Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Matei

Matei 25:1


25:1 Atunci Împărăţia cerurilor se va asemăna cu zece fecioare, care şi-au luat candelele, şi au ieşit în întâmpinarea mirelui.

Împărăţia cerurilor. [Cele zece fecioare, Matei 25,1-13. Vezi la parabole p.203-207.] Vezi la Matei 4;17; 5,2; cf. la Luca 4,19. Cu privire la împrejurările în care a fost dată această parabolă, vezi la Matei 24,1-3.42. Isus şi cel puţin patru dintre ucenicii Săi se găseau pe panta apuseană a Muntelui Măslinilor. Soarele apusese şi umbrele amurgului se adânceau (COL 40 ). Aşa cum era adesea cazul cu parabolele povestite de Isus, scena se desfăşura înaintea ochilor acelora care ascultau istorisirea (vezi COL 405).

Se va asemăna. [,,Este asemănată”, KJV]. Sau, ,,este comparată” (vezi p.203). Parabola aceasta pune accentul pe importanţa pregătirii pentru venirea lui Hristos şi subliniază importanţa faptului de a fi gata (vezi la cap. 24,44).

Fecioare. Sau, ,,fete” ( RSV ). Pe cât se pare nu trebuie să se dea nici o însemnătate numărului zece, un număr pe care Isus pare să-l fi folosit în altă parte ca un număr rotund (vezi la Luca 15,8). În parabola aceasta, cele zece tinere reprezintă pe toţi aceia care mărturisesc credinţa curată a lui Isus (COL 406). Ei cred în apropiata venire a lui Isus. Comparaţi Apocalipsa 14,4.

Candelele. Lămpi. Din gr. lampades, desemnând atât torţe, cât şi lămpi; aici se refera la ultimele. Lămpile erau mici vase de ceramică fixate pe un dispozitiv. Vasele conţineau ulei şi aveau un fitil care plutea în ulei, cu un capăt ţinut drept, intr-o parte a vasului. Alaiul de nuntă înainta ,,la lumina torţelor” (COL 405). Lămpile reprezintă Cuvântul lui Dumnezeu (COL 406; vezi Psalmii 119,105).

Au ieşit. Cele zece tinere aşteptau în apropiere de casa miresei sosirea mirelui şi a grupului său, având intenţia de a însoţi grupa nupţială la casa mirelui, pentru ca acolo să participe la festivităţile nunţii (vezi COL 405). Faptul că tinerele, fiind trezite, au văzut procesiunea înaintând fără ele (COL 406) sugerează ca ele nu erau prietene intime ale miresei, ci cunoştinţe care, potrivit cu obiceiul oriental, ar fi bine primite pentru a se alătura procesiunii şi a lua parte la festivităţi din propria lor iniţiativă.

În întimpinarea mirelui. Când venea de la căminul sau la cel al miresei, pentru a o lua şi a o însoţi la locuinţa lui.