English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Proverbe

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Proverbe, 13


13:1 Un fiu înţelept ascultă învăţătura tatălui său, dar batjocoritorul n-ascultă mustrarea.

Un fiu înţelept. Solomon văzuse învăţăturile acestui verset în mod clar şi tragic demonstrate în familia tatălui său. Mai mulţi fraţi de ai săi au dispreţuit mustrarea lui David şi au mers mai departe pe calea lor rea până când au fost biruiţi de consecinţe (2 Samuel 13-19; 1 Regi 1; 2), dar Solomon a ascultat şi a învăţat, ajungând omul cel mai înţelept din toate timpurile.



13:2 Prin rodul gurii ai parte de bine, dar cei stricaţi au parte de silnicie.

Verset ce nu a fost comentat.

13:3 Cine-şi păzeşte gura, îşi păzeşte sufletul; cine-şi deschide buzele mari aleargă spre pieirea lui.

Îşi păzeşte sufletul. [Îşi păzeşte viaţa, KJV]. Solomon repetă de multe ori cât de importantă este să ne păzim gura (vezi cap. 12,13.14,22.23; etc.). Cu toate că un astfel de sfat a fost de repetate ori proclamat şi clar demonstrat în decursul istoriei neamului omenesc, doar puţini sunt aceia care au izbutit să pună o strajă permanentă buzelor lor. Multă nenorocire s-ar fi putut evita dacă oamenii ar fi învăţat adevărul la care a ajuns Solomon printr-o experienţă amară. Din nefericire, mulţi nu par dispuşi să-l înveţe niciodată.

13:4 Leneşul doreşte mult, şi totuşi, n-are nimic, dar cei harnici se satură.

Cei. [Sufletul, KJV]. Aici "sufletul" e folosit pentru individ în sine. În felul acesta se vorbeşte despre "sufletul" [KJV] ca fiind gras sau slab. Alergarea după bogăţiile materiale sau intelectuale, până la excluderea aproape completă a hranei spirituale, lasă puncte slabe în suflet (vezi Psalm 106,13-15; Matei 6,2; Luca 10,38-42).



13:5 Cel neprihănit urăşte cuvintele mincinoase, dar cel rău se face urât şi se acoperă de ruşine.

Urăşte cuvintele mincinoase. Minciuna doboară încrederea şi nimiceşte prietenia. Cu toate acestea mulţi oameni folosesc un neadevăr când li se pare necesar ca să-i scoată din vreo încurcătură sau ca să scape din vreun necaz mai serios. Omul îşi construieşte o fortăreaţă împotriva acestui rău doar când cultivă o puternică scârbă faţă de păcatul de orice fel. O astfel de scârbă se dezvoltă prin prezenţa Duhului Sfânt în inimă. Omul care se dedă la minciună se identifică cu păcatul şi, în felul acesta, ajunge respingător şi un obiect al ocării (vezi Psalm 101,7.8; Ioan 8,44; Apocalipsa 21,27).



13:6 Neprihănirea păzeşte pe cel nevinovat, dar răutatea aduce pierzarea păcătosului.

Răutatea. Vezi la cap. 1,31; 5,22; 11,3.



13:7 Unul face pe bogatul, şi n-are nimic, altul face pe săracul, şi are totuşi mari avuţii,

Face pe bogatul. [Se face bogat, KJV]. Unii socotesc că expresiei acesteia trebuie să i se dea înţelesul de "a face pe bogatul" şi celei de a doua "a face pe săracul". Interpretarea aceasta face pe ambii oameni făţarnici - unul pretinzând că e bogat, când e sărac, celălalt că e sărac, când e bogat. Totuşi pare să nu existe o antiteză reală şi nici o învăţătură într-o astfel de expresie. Traducerea, aşa cum se află [în KJV], e la fel de acceptabilă şi sugerează o învăţătură similară celei a Mântuitorului nostru privitoare la cei care câştigă lumea, dar îşi pierd sufletul, şi la cei mai înţelepţi care-şi folosesc mijloacele ca să-şi adune o comoară veşnică în cer (vezi Marcu 8,36; Luca 12,15-21.33).



13:8 Omul cu bogăţia lui îşi răscumpără viaţa, dar săracul n-ascultă mustrarea.

Răscumpără. Partea întâi poate fi înţeleasă ca afirmând că bogatul poate să-şi folosească averea pentru ca să iasă din necaz, îndeosebi din acel fel de necaz produs de acuzaţiile false ale conducători asupritori făcute cu speranţa unui câştig. Prin contrast, săracul nu ajunge în astfel de dificultăţi şi nici nu aude aceste învinuiri mincinoase, deoarece e aşa de sărac că nu se poate obţine nici un folos din necăjirea lui.

O altă interpretare a versetului este că, deşi bogăţiile sunt atât de valoroase pentru a scăpa pe un om de diferitele feluri de dificultăţi, săracul refuză să ia în seamă îndrumarea şi sfatul care l-ar ajuta să câştige astfel de bogăţii.



