English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Doctrina Adventista / Web / Manualul Doctrinelor Biblice AZS

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Manualul Doctrinelor Biblice AZS, 8


8:1 4. Duhul Sfânt

8:2 De memorizat: "Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac; şi anume, Duhul adevărului, pe care lumea nu-L poate primi pentru că nu-L vede şi nu-L cunoaşte; dar voi Îl cunoaşteţi, căci rămâne cu voi şi va fi în voi." Ioan 14,16-17.

8:3 Introducere: "Duhul Sfânt este locţiitorul Domnului Hristos, dar fără corp omenesc şi liber de aşa ceva. Împiedicat de corpul omenesc, Hristos nu putea să fie personal în orice loc. De aceea era spre binele lor ca El să trimită Duhul Sfânt ca urmaş al Său pe pământ. Nimeni nu mai putea spune că are un avantaj din cauză că se găseşte într-un anumit loc sau pentru că are legătură personală cu Hristos. Prin Duhul Său, Domnul Hristos era la îndemâna tuturor. În felul acesta era mai aproape de ei decât dacă nu S-ar fi înălţat."1)

8:4 I. Personalitatea Duhului Sfânt

8:5 1. Cum dovedesc Scripturile că Duhul Sfânt este o persoană şi nu numai o putere divină impersonală? Următoarele atribute personale dovedesc că în persoana Duhului Sfânt avem de-a face cu cea de-a Treia Persoană a Singurului Dumnezeu:

8:6 a) Cunoaştere: 1 Cor. 2,11.

8:7 b) Voinţă: 1 Cor. 12,11.

8:8 c) Năzuinţă: Rom. 8,27.

8:9 d) Dragoste: Rom. 15,30.

8:10 e) Poate fi întristat: Efes. 4,30.

8:11 f) Se poate păcătui împotriva Sa: Fapte 5,3-4; Mat. 12,31.

8:12 Notă: "Discuţia cu privire la caracterul Duhului Sfânt ne conduce de-a dreptul la cercetarea

8:13 personalităţii Lui. suntem tentaţi să ni-L închipuim mai mult ca o putere, ca o influenţă şi ca o energie. Simboluri de felul acesta: 'vânt', 'foc', 'untdelemn', 'apă', şi aşa mai departe, ne-au împins în direcţia aceasta. A mai ajutat la aceasta şi faptul că substantivul 'Spirit' în greceşte este neutru (cum de altfel este şi în rom|neşte)."2)

8:14 "Discuţia aceasta nu este numai de un folos tehnic, academic sau fără însemnătate practică. Ea este de cea mai mare însemnătate şi de cea mai mare valoare practică. Dacă El este o persoană divină, iar noi ni-L închipuim ca pe o influenţă impersonală, atunci jefuim o persoană divină de respectul, onoarea şi iubirea care I se cuvin. Afară de aceasta, dacă Duhul Sfânt este numai o putere, atunci trebuie să alergăm şi să punem mâna pe ea. Dar dacă El este o persoană, atunci trebuie să cercetăm să vedem cum ne putem supune Lui, aşa încât El să ne poată folosi. Dacă ne închipuim că avem Duhul Sfânt, suntem porniţi către îngâmfare şi încredere în noi înşine; dar cealaltă părere, adevăratul înţeles, ne conduce la lepădarea de noi înşine, la uitarea de noi înşine şi la umilire de noi înşine."3)

8:15 "Este primejdia ca noi să mărginim ideea de personalitate la ideea de corp… Trebuie să se facă bine deosebirea dintre personalitate şi corp… Pentru ca cineva să fie o persoană nu este neapărat nevoie de a fi mărginită la un trup de om."4)

8:16 2. În ce constă păcatul împotriva Duhului Sfânt? Marcu 3,29; 1Ioan 5,16.

8:17 Notă: În situaţia de faţă, Hristos S-a referit la grupul fariseilor, care atribuiau diavolului

8:18 puterea Duhului Sfânt, prin care El săvârşise minunile Sale. Aceasta a fost o respingere 32

8:19 deliberată a luminii, până când pas cu pas ei au realizat starea exprimată de Mântuitor prin cuvintele: "vinovat de un păcat veşnic".

8:20 "Hula împotriva Duhului Sfânt sau păcatul de neiertat constă dintr-o rezistenţă progresivă împotriva adevărului, care culminează cu o decizie finală şi irevocabilă împotriva ei; comis în mod deliberat, cu deplina convingere că prin comiterea acestui fapt omul alege continuarea propriului său curs al acţiunii, în opoziţie cu voinţa divină. Conştiinţa este alarmată de continua rezistenţă împotriva impresiilor Duhului Sfânt şi omul poate fi cu greu conştient de faptul că a luat o decizie fatală."5)

8:21 "Oricare ar fi păcatul, dacă sufletul se pocăieşte şi crede, vina este spălată şi îndepărtată prin sângele lui Hristos; dar acela care leapădă lucrarea Duhului Sfânt se aşează într-o situaţie în care pocăinţa şi credinţa nu pot să mai vină la el. Numai prin Duhul Sfânt lucrează Dumnezeu în inimă; când oamenii leapădă de bunăvoie Duhul lui Dumnezeu şi declară că El este de la Satana, ei taie legătura prin care Dumnezeu poate să comunice cu ei. Când, în cele din urmă, Duhul Sfânt este îndepărtat, Dumnezeu nu mai poate face nimic pentru sufletul acela."6)

8:22 II. Lucrarea Duhului Sfânt

8:23 1. Enumeră cele mai importante lucrări ale Duhului Sfânt:

8:24 a) A fost prezent la opera creaţiunii: Gen. 1,2.

8:25 b) Transformarea caracterului: Ioan 3,5.

8:26 Notă: "Duhul fusese şi mai înainte în lume; El lucrase asupra inimii oamenilor chiar de la

8:27 începuturile lucrării de mântuire."7)

8:28 c) Ne convinge de păcat: Ioan 16,8.

8:29 d) Ne călăuzeşte în înţelegerea adevărului: Ioan 16,13.

8:30 Notă: "Noi putem ajunge la o înţelegere a Cuvântului lui Dumnezeu numai prin iluminarea

8:31 Duhului Sfânt prin care acest Cuvânt a fost dat."8) e) Conduce efectiv Biserica, prin împărţirea darurilor spirituale: 1 Cor. 12,4-11. f) El sigilează pe credincioşi: Efes. 1,13.

8:32 III. Revărsarea Duhului Sfânt

8:33 1. În limbajul simbolic al Bibliei, care sunt cele două perioade ale revărsării Duhului Sfânt? Ieremia 5,24; Ioel 2,23.

8:34 Notă: "PLOAIA TÎRZIE. Literalmente înseamnă ploaia de primăvară de la sfârşitul perioadei ploioase din Palestina, care coace cerealele de iarnă pentru seceriş (Deut. 11,4), în contrast cu ploaia "timpurie" sau "anterioară" din toamna precedentă (Ioel2,23; Ier. 5,24; Iacov 5,7), care germinează sămânţa şi dă grânelor un început înainte de venirea iernii. Teologic, în sens metaforic, exprimă revărsarea Duhului divin asupra copiilor lui Dumnezeu, spre a-i pregăti pentru secerişul figurat al lumii, în timpul sfârşitului."9)

8:35 "În Cuvântul lui Dumnezeu se vorbeşte despre două mari reînsufleţiri spirituale. Aceste timpuri se numesc Ploaia Timpurie şi Ploaia Târzie."10)

8:36 Ploaia Timpurie a fost marea revărsare a Duhului din ziua Cincizecimii, când lucrarea lui Dumnezeu a fost începută prin revărsarea puterii necesare Bisericii primare pentru a-şi îndeplini mandatul ei universal (Fapte 1,8).

8:37 2. Ce raport avem despre revărsarea Ploii Timpurii? Fapte2,16-21; Fapte 2,41.

8:38 Notă: Ploaia Timpurie nu are numai o semnificaţie profetică pentru Biserica creştină (evenimentul din ziua Cincizecimii), ci şi una spirituală pentru fiecare creştin în parte. Ea reprezintă lucrarea specială pe care o face Duhul Sfânt în procesul de transformare lăuntrică a celor convertiţi.

8:39 "Spiritul Sfânt este dat ca să facă să prospere, de la un stadiu la altul, procesul creşterii spirituale. Coacerea grâului reprezintă completarea lucrării harului lui Dumnezeu în suflet. Prin puterea Spiritului Sfânt, chipul moral al lui Dumnezeu trebuie restabilit pe deplin în caracter. Noi trebuie să fim transformaţi în totul după asemănarea lui Hristos… Mulţi au neglijat în mare măsură să primească Ploaia Timpurie. Ei n-au obţinut beneficiile pe care Dumnezeu le-a prevăzut pentru dânşii. Ei aşteaptă ca lipsa să fie completată prin Ploaia cea Târzie. Când abundenţa harului va fi revărsată, ei gândesc că vor deschide inimile lor ca s-o primească. Ei fac o greşeală teribilă."11)

8:40 3. Când va avea loc înviorarea prin revărsarea Ploii Târzii? Fapte 3,19.

8:41 Notă: Succesiunea fazelor sugerate de Petru este următoarea: 1.Pocăinţa, întoarcerea la Dumnezeu. 2. Ştergerea păcatelor (cu ocazia judecăţii de cercetare). 3. Înviorarea sau revărsarea Duhului Sfânt sub forma Ploii Târzii. 4. Venirea Domnului Isus Hristos (v. 20).

8:42 4. Ce lucrare specială trebuie făcută în vederea pregătirii noastre pentru Ploaia Târzie? Ioel 2,12-13; Osea 6,1-3.

8:43 Notă: "Rugaţi-vă fără încetare şi vegheaţi lucrând în acord cu rugăciunile voastre. Când vă rugaţi credeţi şi încredeţi-vă în Dumnezeu. Este timpul Ploii Târzii, când Domnul va da Spiritul Său în măsură bogată. Fiţi stăruitori în rugăciune şi veghetori cu Spiritul."12)

8:44 R e p e t i ţ i e

8:45 1. Este Duhul Sfânt o Persoană divină sau numai o putere divină?

8:46 Răspuns: Duhul Sfânt este a treia Persoană a Dumnezeirii. Nu este doar o putere sau o emanaţie divină reală, deoarece are aceleaşi atribute personale, care sunt comune şi cu Tatăl şi cu Isus Hristos.

8:47 2. Care sunt lucrările cele mai importante ale Duhului Sfânt?

8:48 Răspuns: Duhul Sfânt a participat, alături de Tatăl şi Isus Hristos, la opera creaţiunii. El transformă caracterul oamenilor, convinge sufletele despre păcat şi le descoperă tot adevărul. Prin împărţirea darurilor spirituale, conduce efectiv Biserica şi sigilează pe cei care au obţinut dreptatea lui Hristos.

8:49 3. Care este însemnătatea celor două Ploi simbolice, a celei Timpurii şi Târzii?

8:50 Răspuns: Prin expresiile de "Ploaie Timpurie" şi "Ploaie Târzie" înţelegem două perioade de revărsare a Duhului Sfânt: Ploaia Timpurie a fost revărsată în ziua Cincizecimii din timpul apostolilor, iar cea Târzie va fi revărsată înainte de încheierea timpului de har. Ploaia Timpurie mai înseamnă şi lucrarea Duhului Sfânt asupra caracterului credincioşilor, în procesul transformării caracterului.

8:51 Concluzii dogmatice

8:52 Duhul Sfânt, a treia Persoană a Dumnezeirii, a conlucrat cu Tatăl şi cu Fiul la opera creaţiunii. El a inspirat pe scriitorii Bibliei; a fost prezent în viaţa Domnului Isus. El a fost trimis de Tatăl şi Fiul şi rămâne totdeauna cu noi. El convinge sufletele de păcat, le face să se nască din nou şi le descoperă tot adevărul. El conduce Biserica prin darurile spirituale şi în timpul de faţă.

8:53 Concluzii etice

8:54 "Duhul Sfânt este o Persoană divină, vrednică de adorare, credinţă şi iubire. Nerecunoscându-L ca atare, noi frustrăm o Fiinţă divină de ceea ce I se cuvine."13) De aceea se cuvine să-L cinstim, să-L adorăm şi să I ne supunem ca şi Tatălui şi Fiului.

8:55 Noi trebuie să ascultăm de îndemnul lăuntric al Duhului. Regretul, părerea de rău, îndemnul lăuntric la trăirea unei vieţi mai sfinte sunt dovezi că mai avem har, deoarece Duhul Sfânt încă este activ asupra conştiinţei noastre.

8:56 Dacă nu ne supunem Duhului Sfânt, dacă în mod voit, în mod conştient, rămânem în păcat, Duhul Sfânt Se retrage din viaţa noastră. Această părăsire poate fi egală cu lepădarea noastră.

8:57 Note suplimentare teologice

8:58 Simbolul Niceo-Constantinopolitan: Credem "în Duhul Sfânt, Domnul, Făcătorul vieţii, care purcede din Tatăl, care trebuie adorat şi proslăvit împreună cu Tatăl şi cu Fiul, Cel care a vorbit prin prooroci."14)

8:59 Pneumatomahism: Sau "macedonienii", o erezie a episcopului Macedonius, din Constantinopol, care susţinea că Duhul Sfânt nu este egal cu Tatăl şi cu Fiul în Dumnezeire, consubstanţialitate. Numele lor derivă de la un cuvânt compus din limba greacă: pneuma = duh şi maché = luptă. Ca semiarieni, la baza ideii ariene "homoiusios", au acceptat Dumnezeirea Fiului, dar considerau că Duhul Sfânt este "mai mic" decât Tatăl şi Fiul. Speculaţiunea lor avea un pronunţat caracter gnostic, deoarece afirmau să eonii emanaţi de principiul major sunt în raport direct de nedesăvârşire cu distanţa ce-i desparte de "centru". Erezia a fost condamnată în anul 381 cu ocazia sinodului din Constantinopol.

8:60 Montanismul: O sectă bigotă, ascetică din secolul II, curent iniţiat de Montanus din Phrygia. Dintre învăţăturile lui extremiste, doctrina despre Paraclet (Mângâietorul) are o trăsătură comună cu unele curente harismatice din timpul nostru. Bazat pe cuvintele Mântuitorului: "Mai am să vă spun multe lucruri, dar acum nu le puteţi purta. Când va veni Mângâietorul (Paraclet), Duhul adevărului, are să vă călăuzească în tot adevărul…" (Ioan 16,12-13), Montanus susţinea că impresiile personale sau visurile credinciosului au o importanţă superioară faţă de Cuvântul scris. Un discipol al lui scria: "Dacă Hristos a desfiinţat învăţătura lui Moise, deoarece de la început nu a fost aşa (Matei 19,8),… de ce nu ar putea Paracletul (Mân-gâietorul) să desfiinţeze ceea ce a permis Pavel de la sine, deoarece nici cea de-a doua căsătorie nu a fost de la început?!"15) Mişcarea a trăit secole de-a rândul, în mici grupuri divizate între ele.

8:61 Glossolalia: Sau vorbirea în limbi, de la "glossais lalein" (gr.) = a vorbi în limbi, sau a vorbi în alte limbi, dar nu ca poliglot prin învăţarea unei limbi, ci ca un dar spiritual, special, datorită căruia cineva înzestrat prin Duhul să poată vorbi într-o limbă neânvăţată de el. De fapt, este darul descris în raportul despre ziua Cincizecimii (Fapte 2,4). În concepţia harismaticilor, este

8:62 o practică săvârşită într-un extaz "inspirat", o vorbire nu după tiparele lexicale ale unei limbi omeneşti, fapt pentru care un prooroc trebuie să "transpună" în limbaj obişnuit sunetele neinteligibile ale unui vorbitor harismatic.

8:63 Întemeiaţi pe raportul biblic din Fapte 2,7-11, Adventiştii cred că darul se referă la limbi obişnuite, cu scopul ca Evanghelia să fie propovăduită în toate limbile umane. (Matei 24,14; Apoc. 14,6). Este lesne de înţeles că un grup restrâns de oameni, care vorbeau limba locală, ar fi putut face faţă cu greu unei însărcinări mondiale, fără primirea unui astfel de dar, care să înlesnească contactul cu semenii lor, care vorbeau limbi diferite de cea a lor.

8:64 "În timpul diasporei, iudeii au fost risipiţi pe toate teritoriile locuite ale pământului, şi în exilul lor au învăţat să vorbească în diferite limbi. Mulţi dintre ei se aflau acum în Ierusalim, participând la festivalele religioase. Toate limbile cunoscute au fost reprezentate de cei adunaţi. Această diversitate a limbilor ar fi fost un mare obstacol pentru proclamarea Evangheliei; într-un mod miraculos, Dumnezeu a suplinit această deficienţă a apostolilor. Duhul Sfânt a făcut pentru ei ceea ce ei înşişi nu puteau săvârşi o viaţă întreagă. Ei puteau acum proclama adevărul Evangheliei şi în străinătate, vorbind cu precizie limbile acelora pentru care trebuia să lucreze. Acest dar miraculos a fost o puternică demonstraţie pentru lume că chemarea şi trimiterea lor au fost pecetluite de Cer. De acum încolo vorbirea apostolilor a fost curată, simplă şi precisă, indiferent dacă vorbeau în limba lor nativă sau într-o limbă străină."16)

8:65 Avem rapoarte că în Mişcarea Millerită şi în perioada timpurie a Mişcării Advente, darul limbilor s-a manifestat în mai multe ocazii, ca şi în timpul apostolilor. E.G. White descrie o astfel de întâmplare petrecută cu fr. Ralph, în "Present Truth", I, nr. 5, decembrie 1849.17)

8:66 Un alt caz s-a petrecut chiar cu E.G. White la conferinţa în corturi din Hanford, California, în anul 1904, când predica rostită în engleză a fost perfect înţeleasă de o ascultătoare germană, care nu cunoştea limba engleză.18) Asemenea manifestări ale darului s-au constatat în multe împrejurări ale misionarilor noştri.

8:67 Trebuie să ţinem cont de faptul că situaţia noastră actuală este mult diferită de cea a bisericii apostolice. Zilnic, tipografiile scot de sub presă materiale tipărite în mii şi mii de limbi. Niciodată nu au stat la îndemâna celor dornici de a învăţa o limbă străină atâtea materiale ajutătoare ca astăzi. E.G. White sfătuieşte tânăra generaţie să folosească zilnic ocaziile prielnice pentru învăţarea unor limbi străine.19) Astăzi noi suntem privilegiaţi faţă de biserica primară şi prin faptul că dispunem de cadre specializate aproape în toate limbile importante de pe glob, ceea ce este un imens ajutor în proclamarea soliei. Deci să nu ne imaginăm că lumea trebuie convinsă prin acest dar al Duhului Sfânt.

8:68 "Avem de făcut o mare lucrare. Lumea va fi convertită nu prin vorbirea în limbi, sau prin facerea de minuni, ci predicându-L pe Hristos, Cel crucificat."20)

8:69 Dar nu este exclusă posibilitatea ca darul limbilor să fie repetat în modul cunoscut din istoria bisericii primare, cu ocazia încheierii lucrării:

8:70 "Cu o ardoare încrezătoare mă uit către timpul când evenimentele zilei Cincizecimii se vor repeta cu o mare putere ca în acele zile… Atunci, ca şi în Ziua Cincizecimii, lumea va auzi adevărul rostit către ea, fiecare om în propria sa limbă… Facă Domnul Dumnezeu ca poporul Său să fie ajutat să-şi cureţe templul sufletului de toată murdăria şi să menţină o atât de strânsă legătură cu El, încât să fie părtaş al Ploii Târzii, când ea va fi revărsată."21)

8:71 *

8:72 1) E.G. White, H.L.L., 494.

8:73 2) L.R. Froom, Venirea Mângâietorului, Bucureşti, 1946, 15. Autorul face referire la expresia "to pneyma", din limba greacă, cum se foloseşte în manuscrisele originale ale Noului Testament.

8:74 3) Idem, 15.

8:75 4) Idem, 16.

8:76 5) S.D.A. Bible Commentary, V. 395.

8:77 6) E.G. White, H.L.L., 234.

8:78 7) E.G. White, idem, 493.

8:79 8) E.G. White, C.H., 1980, 112.

8:80 9) S.D.A. Encyclopedia, 687.

8:81 10) F.M. Wilcox, Ploaia Timpurie şi Târzie, 49.

8:82 11) E.G. White, M.P., 441.

8:83 12) E.G. White, idem, 445.

8:84 13) R.A. Torey, The Fundamentals, I, 55.

8:85 14) H. Bullinger, Confesiunea Helvetică, II, 198.

8:86 15) Tertullian, Monogamia, cap. 14.

8:87 16) E.G. White, F.A., 39-40.

8:88 17) Facsimiles of Two Earliest S.D.A. Periodicals, 1946, 35.

8:89 18) W.E. Read, The Gift of Tongues, The Ministry, aug. 1964, 20.

8:90 19) E.G. White, Counsels to Parents and Teachers, 516.

8:91 20) E.G. White, M.P., 424.

8:92 21) E.G. White, Review and Herald, 20 iulie 1886.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: