Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 9:20


9:20 Dar, mai degrabă, cine eşti tu, omule, ca să răspunzi împotriva lui Dumnezeu? Nu cumva vasul de lut va zice celui ce l-a făcut: Pentru ce m-ai făcut aşa?

Dar. Mai degrabă. Ordinea cuvintelor în greceşte şi înţelesul literal al propoziţiei este: ,,O, omule, dar în adevăr, cine eşti tu?” un contrast emfatic e sugerat între simplul om şi Dumnezeu. Pavel reaminteşte omului că unica lui legătură cu Dumnezeu este aceea de la făptură la Creator. De aceea, ce om are vreun drept să se plângă cu privire la procedeele lui Dumnezeu sau să se plângă cu privire la ele? În loc de a răspunde la întrebările puse în versetul anterior, Pavel se adresează spiritului care le-a dat naştere.

Răspunzi. Gr. antapokrinomai, literal ,,a răspunde contrazicând”. ,,Unica altă apariţie în NT a acestui verb este în Luca 14,6, unde este folosit pentru a descrie incapacitatea fariseilor de ,,a răspunde” lui Isus. La fel, în versetul acesta, cuvântul poate sugera împotrivire faţă de un răspuns pe care Dumnezeu deja l-a dat.

Vasul de lut. [,,Lucrul format”, KJV; ,,plăsmuitura”, Nitz.]. gr. plasma. Verbul înrudit, plasso, ,,a modela”, ,,a da formă”, aşa cum e cu lutul sau ceara. Compararea puterii lui Dumnezeu cu stăpânirea unui olar asupra lutului său era o idee obişnuită în VT. Pavel citează aici din Is. 29,16; 45,9( cf. 64,8; Ier. 18,6). E deosebit de corespunzător pentru Pavel să folosească aceste cuvinte din Isaia, întrucât ambii scriitori discută acelaşi subiect – formarea de către Dumnezeu a lui Israel aşa cum socoteşte EL că e cel mai bine.

Pentru ce? Încumetarea ridicării unei plângeri împotriva lui Dumnezeu e cu putere ilustrată. În calitate de Creator, Dumnezeu are dreptul de a distribui darurile potrivit cu voia Sa (vezi vers. 11).