13:9 Lumina celor neprihăniţi arde voioasă, dar candela celor răi se stinge.

Voioasă. S-ar putea ca aici să se fi intenţionat un contrast între "lumină" şi "candelă". Omul bun străluceşte de lumina divina a Izvorului a toată lumina şi viaţa, în timp ce omul rău e constrâns să inventeze o candelă, prin a cărei lumină plăpândă şi fumegândă nădăjduieşte să găsească o cale de ieşire, cu un sfârşit bun, în ciuda lepădării adevăratei Luminii. Lumina e veşnică, dar candela se prăpădeşte (vezi Iov 18,5; Ioan 1,8).



13:10 Prin mândrie se aţâţă numai certuri, dar înţelepciunea este cu cel ce ascultă sfaturile.

Mândrie. Ebr. zadon, "încumetare". Aici contrastul este între cel prea mândru să primească sfat şi care se simte insultat dacă cineva îi sugerează ca ar avea nevoie de aşa ceva şi omul înţelept, care ascultă de sfatul oamenilor cu experienţă. Omul mândru nu doar se ceartă cu cei ar putea să-l înveţe, dar şi intră în conflicte de tot felul ca rezultat al pornirii pe căi proprii, imprudente (vezi cap. 11,2; 12,15).



13:11 Bogăţia câştigată fără trudă scade, dar ce se strânge încetul cu încetul, creşte.

Fără trudă. Bogăţia câştigată fără un efort real este risipită de grabă. Ceea ce omul a trudit ca să obţină este de obicei cheltuit cu grijă, şi îşi adună treptat şi o rezervă (vezi cap. 20,21; 21,5).



13:12 O nădejde amânată îmbolnăveşte inima, dar o dorinţă împlinită este un pom de viaţă.

Nădejdea amânată. Aici e subînţeles un contrast puternic. Inima bolnavă a pierdut orice speranţă. Resursele de energie şi ambiţie s-au epuizat, lăsând pe om cu adevărat nenorocit. Dar când o speranţă bună este realizată, viaţa renaşte, puterea şi fericirea sporesc, aşa cum se va întâmpla cu ajutorul fructelor pomului vieţii (vezi cap. 11,30).

S-ar putea ca pentru mulţi întârzierea prelungită a venirii Domnului să pară ca o nădejde amânată. Dar cel care e gata pentru venirea aceea şi se roagă ca ea să fie grăbită umblă atât de aproape de Dumnezeu, încât trăieşte fără încetare împlinirea dorinţelor şi reînnoirea încrederii sale (vezi Genesa 5,22).



13:13 Cine nesocoteşte Cuvântul Domnului se pierde, dar cine se teme de poruncă este răsplătit.

Cuvântul. Paralelismul versetului sugerează un lucru: "cuvânt" ţine locul aici de "poruncă" (vezi Deuteronom 30,14-16).



13:14 Învăţătura înţeleptului este un izvor de viaţă, ca să abată pe om din cursele morţii.

Învăţătura. [Legea, KJV]. Ebr. torah, care înseamnă "învăţătură" (vezi la cap. 3,1). Învăţătura înţelepţilor îi călăuzeşte pe cei care iau seama la ea pe calea cu asperităţi a vieţii, ferindu-i de capcanele păcatului şi ale morţii care blochează calea vieţii la orice pas.



13:15 O minte sănătoasă câştigă bunăvoinţă, dar calea celor stricaţi este pietroasă.

Pietroasă. Ebr. ethan, literal "durabilă", aici probabil cu sensul de "tare", "aspră", "pietroasă". În timp ce un copil al lui Dumnezeu merge pe calea vieţii cu foarte puţine divergenţe, păcătosul consideră că înaintarea este grea, deoarece propria sa neîndurare se întoarce asupra lui din partea celor pe care îi întâlneşte (Matei 7,2). LXX redă partea a doua astfel: "iar cel fără minte în laţ va muri".



13:16 Orice om chibzuit lucrează cu cunoştinţă, dar nebunul îşi dă la iveală nebunia.

Lucrează cu cunoştinţă. Adică "acţionează cu pricepere". Nebunul se făleşte cu nebunia lui în public, fie pentru că nu realizează că e nebunie, fie poate pentru că nu îi pasă (vezi cap. 15,2).



13:17 Un sol rău cade în nenorocire, dar un sol credincios aduce tămăduire.

Nenorocire. Cu privire la semnificaţia expresiei, vezi la cap. 12,21. Unii iau verbul ca tranzitiv şi cauzativ - "vâră pe oameni în necaz" (RSV). Traducerea aceasta cere o modificare a vocalele masoretice.



13:18 Sărăcia şi ruşinea sunt partea celui ce leapădă certarea, dar cel ce ia seama la mustrare este pus în cinste.

Pus în cinste. Solomon revine la afirmaţia des repetată că singura cale spre succes e aceea de a asculta de învăţătura celui înţelept (vezi cap. 1-5).



13:19 Împlinirea unei dorinţe este dulce sufletului, dar celor nebuni le este urât să se lase de rău.

Le este urât. [Este o urâciune, KJV]. Adevărata dorinţă a sufletului este salvarea din starea de păcat şi de urmările ei îngrozitoare; dar nebunul, pentru că este nebun, nu doreşte părăsirea căilor lui rele, chiar cu preţul pierderii vieţii veşnice.



13:20 Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău.

O duce rău. [Va fi nimicit, KJV]. Literal, "va fi făcut [sau va deveni] rău". Un om poate fi cunoscut după anturajul pe care şi-l face. Cel căruia "îi place să se însoţească cu nebunii" devine tot mai asemenea lor. Alegerea anturajului are o influenţă hotărâtoare asupra dezvoltării tinerilor. Un vechi proverb zice: "Cine trăieşte cu un olog se deprinde să şchiopăteze". Un om care ajunge la fel de rău ca tovarăşii săi, trebuie să fie dispus la fel de să se împărtăşească de soarta lor (vezi 4T 589).



13:21 Nenorocirea urmăreşte pe cei ce păcătuiesc, dar cei neprihăniţi vor fi răsplătiţi cu fericire.

Vor fi răsplătiţi. Sau "El [Dumnezeu] va răsplăti pe cel bun". În timp ce omul rău e lăsat să culeagă rezultatele propriilor sale alegeri greşite, omului bun i se dă o răsplătire tot atât de sigură (vezi Psalm 11,5-7; Eclesiast 2,26; Apocalipsa 2,23; 22,12).



13:22 Omul de bine lasă moştenitori pe copiii copiilor săi, dar bogăţiile păcătosului sunt păstrate pentru cel neprihănit.

Moştenitori. Omul bun se gândeşte la alţii şi adună o moştenire bună, pe care să o transmită copiilor săi, dar păcătosul cheltuieşte pentru sine ceea ce ar trebui să păstreze. Omul rău poate că la jefuit pe cel bun de averea şi bunurile lui, dar aceasta, mai devreme sau mai târziu, se reîntoarce la familia omului bun (vezi Eclesiast 12,35.36; Iov 27,16.17; Proverbe 28,8).



13:23 Ogorul pe care-l desţeleneşte săracul dă o hrană îmbelşugată, dar mulţi pier din pricina nedreptăţii lor.

Desţeleneşte. Ca în Ieremia. 4,3 şi Osea 10,12. Pier. Săracii, din cauza lipsei de judecată, îşi irosesc câştigul obţinut cu greu (vezi MH 195).

13:24 Cine cruţă nuiaua, urăşte pe fiul său, dar cine-l iubeşte, îl pedepseşte îndată.

Nuiaua. Compară cu cap. 19,18; 22,15; 23,13.14; 29,15.17. Nuiaua ar putea fi considerată un simbol al acţiunii de disciplinară de diferite tipuri. Pedeapsa corporală corespunzătoare poate fi de o real folos, când un copil e mic. Mai târziu ea tinde să producă reacţii nedorite, fiind preferabile alte tipuri de pedeapsă.

Urăşte. Termenul ar trebui să fie înţeles prin comparaţie, cu sensul de a iubi pe altcineva sau altceva mai mult. Compară cu acest fel de "ură" din Luca 14,26. Acela care neglijează să-şi disciplineze copiii pentru că fie e indolent, fie are aversiune pentru o astfel de sarcină, se pune pe sine înaintea copiilor săi, şi astfel se poate spune că îi "urăşte".

Îndată. Aceasta e traducerea unui idiom ebraic care se referă la hărnicie în termenii deşteptării dimineaţa devreme. Unii au interpretat idiomul ca însemnând că un copil ar trebui să fie disciplinat la începutul vieţii lui. Fără îndoială că ar trebui, dar ideea nu prea poate fi dedusă din varianta ebraică.



13:25 Cel neprihănit mănâncă până se satură, dar pântecele celor răi duce lipsă.

Se satură. Trebuinţele omului bun sunt moderate, şi el are făgăduinţa lui Dumnezeu că aceste trebuinţe elementare vor fi satisfăcute (vezi Iov 33,16). Dorinţele omului păcătos sunt adesea necumpătate. Oricât de mult ar obţine, el doreşte tot mai mult. Pentru el nu există făgăduinţe de satisfacere supranaturală a nevoilor lui. Stăpânul lui e unul nemilos. Doar datorită bunătăţii lui Dumnezeu primăvara şi secerişul, soarele şi ploaia, îi dau o parte din darurile pământului (vezi Genesa 8,22; Proverbe 10,3; Matei 5,45).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

4AH 391; Ed 135

11�

AH 391; Ed 136

15�

MB 201

20�

Ed 136; FE 294; 4T 589

23�

MH 195


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: