Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Matei

Matei 3:1


3:1 În vremea aceea a venit Ioan Botezătorul, şi propovăduia în pustia Iudeii.

În vremea aceea. [,,În zilele acelea”, KJV]. [Lucrarea lui Ioan Botezătorul, Matei 3,1-12 = Marcu 1,1-8 = Luca 3,1-18. Comentariul principal: Matei şi Luca; vezi diagrama de la p. 230]. Adică, atunci când Isus ,,a locuit într-o cetate numită Nazaret” (Matei 2,23). Isus a început lucrarea Sa publică când El ,,era ca de treizeci de ani” (vezi la Luca 3,23). Aceasta era în toamna anului 27 d.Hr. (DA 233; vezi p. 242-247; vezi la Luca 3,1). Ioan era cam cu şase luni mai mare decât Isus (vezi la Luca 1,39, 57) şi este raţional să considerăm că lucrarea lui a început cam cu şase luni înainte de cea a lui Hristos. Astfel Ioan se poate să fi început în primăvara aceluiaşi an, cam pe la Paşte. Mari mulţimi de oameni veneau sau plecau din Ierusalim chiar în vecinătatea locului unde predica Ioan (vezi p. 295, ,,Pustia Iudeii”; vezi la Luca 3,1).

Ilustraţiile corespunzătoare pe care le-a folosit Ioan în predica Lui lasă să se înţeleagă că timpul secerişului (de primăvară) nu era departe (vezi la Matei 3,7.12).

,,În vremea aceea” iudeii care trăiau în Palestina, mai ales în Iudea, erau în pragul revoluţiei. De când se numiseră procuratori romani pentru a guverna Iudea în anul 6 î.Hr., până la exilarea lui Arhelau de către August (vezi la cap. 2,22), prezenţa ofiţerilor şi ostaşilor romani şi exercitarea autorităţii romane având ca rezultat introducerea obiceiurilor păgâne, dăduseră naştere la o revoltă după alta. Mii din cei mai curajoşi oameni ai lui Israel plătiseră cu sânge patriotismul lor. Condiţiile erau de aşa natură că poporul dorea cu înfocare un conducător puternic care să-i elibereze de cruda robie romană. Vezi p. 54.

Ioan Botezătorul. În ce priveşte înţelesul numelui Ioan vezi la Luca 1,13 şi în ce priveşte tinereţea şi instruirea lui timpurie vezi la Luca 1,80. Isus spunea despre Ioan ,,că, dintre cei născuţi din femei, nu este nici unul mai mare decât Ioan Botezătorul” (Luca 7,28).El era ,,mai mult decât un prooroc” (Vezi la Matei 11,9). Influenţa lui Ioan asupra poporului ajunsese să fie atât de mare încât Irod Antipa la început a ezitat să-i facă vreun rău (Matei 14,1,5; Marcu 11,32) şi conducătorii iudei n-au îndrăznit să vorbească pe faţă împotriva lui (Matei 21,26; Luca 20,6). Iosif dă o descriere vie a lui Ioan Botezătorul care se aseamănă de aproape cu aceea din Evanghelii (Antichităţi XVIII. 5.2.).

Pustia Iudeii. Expresia aceasta se referă în general la dealurile neregulate şi golaşe dintre Marea Moartă şi creasta şirului de munţi din Palestina, o regiune cu puţine ploi şi cu locuitori puţini (vezi harta de la p. 216). Ioan petrecuse mare parte din tinereţea sa şi începuturile vârstei de bărbat în pustie (Luca 1,80). Părinţii lui locuiau probabil în Hebron sau în apropiere de el, nu departe de hotarele apusene ale acestei ,,pustii”.

În timpurile NT termenul de pustie era folosit pentru a se face referire atât la dealurile neregulate de la apus de Marea Moartă, cât şi la partea inferioară a văii Iordanului. Conform cu Luca 3,3, Ioan a mers din loc în loc în sus şi în jos pe valea Iordanului. Între Ierihon şi Marea Moartă pustia Iudeii o întâlnea pe aceea a Iordanului. Lucrarea lui Ioan pare să fi început în împrejurimile acelea.

Când a fost arestat de Irod Antipa, Ioan trebuie să fi fost în teritoriul lui Irod – probabil Pereea – şi, potrivit cu cele spuse de Iosif, a fost întemniţat la Maherus, pe partea de răsărit a Mării Moarte (Antichităţi XVIII. 5. 2). Având în vedere faptul că botezul era un factor atât de important al programului lui evanghelistic, Ioan pare să nu fi fost niciodată departe de un loc unde erau la îndemână ,,multe ape” (Ioan 3,23). Lucrul acesta explică probabil, în parte cel puţin, de ce a săvârşit el cea mai mare parte a lucrării lui în ,,împrejurimile Iordanului” (Matei 3,5; cf. DA 220). La data botezului lui Isus, Ioan predica şi boteza la Betabara (Betania dincolo de Iordan), nu departe de locul unde Israel trecuse Iordanul (DA 132; vezi la Ioan 1,28; Iosua 2,1; 3,1.16). Mai târziu şi-a făcut lucrarea la ,,Enon, aproape de Salim” (Ioan 3,23). Vezi harta de la p. 216; harta în culori din faţa p. 321.