English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Dietă şi hrană

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Dietă şi hrană, 15


15:1 Cap. 13 - Alimentaţia în copilărie

15:2 Un sfat întemeiat pe îndrumări divine

15:3 Signs, 13 septembrie 1910

15:4 339. Întrebarea pe care să şi-o pună taţii şi mamele ar trebui să fie: "Cum să facem cu copilul ce ni se va naşte?" Am adus înaintea cititorului ceea ce a spus Dumnezeu în ce priveşte calea pe care s-o urmeze mama înainte de naşterea copiilor săi. Dar aceasta nu este tot. Îngerul Gabriel a fost trimis din curţile cereşti să dea îndrumări legate de îngrijirea copiilor după naşterea lor, pentru ca părinţii acestora să-şi poată înţelege pe deplin datoria.

15:5 Cam în vremea primei veniri a lui Hristos, îngerul Gabriel a venit la Zaharia cu un mesaj similar celui dat lui Manoah. Vârstnicului preot i s-a spus că soţiei sale ar trebui să i se nască un fiu al cărui nume să fie Ioan. "Şi", a spus îngerul, "el va fi pentru tine o pricină de bucurie şi veselie, şi mulţi se vor bucura de naşterea lui. Căci va fi mare înaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici băutură ameţitoare, şi se va umple de Duhul Sfânt." Acest copil al făgăduinţei trebuia să fie crescut cu deprinderi de cumpătare strictă. Lui avea să-i fie încredinţată o importantă lucrare de reformă, pentru a pregăti calea pentru Hristos.

15:6 În popor, necumpătarea exista în toate formele. Îngăduinţa în vin şi mâncarea de lux slăbeau puterea fizică şi cobora morala într-o asemenea măsură, încât crimele cele mai revoltătoare nu păreau păcătoase. Glasul lui Ioan avea să răsune din pustie ca o mustrare serioasă pentru îngăduinţele păcătoase ale poporului, iar propriile sale deprinderi de cumpătare urmau de asemenea să fie o mustrare pentru excesele din timpul său.

15:7 ÎNCEPUTUL REAL AL REFORMEI

15:8 Eforturile lucrătorilor noştri în domeniul temperanţei nu au o extindere îndeajuns de mare pentru a izgoni din ţara noastră blestemul necumpătării. O dată formate, obiceiurile sunt greu de biruit. Reforma ar trebui să înceapă cu mama, înainte de naşterea

15:9 copiilor; iar dacă instrucţiunile lui Dumnezeu ar fi urmate cu credincioşie, nu ar exista necumpătare.

15:10 Efortul constant al fiecărei mame ar trebui să fie acela de a-şi pune obiceiurile în acord cu voia lui Dumnezeu, pentru a putea lucra în armonie cu El, ca să-şi scape copiii de viciile de astăzi, care nimicesc sănătatea şi viaţa. Mamele să se plaseze fără întârziere într-o legătură corectă cu Creatorul, pentru a putea zidi în jurul copiilor lor, cu ajutorul harului Său, un bastion împotriva desfrâului şi necumpătării. Dacă mamele ar vrea să urmeze o astfel de cale, ar putea să-şi vadă copiii, asemenea tânărului Daniel, atingând un standard înalt în realizările lor morale şi intelectuale, devenind o binecuvântare pentru societate şi o cinste pentru Creatorul lor.

15:11 Nou-născutul

15:12 (1905) M.H. 383

15:13 340. Cea mai bună hrană pentru un nou-născut este aceea pe care o furnizează organismul mamei. El nu trebuie privat în mod inutil de aceasta. Este o cruzime din partea mamei ca, din comoditate sau pentru a se bucura de compania cunoscuţilor, să caute să se elibereze de datoria gingaşă de a-şi alăpta micuţul.

15:14 Mama care îngăduie să-i fie alăptat copilul de o altă femeie ar trebui să se gândească bine care ar putea fi urmările. Într-o măsură mai mică sau mai mare, doica transmite copilului pe care-l alăptează dispoziţia şi temperamentul său.

15:15 Health Reformer, septembrie 1871

15:16 341. Pentru a ţine pasul cu moda, s-a abuzat de organism în loc să se ţină seama de el. Mamele depind uneori de cineva tocmit sau, dacă nu, trebuie să înlocuiască sânul matern cu un biberon. Iar una dintre cele mai delicate şi mai agreabile îndatoriri pe care şi le poate îndeplini o mamă pentru copilul ei dependent, care îşi împleteşte viaţa cu a ei şi care trezeşte cele mai sfinte sentimente în inima femeilor, este sacrificată în favoarea nebuniei criminale a modei.

15:17 Există mame care îşi vor jertfi îndatoririle materne legate de alăptarea copiilor lor pur şi simplu pentru că este prea multă bătaie de cap faptul de a fi legate de odraslele lor, care sunt rodul trupului lor. Sala de bal şi scenele incitante ale

15:18 plăcerii au avut influenţa de a amorţi percepţia fină a sufletului. Acestea au fost mai atractive pentru mama care este atrasă de modă decât au fost îndatoririle materne faţă de copiii ei. Poate că îşi încredinţează copiii unei femei angajate, pentru ca aceasta să se achite de datorii care ar trebui să aparţină în exclusivitate mamei. Obiceiurile ei greşite fac din îndatoririle necesare - a căror înfăptuire ar trebui să constituie bucuria ei - un lucru dezagreabil pentru ea, pentru că grijile pentru copiii ei intră în conflict cu pretenţiile vieţii mondene. O străină împlineşte datoriile mamei şi dă de la sânul ei hrana pentru a întreţine viaţa.

15:19 Şi aceasta nu este tot. Doica îi transmite, de asemenea, copilului pe care îl alăptează felul ei de-a fi şi temperamentul său. Viaţa copilului este legată de-a ei. Dacă cea angajată este o femeie grosolană, iute la mânie şi iraţională, dacă nu este atentă în privinţa moralităţii, nou-născutul va fi, după toate probabilităţile, la fel ca ea sau asemănător. Acelaşi sânge de calitate slabă care curge în venele doicii curge şi în cele ale copilului. Mamele care îşi vor da astfel copiii din mâini şi vor refuza să-şi împlinească îndatoririle materne din pricină că sunt o povară pe care nu o pot duce bine - în timp ce îşi devotează vieţile modei - sunt nevrednice de numele de mamă. Ele degradează instinctele nobile şi atributele sfinte ale femeilor şi aleg să fie fluturaşi ai plăcerilor modei, având o percepţie mai slabă decât a fiarelor necuvântătoare în ce priveşte responsabilitatea lor faţă de descendenţi. Multe mame înlocuiesc sânul cu biberonul. Aceasta este necesar pentru că nu au hrană pentru copiii lor. Însă în nouă cazuri din zece, obiceiurile lor greşite din copilărie de a se îmbrăca şi de a mânca au adus asupra lor incapacitatea de a-şi împlini îndatoririle pentru care a fost conceput trupul lor. [...]

15:20 Mi s-a părut întotdeauna un lucru rece, lipsit de inimă, ca mamele care îşi pot alăpta copiii să-i întoarcă pe aceştia de la sânul matern la biberon. În acel caz, este nevoie de cea mai mare grijă pentru ca laptele să provină de la o vacă sănătoasă şi ca biberonul să fie perfect curat. Acest lucru este în mod frecvent neglijat şi, ca rezultat, pruncul este făcut să sufere în mod inutil. Pot apărea tulburări de stomac şi intestine, iar nou-născutul - sărmanul de el - se îmbolnăveşte, aceasta dacă a fost sănătos la naştere.

15:21 (1865) H. to L., cap. 2, pag. 39,40

15:22 342. Perioada în care nou-născutul îşi primeşte hrana de la mamă este critică. În timp ce-şi alăptau copiii, multor mame li s-a permis să muncească în exces şi să-şi înfierbânte sângele prin gătit, iar sugarul a fost afectat în mod serios, nu numai prin hrana înfierbântată de la pieptul mamei, dar sângele lui a fost otrăvit de alimentaţia nesănătoasă a mamei, alimentaţie care i-a inflamat întregul organism, afectând astfel şi hrana sugarului. Copilul va fi de asemenea afectat de starea minţii mamei. Dacă ea este nefericită, iritabilă, dacă se agită repede, dând drumul la răbufniri ale pasiunii, hrana pe care o primeşte copilul de la mamă va fi inflamată, producând adesea colici, spasme şi, în unele cazuri, chiar convulsii şi crize.

15:23 Şi caracterul copilului este afectat mai mult sau mai puţin de natura hranei primite de la mamă. Atunci, cât de important este ca mama, când îşi alăptează copilul, să-şi păstreze o stare mintală fericită, controlându-şi spiritul într-un mod desăvârşit. Făcând astfel, mâncarea copilului nu este vătămată, iar modul calm, reţinut, în care mama îşi tratează copilul are foarte mult de-a face cu modelarea minţii sugarului. Dacă este neliniştit şi intră uşor într-o stare de agitaţie, purtarea grijulie, răbdătoare a mamei va avea o influenţă liniştitoare, de corectare, iar sănătatea pruncului poate fi ameliorată foarte mult.

15:24 Sugarii au fost trataţi foarte rău printr-un tratament necorespunzător. Dacă sugarul era agitat, a fost în general hrănit pentru a tăcea, când, în cele mai multe cazuri, motivul neliniştii lui era tocmai faptul că primise prea multă mâncare devenită vătămătoare din cauza obiceiurilor greşite ale mamei. Mai multă mâncare nu făcea decât să complice lucrurile, pentru că stomacul era deja încărcat.

15:25 Regularitatea meselor

15:26 (1865) H. to L., cap. 2, pag. 47

15:27 343. Prima educaţie pe care copiii ar trebui să o primească încă din pruncie de la mamele lor ar trebui să fie cea privitoare la sănătatea lor fizică. Ar trebui să li se îngăduie numai mâncare simplă, de o calitate care să le păstreze sănătatea în cea mai bună condiţie,

15:28 şi aceasta numai la perioade regulate, nu mai des de trei ori pe zi - iar două mese ar fi mai bune decât trei. Dacă sunt disciplinaţi aşa cum trebuie, ei vor învăţa curând că nu pot primi nimic dacă plâng sau se revoltă zgomotos. În educarea copiilor ei, o mamă cu judecată nu va acţiona doar pentru liniştea ei de moment, ci pentru binele lor viitor. Şi având în vedere acest ţel, îşi va învăţa ea copiii lecţia importantă a stăpânirii apetitului şi a tăgăduirii de sine, pentru ca aceştia să mănânce, să bea şi să se îmbrace ţinând seama de sănătate.

15:29 (1880) 4T 502

15:30 344. Copiilor voştri nu ar trebui să li se dea voie să mănânce între mese bomboane, fructe, nuci sau oricare alt aliment. Pentru ei sunt mai bune două mese decât trei. Dacă părinţii dau un exemplu şi acţionează din principiu, copiii se vor alinia şi ei curând. Lipsa regularităţii în mâncare distruge tonusul sănătos al organelor digestive, iar când vin la masă, copiii voştri nu găsesc plăcere pentru o mâncare hrănitoare; apetitul lor tânjeşte după ceea ce este cel mai vătămător pentru ei. De multe ori, copiii voştri au suferit de febră şi friguri provocate de o alimentaţie necorespunzătoare, când părinţii erau, de fapt, răspunzători de boala lor. Este datoria părinţilor să vegheze asupra copiilor lor, ca aceştia să-şi formeze deprinderi care întreţin sănătatea, evitând astfel multă durere.

15:31 Health Reformer, septembrie 1866

15:32 345. Şi copiilor li se dă să mănânce prea des, lucru care produce o stare febrilă şi suferinţă în diferite feluri. Stomacul nu ar trebui să fie pus continuu la lucru, ci ar trebui să aibă perioadele lui de odihnă. Fără aceasta, copiii vor avea toane, nervozitate şi vor fi adesea bolnavi.

15:33 [Copiii să fie învăţaţi când şi cum să mănânce - 288]

15:34 [Educaţia din copilărie a lui Daniel - 241]

15:35 [Vezi Secţiunea IX, Regularitatea în alimentaţie]

15:36 Educarea de timpuriu a apetitului

15:37 (1905) M.H. 383-385

15:38 346. Nu vom putea preţui niciodată îndeajuns importanţa formării unor obiceiuri corecte de alimentare la copii. Micuţii au nevoie să

15:39 înveţe că mănâncă pentru a trăi, nu că trăiesc pentru a mânca. Pregătirea ar trebui să înceapă când copilul este încă sugar, în braţele mamei sale. Copilului ar trebui să i se dea să mănânce numai la intervale regulate şi din ce în ce mai rar, pe măsură ce creşte. Nu ar trebui să i se dea dulciuri sau alimente pe care le consumă cei mari, el nefiind în stare să le digere. Grija şi regularitatea meselor pentru cei mici nu numai că le vor asigura sănătatea şi vor avea ca rezultat faptul că vor sta cuminţi şi liniştiţi, dar vor pune baza obiceiurilor care vor fi o binecuvântare pentru ei în anii următori.

15:40 Când copiii trec de perioada prunciei, ar trebui avut încă mare grijă în privinţa educării gusturilor şi poftelor lor. Adesea li se permite să mănânce ce doresc şi când doresc, fără a ţine cont de sănătatea lor. Osteneala şi banii atât de des aruncaţi pe dulciuri nehrănitoare îi aduc pe cei mici la concluzia că cel mai înalt obiectiv în viaţă şi lucrul care oferă cea mai mare fericire este acela de a putea să-ţi satisfaci apetitul. Rezultatul acestei formări este lăcomia, urmată de boală, care la rândul ei precedă folosirea medicamentelor otrăvitoare.

15:41 Părinţii ar trebui să educe poftele copiilor lor şi să nu le îngăduie folosirea alimentelor nehrănitoare. Însă, în efortul de a stabili reguli în alimentaţie, ar trebui să fim cu luare aminte să nu cădem în greşeala de a le cere copiilor să mănânce ceea ce nu are gust bun sau să mănânce mai mult decât este nevoie. Copiii au drepturi şi preferinţe, iar când aceste preferinţe sunt rezonabile, ele ar trebui respectate. [...]

15:42 Mamele care satisfac dorinţele copiilor lor cu preţul sănătăţii şi bunei dispoziţii seamănă seminţele răului, care vor creşte şi vor da rod. Îngăduinţa de sine creşte în ritmul creşterii celor mici, iar vigoarea intelectuală şi cea fizică sunt amândouă sacrificate. Mamele care înfăptuiesc această lucrare culeg cu amărăciune roadele seminţei pe care au semănat-o. Ele îşi văd copiii crescând cu o minte şi un caracter nepotrivite pentru ca ei să poată avea un rol nobil şi folositor în societate sau în familie. Atât puterile spirituale, cât şi cele intelectuale şi fizice suferă sub influenţa hranei nesănătoase. Conştiinţa este inhibată, iar calitatea de a fi mişcaţi de ceea ce este bine este slăbită.

15:43 Câtă vreme este adevărat că ar trebui să-i învăţăm pe copii să-şi stăpânească apetitul şi să mănânce ţinând seama de sănătate, să le fie explicat lămurit că ei nu se abţin decât de la ceea ce le-ar face rău. Ei renunţă la lucruri dăunătoare pentru a avea ceva mai bun. Masa să fie atrăgătoare şi apetisantă, căci este plină de lucrurile bune pe care Dumnezeu ni le-a dăruit cu atâta generozitate. Ora mesei să fie un moment fericit, de voioşie. În timp ce ne bucurăm de darurile venite de la Dumnezeu, să răspundem cu mulţumiri pline de recunoştinţă Dătătorului acestora.

15:44 (1875) 3T 564

15:45 347. Mulţi părinţi, pentru a evita sarcina de a-şi educa răbdători copiii în obiceiuri ale tăgăduirii de sine şi de a-i învăţa cum să se folosească în mod corect de toate binecuvântările lui Dumnezeu, îi lasă să mănânce şi să bea când poftesc. Dacă nu sunt înfrânate cu hotărâre, apetitul şi îngăduinţa egoistă cresc o dată cu copiii şi se întăresc pe măsură ce aceştia capătă puteri. Când încep viaţa pe cont propriu şi îşi ocupă locul în societate, aceşti copii sunt neputincioşi în faţa ispitei. Necurăţia morală şi nelegiuirea învederată abundă peste tot. Ispita de îngăduire a gustului şi de satisfacere a înclinaţiei nu a scăzut o dată cu trecerea anilor, iar tinerii sunt în general conduşi de impulsuri şi sunt robi ai poftei. În cel mâncăcios, cel devotat tutunului, în beţivan şi în cel mereu ameţit vedem rezultatele rele ale educaţiei defectuoase.

15:46 Satisfacerea poftelor şi stricăciunea morală

15:47 (1864) Sp. Gifts IV 132, 133

15:48 348. Copiii care mănâncă în mod necorespunzător sunt adesea slabi, palizi, mărunţi şi agitaţi, excitabili şi iritabili. Tot ceea ce este nobil este sacrificat în favoarea apetitului, iar pasiunile senzuale domină. Vieţile multor copii între cinci şi zece-cincisprezece ani par marcate de depravare. Ei au cunoştinţă despre aproape fiecare viciu. Părinţii sunt, într-o mare măsură, vinovaţi în această privinţă, şi pe seama lor vor fi puse păcatele pe care calea lor greşită i-a împins în mod indirect pe copii să le înfăptuiască. Ei îşi ispitesc copiii să-şi satisfacă pofta, punând pe masă mâncăruri cu carne şi alte alimente preparate cu condimente,

15:49 care au tendinţa de a stârni pasiunile senzuale. Prin exemplul lor, ei îşi învaţă copiii necumpătarea în mâncare. Au fost lăsaţi să mănânce aproape în orice oră a zilei, lucru care face ca organele lor digestive să fie în mod continuu suprasolicitate. Mamele nu au avut decât puţin timp pentru a-şi instrui copiii. Timpul lor preţios a fost devotat gătirii diferitelor feluri de mâncare nesănătoasă pe care s-o pună pe mesele lor.

15:50 Mulţi părinţi au îngăduit ca ruina să-i cuprindă pe copiii lor în timp ce ei încercau să-şi potrivească vieţile după modă. Dacă aşteaptă oaspeţi, ei vor ca aceştia să se aşeze la o masă tot atât de bună ca la oricare dintre cei ce aparţin cercului lor de cunoştinţe. Acestui obiectiv i se consacră mult timp şi cheltuială. De dragul aparenţelor, este pregătită o mâncare bogată, care să satisfacă apetitul, şi chiar creştini declaraţi fac atâta paradă, încât atrag în jurul lor o categorie de persoane al căror obiectiv principal al vizitei lor este reprezentat de delicatesele pe care le mănâncă. Creştinii ar trebui să facă o reformă în această privinţă. Chiar dacă trebuie să-şi întreţină oaspeţii în mod politicos, ei nu ar trebui să fie astfel de robi ai modei şi apetitului.

15:51 Căutaţi simplitatea

15:52 (1890) C.T.B.H. 141

15:53 349. Mâncarea ar trebui să fie atât de simplă, încât pregătirea ei să nu absoarbă tot timpul mamei. Este adevărat, trebuie să avem grijă să punem pe masă alimente sănătoase, pregătite într-un mod sănătos şi apetisant. Să nu credeţi că orice aţi pune laolaltă într-un mod neglijent pentru a-l servi apoi ca fiind mâncare este suficient de bun pentru copii. Dar ar trebui devotat mai puţin timp pregătirii felurilor de mâncare nesănătoase, care să satisfacă un gust pervertit, şi mai mult timp educaţiei şi pregătirii copiilor. Puterile care sunt acum acordate planurilor inutile legate de ce veţi mânca, ce veţi bea şi cu ce vă veţi îmbrăca să fie dirijate în direcţia păstrării fiinţelor lor în curăţenie şi a hainelor lor în bună rânduială.

15:54 Letter 72, 1896

15:55 350. Cărnurile bogat asezonate, urmate de prăjituri grele, epuizează organele vitale digestive ale copiilor. Dacă ar fi obişnuiţi cu o mâncare simplă, hrănitoare, apetitul lor

15:56 nu ar tânji după articole alimentare nefireşti, de lux, şi după preparate de amestec. [...] Carnea pe care o dăm copiilor nu este cel mai bun lucru care să le asigure succesul. [...] A-i educa pe copiii voştri să subziste cu o dietă pe bază de carne ar fi vătămător pentru ei. Este cu mult mai lesne să creezi un apetit nefiresc decât să corijezi şi să reformezi gustul după ce acesta a devenit o a doua fire a omului.

15:57 Favorizarea necumpătării

15:58 (1875) 3T 563

15:59 351. Multe mame care deplâng patima beţiei care există peste tot nu privesc suficient de adânc pentru a vedea cauza. Ele pregătesc zilnic o varietate de feluri de mâncare şi alimente foarte condimentate, care ispitesc apetitul şi încurajează supraalimentaţia. Mesele americanilor noştri sunt în general pregătite pentru a forma beţivi. Pofta este principiul conducător pentru o categorie numeroasă. Oricine îşi va îngădui să mănânce prea des alimente care nu au însuşiri sănătoase îşi va slăbi puterea de a se împotrivi în alte privinţe ţipetelor poftei şi pasiunii în măsura în care şi-a întărit înclinaţiile către obiceiuri incorecte de a mânca. Mamele ar trebui să fie marcate de obligaţia lor faţă de Dumnezeu şi faţă de lume de a oferi societăţii copii cu caractere bine dezvoltate. Bărbaţii şi femeile care au principii solide când ajung la stadiul de a acţiona vor fi pregătiţi să rămână neîntinaţi în mijlocul murdăriilor morale ale acestui veac stricat. [...]

15:60 Mesele multor aşa-zise creştine sunt pregătite zilnic cu o varietate de feluri de mâncare ce irită stomacul şi produc o stare febrilă a organismului. Mâncarea pe bază de carne constituie articolul alimentar principal pe mesele multor familii, până când sângele le este plin de umori canceroase şi scrofuloase. Corpurile lor sunt compuse din ceea ce mănâncă. Când vine însă boala şi suferinţa asupra lor, se consideră că este o năpastă a Providenţei.

15:61 Repetăm: alcoolismul începe la mesele noastre. Pofta este îngăduită până când îngăduinţa în toate devine o a doua natură. Prin folosirea ceaiului şi a cafelei se formează pofta pentru tutun, iar acesta încurajează pofta pentru băuturi spirtoase.

15:62 (1905) M.H. 334

15:63 352. Părinţii să pornească în căminul lor o cruciadă împotriva necumpătării prin principiile pe care îi învaţă pe copiii lor să le urmeze din pruncie şi pot spera să aibă succes.

15:64 [C.T.B.H. 46] (1890) C.H. 113

15:65 353. Părinţii ar trebui să-şi fixeze ca prim obiectiv cunoaşterea modului în care să lucreze cu copiii lor, astfel încât să le poată asigura minţi sănătoase în trupuri sănătoase. Principiile cumpătării ar trebui împlinite în toate detaliile vieţii de familie. Copiii ar trebui să fie învăţaţi tăgăduirea de sine şi să li se pretindă aceasta, cu mare consecvenţă, din pruncie.

15:66 [Apa nu va stinge setea pe care o provoacă alimentele aţâţătoare - 558]

15:67 (1875) 3T 488, 489

15:68 354. Mulţi părinţi educă gusturile copiilor lor şi le formează poftele. Ei le permit să mănânce alimente din carne şi să bea ceai şi cafea. Cărnurile foarte condimentate, ceaiul şi cafeaua, pe care unele mame îi încurajează pe copiii lor să le consume, pregătesc pentru aceştia calea de a râvni stimulente mai tari, cum ar fi tutunul. Folosirea tutunului încurajează apetitul pentru băuturile alcoolice; iar folosirea tutunului şi alcoolului slăbeşte, în mod invariabil, puterea nervilor.

15:69 Dacă simţămintele morale ale creştinilor ar fi trezite asupra subiectului cumpătării în toate lucrurile, ei ar putea, prin exemplul lor, începând cu propriile lor mese, să-i ajute pe cei care sunt slabi în privinţa stăpânirii de sine, care sunt aproape neputincioşi să reziste îndemnurilor poftei. Dacă am putea să realizăm că obiceiurile pe care ni le formăm în această viaţă ne vor afecta interesele veşnice, că soarta noastră veşnică depinde de obiceiuri de strictă cumpătare, am lucra până în punctul cumpătării stricte în mâncare şi băutură.

15:70 Prin exemplul şi efortul nostru personal, am putea fi mijloacele de salvare a multor suflete de la degradarea necumpătării, crimă şi moarte. Surorile noastre pot face mult în marea lucrare de salvare a altora, punând pe masă numai alimente sănătoase, hrănitoare. Ele îşi pot întrebuinţa timpul preţios educând gusturile şi poftele copiilor lor,

15:71 formându-le obiceiuri de cumpătare în toate lucrurile şi încurajând tăgăduirea de sine şi bunăvoinţa pentru binele altora.

15:72 În ciuda exemplului pe care ni l-a dat Hristos în pustia ispitei, prin tăgăduirea apetitului şi biruirea puterii lui, există multe mame creştine care, prin exemplul şi educaţia pe care o dau copiilor lor, îi pregătesc pe aceştia să devină mâncăi şi beţivani. Copiilor li se permite adesea să mănânce tot ce poftesc şi când poftesc, fără a ţine seama de sănătate. Există mulţi copii care sunt educaţi ca gurmanzi încă din pruncie. Prin îngăduirea apetitului, ei sunt transformaţi în dispeptici de la o vârstă fragedă. Îngăduinţa de sine şi necumpătarea în mâncare cresc o dată cu ei şi se întăresc pe măsură ce se întăresc şi ei. Vigoarea mintală şi fizică sunt sacrificate prin îngăduinţa părinţilor. Se formează un gust pentru anumite articole alimentare de la care nu pot primi nimic bun, ci numai vătămare; şi, în timp ce organismul este împovărat, constituţia lor este debilitată.

15:73 Învăţaţi-i să aibă oroare de excitante

15:74 (1890) C.T.B.H. 17

15:75 355. Învăţaţi-i pe copiii voştri să aibă oroare de excitante. Cât de mulţi nutresc din ignoranţă o poftă pentru aceste lucruri! În Europa, am văzut infirmiere punând paharul de vin sau bere la buzele micuţilor nevinovaţi, cultivând astfel în ei gustul pentru stimulente. Pe măsură ce cresc, ei învaţă să depindă din ce în ce mai mult de aceste lucruri până când, încetul cu încetul, sunt biruiţi, sunt duşi în derivă dincolo de orice posibilitate de a primi ajutor şi ocupă în cele din urmă mormântul unui beţiv.

15:76 Dar nu numai în acest fel se perverteşte apetitul şi devine o capcană. Mâncarea este adesea de o aşa natură, încât stârneşte dorinţa pentru băuturi stimulative. Înaintea copiilor sunt puse feluri de mâncare de lux - alimente condimentate, sosuri grele, prăjituri şi produse de patiserie. Aceste mâncăruri foarte asezonate irită stomacul şi provoacă o dorinţă pentru stimulente şi mai puternice. Nu numai că apetitul copiilor este ispitit cu mâncare nepotrivită, din care li se permite să mănânce după plac la mesele pe care le servesc, dar li se dă voie

15:77 să mănânce între mese şi, când aceştia sunt în vârstă de doisprezece-paisprezece ani, sunt adesea dispeptici confirmaţi.

15:78 Aţi văzut probabil o imagine a stomacului unuia care este dependent de băuturi tari. O stare similară este produsă sub influenţa iritantă a condimentelor iuţi. Cu stomacul aflat într-o asemenea condiţie, există o dorinţă aprigă pentru altceva, care să satisfacă cererile apetitului, ceva mai tare, şi mai tare. Apoi aflaţi că fiii voştri sunt pe stradă şi învaţă să fumeze.

15:79 Alimente vătămătoare mai ales pentru copii

15:80 [C.T.B.H. 46, 57] (1890) C.H. 114

15:81 356. Celor care dau frâu liber apetitului le este imposibil să atingă desăvârşirea creştină. Dacă nu aveţi grijă în privinţa alegerii alimentelor lor, sensibilitatea morală a copiilor voştri nu poate fi trezită. Multe mame pun mese care sunt capcane pentru familiile lor. Mâncarea din carne, untul, brânza, prăjiturile grele, alimentele condimentate sunt consumate fără restricţii şi de cei mai în vârstă, şi de cei tineri. Aceste lucruri îşi fac lucrarea, deranjând stomacul, excitând nervii şi slăbind intelectul. Organele care produc sânge nu pot preschimba asemenea lucruri într-un sânge bun. Grăsimea intrată în alimente când sunt gătite le face greu digerabile. Efectul brânzei este dăunător sănătăţii. Pâinea din făină albă nu oferă organismului aportul hrănitor pe care îl găsim în pâinea din făina integrală de grâu. Folosirea ei curentă nu va menţine organismul în cea mai bună condiţie. La început, condimentele irită mucoasa fină a stomacului, însă în cele din urmă distrug sensibilitatea acestei membrane delicate. Sângele ajunge febril, sunt deşteptate înclinaţiile senzuale, în timp ce puterile morale şi intelectuale sunt slăbite şi devin roabe ale pasiunilor josnice. Mama ar trebui să studieze pentru a stabili o dietă simplă şi totuşi hrănitoare pentru familia sa.

15:82 Contracararea tendinţelor rele

15:83 (1875) 3T 567, 568

15:84 357. Vor simţi mamele acestei generaţii sfinţenia misiunii lor şi nu se vor lua ele la întrecere - în cele ce se văd - cu vecinii lor mai bogaţi,

15:85 ci vor căuta să-i depăşească în împlinirea cu credincioşie a lucrării de instruire a copiilor lor pentru viaţa aceea mai bună? Dacă tinerii şi copiii ar fi pregătiţi şi educaţi în obiceiuri de tăgăduire de sine şi autocontrol, dacă ar fi învăţaţi că nu trăiesc pentru a mânca, ci mănâncă pentru a trăi, ar fi mai puţină boală şi mai puţină stricăciune. Nu ar fi o mare nevoie să se iniţieze campanii împotriva alcoolului, care aduc rezultate aşa de mici, dacă în tinerii care formează şi modelează societatea ar putea fi sădite principiile corecte ale cumpătării. Ei ar avea atunci valoarea şi integritatea morală de a se împotrivi, în puterea lui Isus, murdăriilor acestor ultime zile. [...]

15:86 Se poate ca părinţii să fi transmis copiilor lor tendinţe spre poftă şi pasiune, care vor face mai dificilă lucrarea de educare şi pregătire a acestora pentru a fi strict cumpătaţi şi a avea obiceiuri curate şi virtuoase. Dacă pofta pentru mâncare nesănătoasă şi pentru stimulente şi narcotice le-a fost transmisă ca o moştenire din partea părinţilor, ce responsabilitate înfricoşător de solemnă apasă asupra acestora din urmă de a neutraliza tendinţele rele pe care le-au dat copiilor lor! Cu câtă seriozitate şi sârguinţă ar trebui să lucreze părinţii pentru a-şi împlini datoria, cu credinţă şi cu nădejde, faţă de vlăstarele lor nefericite!

15:87 Părinţii ar trebui să considere ca primă obligaţie a lor înţelegerea legilor vieţii şi sănătăţii, ca să nu facă nimic prin pregătirea mâncării sau prin oricare alte obiceiuri care să dezvolte tendinţe greşite în copiii lor. Cu câtă atenţie ar trebui mamele să studieze pentru a pregăti mesele cu cele mai simple şi sănătoase mâncăruri, pentru ca organele digestive să nu fie slăbite, puterile nervilor să nu fie dezechilibrate şi învăţăturile date copiilor lor să nu fie zădărnicite prin alimentele pe care le pun înaintea acestora. Această hrană fie că slăbeşte, fie că întăreşte organele stomacului şi are mult de-a face cu păstrarea sub control a sănătăţii fizice şi morale a copiilor, care reprezintă proprietatea lui Dumnezeu cumpărată cu preţ de sânge. Ce încredere sacră este acordată părinţilor, de a păzi constituţia fizică şi morală a copiilor lor, astfel încât sistemul lor nervos să fie bine echilibrat şi sufletul să nu le fie pus în primejdie! Cei care îngăduie pofta copiilor lor şi nu le ţin sub control pasiunile vor vedea greşeala îngrozitoare pe care au făcut-o

15:88 în persoana celui care este robit iubirii de tutun şi alcool, ale cărui simţuri sunt amorţite şi ale cărui buze rostesc neadevăruri şi hule.

15:89 Nemiloasa bunătate a îngăduinţei

15:90 (1873) 3T 141

15:91 358. Mi s-a arătat că o mare cauză a deplorabilei stări de lucruri din prezent este că părinţii nu simt că au obligaţia de a-şi creşte copiii conform legilor care guvernează organismul. Mamele îşi iubesc copiii cu o dragoste idolatră şi le satisfac poftele, când ştiu că acest lucru le va zdruncina sănătatea şi vor aduce astfel asupra lor boala şi nefericirea. Această bunătate plină de cruzime se manifestă într-o mare măsură la generaţia de acum. Dorinţele copiilor sunt împlinite cu preţul sănătăţii şi stării de fericire, pentru că mamei îi este mai uşor, pe moment, să îi potolească decât să reţină lucrul pentru care aceştia fac gălăgie. Mamele sădesc astfel sămânţa care se va ridica şi va aduce roade. Copiii nu sunt educaţi să-şi înfrâneze poftele şi să-şi restrângă dorinţele. Şi devin egoişti, pretenţioşi, neascultători, nerecunoscători şi nesfinţi. Mamele care înfăptuiesc această lucrare vor culege cu amărăciune roadele ieşite din sămânţa pe care au sădit-o. Ele au păcătuit împotriva Cerului şi împotriva copiilor lor, iar Dumnezeu le va considera răspunzătoare.

15:92 (1890) C.T.B.H. 76, 77

15:93 359. Când părinţii şi copiii se vor întâlni în ziua socotelilor finale, ce scenă se va arăta! Mii de copii care au fost robi ai apetitului şi ai viciului înjositor, ale căror vieţi sunt nişte epave morale, vor sta faţă în faţă cu părinţii care au făcut din ei ceea ce sunt. Cine trebuie să poarte această înfricoşătoare responsabilitate, dacă nu părinţii? Domnul i-a stricat pe aceşti tineri? O, nu! Atunci cine a făcut această lucrare înfricoşătoare? Nu au fost transmise păcatele părinţilor asupra copiilor prin pofte şi pasiuni pervertite? Şi nu a fost oare lucrarea completată de aceia care au neglijat să-i educe conform modelului pe care l-a dat Dumnezeu? Tot atât de sigur precum este faptul că ei există, toţi aceşti părinţi vor trece pe dinaintea lui Dumnezeu spre cercetare.

15:94 Observaţii pentru cei care călătoresc

15:95 Health Reformer, decembrie 1870

15:96 360. Călătorind cu trenul, am auzit părinţi afirmând că poftele copiilor lor erau delicate şi, dacă nu aveau carne şi prăjitură, nu puteau mânca. Când a fost luată masa de prânz, am observat calitatea alimentelor date acestor copii. Era pâine din făină albă, felii de şuncă acoperite cu piper negru, murături picante, prăjituri şi dulceţuri. Înfăţişarea palidă, trasă a acestor copii arăta clar la ce abuzuri era supus stomacul lor. Doi dintre aceşti copii au observat copii dintr-o altă familie mâncând şi brânză împreună cu alte alimente şi n-au mai avut nici un chef pentru ceea ce era pus înaintea lor până când mama lor îngăduitoare nu a cerşit o bucată de brânză pe care să o dea copiilor ei, temându-se că dragii de copii nu vor reuşi să mai termine masa. Mama a remarcat: Copiii mei iubesc cutare sau cutare lucru atât de mult, iar eu îi las să ia ce doresc ei; căci apetitul doreşte tipul de mâncare de care are nevoie organismul.

15:97 Acest lucru poate fi corect dacă apetitul nu a fost niciodată pervertit. Există un apetit natural şi unul stricat. Părinţii care şi-au învăţat copiii să mănânce toată viaţa hrană nesănătoasă, stimulativă, până când gustul a fost pervertit, şi aceştia ajung să dorească pământ, creioane de ardezie, cafea prăjită, zaţ de ceai, scorţişoară, cuişoare şi condimente aromate, nu pot susţine că apetitul cere ceea ce îi este necesar organismului. Apetitul a fost educat în mod greşit până când a fost stricat. Elementele constitutive fine ale stomacului au fost stimulate şi pârjolite până când şi-au pierdut sensibilitatea delicată. Hrana simplă şi sănătoasă li se pare insipidă acestora. Stomacul de care s-a abuzat nu-şi va mai împlini lucrarea ce i-a fost dată dacă nu este forţat prin cele mai stimulative substanţe. Dacă aceşti copii ar fi fost educaţi din pruncie să nu consume decât hrană sănătoasă, pregătită în maniera cea mai simplă, păstrându-i proprietăţile naturale cât mai mult posibil şi evitând carnea, grăsimea şi toate condimentele, gustul şi apetitul nu ar fi fost vătămate. În starea sa naturală, gustul ar putea indica într-o mare măsură care sunt alimentele cele mai potrivite pentru nevoile organismului.

15:98 În timp ce părinţii şi copiii mâncau din delicatesele lor, eu şi soţul meu luam din alimentele simple pe care le aveam - la ora noastră

15:99 obişnuită, ora unu după-amiază - pâine graham fără unt şi o provizie generoasă de fructe. Ne-am consumat alimentele cu o mare plăcere şi cu inimile pline de recunoştinţă că nu suntem nevoiţi să cărăm o întreagă alimentară cu noi pentru a avea ce oferi unui apetit capricios. Am mâncat din belşug şi nu am mai simţit nici o senzaţie de foame până dimineaţa următoare. Băiatul care vindea portocale, nuci, floricele de porumb şi acadele a considerat că suntem nişte clienţi săraci.

15:100 Mâncarea de calitate proastă care a fost consumată de părinţi şi copii nu a putut fi preschimbată în sânge bun sau într-o dispoziţie agreabilă. Copiii erau palizi. Unii aveau nişte urme dezgustătoare pe faţă şi pe mâini. Alţii erau ca şi orbi, având o durere la ochi, ceea ce făcea ca frumuseţea feţei să aibă foarte mult de suferit. Alţii nu prezentau încă nici o erupţie pe piele, dar erau afectaţi de tuse, guturai sau probleme ale gâtului şi plămânilor. Am sesizat un băiat în vârstă de trei ani care suferea de diaree. Avea febră destul de mare, dar părea că se gândea la mâncare ca fiind tot ceea ce i-ar fi fost de folos. Cerea, la intervale de câteva minute, prăjitură, carne de pui, murături. Mama răspundea fiecărui apel ca o roabă ascultătoare; iar când mâncarea pe care o ceruse nu venea atât de repede pe cât dorea el, pe măsură ce plânsetele şi cererile deveneau neplăcut de presante, mama răspundea: "Da, da, dragul mamei, le vei primi". După ce mâncarea era pusă în mâna lui, era aruncată de acesta cu furie pe podeaua vagonului, pentru că nu venise atât de repede pe cât se aşteptase. O fetiţă de şase ani mânca şuncă fiartă, murături condimentate şi pâine cu unt, când privirile ei iscoditoare au căzut asupra platoului meu. Era ceva ce ea nu avea - şi a refuzat să mai mănânce. Fetiţa în vârstă de şase ani a spus că doreşte un platou. M-am gândit că dorea mărul cel roşu şi frumos din care mâncam; şi, cu toate că aveam o cantitate limitată, mi-a fost atât de milă de părinţi, încât i-am oferit un măr superb. Ea l-a smuls din mâna mea şi, repede, l-a aruncat cu dispreţ pe jos. Acest copil, m-am gândit eu, dacă i se permite să facă tot ce vrea în felul acesta, va aduce ruşine asupra mamei ei.

15:101 Această etalare a pasiunii a fost rezultatul căii de îngăduinţă a mamei. Calitatea proastă a mâncării pe care o oferea copilului ei era o suprasolicitare continuă a organelor digestive. Sângele era impur, iar copilul, bolnăvicios şi iritabil. Calitatea mâncării date zilnic acestui copil era de o aşa natură, încât

15:102 stârnea pasiunile de cea mai joasă speţă şi cobora nivelul moral şi intelectual. Părinţii formau obiceiurile copilei lor. O făceau egoistă şi lipsită de iubire. Ei nu-i înfrânau dorinţele şi nici nu-i controlau pasiunile. La ce se puteau aştepta de la un asemenea copil, când acesta avea să ajungă la maturitate? Mulţi par să nu înţeleagă legătura pe care o întreţine mintea cu trupul. Dacă organismul este deranjat printr-o hrană necorespunzătoare, creierul şi nervii sunt afectaţi, iar pasiunile sunt stârnite cu uşurinţă.

15:103 O fată în vârstă de aproape zece ani avea friguri şi febră şi nu dorea să mănânce nimic. Mama o îmbia: "Mănâncă puţin chec. Uite şi nişte pui gustos. N-ai vrea să guşti şi din dulceţurile acestea?" În cele din urmă, copilul a luat cât mănâncă o persoană sănătoasă la o masă. Mâncarea ce i-a fost impusă nu era potrivită pentru stomac nici dacă ar fi fost sănătoasă şi în nici un caz nu ar fi trebuit luată în caz de boală. Timp de circa două ore mama tot uda capul copilului, spunând că nu poate să înţeleagă de ce are o asemenea febră mare. Ea pusese gaz peste foc şi se mira că focul s-a înteţit. Dacă fata ar fi fost lăsată să acţioneze aşa cum simţea organismul ei şi dacă stomacul şi-ar fi primit odihna atât de necesară, suferinţele ei ar fi fost cu mult mai mici. Aceste mame nu erau pregătite să crească nişte copii. Cauza cea mai mare legată de suferinţa umană este ignoranţa cu privire la subiectul legat de modul în care să ne purtăm cu propriile noastre trupuri.

15:104 Întrebarea multora este: Ce să mănânc şi cum să trăiesc pentru a mă bucura cel mai bine de timpul de acum? Datoria şi principiile sunt lăsate deoparte pentru satisfacerea plăcerilor de moment. Dacă vrem să avem sănătate, trebuie să trăim pentru aceasta. Dacă ne desăvârşim un caracter creştin, trebuie să trăim pentru aceasta. Părinţii sunt, într-o mare măsură, răspunzători pentru sănătatea fizică şi morala copiilor lor. Ei ar trebui să-şi instruiască copiii şi să insiste ca aceştia să se conformeze legilor sănătăţii pentru propriul lor bine, pentru a scăpa de nefericire şi suferinţă. Cât de ciudat este că mamele îşi răsfaţă copiii spre ruinarea sănătăţii fizice, mintale şi morale a acestora! Care poate fi natura unei asemenea afecţiuni? Aceste mame fac în aşa fel, încât copiii lor devin nepregătiţi pentru fericirea din această viaţă şi pun sub semnul unei mari nesiguranţe perspectiva vieţii viitoare.

15:105 Cauza iritabilităţii şi neliniştii

15:106 [C.T.B.H. 61, 62] (1890) F.E. 150, 151

15:107 361. Regularitatea ar trebui să caracterizeze toate obiceiurile copiilor. Mamele fac o mare greşeală permiţându-le să mănânce între mese. Stomacul devine deranjat de această practică şi este pusă temelia pentru suferinţa viitoare. Se poate ca irascibilitatea lor să fi fost cauzată de mâncarea nesănătoasă, încă nedigerată; dar mama simte că nu poate petrece timp ca să mediteze asupra acestei chestiuni şi să-şi corecteze modul vătămător în care se îngrijeşte de familie. Şi nici nu se poate opri pentru a alina îngrijorările lor nerăbdătoare. Ea dă micilor suferinzi o felie de tort sau vreo altă delicatesă pentru a-i linişti, dar aceasta nu face decât să sporească răul. Unele mame, în dorinţa lor febrilă de a termina un volum mare de muncă, ajung într-o asemenea surescitare din pricina grabei, încât sunt mai nervoase decât copiii şi, certându-i şi chiar bătându-i, încearcă să-i înfricoşeze pe micuţi ca să tacă.

15:108 Mamele se plâng adesea de sănătatea delicată a copiilor lor şi consultă un medic. Dar, dacă ar da dovadă de puţin bun simţ, ar vedea că necazul este cauzat de greşeli în dietă.

15:109 Trăim într-un veac al lăcomiei, iar obiceiurile în care sunt educaţi cei tineri, chiar şi de către mulţi adventişti de ziua a şaptea, sunt în contradicţie directă cu legile firii. M-am aşezat odată la masă cu mai mulţi copii care nu împliniseră doisprezece ani. Carnea a fost servită din belşug, iar apoi o fată delicată, agitată, a cerut murături. I s-a întins un borcan de chowchow - care erau foc din cauza muştarului şi ardeau din pricina condimentelor - din care şi-a luat din belşug. Fetei i se dusese vestea pentru firea agitată şi nervoasă, iar aceste condimente erau bine calculate pentru a produce o astfel de stare. Copilul cel mai în vârstă credea că nu poate sta la masă dacă nu i se dă şi carne şi arăta o mare neplăcere, şi chiar lipsă de respect, dacă nu se avea în vedere aceasta pentru el. Mama îi făcuse toate poftele până când devenise o femeie doar cu puţin mai vrednică de numele de sclavă a capriciilor lui. Băiatului nu i se dădea nimic de lucrat şi îşi petrecea cea mai mare parte a timpului citind ceea ce era nefolositor sau mai rău decât nefolositor. Se plângea aproape tot timpul de dureri de cap şi nu agrea deloc mâncarea simplă.

15:110 Părinţii ar trebui să dea ceva de făcut copiilor lor. Nimic nu va fi o sursă mai sigură de rău decât lenevia. Munca fizică, cea care provoacă o oboseală sănătoasă a muşchilor, va aduce o poftă pentru mâncarea simplă, sănătoasă, iar tânărul ale cărui puteri au fost întrebuinţate corespunzător nu se va ridica de la masă mormăind pentru că nu vede înaintea lui un platou cu carne şi diferite delicatese care să-i ispitească apetitul.

15:111 Isus, Fiul lui Dumnezeu, muncind cu mâinile în atelierul de tâmplărie, a dat un exemplu tuturor tinerilor. Cei cărora li se pare nedemn să se ocupe de îndatoririle obişnuite ale vieţii să-şi aducă aminte că Isus a fost supus părinţilor Săi şi Şi-a adus contribuţia pentru traiul familiei Sale. Puţine lucruri de lux erau văzute pe masa lui Iosif şi a Mariei, căci ei se aflau printre cei săraci, de condiţie socială umilă.

15:112 Legătura dintre dietă şi dezvoltarea morală

15:113 (1890) C.T.B.H. 134

15:114 362. Puterea pe care o are Satana asupra tinerilor din acest veac este înfricoşătoare. Dacă minţile copiilor noştri nu sunt bine echilibrate prin principiile religioase, moralitatea lor se va degrada prin exemplele vicioase cu care vin în contact. Cea mai mare primejdie a tinerilor vine dintr-o lipsă de stăpânire de sine. Părinţii îngăduitori nu-i învaţă tăgăduirea de sine pe copiii lor. Chiar mâncarea pe care o pun înaintea acestora este de o aşa natură, încât irită stomacul. Starea de excitare produsă în felul acesta este transmisă creierului şi, ca rezultat, sunt stârnite pasiunile. Nu se poate repeta niciodată prea des că orice este introdus în stomac nu afectează numai trupul, ci, în cele din urmă, şi mintea. Hrana grea şi stimulativă inflamează sângele, excită sistemul nervos şi, prea adesea, slăbeşte percepţia morală, astfel încât raţiunea şi conştiinţa sunt învinse de pornirile senzuale. Este dificil şi adesea aproape imposibil pentru cineva care este necumpătat în dietă să exercite răbdarea şi autocontrolul. De aici rezultă importanţa deosebită de a nu îngădui copiilor ale căror caractere sunt încă neformate să primească altceva în afară de hrană sănătoasă şi nestimulativă. Din iubire a trimis Tatăl nostru ceresc lumina reformei sănătăţii, pentru a ne păzi de relele care rezultă din îngăduirea neîngrădită a apetitului.

15:115 "Deci, fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva: să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu." Fac oare părinţii aceasta când pregătesc mâncarea şi îşi cheamă familia să se bucure de ea? Pun ei înaintea copiilor lor numai ceea ce ştiu că va produce cea mai bună calitate de sânge, ceea ce le va păstra organismul în starea cea mai puţin febrilă şi îl vor plasa în cea mai bună relaţie cu viaţa şi sănătatea? Sau, fără a ţine cont de binele viitor al copiilor lor, le oferă hrană nesănătoasă, stimulativă şi iritantă?

15:116 (1870) 2T 365

15:117 363. Dar chiar şi adepţii reformei sănătăţii pot greşi în ceea ce priveşte cantitatea hranei. Ei pot să mănânce exagerat din hrană de bună calitate. Unii din această comunitate greşesc cu privire la calitate. Ei niciodată n-au luat poziţie faţă de reforma sănătăţii. Au ales să mănânce şi să bea ce le place şi când le place. În felul acesta, ei îşi vatămă organismul. Dar nu numai atât, ci fac rău şi familiilor lor, punându-le pe masă o dietă excitantă, care măreşte pasiunile senzuale ale copiilor lor şi îi face să se îngrijească prea puţin de lucrurile cereşti. În felul acesta, părinţii întăresc puterile instinctuale şi slăbesc puterile spirituale ale copiilor lor. Ce pedeapsă grea va trebui să plătească în cele din urmă! Şi apoi se miră de ce copiii lor sunt atât de slabi din punct de vedere moral!

15:118 Stricăciunea în rândurile copiilor

15:119 (1870) 2T 359-362

15:120 364. Trăim într-un veac stricat. Este un timp în care Satana pare să aibă aproape un control perfect asupra sufletelor care nu sunt pe deplin consacrate lui Dumnezeu. De aceea, este o foarte mare răspundere care apasă asupra părinţilor şi a tutorilor care au de crescut copii. Părinţii şi-au luat răspunderea să dea naştere acestor copii; şi acum, care este datoria lor? Este oare aceea să-i lase să crească aşa cum pot şi cum vor ei? Daţi-mi voie să vă spun că aceşti părinţi au o răspundere grea. [...]

15:121 Am spus că unii dintre voi sunt egoişti. Voi n-aţi înţeles ce-am vrut să spun. Aţi cercetat care hrană ar fi cea mai gustoasă. Gustul şi plăcerea au stăpânit în locul slavei

15:122 lui Dumnezeu, al dorinţei de înaintare în viaţa spirituală şi de sfinţire desăvârşită în temere de Dumnezeu. Voi v-aţi luat după plăcerea şi apetitul vostru; şi, în timp ce aţi făcut aceasta, Satana a câştigat teren faţă de voi şi, aşa după cum s-a dovedit a fi cazul în general, v-a zădărnicit eforturile de fiecare dată.

15:123 Unii dintre voi, taţilor, i-aţi dus pe copiii voştri la medic, să vedeţi ce-i cu ei. Eu puteam să vă spun în două minute care era necazul. Copiii voştri sunt corupţi. Satana a obţinut stăpânire asupra lor. El a intrat, fără să ţină seama de voi, în timp ce voi, care sunteţi ca Dumnezeu pentru ei în ce priveşte păzirea lor, eraţi liniştiţi, amorţiţi şi adormiţi. Dumnezeu v-a poruncit să-i creşteţi în frica şi educaţia Domnului. Dar Satana a intrat pe fir înaintea voastră şi a ţesut în jurul lor legături puternice. Şi totuşi, continuaţi să dormiţi. Fie ca Cerul să aibă milă de voi şi de copiii voştri, pentru că fiecare dintre voi aveţi nevoie de îndurarea Lui.

15:124 LUCRURILE AR FI PUTUT STA ALTFEL

15:125 Dacă aţi fi luat poziţie faţă de reforma sănătăţii, dacă aţi fi adăugat la credinţa voastră fapta, la faptă cunoştinţa, la cunoştinţă înfrânarea, lucrurile ar fi putut fi diferite. Dar voi aţi fost treziţi numai în parte de nelegiuirea şi corupţia care există în casele voastre. [...]

15:126 Trebuie să-i educaţi pe copiii voştri. Trebuie să-i instruiţi cum să se ferească de viciile şi corupţia acestui veac. În loc de aceasta, mulţi caută să obţină ceva bun de mâncat. Voi puneţi pe masă unt, ouă şi carne şi copiii voştri au parte de ele. Ei sunt hrăniţi chiar cu acele lucruri care vor excita pasiunile lor animalice şi apoi veniţi la adunare şi cereţi ca Dumnezeu să vă binecuvânteze copiii şi să vi-i salveze. Până la ce înălţime urcă rugăciunile voastre? Mai întâi, aveţi de făcut o lucrare. Când aţi făcut pentru copiii voştri tot ceea ce a lăsat Dumnezeu pe seama voastră să faceţi, atunci puteţi solicita cu toată încrederea ajutorul special pe care Dumnezeu a făgăduit să vi-l dea.

15:127 Ar trebui să căutaţi cumpătarea în toate lucrurile. Trebuie s-o căutaţi în ceea ce mâncaţi şi în ceea ce beţi. Şi totuşi, spuneţi: "Nu este treaba nimănui ce mănânc, ce beau sau ce pun pe masa mea". Nu este treaba cuiva,

15:128 afară de cazul că vă luaţi copiii şi-i închideţi sau mergeţi în pustie, unde nu veţi fi o povară pentru alţii şi unde copiii voştri neascultători şi vicioşi nu vor strica societatea în care sunt amestecaţi.

15:129 Învăţaţi-i pe copii cum să înfrunte ispitele

15:130 [C.T.B.H. 63, 64] (1890) F.E. 152, 153

15:131 365. Puneţi o strajă peste apetit; învăţaţi-i pe copiii voştri şi prin exemplu, şi prin precepte să folosească o dietă simplă. Învăţaţi-i să fie sârguitori, nu doar ocupaţi, ci angajaţi în muncă utilă. Căutaţi să treziţi sensibilitatea morală. Învăţaţi-i că Dumnezeu are pretenţii de la ei chiar din anii cei mai fragezi ai copilăriei lor. Spuneţi-le că la fiecare pas sunt de înfruntat stricăciuni morale, că au nevoie să vină la Isus şi să se predea Lui trup şi suflet şi că în El vor găsi tăria de a rezista fiecărei ispite. Ţineţi înaintea minţii lor faptul că nu au fost creaţi numai pentru a-şi face lor înşile pe plac, ci pentru a fi uneltele Domnului pentru scopuri nobile. Când ispitele îi împing pe cărările îngăduinţei egoiste, când Satana caută să-L ascundă pe Dumnezeu dinaintea ochilor lor, învăţaţi-i să privească la Isus cu rugăciunea: "Salvează-mă, Doamne, ca să nu fiu biruit". Îngeri se vor aduna în jurul lor ca răspuns la rugăciune şi îi vor conduce pe cărări sigure.

15:132 Hristos nu S-a rugat ca ucenicii Săi să fie luaţi din lume, ci să fie păziţi de rău - să poată fi feriţi, ca să nu cedeze ispitelor pe care aveau să le întâlnească la fiecare pas. Aceasta este o rugăciune care ar trebui înălţată de fiecare tată şi mamă. Însă ar trebui ei să se roage lui Dumnezeu în favoarea copiilor lor şi apoi să-i lase pe aceştia să facă ce poftesc? Ar trebui ei să răsfeţe apetitul până când acesta capătă stăpânire deplină şi apoi să se apuce să-şi înfrâneze copiii? Nu; ar trebui să-i înveţe cumpătarea şi stăpânirea de sine încă din leagăn. Asupra mamei trebuie să apese în cea mai mare parte responsabilitatea acestei lucrări. Cea mai gingaşă legătură pământească este aceea dintre mamă şi copilul ei. Copilul este mai repede impresionat de viaţa şi exemplul mamei decât de acela al tatălui

15:133 din pricina acestei legături mai puternice şi mai delicate. Totuşi, responsabilitatea mamei este grea şi ea ar trebui să aibă ajutorul neîntrerupt al tatălui.

15:134 [C.T.B.H. 79, 80] (1890) F.E. 143

15:135 366. Mamelor, veţi fi răsplătite pentru folosirea orelor preţioase pe care vi le-a dat Dumnezeu pentru formarea caracterelor copiilor voştri şi în scopul de a-i învăţa cum să se ţină strict de principiile cumpătării în mâncare şi băutură. [...]

15:136 Satana vede că nu poate avea o putere tot atât de mare asupra minţii când apetitul este ţinut sub control ca atunci când acesta este satisfăcut şi el lucrează neîncetat pentru a-i face pe oameni să dea frâu liber poftelor. Sub influenţa alimentelor nesănătoase, conştiinţa este paralizată, mintea este întunecată, iar calitatea ei de a fi impresionată este deteriorată. Însă vina păcătosului nu este micşorată pentru motivul că şi-a încălcat conştiinţa până când a devenit insensibilă.

15:137 (1909) 9T 160, 161

15:138 367. Mame şi taţi, vegheaţi în rugăciune. Feriţi-vă cu stricteţe de necumpătare, orice formă ar putea lua aceasta. Învăţaţi-i pe copiii voştri principiile adevăratei reforme a sănătăţii. Învăţaţi-i care sunt lucrurile de care să se ferească pentru a-şi păstra sănătatea. Mânia lui Dumnezeu a început deja să se reverse asupra copiilor neascultării. Ce crime, ce păcate, ce practici nelegiuite se descoperă la tot pasul! Ca popor, noi avem datoria de a manifesta mare grijă în păzirea copiilor noştri de tovărăşiile stricate.

15:139 [Locuinţa de la ţară; legătura pe care o are cu dieta şi morala - 711]

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: