English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Numeri

Adventist

Romanian

Printable ModePrintable Mode

Numeri, 27


27:1 Fetele lui Ţelofhad, fiul lui Hefer, fiul lui Galaad, fiul lui Machir, fiul lui Manase, din familiile lui Manase, fiul lui Iosif, şi ale căror nume erau: Mahla, Noa, Hogla, Milca şi Tirţa,

Fetele lui Ţelofhad. Amintite întâi în cap. 26,33 şi aici în legătură cu legile de moştenire (vezi Iosua 17,3). Fiul lui Iosif. Fiicele lui Ţelofhad aveau originea înapoi până la Iosif şi căutau o moştenire în

ţara pe care strămoşul lor a iubit-o şi a cerut-o ca loc final de odihnă (Geneza 59,25).

Mahla. Fiica lui Hamolechet (1 Cronici 7,18).

Noa. Compară cu Nea, un nume de loc (Iosua 19,13).

Hogla. O cetate numtiă Bet-Hogla este amintită în Iosua 15,6.

Milca. O altă persoană cu acelaşi nume a fost Milca, fiica lui Haran şi soţia lui Nahor (Geneza 11,27.28).

Tirţa. De asemenea un nume de localitate, capitala lui Israel în timpul domniei lui Baeşa şi a urmaşilor lui (1 Regi 15,21). În cazuri ca acestea, unde un oraş sau o cetate poartă numele unei persoane, ar fi numai firesc să se aştepte ca persoana care poartă numele sau descendenţii ei să aibă o legătură cu locul, fie că l-au găsit, fie au avut proprietăţi acolo.



27:2 s-au apropiat şi s-au înfăţişat înaintea lui Moise, înaintea preotului Eleazar, înaintea mai marilor şi înaintea întregii adunări, la uşa cortului întâlnirii. Ele au zis:

La uşa cortului întâlnirii. Evident că era un obicei pentru Moise, Eleazar şi pentru mai marii adunaţi ca juriu (Exod 18,25) să se întâlnească la uşa Cortului Întâlnirii. Aceasta însemna că, dacă se va ivi ocazia, Moise se putea apropia uşor să se consulte cu Dumnezeu.



27:3 Tatăl nostru a murit în pustie; el nu era în mijlocul cetei celor ce s-au răzvrătit împotriva Domnului, în mijlocul cetei lui Core, ci a murit pentru păcatul lui, şi n-a avut fii.

Tatăl nostru a murit. Poate că surorile au înaintat o cerere pentru a fi citită juriului adunat. Ele au început atrăgând atenţia asupra faptului că tatăl lor a fost inclus printre cei despre care se vorbeşte în cap. 26,64.65 şi care ajunseseră deja al douăzecilea an când au ieşit din ţara Egiptului.

Nu era în mijlocul. Tatăl lor, Ţelofhad, era un manasit. Faptul acesta pare să arate că la revolta lui Core au participat membri din seminţii diferite. Având în vedere că tatăl lor nu provocase mânia divină cu acea ocazie (cap. 16,11), fiicele lui considerau că ar trebui să primească o moştenire.

A murit pentru păcatul lui. Adică un păcat personal de care toţi erau vinovaţi şi nu un păcat de sfidare pe faţă, sau de neglijenţă premeditată. În nici un caz, copiii nu puteau fi traşi la răspundere pentru greşelile părinţilor (Numeri 16,27-30; Ezechiel 18,20).

N-a avut fii. Fetele erau urmaşe legitime şi de aceea considerau că trebuia să li se acorde o parte de moştenire. Compară cu experienţa lui Absalom care nu avusese urmaşi de parte bărbătească (2 Samuel 18,18). Dacă nu se luau măsuri, numele şi genealogia lor ar fi dispărut. Chiar dacă s-ar fi măritat şi ar fi avut fii ca să perpetueze numele familiei lor, ele n-ar fi avut o moştenire pe care să o treacă asupra fiilor lor.



27:4 Pentru ce să se stingă numele tatălui nostru din mijlocul familiei lui, pentru că n-a avut fii? Dă-ne şi nouă deci o moştenire între fraţii tatălui nostru.

O moştenire. Ele pledau pentru o parte de teritoriu alături de ceilalţi descendenţi din Manase. Apoi, numele tatălui lor putea să fie perpetuat, fiul uneia dintre ele luând numele bunicului mamei lui, Hefer (v.1). După aceea, a fost adoptată o lege generală cu acest efect (Deutronom 25,6).



27:5 Moise a adus pricina lor înaintea Domnului.

Moise a adus pricina lor. Hotărârea celor adunaţi nu era considerată ca fiind în măsură să rezolve problema. Deoarece Moise nu dorea ca el însuşi să ia o hotărâre, a prezentat chestiunea în faţa lui Dumnezeu, după cum i se poruncise în diferite ocazii (Exod 25,22; Numeri 7,89).



27:6 Şi Domnul a zis lui Moise:

Verset ce nu a fost comentat.

27:7 Fetele lui Ţelofhad au dreptate. Să le dai de moştenire o moşie între fraţii tatălui lor, şi să treci asupra lor moştenirea tatălui lor.

Au dreptate. Iehova a aprobat cauza fetelor lui Ţelofhad. Cazul s-a repetat după intrarea în Canaan (Iosua 17,3-6). Să le dai. În ebraică, cuvântul ,,le” este masculin, referindu-se la urmaşii în perspectivă. Fetele erau considerate ca reprezentanţi ai propriilor fii în aşteptare.

Moştenirea tatălui lor. Fetele ţineau locul tatălui lor decedat şi de aceea au fost moştenitoare ale părţii lui. Ele au prezentat pretenţiile şi, când a fost împărţit Canaanul, au primit partea tatălui lor (Iosua 17,2.3).



27:8 Iar copiilor lui Israel, să le vorbeşti şi să le spui: Când un om va muri fără să le lase fii, să treceţi moştenirea lui asupra fetei lui.

Când un om. Cazul acesta a fost constituit un precedent, o regulă oficială fiind stabilită să rezolve cazuri similare în viitor.



27:9 Dacă n-are nici o fată, moştenirea lui s-o daţi fraţilor lui.

Dacă n-are nici o fată. În v.9-11 aflăm declaraţia oficială a amendamentului la legea de moştenire, întemeiată pe cazul precedent al fiicelor lui Ţelofhad. Discuţiile între fraţi cu privire la proprietăţi comune pot provoca o mare amărăciune (Luca 12,13).



27:10 Dacă n-are nici fraţi, moştenirea lui s-o daţi fraţilor tatălui său.

Verset ce nu a fost comentat.

27:11 Şi dacă nici tatăl lui n-are fraţi, moştenirea lui s-o daţi rudei celei mai apropiate din familia lui, şi ea s-o stăpânească. Aceasta să fie o lege şi un drept pentru copiii lui Israel, cum a poruncit lui Moise Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

27:12 Domnul a zis lui Moise: Suie-te pe muntele acesta Abarim, şi priveşte ţara pe care am dat-o copiilor lui Israel.

Abarim. Cuvântul ’Abarim este la plural şi probabil că se referă la lanţul de munţi care formează frontiera apuseană a câmpiei moabite. Pisga este un alt nume pentru Abarim sau se referă la secţiunea nordică a lanţului de munţi (Deutronom 3,127; 34,1). Muntele Nebo este un pisc în secţiunea de nord (Deutronom 32,49; 34,1). De la verbul ,,a trece peste”, substantivul înseamnă ,,vad”, un loc potrivit pentru a trece un râu. În felul acesta, munţii erau numiţi ’Abarim, literal ,,vaduri”, pentru că erau aşezaţi lângă vadurile de trecere ale râului Iordan, faţă în faţă cu Ierihonul (Numeri 21,11).

Priveşte ţara. De pe înălţimea lui Nebo el putea vedea panorama ţării Canaan, care se întindea jos, la picioarele sale (Deutronom 3,17; 34,1-4). Moise ştia deja că nu avea să intre în ţara făgăduită (Numeri 20,12). Privilegiul de a vedea Canaanul era un răspuns la rugăciunea lui (Deutronom 3,24-27).



27:13 S-o priveşti, dar şi tu vei fi adăugat la poporul tău, cum a fost adăugat fratele tău Aaron;

Adăugat la poporul său. Vezi cele spuse despre Geneza 15,15; 25,8. Locul lui temporar de înmormântare avea să fie în apropierea lui Nebo.

Cum a fost... Aaron. Dumnezeu vorbise lui Moise şi lui Aaron pe muntele Hor (cap. 3,23.24).



27:14 pentru că v-aţi împotrivit poruncii Mele, în pustia Ţin, când cu cearta adunării, şi nu M-aţi sfinţit înaintea lor cu prilejul apelor. (Acestea sunt apele de ceartă, la Cades, în pustia Ţin.)

V-aţi împotrivit. Compară cu cap. 20,1.12.24. Păcatul lui Moise şi Aaron raportat în cap. 20,8-13 este numit aici ,,împotrivire”.



27:15 Moise a vorbit Domnului, şi a zis:

Moise a vorbit. Statutul de conducător al lui Moise se vede din faptul că s-a pierdut pe sine din vedere şi a început să facă planuri pentru poporul lui Dumnezeu.



27:16 Domnul, Dumnezeul duhurilor oricărui trup, să rânduiască peste adunare un om

Domnul... să rânduiască. Compară cu cap. 16,21. Dumnezeu cunoaşte pe deplin spiritul sau dispoziţia tuturor oamenilor şi este întru totul în măsură să aprecieze dacă o persoană este potrivită pentru slujire.

Peste adunare. Pentru a-şi asuma slujba şi autoritatea pe care Moise era pe punctul să le predea.



27:17 care să iasă înaintea lor, şi să intre înaintea lor, care să-i scoată afară şi să-i vâre înăuntru, pentru ca adunarea Domnului să nu fie ca nişte oi care n-au păstor.

Să iasă. Expresiile ,,a ieşi” şi ,,a intra” sunt folosite pentru a arăta experienţele obişnuite ale vieţii (Deutronom 28,6, 31,2). A face să iasă şi să intre sugerează legătura păstorului cu turma sa (Ioan 10,3-9). Pentru ideea de turmă fără păstor, vezi 1 Regi 22,17; Ezechiel 34,5; Zaharia 10,2; 13,7; Matei 9,36 şi Marcu 6,34.



27:18 Domnul a zis lui Moise: Ia-ţi pe Iosua, fiul lui Nun, bărbat în care este Duhul Meu, şi să-ţi pui mâna peste el.

Ia-ţi pe Iosua. Iosua a fost în strânsă legătură cu Moise (Exod 24,13) şi de aceea era obişnuit cu administraţia.

În care este Duhul. Literal, ,,în care este duh” (vezi v.16). Se referă aici la bogăţia spirituală necesară, păstrată în frica de Dumnezeu şi sub controlul Duhului Sfânt, singurul care îl poate face pe om potrivit pentru o răspundere în lucrarea Domnului.

Să-ţi pui mâna. O ceremonie de binecuvântare (Geneza 48,14) şi de consacrare (Numeri 8,10), însoţită şi urmată de călăuzirea şi înţelepciunea Duhului Sfânt (Deutronom 34,9). În biserica creştină, punerea mâinilor în ritualul hirotonirii combină cele trei aspecte: binecuvântare, succesiune în slujbă şi autoritate de a învăţa (Fapte 6,6; 13,3; 2 Timotei 1,6).



27:19 Să-l aşezi înaintea preotului Eleazar şi înaintea întregii adunări, şi să-i dai porunci sub ochii lor.

Să-l aşezi înaintea preotului Eleazar. Eleazar avea o contribuţie mică la această ceremonie, doar aceea de a fi martor.

Înaintea întregii adunări. Ceremonia trebuia să fie publică, aşa încât să nu fie nici o îndoială sau incertitudine în ce priveşte autoritatea lui Iosua.

Să-i dai porunci. Literal, ,,porunceşte-i” (vezi Deutronom 31,7.8.14.15.23).



27:20 Să-l faci părtaş la dregătoria ta, pentru ca toată adunarea copiilor lui Israel să-l asculte.

Părtaş la dregătoria ta. Cuvântul tradus ,,dregătorie” este folosit adesea cu privire la autoritatea şi maiestatea regală. Moise trebuia să înceapă de îndată să transfere o parte din răspunderea şi autoritatea sa asupra lui Iosua, pentru ca el să poată începe să le exercite concomitent cu Moise.

Să-l asculte. Pentru ca poporul să poată începe a recunoaşte şi a asculta de autoritatea lui Iosua.



27:21 Să se înfăţişeze înaintea preotului Eleazar, care să întrebe pentru el judecata lui Urim înaintea Domnului; şi Iosua, toţi copiii lui Israel, împreună cu el, şi toată adunarea, să iasă după porunca lui Eleazar şi să intre după porunca lui.

Înaintea preotului Eleazar. Se pare că autoritatea lui Iosua era în unele privinţe mai mică decât a lui Moise. Moise primise sfat direct de la Dumnezeu, dar Iosua trebuia să meargă înaintea marelui preot ca mijlocitor între el şi Dumnezeu. La rândul lui, marele preot trebuia să-L consulte pe Dumnezeu prin Urim (Exod 28,39; Levitic 8,8).

După porunca lui. Adică porunca marelui preot. Iosua avea să conducă poporul, dar sub îndrumarea marelui preot.



27:22 Moise a făcut cum îi poruncise Domnul. A luat pe Iosua, şi l-a pus înaintea preotului Eleazar şi înaintea întregii adunări.

Verset ce nu a fost comentat.

27:23 Şi-a pus mâinile peste el, şi i-a dat porunci, cum spusese Domnul prin Moise.

Şi-a pus mâinile. Moise dorea ca Iosua să aibă o măsură deplină de înţelepciune şi călăuzire, aşa cum avusese el. Iosua avea să fie păstorul turmei pentru a duce poporului odihnă şi pace.Comentariile lui Ellen G. White

16-20 PP 462

21 SR 183

21-23 PP 463


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: