Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Dietă şi hrană

Dietă şi hrană, 19


19:1 Cap. 17 - Dieta, un remediu raţional

19:2 Agenţii vindecători ai naturii

19:3 MS 86, 1897 450. Este important să descoperim avantajul faptului de a ţine un regim în caz de boală. Toţi ar trebui să înţeleagă ce să facă pentru ei înşişi.

19:4 (1885) 5T 443

19:5 451. Există multe căi de a practica arta vindecării, dar este o singură cale pe care cerul o aprobă. Remediile lui Dumnezeu sunt agenţii cei simpli ai naturii, care nu vor pune prea mult la încercare şi nu vor slăbi organismul prin propriile lor puteri. Aerul curat şi apa, curăţenia, o dietă potrivită, curăţia vieţii şi o încredere fermă în Dumnezeu sunt remedii din lipsa cărora mor mii de oameni, şi totuşi, aceste remedii devin demodate, pentru că folosirea lor îndemânatică cere o muncă pe care oamenii nu o apreciază. Aerul proaspăt, exerciţiul, apa curată şi curăţenia sunt mijloace plăcute, la îndemâna tuturor şi care necesită cheltuieli mici; dar medicamentele sunt scumpe, atât în ceea ce priveşte cheltuirea mijloacelor, cât şi în efectele produse asupra organismului.

19:6 (1905) M.H. 127

19:7 452. Aerul curat, lumina soarelui, cumpătarea, odihna, exerciţiul fizic, dieta corespunzătoare, folosirea apei, încrederea în puterea divină - acestea sunt adevăratele remedii. Fiecare om ar trebui să aibă cunoştinţe despre mijloacele de refacere ale organismului şi despre modul în care să le folosească. Este foarte important, chiar esenţial, să înţelegi principiile implicate în tratarea celor bolnavi, cât şi să ai o pregătire practică în acest scop, lucru care îl va ajuta pe cel cunoscător să folosească în mod corect aceste informaţii.

19:8 Pentru folosirea remediilor naturale este necesar un volum mare de efort şi îngrijire, pe care mulţi nu îl agreează. Procesul de vindecare şi restabilire iniţiat de forţele vitale ale corpului este treptat, iar acest proces i se pare lent celui nerăbdător. Cel care a cedat îngăduinţelor nocive are nevoie să facă sacrificii. Până la urmă însă, se va vedea că forţele vitale ale organismului, nestingherite, îşi duc până la capăt lucrarea cu înţelepciune şi eficienţă. Cei care rămân statornici în ascultarea faţă de legile după care lucrează acestea vor culege răsplata în sănătate trupească şi mintală.

19:9 (1890) C.T.B.H. 160

19:10 453. Medicii îi sfătuiesc adesea pe pacienţi să viziteze alte ţări, să meargă la vreun izvor de apă minerală sau să traverseze oceanul pentru a-şi recâştiga sănătatea, când, în nouă cazuri din zece, dacă ar mânca în mod cumpătat şi s-ar angaja cu un spirit voios în exerciţiu fizic sănătos, ei şi-ar redobândi sănătatea şi ar face economie de timp şi bani. Exerciţiul fizic şi folosirea din plin a aerului şi razelor de soare - binecuvântări pe care cerul le-a revărsat asupra tuturor - vor da în multe cazuri viaţă şi tărie bolnavului vlăguit.

19:11 Unele lucruri pe care le putem face pentru noi înşine

19:12 Letter 35, 1890 454. În legătură cu ceea ce putem face pentru noi înşine, există un subiect care reclamă un studiu atent, precaut.

19:13 Trebuie să mă cunosc pe mine însămi, trebuie să devin o ucenică permanentă, învăţând cum să am grijă de această clădire, trupul pe care mi l-a dat Dumnezeu, pentru a o putea păstra în cea mai bună stare de sănătate. Trebuie să mănânc acele lucruri care vor fi pentru binele meu fizic cel mai mare şi trebuie să am o grijă deosebită pentru ca îmbrăcămintea mea să fie în aşa fel, încât să asigure o circulaţie sănătoasă a sângelui. Nu trebuie să mă privez de exerciţiu fizic şi de aer. Trebuie să beneficiez de toată lumina solară pe care pot s-o obţin. Trebuie să am înţelepciune să fiu o păzitoare credincioasă a trupului meu.

19:14 Trebuie să fiu foarte neînţeleaptă să intru într-o cameră răcoroasă când sunt transpirată; ar trebui să mă dovedesc o ispravnică neînţeleaptă ca să stau în curent şi să mă expun astfel, încât să răcesc. Ar trebui să fiu neînţeleaptă să stau cu picioarele şi mâinile reci şi să trimit înapoi sângele, de la extremităţi la creier sau la organele interne. Ar trebui să-mi protejez întotdeauna picioarele în vreme umedă. Ar trebui să mănânc cu regularitate din cele mai sănătoase alimente, care să producă sânge de cea mai bună calitate, şi nu ar trebui să lucrez în mod necumpătat, dacă stă în puterea mea să fac aceasta. Iar când încalc legile pe care le-a stabilit Dumnezeu în făptura mea, am datoria de a mă pocăi, de a mă reforma şi de a atinge starea cea mai favorabilă, cu asistenţa doctorilor pe care i-a dat Dumnezeu - aerul curat, apa curată şi lumina solară vindecătoare, preţioasă.

19:15 Apa poate fi folosită în multe feluri pentru a uşura suferinţa. Mai multe înghiţituri de apă curată caldă (o jumătate de litru, mai mult sau mai puţin) luate înainte de a mânca nu vor face niciodată rău, ci vor fi mai degrabă de folos.

19:16 Credinţa şi faptul de a mânca şi a bea corect

19:17 Letter 5, 1904 455. Cei ce sunt bolnavi să facă tot ce stă în puterile lor, prin practici corespunzătoare în ce priveşte mâncatul, băutul, modul de a se îmbrăca şi exerciţiul fizic făcut cu chibzuinţă, pentru a-şi asigura restabilirea sănătăţii. Pacienţii care vin la sanatoriile noastre să fie învăţaţi să coopereze cu Dumnezeu în ce priveşte căutarea sănătăţii. "Voi sunteţi ogorul lui Dumnezeu, clădirea lui Dumnezeu." Dumnezeu a făcut nervii şi muşchii pentru a putea fi folosiţi. Nefolosirea maşinăriei umane este ceea ce aduce suferinţă şi boală.

19:18 (1867) 1T 561

19:19 456. Cei care-i tratează pe bolnavi ar trebui să înainteze în lucrarea lor importantă cu o puternică încredere în Dumnezeu - că binecuvântările Sale vor însoţi mijloacele pe care le-a oferit cu atâta mărinimie şi asupra cărora, din milă, ne-a atras atenţia ca popor, cum ar fi aerul curat, curăţenia, o dietă sănătoasă, perioade corecte de muncă şi odihnă şi folosirea apei.

19:20 Remediile raţionale în sanatorii

19:21 Letter 79, 1905 457. Lumina care mi-a fost dată este aceea că trebuie înfiinţat un sanatoriu şi că ar trebui renunţat la tratamentul medicamentos în cadrul acestuia şi folosite metode de tratament simple şi raţionale pentru vindecarea bolii. Urmează ca oamenii să fie învăţaţi în această instituţie cum să se îmbrace, să respire şi să mănânce în mod corespunzător - cum să prevină boala prin obiceiuri de vieţuire corectă.

19:22 MS 49, 1908 458. În sanatoriile noastre, noi susţinem folosirea remediilor simple. Ne pronunţăm împotriva folosirii medicamentelor, căci acestea otrăvesc fluxul sangvin. În aceste instituţii trebuie oferită o învăţătură rezonabilă cu privire la modul de a mânca, de a bea, de a ne îmbrăca şi de a vieţui în aşa fel încât să ne putem păstra sănătatea.

19:23 Letter 73a, 1896 459. Nu se face caz de chestiunea reformei sănătăţii aşa cum trebuie şi cum se va întâmpla în viitor. O alimentaţie simplă şi absenţa totală a medicamentelor - lăsând firea naturală să recupereze energiile irosite ale trupului - ar face ca sanatoriile noastre să fie mult mai eficiente în redarea sănătăţii celor bolnavi.

19:24 O dietă ca remediu

19:25 (1864) Sp. Gifts IV, 133-135

19:26 460. Faptul de a ne îngădui să mâncăm prea des şi în cantităţi prea mari suprasolicită organele digestive şi provoacă organismului o stare febrilă. Sângele se umple cu impurităţi şi apoi apar tot felul de boli. Se cheamă un medic, care prescrie vreun medicament care uşurează pe moment durerile, dar care nu vindecă boala. Acesta poate schimba forma bolii, dar adevăratul rău a crescut de zece ori. Firea naturală făcea tot ce putea mai bine pentru a elibera organismul de impurităţile acumulate şi, dacă ar fi fost lăsată să lucreze singură, ajutată de binecuvântările obişnuite ale cerului, cum ar fi aerul şi apa curată, ar fi survenit o vindecare rapidă şi sigură.

19:27 Suferinzii care se află în astfel de cazuri pot face pentru ei înşişi ceea ce alţii nu pot face pentru ei la fel de bine. Ar trebui să înceapă prin a lua greutatea pe care au pus-o cu forţa asupra firii naturale. Ar trebui să îndepărteze cauza. Postiţi un timp scurt şi daţi stomacului şansa de a se odihni. Reduceţi starea febrilă a organismului prin aplicarea apei cu grijă şi pricepere. Aceste eforturi vor ajuta firea naturală, în luptele ei, să cureţe organismul de impurităţi. Însă, în general, persoanele care suferă devin nerăbdătoare. Nu sunt dispuse să folosească tăgăduirea de sine şi să sufere puţin de foame. [...]

19:28 Folosirea apei nu poate ajuta decât puţin dacă pacientul nu simte necesitatea unei stricte supravegheri a dietei sale.

19:29 Mulţi trăiesc încălcând legile sănătăţii şi nu cunosc legătura care există între sănătatea lor şi obiceiurile lor de a mânca, de a bea şi de a lucra. Ei nu vor fi treziţi la realitatea adevăratei lor stări până când firea lor naturală nu va protesta - prin dureri şi suferinţe ale organismului - împotriva abuzurilor de pe urma cărora suferă.

19:30 Chiar şi atunci, dacă suferinzii ar începe lucrarea aşa cum se cuvine şi vor recurge la mijloacele simple pe care le-au neglijat - folosirea apei şi a unei diete corespunzătoare -, firea naturală va avea exact ajutorul pe care-l pretinde şi pe care ar fi trebuit să-l primească mult timp înainte. Dacă această cale este urmată, pacientul se va însănătoşi, în general, fără să fie slăbit.

19:31 (1905) M.H. 235

19:32 461. Mâncatul fără discernământ este adesea cauza îmbolnăvirii, iar lucrul de care organismul are cea mai mare nevoie este acela de a fi uşurat de povara nefirească ce a fost pusă asupra sa. În multe cazuri de boală, cel mai bun remediu este ca pacientul să postească preţ de o masă sau două, pentru ca organele digestive istovite să poată avea ocazia să se odihnească. O dietă compusă din fructe timp de câteva zile a adus adesea o mare uşurare celor care lucrează intelectual. De multe ori, o perioadă scurtă de abstinenţă alimentară totală, urmată de o alimentaţie simplă, moderată, a dus la însănătoşire prin propriul efort recuperativ al organismului. O alimentaţie simplă timp de o lună sau două ar convinge pe mulţi suferinzi că drumul îngust al tăgăduirii de sine este drumul către sănătate.

19:33 Cumpătarea strictă, un remediu pentru boală

19:34 (1905) M.H. 114

19:35 462. Când un medic vede un pacient care suferă din pricina unei boli cauzate de faptul că a mâncat şi a băut în mod necorespunzător sau de alte obiceiuri greşite şi totuşi neglijează să-i spună aceasta, el îi face un rău semenului său. Beţivii, împătimiţii, cei dedaţi la desfrâu, toţi trebuie să constituie pentru medic motivul pentru care acesta să declare lămurit, răspicat, că suferinţa este rezultatul păcatului. Cei care înţeleg principiile vieţii ar trebui să se străduiască în mod sincer să dezrădăcineze cauzele bolii. Văzând lupta neîncetată împotriva durerii, depunând eforturi constante pentru a uşura suferinţa, cum ar putea medicul să rămână netulburat? Este el binevoitor şi milostiv dacă nu îi învaţă pe oameni stricta cumpătare ca remediu pentru boală?

19:36 Cea mai bună hrană de care este nevoie

19:37 MS 93, 1901 463. Medicii ar trebui să vegheze cu rugăciune, dându-şi seama că ocupă o poziţie de mare responsabilitate. Ar trebui

19:38 să le prescrie pacienţilor hrana cea mai potrivită pentru ei. Această mâncare ar trebui să fie pregătită de cineva care este conştient de faptul că ocupă o poziţie extrem de importantă, în măsura în care se cere ca mâncarea bună să producă un sânge bun.

19:39 [Măslinele ca laxativ - 614, 615]

19:40 [Valoarea ouălor ca remediu - 628, 629, 631]