Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Filipeni

Filipeni 4:3


4:3 Şi pe tine, adevărat tovarăş de jug, te rog să vii în ajutorul femeilor acestora, care au lucrat împreună cu mine pentru Evanghelie, cu Clement şi cu ceilalţi tovarăşi de lucru ai mei, ale căror nume sunt scrise în cartea vieţii.

Şi. Dovezile textuale atestă folosirea cuvântului ,,da”.

Adevărat tovarăş de jug. Gr. gnesio suzugos. Unii comentatori consideră că aceste cuvinte sunt o referire anonimă la unul din ajutoarele lui Pavel, şi au încercat să-l identifice pe acesta cu diferite persoane. Alţii cred că suzugos este un nume propriu masculin, pe care îl transliterează Sizicus [Sizighe, vezi traducerea Niţulescu]. Ei cred că Pavel foloseşte un joc de cuvinte pe baza sensului acestui nume şi că zice: ,,Sizicus, pe drept numit [gnesios] tovarăş-de-jug”. Această ultimă interpretare are suport în Scriptură şi în literatura clasică, unde jocul cu numele proprii e destul de obişnuit (compară cu Onisifor, 2 Timotei 1,16; Onisim, Filipeni 10).

Te rog. Gr. erotao, ,,a ruga”, ,,a se interesa de”, dar folosit frecvent în Vechiul Testament cu sensul de ,,a ruga stăruitor” (compară cu Matei 15,23; Marcu 7,26; Luca 7,3; etc.) Să vii în ajutorul. [,,Să ajuţi”, KJV]. Literal, ,,să le apuci pe amândouă”, adică să le ajute. Pavel dorea ca el să le ajute pe aceste femei să se împace.

Lucrat. Gr. sunatheo (vezi comentariul de la cap. 1,27). Cuvintele sugerează ajutorul important pe care Pavel îl primise de la aceste femei credincioase, care acum erau în neînţelegere. Puţine lucruri fac atât rău cauzei creştine ca certurile printre membrii ei.

Clement. Gr. Klemes, despre care se crede că înseamnă ,,blând”. Nu exista suport rezonabil pentru a identifica această persoană cu vestitul Clement, episcop de Roma (aprox. anii 90–99 d.Hr.). Reiese mai degrabă că acest Clement era un membru activ, deşi umil, al bisericii din Filipi. Construcţia greacă favorizează varianta că acest Clement a lucrat cu ,,femeile acestea”, care îl ajutaseră pe Pavel, nu că ar lua şi el parte cu ,,tovarăşul de jug” în lucrarea de împăcare.

Tovarăşi de lucru. Compară cu cap. 2,25. Filipenii erau misionari buni şi i-au dat lui Pavel mulţi tovarăşi în lucrarea sa de evanghelizare.

Cartea vieţii. Pe vremuri cetăţile libere aveau un catalog cuprinzând numele tuturor celor care aveau dreptul de cetăţeni (vezi comentariul de la Isaia 4,3; Ezechiel 13,9). Aici apostolul se referă la un registru ceresc în care sunt înscrise numele celor a căror cetăţenie este în ceruri (vezi comentariul de la Exod 32,32; Daniel 7,10; 12,1; Luca 10,20; Apocalipsa 3,5). În cartea aceasta vor fi găsite şi numele altor tovarăşi ai lui Pavel care nu sunt menţionaţi în epistolă.