în mod individual şi ca popor. [...]

3:82 Toţi sunt testaţi acum şi dovediţi. Am fost botezaţi în Hristos şi, dacă ne vom face partea, despărţindu-ne de tot ce ne-ar trage în jos şi ne-ar transforma în ce nu ar trebui să fim, ni se va da tărie să creştem în Hristos, care este Capul nostru viu, şi vom vedea mântuirea lui Dumnezeu.

3:83 Numai când suntem în cunoştinţă de cauză în privinţa principiilor vieţii sănătoase putem fi pe deplin treji pentru a vedea relele care rezultă dintr-o alimentaţie necorespunzătoare. Cei care, după ce-şi văd greşelile, au curajul să-şi schimbe obiceiurile vor vedea că procesul de schimbare reclamă luptă şi multă perseverenţă; dar o dată formate gusturile corecte, îşi vor da seama că folosirea alimentelor pe care înainte le priveau ca inofensive aşezau încet, dar sigur, temelia pentru dispepsie şi alte boli.

3:84 În rândurile de frunte ale reformatorilor

3:85 (1909) 9T, 158

3:86 25. Adventiştii de ziua a şaptea sunt în posesia unor adevăruri extrem de importante. Cu mai bine de patruzeci de ani în urmă, Domnul ne-a dat o lumină deosebită în privinţa reformei sănătăţii, dar cum umblăm în acea lumină? Cât de mulţi au refuzat să trăiască în armonie cu sfaturile lui Dumnezeu! Ca popor, ar trebui să înaintăm proporţional cu lumina primită. Este de datoria noastră să înţelegem şi să respectăm principiile reformei sănătăţii. În privinţa cumpătării, ar trebui să fim mai avansaţi decât toţi ceilalţi oameni; şi totuşi sunt printre noi membri ai bisericii bine instruiţi, chiar slujitori ai Evangheliei, care au prea puţin respect pentru lumina pe care a dat-o Dumnezeu asupra acestui subiect. Ei mănâncă aşa cum poftesc şi muncesc aşa cum vor.

3:87 Cei care sunt învăţători şi conducători în lucrarea noastră să ia poziţie fermă pe tărâm biblic în ce priveşte reforma sănătăţii şi să dea o mărturie directă celor care cred că trăim în ultimele zile ale istoriei acestui pământ. Trebuie trasă o linie de demarcaţie între cei ce slujesc lui Dumnezeu şi cei ce slujesc propriilor persoane.

3:88 (1867) 1T, 487

3:89 26. Vor fi aceia care aşteaptă "fericita noastră nădejde şi arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu şi Mântuitor Isus Hristos", care, "S-a dat pe Sine Însuşi pentru noi, ca să ne răscumpere din orice fărădelege şi să-Şi curăţească un popor care să fie al Lui, plin de râvnă pentru fapte bune", în urma habotnicilor zilei, care nu au deloc credinţă în apropiata apariţie a Mântuitorului nostru? Poporul Său deosebit pe care Şi-l curăţeşte ca să fie al Lui,

3:90 pentru a fi înălţat la cer fără să vadă moartea, nu ar trebui să fie în urma altora în fapte bune. În eforturile lor de a se curăţi de orice întinare a trupului şi sufletului, desăvârşindu-şi sfinţenia în frica de Dumnezeu, ei ar trebui să fie tot atât de avansaţi faţă de oricare altă categorie de oameni de pe pământ, pe cât este mărturisirea lor mai înaltă faţă de a altora.

3:91 Reforma sănătăţii şi rugăciunea pentru cei bolnavi

3:92 (1909) 9T, 164, 165

3:93 27. Pentru a fi curăţiţi şi a rămâne curaţi, adventiştii de ziua a şaptea trebuie să aibă Duhul Sfânt în inimile şi în căminele lor. Dumnezeu mi-a dat lumina că, atunci când Israelul de astăzi se va smeri înaintea Lui şi îşi va curăţi templul sufletului de orice întinare, El îi va auzi rugăciunile făcute pentru bolnavi şi va da binecuvântare în folosirea remediilor Sale pentru boală. Când agentul uman face tot ce poate, în credinţă, pentru a lupta împotriva bolii, folosind metodele simple de tratament pe care le-a prevăzut Dumnezeu, eforturile lui vor fi binecuvântate de Dumnezeu.

3:94 Dacă, după ce a fost dată atât de multă lumină, cei din poporul lui Dumnezeu vor îndrăgi obiceiuri greşite, îngăduindu-şi eul şi refuzând să facă o reformă, vor suporta consecinţa sigură a încălcării poruncii. Dacă sunt hotărâţi, cu orice preţ, să-şi satisfacă apetitul pervertit, Dumnezeu nu-i va salva în mod miraculos de consecinţele îngăduinţei lor. Ei vor "zăcea în dureri" Isaia 50,11.

3:95 Cei care aleg să se încumete, spunând: "Domnul m-a vindecat şi nu am nevoie să-mi limitez dieta; pot să mănânc şi să beau după bunul plac", vor avea nevoie, nu după mult timp, de puterea vindecătoare a lui Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu te-a vindecat, în îndurarea Sa, nu trebuie să gândeşti că poţi îmbrăţişa practicile îngăduinţei de sine ale lumii. Fă aşa cum a poruncit Hristos după lucrarea Sa de vindecare - "du-te şi nu mai păcătui" Ioan 8:11. Apetitul nu trebuie să fie Dumnezeul tău.

3:96 (1867) 1T, 560, 561

3:97 28. Reforma sănătăţii este o ramură a lucrării speciale a lui Dumnezeu pentru binele poporului Său. [...]

3:98 Am văzut că motivul pentru care Dumnezeu nu ascultă mai îndeaproape rugăciunile slujitorilor Săi pentru cei bolnavi din mijlocul nostru este acela că

3:99 nu ar fi putut fi slăvit făcând acest lucru, în timp ce ei încălcau legile sănătăţii. Şi am văzut, de asemenea, că a intenţionat ca reforma sănătăţii şi Institutul Sanitar să pregătească drumul pentru ca El să răspundă pe deplin rugăciunii credinţei. Credinţa şi faptele bune ar trebui să meargă mână în mână în uşurarea celor năpăstuiţi dintre noi şi în pregătirea lor să-L slăvească pe Dumnezeu aici şi să fie mântuiţi la venirea lui Hristos.

3:100 (1864) Sp. Gifts IV, 144, 145

3:101 29. Mulţi s-au aşteptat ca Dumnezeu să-i păzească de boală numai pentru că L-au rugat să facă aceasta. Dar Dumnezeu nu le-a luat în seamă rugăciunile pentru că ei nu şi-au desăvârşit credinţa prin fapte. Dumnezeu nu va face o minune pentru a-i feri de boală pe aceia care nu se îngrijesc de ei înşişi, ci încalcă neîncetat legile sănătăţii şi nu fac nici un efort pentru a preveni boala. Când facem tot ceea ce ţine de noi pentru a avea sănătate, atunci putem aştepta să urmeze rezultate binecuvântate şi Îl putem ruga în credinţă pe Dumnezeu să binecuvânteze eforturile noastre de a ne păstra sănătatea. Atunci ne va răspunde la rugăciune, dacă Numele Său poate fi proslăvit prin aceasta. Dar toţi să înţeleagă faptul că au de făcut o lucrare. Dumnezeu nu va lucra într-un mod miraculos pentru a păstra sănătatea persoanelor care urmează o cale sigură către îmbolnăvire, prin neglijarea legilor sănătăţii.

3:102 Cei care îşi vor îngădui apetitul şi vor suferi apoi din cauza necumpătării lor, luând medicamente pentru a fi uşuraţi, pot fi siguri că Dumnezeu nu va interveni pentru a salva sănătatea şi viaţa puse în primejdie cu atâta nesăbuinţă. Cauza a produs efectul. Mulţi, ca ultimă încercare, urmează îndrumările date în Cuvântul lui Dumnezeu şi cer rugăciunile prezbiterilor bisericii pentru restabilirea sănătăţii. Dumnezeu nu crede că este potrivit să răspundă la rugăciuni înălţate în favoarea unor asemenea persoane, pentru că El ştie că, dacă aceştia şi-ar redobândi sănătatea, şi-ar sacrifica-o din nou pe altarul apetitului nesănătos.

3:103 O lecţie desprinsă din eşecul lui Israel

3:104 (1901) 9T, 165

3:105 30. Dumnezeu Şi-a dat cuvântul faţă de vechii israeliţi că, dacă se vor lipi cu totul de El şi vor împlini toate cerinţele Sale,

3:106 îi va păzi de toate bolile pe care le-a adus asupra egiptenilor; dar făgăduinţa Sa a fost dată cu condiţia ascultării. Dacă iudeii ar fi ascultat de instrucţiunile pe care le-au primit şi ar fi profitat de avantajele lor, ar fi fost o pildă de sănătate şi prosperitate pentru lume. Israeliţii au eşuat în împlinirea scopului lui Dumnezeu şi astfel nu au reuşit să primească binecuvântările care ar fi putut fi ale lor. Dar avem în Iosif şi Daniel, Moise şi Ilie şi în mulţi alţii, exemple nobile ale rezultatelor adevăratului plan de vieţuire. Astăzi, o credincioşie asemănătoare va produce rezultate asemănătoare. Pentru noi este scris: "Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi virtuţile Celui care v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată." (1 Petru 2, 9).

3:107 (1905) M.H., 203

3:108 31. Dacă ar fi ascultat de instrucţiunile pe care le-au primit şi ar fi profitat de avantajele lor, israeliţii ar fi fost o pildă vie de sănătate şi prosperitate pentru lumea întreagă. Dacă ar fi trăit, ca popor, în conformitate cu planul lui Dumnezeu, ei ar fi fost păziţi de bolile care afectau alte neamuri. Mai presus de oricare alt popor, ei ar fi avut tărie fizică şi vigoare intelectuală.

3:109 Alergarea creştină

3:110 (1890) C.T.B.H. 25

3:111 32. "Nu ştiţi că cei ce aleargă pe locul de întrecere, toţi aleargă, dar numai unul primeşte premiul? Tot aşa şi voi, alergaţi ca să-l dobândiţi. Oricine se luptă la jocuri este supus înfrânării la toate lucrurile. Şi ei fac acest lucru ca să poată obţine o cunună care se poate veşteji; dar noi, una care nu se poate veşteji."

3:112 Aici sunt expuse rezultatele bune ale stăpânirii de sine şi ale obiceiurilor de cumpătare. Diversele jocuri stabilite de grecii din vechime în cinstea zeilor lor sunt prezentate înaintea noastră de către apostolul Pavel pentru a ilustra războiul spiritual şi răsplata sa. Cei care urmau să participe la aceste jocuri erau antrenaţi după cea mai severă disciplină. Fiecare îngăduinţă care avea tendinţa de a slăbi puterile morale era interzisă.

3:113 Alimentele sofisticate şi vinul erau oprite, pentru a întări vigoarea fizică, dârzenia şi hotărârea.

