Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Filipeni

Filipeni 2:1


2:1 Deci, dacă este vreo îndemnare în Hristos, dacă este vreo mângâiere în dragoste, dacă este vreo legătură a Duhului, dacă este vreo milostivire şi vreo îndurare,

Deci, dacă este. Gândirea lui Pavel nu este în acord cu subîmpărţirea pe capitole. El continuă tema începută în cap. 1, mai ales în v. 27, unde face apel la cetăţenia creştină a credincioşilor. Acum el dezvoltă acest subiect şi se concentrează asupra creşterii în unirea şi smerenia creştină.

Făcând aşa, apostolul dezvăluie ce e în sufletul său, dând la iveală intensitatea grijii sale pentru filipeni, profunzimea cu care înţelege natura şi sacrificiul lui Hristos, standardele înalte pe care le cere de la copiii săi spirituali, părerea bună pe care o are cu privire la tovarăşii săi misionari şi interesul său profund pentru Evanghelie. Având analiza de mai sus ca un ghid, capitolul acesta merită o abordare atentă, fiind o unitate.

Deşi credincioşii din Filipi aducea bucurie inimii apostolului (vezi comentariul de la cap. 1,3.4), se pare că unitatea lor era în primejdie şi că în rândurile lor se furişase disensiunea, iar Pavel, fiind destul de îngrijorat cu privire la primejdia în care se aflau, consacră o mare parte din scrisoarea sa îndemnului de a se lupta pentru unire deplină (vezi cap. 1,15–18.27; 2,2–4.14; 3,2; 4,2). Starea lor spirituală poate fi dedusă din faptul că el nu-şi bazează apelul pe loialitatea lor faţă de el, ca părinte spiritual, ci pe iubirea lor pentru Hristos, ca Mântuitor al lor.

Faptul că în acest verset apare de patru ori conjuncţia ,,dacă” nu implică vreo îndoială cu privire la veridicitatea celor spuse de Pavel. Versiunea greacă arată că el susţine că aceste declaraţii sunt adevărate.

Îndemnare. [,,Consolare”, KJV; ,,Îndemn”, traducerea Niţulescu; G. Galaction]. Gr. paraklesis, ,,îndemnare”, ,,încurajare”, ,,mângâiere” (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 9,31; Romani 12,8; 15,4). Cuvântul ,,încurajare” pare cel mai potrivit în acest context.

În Hristos. Temeiul apelului făcut de apostol era experienţa pe care o aveau filipenii cu Hristos, rezultatul observării şi imitării vieţii Sale (compară cu 1 Corinteni 12,12.27; Efeseni 4,15.16).

Mângâiere. Gr. paramuthion, un sinonim al lui paraklesis (vezi mai sus, la ,,îndemnare”). În dragoste. Poate că Pavel vorbeşte despre faptul că iubirea pentru Hristos trebuie să ofere încurajare minţii. Legătură. Gr. koinonia (vezi comentariul de la cap. 1,5), aici, ,,parteneriat”. A Duhului. Cuvintele ,,legătură a Duhului” sunt paralele cu ,,îndemnarea în Hristos”, şi apelează la faptul că filipenii se obişnuiseră să se supună faţă de conducerea Duhului Sfânt. Milostivire. [,,Inimă”, traducerea Niţulescu]. Gr. splagchna (vezi comentariul de la cap. 1,8).

Îndurare. Gr. oiktirmoi, ,,compasiune”. Folosind pluralul (KJV), poate că Pavel vrea să atragă atenţia asupra gesturilor de compasiune, care dovedesc prezenţa adevăratei iubiri.