Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Apocalipsa

Apocalipsa 21:8


21:8 Dar cât despre fricoşi, necredincioşi, scârboşi, ucigaşi, curvari, vrăjitori, închinătorii la idoli, şi toţi mincinoşii, partea lor este în iazul, care arde cu foc şi cu pucioasă, adică moartea a doua.

Dar. Acum este prezentat un puternic contrast.

Fricoşi. Gr. deiloi, ,,laş”, ,,fricos”. Cuvântul acesta este întotdeauna folosit în sensul negativ, al laşităţii, al timidităţii nejustificate. Compară cu Matei 8,26; Marcu 4,40; cu verbul înrudit, de la Ioan 14,27, şi cu substantivul abstract înrudit, de la 2 Timotei 1,7. În fiecare din aceste situaţii laşitatea este sensul primar. Din cauza laşităţii, a slăbiciunii morale, mulţi nu câştigă biruinţa în lupta creştină; când vine încercarea, ei cedează. Compară cu Matei 24,13.

Necredincioşi. Adică cei cărora le lipseşte credinţa, în sensul că nu au rămas credincioşi. Ei nu se încred în Dumnezeu până la sfârşit; dovedind că nu sunt vrednici de încredere. Scârboşi. Gr. bdelusso, ,,a se strica”, ,,a se îndepărta cu scârbă”, ,,a detesta”, înrudit cu verbul bdeo, ,,a puţi”. Substantivul bdelugma apare la Luca 16,15; Apocalipsa 17,4.5; 21,27. Ucigaşi. Aici sunt incluşi cei care, de-a lungul istoriei, i-au persecutat şi i-au ucis pe copiii credincioşi ai lui Dumnezeu. Curvari. Gr. pornoi, ,,desfrânaţi” (vezi 1 Corinteni 5,9.10; etc.). Forma feminină e tradus ,,curvă” la Matei 21,31.32 şi ,,femeie desfrânată” la Luca 15,30. Compară cu Efeseni 5,3.5.

Vrăjitori. Gr. pharmakoi, ,,cei care practică artele magice”. Sensul primar al rădăcinii acestui cuvânt se referă la magie, farmece, vrăjitorie şi la folosirea drogurilor pentru a produce o stare de adormire. Un corespondent modern al acestei practici antice este spiritismul.

Închinătorii la idoli. Se face referire la popoarele păgâne, ca şi la creştinii care practică ritualuri păgâne. Vezi comentariul de la 1 Corinteni 5,10; 6,9; 10,7. Mincinoşii. Incluzându-i pe cei care predică învăţături false. Vezi comentariul de la Exodul 20,16; vezi PP 309. Moartea a doua. Vezi comentariul de la cap. 20,6.