Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Romani

Romani 2:20


2:20 povăţuitorul celor fără minte, învăţătorul celor neştiutori, pentru că în Lege ai dreptarul cunoştinţei depline şi al adevărului;

Povăţuitorul. [,,instructorul”, KJV]. Sau ,,corectorul”. Cuvântul grec atinge atât înţelesul de învăţătură, cât şi pe cel de disciplină.

Celor neştiutori. [,,pruncilor”, KJV]. Adică al persoanelor care sunt imature din punct de vedere religios. Aşa priveau iudeii pe cei dintre neamuri, prozeliţi ai iudaismului. Isus folosea termenul pentru a se referi la oamenii de rând care-L ascultau bucuros (Mat 11,25). Aşa descria Pavel pe proaspeţii convertiţi corinteni (1Cor 3,1).

Dreptarul [,,forma”, KJV; ,,icoana”, Nitz.]. Gr. morphosis, ,,o formă”, ,,o schiţă”, ,,o asemănare”. Pavel se referă la schiţă fără conţinut. Acest cuvânt mai apare în Noul Testament în 2 Timotei 3,5, unde ,,forma de evlavie” este pusă în contrast cu ,,puterea ei”. În Romani, Pavel vorbeşte despre schiţa, cadrul, întruparea cunoştinţei şi adevărului pe care iudeii le aveau la îndemână în lege. Dumnezeu intenţionase ca această ,,formă” nu numai să fie o călăuză pentru iudei, ci la rândul lor ei să o folosească pentru a învăţa pe neamuri cu privire la adevărurile Evangheliei.

În lege. Poate o referire generală la învăţăturile Vechiului Testament ca tot (vezi vers. 12).