English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Dietă şi hrană

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Dietă şi hrană, 28


28:1 Cap. 25 - A învăţa pe alţii principiile sănătăţii -2

28:2 792. În tot timpul lucrării voastre, amintiţi-vă că sunteţi legaţi de Hristos, că sunteţi o parte din marele plan de răscumpărare. Iubirea lui Hristos trebuie să curgă în viaţa voastră într-un şuvoi vindecător, dătător de viaţă. În timp ce căutaţi să-i trageţi pe alţii în cercul iubirii Sale, faceţi în aşa fel încât puritatea exprimării voastre, altruismul slujirii voastre, bucuria ce străluceşte pe înfăţişarea voastră să dea mărturie despre puterea harului Său. Aduceţi înaintea lumii o reprezentare a Sa de o asemenea puritate şi neprihănire, încât oamenii să-L privească în toată frumuseţea Sa.

28:3 Este aproape nefolositor să încercăm să-i reformăm pe alţii, atacând ceea ce noi am putea privi ca fiind obiceiuri greşite. Rezultatele unor asemenea eforturi aduc adesea mai mult rău decât bine. În discuţia Sa cu femeia samariteancă, în loc să discrediteze fântâna lui Iacov, Hristos a prezentat ceva mai bun. "Dacă ai fi cunoscut tu darul lui Dumnezeu şi Cine este Cel ce-ţi zice: 'Dă-Mi să beau', tu ai fi cerut să bei şi El ţi-ar fi dat apă vie" (Ioan 4,10). El a deviat discuţia către comoara pe care o avea de oferit, dându-i femeii ceva mai bun decât ceea ce avea ea, chiar apa vie, bucuria şi nădejdea Evangheliei.

28:4 Aceasta este o ilustraţie a modului în care trebuie să lucrăm. Trebuie să le oferim oamenilor ceva mai bun decât ceea ce au ei, însăşi pacea lui Hristos, care depăşeşte orice înţelegere. Trebuie să le spunem despre Legea sfântă a lui Dumnezeu, transcrierea caracterului Său şi expresia a ceea ce El doreşte ca ei să devină. [...]

28:5 Dintre toţi oamenii din lume, reformatorii ar trebui să fie cei mai dezinteresaţi, cei mai blânzi, cei mai politicoşi. În vieţile lor, ar trebui să se vadă adevărata bunătate a faptelor dezinteresate. Lucrătorul care dă pe faţă lipsă de amabilitate, care arată nerăbdare faţă de neştiinţa sau îndărătnicia altora, care vorbeşte precipitat sau acţionează fără să reflecteze mai întâi, poate închide uşa inimilor, încât să nu mai poată ajunge niciodată la ele.

28:6 Reforma în alimentaţie să fie progresivă

28:7 (1902) 7T 132-136

28:8 793. De la începutul lucrării reformei sănătăţii, am găsit că este necesar să facem educaţie, educaţie, educaţie. Dumnezeu doreşte ca noi să continuăm această lucrare de educare a poporului. [...]

28:9 În propovăduirea reformei sănătăţii, ca şi în toate celelalte lucrări de evanghelizare, trebuie să-i întâmpinăm pe oameni acolo unde sunt. Până când nu îi învăţăm cum să prepare alimentele oferite de reforma sănătăţii, care sunt gustoase, hrănitoare şi totuşi necostisitoare, noi nu avem libertatea de a prezenta cele mai avansate propuneri cu privire la dieta oferită de reforma sănătăţii.

28:10 Reforma alimentară să fie progresivă. Oamenii să fie învăţaţi cum să pregătească mâncarea fără a folosi lapte sau unt. Spuneţi-le că va veni în curând timpul când nu va fi sigură folosirea ouălor, laptelui, smântânii sau untului, deoarece bolile la animale sporesc direct proporţional cu creşterea nelegiuirii între oameni. Se apropie timpul când, datorită stricăciunii neamului omenesc decăzut, întreaga creaţie animală va geme sub bolile cu care este blestemat pământul nostru.

28:11 Dumnezeu va da poporului Său îndemânare şi tact pentru a pregăti alimente sănătoase fără aceste lucruri. Poporul nostru să renunţe la orice reţetă nesănătoasă. Ei să înveţe cum să trăiască sănătos, făcând şi altora cunoscut ce au învăţat. Să împartă cunoştinţa aceasta aşa cum ar face cu învăţătura din Biblie. Să înveţe poporul să-şi păstreze sănătatea şi să-şi sporească puterea, evitând gătitul excesiv care a umplut lumea cu bolnavi cronici. Prin învăţătură şi exemplu, lămuriţi faptul că hrana pe care i-a dat-o Dumnezeu lui Adam în starea lui de nevinovăţie este cea mai bună pentru om, când acesta se străduieşte să recâştige acea stare de nevinovăţie.

28:12 Cei ce propagă principiile reformei sănătăţii ar trebui să cunoască bolile şi cauzele lor, înţelegând că orice acţiune a instrumentului omenesc ar trebui să fie în perfectă armonie cu legile vieţii. Lumina pe care a dat-o Dumnezeu cu privire la reforma sănătăţii este spre mântuirea noastră şi spre mântuirea lumii. Bărbaţii şi femeile trebuie să fie informaţi cu privire la fiinţa omenească, pregătită de Creatorul nostru ca locaş al Său în care să sălăşluiască şi peste care El doreşte ca noi să fim administratori credincioşi. "Căci noi suntem Templul Dumnezeului cel viu, cum a zis Dumnezeu: 'Eu voi locui şi voi umbla în mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, şi ei vor fi poporul Meu'." (2 Cor. 6,16).

28:13 Înălţaţi principiile reformei sănătăţii şi lăsaţi ca Domnul să-i conducă pe cei cu inima sinceră. Prezentaţi principiile cumpătării în forma lor cea mai atrăgătoare. Răspândiţi cărţi care dau învăţătură cu privire la vieţuirea sănătoasă.

28:14 Influenţa publicaţiilor noastre de sănătate

28:15 Oamenii au o dureroasă lipsă de lumină care să strălucească de pe paginile cărţilor şi revistelor noastre medicale. Dumnezeu doreşte să folosească aceste cărţi şi reviste ca mijloace prin care străfulgerări de lumină să atragă atenţia oamenilor şi să-i facă să ia seama la avertizarea soliei celui de-al treilea înger. Revistele noastre medicale sunt în câmp instrumente care să înfăptuiască o lucrare deosebită, răspândind lumina pe care trebuie să o aibă locuitorii lumii în acest timp de pregătire acordat de Dumnezeu. Ele au o nespusă influenţă în favoarea reformei sănătăţii, cumpătării şi purităţii morale în societate şi vor face mult bine prin prezentarea acestor subiecte înaintea oamenilor într-un fel corespunzător şi în adevărata lor lumină.

28:16 Broşuri despre reforma sănătăţii

28:17 R. and H., 4 noiembrie 1875

28:18 794. Ar trebui să se facă eforturi mai hotărâte pentru a-i lumina pe oameni în privinţa marelui subiect al reformei sănătăţii. Broşuri de patru, opt, douăsprezece, şaisprezece şi chiar mai multe pagini, conţinând articole directe, bine scrise, legate de această importantă chestiune, ar trebui să fie răspândite ca frunzele de toamnă.

28:19 [Pacienţii de la sanatorii să fie învăţaţi prin prelegeri în sala de conferinţe - 426]

28:20 [Pacienţii de la sanatorii să fie învăţaţi care este dieta corectă printr-o masă pregătită în mod corespunzător - 442, 443]

28:21 [Pacienţii de la sanatorii să fie învăţaţi abstinenţa - 474]

28:22 Trataţi cu înţelepciune problema cărnii

28:23 Letter 102, 1896

28:24 795. În această ţară [Australia], există o societate vegetariană organizată, dar, după aşteptări, numărul membrilor ei este mic. În general, toate categoriile de oameni folosesc carnea; este cel mai ieftin articol alimentar; şi chiar şi acolo unde este sărăcie lucie se găseşte carnea pe masă. De aceea, este cu atât mai mare nevoia de a trata cu înţelepciune chestiunea consumului de carne. În legătură cu acest subiect, nu ar trebui să existe nici o acţiune pripită. Ar trebui să luăm în consideraţie situaţia oamenilor şi puterea unor obiceiuri şi practici de-o viaţă şi să fim atenţi să nu impunem cu forţa ideile noastre altora ca şi cum această problemă ar fi un test şi cei care consumă din belşug carne ar fi cei mai mari păcătoşi.

28:25 Toţi ar trebui să aibă lumina asupra acestei chestiuni, dar ea să fie prezentată cu grijă. Obiceiurile care au fost considerate corecte timp de o viaţă nu trebuie să fie schimbate prin măsuri aspre sau grăbite. Ar trebui să-i educăm pe oameni la întâlnirile noastre de tabără şi alte întruniri cu participare numeroasă. Când sunt prezentate principiile reformei sănătăţii, ele să fie sprijinite prin exemplu personal. În corturile pentru luat masa şi la restaurantele noastre să nu se găsească deloc carne, ci să se pună în locul ei fructe, cereale şi legume. Trebuie să practicăm ceea ce-i învăţăm pe alţii. Când stăm la o masă la care se pune carne, nu trebuie să tăbărâm asupra celor care o folosesc, ci ar trebui s-o evităm şi, când suntem întrebaţi care sunt motivele pentru care facem aşa, să răspundem cu amabilitate de ce nu o folosim.

28:26 Tăcerea îşi are vremea ei

28:27 Letter 76, 1895

28:28 796. Nu am simţit niciodată că este de datoria mea să spun că nimeni nu ar trebui să guste din carne, oricare ar fi împrejurările.

28:29 A spune aşa ceva, când oamenii au fost educaţi să subziste cu carne într-o măsură atât de mare, ar fi să ducem lucrurile în extremă. Nu am simţit niciodată că este de datoria mea să fac afirmaţii cuprinzătoare. Ceea ce am spus, am spus dintr-un sentiment al datoriei, însă am fost atentă în declaraţiile mele, pentru că nu am vrut ca vreun om să fie conştiinţă pentru un altul. [...]

28:30 Am trecut în ţara aceasta printr-o experienţă care este similară cu cea pe care am avut-o în câmpurile noi din America. Am văzut familii aflate în împrejurări care nu le îngăduiau să pună pe mesele lor hrană sănătoasă. Vecini necredincioşi le-au trimis bucăţi de carne de la animale sacrificate de curând. Aceştia au făcut supă din carne şi şi-au hrănit familiile, în care erau numeroşi copii, cu pâine şi supă. Nu era datoria mea şi nici nu m-am gândit că era de datoria vreunui alt om să le ţină o prelegere despre relele care decurg din consumul de carne. Simt o milă sinceră pentru familiile de curând venite la credinţă şi care sunt atât de apăsate de sărăcie, încât nu ştiu de unde o să vină masa următoare. Nu este datoria mea să le ţin o cuvântare despre vieţuirea sănătoasă. Tăcerea îşi are vremea ei, şi vorbirea îşi are vremea ei. Ocazia oferită de împrejurări de acest fel este o împrejurare de a rosti cuvinte care să încurajeze şi să binecuvânteze, mai degrabă decât să condamne şi să mustre. Cei care au trăit toată viaţa lor cu o dietă pe bază de carne nu văd răul continuării acestei practici şi trebuie trataţi cu blândeţe.

28:31 (1909) 9T 163

28:32 797. În timp ce lucrăm împotriva lăcomiei şi necumpătării, trebuie să recunoaştem starea în care se află familia omenească. Dumnezeu a luat măsuri pentru cei care trăiesc în ţări diferite din lume. Aceia care doresc să fie împreună lucrători cu Dumnezeu trebuie să cugete cu grijă înainte să specifice care sunt alimentele care ar trebui şi care nu ar trebui mâncate. Trebuie să fim aduşi în legătură cu oamenii. Dacă reforma sănătăţii ar fi propovăduită în forma ei cea mai radicală celor aflaţi în împrejurări care fac imposibilă adoptarea ei, s-ar face mai mult rău decât bine. Când predic celor săraci Evanghelia, sunt învăţată să le spun să consume mâncarea cea mai hrănitoare. Nu pot să le spun: "Nu trebuie să mâncaţi ouă, lapte sau smântână.

28:33 Nu trebuie să folosiţi unt în pregătirea alimentelor". Evanghelia trebuie predicată celor săraci, dar nu a venit încă vremea pentru prescrierea dietei celei mai stricte.

28:34 O metodă greşită de a lucra

28:35 (1890) C.T.B.H. 119, 120

28:36 798. Nu te prinde de idei izolate, făcând din acestea un test, criticându-i pe alţii ale căror practici s-ar putea să nu fie în acord cu părerea ta, ci studiază subiectul pe larg şi în profunzime şi caută să-ţi aduci ideile într-o armonie perfectă cu principiile adevăratei cumpătări creştine.

28:37 Există mulţi care încearcă să corecteze vieţile altora, atacând ceea ce ei privesc ca fiind obiceiuri greşite. Se duc la cei pe care-i cred greşiţi şi le arată defectele, dar nu caută să le îndrepte mintea către adevăratele principii. Adesea, o asemenea cale nu reuşeşte nici pe departe să asigure rezultatele dorite. Când facem să fie vădit faptul că încercăm să-i mustrăm pe alţii, adesea şi noi le stârnim spiritul de combativitate şi facem mai mult rău decât bine. Şi mai este şi primejdia care îl paşte pe cel care critică. Cel care se angajează să-i corecteze pe alţii este predispus să cultive obiceiul de a căuta nod în papură şi curând tot interesul său va fi acela de a arăta cu degetul metehnele şi de a găsi defecte. Nu-i scruta pe alţii pentru a te lua de greşelile lor sau a le scoate la iveală erorile. Educă-i spre obiceiuri mai bune prin puterea exemplului tău personal.

28:38 Să fie întotdeauna ţinut înaintea minţii faptul că marele obiectiv al reformei sănătăţii este de a asigura cea mai înaltă dezvoltare posibilă a minţii, sufletului şi trupului. Toate legile firii - care sunt legile lui Dumnezeu - sunt concepute pentru binele nostru. Ascultarea faţă de ele va asigura fericirea în această viaţă şi ne va ajuta să ne pregătim pentru viaţa viitoare.

28:39 Există lucruri mai bune despre care să vorbim decât defectele şi slăbiciunile altora. Vorbiţi despre Dumnezeu şi lucrările Sale minunate. Cercetaţi manifestările iubirii şi înţelepciunii Sale în toate lucrările din natură.

28:40 Învăţaţi pe alţii prin exemplu

28:41 (1900) 6T 336

28:42 799. În legătura voastră cu necredincioşii, nu îngăduiţi să fiţi abătuţi de la principiile drepte. Dacă luaţi

28:43 loc la masa lor, mâncaţi cumpătat şi numai hrană ce nu tulbură mintea. Feriţi-vă de necumpătare. Nu vă puteţi permite să vă slăbiţi puterile mintale sau fizice, pentru a nu deveni incapabili de a discerne lucrurile spirituale. Păstraţi-vă mintea astfel încât Dumnezeu să o poată impresiona cu adevărurile preţioase ale Cuvântului Său. [...] Nu-i urmăriţi pe alţii pentru a le arăta defectele sau viciile. Învăţaţi-i prin exemplul personal. Tăgăduirea de sine şi biruinţa voastră asupra apetitului să fie o ilustrare a ascultării de principiile drepte. Viaţa voastră să dea mărturie despre influenţa sfinţitoare şi înnobilatoare a adevăruc i.

28:44 Prezentaţi cumpătarea în modul cel mai atrăgător

28:45 Letter 135, 1902

28:46 800. Domnul doreşte ca fiecare predicator, fiecare medic, fiecare membru al bisericii să fie atent să nu-i împingă pe cei care nu cunosc credinţa noastră să facă schimbări bruşte în alimentaţie, aducându-i astfel înaintea unui test prematur. Înălţaţi principiile reformei sănătăţii şi lăsaţi ca Domnul să-i călăuzească pe cei cu inima sinceră. Ei vor auzi şi vor crede. Domnul nu le cere mesagerilor Săi să prezinte minunatele adevăruri ale reformei sănătăţii într-un mod în care să aducă prejudecata în minţile altora. Nimeni să nu pună pietre de poticnire înaintea celor care umblă pe cărările întunecate ale neştiinţei. Este bine să nu fiţi prea entuziaşti nici măcar când preţuiţi un lucru bun, pentru a nu-i întoarce din drum pe cei care vin să asculte. Prezentaţi principiile cumpătării în forma lor cea mai îmbietoare.

28:47 Nu trebuie să acţionăm cu înfumurare. Lucrătorii care pătrund în câmpuri noi pentru a înfiinţa comunităţi nu trebuie să creeze dificultăţi, încercând să scoată în evidenţă chestiunea dietei. Ar trebui să fie atenţi să nu stabilească demarcaţii prea rigide. Căci s-ar pune astfel piedici în calea altora. Nu-i mânaţi pe oameni. Călăuziţi-i. Predicaţi Cuvântul aşa cum este el în Hristos Isus. [...] Lucrătorii trebuie să depună eforturi decise, perseverente, aducându-şi aminte că nu se poate învăţa totul dintr-o dată. Trebuie să aibă o hotărâre nezdruncinată de a-i învăţa pe oameni cu răbdare.

28:48 MS 1a, 1890

28:49 801. Nu vă aduceţi aminte că răspunderea pe care o avem este individuală? Nu facem un test din articolele alimentare, dar încercăm totuşi să educăm intelectul şi să trezim sensibilitatea morală pentru a adopta reforma sănătăţii într-un mod inteligent, aşa cum prezintă Pavel acest lucru în Romani 13,8-14; 1 Corinteni 9,24-27; 1 Timotei 3,8-12.

28:50 Întâmpinaţi-i pe oameni la nivelul la care sunt

28:51 Letter 363, 1907

28:52 802. Odată, Sara [McEnterfer] a fost chemată la o familie din Dora Creek, în care fiecare membru al gospodăriei era bolnav. Tatăl aparţinea unei familii foarte respectabile, dar se apucase de băut, iar soţia şi copiii lui se aflau într-o stare de mare sărăcie. În momentul acesta de boală, nu exista în casă nimic care să fie potrivit pentru consum. Iar ei au refuzat să mănânce orice le-am dus noi. Fuseseră obişnuiţi să mănânce carne. Am simţit că trebuie să fac ceva. I-am spus Sarei: Ia nişte găini de la mine şi pregăteşte-le nişte supă. Aşa încât Sara i-a tratat de boala lor şi le-a dat să mănânce această fiertură. Şi-au revenit curând.

28:53 Deci, aceasta este calea pe care am urmat-o noi. Nu le-am spus oamenilor: "Nu trebuie să mâncaţi carne!" Cu toate că noi nu am folosit carnea, când am crezut că este vitală pentru acea familie în perioada în care erau bolnavi, le-am dat lucrul de care credeam că au nevoie. Există situaţii în care trebuie să-i întâmpinăm pe oameni la nivelul la care sunt ei.

28:54 Tatăl acestei familii era un om inteligent. Când familia a fost din nou sănătoasă, am deschis Scripturile înaintea lor, iar acest bărbat a fost convertit şi a acceptat adevărul. Şi-a aruncat pipa şi a renunţat la folosirea băuturii şi, de atunci, cât a mai avut zile, nici nu a mai fumat, nici nu a mai băut. De îndată ce a fost cu putinţă, l-am dus la ferma noastră şi i-am dat să lucreze pământul. Când eram plecaţi, participând la întâlniri în Newcastle, acest bărbat a murit. I-a fost acordat un tratament serios de către unii din lucrătorii noştri, însă corpul său îndelung maltratat nu a mai putut să reacţioneze la eforturile lor. Dar a murit ca păzitor al poruncilor şi creştin.

28:55 Cum să ne raportăm la părerile extremiste - o declaraţie istorică [Pentru o declaraţie suplimentară a lui James White, vezi Apendice II]

28:56 (1870) 3T 18-21

28:57 803. Când ne-am întors din Kansas în toamna anului 1870, fr. B. era acasă, bolnav de friguri. [...] Cazul lui era critic. [...]

28:58 Pentru noi nu a existat nici un timp de odihnă, oricât de mult am fi avut nevoie de el. Review, Reformer şi Instructor trebuie editate. Editorii acestor publicaţii erau bolnavi în această perioadă. Soţul meu s-a apucat de treabă şi eu l-am ajutat cu ce am putut. [...]

28:59 Reformer era aproape mort. Fratele B. susţinuse poziţia extremistă a dr. Trall. Aceasta îl influenţase pe doctor să scrie în Reformer mai ferm decât ar fi făcut-o în alte împrejurări, pentru eliminarea din alimentaţie a laptelui, a zahărului şi a sării. Poziţia de a înceta complet folosirea acestora poate fi corectă la timpul potrivit; însă nu venise vremea de a sprijini generalizarea acestor puncte. Iar aceia care susţin totuşi poziţia lor şi pledează în favoarea eliminării totale a laptelui, a untului şi a zahărului ar trebui să-şi uşureze propriile mese de aceste lucruri. Fratele B., chiar şi atunci când lua poziţie în Reformer alături de dr. Trall în privinţa efectelor dăunătoare ale sării, laptelui şi zahărului, nu practica aceste lucruri despre care vorbea. Acestea erau folosite zilnic chiar la masa lui.

28:60 Mulţi dintre cei aflaţi în poporul nostru îşi pierduseră interesul pentru Reformer şi erau primite zilnic scrisori cu această cerere descurajantă: "Vă rog să nu-mi mai trimiteţi revista Reformer". [...] N-am putut trezi nicăieri în Vest interesul de a obţine abonaţi la Health Reformer. Am văzut că cei ce publicau articole în Reformer se îndepărtau de popor şi îi lăsau în urmă. Dacă luăm poziţii pe care creştinii conştiincioşi - care sunt cu adevărat reformatori - nu le pot adopta, cum ne-am putea aştepta să aducem binefaceri acelui grup de oameni la care nu putem ajunge decât prin interesul pentru sănătate?

28:61 răbdarea, prudenţa şi consecvenţa sunt necesare în mişcările de reformă

28:62 Nu trebuie să mergem mai repede decât se pot ţine de noi aceia care sunt convinşi de adevărurile pe care le susţinem. Trebuie să-i întâmpinăm pe oameni acolo unde se află. Unii dintre noi au avut nevoie de ani mulţi pentru a ajunge acolo unde suntem acum cu reforma sănătăţii. Dobândirea unei reforme în alimentaţie se face printr-o muncă lentă. Avem de înfruntat pofte puternice; căci lumea este dedată lăcomiei. Dacă am vrea să acordăm oamenilor tot atâta timp cât ne-a trebuit nouă ca să ajungem la nivelul avansat din prezent în ce priveşte reforma, am fi foarte răbdători cu ei şi le-am îngădui să înainteze pas cu pas, cum am făcut şi noi, până când picioarele lor sunt bine fixate pe platforma reformei sănătăţii. Însă ar trebui să fim cu băgare de seamă să nu înaintăm prea repede, pentru a nu fi nevoiţi să ne amintim de modul în care am înaintat noi înşine. În orice reformă, am face mai bine să rămânem cu un pas în urma ţintei propuse decât să o depăşim cu un pas. Şi dacă există vreo greşeală, aceasta să fie din partea poporului.

28:63 Mai presus de toate acestea, noi nu ar trebui ca, prin ceea ce scriem, să apărăm poziţii pe care nu le punem la probă în mod practic, în familiile noastre, chiar la mesele noastre. Aceasta este disimulare, un tip de ipocrizie. În Michigan ne putem descurca mai bine fără sare, zahăr şi lapte decât mulţi din cei ce se află în Vestul îndepărtat sau departe, spre Est, unde este lipsă de fructe. [...] Noi ştim că o folosire în exces a acestora este foarte dăunătoare sănătăţii, şi în multe cazuri, gândim că, dacă nu le-am folosi deloc, ne-am bucura de o mult mai bună stare a sănătăţii. Acum însă povara noastră nu o reprezintă aceste lucruri. Poporul este atât de în urmă cu reforma, încât vedem cu ochii noştri că nici nu pot suporta să te vadă trăgând linie peste plăcerile lor vătămătoare şi peste narcoticele aţâţătoare pe care le folosesc. Noi dăm o mărturie hotărâtă împotriva tutunului, băuturilor alcoolice, a tabacului de prizat, ceaiului, cafelei, alimentelor din carne, untului, mirodeniilor, prăjiturilor bogate, pateurilor cu carne, folosirii în exces a sării şi tuturor substanţelor aţâţătoare folosite ca articole alimentare.

28:64 Dacă ajungem la persoane care nu au fost luminate în ce priveşte reforma sănătăţii şi le punem înainte de la început poziţiile noastre cele mai avansate, există pericolul ca acestea să se descurajeze, văzând la câte trebuie să renunţe, astfel încât nu vor face nici un efort de a-şi reforma felul de viaţă.

28:65 Trebuie să-i conducem pe oameni cu răbdare şi în mod treptat, amintindu-ne mereu ce groapă adâncă s-a săpat pentru ca noi să putem ieşi.

28:66 Partea a III-a - Cursuri de artă culinară

28:67 O lucrare de cea mai mare importanţă

28:68 (1902) 7T 55

28:69 804. Oriunde se aduce la îndeplinire o lucrare misionară în oraşele noastre mari, ar trebui să se ţină şi cursuri de bucătărie; şi oriunde se dezvoltă o puternică lucrare misionară şcolară, ar trebui să se înfiinţeze şi un restaurant dietetic de vreun anumit tip, care să fie o ilustrare practică a bunei alegeri şi a pregătirii sănătoase a alimentelor.

28:70 (1909) 9T 112

28:71 805. Trebuie să se ţină cursuri de artă culinară. Oamenii trebuie să fie învăţaţi cum să prepare mâncare sănătoasă. Să li se arate nevoia de a renunţa la alimentele nocive. Dar nu ar trebui să sprijinim niciodată o dietă a înfometării. Este posibil să avem o dietă sănătoasă, nutritivă, fără folosirea ceaiului, cafelei şi cărnii. Lucrarea de a-i învăţa pe oameni cum să conceapă o dietă care să fie în acelaşi timp sănătoasă şi apetisantă este de cea mai mare importanţă.

28:72 (1902) 7T 126

28:73 806. Unii, după ce au adoptat o dietă vegetariană, se întorc la folosirea cărnii. Lucrul acesta este într-adevăr lipsit de înţelepciune şi dovedeşte o lipsă de cunoştinţă în procurarea alimentelor corespunzătoare în locul cărnii.

28:74 Cursuri de gătit, conduse de instructori înţelepţi, trebuie să se ţină atât în America, cât şi în alte ţări. Tot ce putem face trebuie făcut pentru a arăta poporului valoarea reformei în dietă.

28:75 (1905) M.H. 320, 321

28:76 807. Reforma în alimentaţie ar trebui să fie progresivă. Pe măsură ce bolile animalelor se înmulţesc tot mai mult, folosirea laptelui şi a ouălor va deveni din ce în ce mai nesigură. Ar trebui făcut un efort pentru înlocuirea lor cu alte lucruri sănătoase şi necostisitoare.

28:77 Oamenii de pretutindeni ar trebui să fie învăţaţi cum să gătească fără lapte şi ouă - pe cât este posibil - şi totuşi mâncarea lor să fie hrănitoare şi gustoasă.

28:78 (1890) C.T.B.H. 119

28:79 808. Cei care pot beneficia de avantajele cursurilor bine predate de artă culinară sănătoasă vor găsi că acest lucru le este de mare folos, atât pentru practica lor personală, cât şi pentru învăţarea altora.

28:80 Fiecare comunitate, o şcoală a bisericii şi câmp misionar

28:81 (1905) M.H. 149

28:82 809. Fiecare comunitate ar trebui să fie o şcoală de pregătire a lucrătorilor creştini. Membrii ei ar trebui să fie învăţaţi cum să facă şedinţe de lecturi biblice, cum să conducă şi să predea la Şcoala de Sabat, cum să-i ajute cel mai bine pe cei săraci şi să îngrijească de cei bolnavi, cum să lucreze pentru cei neconvertiţi. Ar trebui să existe şcoli sanitare, şcoli de gastronomie şi cursuri în diverse domenii ale lucrării de ajutorare creştină. N-ar trebui doar să se predea, ci să se lucreze efectiv sub supravegherea unor instructori experimentaţi.

28:83 MS 79, 1900

28:84 810. Fiecare restaurant dietetic ar trebui să fie o şcoală pentru lucrătorii de acolo. În oraşele mari, această ramură a lucrării poate fi dezvoltată pe o scară mult mai mare decât în locurile mici. Însă în orice loc în care există o comunitate şi o şcoală a bisericii, ar trebui dată învăţătură în legătură cu prepararea unor produse alimentare sănătoase simple pentru uzul celor care doresc să trăiască în conformitate cu principiile reformei sănătăţii. Şi poate fi înfăptuită o lucrare similară în toate câmpurile noastre misionare.

28:85 Lucrarea de a combina fructele, seminţele, cerealele şi rădăcinoasele pentru a face alimente sănătoase este lucrarea Domnului. În orice loc în care a fost întemeiată o comunitate, membrii acesteia să umble cu umilinţă înaintea lui Dumnezeu. Să caute să-i lumineze pe oameni cu principiile reformei sănătăţii.

28:86 Unde le este locul

28:87 (1900) 6T 44, 45

28:88 811. Pe cât posibil, adunările noastre de tabără ar trebui să fie în totul consacrate intereselor spirituale. [...] Problemele administrative ar trebui să fie cercetate de cei anume rânduiţi pentru lucrarea aceasta.

28:89 Şi, pe cât este cu putinţă, ele ar trebui să fie aduse înaintea oamenilor la un alt timp decât la adunarea de tabără. Instrucţiuni cu privire la colportaj, la lucrarea Şcolii de Sabat şi a cercurilor misionare ar trebui să fie date în comunităţile locale sau în adunări anume rânduite. Acelaşi principiu se aplică şi în cazul cursurilor de gătit. Deşi aceste lucruri sunt cât se poate de nimerite şi la locul lor, ele nu ar trebui să ocupe timpul adunărilor noastre de tabără.

28:90 O influenţă reformatoare

28:91 (1902) 7T 113, 114

28:92 812. Trebuie să fie înfiinţate şcoli de gătit în multe locuri. Lucrarea aceasta poate începe în mod umil, dar atunci când bucătari cunoscători vor face tot ce pot mai bine pentru a-i lumina pe alţii, Domnul le va da îndemânare şi pricepere. Cuvântul Domnului este: "Nu-i opriţi; căci Eu Mă voi descoperi lor ca Învăţător". El va lucra cu aceia care duc la îndeplinire planurile Sale, învăţându-i pe oameni cum să facă o reformă în dietă prin pregătirea de alimente sănătoase, necostisitoare. În acest fel, cei săraci vor fi încurajaţi să adopte principiile reformei sănătăţii; ei vor fi ajutaţi să devină harnici şi în stare să se bazeze pe propria lor pricepere.

28:93 Mi-a fost arătat că bărbaţi şi femei capabili erau învăţaţi de Dumnezeu cum să prepare alimente sănătoase şi gustoase într-un mod agreabil. Mulţi dintre aceştia erau tineri, dar erau şi din cei de vârstă matură. Mi-au fost date instrucţiuni de a încuraja ţinerea cursurilor de artă culinară în toate locurile în care se face lucrare medicală misionară. Trebuie pusă înaintea oamenilor orice perspectivă atrăgătoare care i-ar duce la reformă. Faceţi să strălucească asupra lor cât mai multă lumină posibil. Învăţaţi-i să facă orice îmbunătăţire cu putinţă în pregătirea alimentelor şi încurajaţi-i să împărtăşească şi altora ceea ce învaţă.

28:94 Să nu facem noi oare tot ce ne stă în putere pentru a înainta lucrarea în toate oraşele noastre mari? Mii şi mii de oameni care trăiesc lângă noi au nevoie de ajutor în diferite moduri. Slujitorii Evangheliei să-şi aducă aminte că Domnul Isus Hristos le-a spus ucenicilor Săi: "Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă".

28:95 "Voi sunteţi sarea pământului. Dar dacă sarea îşi pierde gustul, prin ce îşi va căpăta iarăşi puterea de a săra?" (Matei 5,13.14).

28:96 Dând învăţătură din casă în casă

28:97 R. and H., 6 iunie 1912

28:98 813. Întrucât căile către suflet au fost închise de către tiranul Prejudecată, mulţi sunt neştiutori în ce priveşte principiile vieţuirii sănătoase. O bună slujire poate fi adusă învăţându-i pe oameni să prepare hrană sănătoasă. Această ramură a lucrării este tot atât de vitală ca oricare alta pe care o putem îmbrăţişa. Ar trebui întemeiate mai multe şcoli de gătit şi unii ar trebui să lucreze din casă în casă, dând învăţătură în arta de a găti mâncăruri sănătoase. Mulţi, mulţi vor fi salvaţi de la degenerare fizică, mintală şi morală prin influenţa reformei sănătăţii. Aceste principii se vor recomanda singure celor ce caută lumina; şi astfel ei vor înainta pentru a primi tot adevărul pentru acest timp.

28:99 Dumnezeu doreşte ca poporul Său să primească pentru a face parte şi altora din ce au primit. Ca martori imparţiali, altruişti, ei au datoria de a oferi altora ceea ce Domnul le-a dat lor. Şi, pe măsură ce intraţi în această lucrare şi căutaţi să câştigaţi inimi prin orice mijloace vă stau la dispoziţie, asiguraţi-vă să lucraţi într-un mod în care să înlăturaţi prejudecata în loc să o creaţi. Faceţi din viaţa lui Hristos studiul vostru necontenit şi lucraţi aşa cum a lucrat El, urmând exemplul Său.

28:100 A da învăţătură despre reforma alimentară la adunări de vacanţă şi ocazii deosebite

28:101 Letter 166, 1903

28:102 814. Când lumina reformei sănătăţii a venit pentru prima dată asupra noastră, obişnuiam să luăm cu noi, cu ocazia unor sărbători, maşini de gătit în locurile în care erau adunaţi oamenii şi să coacem chiar acolo pâine fără aluat - pâinişoare şi cornuri. Şi cred că rezultatul eforturilor noastre a fost bun, deşi, desigur, nu aveam preparatele sănătoase pe care le avem acum. Atunci abia începeam să învăţăm cum să trăim fără să folosim carnea.

28:103 Uneori ofeream câte o masă şi eram cu mare băgare de seamă ca tot ceea ce pregăteam să fie gustos şi servit în mod atrăgător.

28:104 În sezonul fructelor, luam afine şi zmeură direct din tufişuri şi căpşuni proaspete din lujer. Am făcut din masa comună o lecţie care arăta celor prezenţi că dieta noastră, deşi se armoniza cu principiile reformei sănătăţii, era departe de a fi săracă.

28:105 Uneori se ţinea o scurtă prelegere despre cumpătare legată de această masă şi oamenii se familiarizau astfel cu principiile noastre de vieţuire. Din câte ştim noi, toţi au fost mulţumiţi, toţi au fost luminaţi. Am avut întotdeauna câte un cuvânt de spus despre necesitatea de a oferi o mâncare sănătoasă şi de a o prepara într-un mod simplu, făcând-o cu toate acestea atât de apetisantă şi gustoasă, încât cei care o consumă să fie satisfăcuţi.

28:106 Lumea este plină de ispita de a ne satisface apetitul, iar cuvintele de avertizare, serioase şi la obiect, au adus minunate schimbări în familii şi în mod individual.

28:107 Ocaziile şi primejdiile din restaurantele noastre

28:108 MS 27, 1906

28:109 815. A mai fost dată şi lumina potrivit căreia în oraşele mari va exista şansa de a face o lucrare similară cu cea pe care am înfăptuit-o pe terenul din Battle Creek. În armonie cu această lumină, au fost întemeiate restaurante dietetice. Însă există un pericol grav, acela ca lucrătorii din restaurantele noastre să devină atât de pătrunşi de spiritul comercial, încât să eşueze în încercarea de a oferi lumina de care au oamenii nevoie. Restaurantele noastre ne aduc în contact cu multe persoane; dacă însă îngăduim minţii noastre să devină atât de acaparată de gândul profitului financiar, nu vom reuşi să împlinim scopul lui Dumnezeu. El doreşte ca noi să profităm de orice ocazie de a prezenta adevărul care trebuie să salveze bărbaţi şi femei de la moarte veşnică.

28:110 Am încercat să stabilesc cum au fost convertite multe suflete la adevăr aici, în__, ca urmare a lucrării prin intermediul restaurantelor. Se poate ca unii să fi fost salvaţi, dar ar fi putut fi convertiţi mult mai mulţi la Dumnezeu dacă s-ar fi depus toate eforturile să se conducă lucrarea după planul lui Dumnezeu şi să se lase ca lumina să strălucească pe cărarea altora.

28:111 Eu aş vrea să le spun lucrătorilor de la restaurant să nu continue să lucreze aşa cum au făcut-o până acum. Să caute să facă din restaurant un mijloc de transmitere a luminii adevărului prezent către alţii. Restaurantele noastre nu au fost înfiinţate decât cu acest scop. [...]

28:112 Lucrătorii din restaurantul__ şi membrii comunităţii din__ au nevoie să fie convertiţi pe deplin. Fiecăruia dintre ei i s-a dat talantul intelectului. Aţi primit putere să reuşiţi împreună cu Dumnezeu? "Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu" (Ioan 1,12).

28:113 Educatorii noştri au nevoie de tact şi discernământ

28:114 (1909) 9T 161

28:115 816. Ar trebui depuse eforturi mai mari pentru a-i educa pe oameni în principiile reformei sănătăţii. Ar trebui întemeiate şcoli de gătit şi dată învăţătură, din casă în casă, despre arta gătitului mâncării sănătoase. Şi tineri, şi vârstnici ar trebui să înveţe să gătească mai simplu. Oriunde este prezentat adevărul, oamenii trebuie să fie învăţaţi cum să pregătească mâncarea într-un mod simplu şi totuşi apetisant. Trebuie să li se arate că se poate furniza o alimentaţie hrănitoare fără folosirea cărnii. [...]

28:116 Ar trebui folosit mult tact şi înţelepciune în pregătirea unor alimente hrănitoare care să ia locul acelor lucruri care au constituit mai înainte dieta celor ce învaţă să fie reformatori în sfera sănătăţii. Va fi nevoie de credinţă în Dumnezeu, seriozitate în scopul propus şi dispoziţia de a se ajuta reciproc. O dietă căreia îi lipsesc elementele nutritive potrivite aduce ocară asupra cauzei reformei sănătăţii. Suntem muritori şi trebuie să mâncăm alimente care să ofere corpului o hrănire corespunzătoare.

28:117 Cursuri de artă culinară în toate şcolile noastre

28:118 (1913) C.T. 312, 313

28:119 817. Ar trebui să existe în toate şcolile noastre persoane care sunt pregătite să predea arta culinară. Ar trebui să se ţină ore de instruire legate de acest subiect. Cei care primesc o pregătire

28:120 pentru slujire suferă o mare pierdere când nu câştigă o cunoaştere a modului în care să prepare hrana în aşa fel, încât să fie şi hrănitoare, şi gustoasă.

28:121 Ştiinţa gătitului nu este o chestiune măruntă. Pregătirea cu pricepere a mâncării este una din artele cele mai importante. Pentru că este atât de intim legată de viaţă, ar trebui privită ca fiind una dintre cele mai valoroase arte. Şi tăria fizică, şi cea mintală depind într-o mare măsură de mâncarea pe care o consumăm; de aceea, cel care prepară hrana ocupă o poziţie importantă şi înaltă.

28:122 Atât tinerii, cât şi tinerele ar trebui să fie învăţaţi cum să gătească în mod economic şi să renunţe la orice este legat de alimentele cu carne. Să nu se încurajeze deloc pregătirea mâncărurilor care au în compoziţie orice cantitate de carne; căci acest lucru arată mai degrabă întunericul şi ignoranţa Egiptului decât puritatea reformei sănătăţii.

28:123 În special femeile ar trebui să înveţe cum să gătească. Care parte a educaţiei unei fete este tot atât de importantă ca aceasta? Oricare ar fi împrejurările din viaţa ei, aici există cunoştinţe pe care le poate folosi practic. Este o ramură a educaţiei care are o influenţă cât se poate de directă asupra sănătăţii şi fericirii. Există religie practică într-o pâine bună.

28:124 (1900) 6T 182

28:125 818. Vor veni la şcoală mulţi tineri care doresc să înveţe diferite meserii. Instruirea în aceste meserii ar trebui să cuprindă contabilitatea, dulgheria şi tot ceea ce se înţelege prin lucrări la fermă. De asemenea, ar trebui să se facă pregătiri pentru a se deprinde: fierăria, zugrăvitul, cizmăria, arta culinară, brutăria, spălătoria, reparatul hainelor, dactilografia şi tipăritul. Orice putere ne stă la îndemână trebuie pusă în slujba acestei lucrări de instruire, pentru ca elevii să poată părăsi şcoala bine înzestraţi pentru datoriile vieţii practice.

28:126 MS 95, 1901

28:127 819. În cadrul sanatoriilor şi şcolilor noastre ar trebui să existe cursuri de artă culinară, în care să se dea învăţătură legată de pregătirea în mod corespunzător a hranei. În toate şcolile noastre ar trebui să existe persoane - atât bărbaţi, cât şi femei - care să fie potrivite pentru educarea studenţilor în arta gătitului. În special femeile ar trebui să înveţe cum să gătească.

28:128 7T 113

28:129 820. Elevii din şcolile noastre ar trebui să fie învăţaţi cum să gătească. Să se manifeste tact şi îndemânare în această ramură de învăţământ. Satana se străduieşte cu toată înşelăciunea nedreptăţii să abată picioarele celor tineri pe cărări ale ispitei care duce la ruină. Noi trebuie să-i întărim şi să-i ajutăm să reziste la ispitele care trebuie să fie întâmpinate din toate părţile în ce priveşte lăsarea în voia apetitului. A-i învăţa ştiinţa trăirii sănătoase înseamnă a face lucrare misionară pentru Stăpânul nostru.

28:130 (1903) Ed. 218

28:131 821. Pregătirea practică merită o atenţie mult mai mare decât cea pe care a primit-o. Ar trebui să se întemeieze şcoli în care, pe lângă cea mai înaltă cultură mintală şi morală, să se ofere cele mai bune posibilităţi pentru dezvoltare fizică şi pregătire practică într-o meserie. Ar trebui să se facă instruirea în agricultură, manufactură - acoperind cât se poate de multe tipuri de meserii - şi de asemenea în economia familială, arta culinară vegetariană, cusut, croitorie, tratarea celor bolnavi şi ramuri înrudite.

28:132 Credincioşie în îndatoririle obişnuite

28:133 (1903) Ed. 216

28:134 822. Multe din ramurile de studiu care consumă timpul studentului nu sunt esenţiale pentru calitatea de a fi folositor sau pentru fericire; dar este esenţial ca fiecare tânăr să se întâlnească în mod statornic cu îndatoririle de zi cu zi. Dacă trebuie neapărat, o tânără se poate dispensa de cunoaşterea limbii franceze, a algebrei sau chiar a pianului; dar este indispensabil ca ea să înveţe să facă pâine bună, să croiască veşminte potrivite şi să-şi îndeplinească în mod eficient multele datorii care ţin de gospodărie.

28:135 Nu este nimic mai important pentru sănătatea şi fericirea întregii familii decât priceperea şi inteligenţa celei ce găteşte. Prin mâncare nehrănitoare, necorespunzător preparată, ea poate împiedica şi chiar ruina atât calitatea de a fi folositor a adultului, cât şi dezvoltarea copilului. Sau, prin pregătirea alimentelor potrivite pentru nevoile trupului şi, în acelaşi timp, apetisante şi gustoase, ea poate realiza tot atât de mult în direcţia binelui, cât poate realiza altminteri în cea a răului.

28:136 Astfel, în multe privinţe, fericirea în viaţă este strâns legată de credincioşia în îndatoririle obişnuite.

28:137 Întrucât şi femeile, şi bărbaţii joacă un rol în gospodărie, şi băieţii, şi fetele ar trebui să dobândească o cunoaştere a îndatoririlor casnice. A-şi face patul, a-şi face ordine în camera lui, a spăla vasele, a pregăti o masă, a spăla şi a-şi repara îmbrăcămintea, acestea reprezintă o pregătire care nu ar trebui să pară că scade din bărbăţia vreunui băiat; îl vor face mai fericit şi mai folositor.

28:138 [Fiecare femeie ar trebui să stăpânească arta culinară - 385]

28:139 [Poziţia importantă şi înălţată a bucătăresei - 371]

28:140 [La întâlnirile de tabără să fie făcute demonstraţii culinare - 763, 764]

28:141 [Poporul să fie învăţat să folosească produse locale - 376, 407]

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: