English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Numeri

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Numeri, 6


6:1 Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

6:2 Vorbeşte copiilor lui Israel, şi spune-le: Când un bărbat sau o femeie se va despărţi de ceilalţi, făcând o juruinţă de nazireat, ca să se închine Domnului,

Bărbat sau femeie. Avem puţine rapoarte despre femei naziree. Ar fi fost de aşteptat să se conformeze aceloraşi condiţii ca acelea prescrise pentru bărbaţi. Dacă femeia era supusă faţă de un tată sau soţ şi unul şi altul aveau autoritatea să anuleze juruinţa ei (capitolul 30,3-5). Faptul că mama lui Samson nu trebuia să bea vin înseamnă că ea poate să fi făcut o juruinţă temporară de nazireu (Judecători 13,4.5). În legătură cu acest prim înţeles al cuvântului ,,nazireu”, trebuie să fie spus că ortografia dată aici este folosită din două motive: aceasta este o mai bună transliterare a cuvântului şi protejează împotriva unei greşite înţelegeri populare a termenului, care desemna un locuitor al Nazaretului. Totuşi, în citatele din Scriptură este folosită ortografia dată aici.

Făcând o juruinţă. Compară cu Numeri 15,3.8; Leviticul 22,21; 27,2.

Nazireu. Rădăcina ebraică înseamnă ,,a separa”, ,,a consacra”, ,,a dedica” în sens religios sau ceremonial. Substantivul nazir înseamnă ,,consacrare”, ,,coroană” (ca un semn al consacrării), şi se referă de asemenea la persoana consacrată.

Expresia întreagă ,,nazireu lui Dumnezeu” (Judecători 13,5.7), înseamnă cineva pe deplin închinat lui Dumnezeu.



6:3 să se ferească de vin şi de băutură îmbătătoare; să nu bea nici oţet făcut din vin, nici oţet făcut din vreo băutură îmbătătoare; să nu bea nici o băutură stoarsă din struguri, şi să nu mănânce struguri proaspeţi nici uscaţi.

Vin. De la un cuvânt folosit pentru vinul de struguri, o băutură obişnuită (Gen. 14:18; 27:25; Jud. 19:19; 2 Sam. 16:2; Amos 5:11; 9:14; etc. )

Băutură îmbătătoare. În general, băuturi îmbătătoare, folosirea de băuturi făcute din alte materiale decât struguri. Rădăcina ebraică înseamnă ,,a ajunge beat” şi este folosită în mod metaforic despre nimicire (Isaia 49,26). Vinul şi băuturile tari erau interzise preoţilor în slujbă (Levitic 10,9) şi nazireilor (vezi Judecători 13,4.7.14). Ele erau interzise mai ales prinţilor şi altora care erau în poziţii de răspundere (Proverbe 31,4) şi toţi ceilalţi au fost avertizaţi cu privire la folosirea lor (Proverbe 20,1; 23,29-33; Habacuc 2,15).

Oţet. Un produs acru fabricat din vin de grad inferior cu conţinut acid. Acesta era diluat cu apă de populaţie şi folosit ca băutură ieftină.

Băutură de struguri. ,,Suc de struguri” (RSV). Aceasta se poate referi la orice băutură făcută din struguri proaspeţi.

6:4 În tot timpul nazireatului lui, să nu mănânce nimic care vine din viţă, de la sâmburi până la pieliţa strugurelui.

Sâmburi. Cuvintele ,,sâmburi” şi ,,pieliţă” nu se mai află în altă parte a Vechiului Testament, iar înţelesul lor este nesigur. Traducerea RSV le redă prin ,,seminţe” şi ,,piele”.



6:5 În tot timpul nazireatului, briciul să nu treacă pe capul lui; până la împlinirea zilelor pentru care s-a închinat Domnului, va fi sfânt; să-şi lase părul să crească în voie.

Briciul. Cel mai bine cunoscut exemplu de păr neatins este acela al lui Samson (Judecători 13,5 şi compară cu Numeri 8,7). Această poruncă se află în toate referirile cu privire la nazirei,

pentru că buclele de păr lung erau un semn exterior al consacrări faţă de Dumnezeu (vezi Levitic 21,5; Judecători 13,5; 16,17; 1 Samuel 1,11). Până la împlinirea zilelor. Vezi Faptele Apostolilor 21,14.16. Să-şi lase părul. Buclele părului aveau să arate clar pe nazireul consacrat (vezi Judecători 16,17).



6:6 În tot timpul cât s-a făgăduit Domnului prin jurământ, să nu se apropie de un mort;

De un mort. Nazireului îi era interzis să se atingă de un mort, să fie într-o casă cu un om mort, sau să însoţească vreun cadavru la groapă (capitolul 19,11-16). Tot aşa, marelui preot îi era interzis să vină în contact cu un mort (Levitic 21,11). Expresia literală de aici este ,,sufletul mortului” (vezi comentariul pentru Numeri 5,2 şi Geneza 35,18). Întocmai ca pe celelalte porunci, Samson n-a păzit-o nici pe aceasta (Judecători 14,19; 15,16).



6:7 să nu se pângărească nici la moartea tatălui său, nici a mamei sale, nici a fratelui său, nici a surorii sale, căci poartă pe cap închinarea Dumnezeului lui.

Tatălui său. Aceeaşi poruncă se aplică şi marelui preot (Levitic 21,11), deşi nu şi preoţilor care îl ajutau (Levitic 21,1.2).

Închinarea. Aceasta se referă la buclele lui neatinse ca o coroană regală. Acelaşi cuvânt este tradus ,,cunună” în Exod 29,6; 39,30; Levitic 8,9; 21,12; 2 Samuel 1,10; 2 Regi 11,12; 2 Cronici 23,11; Psalmi 89,39; 132,18; Proverbe 27,24; Zaharia 9,16.



6:8 În tot timpul nazireatului, să fie închinat Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

6:9 Dacă moare cineva de moarte năpraznică lângă el, şi capul lui închinat se face astfel necurat, să-şi radă capul în ziua curăţirii, şi anume să şi-l radă a şaptea zi.

Necurat. Pângărirea a fost pricinuită de un mort şi de aceea n-a fost intenţionată de nazireu. Chiar şi păcatul neintenţionat sau ,,ascuns” era privit ca serios (Psalmi 19,12; 90,8).

Să-şi radă. Deoarece părul se pângărise era necesar a se debarasa de el. Cum trebuia să se facă acest lucru nu este amintit. Practica veche la alte popoare era să se îngroape obiectele pângărite.

Curăţirii. Aceasta cuprinde stropirea cu apă care conţine cenuşa vacii roşi (Numeri 19).



6:10 În ziua a opta, să aducă preotului două turturele sau doi pui de porumbel, la uşa cortului întâlnirii.

Două turturele. Adică, turturele, sau doi pui de porumbel. Cei care erau mânjiţi de necurăţie, aduceau aceleaşi jertfe ieftine ca înlocuitoare pentru altele mai scumpe (Levitic 5,7; 12,8; 15,14.29). Pentru cineva care nu era nazireu şi era întinat de contactul cu un mort nu se cerea să aducă o jertfă (Numeri 19,19).



6:11 Preotul să jertfească pe unul ca jertfă de ispăşire, iar pe celălalt ca ardere de tot, şi să facă pentru el ispăşirea păcatului lui, făcut cu prilejul mortului. Nazireul să-şi sfinţească apoi capul chiar în ziua aceea.

Jertfa de ispăşire. Scopul acestei jertfe era îndepărtarea întinării. Ea era adusă la consacrarea preoţilor (Exod 29,1.14; Levitic 8,2,14), a leviţilor (Numeri 8,8.12) şi pentru pângărirea ceremonială de aici (Levitic 12,6.8; 14,19; 15,15) şi pentru consacrarea de obiecte (Exod 29,36; Levitic 8,14).

Arderea de tot. Prin această jertfă consacrarea este declarată din nou. Păcatului lui. Adică, el a contractat o necurăţie legală şi prin aceasta păcătuit contra lui Dumnezeu prin aceea că n-a fost destul de precaut ca să nu vină în contact cu un cadavru.

Compară accentuarea lui Hristos cu privire la importanţa curăţirii inimii (Marcu 7,18- 23).

Să-şi sfinţească capul. El recapitulează statutul legal al nazireului, cu juruinţele lui repetate, după ce şi-a tuns capul şi şi-a reconsacrat părul.



6:12 Să închine din nou Domnului zilele nazireatului lui dinainte, şi să aducă un miel de un an ca jertfă pentru vină; zilele dinainte nu vor fi socotite, pentru că nazireatul lui a fost pângărit.

