English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Minte Caracter şi Personalitate vol.1

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Minte Caracter şi Personalitate vol.1, 28


28:1 Cap. 25 - Iubire şi sexualitate

28:2 ÎN EXPERIENŢA UMANĂ

28:3 Notă: Ellen White a trăit şi a scris într-o perioadă în care exista o mare reţinere faţă de abordarea publică, vorbită şi scrisă, a subiectelor privitoare la sex şi la relaţiile sexuale dintre soţi şi soţii.

28:4 Ea s-a căsătorit cu James White la data de 30 august 1846, după ce s-a asigurat, prin rugăciune, că acesta este un pas corect. Trebuie subliniat că acest fapt a fost în acord cu activitatea ei de slujire, deoarece timp de douăzeci de luni a primit viziuni din partea Domnului. Ca rezultat al căsătoriei, s-au născut patru fii, în 1847, 1849, 1854 şi 1880.

28:5 În perioada anilor 1860 - decada celor două viziuni fundamentale privitoare la reforma sănătăţii (6 iunie 1863 şi 25 decembrie 1865) -, Ellen White a început să dezbată aspecte referitoare la sexualitate. Declaraţiile din anii ulteriori au oferit anumite explicaţii suplimentare. Referindu-se la relaţiile sexuale din cadrul familiei, ea a folosit termeni ca "privilegiul relaţiei maritale", "privilegiul relaţiei familiale", "privilegiile sexuale".

28:6 Pentru a ne forma o concepţie corectă şi echilibrată cu privire la învăţăturile date de Ellen White în acest domeniu delicat, afirmaţiile trebuie înţelese în context şi comparate între ele. Echilibrul descoperit în multe declaraţii este demn de luat în considerare şi, de asemenea, trebuie să se acorde o atenţie deosebită semnificaţiei termenilor pe care îi utilizează.

28:7 Uneori sunt folosite expresii ca "pasiune" sau "înclinaţie - predispoziţie". Acestea sunt calificate adesea ca fiind animalice, păcătoase, josnice, degradate, corupte, imorale. Acest limbaj i-ar putea conduce pe unii cititori la presupunerea că toate pasiunile sunt condamnabile şi că toate activităţile sexuale sunt rele. Următorul citat contrazice o asemenea idee:

28:8 Dumnezeu nu vă cere să vă controlaţi numai gândurile, dar şi pasiunile şi sentimentele... Pasiunea şi sentimentul constituie instrumente puternice... Orientaţi-vă în mod pozitiv gândurile, pasiunile şi sentimentele. Nu le lăsaţi să cadă în slujba răului.

28:9 Înnobilaţi-le [pasiuni şi sentimente] şi dedicaţi-I-le lui Dumnezeu. - 2T 561, 564 (1870)

28:10 Toate înclinaţiile animalice trebuie să fie supuse puterilor superioare ale minţii. - MS 1, 1888. (AH 128)

28:11 În acelaşi context în care apar unele dintre expresiile la care s-a făcut referire mai sus, ea avertizează cu privire la faptul că pasiunile trebuie să fie controlate de către ceea ce numeşte "puterile mai înalte şi mai nobile", "raţiune", "restricţii morale" şi "însuşiri morale". Ea scrie despre cumpătare şi moderaţie şi despre evitarea excesului. În căsătorie, acele pasiuni comune tuturor fiinţelor omeneşti trebuie să fie controlate şi stăpânite. O altă notă:

28:12 Aceia care privesc relaţia maritală ca fiind una dintre rânduielile sfinte ale lui Dumnezeu, stabilite prin preceptele Sale sfinte, se vor supune normelor raţiunii. - HL, Nr. 2, p. 48

28:13 Foarte puţini înţeleg că stăpânirea pasiunilor este o datorie religioasă... Legământul căsătoriei acoperă păcate dintre cele mai întunecate... Viaţa şi sănătatea sunt sacrificate pe altarul pasiunilor josnice. Cele mai înalte şi mai nobile puteri sunt subordonate predispoziţiilor animalice... Iubirea este un principiu curat şi sfânt, dar pasiunile josnice nu vor admite restricţiile, controlul şi stăpânirea raţiunii. - 2T 472, 473 (1870)

28:14 Ea scrie despre relaţia maritală ca fiind o "instituţie sacră" ce poate fi "pervertită" şi vorbeşte despre "privilegii sexuale" de care se face "abuz". Deci, nu pasiunea este condamnată, ci pasiunea "josnică" şi "pătimaşă". Este vrednic de observat că Ellen White descrie intimitatea căsătoriei ca fiind "un privilegiu". Deşi a avertizat împotriva comportamentului sexual brutal în căsătorie, ea a scris despre un timp în care afecţiunile reţinute în mod corespunzător pot fi "eliberate". Iată o altă declaraţie iluminatoare, vrednică de o examinare mai atentă:

28:15 Cu privire la căsătorie, eu aş recomanda: Citiţi Cuvântul lui Dumnezeu. Chiar în aceste timpuri, în aceste ultime zile ale istoriei lumii, au loc căsătorii între adventiştii de ziua a şaptea... Ca popor, noi nu am interzis niciodată căsătoria, cu excepţia cazurilor în care au existat dovezi evidente că, pentru ambele părţi, căsătoria ar fi un dezastru. Chiar şi atunci, noi nu am făcut decât să avertizăm şi să sfătuim. - Lt 60, 1900

28:16 O singură dată, când se aflau la o distanţă de o jumătate de continent, datorită nevoilor lucrării în care erau implicaţi atât ea, cât şi soţul ei, ea i-a mărturisit într-o scrisoare soţului ei James:

28:17 În fiecare zi simţim cea mai stăruitoare dorinţă după o apropiere mai sfântă de Dumnezeu. Aceasta este rugăciunea mea când mă culc, când mă trezesc noaptea şi când mă scol dimineaţa, tot mai aproape de Tine, Doamne, tot mai aproape de Tine...

28:18 Dorm singură. Aceasta pare să fie atât preferinţa Mariei, cât şi a mea. Pot avea condiţii mai bune de a medita şi de a mă ruga. În lipsa favorii de a mă bucura de prezenţa ta, m-am dedicat întru totul mie însămi. Doresc să împart patul meu numai cu tine. - Lt 6, 1876

28:19 Niciodată nu a participat şi nici nu a consimţit la învăţăturile care impun în cadrul căsătoriei un fel de relaţie platonică, asemenea celei dintre frate şi soră. Când îi întâlnea pe unii care stăruiau în învăţături de acest gen, Ellen White depunea o mărturie contrară, denunţând astfel de concepţii. Cultivarea lor, scria ea, deschide calea lui Satana de a lucra "asupra imaginaţiei" şi, ca rezultat, "necurăţia" ia locul curăţiei. - Lt 103, 1894

28:20 Pentru fiecare privilegiu legitim dăruit omului de Dumnezeu, Satana a prevăzut o contrafacere. El caută să înlocuiască gândurile sfinte şi curate cu gânduri necurate. El doreşte să substituie sfinţenia iubirii din căsătorie cu permisivitatea, necredincioşia, excesul şi perversiunea; cu sexul premarital, adulterul, animalismul în şi în afara căminului şi cu homosexualitatea. În acest capitol, se face referire la toate acestea. - Compilatorii

28:21 (A) Aspecte positive

28:22 (Sfaturi şi drepturi legitime)

28:23 Isus şi relaţia familială. - Domnul Isus nu a impus celibatul nici unei categorii de bărbaţi. El nu a venit pentru a nimici relaţia sfântă a căsătoriei, ci pentru a o înălţa şi a-i restabili sfinţenia de la început. Acolo unde domneşte o iubire sfântă şi neegoistă, El priveşte cu plăcere relaţia familială. - MS 126, 1903. (AH 121)

28:24 El [Hristos] a stabilit ca bărbatul şi femeia să fie uniţi prin legătura sfântă a căsătoriei, pentru a întemeia familii ale căror membri, încununaţi cu onoare, să fie recunoscuţi ca membri ai familiei cereşti. - MH 356 (1905)

28:25 Planul lui Dumnezeu împlinit în căsătorie. - Toţi cei care intră în relaţia căsătoriei având o dorinţă sfântă - soţul de a primi sentimentele curate ale inimii femeii, soţia de a îmbunătăţi şi de a sensibiliza caracterul bărbatului şi de a-i completa personalitatea - împlinesc planul lui Dumnezeu pentru ei. - MS 16, 1899. (AH 99)

28:26 Privilegiul relaţiei maritale. - Ei [creştinii care sunt căsătoriţi] trebuie să aprecieze într-o manieră corectă rezultatul fiecărui privilegiu al relaţiei maritale şi principiul sfânt trebuie să fie temeiul fiecărei acţiuni. - 2T 280 (1870)

28:27 [Ea scria despre] "fortăreţele care apără sfinţenia intimităţii şi privilegiile relaţiei familiale." - 2T 90 (1868)

28:28 Un timp în care afecţiunile pot fi eliberate. - Afecţiunile tinerilor trebuie reţinute până la venirea perioadei în care vor avea suficientă maturitate şi experienţă de viaţă, pentru a-şi putea elibera sentimentele în condiţii onorabile şi sigure. - AM 8, 1864. (MYP 452)

28:29 Pericolul de a face exces de ceea ce este legitim. - Nu este nici un păcat în a mânca, a bea sau în a te însura sau a te mărita. Căsătoria a fost legitimă în timpul lui Noe şi este ceva legitim şi drept şi în zilele noastre, dacă ceea ce este legitim este tratat în mod corect şi nu decade într-un exces păcătos...

28:30 Ceea ce a făcut din căsătorie un păcat înaintea lui dumnezeu în zilele lui Noe a fost pasiunea excesivă faţă de ceea ce ar fi fost drept şi legitim, dacă ar fi fost folosit în mod corect. Mulţi îşi pierd sufletele în acest veac al lumii, deoarece se lasă absorbiţi de gândul căsătoriei şi de relaţia maritală în sine...

28:31 Dumnezeu a aşezat oamenii pe pământ şi este privilegiul lor să mănânce, să bea, să vândă şi să cumpere, să se însoare şi să se mărite; dar toate aceste lucruri pot fi făcute în siguranţă numai dacă sunt făcute în temere de Dumnezeu. Noi trebuie să trăim în această lume gândindu-ne neîncetat la lumea veşnică. - RH, 25 septembrie 1888

28:32 Căsătoria nu legitimează domnia necontrolată a pasiunilor păcătoase. - Foarte puţini sunt aceia care înţeleg faptul că stăpânirea pasiunilor este o datorie religioasă. Ei s-au unit în căsătorie după propria lor plăcere şi, prin urmare, cred că actul căsătoriei sfinţeşte îngăduinţa pasiunilor josnice.

28:33 Chiar şi unii bărbaţi şi femei care pretind că sunt credincioşi se lasă în stăpânirea pasiunilor lor păcătoase şi nu se gândesc nici o clipă la faptul că Dumnezeu îi consideră răspunzători pentru risipa de energie vitală care îi epuizează şi le dezechilibrează întregul organism.

28:34 Legământul căsătoriei acoperă păcate dintre cele mai întunecate. Bărbaţi şi femei care pretind că sunt creştini buni îşi degradează propriile lor trupuri prin îngăduinţa faţă de pasiunile corupte şi astfel se coboară la nivelul unor creaturi inferioare. Ei abuzează de puterile pe care Dumnezeu li le-a dăruit spre a fi păstrate în sfinţenie şi onoare. Sănătatea şi viaţa sunt sacrificate pe altarul patimilor. Puterile înalte şi nobile sunt subordonate predispoziţiilor animalice. Aceia care păcătuiesc astfel nu îşi dau seama care va fi rezultatul stilului lor de viaţă. - 2T 472 (1870)

28:35 Deosebirea dintre iubirea delicată şi pasiunea josnică. - Iubirea care îl determină pe un bărbat să facă din soţia sa un instrument în slujba poftelor sale nu este o iubire adevărată, ci o pasiune animalică ce doreşte cu insistenţă să fie satisfăcută.

28:36 Cât de puţini sunt acei bărbaţi care îşi exprimă iubirea în maniera descrisă de apostol: "Iubiţi-vă nevestele cum a iubit Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, după ce a curăţit-o"... ca să fie "sfântă şi fără prihană" (Efeseni 5,25-27)! Aceasta este iubirea din relaţia familială pe care Dumnezeu o recunoaşte ca fiind sfântă.

28:37 Iubirea este un principiu sfânt şi curat, dar pasiunea păcătoasă nu va admite să fie restrânsă, supusă şi controlată de raţiune. Ea este oarbă faţă de consecinţe şi nu va gândi de la cauză la efect.

28:38 Multe femei suferă de slăbiciuni şi boli grave, deoarece legile care conduc trupurile lor au fost ignorate, legile naturii au fost încălcate. Sunt bărbaţi şi femei care îşi risipesc puterile sistemului nervos, consumându-le în practici nenaturale, dedicate satisfacerii pasiunilor josnice; iar acest monstru hidos - pasiunea josnică - pretinde numele delicat de iubire. - 2T 473, 474 (1870)

28:39 Iubirea adevărată şi pasiunea inimii fireşti. - Iubirea... nu este iraţională, nu este oarbă, ci este curată şi sfântă. Pasiunea inimii fireşti este cu totul altceva. În timp ce iubirea curată Îl implică pe Dumnezeu în toate lucrările ei şi se află într-o armonie desăvârşită cu Duhul lui Dumnezeu, pasiunea este încăpăţânată, lipsită de raţiune, grăbită şi refractară la toate restricţiile, făcând din obiectul afecţiunii un idol. În toate manifestările comportamentului celui care are o iubire adevărată, se va vedea harul lui Dumnezeu. - RH, 25 septembrie 1888 (AH 50)

28:40 Controlul raţiunii. - Acela care consideră relaţia maritală ca fiind una dintre rânduielile sfinte ale lui Dumnezeu, stabilită prin preceptele Sale sfinte, va fi controlat de raţiune. - HL, Nr. 2, p 48, 1865. (2SM 440)

28:41 Păstraţi confidenţa în cercul sacru al familiei. - În jurul fiecărei familii există un cerc sacru ce trebuie păstrat intact. În interiorul acestui cerc, nu are dreptul să pătrundă nici o altă persoană. Nici soţul şi nici soţia nu au voie să împărtăşească nimănui lucrurile confidenţiale care le aparţin în exclusivitate lor înşile. - MH 361 (1905)

28:42 (B) Aspecte negative

28:43 (Avertismente şi restricţii)

28:44 Căsătoria nu are scopul de a acoperi senzualitatea şi practicile josnice. - Dumnezeu nu a dorit niciodată ca instituţia căsătoriei să acopere nenumăratele păcate care sunt săvârşite. Senzualitatea şi obiceiurile josnice în relaţia maritală pregătesc mintea şi simţul moral pentru practicarea imoralităţii în afara căsătoriei. - RH, 24 mai 1887

28:45 Excesele sexuale pun în pericol sănătatea şi viaţa. - Iubirea care o determină pe soţie să satisfacă predispoziţiile animalice ale soţului ei, cu preţul sănătăţii şi al vieţii, nu este o iubire sfântă...

28:46 Este posibil să fie necesar ca ea să îl avertizeze în mod deschis, cu umilinţă şi afecţiune, chiar cu riscul de a-i produce nemulţumire, că nu îşi poate permite să îşi înjosească propriul ei trup prin îngăduirea excesului sexual. Ea trebuie să îi amintească, într-o manieră amabilă şi plăcută, că fiinţa ei este dăruită în întregime mai întâi lui Dumnezeu şi că ea nu poate ignora acest fapt, deoarece va fi răspunzătoare înaintea Sa în marea zi a Domnului. - 2T 475 (1870)

28:47 Excesul sexual va distruge pur şi simplu plăcerea de a petrece timpul în practici devoţionale, va consuma substanţele necesare hrănirii creierului şi sistemului nervos şi, în modul cel mai sigur, va epuiza vitalitatea. - 2T 477 (1870)

28:48 Pervertirea unei instituţii sfinte - Mulţi cred că, dacă sunt căsătoriţi, îşi pot permite să se lase în voia pasiunilor animalice. Ei sunt mânaţi de Satana, care îi înşeală şi îi conduce la pervertirea acestei instituţii sfinte. Satana este mulţumit văzând nivelul josnic în care se complace mintea lor, deoarece el are mult de câştigat de pe urma acestui fapt.

28:49 Satana ştie că, dacă poate stimula pasiunile inferioare şi le poate face să fie din ce în ce mai intense, nu mai are nici un motiv să se teamă de experienţa lor creştină, deoarece capacităţile morale şi intelectuale vor fi înrobite, iar predispoziţiile animalice vor domina din ce în ce mai mult; în timp ce pasiunile josnice sunt întărite prin exercitare, trăsăturile nobleţei ajung din ce în ce mai slabe şi mai şterse. - 2T 480 (1870)

28:50 Pervertirea privilegiilor sexuale în căsătorie. - Dacă sunt îngăduite şi cultivate, pasiunile animalice devin foarte puternice, iar în viaţa de cămin vor apărea în mod inevitabil, ca rezultat, rele nespuse. În loc ca mintea să fie dezvoltată şi să exercite o putere conducătoare, capacităţile nobile şi înalte sunt subordonate predispoziţiilor animalice. Care este rezultatul? Trupul delicat al femeii este înjosit şi ajunge bolnav; naşterea copiilor devine periculoasă, privilegiile sexuale sunt pervertite.

28:51 Bărbaţii îşi degradează propriul lor trup, iar soţiile lor devin nişte instrumente de satisfacere a poftelor lor josnice şi anormale, ajungând să-şi piardă treptat orice teamă de dumnezeu. Viaţa de cămin a acestora este condusă de impulsurile care le degradează atât trupul, cât şi sufletul. - MS 14, 1888

28:52 Influenţe prenatale. - Satana caută să degradeze mintea celor care sunt uniţi în căsătorie, pentru ca în felul acesta să îşi poată întipări propriul său chip hidos în copiii lor...

28:53 Satana îi poate influenţa pe copii chiar mai uşor decât pe părinţii lor, deoarece, subjugând mintea părinţilor, el poate transmite prin ei propriile sale trăsături de caracter, care se vor manifesta în urmaşii lor. În felul acesta, mulţi copii se nasc cu tendinţe animalice deosebit de dezvoltate, în timp ce capacităţile lor morale sunt reduse. Asemenea copii au nevoie de cea mai atentă educare pentru a pune în evidenţă, a întări şi a dezvolta puterile morale şi intelectuale, până când acestea vor ajunge să deţină controlul. - 2T 480 (1870)

28:54 Procesul de degradare. - Mintea nici unui bărbat sau a unei femei nu decade de la curăţie şi sfinţenie, la degradare, corupţie şi păcat, într-o singură clipă. Pentru ca firea omenească să fie schimbată într-o fire divină sau pentru ca cei creaţi după chipul lui Dumnezeu să devină brutali şi satanici, este nevoie de timp.

28:55 Privind, suntem schimbaţi. Deşi a fost creat după chipul Creatorului, omul îşi poate educa mintea astfel, încât păcatul pe care l-a dispreţuit cândva să devină o plăcere. Dacă încetează să vegheze şi să se roage, încetează să-şi păzească citadela inimii şi se angajează pe calea păcatului şi a fărădelegii. Mintea se degradează şi, atâta timp cât este învăţată să aşeze puterile morale şi intelectuale în slujba pasiunilor josnice, este imposibil să fie eliberată de corupţie.

28:56 Războiul împotriva firii pământeşti trebuie să fie necontenit; noi avem nevoie de influenţa înnobilatoare a harului lui Dumnezeu, care atrage mintea către cele cereşti şi o învaţă să mediteze la lucrurile curate şi sfinte. - 2T 478, 479 (1870)

28:57 Sfat adresat femeilor. - Scriu aceste rânduri cu o inimă îndurerată. Prea adesea, femeile timpului nostru, atât cele căsătorite, cât şi cele necăsătorite, nu manifestă reţinerea care se cuvine faţă de sexul opus. Ele atrag atenţia bărbaţilor căsătoriţi şi necăsătoriţi, iar cei care sunt slabi din punct de vedere moral vor fi ispitiţi.

28:58 Dacă sunt îngăduite, asemenea atitudini slăbesc sensibilitatea morală şi orbesc mintea, până când păcatul pare să nu mai fie atât de respingător. Gândurile care se nasc nu ar fi apărut niciodată, dacă femeia ar fi stat la locul ei, în modestie şi seriozitate. Poate că ea nu a avut nici o intenţie păcătoasă în sine, dar, prin comportamentul ei, a încurajat bărbaţii care sunt slabi şi care au nevoie de sprijin moral din partea celor ce le sunt prieteni.

28:59 Printr-o atitudine circumspectă, rezervată, fără permisivităţi, prin respingerea unor atenţii gratuite şi prin păstrarea demnităţii şi a unei înalte ţinute morale, ar fi putut fi evitat foarte mult rău. - MS 4a, 1885. (AH 331, 332)

28:60 Femeile, mijloc de ispitire. - Oare femeile care se declară iubitoare ale adevărului nu se vor supraveghea pe ele însele în mod strict, pentru a nu fi încurajat nici cel mai vag gest de familiaritate necuvenită? Femeile pot închide multe uşi ale ispitei, dacă sunt atente, pentru a păstra şi cultiva în mod necontenit o atitudine rezervată şi un comportament decent. - 5T 602 (1889)

28:61 Femeile sunt prea adesea un mijloc de ispitire. Prin diferite avansuri, ele atrag atenţia unor bărbaţi, căsătoriţi sau necăsătoriţi, ademenindu-i, până când aceştia ajung să încalce Legea lui Dumnezeu, îşi distrug reputaţia şi îşi pun în pericol sufletele. - 5T 596 (1889)

28:62 Simpatia pastorului. - Fiţi oameni ai lui Dumnezeu, aşezându-vă în rândul învingătorilor. Cunoaşterea se află la îndemâna tuturor celor ce o doresc. Planul lui Dumnezeu este ca mintea să devină puternică, gândirea profundă, cuprinzătoare şi limpede. Umblaţi cu Dumnezeu asemenea lui Enoh; faceţi din Dumnezeu sfătuitorul vostru şi nu veţi avea decât de progresat...

28:63 Există unii bărbaţi care pretind că păzesc poruncile lui Dumnezeu, dar care, vizitând turma ce le este încredinţată, antrenează sufletele slabe în conversaţii care conduc la permisivităţi şi familiarităţi necuviincioase...

28:64 În timp ce se află în casa unei familii, [un pastor] începe să pună întrebări cu privire la secrete ale relaţiei de căsătorie: dacă trăiesc fericite cu soţii lor, dacă se simt apreciate; dacă există armonie în relaţia lor conjugală. Prin aceste întrebări-capcană, femeile care nu sunt circumspecte sunt îndemnate să-şi dezvăluie viaţa intimă, dezamăgirile, micile lor încercări şi dureri, faţă de un străin, asemenea catolicilor faţă de preoţii lor.

28:65 Apoi, acest pastor plin de simpatie deschide capitolul propriei sale experienţe, spunând că soţia lui nu este femeia pe care şi-ar fi dorit-o; că între ei nu există o afinitate reală, că nu îşi iubeşte soţia, că ea nu îi împlineşte aşteptările. În felul acesta, bariera este înlăturată, iar femeile sunt seduse. Ele consideră că viaţa lor este o mare dezamăgire şi că acest păstor are o mare simpatie faţă de turmă. Chiar dacă o asemenea lucrare nu conduce la încălcarea poruncii a şaptea, este încurajat un sentimentalism bolnav, iar sufletul şi mintea sunt întinate.

28:66 Dacă sunt stimulate, gândurile necuviincioase devin un obicei, iar sufletul este afectat şi întinat. O dată înfăptuită greşeala, în urmă rămâne o pată care nu mai poate fi ştearsă decât de sângele lui Hristos; iar dacă obiceiul nu este înlăturat printr-o hotărâre fermă, sufletul ajunge corupt şi influenţa pe care o răspândeşte în jur este un mijloc de corupere a celorlalţi. Influenţa acestui suflet este o ispită. Dumnezeu îi va nimici fără îndoială pe toţi aceia care îndeplinesc o asemenea lucrare...

28:67 Noi trebuie să fim înnobilaţi, înălţaţi şi sfinţiţi. În Hristos putem avea toată puterea necesară pentru a birui; dar, când caracterului îi lipseşte curăţia, când păcatul devine o componentă a acestuia, puterea lui de seducţie este asemănătoare beţiei. Stăpânirea de sine şi raţiunea sunt subjugate de practici care întinează întreaga fiinţă, iar dacă aceste practici sunt continuate, creierul este slăbit, îmbolnăvit şi îşi pierde echilibrul. - Lt 26d, 1887

28:68 Bărbaţi, femei şi tineri implicaţi în degradarea morală. - Pericolele imoralităţii la care sunt expuşi atât tinerii, cât şi cei mai în vârstă, cresc pe zi ce trece. Dezordinea morală pe care noi o numim depravare îşi găseşte o sferă largă de acţiune prin influenţa exercitată de către unii bărbaţi, femei şi tineri care pretind că sunt creştini, dar care sunt senzuali, josnici şi demonici. - Lt 26d, 1887

28:69 Satana face eforturi imense pentru a implica în practici imorale femei şi bărbaţi căsătoriţi, tineri şi copii. Ispitele sale sunt primite în multe inimi, deoarece aceste inimi nu au fost înălţate, înnobilate, curăţite şi purificate de adevărul sacru pe care pretind că îl cred. Nu puţini dintre aceştia s-au complăcut într-o gândire josnică şi viciată, în conversaţii şi într-un comportament lumesc, iar când au venit ispitele lui Satana, nu au avut puterea morală de a le rezista şi au ajuns o pradă uşoară. - Lt 26d, 1887. (HP 199)

28:70 Paşi pe calea degradării. - Ispitele neîncetate ale lui Satana au scopul de a slăbi capacitatea de stăpânire a omului asupra propriei sale inimi şi de a submina puterea autocontrolului. Satana îl determină pe om să rupă relaţia care îl leagă într-o unire sfântă şi fericită cu Creatorul său.

28:71 O dată despărţit de Dumnezeu, pasiunile sale preiau controlul asupra raţiunii şi impulsurile asupra principiilor. Omul devine păcătos în gândire şi fapte, judecata sa este pervertită şi raţiunea pare lipsită de putere. El are nevoie să-şi regăsească demnitatea şi să refacă relaţia cu Dumnezeu, printr-o corectă cercetare de sine în lumina Cuvântului lui Dumnezeu. - Lt 24, 1890

28:72 Evitarea citirii, privirii şi ascultării unor lucruri imorale. - Cei care nu doresc să devină prada capcanelor lui Satana trebuie să-şi păzească porţile sufletului; ei trebuie să evite citirea, privirea sau ascultarea unor lucruri care pot inspira gânduri imorale. Mintea nu trebuie lăsată să rătăcească la întâmplare, oprindu-se asupra oricărui subiect care i-ar putea fi sugerat de vrăjmaşul sufletelor. Dacă inima nu este supravegheată cu credincioşie, relele din

28:73 afară vor trezi relele dinăuntru, iar sufletul va ajunge să rătăcească în întuneric. - AA 518 (1911)

28:74 Dacă doreşti să fii stăpânul minţii tale şi să previi degradarea sufletului tău prin gânduri imorale şi fără valoare, trebuie să fii o santinelă credincioasă a ochilor, urechilor şi a tuturor simţurilor tale. Numai puterea harului poate aduce la îndeplinire o lucrare atât de importantă. - 2T 561 (1870)

28:75 Pornografia şi povestirile senzuale. - Imaginile imorale au o influenţă degradantă. Mulţi citesc cu nerăbdare povestiri care le întinează imaginaţia.

28:76 Fotografii care reprezintă femei dezbrăcate sunt oferite frecvent spre vânzare în maşini. Asemenea imagini dezgustătoare sunt expuse de asemenea în saloanele fotografice şi sunt agăţate pe pereţii celor care sunt pasionaţi de gravuri. Trăim într-un veac în care imoralitatea este întâlnită la orice pas.

28:77 Imaginile şi lecturile trezesc pofta ochilor şi pasiunile corupte... Mintea îşi găseşte plăcere în contemplarea scenelor care instigă pornirile josnice. Privite cu o imaginaţie întinată, asemenea scene detestabile degradează însuşirile morale şi pregătesc fiinţele ademenite şi incitate, pentru a da frâu liber pasiunilor păcătoase. Apoi urmează păcatele şi fărădelegile care înjosesc fiinţele create după chipul lui Dumnezeu, coborându-le la nivelul animalelor şi aruncându-le în cele din urmă în prăpastia pierzării. Evitaţi citirea şi privirea lucrurilor care sugerează gânduri întinate. Cultivaţi puterile morale şi intelectuale. - 2T 410 (1873)

28:78 Mintea constituie un factor decisiv. - Pavel spunea: "Cu mintea, slujesc Legea lui Dumnezeu." Dacă această minte este întunecată datorită îngăduinţei faţă de apetit şi de pasiunile animalice, puterile morale ajung atât de degradate, încât lucrurile sfinte şi cele lumeşti ajung să fie aşezate la acelaşi nivel. - Lt 2, 1873

28:79 Masturbarea. - Unii tineri - băieţi şi fete - au obiceiuri murdare [masturbare] şi practică acest viciu dezgustător şi distrugător pentru suflet şi trup.

28:80 Mulţi aşa-zişi creştini sunt implicaţi atât de orbeşte în această practică, încât simţurile lor morale nu pot fi făcute să înţeleagă că este păcat şi că, dacă este continuată, va duce în mod sigur la o ruină totală a trupului şi a minţii. Omul, cea mai nobilă fiinţă de pe pământ, creată după chipul lui Dumnezeu, se transformă într-un animal! Datorită propriilor lui obiceiuri, el devine josnic şi imoral.

28:81 Fiecare creştin trebuie să înveţe să-şi stăpânească pasiunile şi să fie guvernat de principii. Dacă nu procedează astfel, nu este vrednic să poarte numele de creştin.

28:82 Chiar şi printre cei care se bucură de mari realizări profesionale, sunt unii care nu înţeleg păcatul excesului şi rezultatele lui inevitabile. Obiceiul de multă vreme înrădăcinat le-a orbit priceperea. Ei nu conştientizează caracterul extrem de păcătos al acestui obicei degradant, care irită sistemul nervos şi distruge puterea creierului.

28:83 Când se confruntă cu un obicei înrădăcinat, principiul moral este foarte neputincios. Mesajele solemne venite din cer nu pot lăsa o impresie adâncă asupra inimii care nu este fortificată împotriva îngăduinţei faţă de acest viciu degradator. Nervii sensibili ai creierului şi-au pierdut tonusul sănătos datorită satisfacerii morbide a dorinţei nefireşti după îngăduinţă senzuală. Nervii creierului, care comunică cu întregul organism, sunt singurul mijloc prin care Cerul poate comunica cu omul şi prin care poate influenţa viaţa lui interioară.

28:84 Tot ceea ce perturbă circulaţia curenţilor electrici în sistemul nervos slăbeşte puterea vitală şi rezultatul este o diminuare a capacităţilor minţii. - 2T 347 (1870)

28:85 Unii copii încep să practice masturbarea încă de timpuriu; şi, pe măsură ce cresc, cresc şi pasiunile lor păcătoase şi se întăresc o dată cu ei. Mintea lor nu-şi găseşte odihna. Fetele caută compania băieţilor, iar băieţii pe aceea a fetelor. Comportamentul lor este lipsit de reţineri şi de modestie. Ei sunt îndrăzneţi, fără respect şi îşi permit libertăţi indecente. Obiceiul masturbării le-a degradat mintea şi le-a întinat sufletele. - 2 T 481 (1870)

28:86 Activitatea sexuală înainte de căsătorie (sfat adresat unui tânăr adventist de ziua a şaptea). - Nu există decât puţine ispite care să fie mai periculoase şi mai fatale pentru un tânăr ca ispita senzualităţii, dar nici una dintre acestea nu se va dovedi atât de devastatoare pentru suflet şi trup, atât în viaţa aceasta, cât şi pentru veşnicie...

28:87 Mi-ai fost arătat în compania ei [a lui N] la ore târzii din noapte; tu ştii cel mai bine cum au fost petrecute aceste ore. Mi-ai cerut să-ţi spun dacă ai călcat poruncile lui Dumnezeu. Eu te întreb ce părere ai, nu le-ai încălcat?

28:88 Cum ţi-ai folosit timpul, noapte de noapte, alături de ea? Ai dori ca purtarea, atitudinea şi afecţiunile tale să fie scrise toate în cărţile cerului? Am văzut şi am auzit lucruri pe care îngerii s-ar ruşina să le raporteze... Nici unui tânăr nu i se permite să-i facă unei fete ceea ce i-ai făcut tu lui N fără a fi căsătorit cu ea; am fost foarte surprinsă să văd că tu nu ai înţeles aceste aspecte cu mai multă claritate.

28:89 Motivul pentru care îţi scriu este acela de a te implora, pentru binele tău, să încetezi să te joci cu ispita. Străduieşte-te să pui capăt cât se poate de repede acestui comportament, ca şi cum ai alunga un coşmar cumplit care s-a abătut asupra ta. Eliberează-te acum şi pentru totdeauna, dacă doreşti favoarea lui Dumnezeu...

28:90 Pentru că amândoi sunteţi stăpâniţi de pasiune, tu şi N aţi petrecut împreună multe ore din noapte. În Numele Domnului, încetează să-i acorzi atenţie lui N sau căsătoreşte-te cu ea... Ai face la fel de bine dacă te-ai căsători cu ea, pentru a fi în compania ei, purtându-te cu ea aşa cum numai un soţ şi o soţie trebuie să se poarte unul cu altul...

28:91 Dacă doreşti să te bucuri de

28:92 compania lui N. pentru tot restul vieţii, aşa cum pari să te bucuri acum şi să fii fascinat de prezenţa ei, de ce nu ai face încă un pas, devenind protectorul ei legitim şi deţinând dreptul indiscutabil de a-i dedica timpul pe care-l petreci în compania ei? Faptele tale şi conversaţia ta Îl supără pe Dumnezeu. - Lt 3, 1879

28:93 Homosexualitatea - păcatul specific Sodomei. - Cu toţii ştim că motivul distrugerii Sodomei a fost imoralitatea locuitorilor ei. În acest pasaj [Ezechiel 16,49], profetul numeşte relele care duc la decăderea moravurilor. În lumea în care trăim în aceste timpuri, ne confruntăm cu aceleaşi păcate care existau în Sodoma şi care au adus asupra ei mânia lui Dumnezeu până acolo, încât a fost nimicită. - HR, iulie 1873. (4BC 1161)

28:94 Înmulţirea păcatelor existente în lumea antediluviană şi în Sodoma. - Pretutindeni vedem degradarea umanităţii, neglijarea altarului familial şi dezintegrarea familiilor. Există o abandonare ciudată a principialităţii şi o înjosire a standardelor morale; păcatele care au determinat venirea judecăţilor lui Dumnezeu asupra pământului prin potop şi peste Sodoma prin foc se înmulţesc cu rapiditate. - 5T 601 (1889).

28:95 Păcatele din biserica contemporană. - Întinarea morală se răspândeşte în zilele noastre chiar şi printre pretinşii urmaşi ai lui Hristos. Patimile sunt nestăpânite; predispoziţiile animalice devin tot mai predominante datorită îngăduinţei de sine, în timp ce puterile morale sunt din ce în ce mai lipsite de influenţă...

28:96 Păcatele care au determinat distrugerea antediluvienilor şi a cetăţilor din câmpie sunt la ordinea zilei - nu numai în ţările păgâne, nu numai printre creştinii secularizaţi, ci chiar printre cei care pretind că sunt aşteptători ai venirii Fiului omului. Dacă Dumnezeu ar dezvălui păcatele care apar înaintea ochilor Săi, v-aţi umple de ruşine şi groază. - 5T 218 (1882)

28:97 Ochi închişi pentru lumină. - Îngăduinţa faţă de pasiunile josnice îi va face pe mulţi să-şi închidă ochii în faţa luminii,

28:98 deoarece se tem că le vor fi descoperite păcate la care nu doresc să renunţe. Toţi cei care doresc să vadă pot înţelege adevărul. Faptul că aleg întunericul în locul luminii nu va face ca păcatele lor să fie mai puţin condamnabile.

28:99 Oare de ce nu citesc bărbaţii şi femeile, pentru a cunoaşte lucrurile acestea, care le afectează într-un mod atât de decisiv capacităţile fizice, intelectuale şi morale? Dumnezeu i-a încredinţat fiecăruia un organism pe care trebuie să-l îngrijească şi să-l păstreze în cele mai bune condiţii pentru folosul şi slava Sa. Trupurile voastre nu vă aparţin. - 2T 352 (1885)

28:100 (C) Echilibru şi biruinţă

28:101 (Făgăduinţe şi speranţă)

28:102 Necesitatea unei pocăinţe sincere şi a unui efort serios. - Cei care îşi degradează propriile trupuri nu se pot bucura de favoarea lui Dumnezeu până când nu se pocăiesc în mod sincer şi nu fac o reformă totală, pentru a fi sfinţiţi pe deplin în temere de Domnul. - AM 29 (1864)

28:103 Dacă pun vreun preţ pe sănătatea lor actuală şi pe mântuirea de apoi, singura speranţă a celor care practică obiceiuri păcătoase este aceea de a le părăsi pentru totdeauna. Viciile care au fost îngăduite o perioadă mai lungă de timp necesită un efort serios pentru a rezista ispitei şi pentru a respinge înclinaţiile corupte prin îngăduinţă. - AM 27 (1864)

28:104 Stăpânirea imaginaţiei. - Pentru ca pasiunile şi simţămintele să fie aduse în supunere faţă de raţiune, conştiinţă şi caracter, este necesară o stăpânire asiduă, pozitivă şi permanentă a imaginaţiei. - 2T 562 (1870)

28:105 Supunerea faţă de voinţa lui Dumnezeu. - Toţi cei care înţeleg cu adevărat ce înseamnă să fii creştin ştiu că urmaşii lui Hristos, asemenea ucenicilor Săi, au obligaţia de a aduce toate pasiunile, puterile fizice şi capacităţile intelectuale la o supunere totală faţă de voinţa lui Dumnezeu.

28:106 Cei care sunt stăpâniţi de propriile lor pasiuni nu pot fi urmaşi ai lui Hristos. Ei sunt prea devotaţi în serviciul stăpânului lor, autorul tuturor relelor, pentru a părăsi obiceiurile corupte şi pentru a alege să-I slujească lui Hristos. - AM 9, 10, 1864. (CG 445, 446)

28:107 Gândurile reprezintă un element crucial. - Gândurile rele conduc la acţiuni rele. Dacă subiectul meditaţiei va fi Hristos, gândirea va fi total separată de orice idee care ar conduce la fapte întinate. Contemplând subiecte înalte, mintea va fi întărită. Ea va fi sănătoasă şi viguroasă numai dacă este învăţată să meargă pe căile purităţii şi ale sfinţeniei. Dacă este obişnuită să se preocupe cu lucrurile spirituale, mintea se va orienta în mod natural spre acestea. Dar o asemenea atracţie către gândurile cereşti nu poate fi dobândită fără exercitarea credinţei în Dumnezeu şi fără o dependenţă umilă şi statornică de El, pentru primirea acelei puteri şi a acelui har care să fie îndestulător în timp de criză. - 2T 408 (1870)

28:108 Păcatul fanteziei rătăcitoare. - Voi sunteţi răspunzători pentru gândurile voastre înaintea lui Dumnezeu. Dacă vă lăsaţi antrenaţi în rătăcirile deşarte ale imaginaţiei, îngăduind minţii voastre să se ocupe cu subiecte păcătoase, într-o anumită măsură, voi sunteţi la fel de vinovaţi înaintea lui Dumnezeu ca şi când gândurile voastre ar fi fost aduse la îndeplinire. Tot ce îi lipseşte înfăptuirii este lipsa ocaziei. - 2T 561 (1870)

28:109 Supunerea gândurilor. - Voi trebuie să vă controlaţi gândurile. Această lucrare nu este uşoară şi nu poate fi realizată decât printr-un efort serios şi atent.

28:110 Controlul gândurilor nu este necesar numai datorită faptului că vă este cerut de Dumnezeu, ci şi datorită pasiunilor şi simţămintelor voastre. Mântuirea voastră depinde de modul în care deţineţi stăpânire de sine în acest domeniu. Pasiunile şi simţămintele sunt nişte instrumente puternice. Aplicate în mod greşit şi puse în mişcare de motivaţii greşite, ele deţin o capacitate imensă de a vă ruina şi de a vă aduce într-o stare nenorocită, fără Dumnezeu şi fără speranţă. - 2T 561 (1870)

28:111 Gândurile cultivate devin obiceiuri. - Gândurile păcătoase cultivate devin obiceiuri, iar sufletul este întinat şi înjosit. O dată săvârşită greşeala, rămâne în urmă o pată ce nu poate fi curăţată decât de sângele lui Hristos; iar dacă nu se renunţă la obicei prin intermediul unei voinţe ferme, sufletul ajunge corupt şi influenţa lui devine o sursă de întinare a celorlalţi. - Lt 26d, 1887. (HP 197)

28:112 Corecta stăpânire a gândurilor. - Trebuie să acordăm o mare valoare stăpânirii corecte a gândurilor noastre, deoarece o asemenea stăpânire a gândurilor pregăteşte mintea şi sufletul pentru a lucra în mod armonios în slujba Domnului. Aceasta este necesară pentru pacea şi fericirea noastră din viaţa prezentă, astfel încât gândurile noastre să fie centrate în Hristos. Omul este produsul propriilor sale gânduri. Progresul nostru pe calea curăţiei morale depinde de o gândire corectă şi de o acţiune corectă...

28:113 Gândurile rele distrug sufletul. Puterile transformatoare ale lui Dumnezeu schimbă inima, purifică şi înnobilează gândurile. Dacă nu este depus un efort bine determinat, pentru a păstra gândurile concentrate asupra lui Hristos, harul Său nu se poate manifesta în viaţa noastră. Mintea trebuie să se angajeze într-un război spiritual. Fiecare gând trebuie să fie adus la ascultare de Hristos. Toate obiceiurile trebuie supuse guvernării lui Dumnezeu.

28:114 Avem nevoie de o permanentă conştientizare atât cu privire la puterea înălţătoare a unei gândiri curate, cât şi cu privire la influenţa distrugătoare a gândurilor rele. Să ne îndreptăm gândurile asupra lucrurilor sfinte. Să le păstrăm în curăţie şi adevăr, deoarece o gândire corectă este singura sursă de siguranţă a oricărui suflet. Mintea noastră trebuie să fie adusă în armonie cu mintea lui Dumnezeu. Adevărul Său ne va sfinţi trupul, sufletul şi spiritul şi vom fi întăriţi ca să învingem ispitele. - Lt 123, 1904. (HP 164)

28:115 Dieta constituie un factor important. - Avertismentul că tot ce este introdus în stomac afectează nu numai trupul, ci în cele din urmă şi mintea nu este niciodată prea des repetat. O alimentaţie necumpătată

28:116 şi stimulatoare pentru apetit încarcă sângele, irită sistemul nervos şi, foarte adesea, desensibilizează percepţiile morale până acolo, încât raţiunea şi conştiinţa ajung sub stăpânirea impulsurilor senzuale. Pentru cineva care este necumpătat în dietă, este dificil sau mai degrabă aproape imposibil să manifeste răbdare şi stăpânire de sine. - CTBH 134, 1890. (CG 461)

28:117 Carnea stimulează şi întăreşte pasiunile josnice. - Carnea nu trebuie să fie aşezată pe masa copiilor noştri. Ea stimulează şi întăreşte pasiunile josnice şi tinde să slăbească puterile morale. Hrana tuturor celor care pretind că se pregătesc pentru a fi strămutaţi în cer trebuie să fie constituită din cereale şi fructe preparate fără grăsimi şi în condiţii cât mai naturale posibile. Cu cât dieta este mai naturală, cu atât pasiunile pot fi controlate mai uşor. Gusturile nu trebuie satisfăcute fără a ţine cont de sănătatea fizică, intelectuală şi morală. - 2T 352 (1869)

28:118 Împotrivirea faţă de ispită. - Pasiunile josnice sălăşluiesc în trup şi acţionează prin intermediul acestuia. Cuvintele trup, sau trupesc, sau pofte trupeşti se referă la natura degradată a omului; organismul sau trupul în sine nu poate acţiona în contradicţie cu voinţa lui Dumnezeu. Răstignirea trupurilor, care ne este poruncită de Dumnezeu, înseamnă răstignirea poftelor şi a pasiunilor păcătoase. Cum putem realiza aceasta? Prin provocarea rănilor şi a durerilor trupeşti? Nu, ci prin împotrivirea faţă de ispita care ne îndeamnă la păcat.

28:119 Gândurile corupte trebuie să fie alungate. Fiecare gând să fie adus în supunere faţă de Isus Hristos. Toate predispoziţiile animalice să fie subordonate puterilor mai înalte ale sufletului. Dragostea de Dumnezeu trebuie să deţină supremaţia; iar tronul ocupat de Hristos în inima noastră să-I aparţină în exclusivitate. Trupurile noastre trebuie să fie considerate ca fiind proprietatea răscumpărată a Sa, iar membrele trupului, instrumente ale neprihănirii. - 1 MS, 1888. (127, 128)

28:120 Schimbarea gândurilor întinate cu gânduri curate şi înălţătoare. - Mintea trebuie să mediteze necontenit asupra

28:121 unor subiecte curate şi sfinte. Orice sugestie întinată trebuie să fie respinsă încă de la început, iar în locul ei să fie cultivate gânduri curate şi înălţătoare. Prin antrenarea minţii în contemplarea lucrurilor cereşti, va fi dobândită o cunoaştere din ce în ce mai profundă a lui Dumnezeu. El pune la dispoziţie mijloace simple şi accesibile situaţiei fiecărei persoane, care sunt suficiente pentru a asigura mântuirea sufletului.

28:122 Hotărâţi-vă să atingeţi un standard înalt şi sfânt; acţionaţi asemenea lui Daniel, cu o dorinţă sinceră, stăruitoare şi perseverentă, şi nici unul dintre obstacolele celui rău nu vor putea împiedica dezvoltarea voastră. Astfel, puteţi progresa din punct de vedere al puterii intelectuale şi morale, indiferent de circumstanţe, schimbări sau necazuri. - Lt 26d, 1887. (HP 197)

28:123 Nu generaţi situaţii de criză. - Pasiunile trebuie ţinute sub controlul unei raţiuni sfinţite, prin harul dăruit din abundenţă de către Dumnezeu în situaţii de criză. Dar nu permiteţi derularea nici unui plan care să genereze situaţii de criză şi în care cineva să fie aşezat în calea ispitelor. Nu oferiţi nimănui nici cea mai mică ocazie în care ceilalţi să-l poată învinui de indecenţă. - Lt 18, 1891

28:124 Departe de marginea prăpastiei. - Nu încercaţi să vedeţi cât de aproape puteţi merge pe marginea unei prăpăstii fără a cădea. Evitaţi pericolul încă de la primele semne. Curiozitatea sufletului nu este o joacă. Caracterul vostru este tezaurul vostru. Îngrijiţi-vă de el ca şi cum v-aţi îngriji de o comoară preţioasă. Curăţia morală, respectul de sine şi o mare capacitate de a vă înfrâna trebuie să fie cultivate în mod ferm şi constant...

28:125 Nimeni să nu creadă că poate birui fără ajutorul lui Dumnezeu. Aveţi nevoie de energia, puterea şi tăria unei vieţi interioare care să se fi dezvoltat în voi. Numai astfel veţi aduce roada sfinţirii şi veţi simţi o repulsie intensă faţă de viciu. Trebuie să luptaţi în mod neîncetat pentru a vă îndepărta de cele lumeşti, de conversaţiile ieftine şi de tot ce este senzual şi să ţintiţi spre nobleţea sufletului şi spre

28:126 un caracter curat şi nepătat. Numele vostru poate fi caracterizat de o asemenea integritate morală, încât pur şi simplu să nu poată fi asociat cu nici un lucru necinstit sau nesfânt. El poate fi respectat de toţi oamenii buni şi curaţi şi poate fi scris în cartea vieţii Mielului. - MS 4a, 1885. (MM 143, 144)

28:127 Sub stăpânirea lui Satana sau sub stăpânirea lui Hristos. - Când nu se află sub influenţa directă a Duhului lui Dumnezeu, mintea poate fi modelată de Satana după cum doreşte. Satana va înjosi toate capacităţile raţionale asupra cărora deţine controlul şi le va transforma în însuşiri fireşti. Gusturile lui, preferinţele, concepţiile, planurile şi ţintele lui sunt îndreptate în mod direct împotriva lui Dumnezeu; Satana nu are nici cea mai vagă înclinaţie spre lucrurile preţuite şi aprobate de Dumnezeu, ci o plăcere deosebită pentru acelea pe care Dumnezeu le dispreţuieşte...

28:128 Dacă Hristos locuieşte în inimile noastre, prezenţa Sa va fi reflectată în toate gândurile noastre. Cele mai adânci năzuinţe ale sufletului nostru Îi vor fi dedicate în exclusivitate lui Hristos, iubirii şi purităţii Sale. El va umple încăperile minţii noastre. Sentimentele noastre vor fi absorbite de persoana lui Isus. Toate speranţele şi aşteptările noastre vor fi asociate cu El. Viaţa pe care o trăim acum prin credinţa în Fiul lui Dumnezeu, aşteptarea şi dorul după venirea Lui vor constitui cea mai intensă bucurie a sufletului. El va fi culmea fericirii noastre. - Lt 8, 1891. (HP 163)

28:129 O vigilenţă care durează o viaţă întreagă. - Supravegherea fermă a simţămintelor şi pasiunilor este necesară până la încetarea vieţii. Oricât de mare ar fi progresul lucrării lui Dumnezeu în sufletele noastre, există în noi o fire coruptă care se confruntă cu provocările exterioare, iar Satana aranjează circumstanţele vieţii în aşa fel, încât ispitele sale să năvălească asupra noastră cu o putere copleşitoare. Noi nu putem fi nici o clipă în siguranţă, dacă nu suntem dependenţi de Dumnezeu şi dacă viaţa noastră nu este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu. - Lt 8b, 1891. (2BC 1032)

28:130 Dumnezeu pregăteşte un popor. - Poporul lui Dumnezeu trebuie nu numai să cunoască voia Lui, ci şi să o împlinească. Mulţi vor fi scoşi din rândul celor care cunosc adevărul, deoarece nu au fost sfinţiţi prin el. Adevărul

28:131 trebuie să fie instaurat în inimile lor, sfinţindu-le şi curăţindu-le de orice senzualitate şi spirit lumesc până în cele mai intime aspecte ale existenţei lor. Templul sufletului trebuie curăţit. Chiar nevăzută de nimeni, fiecare faptă este săvârşită de noi ca şi când ne-am afla în prezenţa lui Dumnezeu şi a sfinţilor îngeri, deoarece lui Dumnezeu toate lucrurile Îi sunt cunoscute şi nu există nimic care să-I poată fi ascuns...

28:132 Dumnezeu pregăteşte un popor care să aibă mâini şi inimi curate, pentru a fi biruitor în ceasul judecăţii Lui. Standardele morale trebuie să fie înalte, imaginaţia să fie curată, obiceiul de a ne complăcea în tolerarea practicilor imorale trebuie părăsit, iar sufletul să fie înnobilat prin gânduri curate şi practici sfinte. Toţi cei care vor rezista marilor încercări, care se află chiar în faţa noastră, trebuie să fie părtaşi ai naturii divine, după ce au fost eliberaţi de păcatele care înlănţuie lumea prin pofte. - RH, 24 mai 1887

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: