English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Dietă şi hrană

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Dietă şi hrană, 26


26:1 Cap. 24 - Băuturile

26:2 Partea I - Apa ca băutură

26:3 Apa curată, o binecuvântare

26:4 (1905) M.H. 237

26:5 726. Atât în sănătate, cât şi în boală, apa curată este una dintre binecuvântările de căpetenie ale cerului. Folosirea corectă a acesteia aduce cu sine sănătatea. Este băutura pe care Dumnezeu a oferit-o pentru ca animalele şi omul să-şi astâmpere setea. Băută în cantităţi suficiente, ajută la acoperirea necesităţilor organismului şi îl susţine să se împotrivească bolilor.

26:6 Health Reformer, ianuarie 1871

26:7 727. Trebuie să mănânc frugal, eliberându-mi astfel organismul de o povară inutilă, să încurajez voioşia şi să nu-mi refuz binefacerile exerciţiului fizic corespunzător, în aer liber. Trebuie să fac baie în mod frecvent şi să beau din belşug apă curată.

26:8 Folosirea apei în caz de boală

26:9 Letter 35, 1890

26:10 728. Apa poate fi folosită în multe feluri pentru a uşura suferinţa. Mai multe înghiţituri de apă curată caldă (o jumătate de litru, mai mult sau mai puţin) luate înainte de a mânca nu vor face niciodată rău, ci vor fi mai degrabă de folos.

26:11 (1866) H. to L., ch. 4, p. 56

26:12 729. Mii de persoane care ar fi putut trăi au murit din lipsă de apă curată şi aer curat. [...] Ei au nevoie de aceste binecuvântări pentru a se face bine. Dacă ar vrea să fie luminaţi şi să lase în pace medicamentele, să se deprindă cu exerciţiul fizic în aer liber, să-şi aerisească locuinţele, fie vară, fie iarnă, folosind apa pentru băut şi baie, ar fi sănătoşi şi fericiţi şi nu ar duce mai departe aceeaşi existenţă mizeră.

26:13 În caz de febră

26:14 (1866) H. to L., ch. 3, p. 62, 63

26:15 730. Dacă, în starea lor febrilă, li s-ar fi dat să bea din belşug apă şi li s-ar fi aplicat de asemenea extern apa, s-ar fi scutit zile şi nopţi lungi de suferinţă şi ar fi fost cruţate multe vieţi preţioase.

26:16 Mii de oameni au murit însă chinuiţi de febră acută, arzând până când combustibilul care alimenta febra a fost mistuit, până când organele vitale au fost arse; şi au decedat în cea mai teribilă agonie, fără să li se îngăduie să bea apă, care să le ostoiască setea arzătoare. Apa, care este folosită în cazul unei clădiri nesimţitoare pentru a stinge focul devastator, nu este îngăduită făpturilor umane pentru a stinge focul care le consumă organele vitale.

26:17 Folosirea corectă şi incorectă a apei

26:18 R. and H., 29 iulie 1884

26:19 731. Mulţi fac o greşeală bând apă rece în timpul mesei. Băută la masă, apa diminuează fluxul glandelor salivare; şi cu cât apa este mai rece, cu atât este mai mare răul provocat stomacului. Apa de la gheaţă şi limonada de la gheaţă băute în timpul meselor vor opri digestia până când organismul va fi transmis stomacului suficientă căldură pentru a-l face în stare să-şi reia lucrul. Băuturile fierbinţi produc starea de slăbiciune; şi, pe lângă aceasta, cei ce îşi satisfac dorinţa de a le folosi devin robi ai obiceiului. Hrana nu trebuie înghiţită cu apă; nu este nevoie de nici o gură de apă în timpul mesei. Mâncaţi încet şi lăsaţi ca saliva să se amestece cu mâncarea. Cu cât este introdus mai mult lichid în stomac împreună cu hrana, cu atât mai greu va fi ca mâncarea să fie digerată; căci lichidul trebuie să fie absorbit înainte de aceasta. Nu folosiţi sarea în cantitate mare; renunţaţi la murături; ţineţi departe de stomacul vostru condimentele arzătoare; mâncaţi fructe la masă, iar iritaţia care reclamă folosirea unei cantităţi atât de mare de lichid va înceta. Dacă însă este nevoie de ceva care să potolească setea, apa curată, băută cu puţin timp înainte sau după masă, este tot ce îi este necesar organismului. Nu beţi niciodată ceai, cafea, bere, vin sau orice băuturi tari. Apa este cel mai bun lichid cu putinţă pentru curăţarea ţesuturilor.

26:20 [Mai multe despre a bea în timpul mesei - 165, 166]

26:21 [Unul dintre medicamentele lui Dumnezeu - 451, 452, 454]

26:22 Partea a II-a - Ceaiul şi cafeaua

26:23 Efectele stimulative ale ceaiului şi ale cafelei

26:24 R. and H., 21 februarie 1888

26:25 732. Dieta stimulativă şi băuturile din zilele noastre nu promovează cea mai bună stare a sănătăţii. Ceaiul, cafeaua şi tutunul

26:26 sunt toate stimulente şi conţin otrăvuri. Nu numai că nu ne sunt de folos, dar sunt vătămătoare şi ar trebui să renunţăm la ele dacă vrem să adăugăm cunoaşterii cumpătarea.

26:27 (1868) 2T 64, 65

26:28 733. Ceaiul este o otravă pentru organism. Creştinii ar trebui să-l lase în pace. Influenţa cafelei este oarecum aceeaşi cu a ceaiului, dar efectul pe care-l are asupra organismului este şi mai rău. Influenţa ei este excitantă şi exact în măsura în care stimulează peste starea normală va epuiza şi va aduce prăbuşirea sub nivelul normalului. Băutorii de ceai şi de cafea poartă semnele pe feţele lor. Pielea devine palidă şi capătă o înfăţişare lipsită de viaţă. Pe faţă nu se vede strălucirea sănătăţii.

26:29 MS 22, 1887

26:30 734. Boli de orice fel au fost aduse asupra fiinţelor omeneşti prin folosirea ceaiului, a cafelei şi a narcoticelor - opiul şi tutunul. La aceste îngăduinţe vătămătoare trebuie să se renunţe, şi nu numai la una, ci la toate; căci sunt nocive, provocând ruina puterilor fizice, mintale şi morale şi, din punct de vedere al sănătăţii, nu ar mai trebui folosite.

26:31 R. and H., 29 iulie 1884

26:32 735. Nu beţi niciodată ceai, cafea, bere, vin sau orice băuturi tari. Apa este cel mai bun lichid cu putinţă pentru curăţarea ţesuturilor.

26:33 (1890) C.T.B.H. 34-36

26:34 736. Ceaiul, cafeaua şi tutunul, ca şi băuturile alcoolice, reprezintă gradaţii diferite pe scara stimulentelor artificiale.

26:35 Efectul ceaiului şi cafelei, după cum s-a arătat înainte, are tendinţa de a acţiona în aceeaşi direcţie ca vinul şi cidrul, alcoolul şi tutunul. [...]

26:36 Cafeaua este o îngăduinţă vătămătoare. Ea excită mintea temporar pentru o activitate neobişnuită, însă efectul care este simţit după aceasta este epuizarea, deprimarea, paralizia puterilor mintale, morale şi fizice. Mintea este vlăguită şi, dacă obiceiul nu este biruit printr-un efort hotărât, activitatea cerebrală este diminuată permanent. Toate aceste substanţe care irită nervii epuizează forţele vitale, iar starea de nelinişte provocată

26:37 de nervii zdruncinaţi, nerăbdarea şi slăbiciunea intelectului devin un element perturbator, opunându-se progresului spiritual. Atunci, cei care susţin temperanţa şi reforma să nu fie treji pentru a contracara relele provocate de aceste băuturi vătămătoare? În unele cazuri, a renunţa la obiceiul de a consuma ceai şi cafea este tot atât de greu pe cât îi este alcoolicului să înceteze folosirea băuturii. Banii cheltuiţi pe ceai şi cafea sunt mai rău decât irosiţi. Ele nu-i fac decât rău celui ce le foloseşte, şi aceasta în mod continuu. Cei care consumă ceai, cafea, opiu şi alcool pot trăi uneori până la bătrâneţe, dar acest lucru nu este un argument în favoarea folosirii acestor stimulente. Ce ar fi putut realiza aceste persoane, dar nu au reuşit din pricina obiceiurilor lor necumpătate, numai ziua cea mare a lui Dumnezeu va dezvălui.

26:38 Cei care recurg la ceai şi cafea pentru a se stimula în lucru vor simţi efectele rele ale acestei căi prin tremurături ale nervilor şi lipsa de autocontrol. Nervii obosiţi au nevoie de odihnă şi linişte. Organismul are nevoie de timp pentru a-şi reface energia epuizată. Dacă însă forţele sale sunt rechemate prin folosirea stimulentelor, ori de câte ori este repetat acest proces, se produce o scădere a forţei reale. Un timp, se poate realiza mult sub influenţa stimulentelor nefireşti, însă devine treptat mai greu să aducem energia în punctul dorit, iar în cele din urmă organismul secătuit nu mai poate răspunde.

26:39 EFECTELE DĂUNĂTOARE SUNT ATRIBUITE ALTOR CAUZE

26:40 Obiceiul de a bea ceai şi cafea reprezintă un rău mai mare decât se crede adesea. Mulţi care s-au deprins cu folosirea băuturilor stimulative suferă de dureri de cap şi epuizare nervoasă şi pierd mult timp din cauza stării de boală. Îşi închipuie că nu pot trăi fără un stimulent şi nu cunosc efectul acestuia asupra sănătăţii. Ceea ce-l face şi mai primejdios este faptul că efectele rele ale acestuia sunt adesea atribuite altor cauze.

26:41 EFECTE ASUPRA MINŢII ŞI MORALITĂŢII

26:42 Întregul organism suferă prin folosirea stimulentelor. Nervii sunt dezechilibraţi, ficatul este deranjat în lucrarea sa, calitatea şi circulaţia sângelui sunt afectate, iar

26:43 pielea devine leneşă şi decolorată. Mintea este de asemenea vătămată. Efectul imediat al acestor stimulente este acela de a excita creierul la o activitate anormală, pentru ca după aceea să-l lase mai slab şi mai puţin în stare să depună efort. Efectul final este deprimarea, nu numai mintală şi fizică, dar şi morală. Ca rezultat, vedem femei şi bărbaţi nervoşi, cu o judecată nesănătoasă şi o minte dezechilibrată. Aceştia dau adesea pe faţă un spirit acuzator, pripit, nerăbdător, privind greşelile altora ca printr-o lupă şi fiind total incapabili să-şi vadă propriile defecte.

26:44 Când aceşti consumatori de ceai şi cafea se strâng laolaltă pentru discuţii de societate, se manifestă efectele obiceiului lor vătămător. Toţi iau fără reţinere din băuturile preferate şi, pe măsură ce influenţa stimulativă se face simţită, li se dezleagă limbile şi îşi încep lucrarea păcătoasă de a vorbi împotriva altora. Cuvintele lor nu sunt nici puţine, nici bine alese. Deliciile bârfei sunt răspândite din gură în gură şi prea adesea şi otrava scandalului. Aceşti bârfitori nesocotiţi uită că de faţă este un martor. Un Privitor nevăzut scrie cuvintele lor în cărţile cerului. Toate aceste critici răutăcioase, aceste ştiri exagerate, sentimente pline de invidie exprimate sub influenţa excitantă a ceştii de ceai sunt notate de către Isus ca fiind împotriva Sa. "Ori de câte ori aţi făcut aceste lucruri unuia dintre aceşti foarte neînsemnaţi fraţi ai Mei, Mie Mi le-aţi făcut. and

26:45 Noi suferim deja din pricina obiceiurilor greşite ale părinţilor noştri; însă, cu toate acestea, cât de mulţi apucă pe o cale sub toate aspectele mai rea decât a lor! Opiul, ceaiul, cafeaua, tutunul şi băuturile alcoolice sting cu rapiditate scânteia forţei vitale ce mai există încă în neamul omenesc. În fiecare an, se beau milioane de galoane de băuturi îmbătătoare şi se cheltuiesc pe tutun milioane de dolari. Şi robii apetitului, în timp ce îşi cheltuiesc agoniseala pe îngăduinţe senzuale, le răpesc copiilor lor mâncarea, îmbrăcămintea şi avantajele educaţiei. Nu poate exista niciodată o stare bună a societăţii în timp ce există aceste rele.

26:46 Provoacă o excitare nervoasă, nu dă putere

26:47 (1879) 4T 365

26:48 737. Eşti foarte agitat şi uşor de stârnit. Ceaiul are efectul de a excita nervii, iar cafeaua provoacă amorţirea creierului;

26:49 amândouă sunt foarte nocive. Ar trebui să fii precaut cu dieta ta. Foloseşte numai cea mai sănătoasă şi hrănitoare mâncare şi păstrează o stare calmă a minţii, graţie căreia să nu ajungi atât de agitat şi să faci o criză de nervi.

26:50 (1905) M.H. 326, 327

26:51 738. Ceaiul acţionează ca un stimulent şi, într-o anume măsură, produce intoxicaţie. Acţiunea cafelei şi a multor altor băuturi obişnuite este similară. Primul efect este acela de bună dispoziţie. Nervii stomacului sunt excitaţi; ei transmit creierului iritaţia, şi acesta, la rândul său, este stimulat să mărească activitatea cardiacă şi să dea o energie de scurtă durată întregului organism. Oboseala este uitată; tăria pare să crească. Intelectul este şi el stimulat, iar imaginaţia este mai vie.

26:52 Din pricina acestor rezultate, mulţi presupun că ceaiul sau cafeaua pe care o beau le face un mare bine. Însă aceasta este o greşeală. Ceaiul şi cafeaua nu hrănesc organismul. Efectul lor se produce înainte ca digestia şi asimilarea să poată avea loc, iar ceea ce pare a fi energie este doar excitare nervoasă. Când influenţa stimulentului a trecut, forţa indusă în mod nefiresc dispare, iar rezultatul constă într-un grad de moleşeală şi slăbiciune corespunzător.

26:53 Folosirea în continuare a acestor excitanţi ai nervilor este urmată de dureri de cap, insomnie, palpitaţii cardiace, indigestie, tremurături şi multe alte rele; căci ei epuizează forţele vitale. Nervii obosiţi au nevoie mai degrabă de odihnă şi linişte decât de stimulare şi suprasolicitare. Organismul are nevoie de timp pentru a-şi recupera energia epuizată. Când forţele sale sunt silite să se mobilizeze prin folosirea stimulentelor, pentru un timp scurt se va realiza mai mult; dar, pe măsură ce organismul este slăbit prin folosirea lor constantă, devine din ce în ce mai dificilă mobilizarea puterilor sale în măsura dorită. Pornirea de a folosi stimulente devine mai greu de controlat, până când voinţa este copleşită şi pare că nu mai există nici o putere care să se opună acestei dorinţe nefireşti. Sunt cerute stimulente din ce în ce mai puternice, până când organismul nu mai poate reacţiona deloc.

26:54 Hrană fără valoare

26:55 Letter 69, 1896

26:56 739. Sănătatea nu se ameliorează în nici un fel prin folosirea acelor lucruri care stimulează pentru un timp, dar provoacă după aceea o reacţie ce lasă organismul la un nivel mai scăzut ca înainte. Ceaiul şi cafeaua biciuiesc pentru moment energiile secătuite, însă, după ce trece efectul lor imediat, rezultatul este un sentiment de deprimare. Aceste băuturi nu au în ele absolut nimic hrănitor. Laptele şi zahărul constituie tot aportul nutritiv pe care-l oferă o ceaşcă de ceai sau de cafea.

26:57 Percepţia spirituală este tocită

26:58 (1864) Sp. Gifts IV, 128, 129

26:59 740. Ceaiul şi cafeaua produc o stimulare. Efectele lor sunt similare cu acelea ale tutunului; însă ele afectează într-o măsură mai mică. Cei care folosesc aceste otrăvuri lente gândesc, asemenea celui ce foloseşte tutunul, că nu pot trăi fără ele, pentru că se simt atât de groaznic când nu sunt în posesia acestor idoli. [...] Cei care îşi îngăduie un apetit stricat o fac cu preţul vătămării sănătăţii şi intelectului. Ei nu pot să aprecieze valoarea lucrurilor spirituale. Simţurile lor sunt tocite şi păcatul nu le pare peste măsură de păcătos, iar adevărul nu este privit ca fiind de o valoare mai mare decât orice comoară pământească.

26:60 Letter 44, 1896

26:61 741. A bea ceai sau cafea este un păcat, o îngăduinţă vătămătoare care, asemenea altor rele, strică sufletul. Aceşti idoli îndrăgiţi provoacă o stare de emoţie, o activitate morbidă a sistemului nervos; iar după ce efectul imediat al stimulentelor a trecut, ele produc o coborâre cu aceeaşi valoare sub nivelul normal cu cât proprietăţile lor stimulative l-au ridicat peste normal.

26:62 (1861) 1T 222

26:63 742. Cei care folosesc tutun, ceai şi cafea ar trebui să lase deoparte aceşti idoli, iar valoarea lor să o depună în vistieria Domnului. Unii nu au făcut niciodată sacrificii pentru cauza lui Dumnezeu şi sunt adormiţi cu privire la ceea ce cere Domnul de la ei. Unii, dintre cei mai săraci, vor avea de dus o luptă foarte grea pentru a-şi refuza aceste excitante. Acest sacrificiu individual însă nu este cerut

26:64 pentru că lucrarea lui Dumnezeu suferă datorită lipsei mijloacelor. Dar fiecare inimă va fi pusă la încercare, fiecare caracter se va dezvolta. Cei din poporul lui Dumnezeu trebuie să acţioneze din principiu. Principiul viu trebuie pus în aplicare în viaţă.

26:65 Dorinţa după stimulente împiedică închinarea spirituală

26:66 R. and H., 25 ianuarie 1881

26:67 743. Ceaiul şi cafeaua, la fel ca tutunul, au un efect vătămător asupra organismului. Ceaiul este îmbătător; deşi într-un grad mai redus, efectul său este asemănător cu acela al băuturilor alcoolice. Cafeaua are o tendinţă mai mare de a întuneca intelectul şi de a slei puterile. Nu este tot atât de puternică pe cât este tutunul, dar are efecte similare. Argumentele care sunt aduse împotriva tutunului pot fi aduse de asemenea împotriva ceaiului şi a cafelei.

26:68 Cei care au obiceiul de a folosi ceaiul, cafeaua, tutunul, opiul sau băuturile spirtoase nu se pot închina lui Dumnezeu când sunt privaţi de viciul cu care sunt deprinşi. Dacă se angajează în actul de închinare faţă de Dumnezeu în timp ce sunt lipsiţi de aceste stimulente, harul divin nu are nici o putere de a le anima, înviora sau spiritualiza rugăciunile sau mărturiile. Aceşti creştini cu numele ar trebui să ia seama la obiectul care le aduce încântare. Este de sus sau de jos?

26:69 Păcătosul abrutizat nu este lipsit de vină

26:70 (1890) C.T.B.H. 79, 80

26:71 744. Satana vede că nu poate avea o putere tot atât de mare asupra minţii când apetitul este păstrat sub control ca atunci când acesta este îngăduit şi lucrează neîncetat pentru a-i conduce pe oameni la satisfacerea plăcerilor. Sub influenţa hranei nesănătoase, conştiinţa adoarme, mintea este întunecată, iar capacitatea acesteia de a fi impresionată este prejudiciată. Însă vina păcătosului nu este micşorată pentru motivul violării conştiinţei până când aceasta devine insensibilă.

26:72 Din moment ce starea sănătăţii minţii depinde de starea normală a forţelor vitale, ce grijă ar trebui să fie manifestată pentru a nu fi folosite nici stimulente, nici narcotice! Cu toate acestea, vedem că un număr mare din cei care mărturisesc că sunt creştini folosesc tutunul. Ei deplâng relele consumului de alcool;

26:73 totuşi, în timp ce vorbesc despre folosirea băuturilor alcoolice, scuipă sucul de tutun. Înainte ca rădăcina răului să poată fi atinsă, trebuie să existe o schimbare a simţămintelor în ce priveşte folosirea tutunului. Mergem chiar mai departe cu acest subiect. Ceaiul şi cafeaua provoacă pofta pentru stimulente şi mai tari. Şi ajungem şi mai aproape, în căminul nostru, aceasta legat de pregătirea alimentelor; şi întrebăm: Este practicată cumpătarea în toate aceste lucruri? Sunt împlinite în acest punct reformele care sunt vitale pentru sănătate şi fericire?

26:74 Fiecare creştin adevărat îşi va stăpâni poftele şi pasiunile. Dacă nu este eliberat din robia apetitului, el nu poate fi un slujitor adevărat şi ascultător al lui Hristos. Satisfacerea poftei şi pasiunii toceşte influenţa adevărului asupra inimii.

26:75 Pierderea bătăliei cu apetitul

26:76 (1875) 3T 487, 488

26:77 745. Necumpătarea începe la mesele noastre, prin folosirea alimentelor nesănătoase. După o vreme, prin continua satisfacere a slăbiciunilor, organele digestive slăbesc şi hrana consumată nu mai satisface apetitul. Sunt induse stări nesănătoase şi apare o poftă pentru hrană mai stimulatoare. Ceaiul, cafeaua şi alimentele din carne produc un efect imediat. Sub influenţa acestor otrăvuri, sistemul nervos este excitat şi, în anumite cazuri, pentru moment, intelectul pare revigorat şi imaginaţia mai vie. Pentru că aceste stimulente aduc pentru acel moment rezultate atât de agreabile, mulţi trag concluzia că au într-adevăr nevoie de ele şi continuă să le folosească. Există însă întotdeauna o reacţie. Sistemul nervos, fiind excitat aşa cum n-ar fi trebuit, a împrumutat putere - care să fie folosită imediat - din resursele ce urmau să fie folosite în viitor. Toată această înviorare temporară a organismului este urmată de depresie. Slăbirea puterii organelor excitate, după ce stimulentul şi-a pierdut forţa, va fi direct proporţională cu măsura în care aceste stimulente au înviorat temporar sistemul. Apetitul este educat să râvnească ceva mai tare, care să aibă calitatea de a menţine şi spori starea agreabilă de excitare, până când îngăduirea slăbiciunii devine obicei, existând o dorinţă continuă pentru stimulente mai puternice, cum ar fi tutunul, vinul şi tăriile.

26:78 Cu cât este satisfăcut mai mult apetitul, cu atât vor fi mai frecvente cererile lui şi mai greu de controlat. Cu cât este mai slăbit organismul şi cu cât este mai incapabil de a renunţa la stimulentele artificiale, cu atât creşte mai mult pasiunea pentru aceste lucruri, până când voinţa este copleşită şi pare că nu mai are nici o putere prin care să tăgăduiască pofta nefirească pentru slăbiciunile respective.

26:79 SINGURA CALE SIGURĂ

26:80 Singura cale sigură este de a nu lua, de a nu gusta, de a nu atinge ceaiurile, cafeaua, vinurile, tutunul, opiumul şi băuturile alcoolice. Necesitatea ca oamenii acestei generaţii să cheme în ajutorul lor puterea voinţei, întărită de harul lui Dumnezeu, pentru a se împotrivi şi celei mai mici îngăduinţe a poftei stricate, este de două ori mai mare decât a fost cu mai multe generaţii în urmă.

26:81 Conflictul dintre adevăr şi îngăduinţa de sine

26:82 (1864) Sp. Gifts IV, 36, 37

26:83 746. Faptele legate de Core şi tovarăşii lui care s-au răzvrătit împotriva lui Moise şi Aaron şi împotriva lui Iehova sunt raportate ca un avertisment pentru poporul lui Dumnezeu, mai ales pentru cei care trăiesc pe pământ în apropiere de încheierea timpului. Satana a condus persoane să imite exemplul lui Core, Datan şi Abiram, provocând răzmeriţe în poporul lui Dumnezeu. Cei care-şi permit să se ridice împotriva mărturiei clare se amăgesc singuri şi au gândit cu adevărat că aceia asupra cărora Dumnezeu a pus povara lucrării Sale au fost înălţaţi deasupra poporului lui Dumnezeu şi că sfaturile şi mustrările lor erau inoportune. Aceştia s-au ridicat împotriva mărturiei lămurite pe care, după cum a dorit Dumnezeu, trebuia s-o poarte pentru mustrarea relelor din rândurile poporului lui Dumnezeu. Mărturiile date împotriva îngăduinţelor vătămătoare, cum ar fi ceaiul, cafeaua şi tutunul - de prizat şi de fumat - au iritat o anumită categorie, pentru că acestea aveau să le distrugă idolii. O vreme, mulţi au fost nehotărâţi dacă să sacrifice complet aceste lucruri nocive sau să respingă mărturia clară ce fusese dată şi să cedeze pretenţiilor zgomotoase ale apetitului.

26:84 Ei au ocupat o poziţie nehotărâtă. Exista un conflict între convingerile lor legate de adevăr şi satisfacerea plăcerilor proprii. Starea lor de nehotărâre i-a făcut slabi şi, în cazul multora, apetitul a câştigat controlul. Percepţia lucrurilor sacre a fost pervertită prin folosirea acestor otrăvuri lente; şi au decis, în cele din urmă, indiferent de consecinţe, să nu-şi tăgăduiască eul. Această hotărâre înfricoşătoare a ridicat dintr-o dată un zid despărţitor între ei şi aceia care se curăţeau, aşa cum poruncise Dumnezeu, de orice întinare a cărnii şi a duhului şi care îşi duceau sfinţirea până la capăt, în frică de Domnul. Mărturiile directe stăteau în calea lor şi le-au produs o mare tulburare; şi-au găsit uşurarea luptând împotriva lor şi străduindu-se să-i facă pe alţii şi pe ei înşişi să creadă că nu erau adevărate. Au spus că poporul era în regulă, dar că necazul fusese cauzat de mărturiile mustrătoare. Iar când cei răzvrătiţi îşi arborează steagul, toţi nemulţumiţii se strâng în jurul acestuia şi toţi cei bolnavi spiritual, cei şchiopi şi cei orbi îşi unesc influenţa pentru a răspândi şi semăna discordia.

26:85 Rădăcinile necumpătării

26:86 (1905) M.H. 335

26:87 747. Se fac eforturi mari pentru eradicarea patimii beţiei; dar multe eforturi nu sunt direcţionate bine. Susţinătorii abstinenţei ar trebui să fie conştientizaţi de relele care rezultă din folosirea alimentelor nehrănitoare, a condimentelor, ceaiului şi cafelei. Urăm succes tuturor lucrătorilor în favoarea abstinenţei; însă îi invităm să privească profund la cauza răului cu care se războiesc şi să se asigure că sunt consecvenţi în reformă.

26:88 Trebuie amintit neîncetat poporului faptul că echilibrul perfect dintre puterile intelectuale şi morale depinde, într-o mare măsură, de bunăstarea sistemului fizic. Toate narcoticele şi stimulentele nefireşti, care slăbesc şi degradează organismul, au tendinţa de a scădea nivelul moral şi intelectual. Patima beţiei stă la temelia stricăciunii morale a lumii. Prin îngăduirea unui apetit pervertit, omul îşi pierde puterea de a se împotrivi ispitei.

26:89 Reformatorii în ce priveşte abstinenţa de la consumul băuturilor alcoolice au o lucrare de făcut, aceea de a educa poporul în această direcţie. Învăţaţi-i pe oameni că sănătatea, caracterul şi chiar viaţa sunt primejduite prin folosirea stimulentelor, care produc prin

26:90 excitare o activitate spasmodică, nefirească a energiilor secătuite.

26:91 PERSEVERAŢI ŞI ORGANISMUL ÎŞI VA RECĂPĂTA FORŢELE

26:92 În ce priveşte ceaiul, cafeaua, tutunul şi băuturile alcoolice, singura cale sigură este aceea de a nu lua, a nu gusta, a nu atinge. Acţiunea ceaiului, a cafelei şi a altor băuturi similare este îndreptată în aceeaşi direcţie cu cea a alcoolului şi tutunului şi în unele cazuri este la fel de greu de renunţat la acest obicei ca în cazul beţivului căruia îi este greu să se lase de băuturile ameţitoare. Cei care încearcă să renunţe la aceste stimulente vor avea un timp simţământul unei pierderi şi vor suferi fără ele. Însă, prin perseverenţă, vor birui acea poftă puternică şi vor înceta să le mai simtă lipsa. S-ar putea ca organismul să aibă nevoie de ceva timp pentru a se reface de pe urma abuzului la care a fost supus; dar daţi-i o şansă şi îşi va recăpăta forţele, făcându-şi lucrarea în mod nobil şi eficient.

26:93 (1875) 3T 569

26:94 748. Satana corupe minţi şi distruge suflete prin ispitele sale subtile. Vor vedea oare cei din poporul nostru şi vor simţi păcatul îngăduirii unui apetit stricat? Vor renunţa ei la ceai, cafea, mâncăruri cu carne şi toate alimentele aţâţătoare şi îşi vor consacra răspândirii adevărului mijloacele materiale cheltuite pentru asemenea îngăduinţe vătămătoare? [...] Ce putere poate avea cel devotat tutunului pentru a opri înaintarea alcoolismului? Trebuie să existe o revoluţie în lumea noastră în privinţa tutunului înainte ca securea să fie înfiptă la rădăcina pomilor. Lărgim chiar şi mai mult subiectul acesta. Ceaiul şi cafeaua întreţin un apetit crescând pentru stimulente şi mai puternice, ca tutunul şi alcoolul.

26:95 Letter 135, 1902

26:96 749. În ce priveşte carnea, putem spune cu toţi - lăsaţi-o în pace. Şi ar trebui ca toţi să dea o mărturie clară împotriva ceaiului şi cafelei, nefolosindu-le niciodată. Acestea sunt narcotice care vatămă deopotrivă creierul şi celelalte organe ale corpului. [...]

26:97 Membrii comunităţilor noastre să-şi tăgăduiască orice poftă egoistă. Fiecare bănuţ cheltuit pentru ceai, cafea şi carne este mai rău decât irosit; căci aceste lucruri împiedică buna dezvoltare a puterilor fizice, mintale şi spirituale.

26:98 O sugestie a lui Satana

26:99 (1867) 1T 548, 549

26:100 750. Unii cred că nu-şi pot reforma viaţa, că şi-ar sacrifica sănătatea dacă ar încerca să se lase de ceai, cafea şi mâncăruri din carne. Satana le sugerează aceste lucruri. Tocmai aceste stimulente puternice sunt cele care le subminează constituţia şi pregătesc organismul pentru boli acute, prin faptul că slăbesc maşinăria fină a firii şi dărâmă fortificaţiile ridicate de ea împotriva bolii şi degenerării premature.

26:101 Folosirea stimulentelor nefireşti este distrugătoare pentru sănătate şi are ca rezultat amorţirea creierului, făcând imposibilă aprecierea lucrurilor veşnice. Cei care cultivă aceşti idoli nu pot evalua cum se cuvine mântuirea pe care a înfăptuit-o Domnul Hristos pentru ei printr-o viaţă de tăgăduire de sine, de suferinţă şi ocară continuă, iar în final, dându-Şi propria viaţă fără de păcat pentru a salva de la moarte pe omul ce trebuia să piară.

26:102 [Efectul ceaiului şi al cafelei asupra copiilor - 354, 360]

26:103 [Ceaiul şi cafeaua în sanatoriile noastre - 420, 424, 437, 438]

26:104 [Ceaiul, cafeaua şi alimentele pe bază de carne nu sunt necesare - 805]

26:105 [Refuzul ceaiului, cafelei etc. arată că lucrătorii sunt reformatori practici în domeniul sănătăţii - 227, 717]

26:106 [Rezultatele faptului de a lua ceai şi cafea la prânz şi cină - 233]

26:107 [Cei care poftesc ceaiul şi cafeaua să fie luminaţi - 779]

26:108 [A face un legământ cu Dumnezeu de a renunţa la ceai, cafea etc. - 41]

26:109 [Ceaiul şi cafeaua nu erau folosite de Ellen G. White - Apendice I:18,23]

26:110 [Ceaiul, folosit ocazional ca medicament de Ellen G. White - Apendice I:18]

26:111 Partea a III-a - Înlocuitori din cereale pentru ceai şi cafea

26:112 Letter 200, 1902

26:113 751. Nu ar trebui să se consume nici ceai, nici cafea. În locul acestor băuturi ce distrug sănătatea ar trebui să se consume cereale caramelizate, făcute cât mai plăcute cu putinţă.

26:114 (1905) M.H. 321

26:115 752. În unele situaţii, persoanele pot avea nevoie de o a treia masă. Aceasta ar trebui, când este totuşi servită, să fie foarte uşoară şi să constea în alimente dintre cele mai uşor de digerat. "Crackers" - biscuiţii englezeşti -

26:116 sau zwieback şi fructe sau cafeaua din cereale sunt alimentele cele mai potrivite pentru masa de seară.

26:117 Letter 73a, 1896

26:118 753. În cafeaua mea de casă pun puţin lapte fiert.

26:119 Folosirea fără cumpătare a băuturilor fierbinţi şi a celor dăunătoare

26:120 Letter 14, 1901

26:121 754. Băuturile fierbinţi nu sunt o cerinţă, afară de cazul folosirii lor ca medicament. Stomacul este vătămat foarte mult printr-o cantitate mare de mâncare fierbinte sau băuturi fierbinţi. În felul acesta, gâtul şi organele digestive, şi prin ele celelalte organe ale corpului, sunt slăbite.

26:122 Partea a IV-a - Cidrul

26:123 (1885) 5T 354-361

26:124 755. Trăim într-un veac al necumpătării şi preocuparea de a satisface apetitul băutorului de cidru este o ofensă la adresa lui Dumnezeu. Împreună cu alţii, te-ai angajat în această lucrare pentru că nu ai urmat lumina. Dacă ai fi rămas în lumină, n-ai fi făcut, n-ai fi putut face acest lucru. Fiecare dintre voi care aţi avut o parte în această lucrare veţi ajunge sub condamnarea lui Dumnezeu dacă nu veţi face o totală schimbare în afacerile voastre. Aveţi nevoie să fiţi hotărâţi. Aveţi nevoie să începeţi imediat lucrarea, pentru a vă salva sufletele de la condamnare. [...]

26:125 După ce aţi luat o poziţie hotărâtă în opoziţie cu o participare activă la lucrarea societăţilor de temperanţă, aţi fi putut încă avea o influenţă spre bine asupra altora dacă aţi fi acţionat cu conştiinciozitate în armonie cu credinţa cea sfântă pe care o mărturiseaţi; însă, angajându-vă în fabricarea cidrului, v-aţi prejudiciat foarte mult influenţa şi, ceea ce este şi mai rău, aţi adus ruşine asupra adevărului şi chiar sufletele voastre au fost rănite. Aţi ridicat o barieră între voi şi cauza temperanţei. Comportamentul vostru i-a făcut pe cei necredincioşi să vă pună principiile sub semnul întrebării. Voi nu faceţi cărări drepte cu picioarele voastre şi cei ce şchiopătează se opresc şi se poticnesc de voi, spre pierzare.

26:126 Nu văd cum ar putea creştinii, în lumina Legii lui Dumnezeu, să se angajeze cu conştiinciozitate în cultivarea de hamei

26:127 sau în fabricarea vinului sau a cidrului pentru comercializare. Toate aceste articole pot fi bine folosite, dovedindu-se a fi o binecuvântare, sau pot fi folosite în mod greşit şi să se dovedească a fi o ispită şi o cursă. Cidrul şi vinul pot fi conservate atunci când sunt proaspete şi păstrate dulci mult timp, iar dacă sunt folosite într-o stare nefermentată, nu vor detrona raţiunea. [...]

26:128 FAPTUL DE A BEA MODERAT ESTE CALEA CĂTRE BEŢIE

26:129 Oamenii se pot îmbăta tot aşa de bine cu vin şi cidru cum se îmbată cu băuturi tari, şi cea mai rea stare de beţie este produsă de aceste aşa-zise băuturi slabe. Pasiunile sunt mai perverse; transformarea caracterului este mai importantă, mai categorică şi consecventă. Câţiva litri de cidru sau vin pot să trezească gustul pentru băuturi mai tari şi, în multe cazuri, aceia care au devenit alcoolici confirmaţi au pus în felul acesta temelia obiceiului de a bea. Pentru unele persoane, nu este nicidecum sigur să aibă în casă vin sau cidru. Ei au moştenit un apetit pentru stimulente, iar Satana îi solicită mereu să îl satisfacă. Dacă se supun ispitelor sale, nu se vor opri; apetitul strigă să fie satisfăcut, şi acest lucru este îndeplinit spre ruina lor. Creierul este umbrit şi amorţit; raţiunea nu mai ţine deloc frâiele, ci ele sunt aşezate pe gâtul plăcerii. Imoralitatea, adulterul şi vicii de aproape orice tip sunt comise ca urmare a satisfacerii apetitului după vin şi cidru. Un mărturisitor al religiei care iubeşte aceşti stimulenţi şi se obişnuieşte cu folosirea lor nu va creşte niciodată în har. El devine necioplit şi senzual; pasiunile animalice controlează puterile cele înalte ale minţii şi virtutea nu este iubită.

26:130 Faptul de a bea cu moderaţie este şcoala în care oamenii primesc o educaţie pentru cariera de beţiv. Aşa treptat îi îndepărtează Satana pe oameni de bastionul cumpătării, aşa de înşelător îşi exercită influenţa inofensivul vin şi cidru asupra gustului, încât se intră pe calea beţiei fără să se bănuiască acest lucru. Gustul pentru stimulenţi este cultivat; sistemul nervos este tulburat; Satana ţine mintea într-o nelinişte înfrigurată; sărmana victimă, imaginându-şi că este în perfectă siguranţă, merge înainte şi tot înainte, până când orice barieră este doborâtă, fiecare principiu este sacrificat.

26:131 Cele mai puternice hotărâri sunt subminate; şi interesele eterne nu sunt destul de puternice pentru a păstra apetitul stricat sub controlul raţiunii.

26:132 Unii nu sunt niciodată într-adevăr beţi, dar sunt totdeauna sub influenţa cidrului sau a vinului fermentat. Ei sunt febrili, raţiunea le este dezechilibrată; nu sunt realmente în delir, dar sunt într-o stare la fel de rea, căci toate puterile nobile ale minţii sunt pervertite. O tendinţă spre diferite boli, ca de exemplu dropică, dureri ale ficatului, tremurul nervos şi o afluenţă a sângelui spre cap, rezultă din folosirea obişnuită a cidrului acru. Prin folosirea lui, mulţi aduc asupra lor o boală permanentă. Unii mor de tuberculoză sau cad sub puterea apoplexiei numai din cauza aceasta. Unii suferă de dispepsie. Fiecare funcţie vitală este amorţită şi medicii le spun că au probleme cu ficatul, pe când, dacă ar vărsa butoiul cu cidru şi nu l-ar mai umple niciodată, forţele vieţii de care s-a abuzat şi-ar recăpăta vigoarea.

26:133 Folosirea cidrului duce la folosirea unor băuturi mai tari. Stomacul îşi pierde vigoarea lui naturală şi este nevoie de ceva mai tare pentru a-l trezi la acţiune. [...] Vedem puterea pe care o are pofta după băuturi alcoolice asupra oamenilor; vedem cum mulţi oameni, de toate profesiile şi cu mari răspunderi, persoane aflate într-o poziţie înaltă, cu talente eminente, cu realizări mari, cu simţăminte deosebite şi cu nervi tari, cu bune puteri intelectuale, sacrifică totul pentru a-şi satisface apetitul, şi aceasta până ce sunt reduşi la nivelul brutelor; şi în foarte multe cazuri, drumul căderii lor a început cu folosirea vinului sau a cidrului.

26:134 EXEMPLUL NOSTRU SĂ FIE DE PARTEA REFORMEI

26:135 Când femei şi bărbaţi inteligenţi care mărturisesc că sunt creştini susţin că nu este nici un rău să fabrici vin sau cidru pentru piaţă, pentru că atunci când nu este fermentat nu îmbată, mă întristez în inima mea. Eu ştiu că mai este şi faţa cealaltă a acestui subiect asupra căruia ei refuză să privească; aceasta pentru că egoismul le-a închis ochii faţă de relele teribile ce pot rezulta din folosirea acestor stimulente. [...]

26:136 Ca popor, noi mărturisim că suntem reformatori, purtători de lumină în lume, santinele credincioase pentru Dumnezeu, păzind fiecare cale prin care Satana ar putea veni cu ispitele sale ca să pervertească apetitul. Exemplul şi influenţa noastră trebuie să fie o putere de partea reformei. Noi trebuie să ne abţinem de la orice practică ce ar slăbi conştiinţa sau ar încuraja ispita. Nu trebuie să-i deschidem vreo uşă lui Satana care să-i ofere acces la mintea unei fiinţe omeneşti create după chipul lui Dumnezeu. Dacă toţi ar fi vigilenţi şi credincioşi în păzirea micilor breşe făcute de folosirea moderată a aşa-numitelor băuturi nevătămătoare, ca vinul şi cidrul, atunci calea spre beţie ar fi închisă. În fiecare comunitate este nevoie de o atitudine şi o voinţă hotărâtă de a nu atinge, a nu gusta şi a nu umbla cu aceste băuturi şi atunci reforma în ceea ce priveşte abstinenţa de la alcool va fi puternică, permanentă şi deplină. [...]

26:137 Răscumpărătorul lumii, care cunoaşte bine starea societăţii din zilele din urmă, prezintă mâncarea şi băutura ca fiind păcatele ce condamnă veacul acesta. El ne spune că aşa cum era în zilele lui Noe, tot aşa va fi şi când va veni Fiul omului. "Mâncau, beau, se însurau şi se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie şi n-au ştiut nimic, până când a venit potopul şi i-a luat pe toţi; tot aşa va fi la venirea Fiului omului." Exact asemenea stări de lucruri vor exista în zilele din urmă, şi aceia care cred şi primesc aceste avertizări vor fi în cea mai mare alertă să nu ia cumva o poziţie care să-i aducă sub condamnare.

26:138 Fraţilor, să privim această problemă în lumina Sfintelor Scripturi şi să exercităm o influenţă hotărâtă de partea cumpătării în toate lucrurile. Merele şi strugurii sunt daruri ale lui Dumnezeu; ele pot fi folosite în mod minunat ca articole alimentare sănătoase sau se poate abuza de ele, prin folosirea lor greşită. Dumnezeu deja distruge viile şi recolta de mere, din cauza practicilor păcătoase ale oamenilor. Noi stăm înaintea oamenilor ca reformatori; să nu le dăm celor necredincioşi nici o ocazie să reproşeze ceva credinţei noastre. Domnul Hristos a spus: "Voi sunteţi sarea pământului", "lumina lumii". Să arătăm că inimile şi conştiinţa noastră sunt sub influenţa transformatoare a harului divin şi că vieţile noastre sunt guvernate de principiile curate ale Legii lui Dumnezeu, chiar dacă aceste principii cer sacrificarea intereselor vremelnice.

26:139 La microscop

26:140 (1905) M.H. 332, 333

26:141 756. Persoanele care au moştenit apetitul pentru stimulente nefireşti nu ar trebui să aibă deloc înaintea ochilor sau la îndemână vin, bere sau cidru; căci acest lucru ţine ispita permanent înaintea lor. Considerând cidrul dulce ca fiind inofensiv, mulţi nu-şi fac mustrări de conştiinţă când îl cumpără, în orice cantitate. Dar acesta rămâne dulce numai pentru puţin timp; apoi începe să fermenteze. Gustul înţepător pe care îl capătă atunci îl face şi mai acceptabil pentru cerul gurii multora, iar cel care îl foloseşte nu vrea să admită că a devenit "tare" sau fermentat.

26:142 Este primejdioasă pentru sănătate şi folosirea cidrului dulce, cum este produs în mod normal. Dacă oamenii ar vedea ceea ce descoperă microscopul în legătură cu cidrul pe care-l cumpără, puţini ar fi cei care ar mai dori să-l bea. Adesea, cei care produc cidru pentru piaţă nu sunt atenţi în privinţa stării fructelor folosite şi storc sucul merelor viermănoase şi stricate. Cei cărora nu le-ar trece prin cap să folosească în vreun fel merele otrăvitoare, stricate, vor bea cidrul făcut din ele şi îl vor numi delicatesă; însă microscopul arată că, şi atunci când este proaspăt stoarsă, această băutură plăcută nu este deloc bună de băut.

26:143 Îmbătarea este efectul consumului de vin, bere sau cidru, la fel ca în cazul băuturilor mai tari. Folosirea acestor băuturi trezeşte gustul pentru unele mai tari şi aşa se instalează obiceiul de a bea. Consumul moderat de alcool este şcoala în care se formează oamenii pentru o carieră de beţiv. Lucrarea acestor stimulente uşor alcoolizate este atât de insidioasă, încât drumul către beţie este apucat înainte ca victima să intuiască primejdia.

26:144 Partea a V-a - Sucul de fructe

26:145 Sucul dulce de struguri

26:146 MS 126, 1903

26:147 757. Sucul curat şi nefermentat al strugurelui este o băutură sănătoasă. Însă multe din băuturile alcoolice consumate acum atât de mult conţin elemente care provoacă moartea.

26:148 Adesea, cei care beau din acestea înnebunesc, îşi pierd minţile. Sub influenţa lor mortală, oamenii comit nelegiuiri pline de violenţă şi adesea chiar crime.

26:149 Benefic pentru sănătate

26:150 Letter 72, 1896

26:151 758. Faceţi ca fructele să fie articolul alimentar care să fie pus pe mesele voastre şi să constituie meniul vostru. Sucurile de fructe amestecate cu pâinea vor fi foarte apreciate. Fructele bune, coapte, nestricate sunt un lucru pentru care trebuie să mulţumim Domnului, deoarece sunt benefice pentru sănătate.

26:152 [A bea un ou crud amestecat cu must nefermentat - 324]

26:153 [Folosirea sucului de lămâie de către Ellen G. White pentru asezonarea verdeţurilor - 522]

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: