English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Doctrina Adventista / Web / Manualul Doctrinelor Biblice AZS

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Manualul Doctrinelor Biblice AZS, 20


20:1 16. Biserica rămăşiţei

20:2 De memorizat: "Dar dacă voi zăbovi, să ştii cum trebuie să te porţi în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlpul şi temelia adevărului." 1 Tim. 3,15.

20:3 Introducere: Planul de Mântuire a prevăzut ca biserica să fie un mijloc de salvare pentru păcătoşi, ca şi arca lui Noe în timpul potopului. În Vechiul Testament pentru acest scop a fost chemat poporul Israel să alcătuiască poporul, sau adunarea lui Dumnezeu.1) În Noul Testament biserica lui Hristos este adunarea celor chemaţi. Dumnezeu a chemat-o, a organizat-o, a rânduit-o astfel ca să fie stâlpul şi temelia adevărului în lume.

20:4 I. Biserica în Scripturi

20:5 1. Ce denumire foloseşte Scriptura pentru biserică?

20:6 a) Trupul lui Hristos: 1 Cor. 12,27.

20:7 b) Clădire, Templu: Efes. 2,21-22.

20:8 c) Mireasa Mielului: Apoc. 19,7.

20:9 d) Turma lui Dumnezeu: 1 Petru 5,2.

20:10 Notă: "Biserica" este mijlocul rânduit de Dumnezeu pentru mântuirea celor păcătoşi. A fost

20:11 organizată pentru servire şi misiunea ei este să ducă lumii Evanghelia. De la început a fost în planul lui Dumnezeu ca prin biserica Sa să reflecte lumii plinătatea Sa îndestulătoare. Membrii bisericii, cei ce-au fost chemaţi din întuneric la lumina Sa minunată, trebuie să reflecte slava Sa. Biserica este depozitara bogăţiilor harului lui Hristos: şi -în cele din urmă -prin biserică se va manifesta, împreună cu 'domniile şi stăpânirile din locurile cereşti' (Efes. 3,10), finala şi totala manifestare a dragostei lui Dumnezeu."2)

20:12 2. Care este mijlocul rânduit de Dumnezeu să arate păcătoşilor ce au de făcut ca să fie mântuiţi? Fapte 9,6.

20:13 Notă: "Astfel a întărit Isus autoritatea bisericii Sale organizate, punându-l pe Saul în legătură cu uneltele Lui pământeşti alese. Hristos a avut deja acum o biserică, o reprezentantă pe pământ şi-i aparţinea lucrarea de a-l conduce pe păcătosul pocăit pe cărarea vieţii."3)

20:14 "Biserica este fortăreaţa lui Dumnezeu, cetatea Sa de scăpare, susţinută de El într-o lume revoltată."4)

20:15 II. Semnele caracteristice ale adevăratei biserici

20:16 1. Care sunt semnele caracteristice din care putem cunoaşte adevărata Biserică a lui Hristos?

20:17 a) Ea apare ca o împlinire a profeţiei: Apoc. 10,8-11.

20:18 b) Păzeşte toate poruncile lui Dumnezeu: Apoc. 12,17.

20:19 c) Posedă credinţa lui Isus: Apoc. 14,12.

20:20 d) Credinţa ei se bazează pe Scripturi: Luca 11,28; Gal. 1,8.

20:21 e) Are darul Spiritului Profetic: Apoc. 12,17; 19,10.

20:22 f) Are o solie universală: Apoc. 14,6-7; Matei 24,14.

20:23 Notă: "Isus este prietenul păcătoşilor şi inima Lui este mişcată de nenorocirea lor. El are toată puterea atât în cer cât şi pe pământ; dar El respectă uneltele rânduite de El pentru luminarea şi salvarea oamenilor; El trimite pe cei păcătoşi la biserică, pe care El a rânduit-o să fie un canal al luminii pentru lume."5)

20:24 III. Ultima biserică în profeţie

20:25 1. Cum este descrisă ultima biserică în profeţie? Apoc.3,14-22.

20:26 Notă: Laodikeia este un nume compus din două cuvinte: lao = popor; dike = drept, hotărâre judecătorească, condamnare, pedeapsă, dreptate divină, condamnatoare. Adventiştii de Ziua a Şaptea au recunoscut totdeauna în acest nume simbolic acel adevăr prezent care se referă la vestirea judecăţii (Apoc. 14,7-8). Perioada profetică simbolizată prin Laodicea reprezintă ultima reformaţiune sau încheierea procesului reformator.

20:27 "Oricât de slabă şi plină de defecte ar părea că este ea, biserica -într-un sens special -este singurul obiect căruia îi acordă suprema Sa atenţie. Ea este scena harului Său, unde El Îşi găseşte plăcerea să-Şi descopere puterea Sa transformatoare a inimilor."6)

20:28 2. De ce numim biserica ca fiind cea a "rămăşiţei"? Rom. 9,27; 11,5; Apoc. 12,17.

20:29 Notă: Biserica universală este compusă din toţi aceia care cred cu adevărat în Hristos, dar în zilele din urmă, în timpul răspândirii apostaziei, rămăşiţa va fi chemată de Dumnezeu să păzească poruncile lui Dumnezeu şi credinţa lui Isus. Această rămăşiţă va anunţa sosirea judecăţii, va proclama salvarea prin Hristos şi va vesti iminenta venire a dreptului Judecător.

20:30 Adventiştii de Ziua a Şaptea nu susţin că ei ar fi singurii credincioşi sinceri pe pământ. Ei cred că formează biserica vizibilă a lui Hristos, dar totodată cred că Dumnezeu mai are şi alte oi pe care le recunoaşte ca aparţinând de poporul Său, suflete sincere, cărora li se adresează solia din Apoc. 18,4. "Chiar şi între păgâni… sunt unii care s-au închinat lui Dumnezeu fără să-şi dea seama, persoane cărora lumina nu le-a fost niciodată adusă prin unelte omeneşti, dar tot nu vor pieri. Deşi n-au cunoscut Legea scrisă a lui Dumnezeu, ei au auzit glasul Lui vorbindu-le prin natură, şi au făcut lucrurile cerute de Lege. Faptele lor dau dovadă că Duhul Sfânt a atins inimile lor şi ei sunt recunoscuţi ca fii ai lui Dumnezeu."7)

20:31 IV. Conducerea bisericii lui Hristos

20:32 1. Cine conduce efectiv biserica? 1 Cor. 12,28.11.

20:33 2. Există în Noul Testament o ierarhie preoţească în biserica creştină, asemănătoare celei din Vechiul Testament? 1 Petru 2,9.

20:34 Notă: În biserica lui Hristos nu există ierarhie, ci numai slujbaşi având însărcinări temporare. Dacă este să vorbim despre o preoţie, atunci aceasta este "preoţia universală" a fiecărui credincios botezat în Hristos, cu drepturi egale şi cu datorii egale în biserică.

20:35 3. Cu ce autoritate a fost investită biserica de către Capul ei? Matei 18,17-18.

20:36 Notă: "Cuvântul lui Dumnezeu n-a autorizat pe nimeni de a pune propria sa judecată în opoziţie cu judecata bisericii şi nici nu-i îngăduie să-şi susţină păreri împotriva opiniilor bisericii. Dacă nu ar exista nici o disciplină şi conducere în biserică, atunci aceasta s-ar descompune şi nu s-ar mai putea ţine laolaltă ca un trup."8)

20:37 R e p e t i ţ i e

20:38 1. Ce este biserica lui Hristos?

20:39 Răspuns: "Prin biserica lui Hristos se înţelege reuniunea tuturor credincioşilor născuţi din nou, care continuă a duce o viaţă conform Cuvântului lui Dumnezeu şi care rămân statornici în păzirea poruncilor şi în credinţa Domnului Isus Hristos."9)

20:40 2. Care sunt semnele de recunoaştere ce caracterizează adevărata biserică?

20:41 Răspuns: Aceste semne sunt: 1. Ea trebuie să apară ca o împlinire a profeţiei. 2. Să păzească toate poruncile lui Dumnezeu. 3. Să posede credinţa lui Isus. 4. Credinţa ei să fie bazată numai pe Scripturi. 5. Să deţină darul Spiritului Profetic. 6. Să proclame o solie actuală, universală.

20:42 3. Cum este numită ultima biserică în profeţie?

20:43 Răspuns: Ultima sau biserica a şaptea în profeţie este numită Laodicea, ceea ce înseamnă popor drept, sau judecata popoarelor. Se mai foloseşte şi termenul de biserica rămăşiţei.

20:44 4. Cine conduce biserica lui Hristos?

20:45 Răspuns: Biserica lui Hristos este condusă de Duhul Sfânt prin intermediul darurilor pe care le-a împărţit printre membrii bisericii.

20:46 5. Ce ni s-a descoperit despre autoritatea bisericii?

20:47 Răspuns: Hristos a învestit biserica cu o autoritate ce trebuie să fie recunoscută şi respectată. Deoarece autoritatea ei izvorăşte din Scripturi, trebuie să stea totdeauna sub controlul Scripturilor.

20:48 Concluzii dogmatice

20:49 Biserica este comunitatea credincioşilor care Îl acceptă şi mărturisesc pe Isus Hristos ca Domn şi Mântuitor. Ca o continuare a poporului lui Dumnezeu din timpul Vechiului Testament, am fost chemaţi din păcat şi ne-am unit pentru adorarea lui Dumnezeu, pentru instruire în Cuvânt, pentru oficierea Cinei Domnului, pentru a servi omenirea şi pentru a proclama Evanghelia veşnică. Biserica a primit autoritatea ei de la Hristos, Cuvântul Întrupat, şi din Scripturi, din Cuvântul scris. Ea este familia lui Dumnezeu; fiind adoptaţi de El ca copii, membrii bisericii trăiesc în baza noului legământ. Biserica este trupul lui Hristos, o comunitate a credinţei, al cărei Cap este Însuşi Hristos.

20:50 Biserica are două aspecte: unul vizibil, care este organizaţia ei văzută de noi, iar altul invizibil, văzut numai de Dumnezeu. Noi nu putem vedea biserica în totalitatea ei, deoarece în 153

20:51 biserica vizibilă e-xistă grâu şi neghină, dar numai Dumnezeu vede cu adevărat neghina. Dar şi în jurul nostru mai sunt suflete sincere, care trăiesc conform luminii primite de ei din Cuvânt, şi neavând ocazia să cunoască mai mult, Domnul -în harul Său -îi recunoaşte ca aparţinând de poporul Lui (Apoc. 18,4). Cuvântul ne descoperă că va veni timpul când Domnul va uni cele două aspecte: biserica vizibilă va fi curăţită prin încercarea zguduirii (cernerii), iar sufletele sincere din afara ei vor recu-noaşte lumina ce li se adresează prin solie, unindu-se cu biserica vi-zibilă a lui Hristos.

20:52 Biserica este mireasa pentru care a murit Hristos, ca să o sfinţească şi să o cureţe. Când El va veni în glorie, va înfăţişa înaintea Lui această biserică, slăvită, iar credincioşii din toate timpurile -preţul sângelui Său -vor fi fără pată, fără zbârcitură, sfinţi şi fără prihană.

20:53 Concluzii etice

20:54 Biserica nu este un scop în sine, ci numai mijlocul rânduit de Dumnezeu pentru salvarea păcătoşilor. Ea este o fortăreaţă sau o cetate de scăpare pentru păcătoşi, este barca de salvare pentru cei ce se zbat în valurile păcatului.

20:55 Biserica, în existenţa ei, nu este îndreptată împotriva lumii, ci pentru lume, pentru binele omenirii. Astfel, idealul de a deveni lumina lumii nu este numai un privilegiu, ci şi o datorie a bisericii. Dar dacă biserica îşi va pierde din vedere marea ei însărcinare şi, în loc să servească, va vrea să domine, atunci ea va deveni sare fără gust în loc de binecuvântare.

20:56 Organizaţia pusă în slujba servirii ajută biserica în împlinirea mandatului ei. Dar dacă se abuzează de organizaţie şi ea devine scop în sine, biserica va suferi de instituţionalism, iar organizaţia ei se va transforma într-un idol.

20:57 În biserică nu există slujbe autonome, ierarhizări automate. Slujbaşii ei sunt rânduiţi pentru servire de Duhul Sfânt, aleşi pe calea organizaţiei, în acord cu darurile spirituale pe care le-au primit de la Domnul.

20:58 În biserica lui Hristos trebuie să existe unire şi pace. Exercitarea disciplinei este însărcinarea bisericii, nu a slujbaşului sau a slujbaşilor. Disciplina bisericii nu înseamnă exercitarea de drepturi judecătoreşti, nici nu poate deveni instrument de constrângere, ci are scopul de a ajuta pe cel greşit întru îndreptarea lui. Membrii bisericii au dreptul să se ajute reciproc; să se trateze ca fraţii, conform instrucţiunilor din Matei 18,15-17.

20:59 În biserică trebuie să existe şi o disciplină a doctrinei. Revelaţia a fost dată bisericii, deci interpretarea Bibliei este însărcinarea bisericii, nu a membrului. De aceea, probleme neclare sau vederi personale nu pot fi subiecte pentru predicarea Evangheliei. Dar fiindcă în biserică există o preoţie universală, de aceea nici predicarea Evangheliei nu trebuie limitată doar la pastori sau la slujbaşi. Biserica, prin organizaţie, are autoritatea să aducă la tăcere pe cei care învaţă altfel decât a înţeles biserica descoperirile date ei în Scripturi.

20:60 Datoria membrilor bisericii este trăirea în acord cu pretenţiile Scripturii, respectarea organizaţiei şi a ordinii în biserică, supunerea faţă de hotărârile ei şi o stimă sinceră faţă de cei care se ostenesc pentru mântuirea lor (Evrei 13,17).

20:61 Note suplimentare teologice

20:62 Ecclesiologie: Este disciplina teologică care se ocupă cu doctrina despre biserică.

20:63 Semnele de recunoaştere ale bisericii adevărate: Acest capitol este cel mai important în ecclesiologie. Iată câteva poziţii:

20:64 a) Biserica romano-catolică: Conform simbolurilor, biserica este una (cea romană), sfântă (având misiune sacramentală), catolică (universală, cuprinzând tot globul) şi apostolică (instituţie ierarhică cu vârf monarhic, bazată pe succesiunea apostolică). VATICAN II în decretul despre ecumenism a enunţat că "toţi fraţii dispersaţi trebuie să se alipească de această biserică catolică, cei care într-un fel oarecare aparţin de poporul lui Dumnezeu."10) În concepţia romană, biserica este "instituţie nemuritoare": "Participarea la mântuire… în fond se petrece în mod comunional. Poporul lui Dumnezeu formează o comunitate mesianică, ceea ce deja este un mijloc specific al mântuirii."11)

20:65 b) Bisericile ortodoxe: Biserica este una, sfântă, sobornicească şi apostolească. Una = căci un cap poate avea doar un singur trup. Se crede că biserica prelungeşte întruparea Mântuitorului prin prezenţa Sa la fiecare Euharistie. Sfântă = nu prin starea de sfinţenie a membrilor ei, ci prin misiunea sfinţitoare şi prin mijloacele sfinţitoare (Sf. Taine) ale bisericii. Sobornicească = răspândită în toată lumea, cuprinzând pe credincioşii din toate locurile, din toate timpurile şi dintre toate neamurile, unindu-i în Hristos. Apostolească = căci în ea se afirmă succesiunea şi tradiţia apostolică. "Biserica îşi asigură succesiunea apostolică prin ierarhia bisericească… Creştinismul este ierar-hic. Biserica face deosebire între păstori şi turmă, cler şi popor, slujitori sau lucrători şi 'ogor'."12)

20:66 c) Bisericile lutherane: În toate scrierile confesionale domină influenţa reformatorului: "Biserica creştină să fie cunoscută că acolo se predică Evanghelia curată. Căci după cum din prezenţa unui steag putem recunoaşte ce fel de domn şi ce fel de armată este pe câmpul de bătălie, tot astfel în mod sigur putem recunoaşte din Evanghelie unde este Hristos şi armata Sa."13) Într-o publicaţie apărută în 1539 (despre concilii şi biserică), Luther enumeră şapte semne distinctive ale adevăratei biserici: Cuvântul lui Dumnezeu, botezul, Sfânta Cină, disciplina bisericii, slujba de predicator, rugăciunea, crucea şi suferinţa.14) Melanchton deosebeşte doar trei semne: a) armonia în-văţăturii nefalsificată a Evangheliei; b) folosirea dreaptă a sacramentelor; c) ascultarea de serviciul Cuvântului divin.15)

20:67 d) Biserica reformată: Ioan Calvin vorbeşte despre două semne de recunoaştere: a) predicarea Cuvântului; b) menţinerea sacramentelor.16) Guy de Bray în Confessio Belgica formulează trei semne de recunoaştere: a) vestirea curată a Cuvântului; b) distribuirea sacramentelor conform Cuvântului; c) adevărata disciplină în biserică. Aici se pare a fi amintită remarca foarte actuală a lui Karl Barth: "Biserica este totdeauna ameninţată de întrebarea dacă este ea biserica cea adevărată, sau cea falsă? Şi poate ameninţarea este mai pronunţată atunci când în modul cel mai sigur se declară că ea este cea adevărată."17) De aceea teologul nou-reformator vede un sigur raport în care se manifestă subzistenţa bisericii lui Dumnezeu: "Singurul lucru care fundamentează şi susţine biserica, în care cu adevărat ea poate fi mică sau cu adevărat mare: că omul ascultă de Dumnezeu. Ascultă, căci Dumnezeu îi vorbeşte. Unde se întâmplă lucrul acesta, acolo există biserica, chiar dacă sunt prezenţi numai doi sau trei oameni, şi aceştia nici nu aparţin de elită, nici de oamenii obişnuiţi, ci, poate, sunt lepădătura omenirii. Acolo unde vorbeşte Scriptura -şi prin Scriptură Însuşi Dumnezeu prin cuvântul faptelor Lui mari -şi acolo unde omul ascultă -Îl aude chiar pe Dumnezeu vorbind prin glasul martorilor Săi, acolo este şi subzistă biserica. Nu există biserică în afară de această relaţie."18)

20:68 Biserica vizibilă şi indivizibilă: Denumirea aparţine lui Augustin şi a fost preluată de reformatori. Luther foloseşte termenii de biserică internă şi externă: "Biserica are două feţe: numerică şi semnificativă, aparentă şi reală, nominală şi faptică, internă şi externă…"19) Biserica externă se găseşte pe meridiane geografice, această biserică este "trupească" şi vizibilă. Dar în comunitatea internă a sfinţilor nimeni nu observă cine este sfânt şi credincios, căci "gloata" acestei biserici nu poate fi cuprinsă, deoarece nimeni nu poate aprecia cu siguranţă credinţa celuilalt om. În concepţia lui Calvin, nu se poate vedea biserica în totalitatea ei, căci în ea aparţin şi oamenii decedaţi şi cei care se vor naşte de acum înainte. Dar nu aparţin de ea nici unii care sunt acum membrii, căci este multă pleavă între grâu. "Deosebirea bisericii vizibile şi invizibile… a făcut ca protestantismul să încline spre o eroare primejdioasă. Conform acestei erori, cele spuse despre biserică se referă la biserica credinţei, la biserica adevărată, cea care este invizibilă. Biserica în care trăim nu poate fi confundată cu aceea. Deşi are putere şi din biserica adevărată, ea (cea vizibilă) este numai o realitate sociologică în lume. Declaraţia din Barmen afirmă că biserica, chiar ca biserica păcătoşilor iertaţi, formează acea biserică în care Isus Hristos este prezent şi lucrează. Biserica este biserica lui Isus Hristos chiar în această ipostază problema-tică a ei. Dar numai atunci este biserica lui Hristos dacă în propovăduirea ei şi în viaţa ei va vesti numai Cuvântul lui Hristos şi-I va sluji Lui."20)

20:69 Biserica luptătoare şi biruitoare: În teologie se înţelege că cea prezentă este biserica luptătoare, iar cea finală, cea glorificată, va fi biserica biruitoare. Esenţa deosebirii este: de multe ori s-a părut că biserica luptătoare a fost umilită, înfrântă, chiar distrusă aparent. Dar biserica luptătoare nu este tot una cu cea biruitoare. Esenţa deosebirii este: de multe ori s-a părut că biserica luptătoare a fost umilită, înfrântă, chiar distrusă aparent. Dar biserica luptătoare nu este tot una cu cea biruitoare. Credincioşii consecvenţi au fost excomunicaţi din biserica luptătoare, apoi arşi pe rug. Totuşi, ei vor triumfa împreună cu biserica biruitoare, pentru că au fost credincioşi până la moarte. Când Girolamo Savanarola a fost executat în ziua de 23 mai 1498, episcopul din Vasona a greşit textul excomunicării, zicând: "Separo te ab Ecclesia militante anque triumphante". -Te despart de biserica luptătoare şi triumfătoare! Savanarola, în pragul executării, a avut umorul de a-l corecta pe episcop: "Monsignore, greşiţi! Trebuia să spuneţi doar 'de cea luptătoare', căci de cea triumfătoare numai Dumnezeu mă poate despărţi!".21)

20:70 Ecclesia reformata semper reformanda: "Biserica reformată trebuie totdeauna reformată" este o teză a reformaţiunii care vrea să exprime convingerea reformatorilor că procesul reformator nu poate fi considerat încheiat şi trebuie să se tindă spre o reformă permanentă până la o totală armonie cu Scriptura.

20:71 Reforma şi reformaţiunea: În sens teologic, cele două cuvinte au conţinut de sine stătător. Reformaţiunea este acea înnoire a credinţei în care principiile în discuţie au fost supraordonate unităţii bisericii. Reforma este acea înnoire în care procesul reformator este subordonat unităţii bisericii.

20:72 1) Qahal (ebr.) înseamnă adunare, comunitate. Apare de 134 ori în V.T. Traducerea greacă LXX foloseşte ca termen corespondent ekklesia, din verbul ekkaleo = a chema. Ekklesia ânseamnă adunarea sau comunitatea celor chemaţi.

20:73 2) E.G. White, F.A., 9.

20:74 3) Idem, 112.

20:75 4) Idem, 11.

20:76 5) Idem, 112.

20:77 6) Idem, 12.

20:78 7) E.G. White, H.L.L., 473.

20:79 8) E.G. White, 3 T, 428.

20:80 9) Statutul de organizare şi funcţionare al Cultului A.Z.Ş., Mărturisirea de credinţă, art. 11,

20:81 p. 29. 10) W. Niesel, op. cit., 54. 11) Antoine Casanova, A II, vatikáni zsinat, 1971, 273. 12) Învăţătura de cred. creşt. ortod., 147. 13) M. Luther, W. A., 11, 408. 14) M. Luther, W. A., 50, 624. 15) Melanchton, CR XXIII, 37. 16) Calvin, Inst. IV, 1, 10. 17) Barth, Gotteserkenntnis und Gottesdienst, 166. 18) K. Barth, Teologische Fragen und Antworten, 166. 19) M. Luther, W. A., 43, 428.

20:82 20) W. Niesel, op. cit., 21.

20:83 21) Piero Misciattelli Savonarola, Bp. 1936, 251.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: