Electronic Books / Adventist / Romanian / Comentarii Biblice / Web / Luca

Luca 3:14


3:14 Nişte ostaşi îl întrebau şi ei, şi ziceau: Dar noi ce trebuie să facem? El le-a răspuns: Să nu stoarceţi nimic de la nimeni prin ameninţări, nici să nu învinuiţi pe nimeni pe nedrept, ci să vă mulţumiţi cu lefurile voastre.

Ostaşi. Literal, ,,[unii] servind ca ostaşi”, poate acum în activitate. Ioan probabil predica în Perea (vezi la Ioan 1,28), în cuprinsul jurisdicţiei lui Irod Antipa (vezi la Luca 3,1) şi ostaşii care se adresau lui Ioan erau probabil iudei în serviciul lui Irod. S-ar putea ca ei să fi fost trimişi de Irod să-l supravegheze pe Ioan, să prevină o răscoală populară, sau se poate să fi venit ca ajutoare ale poliţiei să asiste pe strângătorii de biruri deja menţionaţi. Cuvântul pentru ,,ostaşi” ar putea lăsa să se înţeleagă că ,,ostaşii” erau acolo cu treburi şi nu din curiozitate. Se pare că întrebarea lor era pusă cu toată sinceritatea – ar fi putut ei, ca ostaşi, să se califice pentru Împărăţia cerurilor? Drept răspuns, Ioan le-a declarat că puteau dacă se conformau la condiţiile cetăţeniei. Dacă ostaşii ar fi fost romani, probabil că Ioan le-ar fi spus să creadă în adevăratul Dumnezeu şi să se convertească la credinţa iudaică.

Ziceau. [,,Întrebau”, KJV]. Vezi la v. 10.

Noi ce să facem? În textul grec ,,noi” este emfatic, ca şi cum soldaţii ar fi zis: ,,Dar noi, ce să facem noi?” Accentul acesta poate lăsa să se înţeleagă că ostaşii erau în tovărăşia strângătorilor de biruri, care deja vorbiseră cu Ioan (v. 12,13).

Să nu stoarceţi nimic de la nimeni. Adică: ,,Nu stoarceţi bani de la nimeni prin intimidare.” Reaua folosire a puterii lor ca ostaşi era păcatul precumpănitor asupra cărora oamenii aceştia trebuia să câştige biruinţa spre a fi gata pentru Domnul care venea. Ioan nu a osândit pe ostaşi ca atare, ci le-a arătat că ei trebuie să-şi exercite puterea cu dreptate şi îndurare.

Lefurile. Gr. opsonia, ,,solda ostaşilor” sau ,,salarii”. Pavel foloseşte opsonia în Romani 6,2.3 pentru ,,plata” păcatului. El întreabă pe oamenii din Corint: ,,Cine merge la război pe cheltuiala sa [gr. opsonia]?” (1 Corinteni 9,7). Ostaşii care veneau la Ioan Botezătorul se pare că erau mercenari şi nu romani recrutaţi.