Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Filipeni

Filipeni 3:9


3:9 şi să fiu găsit în El, nu având o neprihănire a mea, pe care mi-o dă Legea, ci aceea care se capătă prin credinţa în Hristos, neprihănirea, pe care o dă Dumnezeu, prin credinţă.

Să fiu găsit. Sau ,,să fiu descoperit a fi”. Unii văd în aceste cuvinte o referire la ziua de pe urmă, dar contextul (v. 10) sugerează că este vorba de viaţa aceasta. În El. Adică în unire cu Hristos (vezi comentariul de la Ioan 15,4–9; 2 Corinteni 5,17; Galateni 2,20). O neprihănire a mea. Vezi comentariul de la v. 6. De fapt nu există neprihănire personală (vezi comentariul de la Romani 3,12; 10,3), dar Pavel se referă la moralitatea sa.

Pe care mi-o dă Legea. [,,Care este a Legii”, KJV]. Adică izvorând din lege, bazată pe împlinirea Legii. Pavel prezintă inutilitatea unei astfel de ,,neprihăniri”. Ţinerea legii nu poate să cureţe inima cuiva de întinarea cu păcat sau să-i dea putere pentru a se împotrivi păcatului. Adevărata păzire a legii poate rezulta numai din transformarea minţii prin harul divin (vezi comentariul de la Romani 3,31).

Prin credinţa în Hristos. [,,Prin credinţa lui Hristos”, KJV]. Vezi comentariul de la Romani 3,22. În ce priveşte legătura dintre ,,neprihănire” şi credinţa în Isus Hristos, vezi comentariul de la Romani 3,21–26.

Pe care o dă Dumnezeu. [,,Lui Dumnezeu”, KJV]. Literal, ,,din Dumnezeu” ,,de la Dumnezeu ”. Aici este explicată sursa neprihănirii, despre care ni se spune că vine de la Dumnezeu. Vezi comentariul de la Romani 1,17.

Prin credinţă. Literal ,,pe credinţă”, adică având o certitudine clădită pe credinţă. Omul poate primi neprihănirea care vine de la Dumnezeu numai având credinţă în Isus, prin care Dumnezeu Şi-a manifestat neprihănirea.