Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Apocalipsa

Apocalipsa 16:12


16:12 Al şaselea a vărsat potirul lui peste râul cel mare, Eufrat. Şi apa lui a secat, ca să fie pregătită calea împăraţilor, care au să vină din Răsărit.

Al şaselea. În general comentatorii adventişti prezintă una din următoarele două interpretări ale v. 12–16. Conform primei interpretări, ,,râul cel mare, Eufrat” reprezintă Imperiul Otoman; secarea apelor râului, slăbirea treptată a acestui imperiu; ,,împăraţii de la Răsărit”, naţiunile din Orient; iar Armaghedon reprezintă valea Meghido, în nordul Palestinei. În felul acesta, se consideră că slăbirea Imperiului Otoman pregăteşte calea pentru ca naţiunile orientale să se întâlnească, în valea de la Meghido, cu cele apusene.

Conform celei de-a doua interpretări, Eufratul reprezintă oamenii peste care stăpâneşte Babilonul mistic; secarea apelor lui, retragerea sprijinului pe care aceşti oameni îl dau Babilonului; ,,împăraţii de la Răsărit” îi simbolizează pe Hristos şi cei care Îl însoţesc; iar Armaghedonul este ultima bătălie a marii lupte dintre Hristos şi Satana, dată pe câmpul de luptă al acestui pământ. Astfel, se consideră că retragerea sprijinului omenesc oferit Babilonului mistic este îndepărtarea ultimei bariere din calea înfrângerii şi pedepsirii finale a acestuia.

Conform primei interpretări, bătălia de la Armaghedon începe cu un conflict în esenţă politic şi ajunge la apogeu o dată cu arătarea Domnului Hristos şi a oştilor cereşti. Conform celei de-a doua păreri, bătălia de la Armaghedon începe atunci când puterile religioase şi politice unite pornesc în atacul lor final contra rămăşiţei poporului lui Dumnezeu.

Deşi aceste două interpretări par să se excludă reciproc, de fapt ele au multe lucruri în comun.

Adepţii ambelor opinii cu privire la Armaghedon sunt în general de acord în următoarele privinţe:

1. 1. Că aceasta este ultima bătălie mare a istoriei pământului şi că ea se află încă în viitor.

2. 2. Că acesta este ,,războiul zilei celei mari a Dumnezeului Celui Atotputernic” (v. 14).

3. 3. Că ,,râul cel mare, Eufrat” simbolizează fiinţele umane.

n ţara lor de baştină.