Să se închine. Recăpătându-şi curăţenia, lui i se cerea să înceapă din nou întreaga perioadă a juruinţei lui de nazireu.

Un miel. În textul ebraic se spune: ,,El să aducă un miel de parte bărbătească de un an pentru jertfa pentru vină”. Cuvântul tradus ,,jertfă pentru vină” presupune întotdeauna vinovăţie. A aduce această jertfă era o recunoaştere a vinei (Levitic 5,15).

Nu vor fi socotite. Zilele avute înainte ca ţinere a juruinţei lui de nazireu erau anulate prin pângărire.



6:13 Iată legea nazireului. În ziua când se va împlini vremea nazireatului lui, să fie adus la uşa cortului întâlnirii.

Vremea nazireatului. Aceasta putea fi de diferite perioade. Totuşi, exemplele pe care le avem în Biblie sunt în fiecare caz pe toată viaţa: Samson (Judecători 13,5), Samuel (1 Samuel 1,11), Ioan Botezătorul (Luca 1,15).



6:14 Ca dar, să aducă Domnului: un miel de un an fără cusur, pentru arderea de tot, o oaie de un an şi fără cusur pentru jertfa de ispăşire, şi un berbec fără cusur, pentru jertfa de mulţumire;

Dar… Domnului. La completarea perioadei de juruinţă, el avea să se întoarcă la felul lui de viaţă obişnuită şi de aceea era nevoie de o jertfă de ispăşire. Jertfa de ispăşire se aducea în mod normal înaintea jertfei pentru arderea de tot. Jertfa de ispăşire era pentru vreo omisiune de care ar fi putut să se facă vinovat în timpul zilelor juruinţei lui.

Jertfa de mulţumire. Cuvântul ebraic de aici este de origine nesigură şi poate fi pus în legătură cu cuvântul ,,pace”, sau cu un alt înţeles ,,a restitui”. Aceasta este o jertfă pentru ocazii fericite, o jertfă de mulţumire, cu închinătorul care mănâncă o parte din jertfă.



6:15 un coş cu azime, turte făcute din floarea făinii, frământată cu untdelemn, şi plăcinte fără aluat, stropite cu untdelemn, împreună cu darul de mâncare şi jertfa de băutură obişnuite.

Darul de mâncare. Adică, jertfa de cereale din floarea făinii şi de băutură, aşa cum se foloseau la jertfele arderii de tot şi jertfa de mulţumire din versetul 14, jertfa de ispăşire nu cerea nici jertfa de mâncare şi nici cea de băutură.



6:16 Preotul să aducă aceste lucruri înaintea Domnului şi să aducă jertfa lui de ispăşire şi arderea de tot;

Să aducă. Preotul să aducă jertfele la altar.



6:17 să pregătească berbecul ca jertfă de mulţumire Domnului, împreună cu coşul cu azime, şi să pregătească şi darul lui de mâncare şi jertfa lui de băutură.

Verset ce nu a fost comentat.

6:18 Nazireul să-şi radă, la uşa cortului întâlnirii, capul închinat Domnului; să ia părul capului său închinat Domnului, şi să-l pună pe focul care este sub jertfa de mulţumire.

La uşă. Tunderea era făcută o dată cu aducerea jertfei pentru pace (compară cu Levitic 3,2), iar părul era aruncat în focul jertfei de pe altar, care era înaintea uşii Cortului Întâlnirii (Exod 40,6).

Părul fusese consacrat lui Iehova, de aceea el era nimicit pentru a elimina orice pericol de pângărire.



6:19 Preotul să ia spata dreaptă fiartă a berbecului, o turtă nedospită din coş, şi o plăcintă nedospită; şi să le pună în mâinile Nazireului, după ce acesta şi-a ras capul închinat Domnului.

Spata dreaptă fiartă. Spata era fiartă. În mâinile. Textul ebraic spune: ,,pe palmele întoarse în sus” ale nazireului (vezi Exod 29,24; Levitic 8,27).



6:20 Preotul să le legene într-o parte şi într-alta înaintea Domnului: acesta este un lucru sfânt, care este al preotului, împreună cu pieptul legănat şi spata adusă ca jertfă prin ridicare. Apoi, nazireul va putea să bea vin.

Să le legene. Preotul legăna şi primea pentru el o porţie mai mare din jertfa nazireului decât din oricare altă jertfă, pentru că ,,spata fiartă” era în plus faţă de spata dreaptă (sau coapsa dreaptă) care îi era deja atribuită (vezi Levitic 7,30-33).

Lucrul sfânt… al preotului. Aceasta se referă la spata fiartă, porţia amintită în versetul 19. Se presupune că nazireul mânca din jertfa de mâncare, după ce preotul îl dezlega de juruinţa făcută.

Va putea să bea vin. Probabil îngăduit, referindu-se la viitor, omul era acum liber să trăiască aşa cum trăiau şi ceilalţi oameni. Cuvântul pentru ,,vin” este acelaşi ca în versetul 3.



6:21 Aceasta este legea pentru cel ce a făcut juruinţa de nazireat: acesta este darul lui, care trebuie adus Domnului pentru nazireatul lui, afară de ce-i vor îngădui mijloacele lui. Să împlinească tot ce este poruncit pentru juruinţa pe care a făcut-o, după legea nazireatului.

Afară de. Nu era nici o lege care să-i interzică nazireului să aducă arderi de tot şi jertfe de mulţumire în plus, dacă îi permiteau mijloacele lui, dar nu se admitea decât o singură jertfă de ispăşire.



6:22 Domnul a vorbit lui Moise, şi a zis:

Verset ce nu a fost comentat.

6:23 Vorbeşte lui Aaron şi fiilor lui, şi spune-le: Aşa să binecuvântaţi pe copiii lui Israel, şi să le ziceţi:

Să le ziceţi. Aceasta sugerează că binecuvântarea era pronunţată în prezenţa întregii adunări (vezi Levitic 9,22; Deutronom 21,5).



6:24 Domnul să te binecuvânteze, şi să te păzească!

Să te binecuvânteze şi să te păzească. O binecuvântare dublă pentru viaţă şi fericire, şi ocrotire faţă de pierdere şi păcat.



6:25 Domnul să facă să lumineze Faţa Lui peste tine, şi să Se îndure de tine!

Să lumineze faţa. Cuvântul înseamnă ,,a lumina, a învălui în mărire” (vezi 1 Samuel 14,29; Ezra 9,8; Proverbe 4,18; Isaia 60,19). Să se îndure. Aceasta sugerează orice fel de îndurare şi considerare afectuoasă. Nici un atribut divin nu este mai preţios pentru omul păcătos decât harul lui Dumnezeu.



6:26 Domnul să-Şi înalţe Faţa peste tine, şi să-ţi dea pacea!

Să-şi înalţe faţa. Compară cu Psalmi 4,6. Dacă faţa lui Iehova este ascunsă asupra omului, se abate disperarea (Deutronom 31,17.18; Iov 13,24). Dacă faţa Lui este întoarsă împotriva omului, îl ajung moartea şi nimicirea (Levitic 17,10; Psalmi 30,7; 34,16; 44,24. 25; 104,29).

Pace. Compară cu Isaia 26,3. Cuvântul ebraic înseamnă ,,concordanţă”, ,,desăvârşire” şi ,,perfecţiune”.



6:27 Astfel să pună Numele Meu peste copiii lui Israel, şi Eu îi voi binecuvânta.

Să pună numele Meu. Numele lui Dumnezeu a fost descoperit de El personal (Exod 3,13-15; 6,3) şi este de o sfinţenie nespusă (Exod 20,7; 33,19; 34,6.7).

Cuvântul ebraic ,,nume” are mai multe sensuri care sunt extrem de folositoare: vezi pentru ,,nume” sau ,,memorial” (Isaia 55,13). Alte texte arată legătura dintre numele lui Dumnezeu şi locaşul Lui de închinare (Exod 20,24; Ieremia 7,10); de asemenea, caracterul Lui revelat (Amos 9,6). Învăţătura fundamentală a expresiei ,,să pună Numele Meu peste copiii lui Israel” este că ei sunt proprietatea lui Dumnezeu, deosebiţi pentru El, (vezi cele notate despre Exod 19,5) şi asociaţi cu El (vezi Deutronom 28,10; Ieremia 14,9).

Comentariile lui Ellen G. White

2 AA 406

22-27 GT 350

23-27 MH 285

27 MH 404


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: