Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Proverbe

Proverbe 8:22


8:22 Domnul m-a făcut cea dintâi dintre lucrările Lui, înaintea celor mai vechi lucrări ale Lui.

Domnul m-a făcut. [Domnul m-a posedat, KJV]. Semnificaţia v. 22 la 31 a fost cauza multor discuţii în decursul veacurilor. LXX are următoarea introducere la subiect: "De vă voi spune vouă cele ce se fac în toate zilele, voi pomeni cele din veac să le numeri" [lucrurile din vechime].

În pasajul acesta este o paralelă evidentă la lucrarea celei de a doua Persoane a Dumnezeirii (vezi PP 34). Totuşi, pasajul este alegoric şi trebuie să manifeste o deosebită atenţie pentru a nu forţa nota, punând în seama ei mai mult decât a avut scriitorul în minte. Traducerile derivate trebuie să fie întotdeauna în armonie cu analogia Scripturii.

Unii au căutat să găsească aici suport pentru părerea că a fost cândva un timp când Hristos nu a existat şi că El a fost creat sau născut de către Tatăl ca început al lucrării Lui de aducere la fiinţă a unui univers organizat şi locuit. Nu sunt îndreptăţite concluzii dogmatice din pasaje simbolice, parabolice. Rezultatele unui astfel de procedeu care duc pe o cale greşită pot fi demonstrate în interpretarea populară a parabolei cu omul bogat şi săracul Lazăr (Luca 16,19-31). Confirmarea crezurilor doctrinare ar trebui să fie căutată totdeauna în afirmaţiile literale ale Bibliei. În ce priveşte afirmaţiile literale asupra subiectului în discuţie, vezi Mica 5,2; Ioan 1,1; 8,54; cf. DA

24. Compară şi cu următoarele: "În Hristos este viaţă, originală, neîmprumutată, nederivată"(DA 530). "Domnul Isus Hristos, divinul Fiu al lui Dumnezeu, a existat din veşnicie, ca Persoană distinctă şi totuşi una cu Tatăl" (E. G. White, RH 5 aprilie 1906). "Hristos este Fiul pre-existent, de sine existent al lui Dumnezeu... El ne asigură că n-a existat nici un moment când să nu fi fost în strânsă comuniune cu Dumnezeul cel Veşnic" (Ev 615; vezi şi DA 19, 24, 25).

În lumina acestor afirmaţii, varianta traducerilor moderne care se abat de la ebraică pentru a urma LXX şi zic "creat" în loc de "posedat" (de pildă RSV), pot duce la concluzii neîntemeiate.

Deşi este indubitabil o referire la Hristos, El este prezentat în simbolul înţelepciunii. În ce priveşte o altă ilustrare a unei astfel de aplicaţii duble, vezi Ezechiel 28, unde "împăratul Tirului" este prezentat şi ca simbol pentru Satana.