Electronic Books / Adventist / Romanian / Ellen White / Web / Minte Caracter şi Personalitate vol.1

Minte Caracter şi Personalitate vol.1, 2


2:1 Prefaţă

2:2 În timpul vieţii lui Ellen G. White (1827 - 1915), psihologia, ştiinţa care tratează însuşirile, capacităţile şi funcţiile minţii, era la începuturile ei. Cu toate acestea, din conţinutul scrierilor lui Ellen White, se desprinde o filozofie distinctivă, în care este conturată cu claritate o concepţie călăuzitoare în această ştiinţă dedicată sănătăţii mintale şi spirituale.

2:3 Scopul acestei compilaţii este de a oferi o colecţie a declaraţiilor lui Ellen Whi:P în domeniul vast, important şi uneori controversat al psihologiei, pentru a putea fi studiate cu mai multă uşurinţă. Adventiştii de ziua a şaptea şi mulţi alţii împărtăşesc convingerea că Ellen White a scris sub influenţa călăuzirii preţioase a Duhului Sfânt într-un domeniu atât de vital pentru întreaga omenire şi într-un timp în care curentele de gândire în psihologie sunt variate şi schimbătoare.

2:4 Valabilitatea şi valoarea concepţiilor lui Ellen White în psihologie, nutriţie şi educaţie, precum şi în alte domenii, au fost deja demonstrate. Nu există nici o îndoială că, pe măsura progresului cercetărilor legate de sănătatea mintală, reputaţia ei în stabilirea şi susţinerea unor principii psihologice solide va fi din ce în ce mai temeinic recunoscută. Pentru adventiştii devotaţi, această lucrare, Minte, caracter, personalitate, va aduce multe răspunsuri. Suntem siguri că, pe măsura dezvăluirii adevărului, convingerile prezentate aici vor trezi un interes din ce în ce mai mare din partea tuturor cititorilor preocupaţi de dezvoltarea lor.

2:5 Având în vedere aceste circumstanţe, apariţia ocazională a unor expresii ca "Am văzut", "Mi s-a arătat", "Am fost instruită să" nu este doar înţeleasă, ci aduce chiar mai multă lumină asupra faptului că, la originea concepţiilor expuse, Se află Acela care a modelat şi creat mintea umană.

2:6 În procesul de realizare a acestui material de către lucrătorii Fundaţiei White, nu a existat nici o încercare de a selecta pasaje care să susţină ideile împărtăşite şi promovate de diferitele autorităţi în domeniul educaţiei şi psihologiei. Nici o idee preconcepută a vreunuia dintre compilatori nu este reprezentată aici. Dimpotrivă, efortul depus a avut scopul de a permite o expunere cât mai imparţială a ideilor propuse de Ellen White. Pentru realizarea acestui obiectiv, a fost folosită ca sursă colecţia vastă a scrierilor ei, atât a celor publicate de-a lungul a şase decenii, aşa cum apar ele în diferitele lucrări tipărite sub formă de cărţi, eseuri şi mii de articole periodice, cât şi a celor aflate în voluminoasa colecţie de manuscrise şi scrisori aflate în tezaurul Fundaţiei White.

2:7 O mare parte a cărţii Minte, caracter, personalitate prezintă principii călăuzitoare generale. Pe lângă acestea, sunt adăugate şi intercalate materiale dedicate unor îndrumări practice sau avertismente care vizează relaţia specifică dintre profesori şi elevi, pastori şi enoriaşi, medici şi pacienţi sau părinţi şi copii.

2:8 În nenumărate situaţii, există sfaturi adresate în mod particular unei anumite persoane, conducător, pastor, medic, editor, soţ, soţie sau tânăr. Prin prezentarea circumstanţelor şi a sfatului oferit, aceste relatări constituie un fel de cazuistică, ceea ce înseamnă că atenţia cititorului trebuie să se orienteze în direcţia principiului implicat, şi nu asupra detaliilor.

2:9 Evident, Ellen White nu a scris în calitate de psiholog. Ea nu a folosit terminologia uzuală în domeniul psihologiei contemporane. De fapt, este necesar ca cititorul să abordeze cu atenţie anumiţi termeni folosiţi chiar de către autoare, cum ar fi "psihologie", "frenologie" etc. Cu toate acestea, cititorul interesat va fi impresionat de profunzimea neobişnuită a autoarei, în formularea unor principii fundamentale ce ţin de domeniul psihologiei şi care se evidenţiază în mod clar în scrierile ei. Lucrarea rezultată prin selectarea, colecţionarea şi prezentarea într-o succesiune logică a declaraţiilor lui Ellen White cu privire la diferitele aspecte ale manifestării minţii, la rolul vital al minţii în experienţa umană, precum şi cu privire la factorii care contribuie la funcţionarea optimă a acesteia merită să fie aşezată în rândul cărţilor ei, publicate postum. Aceste cărţi ne ajută să înţelegem omul şi relaţia sa cu mediul înconjurător, cu Dumnezeu şi cu universul.

2:10 Cu zece ani în urmă, când s-a început realizarea acestei compilaţii, s-a crezut că ea va beneficia, în principal, de interesul celor ce studiază domeniul sănătăţii mintale. Prin urmare, modul de ordonare a declaraţiilor a urmărit să ofere un material disponibil unor categorii restrânse de cititori. Cercetătorii trebuie să înţeleagă că, deşi s-a încercat pe cât posibil să se evite repetările, câteva citate-cheie reapar în capitole diferite, deoarece cititorul s-ar aştepta să le găsească, în virtutea tematicii sugerate de titluri. În prezent, a devenit evident faptul că această compilaţie răspunde unei nevoi vitale a tuturor adventiştilor, precum şi a prietenilor lor, deoarece cu toţii suntem implicaţi în bătălia pentru cucerirea minţii.

2:11 Lucrarea compilatorilor s-a concretizat în selectarea materialelor, aşezarea lor într-o ordine care li s-a părut logică şi inserarea unor titluri potrivite, inclusiv a enunţurilor interioare care introduc fiecare pasaj selectat. Pentru ca cititorii să poată beneficia de avantajul abordării unui anumit punct de vedere din toate unghiurile şi de o expunere cât mai larg posibilă a acestora, s-a încercat includerea tuturor declaraţiilor esenţiale pe care le-a scris Ellen White pe parcursul anilor de slujire activă, cu privire la fiecare subiect prezentat. Procedând în felul acesta, există ici-colo o repetare în linii mari a ideilor, pe care întâmplător cititorii ar putea să o considere oarecum supărătoare. Cu toate acestea, cercetătorul atent va privi ca binevenită fiecare expresie ce aduce o contribuţie la conturarea subiectului dezbătut. Astfel, Minte, caracter, personalitate, are un conţinut enciclopedic.

2:12 Alături de fiecare citare, se acordă creditul corespunzător sursei aflate în materialele lui Ellen G. White, oferindu-i cititorului, în multe cazuri, posibilitatea de a consulta contextul original complet, dacă doreşte. Pentru a economisi spaţiu, în menţionarea surselor de referinţă, au fost utilizate abrevierile standard ale titlurilor scrierilor lui Ellen White. Cheia acestor abrevieri se află în paginile introductive. În toate cazurile, este specificată şi data primei scrieri sau publicări. Sursele originale sunt oferite ca referinţe primare, iar dacă acestea există în prezent sub formă de cărţi publicate, este indicată referinţa corespunzătoare. Trimiterile la Comentariile biblice adventiste de ziua a şaptea indică declaraţii suplimentare ale lui Ellen White, care se află la încheierea fiecărui volum de Comentarii sau în volumul al şaptelea al Comentariilor biblice AZŞ.

2:13 Limita spaţiului a făcut imposibilă includerea în această lucrare a unor subiecte asociate tematicii privitoare la minte, cum ar fi "nebunia" etc. Pentru cercetarea subiectelor respective, cititorul este îndrumat să consulte Indexul complet al scrierilor lui Ellen G. White.

2:14 Această compilaţie a fost realizată de lucrătorii Fundaţiei Ellen White, sub conducerea unui Consiliu de administraţie, în conformitate cu autorizarea exprimată de către Ellen White în propriul ei testament. Spre deosebire de majoritatea compilaţiilor alcătuite din scrierile lui Ellen White, aceasta a fost publicată la început într-o formă provizorie, intitulată Sfaturi pentru sănătate mintală, în vederea unei verificări în cadrul şcolar şi a unei evaluări critice din partea educatorilor, psihologilor şi a psihiatrilor adventişti. Dorinţa Fundaţiei White a fost aceea de a se asigura că toate declaraţiile relevante cu privire la subiectele propuse au fost luate în considerare şi că ordonarea materialelor a fost adecvată.

2:15 Răspunsul favorabil venit atât din partea cercetătorilor solicitaţi, cât şi a altora face ca lucrarea Minte, caracter, personalitate să fie vrednică de a deţine un loc printre numeroasele publicaţii postume ce poartă semnătura lui Ellen White. Lansată în prezent în două volume, ea devine o parte a binecunoscutei Biblioteci a căminului creştin.

2:16 În forma actuală, cartea reprezintă o variantă revizuită şi îmbunătăţită din punctul de vedere al selecţiei şi al ordonării pasajelor. De asemenea, s-a adăugat un capitol, intitulat "Iubire şi sexualitate în experienţa umană". Adăugările au întregit anumite capitole, iar excluderea unor pasaje a eliminat repetări inutile. Cele două volume sunt paginate în continuitate, iar indexul tematic şi cel al textelor biblice se află la încheierea volumului al doilea, pentru întreaga lucrare.

2:17 Descrierea clară a marii lupte de cucerire a minţii umane, care se desfăşoară între forţele binelui şi forţele răului, constituie un avertisment şi o iluminare a cititorilor şi oferă orientare şi îndrumare în alegerea a ceea ce poate conferi siguranţă, atât pentru viaţa prezentă, cât şi pentru moştenirea viitoare, în viaţa de apoi. Aceasta este dorinţa cea mai sinceră şi profundă a Consiliului de administraţie al Fundaţiei Ellen G. White.

2:18 Washington, D.C.

2:19 22 martie 1977