English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Doctrina Adventista / Web / Manualul Doctrinelor Biblice AZS

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Manualul Doctrinelor Biblice AZS, 27


27:1 23. Corpul nostru -un templu

27:2 De memorizat: "Nu ştiţi că trupul vostru este Templul Duhului Sfânt, care locuişte în voi, şi pe care L-aţi primit de la Dumnezeu? Şi că voi nu sunteţi ai voştri? Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi dar pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu." 1 Cor. 6,19-20.

27:3 Introducere: "Gândul că omul trebuie să fie un templu pentru Dumnezeu, un locaş în care să se descopere slava Lui, trebuie să fie îndemnul cel mai ales pentru îngrijirea şi pentru creşterea puterii corpului nostru. Înfricoşător şi minunat a lucrat Creatorul în făptura omenească şi El îndeamnă să o studiem, să-i înţelegem nevoile şi să ne îndeplinim partea noastră în apărarea ei de orice stricăciune şi întinare."1)

27:4 I. Suntem temple vii

27:5 1. Cum exprimă apostolul Pavel acel mare adevăr că Îi aparţinem lui Dumnezeu în dublă măsură? 1 Cor. 6,19-20.

27:6 Notă: Suntem de două ori proprietatea lui Dumnezeu: prin creaţiune şi prin răscumpărare. "Trupurile noastre aparţin lui Dumnezeu. El a plătit preţul răscumpărării pentru corp ca şi pentru suflet… Creatorul veghează asupra mecanismului omenesc, păstrându-l în mişcare.

27:7 Dacă nu ar avea El necontenit grijă, atunci pulsul nu ar mai bate, activitatea inimii ar înceta, creierul nu şi-ar mai face partea sa."2)

27:8 2. Ce datorie se desprinde din faptul că trupul nostru este templul lui Dumnezeu? Rom. 12,1; 2 Cor. 7,1.

27:9 Notă: "Corpul este cel mai important mijloc prin care se manifestă spiritul şi sufletul pentru formarea caracterului… Pornirile firii pământeşti dacă nu vor fi sub stăpânirea unei puteri mai înalte, atunci, cu siguranţă, ele vor aduce ruină şi moarte. Corpul trebuie adus la supunere sub puterile superioare ale fiinţei… Puterea intelectuală, energia fizică şi durata vieţii depind de legi imuabile. Prin ascultare faţă de aceste legi, omul poate câştiga biruinţa asupra lui însuşi, poate ieşi învingător asupra propriilor sale înclinări."3)

27:10 II. Principii biblice de sănătate

27:11 1. 1. Ce regulă a dat Dumnezeu copiilor Săi privind alimentaţia? Deut. 14,3-20; Is. 66,16-17.

27:12 2. 2. Dar privitor la sânge? Lev. 17,10-11; Fapte 15,20.

27:13 3. Care ar trebui să fie atitudinea creştinului faţă de pasiunea fumatului? Gal. 5,24; Deut. 29,18 u.p.

27:14 Notă: În 1950, doi medici, Winder şi Graham au raportat 684 cazuri de cancer pulmonar. Din 605 cazuri de bărbaţi, 8 nu fumaseră. În Anglia s-au cercetat 1357 cazuri de cancer pulmonar. Între victime erau numai 7 nefumători.4)

27:15 "În timp ce 35.000 mor curent de cancer pulmonar, fumatul este la fel de ucigător chiar mai abundent prin cancere în diferite alte regiuni ale corpului. Cea mai sigură metodă de a muri în chinuri şi prematur este de a cumpăra cancerul în pachet (de ţigări)."5)

27:16 "Comparând o ţigară cu un cui de sicriu, este mult mai mult decât o figură de stil."6)

27:17 III. Abstinenţa şi cumpătarea în viaţa creştinului

27:18 1. Care este poziţia Bibliei în problema băuturilor alcoolice?

27:19 a) În Vechiul Testament: Prov. 20,1; Is. 5,11; Prov. 23,29-35; Hab. 2,15.

27:20 b) În Noul Testament: Gal. 5,21; Luca 1,15; Efes. 5,18.

27:21 Notă: Latinii numeau alcoolul spirtus (de unde denumirea rom|nească de spirt) deoarece

27:22 influenţa lui era asemănătoare cu influenţa unui "duh rău". Pentru creştinul cu o concepţie morală dezvoltată se pune alegerea dintre aceste două alternative: se supune influenţei 218

27:23 Spiritului Sfânt sau influenţei spirtului? Aici nu există cale de mijloc. Aceste două influenţe se exclud reciproc. Căci beţia înseamnă lipsa lucidităţii, supunerea scoarţei cerebrale influenţei paralizatoare a alcoolului. Simptomul beţiei nu este pierderea echilibrului, ci inspiraţia străină, efectul excitaţiei. S-a dovedit că efectul unei halbe de bere atenueză reflexele, ceea ce înseamnă că omul este dezarmat, nu se poate folosi de capacităţile sale. Acest om este numai jumătate om, fiind lipsit de discernământ şi îndemânare. El intră uşor în conflicte mari sau mici cu tovarăşii lui. Mintea lui a fost comparată cu un om care conduce o maşină în ceaţă şi reprezintă un coeficient de posibil accident."7) Moraliceşte, nu numai acela este beţiv care bea cu găleata, ci şi acela care foloseşte băutura, ceea ce îl privează de luciditatea şi reflexele vitale de autoapărare. Apostolul Pavel aminteşte două pahare: paharul Domnului şi paharul diavolului (1 Cor. 10,21). Folosirea celui de al doilea exclude din Împărăţia lui Dumnezeu, exact ca şi desfrâul, lăcomia, hoţia şi idolatria (1 Cor. 6,9-10).

27:24 2. Înfrânarea este recomandată nu numai în sporturi, ci şi în formarea caracterului creştin: 1 Cor. 9,25-27.

27:25 Notă: Ideea lui Juvenal, "Mens sana in corpore sano", o minte sănătoasă într-un corp sănătos, acum a devenit proverb. Adevărul acestei idei este ilustrată de o lungă istorie omenească, a fost verificată zilnic în succesele şi mai ales în insuccesele multor milioane de fiinţe umane, care prea târziu şi-au dat seama că o gândire sănătoasă este totdeauna condiţionată de o sănătate corporală corespunzătoare.

27:26 "Viaţa este un dar din partea lui Dumnezeu. Corpurile noastre ne-au fost date ca să le folosim în slujba lui Dumnezeu şi El doreşte ca noi să le îngrijim şi să le apreciem. Noi posedăm atât facultăţi fizice, cât şi mintale. Impulsurile şi pasiunile noastre au sediul lor în corp şi de aceea să nu facem nimic ce ar putea mânji această posesiune ce ne-a fost încredinţată. Corpurile noastre trebuie să fie păstrate dacă este posibil în cea mai bună stare fizică şi sub influenţele cele mai spirituale, pentru ca să putem face cea mai bună folosinţă a talentelor noastre."8)

27:27 3. Religia cere reforme nu numai în viaţa de credinţă, ci şi în domeniul sănătăţii: 1 Petru 2,11-12; Gal. 5,16. Notă: "Dumnezeu a făcut ca lumina reformei sanitare să lumineze asupra noastră în aceste

27:28 zile de apoi, pentru ca noi, prin umblarea în această lumină, să putem scăpa de primejdiile la 219

27:29 care suntem expuşi. Satana lucrează cu mare putere să facă pe oameni a se deda la satisfacerea poftelor şi apetitului şi la petrecerea timpului în tot felul de nebunii. El prezintă ca plină de atracţii viaţa de plăceri egoiste şi de satisfacere a poftelor senzuale. Necumpătarea subminează puterile minţii şi ale corpului. Cel astfel biruit ajunge pe terenul Satanei, unde va fi ispitit şi tulburat, iar în cele din urmă condus după bunul plac de duşmanul a toată dreptatea."9)

27:30 4. Care ar trebui să fie idealul creştinului care aşteaptă revenirea Domnului? Rom. 13,13-

27:31 14; Tit 2,12-13. R e p e t i ţ i e

27:32 1. Ce înseamnă pentru creştin faptul că trupul său este un templu?

27:33 Răspuns: Faptul că suntem vii înseamnă că nu ne aparţinem nouă înşine şi că suntem proprietatea lui Dumnezeu prin creaţiune şi prin răscumpărare.

27:34 2. Ce datorie elementară avem faţă de acest templu viu?

27:35 Răspuns: Avem datoria să ne păstrăm sănătatea şi vigoarea fizică prin ascultare de legile sănătăţii.

27:36 3. Ce obiceiuri dăunătoare sunt condamnate de Sfintele Scripturi?

27:37 Răspuns: Cuvântul lui Dumnezeu condamnă toate obiceiurile care subminează sănătatea fizică şi spirituală a omului. Opreşte folosirea mâncărurilor necurate, folosirea băuturilor alcoolice şi toate patimile dăunătoare cum ar fi de pildă fumatul, drogurile, etc.

27:38 4. Ce lumină a primit biserica rămăşiţei privind vieţuirea sănătoasă?

27:39 Răspuns: Ultima biserică a primit lumina reformei sanitare.

27:40 Concluzii dogmatice

27:41 Deoarece corpul nostru este templul Spiritului Sfânt, noi trebuie să-l îngrijim în mod

27:42 inteligent. Legat de mişcare şi de odihnă adecvată trebuie să adoptăm cea mai sănătoasă dietă posibilă apţinându-ne de la mâncărurile necurate specificate în Scripturi. Deoarece băuturile alcoolice, tutunul şi folosirea iresponsabilă a drogurilor şi a narcoticelor sunt dăunătoare corpului nostru, trebuie să ne abţinem totalmente de la folosirea lor. În schimb, trebuie să ne supunem mintea şi corpul nostru în orice fel îndrumării lui Hristos, Cel care doreşte sănătatea, bucuria şi binele nostru.

27:43 Concluzii etice

27:44 În privinţa datoriei faţă de noi înşine, Dumnezeu ne-a trasat o sarcină bilaterală: să avem grijă de sufletul (mântuirea) nostru, fără a neglija corpul (sănătatea) nostru, care este un templu viu. Biblia nu tratează corpul şi sufletul într-un antagonism dualist. Da, firea şi duhul sunt potrivnici, dar corpul şi sufletul trebuie să se întregească, să se ajute reciproc. Dar în atitudinea faţă de noi înşine stăm în faţa unui paradox: trebuie să învingem egoismul nostru, ce îşi are rădăcina în corpul de care, totuşi, trebuie să ne îngrijim să-l păstrăm în stare sănătoasă.

27:45 Şi în acest domeniu avem de-a face cu două extreme. Prima este desconsiderarea corpului şi a sănătăţii, ajungând până la iresponsabilitate faţă de el însuşi. A doua este facerea unui idol din corp şi din sănătate, ca prin prea multa ocrotire a sănătăţii să ajungem să trăim în mod egoist, numai pentru noi înşine. Această deviere ne-ar târî către religiile păgâne cu orientări sanitare, în care ocrotirea sănătăţii are o importanţă automântuitoare.

27:46 A fi ucenicul lui Hristos înseamnă a ne lua crucea şi a o purta cu credincioşie. Crucea înseamnă răstignire. Răstignirea este imobilizare. Este vorba despre răstignirea firii, imobilizarea dorinţelor josnice, a pasiunilor păcătoase, a obiceiurilor nesănătoase. Această răstignire se răsfrânge ca binecuvântare asupra noastră, contribuind la păstrarea sănătăţii şi a vigorii fizice, a gândirii sănătoase şi a unui spirit vioi, optimist şi binevoitor.

27:47 Note suplimentare teologice

27:48 Vinurile în Biblie: Deoarece traducătorii Bibliei nu au fost prea atenţi în redarea înţelesului lexic precis al băuturilor întâlnite în textele sacre, vom schiţa înţelesul cât mai corect posibil al termenilor originali din Vechiul şi Noul Testament:

27:49 a) Oinos (greacă) este termenul folosit în versiunea LXX pentru redarea atât a termenului "yayin" cât şi "tiroş" din Biblia Hebraica. În Noul Testament "oinos" este folosit pentru redarea vinului fermentat şi nefermentat, deopotrivă.

27:50 b) Şecari (ebraică), cuvânt format din verbul şacar = a se îmbăta, a fi băut. Davidson traduce cu "vin, băutură tare, băutură îmbătătoare".10) Gesenius afirmă că acest fel de băutură se făcea din struguri, cereale, fructe, miere şi curmale. În Is. 5,22 -după părerea lui Gesenius ar putea fi vorba despre o băutură tare, condimentată, numită de asirieni "şikarn".11) Câteva texte din Vechiul Testament în care se află scris "şecar": Lev. 10,9; Num. 6,3; 28,7; Prov. 20,1; 31,6; Is. 5,11; 24,9; 28,7; 29,9; Mica 2,11, etc.

27:51 c) Yayin (ebraică) are înţelesul obişnuit de vin fermentat făcut din struguri. Iată câteva texte în care apare această expresie în Vechiul Testament: Gen. 9,21; 14,18; Lev. 10,9; 23,12; Num. 6,3; Is. 5,22; Ez. 44,21; Osea 4,11, etc.

27:52 d) Tiroş (ebraică) despre a cărui origine spune Davidson că trebuie căutată în verbul "yaraş", dar substantivul trebuie tradus prin "vin nou, must".12) Reinecker precizează că în antichitate "sucul de struguri a fost băut nefermentat ca must (tiroş) şi a fost adus ca jertfă de prim rod în Sanctuar".13) Gesenius conclude că "tiroş" este must, vin nefermentat, un produs principal al Canaanului.14) Dar, istoric, vinul nefermentat este cunoscut ca băutură? Aristotel vorbeşte despre un vin dulce care nu îmbată (Meteorologikon, 14/9). Această băutură care nu îmbată este vinul binecuvântat de Dumnezeu (Is. 65,8 -tiroş). Israeliţii au fost îndemnaţi să bea astfel de băuturi sănătoase cu ocazia sărbătorilor lor (Neemia 8,10). Vom indica câteva texte din Vechiul Testament în care întâlnim expresia "tiroş": Jud. 9,13; Prov. 3,10; Is. 24,7; 65,8; Osea 2,8.22; 4,11; 9,2; Mica 6,15, etc.

27:53 e) Asis (ebraică) întâlnim în Amos 9,13. Se traduce prin "zeamă, esenţă de fructe".15) Pentru concretizarea expresiilor, Hergoz-Haugh vine cu precizarea că "tiroş înseamnă în primul rând sucul de struguri proaspăt presat… Asis este sinonim poetic al 'tiroş-ului'".16)

27:54 Debaş (ebraică), întâlnit în Ez. 27,17, spune Gesenius, are un dublu ânţeles: "1) Miere de albine; 2) Miere de struguri, sirop de struguri, adică must care se fierbe până primeşte densitatea siropului".17)

27:55 Temperanţa în Biblie şi la părinţii bisericii:

27:56 a) Nazireii: (Num. 6,1-8) "Au fost persoane consacrate în mod deosebit lui Dumnezeu, care probabil că existau din timpurile străvechi în Israel, dar statutul lor a fost legiferat de către Moise la muntele Sinai. Nazireii au făcut vot că pentru un timp se vor pune deoparte pentru Domnul. Dar nu s-au retras în singurătate şi nu duceau o viaţă ascetică. Cel puţin 30 de zile trebuia să se abţină de la orice băutură alcoolică, de atingere a cadavrelor şi trebuia să-şi taie părul."18)

27:57 b) Recabiţii: Poate cea mai veche mişcare de temperanţă a fost cea a recabiţilor din timpul împăratului Iosia (Ier. 35,1-11.18.19). Această comunitate s-a menţinut mai bine de 250 de ani, păstrând cu stricteţe porunca lui Ionabad, fiul lui Recab, de a nu bea vin sau băuturi îmbătătoare.

27:58 c) Comunitatea Qumraniană: Am văzut într-un alt capitol că această comunitate era abstinentă şi statutul lor dovedeşte că foloseau tiroş (must), şi nicidecum yayin (vin), sau şecar (băutură tare).

27:59 d) Problema temperanţei în Biblie: Basiliu sau Vasile cel Mare (330-379) spunea că: "…ân Paradis nu era vin, nu se tăiau animale, nu se mânca carne. După potop a venit vinul. După potop s-a zis: 'Mâncaţi de toate, parcă ar fi iarba de pe câmp'".19) Poporul băuse vin fermentat, suportând toate consecinţele acestei deprinderi. Şi Dumnezeu le-a îngăduit acest lucru. Explicaţia este că Revelaţia divină a fost progresivă. Viaţa omului, care trăia în întunericul necunoştinţei, a fost cu totul altfel judecată de Dumnezeu. Un timp Dumnezeu a ţinut cont de dezvoltarea priceperii spirituale a oamenilor. Cel care este neştiutor, cel orb în cele spirituale are o responsabilitate limitată (Ioan 9,41). Isus a venit să descopere tot adevărul (Ioan 18,37). Astfel s-a pus capăt vremilor de neştiinţă (Ioan 15,22). De aceea, cheamă pe păcătos prin Evanghelie să se întoarcă conform Revelaţiei divine (Fapte 17,30).

27:60 Dumnezeu a tolerat sclavagismul, dar i-a apărat pe sclavi de nedreptăţi (Ex. 21,16.20). El niciodată nu a încuviinţat poligamia sau divorţul, doar le-a tolerat din cauza împietririi inimii lor (Matei 19,8). Isus a reinstituit starea originală a căsătoriei (Matei19,9), care era monogamă. Apostolul Pavel a apărat acest principiu (1 Tim. 3,1-2; Tit 1,6). Amintind acest criteriu în cazul slujbaşilor nu vrea să spună că morala creştină li se oferă doar lor.

27:61 Tot astfel stă şi problema temperanţei. În trecutul îndepărtat nu s-a dat o interdicţie hotărâtă privind folosirea băuturilor alcoolice, dar folosirea lor, chiar în cazul urmaşilor lui Dumnezeu, este raportată ca fiind greşeli cu urmări negative (Gen. 9,21; 13,31-36). Dar şi în vechea dispensaţiune, cum am văzut cei consacraţi în mod special trebuia să se abţină total de la folosirea băuturilor alcoolice. Mai târziu în Vechiul Testament găsim din ce în ce mai multe solii privind condamnarea folosirii băuturilor îmbătătoare (Prov. 20,1; 23,29-32). Mai mult, Dumnezeu îl condamnă pe acela care îi dă astfel de băuturi aproapelui său (Hab. 2,15). Pentru plăcerea nevinovată a copiilor Săi, Dumnezeu le îngăduie "băuturile dulci" (Neemia 8,10).

27:62 Apostolul Pavel încorporează şi băutura în slăvirea sau dezonorarea lui Dumnezeu (1 Cor. 10,31), deoarece corpul creştinului este templul Spiritului Sfânt (1 Cor. 6,19), care nu trebuie întinat, căci în astfel de cazuri Dumnezeu îl condamnă pe om (1 Cor. 3,16-17). De aceea, folosesc apostolii în Noul Testament atât de consecvent nevoia ca un creştin să fie "treaz". Vom vedea că termenul are o legătură directă cu temperanţa creştină.

27:63 Nepho-nephalia: "…ânseamnă a fi treaz, a sta departe de orice exagerare fizică, psihică sau spirituală, a fi vigilent, ponderat, prevăzător".20) Dar marele dicţionar grecesc Liddel-Scott ne face atenţi că înţelesul primar al cuvântului este "a fi treaz, a nu bea vin".21) În studiul său despre beţie, Philo de Alexandria vorbeşte astfel de termenul "nephalia": "Omul cu adevărat înţelept se străduieşte să aducă o jertfă abstinentă şi se hotărăşte cu toată puterea să se împotrivească folosirii vinului, generatorul tuturor relelor".22) A. Souter este de părere că "nephalios" trebuie tradus prin "treaz, neinfluenţat de vin".23) Despre traducerea corectă a termenilor "nepho" şi "nephalia", Gustav Tobler are următoarea argumentaţie: "Nepho înseamnă: fără vin, dispensat de vin, liber de acţiunea vinului. Acesta este înţelesul fundamental primar al cuvântului. În cazul că expresia se foloseşte figurat va avea înţeles potrivit numai dacă sensul primar va constitui baza celui secundar".24) Termenul grec a devenit astăzi un termen tehnic în sociologie, etnografie şi în istoria religiilor, aşteptând să fie "descoperit" şi în teologie. Iată câteva exemple: În Dictionnaire Ecyclopédique Quillet, Paris, 1935, la cuvântul "nephalism" găsim următorul sens: "abstinenţă totală de la alcool". Sau Webster "Approved Dictionary" (1949) citim comentariul: "Nephalist este cel care se abţine total de la folosirea băuturilor îmbătătoare; în Statele Unite i se spune prohibiţionist. Nephalism = cu totală abstinenţă".25) Sau în Grant Larousse citim o informaţie semnificativă: "Nephalion = libaţie (jertfă de băutură) din apă curată sau din apă cu miere".26) Când vorbim despre "nefalii" (fonetic!), sau jertfe nefalice, înţelegem acele jertfe care în religiile păgâne se aduceau din băuturi nealcoolice, de exemplu: apă dulce, lapte, etc. Aceste jertfe se aduceau mai ales zeiţelor artelor. Problema judecată astfel va fi o delectare pentru cititorul receptiv să facă el singur exegeza următoarelor texte, în care apar expresiile "nepho" şi "nephalia": 1 Tes. 5,6 (Néphomen); 1 Tim. 3,2 (Néphalion); 1Tim. 3,11 (Néphalius); Tit 2,2 (Néphalius); 1 Petru 1,13 (Néphontes); 1 Petru 4,7 (Népsate, la aorist imperativ); 1 Petru 5,8 (Népsate). Concluzia unei exegeze noi va fi edificatoare atât pentru folosirea acestor texte în predicile noastre, cât şi pentru formarea principiilor proprii.

27:64 f) Părinţii bisericii despre temperanţă: Vom cita câteva opinii autorizate numai pentru ilustrarea faptului că temperanţa creştină a fost, este şi va fi un pilon de susţinere al unui adevărat caracter creştin.

27:65 Basiliu, sau Vasile Cel Mare (330-379): "Vinul arde raţiunea şi priceperea; şi, în contrast, excită ca un roi de albine pasiuni şi pofte".

27:66 Augustin (354-430): "Băutorul de vin este înaintea lui Dumnezeu o scârbă, pentru îngeri este respingător, pentru oameni este o batjocură, pentru virtuţi o pustietate, iar pentru diavol este o jucărie."

27:67 Chrisostom, sau Ioan Gură de Aur, mândria teologiei greceşti: "Beţivul este un cadavru însufleţit, un diavol prin alegerea sa liberă, un bolnav care nu poate fi iertat, un decăzut care nu merită menajare, el este o ruşine pentru neamul nostru."27)

27:68 *

27:69 1) D.V., 193.

27:70 2) S.S., 586.

27:71 3) P.R., 488-489.

27:72 4) S.I. McMillen, None of these Diseases, 1968, 29-30.

27:73 5) Idem, 30.

27:74 6) Idem, 32.

27:75 7) Idem, 27.

27:76 8) S.S., 41.

27:77 9) D.H., 21.

27:78 10) Davidson, op. cit., 716.

27:79 11) Gesenius, op. cit., 855.

27:80 12) Davidson, op. cit., 350.

27:81 13) Lexicon zur Biebel, 1518.

27:82 14) Op. cit., 877.

27:83 15) R. Balbur-A. Amir, Dicţionar de bază ebraic -rom|n, 93.

27:84 16) Realienencyc, für prot. Theol., XXI, cit., Heinz, op. cit., 232.

27:85 17) Gesenius, op. cit., 774.

27:86 18) Czeglédi -Hamar, op. cit., 774.

27:87 19) H. Heinz, op. cit., 232.

27:88 20) J. Kiss, op. cit., 115.

27:89 21) Op. cit., 1175.

27:90 22) Gustav Tobler, Leben ohne Alkool, Zürich, 1974.

27:91 23) A. Souter, op. cit., 166.

27:92 24) Tobler, op.cit., 160.

27:93 25) Idem, 160.

27:94 26) Idem, 160.

27:95 27) Toate cele trei citate au fost luate din H. Heinz op. cit., 232.233.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: