17:10 Sunt şi şapte împăraţi: cinci au căzut, unul este, celălalt n-a venit încă, şi când va veni, el va rămâne puţină vreme.
Şi sunt şapte împăraţi. Sau ,,şi ei sunt şapte împăraţi”. Aceşti ,,împăraţi” nu sunt în plus pe lângă ,,capete” şi ,,munţi”, ci probabil că se identifică cu acestea. Nu este foarte clar ce diferenţă se intenţionează între ,,împăraţi” şi ,,munţi”, sau dacă există vreuna.
Cinci au căzut. Nu este clar indicat momentul când se poate preciza că cele cinci capete au ,,căzut”, că ,,unul este” şi că celălalt ,,n-a venit încă”. În general comentatorii adventişti susţin una sau alta din cele trei opinii cu privire la momentul indicat aici: (1) După modelul de interpretare conform căruia cele şapte capete reprezintă toate puterile care se opun poporului şi lucrării lui Dumnezeu de pe pământ, indiferent de număr, aceste cuvinte arată doar că o majoritate a puterilor reprezentate astfel a dispărut de pe scena istoriei. (2) Cei care enumără primele cinci capete ca fiind Babilonul, Persia, Grecia, Roma şi papalitatea consideră că acestea cinci căzuseră toate la data când rana de moarte fusese în cele din urmă dată capului papal al fiarei, în 1798 (vezi comentariul de la cap. 13,3.4). (3) Cei care cred că primele cinci capete sunt Egiptul, Asiria, Babilon, Persia şi Grecia consideră că momentul indicat în v. 10 este timpul când a trăit Ioan, când a fost dată viziunea. Vezi comentariul de la v. 9.
Unul este. Conform celei de-a doua opinii, este vorba de Franţa sau Statele Unite, după anul 1798, iar conform celei de-a treia, este Imperiul Roman din vremea lui Ioan (vezi mai sus, comentariul de la ,,cinci au căzut”).
Celălalt. Conform primei opinii, este vorba de minoritatea puterilor politice care mai au să-şi îndeplinească partea lor; conform celei de-a doua, este Statele Unite sau o organizaţie mondială, ca Liga Naţiunilor sau papalitatea (vezi mai sus, la ,,cinci au căzut”). Se poate observa că dacă evenimentele prezise în cap. 17 sunt, în parte, identice cu cele din cap. 13 (vezi comentariul de la cap. 17,3.8), înseamnă că cel desemnat prin pronumele ,,celălalt” este capul papal.
Puţină vreme. Gr. oligos, folosit de 34 de ori în Noul Testament cu sensul de ,,puţini”, ,,puţin”, ,,mic”, cu referire la o cantitate, şi de opt ori cu sensul de ,,scurt”, cu referire la timp (vezi comentariul de la cap. 12,12). Sintagma poate fi tradusă fie ,,este necesar ca el să rămână puţin”, fie ,,este necesar ca el să dăinuiască scurt timp”, probabil în sensul de ,,o perioadă limitată de timp”, în contrast cu o perioadă nelimitată de timp. În cap. 12,12 oligos face referire la ,,timpul scurt” acordat lui Satana după ce a fost înfrânt la cruce (compară cu DA 758, 761; GC 503). Probabil că aici îngerul îl reasigură pe Ioan că Satana, şi mai precis puterea reprezentată (sau puterile reprezentate) de cel de-al şaptelea cap, nu-şi va vedea niciodată planurile împlinite pe deplin sau că perioada puterii sale a fost drastic limitată. Unii înţeleg aici cuvântul oligos strict literal, indicând o perioadă scurtă de timp.