Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 7:6


7:6 Isus a plecat cu ei; dar nu era departe de casă, când sutaşul a trimis la El pe nişte prieteni să-I spună: Doamne, nu Te mai osteni atâta, pentru că nu sunt vrednic să intri sub acoperământul meu.

A plecat. Potrivit cu textul grec ,,pleca”. El nu i-a însoţit înapoi acasă la sutaş tot drumul, aşa cum arată naraţiunea (vezi Luca 7,7; cf. Matei 8,5).

Prieteni. Această a doua delegaţie poate să fi fost alcătuită din romani, poate prieteni personali ai sutaşului. Pe cât se pare Isus stăruia să meargă spre casa sutaşului în ciuda protestului exprimat prin delegaţi despre nevrednicia sa, deoarece sutaşul însuşi a ieşit afară (DA 316). Având în vedere faptul că a doua delegaţie L-a întâlnit pe Isus ,,nu departe de casă” şi că Isus înainta tot mai aproape după primirea celei de a doua delegaţii, sutaşul trebuie să-L fi întâmpinat pe Isus foarte aproape de locuinţa lui.

Nu sunt vrednic. Vezi la v. 4. Deşi sutaşul şi-a susţinut protestând propria sa nevrednicie, Isus mai târziu a spus despre el: ,,Nici chiar în Israel n-am găsit atâta credinţă” (v. 9). Remarcabila credinţă a acestui presupus păgân l-a făcut mai vrednic înaintea cerului decât oricare concetăţean al lui Isus. Este de un interes mai mult decât trecător să descoperim că Isus şi conducătorii iudei, care atât de adesea s-au găsit în complet dezacord, să afirme şi unul şi alţii vrednicia unui păgân. De fapt, motivele lor pentru a face aceasta nu erau aceleaşi; ,,bătrânii” aprobau faptele sutaşului; Isus, credinţa lui. Poate aici este implicat adevărul că atunci când credinţa şi faptele sunt contopite în viaţă, un om poate fi foarte mult stimat atât de Dumnezeu, cât şi de om. Rar este conducătorul care să fie stimat atât de prieteni, cât şi de duşmani, de oameni din diferite partide sau de nuanţe diferite de gândire. Rar este învăţătorul care este stimat de toţi elevii săi, atât de cei cărora din necesitate le dă note mici, cât şi de cei cărora le dă note mari. Rar este pastorul care este privit cu favoare de toate segmentele din biserica sa.

Acoperământul. Gr. stege, ,,un acoperiş”.