Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 6:40


6:40 Ucenicul nu este mai presus de învăţătorul lui; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul lui.

Ucenicul. Adică, învăţăcelul nu este mai presus de învăţător. Aceasta este asemănătoare cu proverbul nostru că un râu nu se urcă mai sus de izvorul lui. Chinezii au un proverb în sensul că ,,un elev nu poate să întreacă pe profesorul său”. În legătura lui contextuală cu v. 39, proverbul cu ucenicul şi învăţătorul lui egalizează pe ,,învăţător” cu omul orb care încearcă să conducă sau să înveţe pe un alt om orb şi pe ,,ucenic” cu cel condus. Morala este pur şi simplu că aceia care ar vrea să pozeze ca învăţători ai altora trebuie să aibă o înţelegere clară a lucrurilor asupra cărora îşi propun să dea învăţătură altora. Dacă nu fac aşa, aceia pe care ei îi învaţă în cel mai bun caz pot ajunge la un nivel slab.

,,Parabola” aceasta ilustrează aceeaşi învăţătură expusă în metafora v. 41, 42 cu privire la omul care vrea să scoată o pleavă sau o aşchie din ochiul fratelui său când o bârnă sau un buştean este în al său. Cineva trebuie să se vadă pe sine clar înainte ca să fie de vreun ajutor pentru alţii.

Desăvârşit. Gr. katartizo, ,,a pregăti”, ,, a educa”, ,,a înzestra pe deplin”. Deci ,,deplin învăţat” (RVS). Este folosit şi ca termen medical însemnând neamplasarea unui os sau a unei încheieturi.

Va fi învăţătorul său. Adică, nu va fi mai bun ca învăţătorul său (cf. v. 39).