3:114 Câştigarea premiului pentru care se luptau - o cunună de flori pieritoare, oferită în aplauzele mulţimii - era considerată cea mai înaltă cinste. Dacă se putea îndura atât de mult, dacă putea fi practicată atâta tăgăduire de sine în speranţa câştigării unui premiu aşa de nefolositor, pe care în cel mai bun caz îl putea obţine un singur om, cu cât mai mare ar trebui să fie sacrificiul, mai voioasă abnegaţia pentru o cunună care nu se poate veşteji şi pentru viaţa veşnică!

3:115 Avem o lucrare de făcut - o lucrare riguroasă, serioasă. Toate obiceiurile, gusturile şi înclinaţiile noastre trebuie să fie educate în armonie cu legile vieţii şi sănătăţii. Prin aceste mijloace ne putem asigura cea mai bună condiţie fizică şi pentru a avea limpezime a minţii pentru a face distincţie între bine şi rău.

3:116 Exemplul lui Daniel

3:117 (1890) C.T.B.H. 25-28

3:118 33. Pentru a înţelege corect subiectul cumpătării, trebuie să-l abordăm din punctul de vedere al Bibliei; şi nu putem găsi nicăieri o ilustrare mai clară şi mai convingătoare a adevăratei cumpătări şi a binecuvântărilor ce o însoţesc decât cea oferită de istorisirea despre profetul Daniel şi tovarăşii săi iudei la curtea Babilonului. [...]

3:119 Dumnezeu îi onorează întotdeauna pe cei drepţi. Tinerii cei mai promiţători din toate teritoriile supuse de marele cuceritor fuseseră adunaţi la Babilon, şi totuşi, în mijlocul tuturor acestora, robii iudei nu aveau rival. Statura dreaptă, pasul elastic, neşovăitor, înfăţişarea plăcută, simţurile ne-amorţite, respiraţia neîntinată - toate erau tot atâtea dovezi ale unor obiceiuri bune, însemne ale nobleţei cu care îi cinsteşte natura pe cei ce ascultă de legile ei.

3:120 Povestea lui Daniel şi a tovarăşilor săi a fost reţinută în paginile Cuvântului Inspirat pentru binele tinerilor din toate generaţiile viitoare. Dacă au făcut-o unii bărbaţi, o pot face şi alţii. Au stat acei tineri iudei neclintiţi în mijlocul unor mari ispite şi au dat o mărturie nobilă în favoarea adevăratei cumpătări? Şi tinerii de astăzi pot da o mărturie asemănătoare.

3:121 Am face bine să apreciem lecţia prezentată aici. Primejdia care ne paşte nu vine din prea puţin, ci din prea mult. Suntem neîncetat ispitiţi să facem exces. Cei care vor să-şi păstreze puterile nealterate pentru slujba lui Dumnezeu trebuie să practice cumpătarea strictă în folosirea darurilor Sale generoase şi de asemenea abţinerea totală de la orice îngăduinţă vătămătoare sau înjositoare.

3:122 Generaţia care se ridică acum este înconjurată de lucruri îmbietoare concepute să ispitească apetitul. Mai cu seamă în marile noastre oraşe, orice formă de îngăduinţă este făcută accesibilă şi îmbietoare. Cei care, asemenea lui Daniel, refuză să se întineze vor culege răsplata obiceiurilor cumpătării. Prin rezistenţa lor fizică mai mare şi puterea sporită de a suporta, au un depozit bancar din care pot să retragă în caz de urgenţă.

3:123 Obiceiurile fizice corecte promovează superioritatea mintală. Puterea intelectuală, tăria fizică şi longevitatea depind de legi imuabile. Nu există nici un fel de "aşa a fost să fie", nici o întâmplare în legătură cu acest lucru. Dumnezeul naturii nu Se va amesteca pentru a-i păzi pe oameni de consecinţele violării legilor naturii. Există mult adevăr preţios în adagiul: "Fiecare om este arhitectul propriului său viitor". Câtă vreme este adevărat că părinţii sunt răspunzători atât de felul caracterului, cât şi de educaţia şi pregătirea fiilor şi fiicelor lor, este la fel de adevărat că poziţia şi măsura în care putem fi de folos în lume depind, în mare parte, de propriul nostru curs de acţiune. Daniel şi prietenii lui s-au bucurat de timpuriu de binefacerile pregătirii şi educaţiei corecte, dar numai aceste avantaje nu ar fi făcut din ei ceea ce erau. A venit vremea când trebuia să acţioneze singuri - când viitorul lor depindea de calea aleasă de ei înşişi. Atunci, ei s-au hotărât să fie loiali lecţiilor primite în copilărie. Frica de Dumnezeu, care este începutul înţelepciunii, a fost temelia măreţiei lor. Duhul Său a întărit fiecare scop corect, fiecare hotărâre nobilă.

3:124 R. and H. 25 ian., 1881

3:125 34. Tinerii din această şcoală de pregătire [Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria] nu trebuia să fie doar primiţi în palatul regal, ci era hotărât să mănânce din carnea şi să bea din vinul care veneau de la masa împăratului.

3:126 Prin toate acestea, împăratul considera nu numai că le făcea o mare onoare, dar şi că le asigura cea mai bună dezvoltare fizică şi mintală care putea fi obţinută.

3:127 Printre alimentele puse înaintea împăratului erau şi carnea de porc şi alte cărnuri declarate necurate de către legea lui Moise şi al căror consum fusese interzis în mod expres evreilor. Aici Daniel a fost pus înaintea unui test sever. Să rămână credincios învăţăturilor părinţilor săi privitoare la mâncăruri şi băuturi şi să-l jignească pe împărat, pierzându-şi probabil nu numai poziţia, dar şi viaţa, sau să nesocotească poruncile Domnului şi să rămână cu favoarea împăratului, asigurându-şi astfel mari avantaje intelectuale şi cele mai îmbietoare perspective lumeşti?

3:128 Daniel nu a ezitat mult. A hotărât să ia o poziţie hotărâtă pentru integritatea sa, oricare ar fi fost urmarea. El "s-a hotărât în inima lui să nu se întineze cu mâncărurile alese ale împăratului şi cu vinul pe care-l bea împăratul".

3:129 Printre cei care mărturisesc astăzi că sunt creştini, mulţi cred că Daniel a fost prea pretenţios, prea îngust şi bigot. Ei consideră că problema mâncării şi băuturii nu are atâta importanţă pentru a lua o atitudine atât de hotărâtă - o poziţie care ar implica posibila sacrificare a oricărui avantaj pământesc. Dar cei ce gândesc astfel vor descoperi în ziua judecăţii că nu au respectat cerinţele exprese ale lui Dumnezeu şi şi-au stabilit propria părere ca standard pentru bine şi rău. Ei vor descoperi că ceea ce li se părea fără importanţă nu era privit la fel de către Dumnezeu. Cerinţele Sale ar trebui păzite cu sfinţenie. Cei care acceptă şi păzesc unul din preceptele Sale pentru că le este la îndemână să facă aceasta, în timp ce resping un altul pentru că păzirea lui ar cere un sacrificiu, coboară standardul dreptăţii şi, prin exemplul lor, îi conduc pe alţii să privească în mod uşuratic Legea sfântă a lui Dumnezeu. "Aşa spune Domnul" trebuie să fie regula noastră în toate lucrurile.[...]

3:130 Caracterul lui Daniel este prezentat lumii ca un exemplu izbitor a ceea ce poate face harul lui Dumnezeu din oameni căzuţi prin natura lor şi stricaţi de păcat. Raportul vieţii lui nobile, pline de tăgăduire de sine, este o încurajare pentru firea noastră omenească. Din acesta putem sorbi tărie pentru a ne împotrivi cu nobleţe

3:131 ispitei şi, fermi, în harul blândeţii, în cele mai severe încercări să luăm poziţie pentru ceea ce este drept.

3:132 Daniel şi-ar fi putut găsi o scuză plauzibilă pentru a se despărţi de strictele sale obiceiuri de cumpătare; dar aprobarea lui Dumnezeu îi era mai dragă decât favoarea celui mai mare potentat pământesc - mai dragă decât viaţa însăşi. Câştigând, prin purtarea sa politicoasă, favoarea lui Melzar, ofiţerul care răspundea de tinerii evrei, Daniel a formulat o cerere pentru a li se îngădui să nu mănânce din mâncărurile împăratului sau să bea din vinul acestuia. Melzar se temea că, dacă acceptă această cerere, ar putea atrage asupra sa neplăcerea împăratului şi primejdui astfel propria-i viaţă. Asemenea multora din zilele noastre, el se gândea că o alimentaţie frugală avea să le provoace acestor tineri o paloare, un aspect bolnăvicios şi o deficienţă în putere musculară, în timp ce mâncarea bogată de la masa împăratului avea să-i facă frumoşi, să le aducă roşeaţă şi o activitate fizică superioară.

3:133 Daniel a cerut ca această chestiune să fie hotărâtă printr-o încercare de zece zile - tinerilor evrei permiţându-li-se în acest scurt timp să mănânce alimente simple, în vreme ce tovarăşii lor au consumat din bunătăţile împăratului. Cererea a fost în cele din urmă acceptată şi Daniel a simţit siguranţa că a câştigat în încercarea lui. Deşi era tânăr, văzuse efectele vătămătoare ale vinului şi ale traiului luxos asupra sănătăţii fizice şi mintale.

3:134 La sfârşitul celor zece zile, s-a văzut că rezultatul a fost exact invers de cum se aşteptase Melzar. Nu numai ca înfăţişare, ci şi în activitate fizică şi vigoare mintală, aceia care fuseseră cumpătaţi în obiceiuri arătau o superioritate vădită faţă de tovarăşii lor care îşi îngăduiseră pofta. Ca rezultat al acestei probe, lui Daniel şi prietenilor lui li s-a permis să-şi continue dieta simplă, pe toată perioada pregătirii lor pentru slujbele împărăţiei.

3:135 Câştigarea aprobării lui Dumnezeu

3:136 Domnul a privit aprobator fermitatea şi abnegaţia acestor tineri evrei şi binecuvântarea Sa i-a însoţit. El "le-a dat acestor patru tineri cunoştinţă şi pricepere în tot felul de scrieri şi în înţelepciune; şi Daniel avea pricepere în toate viziunile şi în toate visele". La expirarea acestor trei ani de pregătire,

3:137 când calităţile şi cunoştinţele lor au fost examinate de către împărat, acesta nu a găsit "între toţi tinerii aceia nici unul ca Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria. De aceea ei au stat înaintea împăratului. În toate lucrurile care cereau înţelepciune şi pricepere şi despre care îi întreba împăratul, îi găsea de zece ori mai destoinici decât toţi vrăjitorii şi cititorii în stele care erau în toată împărăţia lui."

3:138 Aici este o lecţie pentru toţi, dar mai ales pentru cei tineri. O conformare strictă la cerinţele lui Dumnezeu este binefăcătoare pentru sănătatea trupului şi a minţii. Pentru a atinge cele mai înalte standarde de realizări morale şi intelectuale, este necesar să căutăm înţelepciune şi tărie de la Dumnezeu şi să păzim o cumpătare strictă în toate obiceiurile vieţii. În experienţa lui Daniel şi a tovarăşilor lui avem un exemplu al triumfului principiului asupra ispitei de a ne îngădui apetitul. Ne arată că, prin principiu religios, tinerii pot birui asupra poftele carnale şi pot rămâne credincioşi cerinţelor lui Dumnezeu, chiar dacă i-ar costa un mare sacrificiu.

3:139 [Alimentaţia lui Daniel - 117, 241, 242]

3:140 Nepregătiţi pentru marea strigare

3:141 (1867) 1T, 486, 487

3:142 35. Mi s-a arătat că reforma sănătăţii, este o parte a soliei celui de-al treilea înger şi este tot atât de strâns legată de aceasta cum sunt mâna şi braţul de corpul omenesc. Am văzut că noi, ca popor, trebuie să facem o mişcare de înaintare în această mare lucrare. Slujbaşii şi poporul trebuie să acţioneze în mod concertat. Cei din poporul lui Dumnezeu nu sunt pregătiţi pentru marea strigare a celui de-al treilea înger. Ei au de făcut o lucrare pentru ei înşişi, a cărei înfăptuire nu trebuie s-o lase pe seama lui Dumnezeu. El i-a lăsat pe ei s-o facă. Este o lucrare individuală; n-o poate face unul pentru altul. "Deci, fiindcă avem astfel de făgăduinţe, iubiţilor, să ne curăţim de orice întinare a cărnii şi a duhului, ducând până la capăt sfinţirea în frică de Dumnezeu" (2 Cor. 7,1). Lăcomia este păcatul preponderent al acestui veac. Apetitul depravat îi face robi pe bărbaţi şi femei, le întunecă minţile şi le amorţeşte sensibilitatea morală într-o asemenea măsură, încât adevărurile înălţate, sacre ale Cuvântului lui Dumnezeu nu sunt preţuite. Înclinaţiile josnice au stăpânit pe bărbaţi şi femei.

3:143 Pentru a fi pregătiţi să primească trupuri noi, cei din poporul lui Dumnezeu trebuie să se cunoască pe ei înşişi. Trebuie să înţeleagă, în privinţa propriilor lor constituţii fizice, că pot fi în stare să exclame împreună cu psalmistul: "Te voi lăuda că m-ai făcut într-un mod înfricoşător şi admirabil". Ei ar trebui să-şi păstreze mereu apetitul în supunere faţă de intelect. Trupul ar trebui slujească minţii, iar nu mintea, trupului.

3:144 Pregătire pentru înviorare

3:145 (1867) 1T, 619

3:146 36. Dumnezeu cere poporului Său să se curăţească de orice întinare a cărnii şi a duhului, ducând până la capăt sfinţirea în frică de Domnul. Toţi cei ce sunt indiferenţi şi se scuză pentru neînfăptuirea acestei lucrări, aşteptând ca Domnul să facă pentru ei ceea ce El le-a cerut să facă pentru ei înşişi, vor fi găsiţi cu lipsuri atunci când cei blânzi de pe pământ care au împlinit judecăţile Sale sunt ascunşi în ziua mâniei Domnului.

3:147 Mi-a fost arătat că, dacă cei din poporul lui Dumnezeu nu fac ei înşişi nici un efort, ci aşteaptă ca înviorarea să vină asupra lor, să le îndepărteze relele şi să le corecteze greşelile; dacă depind de aceasta pentru a-i curăţi de întinarea cărnii şi a duhului şi a-i face în stare să se angajeze în marea strigare a celui de-al treilea înger, vor fi găsiţi cu lipsuri. Puterea înviorătoare a lui Dumnezeu vine numai asupra celor ce s-au pregătit pentru ea, înfăptuind lucrarea la care i-a îndemnat Dumnezeu, şi anume să se curăţească de orice întinare a cărnii şi a duhului, ducând până la capăt sfinţirea în frică de Dumnezeu.

3:148 Apeluri către cei şovăitori

3:149 (R. and H., 27 mai, 1902) C.H., 578, 579

3:150 37. Eşecul de a urma principiile sănătoase a mânjit istoria poporului lui Dumnezeu. A existat o apostazie continuă în ce priveşte reforma sănătăţii şi, ca rezultat, Dumnezeu este dezonorat printr-o mare lipsă de spiritualitate. Au fost ridicate bariere care nu ar fi existat niciodată dacă poporul lui Dumnezeu ar fi umblat în lumină.

3:151 Să îngăduim noi, care am avut nişte ocazii aşa de mari, ca oamenii din lume să ne-o ia înainte în privinţa reformei sănătăţii?

3:152 Să ne depreciem mintea şi să ne maltratăm talanţii prin faptul că mâncăm greşit? Să încălcăm Legea sfântă a lui Dumnezeu, urmând practici egoiste? Să ajungă de pomină inconsecvenţa noastră? Să ducem nişte vieţi atât de puţin creştine, încât Mântuitorului să-I fie ruşine să ne spună fraţi?

3:153 Să nu împlinim noi mai degrabă acea lucrare misionară medicală, care este Evanghelia practică, trăind astfel încât pacea lui Dumnezeu să poată domni în inimile noastre? Să nu îndepărtăm fiecare piatră de poticnire dinaintea picioarelor celor necredincioşi, amintindu-ne necurmat ce presupune a mărturisi că eşti creştin? Cu mult mai bine ar fi să renunţi la numele de creştin decât să faci o mărturisire de credinţă şi să-ţi îngădui în acelaşi timp pofte care întăresc pasiunile nesfinte.

3:154 Dumnezeu cheamă pe fiecare membru al bisericii să-şi dedice fără rezervă viaţa în slujba Domnului. El cheamă la o reformă hotărâtă. Toată creaţia geme sub blestem. Poporul lui Dumnezeu ar trebui să se plaseze acolo unde vor creşte în har, fiind sfinţiţi prin adevăr, trup, suflet şi spirit. Când se vor despărţi de toate îngăduinţele care distrug sănătatea, ei vor avea o înţelegere mai clară a ceea ce înseamnă adevărata evlavie. Se va vedea o schimbare minunată în experienţa religioasă.

3:155 Toţi vor fi probaţi

3:156 R. and H., 10 feb., 1910

3:157 38. Este de mare importanţă să ne facem bine partea în mod individual şi să avem o înţelegere clară a ceea ce ar trebui să mâncăm şi să bem şi cum ar trebui să vieţuim pentru a ne păstra sănătatea. Toţi sunt probaţi pentru a se vedea dacă vor accepta principiile reformei sănătăţii sau vor ceda în faţa plăcerilor.

3:158 Nimeni să nu creadă că poate face cum pofteşte în ce priveşte alimentaţia. Ci toţi cei care stau la masă cu voi să vadă că vă conduceţi după principii în privinţa mâncării, cât şi în toate celelalte privinţe, pentru ca slava lui Dumnezeu să se poată descoperi. Nu vă puteţi permite să faceţi altfel; căci aveţi de format un caracter pentru viaţa viitoare, nemuritoare. Mari răspunderi apasă asupra fiecărui suflet omenesc. Haideţi să înţelegem aceste responsabilităţi şi să le purtăm cu nobleţe în Numele Domnului.

3:159 Oricărui om ispitit să-şi îngăduie pofta i-aş spune: Nu ceda ispitei, ci limitează-te la folosirea alimentelor sănătoase. Te poţi educa pentru a te bucura de o dietă sănătoasă. Domnul îi ajută pe cei ce se ajută singuri; dar când oamenii nu fac eforturi deosebite pentru a împlini gândul şi voinţa lui Dumnezeu, cum poate lucra El cu ei? Să ne facem partea, ducându-ne până la capăt mântuirea, cu frică şi cutremur - cu frică şi cutremur să nu facem greşeli în modul în care ne tratăm corpurile, pe care, înaintea lui Dumnezeu, avem obligaţia să le păstrăm în cea mai sănătoasă condiţie posibilă.

3:160 Adevărata reformă este reforma inimii

3:161 (1896) Special Testimonies, Series A, Nr. 9, p. 54

3:162 39. Cei care vor să lucreze în slujba lui Dumnezeu nu trebuie să caute mulţumiri lumeşti şi îngăduinţe egoiste. Medicii din instituţiile noastre trebuie să fie pătrunşi de principiile vii ale reformei sănătăţii. Oamenii nu vor fi niciodată cu adevărat cumpătaţi până când harul lui Hristos nu este un principiu neschimbător în inimă. Toate jurămintele din lume nu vă vor face, pe tine sau pe soţia ta, reformatori în domeniul sănătăţii. Nici un fel de restricţie în dieta ta nu va vindeca apetitul tău bolnăvicios. Fratele şi sora__ nu vor aplica o cumpătare în toate lucrurile până când inimile lor nu vor fi transformate de harul lui Dumnezeu.

3:163 Împrejurările nu pot realiza reforme. Creştinismul propune o reformă în inimă. Ceea ce Hristos lucrează înăuntru va fi înfăptuit în exterior sub comanda unui intelect convertit. Planul de a începe cu exteriorul şi a încerca să lucreze înspre interior a eşuat întotdeauna şi va eşua mereu. Planul lui Dumnezeu cu tine este să începi chiar din locul tuturor dificultăţilor, inima, şi apoi din inimă vor izvorî principiile neprihănirii; schimbarea va fi atât exterioară, cât şi interioară.

3:164 Letter 3, 1884

3:165 40. Cei care înalţă standardul cât pot mai aproape de cerinţele lui Dumnezeu, conform luminii pe care le-a dat-o El prin Cuvântul Lui şi mărturiile Duhului Său, nu-şi vor schimba direcţia de acţiune pentru a corespunde dorinţelor prietenilor sau rudelor lor, fie că aceştia sunt unul sau doi sau o mulţime, care

3:166 trăiesc contrar rânduielilor înţelepte ale lui Dumnezeu. Dacă acţionăm din principiu în aceste chestiuni, dacă păzim reguli stricte ale dietei, dacă, fiind creştini, ne educăm gusturile după planul lui Dumnezeu, vom exercita o influenţă care va corespunde intenţiei lui Dumnezeu. Întrebarea este: "Suntem dispuşi să fim adevăraţi reformatori în domeniul sănătăţii?"

3:167 [Pentru context, vezi 720]

3:168 O chestiune de importanţă primordială

3:169 (1909) 9T, 153-156

3:170 41. Sunt instruită să duc o solie poporului nostru cu privire la reforma sănătăţii; căci mulţi au apostaziat de la credincioşia lor iniţială faţă de principiile reformei sănătăţii.

3:171 Scopul lui Dumnezeu pentru copiii Săi este acela ca ei să crească la măsura staturii plinătăţii de bărbaţi şi femei în Hristos. Pentru a face aceasta, ei trebuie să folosească aşa cum trebuie fiecare putere a minţii, sufletului şi trupului. Ei nu-şi pot permite să irosească nici o putere mintală sau fizică.

3:172 Problema modului în care să ne păstrăm sănătatea este de importanţă primordială. Când studiem această chestiune în frica de Dumnezeu, vom afla că este cel mai bine, atât pentru progresul nostru fizic, cât şi pentru cel spiritual să urmăm simplitatea în dietă. Să studiem cu răbdare această chestiune. Avem nevoie de cunoaştere şi judecată pentru a acţiona cu înţelepciune în această direcţie. Nu trebuie să ne împotrivim legilor firii, ci să le respectăm.

3:173 Cei care au primit instrucţiuni privind relele care rezultă din folosirea alimentelor din carne, a ceaiului şi cafelei şi a preparatelor bogate şi nesănătoase şi care sunt hotărâţi să facă un legământ cu Dumnezeu prin jertfă nu vor continua să-şi îngăduie apetitul pentru o mâncare despre care ştiu că este nesănătoasă. Dumnezeu cere ca pofta să fie curăţită şi ca tăgăduirea de sine să fie practicată în privinţa acelor lucruri care nu sunt bune. Aceasta este o lucrare ce trebuie înfăptuită înainte ca poporul Său să poată sta înaintea Lui ca un popor ce a atins desăvârşirea.

3:174 Poporul lui Dumnezeu, poporul rămăşiţei, trebuie să fie un popor convertit. Prezentarea acestei solii trebuie să aibă ca urmare convertirea şi sfinţirea sufletelor. Trebuie ca în această mişcare să simţim puterea lui Dumnezeu. Acesta este un mesaj minunat, răspicat; înseamnă totul pentru cel ce-l primeşte şi

3:175 urmează să fie vestit cu un mare strigăt. Trebuie să avem o credinţă statornică, adevărată, că această solie va înainta cu o importanţă crescândă până la încheierea timpului.

3:176 Există unii credincioşi declaraţi care acceptă anumite porţiuni din Mărturii ca fiind mesaje din partea lui Dumnezeu, în timp ce resping acele porţiuni care condamnă îngăduinţele lor preferate. Astfel de persoane lucrează împotriva propriei lor bunăstări şi împotriva bunăstării bisericii. Este esenţial să umblăm în lumină atâta timp cât avem lumina. Cei care pretind că au credinţă în reforma sănătăţii şi care lucrează totuşi împotriva principiilor ei în activităţile vieţii de zi cu zi îşi fac rău propriilor suflete şi fac impresii greşite asupra minţii celor credincioşi şi celor necredincioşi.

3:177 O răspundere solemnă le revine acelora care cunosc adevărul, aceea ca toate faptele lor să corespundă credinţei, ca vieţile lor să fie curăţite şi sfinţite şi să fie pregătiţi pentru lucrarea ce trebuie făcută cu rapiditate în aceste zile de încheiere a vestirii soliei. Nu au nici timp, nici puteri pe care să le petreacă îngăduindu-şi apetitul. Cuvintele acestea ar trebui să ne revină în minte cu o mare forţă de motivaţie: "Pocăiţi-vă deci şi întoarceţi-vă la Dumnezeu, pentru ca să vi se şteargă păcatele, pentru ca timpurile de înviorare să poată veni de la faţa Domnului" (Fapte 3,19). Există mulţi printre noi cărora le lipseşte spiritualitatea şi care, dacă nu vor fi convertiţi pe deplin, vor fi cu siguranţă pierduţi. Vă puteţi permite să vă asumaţi acest risc? [...]

3:178 Numai puterea lui Hristos poate lucra preschimbarea în inimă şi minte pe care trebuie s-o cunoască toţi aceia care vor să fie părtaşi cu El la noua viaţă din Împărăţia cerurilor. "Dacă un om nu se naşte din nou", a spus Mântuitorul, "nu poate vedea împărăţia cerurilor " Ioan 3,3. Religia care vine de la Dumnezeu este singura religie care poate conduce la Dumnezeu. Pentru a-I sluji cum se cuvine, trebuie să fim născuţi din Spiritul Divin. Aceasta va conduce la veghere. Va curăţi inima, va înnoi mintea şi ne va da o nouă destoinicie de a-L cunoaşte şi de a-L iubi pe Dumnezeu. Ne va conferi o supunere de bunăvoie faţă de toate cerinţele Sale. Aceasta este închinarea adevărată.

3:179 Un front unit

3:180 Letter 48, 1902

3:181 42. Ni s-a încredinţat lucrarea de a face să înainteze reforma sănătăţii. Domnul doreşte ca cei din poporul Său să fie în armonie unul cu celălalt. După cum trebuie că ştii, nu vom părăsi poziţia pe care Domnul ne-a poruncit s-o păstrăm în ultimii treizeci şi cinci de ani. Fii cu băgare de seamă în împotrivirea ta faţă de reforma sănătăţii. Aceasta va înainta; căci ea este mijlocul prin care Domnul reduce suferinţa din lumea noastră şi Îşi curăţeşte poporul.

3:182 Fii atent ce atitudine îţi asumi, ca să nu fii găsit drept unul care provoacă dezbinare. Fratele meu, chiar şi când nu reuşeşti să aduci în viaţa şi familia ta binecuvântarea ce vine din respectarea principiilor reformei sănătăţii, nu le face altora rău împotrivindu-te luminii pe care a dat-o Dumnezeu în legătură cu acest subiect.

3:183 [Special Testimonies, Series A, Nr. 7, p. 40] C.H., 561, 562

3:184 43. Domnul a dat poporului Său o solie în legătură cu reforma sănătăţii. Această lumină a strălucit pe cărarea lor timp de treizeci de ani; iar Domnul nu-Şi poate susţine servii pe o cale care o va zădărnici. El este nemulţumit când slujitorii Săi acţionează împotriva soliei asupra acestui punct, pe care El le-a dat-o ca şi ei s-o dea altora. Poate fi El mulţumit când jumătate din lucrătorii care activează într-un loc îi învaţă pe alţii că principiile reformei sănătăţii sunt tot atât de strâns legate de solia celui de-al treilea înger cum este braţul de corpul omenesc, în timp ce aceia care lucrează împreună cu ei, prin practica lor, învaţă principii care sunt total contrare? Înaintea lui Dumnezeu, aceasta este privită ca păcat. [...]

3:185 Nimic nu aduce o aşa descurajare asupra străjerilor Domnului ca faptul de a fi în legătură cu cei ce au capacitate intelectuală şi care înţeleg raţiunile credinţei noastre, dar care, prin învăţătură şi exemplu, manifestă indiferenţă faţă de obligaţiile morale.

3:186 Lumina pe care a dat-o Dumnezeu în legătură cu reforma sănătăţii nu poate fi tratată cu uşurinţă fără ca aceia care încearcă aceasta să păţească ceva rău; şi nici un om nu poate spera să reuşească în lucrarea lui Dumnezeu în timp ce, prin învăţătură şi exemplu, acţionează în opoziţie cu lumina pe care a trimis-o Dumnezeu.

3:187 (1867) 1T, 618

3:188 44. Este important să li se dea instrucţiuni predicatorilor cu privire la vieţuirea cumpătată. Ei ar trebui să arate legătura care este între sănătate şi a mânca, a lucra, a te odihni şi a te îmbrăca. Toţi cei ce cred adevărul pentru aceste ultime zile au ceva de făcut în această privinţă. Are importanţă pentru ei, iar Dumnezeu le cere să se trezească şi să devină interesaţi de această reformă. El nu va fi mulţumit de calea lor dacă ei privesc cu indiferenţă această chestiune.

3:189 Se poticnesc de binecuvântare

3:190 (1867) 1T, 546

3:191 45. Îngerul a spus: "Să vă înfrânaţi poftele carnale ce se războiesc cu sufletul". Te-ai poticnit de reforma sănătăţii. Îţi pare un adaos inutil la adevăr. Nu este aşa; este o parte a adevărului. Iată înaintea ta o lucrare ce se va apropia mai mult şi va fi mai grea decât orice altă însărcinare de până acum. Atâta timp cât vei şovăi şi te vei ţine deoparte, neprinzând în mâini binecuvântarea pe care ai privilegiul să o primeşti, vei suferi o pierdere. Te poticneşti chiar de binecuvântarea pe care cerul ţi-a pus-o pe cărare pentru a-ţi face înaintarea mai puţin dificilă. Satana prezintă acest lucru înaintea ta în lumina cea mai neplăcută, pentru ca tu să poţi combate ceea ce s-ar dovedi cea mai mare binecuvântare pentru tine, căci ar fi pentru sănătatea ta fizică şi spirituală.

3:192 [Scuze pentru păcate formulate sub influenţă satanică - 710]

3:193 Gândiţi-vă la judecată

3:194 Letter 135, 1902

3:195 46. Domnul cheamă voluntari care să intre în oastea Sa. Bolnavii trebuie să devină reformatori în domeniul sănătăţii. Dumnezeu va coopera cu copiii Săi în păstrarea sănătăţii lor dacă vor mânca atent, refuzând să pună poveri inutile asupra stomacului. El a făcut cu îndurare ca poteca firii naturale să fie clară şi sigură, suficient de largă pentru toţi cei ce merg pe ea. El ne-a dat pentru subzistenţă alimentele hrănitoare şi dătătoare de sănătate ale pământului.

3:196 Cel ce nu ia aminte la instrucţiunile pe care le-a dat Dumnezeu în Cuvântul şi în lucrările Sale, cel ce nu respectă poruncile divine

3:197 are o experienţă defectuoasă. Este un creştin bolnav. Viaţa lui spirituală este anemică. Trăieşte, dar viaţa sa este lipsită de parfum. El risipeşte în vânt preţioasele momente de har.

3:198 Mulţi au provocat trupului mult rău prin nesocotirea legilor vieţii şi s-ar putea să nu-şi revină niciodată din efectele neglijenţei lor; dar chiar şi acum se pot pocăi şi converti. Omul a încercat să fie mai înţelept decât Dumnezeu. El a devenit lege pentru sine. Dumnezeu ne cere să dăm atenţie cerinţelor Sale, să nu-L mai dezonorăm, pipernicindu-ne calităţile fizice, mintale şi spirituale. Degenerarea prematură şi moartea sunt adesea rezultatul umblării departe de Dumnezeu, pentru a urma căile lumii. Cel ce-şi îngăduie eul trebuie să suporte pedeapsa. La judecată vom vedea cât de serios priveşte Dumnezeu încălcarea legilor sănătăţii. Atunci, privind retrospectiv asupra cursului faptelor noastre, vom vedea cât de bine L-am fi putut cunoaşte pe Dumnezeu, ce caractere nobile ne-am fi putut forma dacă am fi luat Biblia ca sfetnic al nostru.

3:199 Domnul aşteaptă ca cei din poporul Său să devină înţelepţi în înţelegere. Când vedem nenorocirea, diformitatea şi boala care au venit în lume ca rezultat al ignoranţei în ce priveşte adevărata grijă faţă de corp, cum ne putem abţine să nu dăm curs avertizării? Hristos a declarat că aşa cum a fost în zilele lui Noe, când pământul era plin de silnicie şi stricat de crimă, tot aşa va fi când Se va descoperi Fiul omului. Dumnezeu ne-a dat o mare lumină, şi dacă umblăm în această lumină, vom vedea mântuirea Sa.

3:200 Este nevoie de schimbări hotărâte. Este momentul să ne umilim inimile mândre şi independente şi să-L căutăm pe Domnul cât Se poate găsi; ca popor, trebuie să ne smerim inima înaintea lui Dumnezeu; căci cicatricele inconsecvenţei se află asupra faptelor noastre.

3:201 Domnul ne cheamă să intrăm în rând. Ziua este pe sfârşite. Noaptea este aproape. Judecăţile lui Dumnezeu se văd deja, atât pe uscat, cât şi pe mare. Nu ni se va aproba o a doua punere la probă. Acesta nu este timpul să facem mişcări greşite. Fiecare să mulţumească lui Dumnezeu că mai avem încă o şansă de a ne forma caractere pentru viaţa viitoare, veşnică.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: