Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Minte Caracter şi Personalitate vol.2

Minte Caracter şi Personalitate vol.2, 46


46:1 Cap. 82 - Abordarea ştiinţei

46:2 Informaţia, puterea, bunătatea şi caracterul. - Adevărata educaţie nu ignoră valoarea cunoaşterii ştiinţifice sau realizările literare; dar mai presus de informaţie valorează puterea; mai presus de putere, bunătatea; mai presus de realizările intelectuale, caracterul. Lumea nu are o nevoie atât de mare de oameni care au un intelect extraordinar, pe cât are nevoie de oameni cu un caracter nobil. Ea are nevoie de oameni al căror talent să fie condus de o principialitate statornică. - Ed 225 (1903)

46:3 Dumnezeu este autorul ştiinţei. - Dumnezeu este autorul ştiinţei. Cercetările ştiinţifice deschid înaintea minţii domenii vaste de gândire şi informare, ajutându - ne să - L înţelegem pe Dumnezeu în lucrările create de El.

46:4 Ignoranţa poate încerca să apere necredinţa, apelând la ştiinţă; dar în loc de a susţine necredinţa, adevărata ştiinţă contribuie cu noi şi noi dovezi ale înţelepciunii şi puterii lui Dumnezeu. Corect înţeleasă, ştiinţa şi Scriptura se susţin reciproc şi răspândesc lumină una asupra alteia. Ambele ne conduc la Dumnezeu, prezentându - ne aspecte ale legilor înţelepte şi bune prin care lucrează El. - CT 426 (1913)

46:5 Religia şi ştiinţa. - Adevărata cunoaştere este divină. Spunându - le primilor noştri părinţi că ar putea să ajungă la o stare cu mult mai bună, Satana a strecurat în mintea lor dorinţa după o cunoaştere speculativă.

46:6 Dar, le spunea el, pentru a obţine acea cunoştinţă, trebuie să urmeze o cale opusă voinţei sfinte a lui Dumnezeu, pretinzând că Dumnezeu nu dorea ca ei să atingă cele mai înalte culmi. Nu a fost scopul lui Dumnezeu ca ei să ajungă la acea cunoaştere care se întemeiază pe neascultare. Acesta era domeniul vast în care Satana căuta să - i conducă pe Adam şi pe Eva şi este acelaşi domeniu pe care el îl deschide în faţa lumii din zilele noastre prin ispitele sale...

46:7 Motivul principal pentru care atât de puţini oameni mari şi atât de puţini oameni educaţi în colegii sunt îndrumaţi să asculte poruncile lui Dumnezeu este acela că ei au separat educaţia de religie, considerând că fiecare trebuie să constituie un domeniu independent. Dumnezeu a oferit un domeniu de cercetare suficient de cuprinzător pentru desăvârşirea cunoaşterii tuturor celor ce doresc să pătrundă în el. Această cunoaştere a fost dobândită prin îndrumarea divină; a fost delimitat prin legile neschimbătoare ale lui Iehova, iar rezultatul ar fi trebuit să fie binecuvântarea desăvârşită. - 5T 503 (1889)

46:8 Ştiinţa este putere. - Cunoaşterea adevăratei ştiinţe este putere; iar planul lui Dumnezeu este ca această cunoaştere să fie învăţată în şcolile noastre, constituind pregătirea pentru lucrarea care trebuie să preceadă evenimentele finale ale istoriei acestui pământ. - CT 19 (1913)

46:9 Armonia dintre ştiinţă şi religie. - Colegiul de la Battle Creek [primul colegiu AZS] a fost înfiinţat cu scopul învăţării ştiinţelor şi, în acelaşi timp, al călăuzirii tinerilor către Mântuitorul, sursa din care izvorăşte întreaga cunoaştere adevărată. Educaţia obţinută fără religia Bibliei este dezbrăcată de adevărata ei strălucire şi slavă.

46:10 Am căutat să imprim în mintea studenţilor faptul că şcoala noastră trebuie să ocupe, din punct de vedere ale educaţiei, o poziţie mai înaltă decât oricare altă instituţie de învăţământ, prezentându - le tinerilor concepţii, obiective şi ţinte pentru viaţă mai nobile şi educându - i să aibă o cunoaştere corectă a datoriilor omeneşti şi a beneficiilor veşnice. Marele scop al înfiinţării colegiului nostru a fost acela de a oferi concepţii corecte şi de a demonstra armonia dintre ştiinţă şi religia Bibliei. - 4T 274 (1879)

46:11 Necesitatea unei cunoaşteri ştiinţifice. - Tinerii care doresc să lucreze ca pastori, colportori sau evanghelişti trebuie să beneficieze mai întâi de o educaţie intelectuală corespunzătoare, precum şi de o pregătire specifică chemării lor. Cei fără educaţie, fără experienţă şi fără un comportament manierat nu sunt pregătiţi să intre într - o lucrare în care influenţele puternice ale talentului şi educaţiei combat adevărurile Cuvântului lui Dumnezeu. Ei nu pot înfrunta cu succes ciudatele forme ale erorilor rezultate din combinarea ideilor religioase şi filozofice, pentru demascarea cărora este necesară atât cunoaşterea ştiinţifică, cât şi cunoaşterea adevărului Scripturii. - GW 81 (1915)

46:12 Cea mai importantă ştiinţă. - Deşi cunoaşterea ştiinţifică înseamnă putere, totuşi cunoaşterea pe care Domnul Isus a venit să o răspândească în mod personal constituie o putere mai mare. Ştiinţa mântuirii este cea mai importantă ştiinţă care merită studiată în pregătirea şcolară de pe pământ. Înţelepciunea lui Solomon este vrednică de dorit, dar înţelepciunea lui Hristos este cu mult mai vrednică de dorit şi mult mai esenţială. Noi nu putem ajunge la Hristos doar printr - o simplă instruire intelectuală, dar, prin El, putem urca pe cele mai înalte trepte ale măreţiei intelectuale. În timp ce dobândirea cunoaşterii în domeniul artei, al literaturii şi al comerţului nu ar trebui descurajată, studentul trebuie să - şi asigure mai întâi o cunoaştere experimentală a lui Dumnezeu şi a voinţei Sale. - CT 19 (1913)

46:13 Domnul Hristos a utilizat ştiinţa tuturor adevăratelor ştiinţe. - Fără a exercita nici o presiune, fără a folosi nici o violenţă, El [Hristos] uneşte voinţa omului cu voinţa lui Dumnezeu. Aceasta este cea mai importantă dintre toate ştiinţele veritabile, deoarece prin ea se realizează o schimbare minunată în minte şi caracter - schimbarea care trebuie să aibă loc în viaţa fiecărui om care intră pe porţile cetăţii lui Dumnezeu. - Lt 155, 1902. (ML 340)

46:14 Cercetările ştiinţifice nu se află în contradicţie cu revelaţia. - Dumnezeu este temelia întregii existenţe. Adevărata ştiinţă se află în armonie cu lucrările Sale; adevărata educaţie conduce la supunerea

46:15 faţă de guvernarea Sa. Ştiinţa dezvăluie înaintea ochilor noştri minuni noi; ea se avântă în înălţimi şi exploră noi adâncimi, dar nici una dintre descoperirile ştiinţifice nu se află în opoziţie cu revelaţia divină. - ST, 20 martie 1884. (7BC 916)

46:16 Ştiinţa nu poate dezlega tainele divine. - "Lucrurile ascunse sunt ale Domnului, Dumnezeului nostru, iar lucrurile descoperite sunt ale noastre şi ale copiilor noştri, pe vecie, ca să împlinim toate cuvintele legii acesteia" (Deuteronom 29,29). Dumnezeu nu le - a dezvăluit niciodată oamenilor modul în care a realizat lucrarea de creaţie; ştiinţa omenească nu poate dezlega tainele Celui Prea Înalt. Puterea Sa creatoare este imposibil de înţeles, aşa cum este însăşi existenţa lui Dumnezeu. - PP 113 (1890)

46:17 Biblia este călăuza noastră în domeniul ştiinţei. - În cunoaşterea istoriei începuturilor lumii, a creării şi căderii omului, noi depindem de Biblie. Înlăturaţi Cuvântul lui Dumnezeu şi nu ne putem aştepta la nimic altceva decât să fim lăsaţi la discreţia fabulelor şi speculaţiilor şi a acelei slăbiri a intelectului care este rezultatul sigur al cultivării erorii.

46:18 Avem nevoie de istoria autentică a originii pământului, a căderii lui Lucifer şi a pătrunderii păcatului în lume. Fără Biblie, ar trebui să rătăcim conduşi de teorii false. Mintea ar ajunge să se supună tiraniei superstiţiei şi falsităţii. Dar, pentru că avem o istorie autentică a începuturilor lumii, nu este nevoie să ne împotmolim în speculaţii şi teorii lipsite de temeinicie.

46:19 Oriunde ar fi, creştinii pot trăi în comuniune cu Dumnezeu. Ei se pot bucura de informaţiile unei ştiinţe sfinţite. Intelectul lor poate fi fortificat, aşa cum s - a întâmplat cu Daniel. Dumnezeu i - a dat "ştiinţă, pricepere pentru tot felul de scrieri, şi înţelepciune". Dintre toţi tinerii examinaţi, "nu s - a găsit nici unul ca Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria. În toate lucrurile care cereau înţelepciune şi pricepere, şi despre care îi întreba împăratul, îi găsea de zece ori mai destoinici decât toţi vrăjitorii şi cititorii în stele,

46:20 care erau în toată împărăţia lui" (Daniel 1,19.20). - RH, 10 noiembrie 1904

46:21 Toate adevărurile sunt consecvente între ele. - Aceste persoane [care nu cred raportul Genesei] au pierdut simplitatea credinţei. Ar trebui să existe o credinţă fermă în autoritatea divină a Cuvântului Sfânt al lui Dumnezeu. Biblia nu trebuie supusă verificării pe baza ideilor ştiinţifice omeneşti. Cunoaşterea omenească este o călăuză nesigură. Scepticii, care citesc Biblia cu scopul de a găsi subiecte de polemică, pretind că acestea se află în contradicţie datorită unei înţelegeri incorecte, fie a ştiinţei, fie a revelaţiei; dar corect înţelese, ştiinţa şi revelaţia se află într - o armonie desăvârşită. Moise a scris călăuzit de Duhul lui Dumnezeu, iar o teorie corectă a geologiei nu va declara niciodată că descoperirile nu pot fi împăcate cu declaraţiile sale. Toate adevărurile în domeniul naturii sau al revelaţiei sunt consecvente unele cu altele, în toate aspectele. - PP 114 (1890)

46:22 Câteva pericole de care trebuie să ne ferim. - Trebuie să ne apărăm fără încetare împotriva speculaţiilor referitoare la geologie şi alte ramuri ale ştiinţei, în mod fals numite astfel, care nu au nici o legătură cu adevărul. Teoriile unor mari oameni trebuie cercetate cu mare atenţie, pentru a discerne chiar şi cea mai vagă urmă de insinuare a necredinţei. Chiar şi o sămânţă minusculă de îndoială, dacă este sădită de profesori în şcolile noastre şi acceptată de elevi, va rezulta un seceriş al necredinţei. Domnul i - a oferit omului însuşiri intelectuale dintre cele mai strălucite, pentru a fi dedicate lucrării Sale. - RH, 1 martie 1898. (7BC 916)

46:23 Înţelegerea ştiinţei însufleţite de Duhul lui Dumnezeu. - Cunoaşterea înseamnă putere, dar este o putere spre bine numai atunci când este unită cu adevărata evlavie. Cunoaşterea trebuie să fie însufleţită de Duhul lui Dumnezeu, pentru a sluji celor mai nobile scopuri. Cu cât legătura noastră cu Dumnezeu este mai strânsă, cu atât putem înţelege mai bine valoarea adevăratei ştiinţe; deoarece atributele lui Dumnezeu, aşa cum sunt văzute în lucrurile create de El, pot fi înţelese numai de cei care Îl cunosc pe Creatorul tuturor lucrurilor, Autorul tuturor adevărurilor. Asemenea oameni au găsit utilitatea cea mai înaltă

46:24 a cunoaşterii, deoarece, atunci când este adusă sub controlul deplin al Duhului lui Dumnezeu, talentele lor sunt exercitate în activitate până la maxima lor capacitate. - CT 38 (1913)

46:25 Ştiinţa în slujba religiei. - Şcolile noastre trebuie să fie întemeiate pe principii şi conduse în conformitate cu rânduielile Cuvântului lui Dumnezeu. În aceste şcoli este nevoie de un spirit diferit, care să anime şi să sfinţească fiecare ramură a educaţiei. Să căutăm cât mai des cooperarea divină. Şi căutarea noastră nu va fi zadarnică.

46:26 Făgăduinţele Cuvântului lui Dumnezeu ne sunt destinate nouă. Putem aştepta prezenţa Învăţătorului Ceresc. Duhul lui Dumnezeu poate fi împărtăşit şi în şcolile noastre, aşa cum a fost împărtăşit pe vremuri în şcolile profeţilor, şi fiecare aspect al educaţiei poate constitui o parte a consacrării divine. Atunci, ştiinţa se va afla în slujba religiei, aşa cum a fost pentru Daniel; fiecare efort, de la primul şi până la ultimul, va conduce spre mântuirea întregii fiinţe umane - trup, suflet şi spirit - şi spre slava lui Dumnezeu prin Hristos. - ST, 13 august 1885. (FE 99)