English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Doctrina Adventista / Web / Manualul Doctrinelor Biblice AZS

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Manualul Doctrinelor Biblice AZS, 28


28:1 24. Idealuri creştine

28:2 De memorizat: "Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească." Fil. 4,8.

28:3 Introducere: "Să nu uităm că o viaţă asemenea vieţii Domnului Hristos este argumentul cel mai puternic ce poate fi adus în favoarea creştinismului şi că un caracter creştin de mică valoare aduce mai mult rău în lume decât caracterul celui lumesc. Nici toate cărţile ce au fost scrise nu pot răspunde scopului unei vieţi sfinte. Oamenii vor crede nu ceea ce predică predicatorul, ci ceea ce trăieşte biserica. Prea adesea influenţa predicii ţinută de la amvon este combătută de predica ţinută de cei care pretind a fi apărătorii şi susţinătorii adevărului."1)

28:4 I. Chemaţi să fim lumină

28:5 1. Care este viziunea lui Dumnezeu despre copiii Săi? Mat.5,14.

28:6 Notă: "Creştinii sunt puşi ca purtători de lumină pe calea spre ceruri. Ei trebuie să reflecte asupra lumii lumina pe care ei o primesc de la Hristos. Viaţa şi caracterul lor ar trebui să fie astfel încât prin ei şi alţii să ajungă să aibă o concepţie dreaptă despre Hristos şi despre lucrarea Sa."2)

28:7 "Adevărul pentru acest timp trebuie să se manifeste în puterea lui în viaţa acelora care-l cred şi el trebuie să fie transmis lumii. Credincioşii trebuie să reprezinte în viaţa lor puterea lui de a sfinţi şi înnobila."3)

28:8 2. Care este importanţa lucrurilor mici în caracterul creştin? Luca 16,10; Mat. 25,21.

28:9 II. Recreerea creştină

28:10 1. Dumnezeu nu este împotriva bucuriilor nevinovate: Ioan 15,11; Fil. 4,4.

28:11 Notă: "Dumnezeu doreşte ca pământul să fie plin de bucurie şi pace. El a creat omul pentru fericire şi doreşte nespus să umple inimile cu pace cerească. El doreşte ca familiile de aici să fie simbolul marii familii de sus."4)

28:12 "Creştinii care adună întunecime şi tristeţe în sufletele lor şi care murmură şi se plâng, dau celorlalţi o falsă înfăţişare a lui Dumnezeu şi a vieţii de creştin. Ei lasă impresia că Dumnezeu nu are plăcerea să vadă pe copiii Săi fericiţi şi, prin aceasta, ei dau o mărturie falsă despre Tatăl nostru ceresc."5)

28:13 În recreaţia creştinului "exerciţiile fizice joacă un rol folositor". Ocaziile recreaţiei trebuie să fie "timpuri de adevărată clădire a corpului, minţii şi sufletului… De asemenea, s-ar putea da un interes cu totul deosebit lucrării din grădină sau excursiei la câmp sau în pădure."6)

28:14 2. Dar El este împotriva distracţiilor şi a plăcerilor vinovate: Prov. 29,14; Tit 2,11-12.

28:15 Notă: "Orice distracţie la care puteţi lua parte cerând binecuvântarea lui Dumnezeu asupra ei în credinţă, nu va fi primejdioasă. Dar orice distracţie care nu vă dă prilej să fiţi buni pentru rugăciunea în taină, pentru consacrare pe altarul rugăciunii sau pentru a lua parte la adunările de rugăciune, nu este sigură, ci primejdioasă."7)

28:16 III. Creştinul şi lectura

28:17 1. Pe timpul când nu existau biblioteci în sensul celor de azi, apostolul Pavel manifesta o grijă deosebită pentru cărţi şi suluri: 2 Tim. 4,13.

28:18 Notă: Un om de caracter îşi va alege atent lectura, deoarece caracterul devine asemenea hranei spirituale pe care o foloseşte. "Experienţa religioasă este determinată în mare măsură de caracterul cărţilor pe care le citiţi în momentele voastre libere."8)

28:19 Adevărul este acela că există cărţi bune şi rele. Un mare dascăl rom|n a terminat unul din cursurile lui cu această frază surprinzătoare: "Vă dau un sfat din proprie experienţă: să nu citiţi niciodată cărţi bune!" Studenţii au gândit că profesorul a greşit adjectivul. Dar el le-a explicat: "Aţi auzit bine. Să nu vă petreceţi timpul cu citirea unor cărţi bune, fiindcă viaţa nu vă ajunge să le citiţi pe cele foarte bune".

28:20 John Lubbock (1834-1913), autorul celebrei cărţi "Fericirea de a trăi", în capitolul despre lectură a întocmit o listă de 100 de cărţi fără citirea cărora cineva nu se poate considera un om cu adevărat cult. În capul listei este menţionată Biblia.

28:21 "Dacă vă plac Scripturile şi le cercetaţi ori de câte ori aveţi prilejul, pentru a ajunge să intraţi în posesia bogatelor lor comori, atunci puteţi avea siguranţa că Isus vă atrage la Sine."9)

28:22 IV. Creştinul şi artele

28:23 1. Talentul şi iscusinţa artistică este darul lui Dumnezeu: Exod 31,1-6; 1 Cron. 25,7; Ps. 150,3-6.

28:24 Notă: "Dumnezeu, autorul frumosului, care Însuşi iubeşte frumosul, avu grijă să satisfacă în fiii Săi iubirea frumosului… Este bine să iubim frumosul şi să tindem după el."10)

28:25 2. Care criteriu moral al Scripturii este valabil şi în aprecierea frumosului artistic? Fil. 4,8.

28:26 Notă: Talentul este o mare binecuvântare când este pus în slujba binelui şi a adevărului, dar devine o tragedie când face parte din arsenalul seducător al răului. A.Z.Ş. cred că frumosul dacă nu are un conţinut moral, atunci este un frumos formal, sau aparent. În acest caz, este valabilă aprecierea lui Solomon, că frumuseţea este deşartă" (Prov. 31,30). Frumosul real trebuie să fie bun şi adevărat în conţinut, al cărui efect va fi înălţător, iar din punct de vedere practic, se va dovedi util pentru societate şi biserică.

28:27 Adventiştii de Ziua a Şaptea nu condamnă frumosul, indiferent de arta care îl exprimă, cu condiţia ca în conţinut să nu fie imoral şi să nu zeifice păcatul şi pe păcătos. Iată motivul rezervei lor faţă de filmele în care ucigaşii, gangsterii, desfrânaţii şi escrocii apar într-o lumină atât de favorabilă, încât se trece uşor peste faptele lor detestabile, ei primind o falsă aureolă de eroi veritabili.

28:28 V. Căsătoria creştină

28:29 1. Căsătoria este o instituţie divină: Gen. 2,18; Mat. 19,4-5.

28:30 Notă: "Harul Domnului Hristos, şi numai acesta, poate să facă din această instituţie ceea ce Dumnezeu a avut de gând să fie, adică un factor de binecuvântare şi înălţare a omenirii. Numai astfel familiile de pe faţa pământului, prin unire, pace şi dragostea lor, pot să reprezinte familia din ceruri."11)

28:31 2. Mântuitorul, cu excepţia unui singur motiv, S-a exprimat împotriva divorţului: Mat. 19,6; Mat. 5,32.

28:32 Notă: "Chiar dacă greutăţi, necazuri şi descurajări se pot ivi, nici soţul, nici soţia să nu nutrească gândul că unirea lor este o greşeală sau o dezamăgire. Luaţi-vă hotărârea de a fi tot ce este cu putinţă să fiţi unul faţă de altul. Continuaţi cu cele dintâi atenţii. Îmbărbătaţi-vă pe toate căile unul pe altul să luptaţi luptele vieţii. Luaţi-vă timp să cercetaţi cum puteţi spori fericirea unul altuia. Să se dea pe faţă îngăduinţă între voi. Atunci căsătoria în loc de a fi sfârşitul iubirii, va fi numai un slab început al ei. Căldura adevăratei amiciţii, iubirea care leagă inimă cu inimă este o pregustare a bucuriilor cerului."12)

28:33 VI. Creştinul şi îmbrăcămintea

28:34 1. 1. După căderea în păcat Însuşi Dumnezeu S-a îngrijit de îmbrăcămintea primei perechi: Gen. 3,21.

28:35 2. 2. Ce îndrumări principale ni se dau în Scripturi referitoare la vestimentaţia creştinului: 1 Tim. 2,9; 1 Petru 3,3-5.

28:36 Notă: "În îmbrăcăminte precum şi în toate celelalte lucruri avem privilegiul de a preamări pe Creatorul nostru. El doreşte ca veşmintele noastre să nu fie numai bine aranjate şi sănătoase, ci să fie şi potrivite şi să cadă bine. Caracterul unei persoane este apreciat după

28:37 229

28:38 felul îmbărăcămintei ei. Cu gust rafinat, o minte cultivată se va descoperi în alegerea unei îmbrăcăminţi simple şi potrivite. Când o onestă simplitate în îmbrăcăminte este unită cu o purtare modestă, acestea vor face mult în a înconjura pe o tânără cu acea atmosferă de sfântă rezervă, care va fi pentru ea un scut contra a mii de primejdii."13)

28:39 R e p e t i ţ i e

28:40 1. Care este menirea unui adevărat creştin în lume?

28:41 Răspuns: Menirea creştinului este de a fi o lumină prin caracterul lui ales şi prin faptele sale nobile.

28:42 2. Viaţa creştinului trebuie să fie lipsită de bucuriile nevinovate?

28:43 Răspuns: Nu, deoarece Dumnezeu doreşte ca oamenii să se bucure şi să trăiască în pace. Dumnezeu dezaprobă doar plăcerile vinovate şi distracţiile dăunătoare pentru trup, suflet şi spirit.

28:44 3. Care trebuie să fie atitudinea creştinului în problemele culturale?

28:45 Răspuns: A fi creştin nu este sinonim cu a fi anticultural. Dar el, fiind răspunzător pentru integritatea sa spirituală, trebuie să aleagă în mod corespunzător lectura cu care îşi hrăneşte sufletul, iar în arte, să îndrăgească ceea ce pe lângă forma frumoasă, are şi un conţinut moral corespunzător.

28:46 4. Care este învăţătura Bibliei despre căsătorie?

28:47 Răspuns: Căsătoria este instituţie divină, care -în condiţia fidelităţii reciproce a părţilor este legată pentru toată durata vieţii pământeşti, iar singurul motiv care ar putea s-o desfacă poate fi numai motivul biblic: infidelitatea.

28:48 5. Care este idealul creştinului privind îmbrăcămintea?

28:49 Răspuns: Îmbrăcămintea creştinului trebuie să fie demnă de chemarea sa: simplă, curată, ordonată şi în acord cu credinţa şi cu perso-nalitatea sa.

28:50 Concluzii dogmatice

28:51 Suntem chemaţi să fim copiii lui Dumnezeu, care judecă, simt şi acţionează în armonie cu principiile divine. Deoarece Spiritul Sfânt ne-a născut din nou să purtăm în noi caracterul Domnului, ne angajăm doar în lucruri care produc în viaţa noastră curăţire spirituală, sănătate şi bucurie, asemenea Domnului Hristos. Aceasta înseamnă că recreaţia noastră ar trebui să atingă cel mai înalt nivel al gustului şi frumuseţii creştine.

28:52 În privinţa artelor, A.Z.Ş. cred că frumosul nu poate constitui un scop în sine şi trebuie să corespundă criteriilor: moral, util şi estetic.

28:53 Căsătoria a fost instituită de Dumnezeu în Eden. Isus a declarat-o ca fiind unirea pe toată viaţa dintre un bărbat şi o femeie, unire determinată de o dragoste reciprocă. Structura acestei relaţii determină cinstea, respectul şi responsabilitatea reciprocă, care trebuie să oglindească dragostea, sfinţenia, apropierea şi permanenţa relaţiilor dintre Hristos şi biserica Sa. Despre divorţ Isus a declarat că persoana care divorţează, exceptând motivul adulterului, şi se căsătoreşte cu o altă persoană, comite adulter.

28:54 Despre îmbrăcăminte, A.Z.Ş. cred că ea trebuie să fie simplă, modestă, dar îngrijită, potrivită acelora a căror adevărată frumuseţe nu constă în împodobirea exteriorului, ci în podoaba nepieritoare a unui suflet nobil şi liniştit.

28:55 Concluzii etice

28:56 O viaţă plină de lumină este cel mai puternic argument în favoarea Evangheliei şi a puterii transformatoare a ei. Predicarea Evangheliei de la amvon trebuie să fie continuată prin predica practică a faptelor noastre din ateliere, de pe ogoare, din birouri şi din contactele vieţii sociale.

28:57 Dumnezeu doreşte ca oamenii să se bucure pe pământ şi să fie fericiţi. Bucuriile creştinului trebuie să fie nevinovate şi utile pentru trup, suflet şi spirit. Dumnezeu poate fi şi trebuie invitat în bucuriile noastre. Prin aceasta nu degradăm credinţa, ci înnobilăm viaţa; nu Îl înjosim pe Dumnezeu, ci înălţăm şi facem valoroase recreaţiile noastre. Căci creştinul nici nu poate avea vreo distracţie în care nu ar putea fi prezent şi Dumnezeu.

28:58 Creştinul nu poate fi un leneş intelectual. El este un veşnic cercetător, care îşi alege cu grijă lectura, ştiind că un caracter se identifică cu hrana spirituală pe care o foloseşte. El iubeşte frumosul, ca dar al lui Dumnezeu ce lărgeşte orizontul şi viziunea şi dezvoltă în el simţul estetic, cizelându-i gusturile. De aceea, un creştin refuză orice manifestare de artă care, în conţinut, nu corespunde criteriului etic.

28:59 Căsătoria este un legământ de veşnică fidelitate, înţelegere şi dragoste reciprocă dintre un bărbat şi o femeie, care sunt una în credinţă, în idei, în gusturi şi în principii. Principiul de bază pe care este fundamentată căsătoria este onestitatea, jertfirea de sine. Astfel căsătoria este o şcoală pentru perfecţionarea creştină, în care răsar şi se dezvoltă responsabilităţile multilaterale ale soţilor. Pentru menţinerea unităţii sentimentale şi a neprihănirii morale, soţii trebuie să se ferească nu numai de infidelitate, dar şi de orice aparenţă rea.

28:60 Creştinul trebuie să ştie că nu îmbrăcămintea face omul, dar îl trădează. De aceea, va tinde ca exteriorul său să corespundă înaltelor principii de morală şi de credinţă, ca să nu fie dezacord între ceea ce el pretinde a fi şi între felul cum îl prezintă exteriorul în realitate. În limita unei ţinute îngrijite, vestimentaţia sa să exprime principiul uitării de sine, ceea ce este soră cu modestia.

28:61 Note suplimentare teologice

28:62 Artele în biserica creştină: La început, creştinii nu au apărut în teatrele şi arenele păgâne. Tertullian a repudiat nu numai teatrul, circul, dar şi jocurile sportive. Dar Clement de Alexandria sfătuia pe tineri să practice mişcarea în aer liber, căci este necesară atât dezvoltării corpului, cât şi sufletului.

28:63 După ce religia creştină a devenit religie de stat, s-a dezvoltat o cultură creştină în conţinut, în care artele au fost supuse vieţii cultice. În Evul Mediu atât viaţa cât şi arta au fost dirijate şi dominate de biserică.

28:64 a) Muzica. Biserica primară avea la îndemână două izvoare din care îşi putea împrumuta cântările: muzica elină şi cea ebraică. Mu-zica elină era statică, rece. Frumuseţea ei consta în liniştea şi echilibrul ei. Cântările ebraice erau mai mult improvizaţii, exprimând starea sufletească de moment: zbuciumul, frământarea lăuntrică, tensiunea şi dorinţa arzătoare ce îl caracterizează în particular pe iudeu, şi în general sunt proprii construcţiei psihice omului oriental. La început, serviciul divin creştin a fost dominat de atmosfera muzicii ebraice, apoi sa accentuat înclinaţia către muzica statică elină. După concepţia mu-zicală din timpul lui Augustin şi Cassiodor, menirea muzicii a fost reânviorarea inimii şi desfătarea auzului. Dar a urmat o perioadă când, în mod conştient, în mod deliberat, au fost restrânse posibilităţile cântului bisericesc, atât în ce priveşte efectul, cât şi în privinţa mijloacelor ei. Cântecul bisericesc din acea perioadă a reflectat în mod fidel gândirea teologică din mănăstiri, care a determinat şi a despărţit ideea de "sfânt" de cel "lumesc". Muzica a devenit "ascetică", atemporală, improprie dezvoltării, din cauza autolimitării formei, a liniei melodice şi a ritmului. Astfel s-a format cântecul "gregorian", care în Evul Mediu a fost singura muzică posibilă în biserica creştină. Unicul farmec al stilului gregorian a fost liniştea şi împăcarea. Poate nu a existat niciodată o muzică "mai bisericească" decât cântecul gregorian. Apogeul acestui stil a culminat în arta lui Giovanni Pierluigi Palestrina (1526-1549), a cărui Messa Papa Marcelli a fost decretată de Tridentium canon valabil pentru toţi compozitorii bisericeşti.

28:65 Reformatorii n-au avut o atitudine unanimă faţă de muzică. De pildă, Zwingli, care cânta la 11 instrumente muzicale, n-a îngăduit nici o cântare, nici un fel de muzică la serviciile divine. Calvin a permis numai cântarea în comun a psalmilor, dar numai într-o singură voce. A interzis cântatul la orgă şi muzica instrumentală. Sinodul din Dordrecht (1578) a ordonat demontarea orgilor din toate bisericile reformate.

28:66 Luther a fost singurul dintre reformatori care a recunoscut atât funcţia liturgică, cât şi cea kerygmatică (predicativă) a muzicii. În concepţia lui Luther, muzica ocupa primul loc după teologie. Având cultură şi cunoştinţe muzicale, Luther a compus psalmi din melodiile populare sobre, dăruind astfel serviciilor divine protestante un nou stil de muzică bisericească: coralul. Nu ne poate surprinde că pe solul cultural al protestantismului lutherian s-a dezvoltat cea mai bisericească şi cea mai biblică muzică sacră, ale cărei rădăcini sunt adânc înfipte în teologia muzicală a lui Luther. Această teologie a fost dezvoltată de urmaşii reformatorului, stabilind menirea şi funcţiile individuale şi de comunitate ale muzicii protestante. Cel care, aflându-se în culmea piramidei muzicii bisericeşti predicative, a pus ultimele cărămizi principale pe această teologie muzicală, a fost Johann Sebastian Bach, cel mai mare muzician al tuturor timpurilor. Iniţialele D.S.G. (Deo soli Gloria), "Slava este a lui Dumnezeu", nu sunt doar ornamente la sfârşitul partiturilor lui, ci exprimă crezul muzical al marelui compozitor. Într-una din operele sale didactice, scrise despre basul cifrat, îşi formulează astfel propria sa teologie muzicală:

28:67 "Basul cifrat este forma cea mai desăvârşită a muzicii, care trebuie executat cu ambele mâini, astfel ca mâna stângă să execute nota prescrisă, iar mâna dreaptă execută con-şi disonanţe, ca să dea o plăcută sonoritate armonică spre slava lui Dumnezeu şi o permisă delectare a dispoziţiei sufleteşti (Zulässiger Ergötzung des Gemüths). Ca şi în cazul oricărei muzici, tot aşa şi scopul final al basului cifrat să fie: slava lui Dumnezeu şi renaşterea spiritului (Recreation des Gemüths). Unde nu se ia în considerare acest fapt, acolo nu putem vorbi despre muzică, ci doar despre ţipete şi flaşnetărie drăcească."14)

28:68 Fiind de acord cu finalitatea muzicii astfel descrise de Bach, şi deoarece muzica se adresează trupului, sufletului şi spiritului, A.Z.Ş. folosesc muzica spirituală şi intelectuală. Refuză pe cea care se adresează trupului, fiind senzuală, deci nepotrivită creşterii în caracter.

28:69 b) Artele plastice. Iudeii admiteau broderii, picturi, dar nu şi sculpturi, datorită interpretării poruncii a doua (Ex. 20,4). În consecinţă, rar găsim un evreu credincios îndeletnicindu-se cu sculptura. Sculpturile nu au fost admise nici în biserica bizantină.

28:70 În primele trei secole ale creştinismului nu sunt urme de icoane în bisericile creştine. Apoi Sinodul din Elvira (302), interzice introducerea lor în biserici; deci, au început să apară. sunt vestite cele două perioade ale luptelor iconoclaste din Bizanţ: 726-787 în timpul dinastiei isauriene, şi 815-843 sub domnia lui Leo V şi Constantin Copronim, când icoanele au fost înlăturate din biserică. Dar în 843 împărăteasa Theodora le reintroduce definitiv. Iconografia are în persoana lui Teodor Studietes un teolog însemnat, care a scris o carte a regulilor iconografice, care este baza dogmatică a artei bizantine.

28:71 Dintre reformatori, Calvin a fost cel mai radical în apărarea sobrietăţii şi simplităţii locaşului de cult, neadmiţând nici un fel de tablou sacru în biserică.

28:72 A.Z.Ş. consideră că în viaţa privată arta plastică poate fi pusă în slujba binelui suprem şi cel vremelnic. Sălile de cult ale A.Z.Ş. sunt simple, fără ornamente şi fără icoane.

28:73 *

28:74 1) 9 M, 21.

28:75 2) C.H., 118.

28:76 3) 9 M., 22.

28:77 4) P.H., 290.

28:78 5) C.H., 118.

28:79 6) Ed., 195, 197, 198.

28:80 7) S.T., 298.

28:81 8) 7 M., 204.

28:82 9) 7 M., 204.

28:83 10) Ed., 38, 232.

28:84 11) C.M.F., 68.

28:85 12) D.V., 261.

28:86 13) Ed., 232.

28:87 14) Philipp Spitta, Johann Sebastian Bach, II, 915, 916.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: