Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 5:17


5:17 Într-una din zile, Isus învăţa pe noroade. Nişte Farisei şi învăţători ai Legii, care veniseră din toate satele Galileii şi Iudeii şi din Ierusalim, stăteau acolo; iar puterea Domnului era cu El, ca să vindece.

Într-un din zile. [,,Într-o anumită zi”, KJV]. [Slăbănogul coborât prin acoperiş, Luca 5,17-26 = Matei 9,2-8 = Marcu 2,1-12. Comentariu major: Marcu]. Literal, ,,într-una din zile”.

Farisei. Prima menţionare a acestei secte religioase în Evanghelia după Luca. Cu privire la Farisei vezi p. 51, 52.

Învăţători. [,,Doctori”, KJV]. Literal, ,,învăţători” (vezi p. 51, 52; vezi la Marcu 1,22). Cuvântul englez ,,doctor” înseamnă la origine ,,învăţător”; de fapt şi cuvântul nostru ,,doctrină” sau ,,învăţătură” vine de la cuvântul latin doctor, ,,învăţător”. Aplicarea termenului ,,doctor” la un medic este o folosire modernă a cuvântului. În Evanghelii ,,învăţătorii Legii” sunt în general numiţi ,,cărturari” (vezi p. 51, 52). Oamenii aceştia se ocupau în primul rând cu tâlcuirea legilor scrise şi orale ale naţiunii şi cu aplicarea acestor legi la viaţă. Cei mai mulţi dintre ei erau Farisei, deoarece Fariseii erau aceia care se interesau în mod deosebit de amănuntele Legii.

Toate satele. [,,Toate oraşele”, KJV]. Potrivit cu Iosif erau cam 200 de cetăţi şi oraşe în Galileea. Deci, Luca probabil foloseşte hiperbola şi se poate să se fi referit îndeosebi la satele vizitate de Hristos în călătoria Lui recentă prin Galileea. Fără îndoială, oriunde mergea Isus aşa zişii învăţători ai Legii căutau să se opună tâlcuirii pe care EL o dădea Legii şi să o împiedice şi pare să se fi adunat la Capernaum pentru a se consfătui cu conducătorii din Iudea şi Ierusalim cu privire la cursul acţiunii pe care ei trebuia să-l urmeze cu privire la sentimentul popular în favoarea lui Hristos. Ei erau aici pentru ca să găsească greşeli la El şi să ridice acuzaţii împotriva Lui (vezi la Marcu 2,6).

Ierusalim. Faptul că Luca menţionează anume Ierusalimul pe lângă Iudea înseamnă că el cunoştea practica iudaică de a considera Ierusalimul un ţinut separat de Iudea (vezi şi Fapte 1,8; 10,39). Cetatea avea dimensiuni metropolitane şi nu era sub jurisdicţia politică a Iudeii. Totuşi, vezi la Luca 4,44.

Puterea Domnului. Adică, a Duhului Sfânt (vezi DA 143, 268).

Era cu EL ca să vindece. [,,Era de faţă ca să vindece”, KJV]. O amintire deosebită a prezenţei Duhului Sfânt la ocazia aceasta nu vrea să spună că Hristos avea numai putere intermitentă de a vindeca. Luca doar atrage atenţia la faptul acesta ca anticipare a minunii pe care el era pe punctul de a o relata.